fbpx Skip to content

Az Apple-nek szokása, hogy a keynote-jaikon egy-egy új hardver, vagy szoftver képességeinek bemutatásához külső fejlesztőket hívnak, hogy a saját termékükön keresztül mutassák meg, mire is képes az Apple újdonsága. Az iPhone 6 (Plus) szeptemberi bemutatóján a hihetetlenül menő nevű Super Evil Megacorp fejlesztőcsapatot hívták meg, hogy bemutassák első játékukat, a Vainglory-t, ami már az iOS 8-cal bemutatott Metal-t használva készült.

vainglory3

A Vainglory egy csapatjáték, melyben két 3 fős csapat ‘capture the flag’ jelleggel harcol egymással, hogy a végén a másik bázisán a kristályt megsemmisítse. Egy gyönyörű arénában folyik a harc, ami hatalmasnak nem mondható, de azért így is változatos.

A két szélén található a két bázis a kristályokkal (vain) és ezeket a bázisokat felül egy út köti össze, melyen a térfélnek megfelelően lövésztornyok találhatóak, melyek védelmi szerepet töltenek be. Az út alatt található a dzsungelnek nevezett varázslatos hely. Ezen a területen látszik meg igazán, hogy milyen gyönyörű grafikája van a játéknak és mire is képes az új iPhone – és mindezt 60fps-sel. Varázslatosak a színek, ahogyan a fény átszűrődik a lombkoronán, vagy épp ahogy a világító kristályok beszínezik a környezetüket. A dzsungelben található négy fontos hely és jó pár (újraéledős) szörny is, melyek a választott hősünk fejlődéséhez elengedhetetlenek.

A négy fontos hely a dzsungelben a bolt, az aranybánya és két minion (kegyenc szörnyecske?) bánya. A boltban tudunk aranyért mindenféle spéci kiegészítőt venni a hősünk számára, amitől gyorsabb, erősebb, ügyesebb, ellenállóbb, stb. lesz. Aranyat a szörnyek és ellenséges hősök, tornyok elpusztításával szerezhetünk, illetve ha az aranybányánál lévő szörnyet legyőzzük és ezáltal a számunkra bányássza az értékes fémet. Bolt található a bázison is, illetve halál esetén a feltámadásig amúgy is elérhető, viszont arany és minion bánya csak a dzsungelben található. Mint már említettem, ez egy csapat, így a három hős egymást segítve küzd a pályán, viszont segítségünkre vannak minionok is, melyek folyamatosan hullámokban próbálnak az úton minél előrébb haladni és minél nagyobb kárt okozni az ellenségnek. A mininonok képességeit a minion bányák elfoglalásával tudjuk növelni: ha mindkét bánya a miénk, akkor elég erősek tudnak már lenni.

vainglory1

A Vainglory-ban 10 hős áll a rendelkezésünkre (később érkeznek majd még újabbak is), de ezek közül az elején csak 6 áll rendelkezésre, a többit később, játékon belüli kreditért lehet megvásárolni. Minden hősnek van egy alap támadása és három extra képessége, ezek lehetnek defenzív és offenzív képességek, de akár gyógyító is, de ezt mind hőse válogatja. Érdemes teszt játékban kipróbálni az összeset (még az zároltak is játszhatóak itt), hogy ne éles játékban lássuk, mire képes a választott hős. A boltban vannak speciálisan egy-egy hősnek ajánlott tárgyak, amik a képességeit javítják, de ettől érdemes egy idő után eltérni, mert nem feltétlen a leghatékonyabb. Tapasztalataim szerint minden hősnél érdemes a gyorsító csizmák beszerzése. Az extra képességek fejleszthetőek megfelelő tapasztalati pont (XP) megszerzése után, így még erősebb lehet a hősünk. A hősök játékról játékra nulláról indulnak, vagyis amit az előző játékban elértél, az nem marad meg, csak a statisztikádban látszik meg, illetve ha jól teljesítesz, Glory pontokat kapsz, amiért a zárolt hősök megvásárolhatóak. Bővebben a hősökről és képességeikről a játék hivatalos oldalán olvashattok. Az irányítás egyszerű, akár egy ujjal is elvégezhető. Elég egyszer az ellenfélre koppintani és onnatól amíg mást nem csinálunk, folyamatosan támad a hősünk, illetve mozogni is úgy kell, hogy koppints oda, ahova szeretnéd, ha a hősöd menne.

vainglory4

A játéknak nincs időhatára, az a csapat győz, amelyik előbb pusztítja el a másik kristályát, akármeddig is tart a küzdelem. A hősök fel tudnak támadni, de minden egyes haláleset után a feltámadás egyre hosszabbra nyúlik és mindig a bázisról kell újra csatába vetnünk magunkat. Amennyiben sok aranyunk, vagy épp kevés életünk van, haza is teleportálhatjuk hősünket a bázisra. Három fontos időpont van csak a játékban: bányászat kezdete (minion és arany), aranybánya megtelte és a Kraken elszabadulása. 4 perc utána a bányák megnyílnak és az aranybánya tartalma 4 percenként a bányász szörnyet uraló csapaté lesz. 15 perc eltelte utána az aranybányából előjön a Kraken, amit a legtöbb esetben a teljes csapat részvételével lehet csak megszelídíteni, viszont utána az oldalunkon harcol és hatalmas pusztítást végez. Amelyik csapat uralja a Krakent, az nagy eséllyel győz is, de ha a Kraken egyszer az enyészeté lesz, többet nem támad már fel.

A játékon belül fel lehet venni barátokat, így egy összeszokott csapattal küzdhetsz, nem mindig ismeretlenekkel. A Super Evil Megacorp oldalán az ott dolgozók játékbeli neve is megtalálható, így amennyiben visszaigazolnak, akár velük is lehet játszani. Amennyiben szeretnétek velem egy csapatban lenni, küldjetek felkérést a játékban Hori névre.

A Vainglory ingyenesen tölthető lesz az App Store-ból, és csak minimálisan tartalmaz In-App Purchase elemet, és azok is csak arra szolgálnak, hogy a zárolt hősöket előbb tudjuk használni. Véleményem szerint remek játék, gyönyörű és izgalmas, viszont csak úgy érdemes játszani vele, ha van is rá időd, mert nem fair a többiekkel szemben, ha valamiért ki kell lépned a játékból és ezáltal ők hátrányba kerülnek. Régebbi készülékek tulajdonosainak rossz hírem van, ugyanis iPhone esetén legalább 5s-re van szükség, viszont az iPadesek örülhetnek, mert nekik elvileg elég egy iPad 2 is.

Találkozunk a csatatéren?

[appstore id=”935032373″]

[appstore id=”671464704″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Minimum i5S ??!! 😀
    Azért szerintem elfutna egy sima 5ön is.(Ha akarnák a fejlesztők.)

  2. Az i5 sem régi, sem egy rossz telefon. Remélem azért más még lesz rá. Csúnya húzás volna kinyírni. Főleg, hogy iPad 2 gyengébb mint az i5.

  3. én 10 perc után töröltem…
    semmi értelme…

  4. @Kable: Cikkben is benne van azért 5S-től attól felfele van a telefonokban Metal. iPhone 5-ben nincs.

  5. Feltalálták a Dotát?

  6. @Jecy a LoL-t

  7. Hatalmas jó játék! Nem vagyok híve az ilyen szörnyes, heros, fantasy játékoknak, de ez valamiért nagyon megfogott. Igényes, szép és megunhatatlan, ha az ember rákattan.

    Töltsétek!

  8. letoltottem de enis 5 perc utan toroltem… valahogy túl sok ez nekem

  9. Kraken mindig visszajön, így többször is meg lehet szerezni! 😉

  10. @AnonimGamer: Dota előbb volt 😉

  11. iPhone 5,lagg nelkul megy!


Add a Comment