fbpx Skip to content

Minden hordozható technikai eszköznél idővel felmerül az akkumulátor problémája. Ez lehet szoftveres, de lehet hardveres eredetű is, mi most a hardveres részről közelítjük ezt meg.

iPhone_5_akku-700x524@2x

A MacBookok szinte sosem merülnek le, remek akkumulátorokkal, de leginkább az OS X optimalizálásával éri el az Apple, hogy szinte az élen járnak ezek az eszközök, ha a hordozhatóságról van szó. Ezzel szemben az iPhone termékcsalád már nem igazán ezzel került a köztudatba, már akkor boldogok vagyunk, ha egy napot kibír a készülék. Érdemes lehet figyelemmel kísérni, hogy milyen állapotban van a készülék akkumulátora, szükséges-e már cserélni. Korábban már bemutattuk, hogy erre az iBackupBot is alkalmas, de talán egyszerűbb és szebb mindezt a CoconutBattery segítségével ellenőrizni.

MacBook

Az Apple hordozható laptopjai átlagosan több mint 1000 töltési ciklusra képesek anélkül, hogy komolyabban csökkenne az akkumulátor teljesítménye. Ez legalább 3 éves használatot jelent, ami több mint elegendő. A legújabb gépek 10 órát is bírnak, a 3 éveseknek sem kell panaszkodniuk, legalább 3-5 órát képesek egy huzamban működni. 1-2 év év alatt a 100%-os MacBook akkumulátorok kapacitása 85-90%-ra csökken, probléma inkább akkor lehet, ha ez ennél tovább csökken, tehát ha 80% alá esik. Ilyenkor már érezhető, hogy a készülék bizony nem bírja azt, amit eddig megszokhattunk. A CoconutBattery segítségével két kattintással ellenőrizhetjük az akkumulátor adatait, kapacitását:

Screen Shot 2016-03-13 at 16.29.37

Az alkalmazás elindítása után láthatjuk a jelenlegi akkumulátor állapotát, a Maximum charge és a Design capacity értékeit érdemes figyelni – látható, hogy nekem már 300mAh-val csökkent az akkumulátor teljesítménye. Ezzel semmi probléma nincs, ahogy fent írtam, gyakorlatilag teljesen normális állapotban van. Ha azt látjuk, hogy itt 80% alatt van az akkumulátor, akkor sem kell pánikba esni, mert az csak azt jelenti, hogy az eredeti teljesítménynek csak a 80%-ára képes, de nincs rossz állapotban. Az OS X külön figyelmeztet, ha az akkumulátor kritikus állapotba kerül és mindenképp cserére van szükség. (Ettől függetlenül én a 80%-os akkumulátort mindenképp kicserélném, mert üzemidőben órákat vesztenék, amit pedig munka szempontjából fontosnak tartanék. De ez persze az én véleményem.)

iPhone, iPad

A szoftver segítségével ellenőrizhetjük az iPhone, vagy iPad akkumulátorának állapotát is. Ehhez csupán csatlakoztassuk kábellel a készüléket a számítógépünkhöz és kattintsunk felül az iOS Device gombra:

Screen Shot 2016-03-13 at 16.50.03

A közel 200 napos készülékem hasonlóan 95% közelében van, így ugyancsak látszik, hogy hardveresen nincs probléma az akkumulátorral. A szoftver arra is figyelmeztet, hogy mielőtt messzemenő következtetést vonnánk le, töltsük fel teljesen a készüléket a kalibráció miatt.

Eddigi tapasztalatink szerint 2-3 évente érdemes cserélni akkumulátort az iPhone-ban – nyilván attól függően, ki mennyire, és hogyan használta a készüléket. Ez természetesen jóval kisebb összegbe kerül, mint egy MacBook esetén, így én egy 2 éves készüléknél már szoktam javasolni az akkumulátor cserét, ha már nincs rajta garancia. Itt is fontos megjegyezni, hogy a 10-15%-os kapacitás-csökkenés már órákat jelenthet az iPhone esetén, tehát érdemes cserélni.

Általában az új akkumulátorok sem nulla ciklussal kerülnek bele a készülékbe, itt a cél az, hogy újra egy vagy több napig bírja majd az iPhone a strapát. 🙂

A CoconutBattery felül kiírja a készülék gyártási időpontját is, így láthatjuk, hogy az adott készülékünk mennyi idős és milyen állapotban van az akkumulátor. Szervizünkben a kollégák készséggel állnak rendelkezésre, ha úgy gondoljuk cserélni szeretnénk a rossz akkumulátort, bővebb információkért kattints ide.

Korábban írtunk már az akkumulátor problémákról az alábbi cikkekben, ezeket is érdemes elolvasni:

Olvasd el a hozzászólásokat is

40 Comments

  1. iOS app nincs erre ami gépre csatlakozás nélkül megmondaná? Kiváncsi lennék a telefon állapotára, de ennyit nem ér, hogy szöszmötöljek vele.

  2. Azt lehet tudni hogy hány ciklusú akkumulátor kerül bele egy iPhone-ba? Miért nem közel nulla? Köszi a választ.

  3. Ne aggodj akin nem meregdraga apple terneket vesz az winfoson ha akarja sem fog szosznotolni vele 🙂

  4. Nekem nincs MacBook-om… Jó volna ha lenne alkalmazás az iPhone-ra… 🙂

  5. @horvathtamas: Mert azokat is kell tesztelni 🙂 kevesebb, mint 10.

  6. Sziasztok, nálam a RMBP 98%-ban a töltőn lóg. Úgy olvastam / hallottam, hogy ez nem károsítja az akkut.
    Ha mégis leveszem róla, akkor egészen 10% körüli értékig nem töltöm, csak onnantól, egy lendülettel. Amennyiben lehetséges, szeretném az akkut is minél tovább jó állapotban megőrizni, ez egy jó irány lehet? (remélem…)
    Egyébként az OSX és a CB is jónak látja az akkut: 16 hónapos a gép, 38 a ciklusok száma, a Current 6394 a design capacity pedig 6330 mAh. És 100%.
    Köszi a választ!

  7. @grofzero: Én ennek nem vagyok a híve, azt ajánlom néhányszor merítsd le és töltsd fel teljesen úgy fogod megtudni, hogy az akkumulátor milyen állapotban van. Szerintem jelenleg false értéket kapsz.

  8. Jadeye: Tudom, olvastam, de nekem iOS app kéne, nem Windowsos backupból bogarászós. Ennyire nem vagyok rá kiváncsi, jól működik, nincs vele gond.

  9. sziasztok, 10 hónapos RMBP 93%-al problémás? 🙂 nem lóg állandóan a töltőn.. szerintetek? még garanciális, vigyem vissza? Köszi!

  10. @Jecy: semmit sem kell bogarászni, két kattintás.

  11. kiegeszites: az alma par honappal ezelott bovitette a garit apple care esetben, asszem ha gari idon belul 80% ala csokken cserelik az akksit! en reszben ezert vettem ilyet, Kanadabol 50e ft alatt kijott. rMBP.

  12. @grofzero: Korabban en is igy hasznaltam, ripityara ment az akum egy hp laptopban. Kovetkezo gepembe amit most is hasznalok eleve nem tettem be az akkut mivel nekem is szinte mindig tolton van, amikor nagyritkan kell meg beleteszem es kesz. Persze nekem fix helyen van nem mozgatom kicsit sem napi szinten.

  13. @aw123: a retina MacBook Pro esetén nem lehet kivenni az akkut, így ott ez nem fog menni.

  14. Ehhez nem kell PC csak JB.
    Cydia alatt
    Battery life

  15. I6s 114 ciklus utan 93% … Nemnagystil mert macbook pro 876 ciklus utan 92%.

  16. Nekem egy iPhone 5 van, hidegben mindig kikapcsol. 3 éves mar. Az akksi csere az adatvesztest es iOS frissítéssel jár vagy csak kicserélik es minden marad rajta ahogy van? Előre is köszi a választ, aki ért hozza vagy mar volt ilyen.

  17. @Anono: az akkucsere semmiben sem módosítja a készüléket szoftveresen, minden marad, ahogy volt (az időt újra be kell állítani).

  18. Azt az akksit cserelni kell,semmit nem buksz vele es nem is egy veszes osszeg…nalam is i5 volt az egyetlen telo amiben az akksi 2 even belul megadta magat 10% korul kikapcsolt meg ugralt.vsereltesd ki nyugidtan

  19. A telefont nyugodtan cseréltesd ki ha még garanciás. Ne az akkura hivatkozz hanem más hibára. Mindenki ezt csinálja. Lesz egy uj telefonod.

  20. @grofzero: Semmi baja nem lesz, bár jobb lenne ha 20% felett tennéd töltőre, mert ezek az akkuk nem szeretik az alacsony töltöttséget. Én két és fél éve így használom az enyém, ritkán veszem le a töltőről, de ha igen akkor szinte mindig 40% felett teszem vissza, nagyon ritkán van hogy 20% alá merül. Most 96% a health és 108 ciklusnál jár.

  21. @Thrutymo: Áhh, igen én is találkoztam vele, de akkor tényleg törölték valamiért.

  22. Köszönöm srácok a választ. Csak megijedtem mert nekem azt mondtak, hogy szerviz elott telot gyári visszaállításával lehet csak bevinni es mikor megkapom a telot a legújabb iOS rakják ra. Nos mivel nekem i5 van arra nem szeretnem a 9-es iOS. Így nagy segítség volt ez, hogy semmi nem lesz, ha kicserélik az akkut. Másik kérdésem meg az lenne , hogy a telom érintett a hibás akksis botrányban megnéztem a rendszerbe. Ezt meg ingyen cserélik itthon vagy mar vége ennek a csere időszaknak es fizetni kell?

  23. @Anono: ja hát ha az Apple hivatalos szervizpartneréhez viszed be, az más, de akkor külön említsd meg, hogy véletlenül se frissítsék. nyilván ha mondjuk a mi szervizünkbe hozod be garancián túl, a kollégák nálunk nem nyúlnak hozzá szoftveresen.

    az iPhone 5 akkucsere a készülék vásárlási dátumától számított 3 éven belül vehető igénybe: http://szifon.com/2015/03/06/meghosszabbitotta-az-apple-az-iphone-5-keszulekek-akkumulatorcsere-programjat/

  24. Sziasztok! Nekem egy i5-Ben akku csere után, nem nullázódtak a ciklusok, ez normális? Köszi

  25. Koszi Jadeye

  26. iBackUpBot szerint 1800-as az akkum es 1690-en all, azaz kozel 94% az oktoberi telefon, de ez 6s, 1715-os akku van benne elvileg. Akkor most mi van?:D

  27. @grofzero Azt hiszem ez elegendő válasz lesz a számodra és elég tág idő intervallumban. 🙂
    Szinte csak töltőről használom, az elmúlt 3 évben szerintem szinte(!) le se vettem róla, az ágyamba fekszik a gép szerintem a 10 % erős érték amit írtál. Az én tippem (ahogy én csináltam) hogy havi 1x legalább adj neki egy teljes töltési ciklust, hogy életben tartsd a gépet.Melléklek egy képet:
    Üdv
    http://i.imgur.com/AbCJWQr.jpg

  28. @Dominik Bak: az akkud 82,7%-os. az elég rossz. ha megnézed, a gyártáskor belőtt 5770mAh helyett már maximum 4771mAh-t tud csak, 1000mAh-t elvesztettél.

  29. @Jadeye: Igen azt tudom, de ha azt vesszük ez egy majd 6 éves gép ? 🙂 Így más a dolog állása szerintem. Annó’ kapott rendesen hideget – meleget zenélgetni jártam vele:)

  30. Vki meg azt irta, hogy 50% ala soha ne engedjuk le ezeket az akksikat,es akkor tartosabb lesz. Fene se tudja mar ,h mi a jo. En ha 60%-on van es van toltesi lehetosegem toltom,igy akksijaim kivaloak….

  31. A Battery Life jó megoldás erre szerintem iPhone alkalmazás szempontjából..FREE

  32. @admin: Szia, köszönöm! Tehát akkor te azt írotad, hogy merítsem le csutkára az akkut – vagyis amíg ki nem kapcsol, ugye?
    A többiek itt lentebb 20% -ról írnak…. hogy az alá ne menjen inkább…
    Neked ez személyes tapasztalat vagy pedig más forrásból (szerviz, stb.) származik?
    Egyébként most csinálok neki pár töltést az értékek ellenőrzése miatt, csak nem mindegy, hogy közel zéróra vagy pedig 20% -ra redukálom a töltést…
    Szia és köszönöm ha tudsz válaszolni!
    (Ps.: képet hogy tudok ide csatolni? ? )

  33. @Jadeye: Szia Jadeye! Admin kollégát kérdeztem itt válaszban, hogy mi lenne az üdvözítő a helyes akku érték beméréséhez a CB progival? Neked mi a véleményed: csontra meríteni és vissza 100 -ra (ezt egy párszor) vagy a kollégák által írt “20 % alá semmiképp sem” módszer?
    Köszönöm válaszod!

  34. Apple Watch akku állapotát nem lehet valahogy megtudni?


Add a Comment