fbpx Skip to content

Az Apple készülékeket használók egy része esetén rendszeresen előkerülő probléma az akkumulátor használati idő csökkenése mellett a készülékek bizonyos idő utáni belassulása is. A hétvége folyamán Redditen indult egy thread, ahol egy érdekes tapasztalatra azóta száznál is több visszajelzés érkezett. Kattintáshajhászként írhatnánk azt is, hogy “lebukott az Apple, tényleg belassítja a régi iPhone-okat!!!44!!négy!”, viszont messze nem erről van szó. Indokolt borítóképpel élve:

Egy indokolatlan borítókép: amin egy iPhone 4 vagy 4s van, aminek a kijelzőjén egy csiga mászik.

A lassulást sok esetben az okozza, hogy az elöregedett akkumulátorok csökkent kapacitása miatt az iOS automatikusan visszaveszi a processzor órajelét, ezzel előzve meg azt, hogy a készülék sokkal hamarabb lemerüljön, vagy váratlanul kikapcsoljon a nagyobb fogyasztás miatt, amit az akkumulátor nem tudna kiszolgálni – a visszavett órajel pedig a rendszer lassabb működéséhez vezet. A kézenfekvő megoldás az akkumulátor cseréje, de ez önmagában még nem feltétlen orvosolja a lassúságot.

Hogyan ellenőrizhető mindez?

CPU DasherX

A legegyszerűbb, ha letöltjük például a CPU DasherX nevű ingyenes appot, amivel ellenőrizhető a processzor órajele (CPU Frequency):

[appstore id=”1168527539″]

Ha az órajel jelentősen eltér a specifikációban megadott értéktől, akkor az egyúttal a rendszer lassabb működésére is választ ad.

Az egyes processzorok specifikációja az alábbi, maximális órajeleket írja:

  • A11 Bionic: 2.39 GHz (iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X)
  • A10X Fusion: 2.38 GHz (iPad Pro 10.5″, iPad Pro 12.9″ 2G)
  • A10: 2.34 GHz (iPhone 7, iPhone 7 Plus)
  • A9X: 2.16 GHz (iPad Pro 9.7″) illetve 2.26 GHz (iPad Pro 12.9″ 1G)
  • A9: 1.85 GHz (iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPad 9.7″ 2017)
  • A8X: 1.5 GHz (iPad Air 2)
  • A8: 1.1 GHz (iPod Touch 6G) illetve 1.4 GHz (iPhone 6, iPhone 6 Plus) és 1.5 GHz (iPad mini 4, Apple TV 4G)
  • A7: 1.3 GHz (iPhone 5s, iPad mini 2, iPad mini 3) illetve 1.4 GHz (iPad Air)
  • A6X: 1.4 GHz (iPad 4)
  • A6: 1.3 GHz (iPhone 5, iPhone 5c)
  • A5X: 1 GHz (iPad 3)
  • A5: 800 MHz – 1 GHz (iPhone 4s, iPad 2, iPad mini, iPod touch5G, Apple TV 3G)
  • A4: 800 MHz (iPhone 4, iPod Touch 4G) illetve 1 GHz (iPad 1)

Geekbench

Szintén kimutatható eredményt ad egy GeekBench teszt is az akkucsere előtt majd után lefuttatva – balról az előtte, jobbról az utána eredmények:

Geekbench teszt eredménye akkucsere előtt: 1466 single-core, 2512 multi-core értékkel. Geekbench teszt eredménye akkucsere után: 2526 single-core, 4456 multi-core értékkel.

[appstore id=”1130770356″]

Miért működik mindez így?

Eszünkbe juthat, amikor még előző évben egyre több iPhone 6s felhasználó tapasztalt tömegesen váratlan kikapcsolásokat, és ezekben az esetekben az Apple az érintett készülékek akkumulátorát cserélte ki. Az Apple 2016 novemberében még csak relatíve alacsonyabb számú esetről beszélt, de pár héttel később, decemberben már elismerték, hogy sokkal több készülék érintett, mint azt először gondolták.

Megoldásként később kiadták előbb az iOS 10.2-t, ami külön diagnosztikával figyelte az akkumulátorokat, majd ezt követően az iOS 10.2.1-et, amiben a cég állítása szerint 80%-kkal csökkentették ennek a hibának az előfordulását az iPhone 6s, és 70%-kkal az iPhone 6 modellek esetén.

Már ekkor megindult a spekuláció, hogy az Apple hozzányúlt a készülékek energiagazdálkodásának működéséhez is, ami a hétvégén indult Reddit thread megjelenése előtt csak találgatás volt, de azóta a visszajelzések alapján ténylegesen ez a helyzet.

A jelek szerint az Apple megoldása az egész helyzetre az volt, hogy a rendszer dinamikusan állítja a processzor órajelét annak megfelelően, hogy az akkumulátor milyen teljesítményt képes leadni, így a készülék áramfelvétele nem képes olyan mértékben megnőni, ami a váratlan kikapcsoláshoz vezethetne. Az iPhone 7 és újabb készülékek esetén az A10 és A11 kódnevű processzorokban pedig már különálló, alacsony teljesítményű, energiatakarékosabb magok is helyet kaptak, amelyek a kevésbé számításigényes feladatok kiszolgálását végzik, és a rendszer ezeket használja, amikor csak lehetséges. Ennek köszönhetően az iPhone 7 és újabb készülékek esetén az esetleges lelassulás csak a jelentős számítási igénnyel rendelkező feladatok esetén tapasztalható, mert a rendszer akkor vált át az “erősebb” magokra.

(A másik olyan funkció, ami értelemszerűen szintén a rendszer lassulását, akadozását eredményezheti, az az Alacsony töltöttségű mód, hiszen az szintén az erőforrás-kíméléssel képes hosszabb használatot eredményezni.)

Ez a dinamikus órajel-szabályozás egyébként nem új dolog, a Mac-ek esetén az akkumulátor alacsony töltöttsége esetén a rendszer szintén visszaveszi az órajelet, emiatt érezhetően lelassul az adott gép, amíg újból töltőre nem dugjuk. Cserébe viszont a rendszer még rendelkezik elegendő energiával ahhoz, hogy gyakorlatilag hibernálja a gépet az akku lemerülése előtt, így később a töltő csatlakoztatása után onnan folytathatjuk a munkát, ahol félbehagytuk.

Mi a megoldás?

A kézenfekvő megoldás az akkumulátor cseréje, ami után vissza kell álljon a megfelelő sebesség. Ezt a fentebb már említett CPU DasherX és Geekbench appokkal ellenőrizni is tudjuk.

Ha az akkumulátor cseréje adott esetben nem oldaná meg a problémát, akkor érdemes még az Összes beállítás törlése opciót, vagy egy visszaállítást is megtenni, mert a rendszer “megtanulhatta”, hogy mire képes a régi akkumulátor, és így továbbra is leszabályozhat.

Amennyiben még garanciális a készülék, természetesen vigyük el egy hivatalos Apple szervizpartnerhez – ennek átfutása ugyanakkor több napot is igénybe vehet.

Ha már nem garanciális, akkor érdemes például az iSamurai-ba elvinni, mivel gyorsan, egy órán belül cserélnek akkumulátort, ott sem kell hagyni, és fél éves garanciát kapunk rá.

Olvasd el a hozzászólásokat is

41 Comments

  1. Nekem itt a CPU Frequency-nél 0MHZ-et ír. Ez mennyire normális?? (iPhone 5s iOS 11.2)

  2. Nekem i7 en, nem a legjobb már az akksim
    CPU Frequency 1055mhz ír
    Mennyi a normális?

  3. @Jadeye: “annak megfelelően, hogy az akkumlátor milyen feszültséget képes leadni, így a készülék nem képes olyan sok feszültséget felvenni belőle, ami a váratlan kikapcsoláshoz vezethetne. Az iPhone 7 és újabb készülékek esetén az A10 és A11 kódnevű processzorokban pedig már különálló, alacsony feszültséget használó,”
    1. akkumulátor
    2. feszültséget nem “vesz fel” semmi, áramfelvételről szoktunk beszélni – az elhasznált akkumulátorokban az elektródák felszíne lecsökken, emiatt kevesebb áramot tudnak leadni (vagy másképpen mondva: megnő a belső ellenállása), ilyenkor ugyan a nagyobb terhelésre válaszként nagyobb mértékben esik a kapocsfeszültség, de a terhelés megszűnésekor visszaáll a névleges értékre – tehát feszültséget ugyan szolgáltat, de elegendő áramot csak kisebb terhelésnek tud biztosítani.
    3. az A10 és A11-ekben alacsony _teljesítményű_ (energiatakarékos) magok vannak, amik ugyanabban a feszültségtartományban működnek, mint a SoC többi része

  4. @Pityek1984: azért 1055, mert energiatakarékos módban van a készüléked. Most nézegettem én is.

  5. Ez a CPU DasherX egy fos, ahogy a két fenti képen is nekem is ugyan ezek az értékek jönnek elő. (2064Mhz és 2376Mhz)
    Amikor megnyitom 2064Mhz, lerakom “tálcára” (szóval nem lövöm ki a multitaskból) megint megnyitom akkor meg már 2376Mhz. 🙂

  6. @farkas63 Nem gondolom hogy annyira fos lenne. Szerintem legfeljebb van valamennyi delay a valós és a kijelzett adatok között. Jelenleg én is ezzel a problémával szenvedek SE-n. 1-2 hete vettem észre hogy valami nem oké már végképp. Ahogy merül a telefonom, úgy csökken vele az órajel is jelenleg. 1500-1200-900 és végül 20% alatt már csak olyan 600mhz a maximális órajel. A benchmark eredmények is a töltöttséggel arányosan csökkennek ezáltal. Fullra töltve ~110k, lemerülve pedig ~45k körüli pontszámokat produkál az antutu.

  7. @farkas63: nálam is minden megnyitáskor más értéket mutat, 2376/2064

  8. @rgbx: 1: elírás, 2, 3: felülvizsgálva. köszi.

  9. Iphone X 1812 MHz. Tök mindegy hányszor nyitottam meg.

  10. @White64GB: vagyis ugyanazon proci magasabb orajellel megy 8 plus-ban, mint az X-ben?

  11. Nem. Nem vagyok jártas az órajel kezelésben, viszont alapjáraton elképzelhető, hogy nem a max órajelet fogja kiírni. Érdemes szerintem indítani egy benchmark programot ami terheli a cpu-t épp, és úgy átváltani erre a cpudasherre.

  12. Aha, szóval fizetek egy teljesítményért, de ha ezt nem tudják garantálni, akkor ahelyett, hogy cserélnék az akkumat ingyen (ja, cserélték amíg nem derült, ki, hogy mennyit kéne), inkább korlátozzák az eszköz teljesítményét ha az számításigényes feladatot akar végezni. Olyan mintha vennék egy 500 lóerős sportkocsit, de csak 200-at adna le ha lepadlózom, nehogy felforrjon a víz… Ez elég gusztustalan az Apple-től.

  13. @Lenny: Veszel egy sportkocsit és 50 fokos hőségben tolod és felforr a víz. Akkor inkább azt mondod neki hogy nem tolod annyira, de menjen nem? Na az Apple döntött helyetted is.

  14. Ez akkor is gáz. Ok vegye vissza okosan, ez normális, de akkor is kellene lennie alsó határnak. Hadd döntsem el én hogy még 1 órán át gyors telefont nyomkodok és utána töltöm, vagy kell nekem még 4 órán át a telo.. erre lenne az energiatakarékos mód nem??
    De ész nélkül leszabályozni szemetseg

  15. Töltőre dugva jó eredményt kéne produkálnia, egy leharcolt aksival is?

  16. @Lusta: nem

  17. Andoro! Nagyon örülök Neked itt! 🙂 Eddig az én kritikáim váltott ki nem tetszést, amikben sok poén és “csak azért is” stuff volt fellelhető és én ésszel véleményeztem, a valódi pozitívumokat elismertem. Több hozzászólásod után végre látják, hogy van rosszabb is, aki csak érvek nélkül okoskodik igazi kocka módjára! Köszönöm 🙂

  18. @Jadeye: Tökéletes lett, köszönöm a korrekciót 🙂

  19. Prepasi

    33% volt az akksim! De azt tudom hogy nagyon rossz már, 1 óra fele már tölteni kell!

  20. @Andoro: Amikor leharcolodik egy aksi akkor pont hogy nincs olyan hogy 1 oraig nyomkodsz gyors cput mert az aksi egyszeruen NEM KEPES mar ebben az allapotban nagy teljesitmenyt leadni. Le tud adni kis teljesitmenyt relative hosszu ideig, de ha megterheled, akkor kakukk, lecsokken a feszultseg es leall a telefon mert egy minimum feszultsegre szukseg van. UGYANEZ a szituacio akkor is ha meg egy relative jobb aksi kerul hidegbe.

  21. hát sajnos már 4s-re nem
    lehet letölteni már 🙁

  22. Sziasztok,
    Köszönöm a cikket. Reggel letöltöttem a CPU dash alkalmazást és sajnos tényleg egyenesen aranyosan csökken a cpu óra jele az aksi töltöttségével. Reggel 100%-on 1.8Ghz körül volt a jel, ezután 93%-on 1,51, majd most csináltam egy újabb mérést 77%-on és most 1,2Ghz a jel.
    Már máskor is észrevettem hogy lassabb a telóm amikor 50% körül van. Akkor ez miatt van.

  23. 3,5 éves gyári aksis i5S-re a maximális, 1300 MHz-et írja. Low power módban 839 MHz. Úgy tűnik az akksija még ennyi idő után is tökéletes, 2-4 naponta kell töltenem.

  24. @dave94 Aksit fontolóra vetted hogy kicseréltesd? Most ezek után elgondolkodtam. Ugyanez a tapasztalatom mint neked az SE-vel.

  25. @mopszika Igen mindenképp, kari után viszem is be majd… csak még nem döntöttem el hogy a Miskolci Almavilágba vagy valahova Pesten… 😀 Alap használat közben is észrevehető a dolog, játék közben meg pláne.

  26. Már cseréltettem akksit a szamurájokkal, töröltem a beállításokat, majd az egész tartalmat is a beállításokkal együtt, és új telefonként indítottam el, és még így is a legjobb eredmény 1200-911-600MHz. Ilyenkor mit lehet tenni?
    Szerintetek lehetséges, hogy amit kaptam akksit az valamilyen gyenge minőségű utángyártott cucc és ezért nem engedi a rendszer a nagyobb órajelet?
    Amúgy iPhone 6S-ről beszélek.
    Köszi.

  27. Hát, nem tudom mi változhatott az iSamurai-nál az elmúlt 2 évben, de előtte a 4S-emben cseréltek akkut, az eslő annyira hulladék volt, hogy azt is kicserélték, ami aztán jobbnak bizonyult, de 2-3 nap alatt álltó helyében most is lemerül. Az még hozzátették, hogy hát ugye ezek a kínai akkuk olyanok amilyenek. Szóval akkor most vajon náluk gyári Apple akkut (ami nyilván távolkeleti), vagy gagyi utángyártottat tesznek bele? Mert csak próbaképpen nem bontatnám meg a 2 éves 6-osomat, ami egyébként a 11.2-vel ismét egész jól használható lett.

  28. @iRon242: eredeti akkumulátort kizárólag az Apple hivatalos szervizpartnerei tudnak a készülékbe tenni, mivel az Apple nem ad ki alkatrészt. utángyártott és utángyártott között is van különbség.

  29. @Jadeye
    Es ki lehet kerulni ezt a szandekos lelassitast? Mert a 2,5 eves iP6 nekem csak fel sebesseggel (600MHz) megy, sokszor mar ki akartam dobni. IOS 11.2 full restore-ral felrakva

  30. @mihgromo: elolvastad a cikket? le van írva, mi orvosolja: akkucsere.

  31. Oké, érthető, védik az akksit, a iphone 6-tól újabb eszközökön, de akkor az 5S miért lassul folyamatosan, miközben a CPUDasher szerint megfelelő órajellel ketyeg a CPU??? Nem arra gondolok, hogy 4K videók miért nem indulnak el, hanem miért lassabb a fényképező, az imessage (30 napos megtartási idővel), a contacts, a zseblámpa??? Az nem magyarázat, hogy az új cpura optimalizálnak, mert ezekhez saját ipw fájlt kell letölteni, ami nem az, ami az iphonex-re kell, tehát lehetne erre is optimalizálni meg arra is.
    Továbbá tök jó lenne, ha az MS-hez hasonlóan a security update és a feature update cuccok külön jönnének, persze csak akkor, ha a biztonság valóban elsődleges szempont lenne az apple-nél és nem csak egy marketingfogás. Miközben rohadtul nem érdekelnek a beszélőszarkupac ikonokat tartalmazó “feature” updatek, a bluetooth és egyéb bugok viszont nem javíthatók a szarikonok nélkül… Milyen baromság ez?! :o(

  32. Állítólag az Iphone 7-et és 7Plus-t nem érinti, DE… I7Plus-om van, antutu benchmark tesztet végeztem és meg sem közelítette az átlagos 185-190 ezer körüli pontokat. IOS 11.2 alatt 149.000 pontot ért el, 11.2.1. alatt pedig 167.000 pontot… Növekedett, de még mindig nem közelíti meg a 185.000-es sztenderd értéket. 3 hetes készülékről van szó, szabad hely bőven van (már ha számít ez valamit). Hogy van ez most akkor? Valakinek hasonló tapasztalat?

  33. *Szenderd 181.000-es

  34. Nagyon jo cikk! Rossz akksi volt az i6-ban, 800mhz-re lehuzta az orajelet. Akksi csere utan visszallt eredeti orajelre es erezhetoen jobb a telefon. Koszi!

  35. UPDATE: Ma kicseréltettem az akksimat, amit 1 hónapja akciósan a szamurájok tettek bele. Természetesen más szervizben és láss csodát ismét tökéletes órajelen (1848 MHz) ketyeg a telefon. Az iSamurai igazi hulladék akksit tett bele, akciós áron, jól átverve a gyanútlan vásárlót. Ezúton is köszönöm nekik!

    Előzmény:
    Már cseréltettem akksit a szamurájokkal, töröltem a beállításokat, majd az egész tartalmat is a beállításokkal együtt, és új telefonként indítottam el, és még így is a legjobb eredmény 1200-911-600MHz. Ilyenkor mit lehet tenni?
    Szerintetek lehetséges, hogy amit kaptam akksit az valamilyen gyenge minőségű utángyártott cucc és ezért nem engedi a rendszer a nagyobb órajelet?
    Amúgy iPhone 6S-ről beszélek.
    Köszi.

  36. @peerless44:
    Utángyártott akksi : 2500-3000 Ft.
    6S akksicsere (náluk) : 13.900 Ft.
    Haszon : nem annyira rossz, főleg 20 perc alatt 😉

  37. @peerless44
    Hol történt végül a csere? Elég ha körvonalazod.
    Köszönöm!

  38. @mopszika:
    Árkádban.

  39. Végigolvastam mindent, de nem derült ki egyértelműen (bár talán nem voltam elég figyelmes): 4S érintett lehet? Frissen visszaállítva, töküresen is piszok lassú. Ha nem, akkor elnézést, és kérem tovább görgetni.

    Előre is köszi a tanácsot.

  40. @una038: az Apple az akkutól függő processzorórajel-szabályozást az iOS 10.2.1-ben vezette be. az iPhone 4s nem frissíthető 9.3.5-nél újabb verzióra.


Add a Comment