fbpx Skip to content

Az Apple a WWDC-n bemutatta az iPadOS 18-at, ami a szokásoknak megfelelően ősszel fog érkezni, de a fejlesztők már letölthetik az első béta verziót, a nyilvános béta pedig júliusban jön.

Az iPadOS 18 esetén az Apple 14 főbb kategóriát emelt ki újdonságként, de ezeken túl rengeteg egyéb érdekesség is érkezik az új rendszerrel, viszont ezek egy része majd csak az év későbbi részében kerül majd a rendszerbe. Nézzük, mit ír az Apple az iPadOS 18-ról!

Előzetes megjegyzés: mivel az Apple oldalán egyelőre csak angolul van fent minden, így az egyes újdonságok vagy szolgáltatások esetén a tényleges, hivatalos magyar elnevezés helyett jelenleg az angol szerepel majd a cikkben. Ezeket és a képeket is frissíteni fogjuk, amint a magyar aloldal elérhetővé válik.

Teljesen. Újraírja. A szabályokat.

Fedezd fel az Apple Pencil használatának új módjait, ismerj meg új élményeket az alkalmazásokban, és szabd testre még jobban az iPadedet. És az Apple Intelligence segítségével úgy keltheted életre az ötleteidet, mint eddig még soha.

Apple Intelligence

Az M1 és újabb processzorral rendelkező iPad Pro és iPad Air modelleken az iPadOS 18 bevezeti az Apple Intelligence-t, amely a személyes kontextusodra támaszkodik, hogy számodra a leghasznosabb és legrelevánsabb intelligenciát nyújtsa. (Ennek a funkciónak a bétája ősszel érkezik.)

Írás, fókusz és kommunikáció. Új íróeszközök és nyelvi képességek segítenek az írásban, hosszabb szövegek összefoglalásában és az értesítések priorizálásában.


Csodálatos képek, amelyeket kifejezetten neked készítettek. Hozz létre képeket, hogy kifejezd önmagad, alkoss Genmoji-kat a beszélgetésekhez, vagy idézd fel kedvenc pillanataidat saját emlékfilmjeiddel.

Egy új korszak kezdete Siri számára. Gazdagabb nyelvi megértéssel és a személyes kontextusod figyelembevételével Siri most még hatékonyabb és hasznosabb, mint valaha.

Jegyzetek

Kézírás a Smart Script használatával. A Jegyzetekben a Smart Script egy erőteljes, eszközön futó gépi tanulási modellt használ, hogy újraalkossa a kézírási stílusodat a jegyzeteid alapján. Csak jegyezd le gondolataidat, amilyen gyorsan csak eszedbe jutnak, és a Smart Script finomítja őket írás közben, hogy simábbak, egyenesebbek és olvashatóbbak legyenek. Ezenkívül beilleszthetsz gépelt szöveget a kézírásod stílusában, helyben javíthatod a helyesírást, érintéssel és húzással átrendezheted a szöveget, hogy több hely legyen, és áthúzással eltávolíthatod, ami nem kell.

Élő beszédátírás. Rögzíts hangfelvételeket a jegyzetekben és generálj élő szövegátiratokat, amelyekben használhatod a keresést, vagy kombinálhatod őket más megjegyzésekkel, ellenőrzőlistákkal vagy dokumentumokkal.

Kiemelés. Az új kiemelés stílusa funkcióval könnyebbé válik a jegyzetek gyors megjelölése és a szöveg kiemelése.

Összecsukható szekciók. Egyszerűsítsd és rejtsd el a szövegeket összecsukható szekció fejlécek segítségével, így könnyebbé válik még a leghosszabb szöveget tartalmazó jegyzetek kezelése is.

Számológép

Math Notes az Apple Pencil segítségével. A Math Notes nem csak az alap matematikai műveleteket képes megoldani, hanem ugyanazokat a funkciókat is elvégzi, mint egy tudományos számológép. Még változókat is rendelhetsz hozzá, használhatod őket egyenletekben és grafikonokon, majd módosíthatod őket, hogy lásd, hogyan befolyásolják az eredményeket. És könnyedén elmenthetsz egy Math Note-ot, hogy bármikor visszatérhess hozzá, akár a Számológép, akár a Notes alkalmazásból.

Frissített Számológép iPadre. A nagy iPad kijelzőhöz igazítva az alap és tudományos számológép nézetek új eszközöket is bevezetnek, mint például az előzmények és az egységátváltás.

Testre szabás

Rendezd át az alkalmazásokat és widgeteket. Helyezd el az alkalmazásokat és widgeteket pontosan oda, ahová szeretnéd. Rendezheted őket az aljára a gyorsabb elérés érdekében, vagy oldalra, hogy keretbe foglalj egy kedvenc háttérképet. Vagy adj minden Főképernyő oldalnak olyan, egyedi elrendezést, ami a legjobban segít neked.


Új megjelenés az alkalmazásikonoknak. Az alkalmazásikonok és widgetek még elegánsabbak egy új Sötét megjelenéssel. Színezd őket bármilyen színnel, vagy hagyd, hogy az iPadOS olyan színt javasoljon, amely kiegészíti a háttérképedet. Az alkalmazásokat és widgeteket nagyobb méretben is megjelenítheted.


Zárolt és elrejtett alkalmazások. Zárolj egy alkalmazást, hogy Face ID, Touch ID vagy jelkód szükséges legyen a hozzáféréshez. Az alkalmazásból származó információk nem jelennek meg a rendszer más helyein, beleértve a keresést és az értesítéseket, így mások véletlenül sem láthatják az érzékeny adatokat. Az alkalmazásokat ugyanolyan könnyen el is rejtheted, és áthelyezheted őket egy zárolt, a rejtett alkalmazásokat tartalmazó mappába.

Nagy frissítés a Vezérlőközponthoz. Az áttervezett Vezérlőközpont új vezérlőcsoportokat tartalmaz, amelyekhez gördülékenyebben férhetsz hozzá egyetlen, folyamatos lefelé csúsztatással a Főképernyőn.

Vezérlő galéria. Adj hozzá több vezérlőt a Vezérlő galériából, amely egy helyen jeleníti meg az összes lehetőséget, beleértve a kedvenc alkalmazásaid új vezérlőit is. Szabd testre, hogyan legyenek elrendezve a vezérlők, változtass a méretükön, vagy hozz létre saját vezérlőcsoportokat.

Fotók

Az eddigi legnagyobb áttervezés. Az új Fotók alkalmazásban mindent egy érintésnyire van, így kevesebb időt tölthetsz kereséssel, és többet élvezheted az emlékeidet. A Gyűjtemények automatikusan rendezi a könyvtáradat olyan témák szerint, mint a Legutóbbi napok, Utazások és Emberek & háziállatok. A Rögzített gyűjtemények pedig villámgyors hozzáférést biztosítanak a számodra legfontosabb gyűjteményekhez vagy albumokhoz.

Új tér a legjobb pillanataid számára. Csúsztass jobbra a rácsnézetből, hogy hozzáférj a vadonatúj Körhinta nézethez, amely gyönyörű, poszter-szerű nézetben mutatja legjobb tartalmaidat. Minden nap új fotókat jelenít meg, így minden alkalommal kellemes meglepetésben lesz részed.

Üzenetek

Teljesen új módszerek a szövegekkel való játékhoz. Legyen szó arról, hogy kiemelnéd a legfontosabb híreket, életre keltenéd az emojidat, vagy csak elámultál valamin, a szöveg effektek új lehetőségeket kínálnak szövegeid vizuális fokozására. Néhány szó és kifejezés automatikusan javaslatot kínál, emellett pedig bármelyik szöveghez hozzáadhatsz az új effektek közül.

Reagálj bármilyen emojival vagy matricával. Mostantól bármilyen emoji vagy matrica használatával reagálhatsz egy üzenetre, ideértve a saját fényképeidből készült élő matricákat és a kedvenc matricacsomagjaidból származókat is. Gyorsan, mindössze egyetlen csúsztatással hozzáférhetsz azokhoz, amelyeket te és a barátaid a legtöbbet használtok.

Üzenet ütemezése a Küldés később funkcióval. Legyen szó arról, hogy már túl késő este van, vagy pedig egy olyan fontos dologról van szó, amit nem szeretnél elfelejteni, mostantól ütemezhetsz üzeneteket egy későbbi, megadott időpontban való elküldésre is.

Játék mód

Maximalizáld a játék teljesítményét. A Játék mód minimalizálja a háttérben futó tevékenységeket, hogy folyamatosan magas képkockasebességet biztosítson az órákon át tartó, folyamatos játékhoz.

Jobban reagáló AirPods és kontrollerek. A Játék mód javítja a játékokban tapasztalható reakcióidőt a vezeték nélküli kontrollerek Bluetooth lekérdezési gyakoriságának megduplázásával, így azonnal érezhető előnyhöz jutsz. Emellett csökkenti az audio késleltetést, amikor AirPods-ot használsz. A személyre szabott térhangzás lehetőséget biztosít a játékfejlesztők számára, hogy egy lenyűgöző hangkörnyezetet hozzanak létre, amely a játékosokat a játék középpontjába helyezi.

Safari

Bemutatkozik a Highlights funkció. A Safari automatikusan észleli és kiemeli a releváns információkat az oldalakon, amikor böngészel. A Highlights hasznos információkat jelenít meg, például útvonalakat és gyors linkeket, hogy többet tudhass meg emberekről, zenékről, filmekről és TV-műsorokról. (Egyelőre csak angolul érhető el.)

Egy okosabb, áttervezett Olvasó nézet. Tartalomjegyzékkel és magas szintű összefoglalóval azelőtt megismerheted egy cikk lényegét, mielőtt beleolvasnál.

Jelszavak

Minden hitelesítő adatod egy helyen. A biztonságos, végponttól végpontig titkosítással és zökkenőmentes szinkronizálással a Jelszavak alkalmazás biztonságosan tárolja minden hitelesítő adatodat. Lehetővé teszi számodra, hogy szűrd és rendezd a fiókokat a legutóbb létrehozott, hitelesítés típusa, vagy az alapján, hogy az adott fiók egy megosztott csoportban van-e, hogy gyorsan megtaláld a keresett adatokat.

Biztonságos szinkronizálás az eszközök és alkalmazások között. Hozzáférhetsz a Jelszavak alkalmazáshoz iPhone-on, iPaden, Mac-en, és Apple Vision Pro-n, valamint Windows-on az iCloud for Windows alkalmazással. Az összes jelszó biztonságosan szinkronizálódik az eszközeid között, és ha az Automatikus kitöltést használod, akkor a jelszavaid automatikusan hozzáadásra kerülnek a Jelszavak alkalmazáshoz.

SharePlay

Érintés és rajzolás képernyőmegosztás közben. Segíts barátoknak és családtagoknak az eszközeik használatában úgy, hogy a saját képernyődön érintéssel és rajzolással mutatod meg, mit kell tenniük az övéken.

Távoli vezérlés képernyőmegosztás közben. Hogy közvetlenebbül is segíthess valakinek, kérhetsz engedélyt az eszközük távoli vezérlésére.

Freeform

Mutasd be és oszd meg a történetedet. A Jelenetek lehetővé teszik, hogy rendezd, felcímkézd és átrendezd a tartalmat, így szakaszonként mutathatod be a tábládat. Küldhetsz egy másolatot bárkinek egy linkkel, amely megnyitja a táblát az ő eszközén.

Fejlettebb diagramkészítés és elrendezés. Kapcsolj össze alakzatokat, képeket és gondolatokat a továbbfejlesztett diagramkészítési móddal, amely megkönnyíti a kapcsolatok kialakítását a vásznadon. Igazítsd a táblád tartalmát úgy, ahogy neked tetszik, az elemek rácshoz igazításával.

Appok az iPaden

Újratervezett lapozósáv az alkalmazásokban. A lebegő lapozósáv megkönnyíti az alkalmazás különböző részeire való navigálást, például az Apple TV vagy az Apple News esetében. Elegánsan átalakul oldalsávvá, amikor mélyebben akarsz belemerülni. Emellett testre szabhatod a lapozósávot, hogy kedvenc lapjaidat is tartalmazza.

Frissített dokumentumböngésző. Az frissített dokumentumböngésző a Pages, Numbers, Keynote és Swift Playgrounds alkalmazásokban segít gyorsan visszatérni legutóbbi dokumentumaidhoz.

AirPods

Kéz nélküli Siri interakciók. A Siri interakciók lehetőséget biztosítanak a második generációs AirPods Pro fülhallgatókon arra, hogy egyszerűen bólintva vagy megcsóválva a fejedet válaszolj Sirinek. Így például munkába menet a buszon, vagy otthon, amikor a baba alszik, Siri továbbra is dolgozhat a háttérben anélkül, hogy neked hangosan kellene beszélned.

Hangizoláció az AirPods Pro-n. Legyen kristálytiszta hangod a hívások közben, akár szeles időjárási körülmények vagy hangos háttérzajok esetén is, a fejlett számítógépes hangtechnikának köszönhetően.

Személyre szabott Térhangzás játékhoz. A játékfejlesztők már használják az új API-t, hogy ezt az élményt elhozzák a játékaikba a fejlett hangtervezéssel – például a Need for Speed: Mobile játékban, amit a Tencent Games és az EA fejleszt, és ősszel érkezik. Emellett a játékon belüli csevegés és streaming esetén is javul a hangminőség, ami már 16-bites, 48kHz-es hangzást biztosít, és támogatja a dinamikus fejkövetést. Az AirPods Pro most már a legjobb vezeték nélküli hangzást biztosítja a mobil játékokhoz, és még több előnyhöz juttat. (A dinamikus fejkövetést és alacsony késleltetést a 2.generációs AirPods Pro, a személyre szabott térhangzást pedig a 3. generációs AirPods, illetve az AirPods Pro és AirPods Max modellek támogatják.)

Adatvédelem és biztonság

Ellenőrizd, hogyan osztod meg a névjegyeket az alkalmazásokkal. Döntsd el, mely névjegyeket osztod meg egy alkalmazással, ahelyett, hogy hozzáférést adnál az összes névjegyedhez. Vagy engedélyezd az alkalmazásnak, hogy csak azokhoz a névjegyekhez férjen hozzá, akikkel a legtöbb üzenetet váltod, vagy a legtöbbet beszélsz telefonon.

Újratervezett adatvédelmi és biztonsági beállítások. A továbbfejlesztett Adatvédelemi és Biztonsági beállítások menü megkönnyíti annak kezelését, hogy mennyi információt osztasz meg az alkalmazásokkal.

Fejlettebb Bluetooth adatvédelem. Az alkalmazásfejlesztők egy intuitív új módot kínálhatnak a kiegészítők párosítására, miközben védik az információkat a közeledben lévő, más Bluetooth eszközökről.

És még sok más

Akadálymentesség. A szemkövetés lehetővé teszi az emberek számára, hogy csak a szemükkel irányítsák az iPadet vagy az iPhone-t. A Hangos Parancsok (Vocal Shortcuts) pedig segítenek a súlyosan atipikus beszédű embereknek olyan hangokat rögzíteni, amelyek specifikus műveleteket indítanak el az iPaden vagy az iPhone-on. (A szemmel való irányításhoz M4-es iPad Pro, 5. generációs és újabb 12,9″-es iPad Pro, 3. generációs és újabb 11″-es iPad Pro, 10. generációs iPad, M2-es iPad Air, 3. generációs és újabb iPad Air, vagy 6. generációs iPad mini modell szükséges.)

Naptár. Létrehozhatsz, megtekinthetsz, szerkeszthetsz és teljesíthetsz emlékeztetőket közvetlenül a Naptár alkalmazásban.

Térképek. Tekints meg részletes túraútvonalakat az új topográfiai térképekkel. Böngéssz több ezer túra között, és mentsd el azokat offline eléréshez. Sőt, akár egyedi útvonalakat is létrehozhatsz.

Apple Fitness+. Az új design lehetővé teszi számodra, hogy egyből személyre szabott edzések vagy meditációk közül válassz. A “Számodra” fül kiemeli az olyan tevékenységeket, amelyeket az általad kedvelt edzők, időtartamok és zenei preferenciák alapján ajánlanak. És egy teljesen új keresési funkció segítségével könnyen megtalálhatod azt, amit igazán szeretsz.

Apple TV app. Nézz valós idejű színészi és zenei információkat az Apple Original filmek és sorozatok esetében az InSight segítségével.

Otthon app. A vendég hozzáféréssel beállíthatod, hogyan és mikor léphetnek be a vendégeid az otthonodba. Adj hozzá robotporszívókat az Otthon alkalmazáshoz, beleértve a jelenetek, automatizálások és Siri kérések használatát is. És könnyen átláthatod és értelmezheted az otthoni áramfogyasztásodat az új Áramfogyasztás és Tarifák funkciókkal.

Háttérkép

Megtetszettek az iPadOS 18 új háttérképei? Kattints a kívánt képre a letöltéshez (új lapon nyílik meg)!

Fekvő nézetre optimalizáltak:


Álló nézetre optimalizáltak:


Kompatibilitás

Az iPadOS 18 az alábbi készülékeket támogatja – idén kiesett a támogatott eszközök közül az 1. generációs 10,5″ iPad Pro, a 2. generációs 12,9″ iPad Pro és 6. generációs iPad:

Az iPadOS 18 első béta verziója a fejlesztők számára már letölthető, a nyilvános béta júliusban érkezik, a hivatalos megjelenés pedig a már megszokott ősz lesz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok