fbpx Skip to content

Az Apple az iOS 8.3-mal kezdve adott hivatalosan is lehetőséget a vállalkozó szellemű felhasználóknak nyilvános bétaként az iOS előzetes, még fejlesztés alatt álló verzióinak tesztelésére, azzal a célzattal, hogy ezek a felhasználók a visszajelzéseikkel segítsék az esetleges hibák kiszűrését. A nyári WWDC-n bemutatott, új főverziók esetén a nyilvános béták első verziója ugyanakkor általában mindig több héttel a fejlesztői után érkezik, így az egyszeri felhasználóknak ennyit kell várniuk ahhoz, hogy kipróbálhassák a legújabb főverziókat.

Az Apple ugyanakkor 2023 óta már nem követeli meg a fizetős fejlesztői fiókot a fejlesztői béták eléréséhez, így azok is letölthetik ezeket, akik nem tesznek közzé appot az App Store-ban, és így nem is fizetnek éves fejlesztői díjat az Apple-nek. A fejlesztői béták első verziói értelemszerűen kockázatosabbak lehetnek, mint ha megvárnánk a legelső nyilvános bétát, ami addigra már több builddel előrébb jár, de aki nem akar ennyit várni, az ezeket a lehetséges kockázatokat észben tartva pár egyszerű lépést követve be tudja állítani, hogy a készüléke a fejlesztői bétát töltse le.

Biztonsági mentés készítése számítógéppel

Először is készítsünk egy biztonsági mentést a kiválasztott készülék adatairól a számítógépünk használatával, majd azt archiváljuk, hogy később az aktuális verziónál magasabb béta telepítése után készülő újabb mentések azt ne tudják felülírni, és így később adott esetben vissza tudjuk tenni a hivatalos verziót az így korábban archivált adataink visszaállításával.

Bejelentkezés az Apple fejlesztői központjába

A következő lépés, hogy legalább egy alkalommal be kell jelentkeznünk az Apple fejlesztői központjába a developer.apple.com címen azzal az Apple ID-val, amit a bétára frissíteni kívánt készülékünkön is használunk, és el kell fogadnunk a fejlesztői feltételeket.

Ezt a bejelentkezést nem kell magán a frissíteni kívánt készüléken megtenni, bármely más készüléken is megfelelő, de mindenképp meg kell tennünk, különben nem fog megjelenni nálunk a fejlesztői béta.

Ha ezzel megvagyunk, akkor ki is jelentkezhetünk a fejlesztői központból.

Az iOS 18 Developer Beta kiválasztása

Az iOS 16.4-től kezdődően már béta profilt sem kell letöltenünk, hanem mindössze a Beállítások, Általános, Szoftverfrissítés menüpont alatt megjelenő Bétafrissítések opció alatt tudjuk kiválasztani a kívánt bétát (ugyanez a módszer egyébként az iPadOS, watchOS, tvOS, visionOS és macOS bétái esetén is):

Ez egyébként gyakorlatilag azt csinálja, hogy módosítja azt a címet, ahonnan a készülék lekérdezi az elérhető frissítést, és így a hivatalos verzió helyett a bétát kapja vissza elérhető frissítésként.

Az új iOS bétára való frissítés ezután a hivatalos verziókkal megegyező módon fut végig.

Fontos tudnivalók

Mivel sokan teszik fel az iOS előzetes változatát, így természetesen a régebben már megválaszolt kérdések is mindig előkerülnek, főként azok részéről, akik nem fejlesztőként próbálkoznak. Ezért nemsokára egy újabb cikkben összeszedjük az iOS 18 bétája kapcsán eddig feltett, leggyakoribb kérdéseket.

Ha a béta verziók valamelyikének használata közben hibát találtunk, akkor jelentsük azt az Apple-nek. Ezt megtehetük a Feedback appban magán a készüléken, vagy az alábbiak szerint: Gyakori kérdések: hogyan küldhető visszajelzés az Apple-nek?

Ha esetleg problémákat tapasztalunk, és inkább visszatennénk a hivatalos iOS-verziót, azt pedig ez alapján tehetjük meg: Gyakori kérdések: hogyan állítható vissza a készülékünk béta iOS-ről a hivatalos verzióra?

Legutóbbi frissítés: 2024.06.14.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok