fbpx Skip to content

Évek óta folyamatosak azok a hozzászólások, hogy az Apple szánt szándékkal lelassítja a szoftverfrissítésekkel a régebbi készülékeket, hogy ezzel kényszerítse a vásárlókat az újabb modell megvásárlására. Logikusan végiggondolva ennek nem sok értelme lenne, hiszen egyrészt az új készüléket akkor ugyanúgy belassítaná később, vagy az elégedetlen vásárló könnyen mondhatja azt is, hogy inkább átpártol másik gyártóhoz.

December 11-én írtunk arról, hogy a lassulást az okozza, hogy az elöregedett akkumulátorok csökkent kapacitása miatt az iOS automatikusan visszaveszi a processzor órajelét, ezzel előzve meg azt, hogy a készülék sokkal hamarabb lemerüljön, vagy váratlanul kikapcsoljon a nagyobb fogyasztás miatt, amit az akkumulátor nem tudna kiszolgálni – a visszavett órajel pedig a rendszer lassabb működéséhez vezet. Ezt közben többen részletes statisztikákkal is alátámasztották, és most az Apple is elismerte egy, a TechCrunch-nak adott nyilatkozatában.

Miért működik mindez így?

Eszünkbe juthat, amikor még előző évben egyre több iPhone 6s felhasználó tapasztalt tömegesen váratlan kikapcsolásokat, és ezekben az esetekben az Apple az érintett készülékek akkumulátorát cserélte ki. Az Apple 2016 novemberében még csak relatíve alacsonyabb számú esetről beszélt, de pár héttel később, decemberben már elismerték, hogy sokkal több készülék érintett, mint azt először gondolták.

Megoldásként később kiadták előbb az iOS 10.2-t, ami külön diagnosztikával figyelte az akkumulátorokat, majd ezt követően az iOS 10.2.1-et, amiben a cég állítása szerint 80%-kkal csökkentették ennek a hibának az előfordulását az iPhone 6s, és 70%-kkal az iPhone 6 modellek esetén.

Már ekkor megindult a spekuláció, hogy az Apple hozzányúlt a készülékek energiagazdálkodásának működéséhez is, amit most az Apple el is ismert (bár tagadni eddig sem tagadta).

Erről részletesen korábbi cikkünkben: Az elöregedett akkumulátoroktól lelassulnak az iPhone-ok.

Az Apple nyilatkozata

A TechCrunch megkeresésére az Apple az alábbi nyilatkozatot tette:

A célunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk a vásárlóink számára, beleértve az általános teljesítményt és a készülékhasználat időtartamának meghosszabbítását is. A lítium-ion technológiájú akkumulátorok egyre kevésbé képesek kiszolgálni a felugró fogyasztást túl hideg környezetben, illetve a cella elöregedésével, ami azt eredményezheti, hogy a készülék váratlanul kikapcsol, hogy megvédje az elektronikai alkatrészeket.

Előző évben az iPhone 6, az iPhone 6s és az iPhone SE esetén egy olyan funkcióval láttuk el az iOS-t, ami mintegy elsimítja ezeket a kiugrásokat abban az esetben, ha anélkül a készülék váratlanul kikapcsolna ilyen körülmények között. Ezt a funkciót az iOS 11.2-ben kiterjesztettük az iPhone 7-re is, és a jövőben a további modellek is támogatni fogják.

Ez mind oké, de…

Az Apple-nek meg kellene találnia az arany középutat nem csak az ezzel kapcsolatos kommunikáció (vagyis inkább annak hiánya), de magának a funkciónak a működése kapcsán is, mert a jelentősen lelassuló készülékek csak elégedetlen vásárlókat eredményeznek, úgy meg pláne, hogy közben nem kapnak semmi tájékoztatást arról, hogy ez a lassulás miért is történik. Például egy felugró értesítés tájékoztathatná a felhasználót, hogy az akkumulátor már nem nyújtja azt, amit kellene neki, egyben leírva az értesítésben azt is, hogy mindez lassabb működést eredményez, és hogy emiatt javasolt az akku cseréje.

Az állapot jelzése a Mac-ek esetén már régóta megvan, ezt átültethetnék az iOS-be is – addig például így ellenőrizhető mindez: CoconutBattery: ellenőrizd a MacBook vagy akár az iPhone, iPad akkumulátorát!

A másik probléma ezzel a helyzettel az, hogy mindez ha nem is készülékcserére, de akkucserére kényszeríti a felhasználókat, az emberek pedig nem szeretik a kényszerhelyzeteket – sem nem igazán foglalkoznak a dolog technikai hátterével, ők csak a végeredményt tapasztalják, ami meg a lelassuló készülék.

Hány töltési ciklust bír egy-egy akkumulátor?

Az Apple az alábbiakat írja a weboldalán, ennyi ciklusig az eredeti kapacitás 80%-át meg kell őrizze az adott akkumulátor:

  • iPhone: 500 teljes feltöltés és lemerítés
  • Apple Watch: 1000 teljes feltöltés és lemerítés
  • iPad: 1000 teljes feltöltés és lemerítés
  • iPod: 400 teljes feltöltés és lemerítés
  • Mac: 1000 teljes feltöltés és lemerítés

Az egy év garancia tartalmazza a hibás akkumulátor szervizelését. Ha lejárt a garancia, az akkumulátorcsere-szolgáltatás elérhető lehet az Apple helyi hivatalos szervizében. Az árak és a feltételek szolgáltatónként eltérőek lehetnek.

A töltésről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: az Apple készülékek akkumulátorainak töltése.

Olvasd el a hozzászólásokat is

69 Comments

  1. Én ezt éreztem a 3G-nél, 3GS-nél, a 4S-nél is. A 6-osom a mai napig 9.0.2-őn van és máig villámgyors!

    Annak idején mennyien hülyéztek minket, akik ezt hangoztattuk.

  2. @totopad: akkucsere, és megoldódik. egy elöregedett akkuval egyébként is csak magát szívatja az ember, mert hamarabb lemerül. a processzor órajelét a készülék elvileg az iOS 10.2.1-től kezdődően veszi csak vissza, ami nem érinti az iPhone 6-nál korábbi készülékeket.

  3. OK, de mennyibe kerül egy akkucsere? Mert elvileg nem kellene, de a lassítás miatt még. Az iPad 4-em 10.3.2.-vel is lassu, az miért van?

  4. @Lacquo: ellenőrizd az akku állapotát, és kiderül, az okozza-e. az akkucsere árak, ahogyan a cikkben is írjuk, szolgáltatónként eltérőek.

  5. Ez mind szép és jó , csak:
    A régi szoftverrrel pörög a teló!!!!
    A szoftver frissités után 1-2 napig nagyon gyors , utána lassul be!!
    Nem vagyok biztos benne hogy ez akksi probléma!
    Ha annyira korrektek lennének akkor a régi , belassult készüléken ENGEDNÉK visszarakni a régebbi , stabilabb firmvare ket!!

  6. Mellébeszélés. 1 éves az 5S-sem, és a teljesítménye már messze nem a régi. Pedig egy erős vasról beszélünk, és aminek a lassulását a fejlődő oprendszer rovására sem írhatjuk. Ugyanis minden sokkal lassabb, nem csak az újabb alkalmazások.

  7. @Jadeye: a 4S-nél rohadtúl nem segített, a 8.4 tette valamennyire rendbe, de messze lassabb, mint ios 6 alatt.

    Amúgy meg nonszensz, hogy egy 2/300 rongyos telefonhoz, ami elvileg a világ egyik flagship-je, évente sokezer forintért cserélj aksit

  8. jah és a 6-nál idén nyáron cseréltem akksit, de a teljesítményen nem éreztem semmilyen változást sem, ugyanolyan gyors volt a szr aksival is, mint az újjal.

  9. 3,5 éves i5S, gyári akuval, legfrissebb iOS, Battery Life app szerint 96%, Perfect. Szerintem is tökéletes, mert 3-4 napot is kibír egy töltéssel, ha nem youtubeozok rajta. Régebbi telóimon 5-6 év után adta meg magát az akksi.

  10. Épp tegnap cseréltettem akkumulátort a 6s-emben és abszolút igaz, sokkal gyorsabb a telefon. Jobban élvezem a sebességet, amit visszakaptam, mint az üzemidőt. 🙂 82%-os volt az akksim. 600-800, maximum 1000 mhz-en pörgött már csak a processzor, most végig a maximumot írja.

  11. Az addig igaz, hogy alacsony töltöttségnél lassul az iPhone/Mac, mert ezt én is tapasztaltam. DE. Az, hogy a 8 éves 3GS-em gyorsabb, mint az alig 1 éves 6-om, az már nagyon gáz. + ne is beszéljünk az 5S-ünkrôl (amiben 1200 ciklus van minimum) 7.1.2-vel, ami gyorsabb, mint a 8-as
    Valami jobb kifogást is találhatnának, hogy miért megy majdnem tönkre egy 200.000Ft-os telefon 1 év után!

  12. Wear level: very low 😀

  13. Sziasztok. Akkor innen az lesz az érdekes, ha egy 1,5 éves telefonban az aksi már gyenge és ki kell cserélni(ez még mondjuk a gyári akku) az utángyártott aksit vajon évente kell majd? Mert logikus hogy nem fog annyit bírni mint a gyári. Jó kis biznisz ez…

  14. @nagyfej: a belassult készülékben valószínűleg már nem megfelelő az akku állapota, azért lassul be. ellenőrizd az akku állapotát, és cseréltesd ki, ha már régi.

    @Krisztián: milyen állapotú az akku, hány ciklus van benne, milyen mAh értéket mutat rá a Coconutbattery? mert azért ettől elég sok minden függ.

    @totopad: ha a garanciaidő alatt döglik meg az akku, nem kerül pénzbe a csere. hazánkban, magánszemélyként a második évben is meg lehet próbálkozni a garanciális akkucserével, viszont az Apple tudtommal csak akkor cseréli, ha már 80% alá esett az akku kapacitása.

    @scania460: majdnem tönkrement? pont azt írod, hogy az 1200 ciklussal is hasít az 5s-ed, meg hogy milyen gyors a 8 éves 3GS-ed.

    @mopszika: az akkumulátorok attól függetlenül elhasználódnak egy idő után, hogy milyen készülékben vannak, vagy ki gyártotta őket. a szárazelemből is kifogy a szufla egy idő után, a villanykörték kiégnek, a fékolaj “elfárad”, a gumiabroncs kirepedezik, a cipőd talpa elkopik. ezt nem az Apple csinálja csak azért, hogy még többet fizessél, ez sajnos egyszerű kémia. az Apple sara ebből annyi, hogy a készülékek szétszedése pláne az iPhone 6s-től már eléggé nehézkes, és sok esetben speciális szerszámokat igényel.

  15. a battery life az jo adatokat mond??? nem ugy volt hogy ios10-11nel mar nincs api amivel az adatokat le lehet kerdezni csak a coconutbattery??

  16. erdekes amugy ez a dolog, a nagy droid samu eseteben az S6nal NEM lehet ezt az erteket sehogy se megtudni.. erzesre! csereld…

  17. @Jadeye: Hát hogy egy alig 1 éves telefon kezd annyira belassúlni, hogy már az nagyon zavaró, arra már majdnem lehet mondani, hogy tönkrement, ugyanis már telefonáláskor is akad.. Bár az 5S-ben holnap lesz akksicsere, mert már kezd gyengélkedni. Ismerősőm 6S-e 9.3.2-vel pontosan ugyanannyi idős, mint az én 6-om és szidja, mint a nem tudom mit, mert egy negyed napot se bír ki az akkumulátora. Sajnos nincs benne a csereprogramban, de hogy 1 év alatt tönkremegy az akksi benne… A 3GS-é miért jó még akkor? Aki tudja, annak melegen ajánlom, hogy NE fríssítse az iPhone-ját, csak vész esetén.

  18. Hát, a családban 2 db iphone SE van, gyakorlatilag egy idősek. Az egyiken ios 10 másikon ios 11. Nyilván eltérően voltak használva, de ez nem magyarázhatja azt, hogy a frissítés előtt nem volt érezhető különbség a sebességükben, viszont azóta…

    Az ios 10 minden alkalmazást megnyit úgy, hogy az gyakorlatilag azonnalinak tekinthető, még a 11-el 3-5-10! másodperc…

    Szerintem ez nem igazán magyarázható csak az energia gazdálkodással…

    7 éve iphoneokat nyúzok, de a következő már sajnos nem az lesz, és ebben nagy szerepe van ennek is.
    Akárhogyan nézzük, szerintem nevetséges, hogy ha marad valaki ios 10-en egy iphone SE-vel, akkor még agyvérzés nélkül tudja használni 2-3 évig, ha nincsenek különösebb igényei. Viszont ha frissít, akkor bizony már most megfordul a fejében, hogy basszus régi már ez a telefon kéne egy új iphone.
    Azzal pedig nem értek egyet, hogy ez az applenek nincs érdekében. Igen, sok ember vesz ezért új iphone-t, majd 1,5-2 év múlva újra.
    Mennyivel nagyobb buli már ez mintha mindenki csak 4-5 évente tenné…
    Csak ez sajnos mostmár tényleg kezd kiütközni

  19. @kchris: ezért javasoljuk a Coconutbattery-t.

    @scania460: a 3GS-t semmi értelme összehasonlítani a másik készülékkel, hardveresen és iOS terén is jelentős különbségek vannak.

    @utassyd: ha ellenőrzöd az akku állapotát mindkét készüléken, akkor kiderül, van-e köztük akkora eltérés, ami ezt magyarázhatná.

  20. Hazudnak, csak már sokan észrevették és mondani kellett valamit. Ekkora baromságot. A zene is torzul, mintha kazetta lenne, mert merül az akku? Új akkuval is lassúak

  21. Nem akarom vitatni a cikkben szereplő állításokat az akkumulátor állapot és a teljesítmény összefüggése közt. Azt viszont kétlem, hogy az applenek nem áll érdekében a régebbi készülékeket lelassítani. Persze itt nem az a gond, hogy lassabb az új szoftver a régebbi készülékeken, mert ez mondhatni lehet természetes, fejlődik a rendszer egyre többet tud, egyre erősebb vas kell neki. A szemétség az, hogy nem engedi a régi szoftvert visszatenni az új szoftvertől használhatatlanná lassult készülékekre. Ha megengedné soha nem cseréltem volna le az iphone 5s em, es most sem gondolkodnék az ipad 2 mini cseréjén.
    Az ipad on az ios 11 gm verziót 2 x visszacseréltem ios 10 re és azonnal gyorsabb lett mindkét alkalommal. Aztán én hülye bízva az appleben, hogy majd fordítanak egy kis időt a sebességjavításra, fennthagytam az ios11 et. Azota sok frissités jöt de csak lassabb lett. Már kikapcsoltam a kereséseket, a mozgást csökkentettem, nincsenek widgetek, csak néhány értesítés fut, de nagyon lassu az ipad. Igazábol csak egyszer segített a cég az ilyen lassuláson mikor az ios 7 el teljesen leölték az iphone 4 eket, aztán az utolsó firmware el segítettek a sebességen.
    Amúgy elérték a céljukat mert már nézem hol veszek ipad prot. Tehát működik.

  22. Üdv!

    Lehetséges e valamilyen modon 11.2-ről visszarakni 9 vagy 10-es ios-t? (akármilyen!) Az itunes az elöző verziot rakja nem azt amit én szeretnék.

    Köszönöm a válaszokat

  23. @Ferenc1: ez a legjobb! most, hogy az Apple elismeri, hogy lassulnak a régi készülékek, rögtön azt kell rá válaszolni, hogy hazudnak. én már komolyan nem értem, ez már tényleg a soha semmi nem jó, majd annak az ellenkezője sem.

    @Jerome: hivatalosan soha nem volt lehetőség a downgrade-re, ergo így ez nem meglepő, hogy továbbra sem lehetséges. garanciaidőben hivatalos szervizpartnernél vagy Apple Store-ban kikövetelheted a downgrade-et, mondván hogy X speciális app miatt muszáj, hogy Y iOS-verzió legyen fent. Apple Watch esetén is megoldható ez, ahol meg a watchOS 4-et már nem tudnád iPhone 5-tel használni.

    @koxer: nem lehetséges korábbi verziót visszatenni, hivatalosan erre sosem volt lehetőség.

  24. Nem lehetséges. Régen csak mentettünk egy shsh t és vissza lehetett állni korábbi verzióra. Már ez sem működik. Túl ügyesek, de értünk csinálják, hogy biztonságban legyenek az adataink a gonosz emberektől. Csak a friss rendszer nyújt elég védelmet.

  25. @Ferenc1: Óriási különbség van a cinikus példád és a valóság között. Ha a processzor órajele alacsonyabb, attól kevesebbet fogyaszt a készülék, viszont a funkciók lényegileg nem változnak (csak lassulnak), lévén egy digitális eszközről van szó. Ezért lenne abszurd, ha a zene _minősége_ romlana például, és nem abszurd, hanem igaz, hogy a fogyasztás csökkentése érdekében veszi le az iOS a CPU-frekvenciát.

  26. Itt az a baj,hogy sunyiskodtak….innentől kezdve? Mintha átvertek volna,nem? Nincs ilyan érzés senkiben?

  27. @Jadeye:
    Akkor egy 80% akksit cseréljek ki szerinted?? Érdekes !

  28. Szeretem amikor valaki a százötven, kétszázezer forintos eszközre kiadja a pénzt, utána egy tízezer forint körüli tételt sajnál aksicserére. Mindjárt sírva fakadok. Mint itt bizonyára másokat is, engem is értesített az Apple, hogy az iPhone 6S szériaszám alapján aksicserére szorul. Mivel ezt csak Budapesten lehet megcsináltatni, nem vállaltam be. Nem a pénzt sajnáltam rá, hanem az Almárium három hetes átfutással vállalta, a Telekom meg nem adott volna cserekészüléket erre az időre. Mivel két vállalkozást is vezetek, nem engedhetem meg magamnak, hogy telefon nélkül legyek akár egyetlen napra is. eBay- n vettem egy EREDETI, tehát nem kínai utángyártott aksit. Kb öt perces munkával kicseréltem magamnak. A kínai aksi háromezer lett volna, az eredeti hatezer volt. Tíz napon belül meg is jött, Angliából. Amúgy nem éreztem, hogy a régi aksinak bármi baja lett volna, de állítólag az a széria hajlamos volt a hirtelen aksihalálra. Azóta egy iPhone heteste váltotta, a fiam örölte meg a 6S-t, semmi baj nincs vele.

  29. Most, hogy vettem egy iPhone 8-at, ami elképesztően gyors, a büdös életbe nem frissítek major verziót, maradok a végletekig 11.x-en. Így tuti nem lassul be, és 4 év múlva is lesz egy telefonom, ami épp olyan gyors, mint új korában. Biztonsági frissítések…igen, tudom, ha nincs a legfrissebb os-em, az öngyilkosság.:) a környezetemben lévő összes androidos túlélte eddig, pedig ott 50x nagyobb az esélye hogy benyalj valamit.

  30. A tervezett avulás létezik. Én is multinál dolgozom, más területen ( de elárulom mindenkinek van az otthonában garantáltan 🙂 ) de komoly fejfájás volt a cégnél, hogy 10 éves termékek hibátlanul működtek szükséges volt ezt csökkenteni…. egy példa más cégtől: a VW nél egy 1,2 1,4 TFSi motor tervezett élettartama 150 000 KM !!!!! merthogy ezt nem tehetős családok veszik akik max évi 15.000 km mennek tehet az élettartam 10 év. AZ APPLE szembesült a problémával nem törvényszerüen cserélik a telefonokat 1,5 2 évente tehát léptek. Meg kell érteni a multi nem jótékonysági intézmény profitot kell neki termelni !! Ezt pedíg úgy kell beadni neked , hogy a “customer” miatt történik. Egyébként ha kitolnák az élettartamot 2x annyiért kellene adniuk mint eddíg. Az apple nél ugyan azt látom mint az én cégemnél egy példa ne változtass a készülékházon már azzal spórolsz 30 % ot az előállításnál. Nézzetek rá a Iphone 6, 7, 8 ra ……. Szóval ez van lehet ezzel vitatkozni…. bizonyos szempontból érthető…

  31. Krisztián: ez jó terv azoknak, akik csak a hype vagy a villogás miatt vesznek iPhone-t csak az a baj, hogy 2-3-4 év után, ha nem frissítesz major iOS verziót, akkor a legtöbb applikácio már nem fogja támogatni a régi oprendszert, tehát cseszheted a telefont, mert arra nem lesz jó, amire kéne. Nekem is van egy 5S-em iOS 7-el, ami gyorsabb mint a mai iPhone-ok 99%-a, de mit érek vele ha már nem futnak iOS 7-en a modern applikációk? Se egy Office, se Things, szinte semmi, ami munka miatt kellene. Játékokat meg hagyjuk. Ha csak telefonálni kéne a telefon ennyi pénzért, ahhoz elég lenne egy Nokia 3310 új akksival.

  32. erdekes az app
    tegnap 13%, ma 8%…
    ❓‼️❗️⁉️❕
    ????????????????????????????

  33. Szerintem mar a 7plus 8 X telok nem ugy fognak belassulni mint az 5s 6 telok.. Elobbiek annyira brutalisan gyorsak, 3GB memoria bennuk van hogy sima appok hasznalataval nem lehet oket kikoppantani. Itt mar AR meg 4k 60fps video kell.. Wines gepekkel is igy volt, windows vista 7 8 8.1 10… aztan mi van most: egy tobb eves notin ezerrel porog a win10, office chrome, nyilvan FCPX-et nem fogok rajta hasznalni…

  34. rihekopo79: az egy hulyeseg az a program. dugd ra egy gepre es nezd meg a coconutbattery-vel, az a biztos.

  35. @Jadeye: és milyen a nem hivatalos backup? Lehet valami infot tudni róla

  36. Nem kell semmilyen alkalmazás azt kideríteni, hogy a gyenge akku miatt lassul-e be a telefon. Ha töltőre dugva begyorsul, akkor lehet akku miatt lassú – ha töltőn is lassú, akkor ugye nem.

    Egyébként meg teljesen mindegy, mit ismer be az Apple és mit nem. A szoftverfrissítésekkel kinyírják a korábbi termékeket és pont. Mindenki tapasztalja, nincs ezen mit vitatni. Nekem anno az iPad 1-et vágta úgy haza az utolsó rá elérhető iOs, hogy a billentyűzet több másodperc késéssel vitte csak be a karaktereket, függetlenül az alkalmazástól (üzenetek, jegyzetek, böngésző, akármi) – márpedig ezt nehéz lenne erőforrásokkal órajellel, elavulással, akármivel indokolni! Akkor úgy megharagudtam ezért rájuk, hogy a Pro-ig nem is vettem több iPadet, pedig minden más termékem közben is végig Apple volt.

  37. De legalább engednék a régebbi telokra visszatenni a régebbi firm eket!! Ugy néz ki direkt szivatják a figyelmetlen v. kiváncsi usereket!

  38. @koxer: milyen nem hivatalos backup? nincs nem hivatalos backup, nem írtam semmi olyat, hogy lenne. a backupban egyébként sincs benne az iOS maga. downgrade-re az Apple nem ad lehetőséget. leírtam, hogy garanciaidőben mit tudsz tenni.

    @nagyfej: leírtam fentebb, hogy garanciaidő alatt mit tudsz tenni.

  39. @tewe:
    “a VW nél egy 1,2 1,4 TFSi motor tervezett élettartama 150 000 KM !!!!! merthogy ezt nem tehetős családok veszik akik max évi 15.000 km mennek tehet az élettartam 10 év”

    Ostobaságokat hordasz össze. A gyári munkások lózungja, van még ilyen sok. Például: egy Swift előállítási költsége 150000 huf, mer’ azt mondta a mérnök. 🙂

    “A tervezett avulás létezik”
    Ezek szerint a mérnökök megtervezik a készülék maximális élettartamát? Aligha. Ahogy én tudom, inkább minimális élettartamot szoktak tervezni, ami pont a fordítottja.

  40. Sziasztok! Nagyon jo kis cikk, koszi a tajekoztatast. Kivancsisagbol le is toltottem az akku checker-t, az Iphone 7 perfect, viszont a 2nd gen ipad prom ami 2 honapos maris 95%-os hatekonysagon van. Igazabol nem veszes egyaltalan, sot semmi lassulast nem erzekelek, amugy is bivalyeros az ipad, erosebb, mint az Iphone 7-em. De erdekes, hogy 2 honap alatt 5%, pedig mindig ugyelek ra, hogy normalisan toltsem fel. Sosem toltom 100%-ra es nem meriem le csutkara sem. Nah mindegy, vegulis hasznos cikk nagyon, csak az akksicsere ne lenne olyan draga.

  41. @lambdacore: akik villogás miatt vesznek telefont, jellemzően azok cserélnek 1-2 évente telefont. Épp ellenkezőleg, aki nem villogás miatt vesz (mint én), annak nem fontos mit gondolnak a telefonomról most, vagy akár 4 év múlva. Az a lényeg, hogy én elégedett leszek vele 4 év múlva is. Egyébként az appokat sem frissítem rendszeresen, mert azok is lassulnak, több helyet foglalnak, egyre több reklámot tartalmaznak, vagy épp egy update-tel elcseszik azt. Most a cserénél szembesültem, hogy pár appom már az AppStore-ban sincs, így váltanom kellett.:) Én nem töltök le orrba szájba mindent. A facebook-om is vagy fél éves. Stabil verzió, és 2/3 annyi helyet foglal, mint a legújabb. A célnak nekem megfelel.

  42. A TVOS profilt kell feltenni és akkor nem rontja el soha egy frissítés sem. 😉
    Van róla szifon cikk, nemrég került fel.

  43. Miért moderáltátok ki a hozzászólásomat ? Nevetséges! Magyarázzátok a baromságot, vagy ha elhiszitek akkor még szomorúbb, aki benne van a multi világban tudja az igazságot …..

  44. @tewe: mégis ki moderált ki milyen hozzászólásodat? ott van fentebb… és milyen baromságmagyarázásról beszélsz? teszteredményekkel és az Apple közleményével együtt bizonyítható, ami a cikkben le van írva.

  45. @Krisztián: ez nem életszerű szerintem. Ha veszek egy 2-300 ezres telefont, akkor tudjam már használni 2-3 év múlva is arra, amire vettem. Ha nem frissítem az iOS-t, akkor a mobilbank alkalmazásokat hogyan használjam? Sok nem támogat már régebbi iOS-t, a biztonságot meg ne is említsük ugye. Crypto walletek? Hogyan használjam az Office-t ha nem frissítek újra? Évente több kritikus frissítést fedeznek fel a mobilböngészőkben is, ami hírolvasásnál kevésbé fontos, de ha munkával kapcsolatos védett oldalakat nézek meg, akkor legyen már safe. Hogyan vegyek repjegyet, régi iOS-re nem lehet letölteni egy csomó airline applikációt? Simple mobil wallet? Bug javítások? Stb. Én értem amit mondasz, de szerintem az akkor kivitelezhető, ha valaki a casual dolgokon kívül nem használja a telefonját. Akkor viszont minek iPhone?

  46. Perlik az Apple-t a tudatosan belassított iPhone-ok miatt

  47. @nagyfej: igen, ez borítékolható volt. Amerikában mindig mindenért perelnek. az eredménye meg maximum annyi lesz, hogy az Apple kiszedi a CPU throttling funkciót az iOS-ből, akkor meg majd az lesz, hogy kikapcsolhat, ami miatt ugye ezt az egészet bevezették.

  48. Ha van egy kis időtök nézzétek meg! Tervezett elavulás…jah embereket lehúzni ez itt a lényeg!!!

    https://youtu.be/tlcmWnRlSnU

  49. @OTI: csakhogy az akku cseréje ebben az esetben orvosolja a problémát. a tervezett elavulás az lenne, ha használhatatlanná válna. nem válik azzá.

  50. @Jadeye:
    érdekes más telefonoknál nincs ilyen kikapcsolgatás, és nem kerülnek 2-300 ezer Ft-ba! az is kamu volt, hogy nem lesz mindenkinek elég telefon az iphone x-ből, és már mindenki azzal rohangál jó kis média fogás vedd a telefont te marha 🙂 szóval bénák az apple-nál, tönkretesznek mindent amit eddig elértek, egyszer mindent véget ér. eddig volt a csúcson szépen lassan elindul lefelé a diagramm. egy-két ismerősöm már simán váltott huawei mate 10 pro ra, árban ugyan annyi mint iphone 7 plus, csak 4000ma akksival + nagyobb kijelző és szebb is, meg is értem őket. a vicc az egészben, hogy első setupolásnál, választható opciók beállítás új telefontként, vagy Iphone adatok szinkronizálása 🙂 nekem 7 éve van iphonom most is azt használom, de erősen gondolkodom én is a váltáson, azt elmult 1-2 évben annyi probléma volt velük, akksi rossz hangszóró, mikrofon, és mind 1-2 éves telefon.

  51. @Miklós Antal: “érdekes más telefonoknál nincs ilyen kikapcsolgatás, és nem kerülnek 2-300 ezer Ft-ba!”
    megdöglő akku bármi készüléknél előfordul, ez nem az Apple sajátossága. de jusson eszedbe például a Galaxy Note 7, ami egyszerűen kigyulladt, és 849 dollár volt az ára. csak mivel az Apple húzónév, így arra mindenki jobban felfigyel, meg mert ilyenkor aztán lehet kacarászni az iPhone-osokon, hogy nem elég, hogy drága, még ezek szerint hibás is.

    “az is kamu volt, hogy nem lesz mindenkinek elég telefon az iphone x-ből”
    az Apple nem állította, hogy nem lesz elég, azt egyszerűen látni lehetett, nem volt készleten, nem tudtad megvenni. mostanra érte be a gyártás a keresletet.

    “a vicc az egészben, hogy első setupolásnál, választható opciók beállítás új telefontként, vagy Iphone adatok szinkronizálása”
    az iOS esetén is van költöztetés Androidról opció a beállításkor, már bő 2 éve: https://szifon.com/2015/09/17/move-to-ios-adataink-atmasolasa-androidrol-iphone-ra/

    “annyi probléma volt velük, akksi rossz hangszóró, mikrofon, és mind 1-2 éves telefon”
    ha magánszemélyként vetted, akkor az 1 év jótálláson felül 1 év szavatosság is van. ha gondod van, cseréltesd ki a készüléket. legtöbbször nem vacakolnak javítgatással, készülékcsere szokott történni.

  52. “Galaxy Note 7, ami egyszerűen kigyulladt..” Igaz de a Note 8 meg az év telefonja lett MKBHD szerint. ????

    Amúgy a legnagyobb hibát az Apple részéről annak tulajdonítom, hogy nincs kommunikáció a felhasználók felé. Egyszer csak kiderül valami, és kész. Próbálnak titokzatosnak lenni, de nagyon nem jól sül el. Persze az aksit kell cserélni, telefontól függetlenül,de hogy egy normális méretűt nem tudnak beletenni az gáz. Szinte az összes aksi teszten utolsó helyen végez az iPhone,ami azért ciki. Van még mit fejlődni bőven, és erre kellene fókuszálni, mert a kínai telefonok pár éven belül nagyon meg fogják szorongatni,mind az Apple mind a Samsung telefonokat. Nincs tökéletes telefon, és nem is lesz soha, na jó a Nokia 3310 kivételével. ???? ????

  53. Asszem most az Apple egy kicsit nagyobb szrban van és nem fogja tudni annyival kimagyarázni, hogy “volt egy szr hetünk”, már perlik érte és szerintem nincs vége, én simán indítanék valami nemzetközi vigyélmindennapegyiphonetaksicserére programot és menjenek a büdös francba.

    Jövőre fogom a 10 éves alma jubileumomat ünnepelni, de gyanítom, hogy az utolsó szifonommal. Sosem volt még droidom, de elkezdtem nézni a flagship teszteket -bár samsungot a büdös életben sosem

  54. Pár hozzászólással ezelött megírtam, hogy jártam az ipad mini 2 mel és az iphone 5s el, hogyan kényszerített az apple új készülék a vásárlásra. De el is felejtettem, hogy van egy 2011 mid Macbook Air-em, amit az apple teljesen totálisan kinyírt a high sierra-val. Brutálisan lelassította a gépemet. Ebben az esetben is már az új macbookokat nézegettem, amikor úgy döntöttem nem fekszem le nekik. Visszateszem a Yosemite-t. Nem volt egyszerű. Mivel bekapcsoltam a kétlépéses hitelesítést korábban, ezért a régi rendszerbe már nem tudtam belépni az icloud ommal. Ki kellett kapcsolni, belépni majd utána újra aktiváltam a kétlépéses hitelesítést.
    Most újra örülök a gépemnek, újra imádom, bár elestem pár új funkciótol amit az ios 11 hozott a high sierrával együtt.
    Yosemite azért volt helyes választás mert az el capitanban elrontották az automatikus fényerő szabályozást és nem javították ki a sierraban sem. Amint a gép állította a fényerőt eldobta a kontrasztot.
    Valamint a yosemite után már mindegyik macos/osx nehézkesen futott a gépen, de igazából csak a high sierra ölte meg.

  55. @Jadeye:

    Ha korrekt lenne az apple engedné downgrade lni mondjuk a 4 – 5 – 6 szériát. A haverom 6 osa régebbi mint az enyém és pörög az ios 10 zel!! Tehát nem csak akksi baj van! Csak valamit mondani kell.

  56. OnePlus 5T-t a népnek. ???? Ha vennék most tuti ez lenne. Amúgy, ja idézek:

    “Igazából két probléma van az Apple elképzelésével: egyrészt a felhasználóknak nincs választási lehetőségük, hogy nagy teljesítményt vagy hosszabb üzemidőt szeretnének-e látni (a két működési mód közti váltás simán megoldható lenne egy gombbal a Beállítások alkalmazásban), másrészt pedig az Apple egyszerűen nem szólt róla.Mégis mit gondoljon a mobilozó, ha két év után brutálisan lassúvá válik a készüléke? Ha az Apple-ön múlik, akkor nyilvánvalóan az a válasz, hogy

    ideje venni egy új iPhone-t!

    Mindeközben a felhasználóknak sejtésük sincs arról, hogy az új iPhone árának a töredékéből kicseréltethetnék az akkut a meglévő telefonjukban, ezzel visszaállítva annak eredeti, manapság is teljesen tisztességes teljesítményét.”

    Techbázis, Origo

    Hát ja kb ennyi. :/

  57. @nagyfej: Ezzel egyet értek!
    Az 5s-em ios9-el jó volt, még 10-el is, de a 11-el 5 másodperc mire megnyit egy vibert, úgy, hogy az akksi márciusban lett cseréltetve, és a háttérben nem fut semmi.
    A Battery life program szerint 96% -os.
    Szerintem is engedni kellene feltenni a régebbi készülékekre azokat az utolsó ios-eket, amik jó felhasználói élményt nyújtanak (5s-10.3.3), és nem JB-elhetők.

  58. Iphone 6 om 3 éves , 9.0.3 on hagytam , semmi gondom bajom . Sőt még JB is játszik. Mosolyogva olvasom a sok panaszt.Viszont ma áttétet diagnosztizáltak nálam! Inkább kiegyeznék egy szar telefonnal higgyétek el!

  59. @fapuma7210: Jobbulást, és kitartás !!!

  60. Ezek az amcsik elkezdtek megint valami ostobaság miatt pénzt kicsikarni egy cégböl és egyböl mindenkinél elöjön a hiba. A redbull se ad szárnyakat, a diesel autók se úgy vannak beállitva ahogy kellene, a mikróba se lehet macskát száritani stb stb. Azon senki se gondolkozik el, hogy csak környezetkimélö okokból történik mindez, hogy kiméljék az akksikat? Mert mondjuk az új szoftver egy régebbi készülék “elavult” akksiját gyorsabban kinyirná. Azt meg senki nem gondolj komolyan, hogy egy informatikai cégnek visszfele kellene gondolkoznia. Persze, ha csak az új készülékre jönne ki az új szoftver akkor meg azért lenne mindenki felháborodva. Ha pedig valaki bemegy egy apple storeba és beviszi a telefont, hogy meg van lassulva és ott megnézik, biztos vagyok benne, hogy nem kidobják a kukába és mondják, hogy vegyél egy új X-et, hanem mondják, hogy akkucsere megoldja a problémát.

  61. Azért elég gáz ez amit művelnek, de jól csinálják mert sokan benyelik! “ Kellene már egy új iphone mert ez már elég lassú” Majd a jelenlegi 6s-em után én is veszek egy új androidos készüléket!

  62. @83miki83: Azé’ azt tudod ugye, hogy ritka nagy hülyeségeket írsz. Egyrészt a dízelbotrányt nem az amcsik fantáziálták be maguknak, másrészt milyen duma ez a “környezettudatosságbóllassítmertamúgyhamarmegdögleneazakksid” dolog? Gondolj bele barátom, pont most fog mindenki régi akkukat a kukába dobálni. Ennyit a környezetbarát teóriádról. Ha annyira óvná az epöl a környezetet akkor nem gyártana semmit…

  63. @pAnk: Még szerencse, hogy Te is azok közé tartozol aki átlát ezeken a dolgokon és soha nem veszi meg Apple termékeit mert úgy is csak egy haszonhajhász cég. Kommunikációs probléma van náluk az elmúlt idöben, az tény, de túl nagyra lett fújva a dolog és mindent elhisztek amit a mindenféle „hírportálokon“ vagy a „gyíkembereslaposföldesoldalakon“ olvastok. Nem kell mindenbe összeesküvés elméletet beleképzelni.

  64. @pAnk: Te is csak annyit olvastál, hogy lassitják a telefont, hogy újat vegyél (máshol, nem itt) Olvasd el a cikket itt végig és talán sikerül felfognod miért „lassitják a régebbi iphonekat“.

  65. @83miki83: Valóban nem veszek epöl termékek – ebben igazad van – de az okát nem találtad el. Használtam ájfónokat, egészen az első generációstól kezdve kb. 6 évig. Akkor jött el nekem az a pont, hogy már semmivel nem ad többet mint más gyártók készülékei, tehát nálam az epöl féle innovációnak akkor lett vége. Váltottam, próbáltam több platformot is, de alapvetően a váltást nem bántam meg. De a lényeg. Engem igazából nem a mostani akció, hanem a te felfogásod a témával kapcsolatban az, ami megakasztott. Ezek szerint te olyan júzer vagy, akinek teljesen mindegy, hogy normálisan vagy szlómósönben működik egy-egy készüléke? Mert most belőled – a cég jelenlegi magyarázata mellett – a teljes megnyugvás árad, ami nem feltétlenül a legjobb hozzáállás, de te tudod. Nem bántani akarlak, csak nem értem, hogy miért kell elfogadni azt, hogy valami sz@r attól , hogy megmagyarázzák a sz@rságának miértjét. És hidd el, nem vagyok gyíkembereslaposföldes, ezt nem tudom miből szűrted le.

  66. Ha abból indulunk ki, hogy az ios eszközök egyik legcsábítóbb tulajdonsága pont a “smooth” futás, akkor pont szembe pisili magát az Apple.
    Egy akkora óriási fegyverténytől fosztja meg magát ezzel a gyártó, amit egyébként a mai napig nem tud(na) megközelíteni a konkurencia. Így viszont -feltéve, hogy így marad- piacvesztésre kell számítani.

    Egyszerűen abszurdum kategóriába tartozott még egy évvel ezelőtt is egy olyan kijelentés, hogy egy iPhone FOLYAMATOSAN laggol és fagy. Ma ez sajnos minden napos probléma és nekem az a gyanúm, hogy ennek nem sok köze van az akksi által visszavett teljesítményhez. Három hónapos alig használt iPad Air 2017, 8 hónapos iPhone 7 és egy éves SE tulajként mondom. Az applikáció szerint mindegyiknek 95 és 100% között van az akkuállapota.


Add a Comment