fbpx Skip to content

Noha az Apple eléggé elhanyagolta az iPod touch-ot, hiszen az 2015 óta nem frissült, mégis vannak, akik a telefonjukat nem cserélik le iPhone-ra, viszont a zenehallgatáshoz az iPod touch-ot választják. Az iPhone-okhoz hasonlóan a régebbi készülékek szoftveres támogatását egy idő után itt is megszünteti az Apple, így a használhatóság szempontjából fontos, hogy azok milyen iOS-verzióig frissíthetőek, és hogy a korábbi iOS-verziókat használva milyen korlátozásokkal kerülünk szembe.

Ebben a cikkünkben a teljesség kedvéért az első iPod touch-tól kezdve, az egyes készüléktípusokra vonatkozóan szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat a régebbi készülékek használhatósága kapcsán. Az egyes készülékek használhatósági értékelése ugyanakkor teljességgel szubjektív, és nagyban függ a felhasználási körülményektől és elvárásoktól. A régebbi iPhone-okról szóló, hasonló cikkünk ide kattintva érhető el.

Tartalomjegyzék

Általános tudnivalók

Készüléktípusonkénti tudnivalók

Általános tudnivalók

Appok kompatibilitása

Sok alkalmazás esetén előfordul, hogy noha az adott iOS-verzión elfut az app egy régebbi verziója, az azt kiszolgáló szerveres háttér már nem működik, vagy mint ahogyan az például a Facebook esetén van, az oldal egyszerűen visszautasítja a régi klienst, így az gyakorlatilag működésképtelen. Ezzel általában nem lehet mit tenni, ilyen esetekben a webes felületek általában továbbra is használhatóak, de ezt alkalmazása válogatja. (Az alábbi készülékek esetén említett appok csak példaként szerepelnek, a teljesség igénye nélkül.)

Egy adott app korábbi verzióját iOS 4-es rendszertől kezdődően már odaadja az App Store, de csak akkor, ha azt az adott Apple ID-val korábban már letöltöttük. Ha még sosem töltöttük le az adott appot, akkor az iTunes 12.6.3-as változatában a számítógépen töltsük azt le, majd ezután már az iPod touch-on is mennie kell. Ha egy adott alkalmazásnak sosem volt olyan verziója, ami kompatibilis lenne az általunk használt iOS-verzióval, akkor azt még ezzel a trükközéssel sem tudjuk letölthetővé tenni rá. Szintén fontos kiemelni, hogy a régebbi verziók letölthetőségét az adott app fejlesztője tudja engedélyezni, illetve letiltani, tehát előfordulhat, hogy a régebbi verziót mégsem fogjuk tudni letölteni.

A csak 32-bites binárissal rendelkező alkalmazások nem futnak az iOS 11-en. Tehát ha ilyen régi appot használunk, amit a fejlesztője nem frissített 64-bitesre, akkor ne frissítsünk iOS 11-re az iPod touch 6G készülékünk esetén. Az ennél régebbi készülékekre nem érhető el már az iOS 10 sem, hanem csak maximum a 9.3.5.

Akkumulátor állapota

Minél öregebb egy készülék, annál valószínűbb, hogy az akkumulátora már elhasználódott, és messze nem nyújtja azt, amit új korában. Egy iPod esetén 500 töltési ciklusig legalább az eredeti kapacitás 80%-át meg kell őrizze az adott akkumulátor. Az akku állapotának ellenőrzésére használható például a Coconutbattery vagy az iBackupBot.

Downgrade?

Gyakorlatilag bármely esetben kizárólag csak az arra a készülékre hivatalosan elérhető legfrissebb iOS-verzió tehető fel – illetve az, amit az Apple épp aláír, mert itt lehetnek átfedések, főleg egy új verzió megjelenése utáni napokban, ameddig még az előző verziót is aláírják: Gyakori kérdések: az aktuális iOS-verziónál régebbi firmware visszaállítása.

Egyes speciális esetekben, például jailbreakelt készüléken visszatehető korábbi verzió, de ez inkább csak a régebbi készülékekre igaz, és ott sem minden esetben. Erről bővebben: odysseusOTA: az iOS 6.1.3 vagy iOS 8.4.1 telepítése jailbreakelt készülékre.

Készüléktípusonkénti tudnivalók

Az iPod touch modellek beazonosításához ebben a támogatási szócikkben találunk segítséget: Az iPod-modellek beazonosítása.

Első generációs iPod touch

Az első generációs iPod touch gyakorlatilag egy leegyszerűsített, első generációs iPhone: nincs benne kamera, beszédhangszóró, alsó hangszóró (csak egy piezo clicker), mikrofon, hangerőszabályozó gombok, némító gomb, és a jack-aljzat is a készülék alján található. Használati szempontból gyakorlatilag ugyanaz igaz rá, ami az első generációs iPhone-ra.

Az első generációs iPod touch-ra elérhető legfrissebb iOS-verzió a 3.1.3, viszont erre a készülékre az hivatalosan fizetős frissítés volt még a 2.0-val kezdődően, de az IPSW-t letöltve bárki frissíthetett rá. A 3.1.3-nak viszont megvannak a hátrányai, hiszen ahogyan az első generációs iPhone esetén, úgy itt is igaz, hogy általában már nem fogunk találni az App Store-ban olyan appot, amit le tudnánk tölteni rá. Legtöbb esetben csak az iTunes Library-nkben mentett, az iOS 3.1.3-mal kompatibilis appokat fogjuk tudni telepíteni rá, mert bár az App Store már odaadja az appok régebbi, a készüléken futó iOS-verzióval kompatibilis változatát, azt csak iOS 4.0-val kezdődően teszi meg. Alternatív megoldás lehet az App Store helyett a tört appok használata, amihez jailbreak után még külön kiegészítő telepítése is szükséges, hogy a tört appok települhessenek, ugyanakkor ahogyan az általános tudnivalók közt már szó esett róla, az appok kompatibilitása már kérdéses.

Az iOS 3.1.3-ban még nem volt iCloud, csak MobileMe, viszont ha már rendelkezünk iCloud fiókkal, és így @me.com-os email címmel, akkor alkalmazásspecifikus jelszó használatával az hozzáadható. Megfelelő működést azonban ne várjunk, mert míg az email elérése például működik, addig a névjegyzék, a naptár, a könyvjelzők szinkronizálása, valamint az iPhone keresése nem megy, noha mind bekapcsolható.

Ezeken túl nincs magyar nyelv sem, az szintén csak jailbreak után tehető fel a készülékre a Szifon source-ról.

A beépített alkalmazások közül a YouTube már nem működik, Safariból használható, ugyanakkor a Safarinak több weboldal megjelenítésével gondja lehet.

Wi-Fi-ből csak a 802.11b/g-t támogatja.

Mindezek mellett a piacon még adott esetben megtalálható, első generációs iPod touch-oknak az akkumulátora is általában már elöregedett, tehát napi használatra általában nem érdemes már számolni velük. Az akku cseréje ennél a típusnál meglehetősen körülményes, és forrasztást igényel, már ha egyáltalán lehet találni még hozzá megfelelő akkut.

Szervizelésük a vintage jelleg miatt gyakorlatilag reménytelen az alkatrész beszerzésének nehézségei miatt.

A készülék már nem javasolt mindennapos használatra, főleg mert csak 128MB RAM-mal rendelkezik, inkább csak kuriózumnak való.

iPod touch 2G

Az első generációval szemben az iPod touch 2G már rendelkezik alsó hangszóróval, hangerőszabályozó gombokkal, de mikrofon továbbra sincs benne. Ez a készülék az iPhone 3G-vel van egy párban, így a használhatósága is ahhoz hasonló.

Az iPod touch 2G-re elérhető legfrissebb iOS-verzió a 4.2.1, ami már tartalmazza a magyar nyelvet is.

A készüléken az App Store már odaadja az adott app készüléken futó iOS-verzióval kompatibilis változatát, már persze csak akkor ugye, ha az appból volt ilyen. Ha egy app eleve nem létezett például az iOS 5.0 előtt, akkor abból nem lesz olyan verzió sem, amit le tudnánk tölteni a 4.2.1-re.

Az iOS 4.2.1-ben nincs még iCloud, de az iCloud fiók alkalmazásspecifikus jelszó használatával hozzáadható. A megfelelő működés azonban kérdéses.

Az iMessage nem használható, mert az még nem része a rendszernek.

A beépített alkalmazások közül a YouTube nem működik, Safariból használható, ugyanakkor a Safarinak több weboldal megjelenítésével gondja lehet.

Wi-Fi-ből csak a 802.11b/g-t támogatja.

A piacon megtalálható iPod touch 2G-k akkumulátora már bőven elöregedett, tehát napi használatra új akku nélkül általában már nem érdemes számolni velük. Az akku cseréje ennél a típusnál is körülményes, mert a csatlakozó az alaplaphoz van forrasztva, és az alkatrész-ellátottság a készülék életkora miatt kérdéses.

A készülék már nem javasolt mindennapos használatra, a 4.2.1-gyel eléggé lassú tud lenni, főleg mert csak 128MB RAM-mal rendelkezik.

iPod touch 3G

Az iPod touch 3G külsőleg megegyezik az iPod touch 2G-vel, belsőleg azonban már történtek változások. Beépített mikrofon továbbra sincs, viszont ezt ellensúlyozza a mellé kapott, mikrofonos headset. Használhatóságában viszont mégsem lehet a vele azonos évben megjelent iPhone 3GS-hez hasonlítani.

Az iPod touch 3G-re elérhető legfrissebb iOS-verzió ugyanis csak az 5.1.1, amiben ugyanakkor nem csak az iCloud, de az iMessage is megtalálható.

Az akku cseréje ennél a készüléknél is időszerű, aminek a csatlakozója szintén az alaplapra van forrasztva, illetve az életkora miatt az alkatrész-ellátottság is kérdéses.

Mindennapos használatra leginkább csak azoknak lehet opció, akik jóformán tényleg csak zenehallgatásra használják a készüléket, így az okos funkciói vagy az alkalmazások sem igazán fontosak. 256MB RAM-mal rendelkezik, ami sok esetben kevés lehet.

iPod touch 4G

Az iPod touch 4G már retina kijelzős, és nem csak hátlapi, de előlapi kamerát is kapott a beépített mikrofon mellett, így a FaceTime is használható rajta. A készülék ezeken túl rendelkezik háromtengelyű giroszkóppal, és környezeti fény érzékelővel is, ami elődeiből hiányzott, és megjelent a fehér szín is. A retina kijelző miatt azt gondolhatnánk, hogy az iPhone 4 párja, hiszen vele egyidőben jelent meg, ugyanakkor szoftveres támogatottsága hamarabb véget ért, mint az iPhone 4-nek.

Bővebben: Az iPod touch 4G technikai adatai (angolul).

Az iPod touch 4G-re elérhető legfrissebb iOS-verzió a 6.1.6. Ezen már a Facebook és a Messenger, illetve természetesen a YouTube, a Google Térképek és a Viber is működik, de a Skype nem tölthető le.

A Wi-Fi immár támogatja a 802.11n szabványt is, de csak 2,4GHz-en.

Az akku cseréje itt is szükséges lehet.

Mindennapos használati értéke nagyjából az iPhone 3GS-sel azonos az iOS 6.1.6 támogatása miatt, viszont a készülék 256MB RAM-mal rendelkezik, ami sok esetben kevés lehet.

iPod touch 5G, 2012-es és 2014-es modell

Az iPod touch 5G az első olyan iPod touch, amin már Siri is elérhető, Lightning-csatlakozós, és öt különböző színű készülékházzal találkozhatunk. Ennek a típusnak a különlegessége az iPod touch loop: ez gyakorlatilag egy csuklópánt, ami a készülék hátoldalán a bal alsó sarokban található “akasztóhoz” csatlakozik, ha pedig nincs rajta a loop, akkor a gombot megnyomva az bekattan a helyére, és úgy már nem lóg ki a hátlap síkjából.

Ezt a típust elég érdekesen kezelte az Apple, mert a 2012-es modell után kiadott egy 2013-as, 16GB-os modellt hátlapi kamera és loop gomb nélkül (A1509, lásd a következő bekezdésben), majd 2014-ben egy újabbat, amiben ismét benne volt a hátlapi kamera és a loop gomb is (de maga a loop már nem járt mellé).

Bővebben: Az iPod touch 5G technikai adatai.

Az iPod touch 5G-re modelltől függetlenül elérhető legfrissebb iOS-verzió a 9.3.5, amin már a Skype jelenleg legfrissebb verziója is gond nélkül elfut. Természetesen a YouTube, a Google Térképek, a Facebook, a Messenger és a Viber is gond nélkül működik.

A Wi-Fi immár támogatja a 802.11n szabványt 5GHz-en is.

Az akku cseréje itt is szükséges lehet.

Mindennapos használatra még akár alkalmas is, viszont az alkalmazások támogatottsága kérdéses, illetve adott esetben lassabb lehet a készülék. Az 512MB RAM a memóriaigényesebb appok esetén probléma lehet.

iPod touch 5G, 2013-as modell

A 2013 közepén megjelent iPod touch 5G egy olyan, 16GB-os készülék, amelyből az Apple kivette a hátlapi kamerát, és a loop gombját is, és csak fekete/ezüst színben létezik – de ezeken túl gyakorlatilag megegyezik a 2012-es és 2014-es modellekkel.

Bővebben: Az iPod touch 5G (2013-as modell) technikai adatai.

A 2013-as iPod touch 5G-re elérhető legfrissebb iOS-verzió is a 9.3.5, amire ugyanaz igaz, mint a 2012-es és 2014-es modellre.

Használati értéke a hátlapi kamera hiánya miatt alacsonyabb, mint a 2012-es vagy 2014-es típusé.

iPod touch 6G

Az iPod touch 6G a termékvonal ezidáig utolsó képviselője, ami még szoftveresen is támogatott, és korlátozások nélkül használható vele az AirPods is. A loop gomb már nem része a készüléknek.

Bővebben: Az iPod touch 6G technikai adatai.

Az iPod touch 6G-re elérhető legfrissebb iOS-verzió az iOS 11 legutóbbi verziója, tehát erre gyakorlatilag bármelyik appot letölthetjük.

A Wi-Fi már támogatja a 802.11ac szabványt is.

Mivel a készülék eredetileg 2015-ben jelent meg, így az akku cseréje általában itt is szükséges lehet.

Mindennapos használatra gyakorlatilag korlátozások nélkül alkalmas, az esetleges lassúságon adott esetben segíthet, ha új akku van benne (bár az akkumulátor állapotától függő, automatikus processzorórajel-szabályozás miatti lassítás az Apple tájékoztatása alapján kizárólag az iPhone 6 és újabb iPhone-okat érinti, az iPod touch-okat és iPadeket nem). Az 1GB RAM pedig a legtöbb appot ki tudja szolgálni.

Legutóbbi frissítés: 2018.02.17.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Nem vagyok képben. Valaki megmondja nekem mi az a loop gomb?

  2. @tzolesz: az iPod touch 5G-s képen láthatod, a készülék hátlapján, bal oldalt alul, ezüst színű. amikor megnyomod, akkor kiugrik a hátlap síkjából, és rá lehet akasztani a loopot. ha leveszed a loopot, akkor újból megnyomva a gombot az bekattan a helyére, és így nem lóg ki.

    részletesen lásd itt: https://www.youtube.com/watch?v=SyH9bzBy2tw

  3. Az első 4 iPod csak szobadísznek vagy porfogónak jó! ???????????????? Nekem 5g-m van, de már csak ébresztő órának használom… Ha kidobnák a 7G-t mondjuk toucID-val meg A11, I8 kamera, akkor tuti beneveznék rá.. Anno imádtam az 5G-met.. Habozás nélkül megvenném a7G-t ha az lenne amit mondtam.. De gondolom nem igen fognak frissíteni mostanában… 🙁


Add a Comment