fbpx Skip to content

Lassan itt a Szilveszter és az év vége, pár nap múlva új év kezdődik, így szokás összegyűjteni, hogy mik voltak a legjobb, legemlékezetesebb dolgok az elmúlt évben. Itt a blogon én vagyok a játékfelelős, így most összegyűjtöttem nektek, mik voltak a 2014-es év legjobb játékai iOS-re. A lista teljesen szubjektív, összeállításánál nem vettem figyelembe az éves top listákat, bár azért nem véletlen, hogy mik kerültek fel a listára, de elsősorban az számított, melyik játékot tartottam eredetinek, melyikek tetszettek a legjobban, illetve melyikek tudtak a legtovább lekötni.

topjatekok_2014_cover

A lista összeállításakor gondolkoztam rajta, hogy rangsorolnom kellene a játékokat, aminek még a dobogós helyezetteknél lenne is értelme, de aztán úgy éreztem, teljesen mindegy, hogy melyik játék lett mondjuk a hatodik, vagy a hetedik. Végül 11 játékot tartottam igazán említésre méltónak az idei évből, melyeket lejjebb egy kis ajánlóval megtalálhattok.

Monument Valley

A Monument Valley egy escheri gondolkodásmódon alapuló játék, melynek lényege, hogy ebben a fura geometrikus világban egy kis hercegnőt eljuttassunk a céljához olyan utakon, amik valójában nincsenek is, csak ha képesek vagyunk meglátni őket. Korábbi tesztünket itt tudjátok elolvasni.

[appstore id=”728293409″]

Godus

Az istenszimulátorok mesterének, Peter Molyneux-nak augusztus elején jelent meg a legújabb alkotása a Godus az App Store-ban. Molyneux olyan nagy sikerű játékok atyja volt, mint például a Black & White, a FableDungeon Keeper sorozatok, de a Godus története már az új stúdiójának a 22cans-nak a legelső játékával kezdődött, a Curiosity – What’s Inside the Cube?-bal indult. A Godus egy istenszimulátor, amelyben a Hit erejével tudjuk a világot a kedvünkre formálni, hogy utána híveinket ösztönözzük a sokasodásra, a fejlődésre. Korábbi tesztünket itt tudjátok elolvasni.

[appstore id=”815181808″]

Hitman GO

A Hitman GO nem egy lövöldözős játék, amit a neve alapján sejtenénk, hanem egy társasjátékszerű logikai játék, melyben azért a franchise nevéhez méltan gyilkolnunk kell. A játék során a 47-es ügynök bábuját kell irányítanunk, hogy elérje célját, akár hangtalanul vagy épp mindenkit megölve, a végén a célpontot is eltéve láb alól, majd –mint aki jól végezte dolgát– tovább álljon. A Hitman GO egy társasjátékra hasonlító mobilos játék, melyben fix pontok közt kell az ügynök bábuját mozgatni. A pályák kialakítása nem lineáris, vagyis több útvonalon mozgatható a bábu, sőt nincs is olyan pálya, ahol csak előre kell lépkedni és ezzel vagy minden őrt kikerülünk, vagy épp pont megöljük őket. Korábbi tesztünket itt tudjátok elolvasni.

[appstore id=”731645633″]

Crossy Road

A Crossy Road bizonyos körökben az év vége Flappy Birdje lett, újra az lett a téma, ki hány pontot ért el egy játékban. Ebben a játékban egy csirkének (később más állatoknak is) kell a segítségére lennünk, ami át akar kelni az előtte lévő veszélyes és forgalmas úton, de hogy mire számít, mit talál az út másik oldalán, sosem tudjuk meg, hiszen egy ez olyan játék aminek nincsen vége, csak ha mondjuk palacsintává lapítja egy kocsi a szárnyasunkat. A játék célja, hogy minél messzebb juttassunk a kis figuránkat, minél több úttesten, vonatsínen, folyón és biztonságosnak tűnő mezőn keljen át anélkül, hogy egy autó, kamion, vagy épp vonat alatt végezné. A füves, fás részek elsőre biztonságosnak tűnhetnek, de ha túl sok ideig várunk arra, hogy tiszta utunk legyen, akkor egyszer csak jön egy böszme sas és elragadja a jószágot. Korábbi tesztünket itt tudjátok elolvasni.

[appstore id=”924373886″]

Leo’s fortune

A Leo’s Fortune számomra egy igazi meglepetés volt, nem gondoltam volna, hogy ennyire magával fog ragadni. A történet szerint Leopold, azaz Leo egy nagy tudású szőrmók, aki találmányai révén igen nagy vagyonra tett szert, viszont egyszer csak az összes aranya rejtélyes módon eltűnik. A játékos ekkor kapcsolódik be a cselekménybe és Leo segítségére siet, hogy felkutassa az ellopott aranyat. Leo a rokonaira gyanakszik és az átvezető videók során ki is fejti, hogy melyik rokona miért gyanús a számára. Korábbi tesztünket itt tudjátok elolvasni.

[appstore id=”830544402″]

Blek

A Blek nagyon eredeti ötletre épül, nem egy újabb klón. A képernyőn két fajta pötty van, az egyik, amit el kell kerülni, és a másik, amit pedig be kell gyűjteni. Az elkerülendő pöttyök feketék (adott esetben van bennük egy-egy kisebb színes pont), a begyűjtendő pöttyök pedig színesek. Az ujjunk segítségével kell egy ismétlődő mozgásra képes vonalat rajzolni a képernyőn. Erre azért van szükség, mert a játék nem abból áll, hogy össze kell kötögetni simán a színes pontokat úgy, hogy a köztük lévő vonal ne érintsen fekete pöttyöt, hanem meg kell rajzolni egy útvonalat a pálya azon részén, ahol nincsenek színes pöttyök, hogy az ismétlődő mozgásával majd érintse a pálya másik részén a színes pöttyöket. Korábbi tesztünket itt tudjátok elolvasni.

[appstore id=”742625884″]

Vainglory

Az iPhone 6 (Plus) szeptemberi bemutatóján a hihetetlenül menő nevű Super Evil Megacorp fejlesztőcsapatot hívták meg, hogy bemutassák első játékukat, a Vainglory-t, ami már az iOS 8-cal bemutatott Metal-t használva készült. A Vainglory egy csapatjáték, melyben két 3 fős csapat ‘capture the flag’ jelleggel harcol egymással, hogy a végén a másik bázisán a kristályt megsemmisítse. Egy gyönyörű arénában folyik a harc, ami hatalmasnak nem mondható, de azért így is változatos. Korábbi tesztünket itt tudjátok elolvasni.

[appstore id=”935032373″]

[appstore id=”671464704″]

Goat Simulator

A Goat Simulator lényegében tekinthető akár GTA játéknak is, csak épp kecskével kell garázdálkodnunk a városban és itt nincsenek küldetések, csak achievementek. A Goat Simulatorban egy kecskét kell irányítanunk, de achievementek elérésével a kecske megjelenése változtatható, jetpackes kecskét, pingvint, struccot és zsiráfot is csinálhatunk belőle. Ki érti ezt? Lényeg, hogy szabadon csinálhatunk bármit ebben a kisvárosban, ijesztgethetjük a lakosokat, trambulinon ugrálhatunk, leugorhatunk egy daruról, felöklelhetünk benzines tartályokat, amik szép nagyot robbannak és minden egyéb beteg dolgot tehetünk, ami csak eszünkbe jut. Korábbi tesztünket itt tudjátok elolvasni.

[appstore id=”868692227″]

Angry Birds EPIC

A széria egyik legújabb epizódja, az EPIC nem a klasszikus csúzliból kilövős Angry Birds lett, hanem egy fantasy-s, körökre osztott RPG, amiben persze ugyanúgy a tojás lopás az ősi viszály oka és természetesen a malacok a rossz fiúk. Minden madár egy-egy kasztba tartozik és ennek megfelelőek a képességeik. Red lovag, Chuck mágus, Matilda gyógyító, Bomb pedig kalóz. Nemcsak a madarak tartoznak kasztokba, hanem a malacok is. Náluk is vannak mágusok, kalózok, trollok, és egyszerű simlisek is. Az EPIC egy körökre osztott játék, amiben az egyes csatákban jól meg kell fontolni, melyik madarat melyik malac ellen vetjük be, vagy épp inkább valamelyik védekező képességet használjuk ki. Korábbi tesztünket itt tudjátok elolvasni.

[appstore id=”767319014″]

Flappy Bird

A Flappy Bird volt – ha nem is a klasszikus értelemben véve, de – az év játéka, hiszen hónapokig mindenki ezzel játszott és próbált minél magasabb pontszámot elérni. Mindenki erről a játékról beszélt. A fejlesztője egyszer csak úgy döntött, hogy leveszi az App Store-ból, de később azt ígérte, hogy majd újra letölthető lesz, ami azóta sem történt meg. Ez az a játék, amiben egy Mario-szerű világban a klasszikus zöld csövek közt kell egy pixeles madárkával előre haladnunk, anélkül, hogy leesnénk vele, vagy épp egy oszlopnak ütődnénk. Korábbi tesztünket itt tudjátok elolvasni.

Mivel az eredeti Flappy Bird már nem érhető el az App Store-ban, így linket se tudunk adni, de akik korábban letöltötték, azok az App Store / Updates / Purchased füle alatt a korábbi vásárlásaik közt megkereshetik és még most is letölthetik.

Hearthstone: Heroes of Warcraft

A Hearthstone lényege, hogy a választott hőssel 30 kártya segítségével legyőzzük az ellenfelet. A játékban 9 választható WarCraft hős van (Anduin Wrynn – priest, Garrosh Hellscream – warrior, Gul’dan – warlock, Jaina Proudmoore – mage, Malfurion Stomrage – druid, Thrall – saman, Uther Lightbringer – paladin, Rexxar – hunter, Valeera Sanguinar – rogue), melyek mindegyikének vannak karakter-specifikus kártyái, amiket csak ő tud használni, illetve az ő játékstílusának megfelelő, ezeken felül vannak semleges kártyák is, melyeket bármelyik hős tud használni. A cél, hogy ezen kártyák segítségével előbb vigyünk be az ellenséges hősnek 30 sebzést, mint ő a mi hősünknek. Korábbi tesztünket itt tudjátok elolvasni.

[appstore id=”625257520″]

Számodra melyek voltak a legjobb 2014-es megjelenésű játékok?

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. XCom – Enemy Within (kiegészítés az Enemy Unknown -hoz, és csendben reménykedem, hogy ’15-ben érkezhet majd a TFTD is .

  2. Hearthstone egyértelműen, csak nagy kár, hogy még csak gépen vagy tableten játszható, de majd elvileg lesz mobil változat is 🙂

  3. Hitman GO nalam az ev jateka lett, ne sajnaljatok ra a penzt, tenyleg megeri 🙂

  4. Vainglory, Blek 😉

  5. Boom Beach és hasonló játékok szerintem nagyon jók lettek. Pl. A Hay Day mintájára októberben megjelent Sim City build It

  6. @ronie: Boom Beach? Valaki árulja már el, hogy mi a jó ezekben a játékokban, aminek annyi a lényege, hogy félnaponta belépek, és rányomok a fejlesztésre. Na jó van benne egy primitív, 2-3 perces kamu összecsapás is. és ez ismétlődik unalomig.
    Szívem szerint sajnálom, hogy ekkora piaca van ezeknek a végtelen és céltalan pénznyelőknek és egyre többen állnak át ilyen fejlesztésekre, ami azt eredményezni, hogy az értelmesebb full game-ekből kevesebb jön ki.


Add a Comment