fbpx Skip to content

Az iPhone 5 készülékeket érintő akkucsere-programról már írtunk korábban, ami akkor még 2015. március 1-ig volt igénybe vehető. Ezt most az Apple tegnap meghosszabbította, és a korábbi, a vásárlástól számított 2 évet 3 évre emelve, a program gyakorlatilag 2016. januárjáig vehető igénybe.

iPhone5_akkucsere

Erre azért volt szükség, mert az iPhone 5 készülékek egy kis százaléka esetén az akkumulátor élettartama hirtelen drasztikusan lecsökkenhet, vagy a készüléket gyakrabban kell tölteni. A probléma a 2012. szeptembere és 2013. januárja között gyártott készülékek egy részét érinti, és most is a készüléked sorozatszáma alapján tudhatod meg, hogy jogosult vagy-e a díjmentes akkumulátor-cserére.

Jogosult vagyok-e?

Ha a készüléked akkumulátora nem működik megfelelően, írd be az alábbi oldalon a mezőbe a készüléked sorozatszámát, hogy kiderüljön, jogosult vagy-e a díjmentes akkucserére. (Természetesen ha a készüléked még garanciális, akkor nyilván nem kérdés, hogy szintén díjmentes a garanciális ügyintézés.)

 

iPhone_5_akku

Az iPhone készüléked sorozatszámát nagyon egyszerű megtalálni. Ez a támogatási dokumentum részletesen leírja, hol találod. Amennyiben jogosult vagy, úgy a program részleteit alább találod.

Ha jogosult vagy, ezt fogja írni:

The iPhone 5 serial number you entered is eligible for this program. Please choose one of the service options below.

Lefordítva – A megadott iPhone 5 sorozatszám alapján a készülék jogosult a programban való részvételre. Válassz egy szerviz-opciót az alábbi lehetőségek közül.

Ha nem vagy jogosult, akkor pedig ezt fogja írni:

The serial number you entered is not eligible under this program because either:
– It’s not one of the serial numbers in the affected range
– Our records show that your battery has already been replaced.
If you paid for a battery replacement service, check with Apple to see if you are eligible for a refund.

Lefordítva – A megadott sorozatszám alapján a készülék nem jogosult a programban való részvételre, mert:
– ez a sorozatszám nem esik bele az érintett készülékek csoportjába;
VAGY
– a rendszerünk adatai alapján az akkumulátor már korábban cserére került.
Amennyiben korábban az Apple (vagy szervizpartnere) akkumulátort cserélt a készülékben, úgy vedd fel az Apple-lel a kapcsolatot, hogy kiderüljön, jogosult vagy-e a korábbi akkucsere díjának visszatérítésére.

Az akkucsere menete

A javítás időtartama nagyjából 4-6 nap lesz (természetesen ez rövidebb is lehet), és az Apple hivatalos szervizpartnerei is ellenőrzik majd, hogy a készülék jogosult-e a javításra. Mielőtt leadnád a készüléked, mindenképp készíts az adataidról biztonsági mentést, majd törölj minden adatot a készülékedről.

Megjegyzés: amennyiben az iPhone 5 készüléked sérült, tehát mondjuk a kijelző üvege be van törve, és így ez érintené az akkumulátor cseréjét, előbb ezt a problémát kell orvosolni, aminek viszont díja lehet.

Mit kell tenned?

  • Vidd be az érintett iPhone 5 készüléked egy, a programban résztvevő, hivatalos Apple szervizpartnerhez (AASP-k, ezek listáját lásd alább).
  • Az iPhone készüléked esetén ellenőrzik, hogy jogosult-e a program keretén belül az akku díjmentes cseréjére.
  • A szervizes kollégák értesítenek, amint elkészült az akkumulátor cseréje, és mehetsz a készülékért.

AASP-k

Megjegyzés: ez a program csak az Apple hivatalos szervizpartnereinél érhető el, a mobilszolgáltatóknál nem, tehát a mobilszolgáltatótól vásárolt készüléket is az Apple szervizpartneréhez kell bevinni. Bővebb információkért vedd fel a kapcsolatot a kívánt szervizpartnerrel.

Előkészületek az akkucsere előtt

Mielőtt leadnád a készüléked az akku cseréjére, a következő lépéseket mindenképp tedd meg:

Egyéb információk

Az Apple korlátozhatja a javítást arra az országra, ahol a készülék eredetileg megvásárlásra került. Amennyiben a készülék az EGT (Európai Gazdasági Térség) tagországainak egyikében került megvásárlásra, úgy más tagországokban is elérhető a javítás.

Amennyiben korábban emiatt a probléma miatt a készülékben az Apple díj ellenében cserélte az akkumulátort, de a sorozatszám alapján az jogosult lenne a díjmentes akkucserére, úgy vedd fel az Apple-lel a kapcsolatot, hogy visszatéríthessék a korábbi akkucsere díját.

Ez a program nem változtat a készülék eredeti garanciájának időtartamán, és csak azokra az iPhone 5-ökre érvényes, amelyek a program kezdete előtti 3 éven belül kerültek először értékesítésre.

Fontos megjegyzés: akinek a készülékben az Apple korábban javította a bekapcsoló gombot, abban az esetben az adott készülékben az akkumulátort is automatikusan kicserélték, ha az adott készülék beletartozott a problémás akkumulátorokkal rendelkezők csoportjába.

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Rendes dolog az Apple-tol. Pirospont.Bár az enyémet nem érinti… 🙁

  2. nekem 5s vsn most 15 honapos es 10-15% kozott nagyon gyakran mar kikapcsol. szerintetek ez garancialis hiba ? hogy javitanak ? akkucsere vagy komplett telefon. koszi

  3. @diario: ha ez a helyzet, vidd be hivatalos szervizpartnerhez, és majd ők megmondják, mit lehet tenni vele, és hogy az technikailag mit jelent számodra. (ha később lesz akkucsere az iPhone 5s-hez is, akkor utána a hivatalos szervizpartnernél történt szerviz díját az Apple visszatérítheti majd, ha viszont másutt cserélteted ki, azt már nehezebb utána visszaigényelni az Apple-től.)

  4. nagyon koszi a valaszt, akor megegy kerdesěm lenne. ipadomon betortem az uveget (ipad air) most egy éves. ha nem hivatalos szervizbe csinaltatom akkor elvész a garancia ? nagyon koszi igerem tobbet nem offolok

  5. @diario: nyilván ha nem hivatalos szerviz belenyúl, az garancián túli dolognak számít. ha az Apple javítja meg, akkor ott 90 nap, vagy az eredeti garancia lejárta lesz – amelyik a hosszabb időtartam.

  6. koszi szepen, rendes vagy 😉

  7. Az en kedzulekemet sem erinti a sorozatszam alapjan. Azonban az semmit nem jelent ezek szerint hogy 2013 novemberi vetel es mar vacakol az aksija??? Meg jo hogy az egy evet kibirta

  8. @imyke: ez azt jelenti, hogy a te készüléked akkuja nem amiatt hibásodott meg, amit lefed ez a csereakció, hanem egyszerűen elhasználódott az akku. cseréltesd ki az akkut az Apple-lel, és akkor ha később esetleg a te készüléked esetén is cserélnék majd ingyenesen mégis, akkor majd visszaigényelheted a pénzt. a másik lehetőség garancián túl, de így az összeg visszaigényelhetőségéről lemondva kicseréltetni. ez utóbbihoz behozhatod a szervizünkbe: http://iszervizpont.hu

  9. Nekem az iPod om iOS 7-tel 2%-nal kapcsolt ki.
    Most az iOS 8-al 13%-nal mar kikapcsol.
    Ez akuhiba vagy szoftveresen igy van megcsinalva?


Add a Comment