fbpx Skip to content

Rengetegszer merül fel a kérdés, hogy van-e bármi hátránya a jailbreaknek, vagy hogy vannak-e olyan szabályok, amiket esetleg be kell tartani ezzel kapcsolatban. Most ezeket foglalnánk össze egybe.

Sok tévhit kering a jailbreak kapcsán, ezeket most nem részleteznénk újra, hiszen korábban már írtunk erről egy cikket, tételesen felsorolva a leggyakoribbakat, és hogy egyáltalán miért lehet érdemes jailbreakelni. Elsőként tehát azt ajánlanánk, hogy amennyiben valakinek sok dolog nem tiszta a témában, az előbb vessen egy pillantást a korábbi írásunkra: Jailbreak – tények és tévhitek.

Most, hogy a legalapabb kérdéseken túl vagyunk, jöjjenek a valóban fontos szabályok, amiket érdemes betartani.

Összes tartalom, beállítás törlése

A leggyakoribb hiba, amibe szinte kivétel nélkül mindenki belefut, és a vége bizony restore. Jailbreakelt rendszeren ezt az opciót nem szabad használni, mert ez (leegyszerűsítve) olyan fájlokat is töröl ilyenkor, amik szükségesek a jailbreakelt rendszer működéséhez, és így az már be sem tud tölteni.

Megoldás: restore. Az adatainknak úgyis lőttek, hiszen eleve ez volt a cél, hogy töröljünk mindent, tehát amiatt nem is kell, hogy fájjon a fejünk.

Ha már sikerült mégis rányomni az opcióra, és a készülék az alma logónál áll, akkor tegyük recovery módba: nyomjuk le egyszerre a home és power gombokat, és tartsuk lenyomva, míg a készülék kijelzője villan egyet, majd engedjük el mindkét gombot, és újból nyomjuk le a home gombot, és tartsuk lenyomva, míg az USB-kábel + iTunes logós kép meg nem jelenik.

Ugyanakkor problémát okozhat, hogy ilyenkor (SHSH hiányában) mindig csak a hivatalosan elérhető legújabb rendszerre tudunk restore-olni, amire nem feltétlen van jailbreak. Ha egy iOS verzióhoz van SHSH-nk, akkor arra a verzióra bármikor tudunk restore-olni, még akkor is, ha azt az Apple már nem írja többet alá. (Ez alól értelemszerűen kivétel az iPhone 2G és az iPod Touch 1G, mert ezeknél a restore-hoz nem kell SHSH, de a fenti opció használatakor ezek is összeomlanak.)

Tehát mindig mentsük az SHSH-kat, ezek fontosságáról, működésükről, és mentésükről az alábbi cikkben írtunk bővebben: Mi az az SHSH, és hogyan működik a TinyUmbrella?

Visszaállítás backupból

A backupokról először is tudni kell, hogy az aktuálisnál korábbi verziós rendszer backupját bármikor fel lehet tenni újabb verziós rendszerre, de visszafelé ez nem igaz. Tehát például egy 4.3.2-es készülék backupja nem fog felmenni egy olyan, másik készülékre, amin csak 4.3.1, vagy bármi más, 4.3.2-nél régebbi rendszer van. Fordítva viszont ezzel nincs gond, mert az iOS lefelé kompatibilis. Az ilyenkor visszatett korábbi verziós backup fájljainak egy részét az iOS automatikusan frissíti a készüléken az új verzióra.

Ugyanakkor jailbreakelt készülék esetén nem javasolt, hogy korábbi verziós, jailbreakelt rendszer backupját visszaállítsuk. Tapasztalatok szerint ugyanis ilyenkor felléphetnek különféle hibák, amelyek a rendszer, vagy akár csak egyes alkalmazások működésében okozhatnak gondokat. A hibák megjelenése nem szükségszerű, de sokkal magasabb rá az esély, mintha manuálisan tennénk vissza az adatokat.

Erre csak akkor van szükség, ha a korábbi rendszerünk jailbreakelt, és vagy újabb verzióra frissítettünk, vagy valami miatt összeomlott a rendszer, és azt gyanítjuk, hogy azt egy általunk telepített Cydiás csomag okozhatta. Ebben az esetben ugyanis a backup visszaállítása a hiba visszaállítását is eredményezheti. Ha viszont nincs hiba a rendszerünkben, és ugyanarra az iOS verzióra restore-olunk, amiről a backup is készült, az általában problémamentesen visszaállítható, noha szintén nem javasolt.

Ha a backup egy olyan készülékről készült, ami nem volt jailbreakelve, akkor az a backup visszaállítható, akár jailbreak előtt, akár utána, és persze jailbreak nélkül is.

Jailbreakelt készülék backupjának visszaállítása nem jailbreakelt készülékre viszont szintén nem ajánlott.

Megoldás: egyes adatok szinkronizálása, mások manuális visszarakása. Az adatainkat először le kell menteni a készülékről, vagy ha ezt nem tettük meg, akkor ki kell szedni a backupból. A szükséges fájlok megléte után pedig azokat felmásolva azokat a megfelelő helyekre, a készülék már használni is tudja őket.

A szinkronizálással csak a korábban már beállított, és a géppel szinkronizált adataink kerülnek vissza. Amit nem állítottunk be szinkronizálásra, azt értelemszerűen nem fogja tudni visszatenni a gépről, mert nem lesz miből. Valamint azokat sem fogja, amiket nem is lehet külön szinkronizálni, így az SMS-ek, vagy mondjuk a híváslista sem kerül vissza.

Az adatainkat a következő cikk alapján tudjuk a készülékről manuálisan lementeni, majd később visszaállítani: Hogyan mentsük az adatainkat manuálisan?

Cydiás csomagok nyakra-főre

Nem kell csodálkozni, ha az agyonmódosított custom firmware-ek, vagy az ész nélkül, tucatszám telepített kiegészítések hatására a készülék mammutléptekre vált, vagy akár össze is omlik rajta a rendszer. Meg kell találni az ideális egyensúlyt, és csak a számunkra valóban szükséges kiegészítéseket telepíteni, mert egyes kiegészítők akkor is használhatják a készülék erőforrásait, ha azokat egyébként épp nem is használjuk (daemonjuk fut a háttérben, foglalják a helyet a memóriában, stb).

Ha egy mások által összetákolt, Cydiás csomagokkal előre megtömött, custom firmware telepítése után közvetlen ez fogad, már gyanakodhatunk, hogy valami nem oké:

Egyes kiegészítők még egymásra is hathatnak, és össze is akadhatnak egymással, amelyeknek több mellékhatása is lehet. Az így kialakuló hibákból számtalan lehet, ezeket felsorolni nincs mód, de az alábbi képeken lévő hibákat legtöbbször az ész nélkül telepített, vagy hibásan működő, bugos csomagok okozzák:

Másik probléma lehet, ha egy adott firmware-verzióhoz való csomagot egy más verziós rendszerre telepítünk. Ebben az esetben könnyen lehet, hogy (csomagtól függően) a készülék már be sem tölt, vagy csak az adott csomag nem működik. Legtöbbször az adott csomag nem ok nélkül nem való arra a rendszerre, vagy csak a fejlesztőnek nem volt még ideje frissíteni, és ezért nem működik. A más verziós rendszerre valókból keressünk az aktuális rendszerünkre valót, a nem frissített csomagok esetén pedig meg kell várni, míg a fejlesztő frissíti azt az új verzióra. Más opció csak ritkán van.

Megoldás: a legtöbbször az, hogy leszedjük az utoljára telepített csomagot, és reménykedünk, hogy az okozta, és így az eltávolítása meg is oldja – már ha egyáltalán eljutunk a Cydiáig ugye. Ha már a Cydiát sem tudjuk elérni, de telepítve van az OpenSSH az eszközön (alapból természetesen nincs telepítve), és fut is, akkor parancssoros felületen is eltávolíthatjuk az utoljára feltett csomagot, ha tudjuk a csomagnevet.

Persze legtöbbször sok fáradalomtól és felesleges kínlódástól szabadítjuk meg magunkat, ha inkább az adatbázisainkat mentjük le ilyenkor a készülékről (ha tudjuk), és egyszerűen restore-oljuk.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

57 Comments

  1. Hello!
    A kérdésem az lenne, h nemrég frissítettem az i4-en a rendszert és mikor minden lefutott tökéletesen, nem “set as a new phone” hanem backupbol akartam visszatenni az adataimat. Nos a gépem a backup visszatelepítése közben újraindult és mikor megnyitottam az iTunest akkor egyből backupolta az üres telefont és így minden képem videóm elveszett. A kérdés az lenne h lehetséges valahogy kiválasztani egy régebbi backupot

  2. És azt feltenni a telefonra, hogy az elveszett adataim így visszakerüljenek?

  3. Korrekt cikk!

    Annyit fűznék hozzá, hogy nekem kb 4-5 cydia-s alkalmazás van telepítve és sajnos az egyik vagy akár több is annyira húzza az aksi-t hogy 20-30%-al kevesebbet bír a telefon 🙁

    Üdv
    SyneT

  4. @esteGe: Fel kell dugnod a telefont az iTunes ra és a baloldalom megjelenő telefonodra “jobb” katt után a “restore from backup”-ra kattintav felajánlja, hogy válaszd ki a kért back-up ot.

    Más.

    Sajnos a 4.1 utáni custom firmwarek nem olyan stabilak (3GS NewBoot) mint régen, sőt, hibákat hibára halmozva futottak, az elmúlt egy hónapban 3x tettem újra a telcsimet (ebből 2x teljesen újra), és tegnap tettem fel rá a 4.3.2-t.
    Véleményem szerint a telefon TELJES újrakezdése a jailbreak-használók körében erősen ajánlott, mert az új védelmi programkód miatt nehezebbek és instabilabbak a jailbreak exploitok.

    A MobileMe 2 hónapig ingyenesen használható, és ez idő alatt bármikor felmondható. Használjátok bátran, Naptárakat, képeket, jegyzeteket, és telefonkönyvet back-up-olni tökéletes volt.

    A lényeg az: NE CSAK A TELEFONON TÁROLD AZ ADATOKAT, KÉPEKET, VIDEÓKAT,

  5. @Arazriel: … hanem időről- időre egy az iTunestól és iPhone-tól független “cloud” (MobileMe, Google) szerveren is el kell menteni.

    Az sem árt ha több helyen is van adatbázisod. A MobileMe is tökéletes (évi 20-25.000.-ért), tényleg nagyon színvonalas és egyszerű.

    A Google adta lehetőségek is nagyon jók. Szinte mindent ugyan úgy tud.
    Képeket és videókat pedig amúgy sem egészséges “évekig” tárolni a telón.

    Bármilyen időigényes is a procedúra, gondoskodj arról, hogy te is lementsd ezeket a dolgokat.

    Teljesen nem lehet csak a backup-ban bízni.

  6. A cydia csomagok pedig olyanok mint a mondás: “kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg”.

    A lehetőségekhez mérten, javaslom, mindenki maradjon az Ultrasnow, Installous + Szifon csomagok telepítésénél.

    Én még használom az MxTube-ot, és az UnlimTones-t is, de ennyi.

    Köszönöm a figyelmet. Jó hétvégét.

  7. Sziasztok!nagyon tetszett az írás!sajnos ebből nekem már minden megvoltmindannyiszor újratenni,kissé idegesítő.4.2.1-en maradtam,várom a tapasztalatokat az újabbról,akkor frissítek,ha érdemes.viszont 3gs-en és 4-en is az SBsett.- mindig beakad. Vagy folytathatom a programok kikapcsolását,vagy kidob és restartol.töröljem és telepítsem újra?mindenképp kell!Esetleg feltegyem a 4.3.2-t?
    Köszi!

  8. @Arazriel: Nagyon korrekt írás. Köszönjük szépen mindenkinek a nevében. Részemről annyit mondanék még, hogy ajánlott a Cydia alkalmazásokat is megvásárolni adott esetben azokat pont emiatt frissítik sokszor, hogy akkumulátor, illetve egyéb problémákat megoldják.

  9. Melyik az az utolsó iOS verzió, amiben olyan baseband verzió van, amit lehet függetleníteni? 3GS-ről van szó. Illetve ha megvannak az SHSH file-ok, és visszarakok egy régebbi iOS-t, akkor visszarakja-e a régebbi basebandet?

  10. Tiszteletem!

    Nagyon jó kis írás, informatív.

    Esetleg tud nekem valaki válaszolni:
    – 4.3.2-re érdemes iPad (1. gen.)-ot updatelni, 4.3.1-ről

    Üdv.:BLC

  11. Akit érdekel, sikerült függetleníteni az iPhone 4-et a múltkor általam írt online szolgáltató által. Írtak többen is a fórumon nekem privátban, akit érdekelnek a részletek, jelentkezzen.

  12. A MobileSubstrate- és egyéb run-time-patching alapú tweakeknél általában az jelent gondot, hogy két progi ugyanazt akarja a rendszerben módosítani. Ez a felhasználó számára annyit jelent, hogy nem szabad – explicite kijelentett kompatibilitás nélkül – ugyanolyan vagy nagyon hasonló rendeltetésű dolgokat telepíteni egyszerre.

  13. Remek írás, köszönöm.
    Az lenne a kérdésem, hogy terveztek esetleg egy kis daemon vadászatos leírást 4.3.x alá is? A 3Gs-re eléggé ráférne, ha valahogy ki lehet iktatni a feleslegesen futó dolgokat…
    Köszönöm

  14. Srácok!
    Ipad 2 töltővel lehet az iphone 3gs-t is tölteni? Gondoltam megkérdem mielőtt esetleg leég! Bocsi a láma kérdésért! Köszi elöre is!

  15. @godan: utolsó mondatot ajánlom figyelmedbe a cikk legalján.

    egyébként lehetni lehet tölteni vele, csak nem célszerű, mert az a tapasztalatok szerint hamarabb kinyírja az iPhone akkuját. az iPhone töltő 5V/1A, az iPad töltője pedig 5.1V/2.1A-t ad le. ha nincs más opció, megoldást nyújthat, de én hosszabb távon semmiképp sem javaslom, nekem ment így gallyra akku.

  16. Köszönöm! Elnézést az off-ért!

  17. @tomzol:
    szia!
    Engem érdekelne az online szolgáltatós függetlenítés.
    [email protected]
    köszönöm, üdv zsobe31

  18. Valaki meg tudná nekem mondani, hogy miért lehet az hogy szinkronizáltam outlook-al a telefonos kontaktjaimat és a számok megvannak de nevek eltűntek mellőle?

  19. hello mindenki remélem vki tud segíteni leformáztam a telefont és kost nekapcsol be csak kihozza az i tunes logot meg az usb kábelt rádugom gépre felismeri az i tunes de ez a szöveg jelenik meg [url=http://kepfeltoltes.hu/view/110502/977552680N_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.png] ha rámegyek h restore akk elkezdi csinálni de a végén megint egy hibaüzenet vár nem rakrá semmit vki tudna nekem segíteni?

  20. Üdv, remélem nem kell restore-olnom és tud valaki segíteni.

    Van egy sima 3G-m , amin a 3.1.3 szoftver fut. (Sokkal jobb és gyorsabb, mint a 4.2! Mikor visszaraktam, mintha levettem volna a teló válláról egy súlyos terhet.:)) Szóval 3.1.3 -ast jailbreakeltem a jailbreakme.com oldalon, a slide to jailbreak megoldással. Minden remekül ment, cydia is szépen gyorsan futott. feltettem rá jó pár dolgot.
    Azonban egyik nap fel akartam tenni azt a kiegészítőt, hogy a Mail alkalmazásban is legyen “Pull down to refresh” lehetőség. Azonban a telepítés közben, a telefon újraindult (fekete képernyő, alma logó, és felállt a rendszer.) De ezek után hiába nyitom meg a cydiát mindig azonnal kilép.
    Ssh-zni rátudok a telóra.
    Van rá valami megoldás, h megjavuljon a Cydia? (kitrörlünk pár fájlt stb.)
    Nagyon jó lenne ha restore nélkül sikerülne megoldani. :/
    Köszi előre is a segítséget!

  21. @ans777:

    végül sikerült, leírom ide, hátha esetleg másnak jó lesz még a megoldás.
    Szóval nem az oldotta meg, amit ilyenkor a legtöbben javasolnak, h töröljük a /var/lib/apt/lists mappában lévő repokat, hanem a /var/lib/dpkg/updates/ mappában lévő fájlok törlésével lett újra életképes a Cydia.

  22. Sziasztok kérdésem az volna iphone 4 jailbrekelt és ha aktívalom az icouldot ,nem engedi működni a cidias programokat , ez normális??

  23. @paprika: ezt fejtsd ki bővebben, mert így eléggé érthetetlen, mire gondolsz.

  24. Sziasztok. nekem az a problémám, hogy egyszerűen nem engedi hogy recovery modba tegyem az iphone3g-t mert homegomb+lock akkor villan és megint home, de utána megint a fehér alma logo. mit lehet tennem ?

  25. @pistasd: a kulcs az időzítés. nem jól nyomod valószínűleg. ha a gépre van dugva, akkor húzd le, majd kapcsold ki a készüléket, ezután nyomd le a home gombot, és lenyomva tartva dugd rá a gépre a készüléket. akkor meg kell jelenjen rajta az USB-kábel és az iTunes logó: recovery mód.

  26. Sziasztok!
    A közeljövöben megvasarolnam az uj iphonet es a mostani 3gsröl, ami jailbreakelve van, hogy tudnam legegyszerubben atjuttatni a dolgaimat? Az smsek, hivaslistak nem fontosak, annyi, hogy a fenykepeimet, es az appeket meg szeretnem tartani. Olvastam hogy nem ajanlott, csak erdekelne, hogy attol hogy az appek es a fenykepek, esetlegesen jegyzeteket tartalmazo backup rakerulne az uj telefonra, varhato-e valami problema.
    Valaszotokat elöre is köszönöm, ha egyertelmüve tette a szöveg, csak en nem vettem eszre, bocsassatok meg lamasagom miatt 🙂

  27. Sziasztok 7.0.6-öt lehet függetleníteni valahogy jaelbreakkel ?

  28. Tisztelt urak! Jelenleg 7.04-es iOS van az ipad minin. Szeretném frissíteni es leszedni róla a jailbreaket, viszont nincs lehetőségem számítógéphez férni, mert külföldön vagyok. Meg tudom-e ezt csinálni itunes nélkül? A cydiában láttam, hogy le lehet törölni az evasiont, de nem mertem megcsinalni, nehogy ne tudjam utána használni az iPadet.
    Nem olvastam el minden fórumot, lehet, hogy volt róla szó, de a Google csak itunessel talál megoldást rá.
    Köszi előre is a segítséget.

  29. @janchip: a jailbreaket nem lehet számítógép nélkül eltávolítani. jailbreakelt készülék csak iTunes-on keresztül frissíthető (ami törli is a jailbreaket).

    ha letörlöd Cydiából az evasi0n csomagot, akkor a készüléked nem fog tudni betölteni, így mindenképp számítógépre kell majd dugnod, ráadásul úgy az adataidat is elveszted.

  30. Köszönöm a gyors választ. Még jó, hogy megkérdeztem és nem töröltem az evasiont.

  31. Köszönöm a gyors választ. Még jó, hogy megkérdeztem és nem töröltem le.

  32. Hello! Van egy iPhone 4S iOS 5.1.1-es készülékem! Van rajta jailbreak, viszoont szeretném róla leszedni, úgy hogy megmaradjon az ios5 és ne frissüljön 7esre! Segitenetek, hogy hogy tudnám megcisnálni? Most először csinálnék ilyet, és véletlenül se szeretném elrontani!!:) Köszi, Bálint

  33. Sziasztok!
    Ha van 2 iphoneom es azt szeretnem, hogy ha csatlakoztatom az egyiket akkor ne kezdje el szinkronizalni a masiknak az alkalmazasait akkor azt hogy tudom megcsinalni?Lehetseges valahogy?Konkretan az egyik jailbreakes a masik nem es nem szeretnem, hogy a nem jb-es alkalmazasait feltegye a jb-esre es forditva sem.
    Koszonom!

  34. @Jadeye: Koszikoszikoszi!

  35. Helló!
    Segítségre lenne szükségem! 7.1.2 rendszeren jailbreak. PanGu. Viszont, ha kikapcsolom nem lehet bekapcsolni. evasi0n progival csinálnám újra, mert akkor nyugodtan ki lehet kapcsolni a telót! Hogy tudnám megcsinálni, h maradjon a 7.1.2, mert csak 8gb-os és PanGu le, evasi0n fel!
    Köszi!

  36. @mraranyi: fontos részlet lenne, hogy milyen típusú készülék. illetve Cydiában nem dobott fel esetleg frissítést?

  37. 4S 8gb

  38. Frissítésre nem tudok választ adni!

  39. Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Az egyik iPhone-om 3gs…és jailbreak-elt . Olyan problémám lenne hogy képeket szinkronizáltam a régi laptopommal ami mára nem működik. A telefonnal nem lehet kitörölni a képeket és az új laptoppal sem engedi. Van valami megoldás rá??
    Előre is nagyon köszönöm a segítséget!!!

  40. Sziasztok !

    Adott egy ipad air , 8.4 -el jailbreakelve . Nem tudtam mikor a kezembe került , hogy jailbreak van rajta , frissíteni akartam ,de nem ment és rányomtam a “Összes tartalom, beállítás törlése” . Mostanra már recovery módban van de 3014 hiba lép ha 9.2 -re akarom frissíteni . Hogyan tudnám megoldani ezt a problémát ?

  41. @JohnLuke:

    Próbálkozzon a visszaállítással vagy a frissítéssel egy olyan számítógépen, amely egy másik internetkapcsolatot használ. Ezzel kiszűrhetők azok a problémák a számítógépen, amelyek megakadályozzák, hogy az iTunes kommunikálni tudjon a frissítési kiszolgálóval.
    Sokszor a hálózati beállítások okozzák az 1639-es, valamint a 3000–3020 és a 3100–3999 tartományba eső hibákat (a 3194-es hiba kivételével). Ha számítógépe felügyelt hálózathoz kapcsolódik, forduljon a hálózat rendszergazdájához. Elképzelhető, hogy proxy, tűzfal vagy egyéb hálózati biztonsági óvintézkedés áll a hiba mögött. Szükség esetén vegyen igénybe egy másik hálózati kapcsolatot a készülék visszaállításához. Ha például eddig a munkahelyén szerette volna végrehajtani a visszaállítást, próbálkozzon az otthonában vagy az ismerőse számítógépén és hálózatán.

    https://support.apple.com/hu-hu/HT201442

  42. @Jadeye: Szia Próbáltam ezeket , két másik gépen is egyikre akkor raktam itunest és mobilnetet is . ugyan ide jutok mindig .
    a TaigPro -t ismered ? azzal lehet helyre tudnám állítani ?

  43. @Jadeye: megcsináltam mindent újra , próbáltam router nélkül is , mobil nettel , szomszéd wifi re csatlakozva … még mindig 3014 .

    ( A TaiG hivatalos oldalán van a link(Taig Pro) a help részben 8., 9. pontokban )

  44. @JohnLuke: ja közben látom, mire gondolsz. ettől függetlenül fenntartom, hogy szerintem nem lesz megoldás rá (legalábbis abból a pár angol szóból, amit írnak róla, ez tűnik valószínűnek). de ahogy látom, kínain kívül más nyelvet egyébként nem tud, így a használata is eléggé nehézkes.

    én másik gépen próbálnám meg most.

  45. @Jadeye: két külön géppel próbálgattam , most csinálok egy virtuális gépet hozzá , ahhoz a mobilnetet …

    ( aTaig Pro – val eljutottam odáig , hogy rámásolta a 9.2 öt és várja az újraindítást , de nem indul el csak az alma logoig jut) (közben lemerült 🙁 )

  46. nincs eredmény . miden gépen 3014 hiba , mit lehet még tenni ?

  47. @JohnLuke: próbáld meg egy Mac-en is. ha az sem segít, akkor szerviz: ha garanciális még, akkor iSTYLE, iCentre vagy Almárium Pro. ha nem garanciális, akkor behozhatod hozzánk, és megnézik a kollégák: http://iszervizpont.hu

    látatlanban ennél többet nehéz rá mondani.

  48. @Jadeye: köszönöm , közben sikerült a Taig pro -val feltenni a 9.2 . Nem egyszerű a kínai miatt. viszont a google fordító kamerával … sokat segített

  49. @JohnLuke: na, az jó. 🙂 akkor most szerintem ne piszkáld tovább. reméljük, ennyi elég volt neki, és nem vacakol többet.


Add a Comment