fbpx Skip to content

Az Apple a WWDC-n júliusra ígérte a nyilvános, mindenki számára elérhető bétákat. Erre pedig már nem is kell tovább várni, mert a cég ma közzétette tette az iOS 16, az iPadOS 16, a watchOS 9, a tvOS 16 és a macOS Ventura első, nyilvános béta verzióját – és egyúttal a fejlesztői bétákból is kiadott egy-egy frissített buildet az iOS 16, iPadOS 16 és macOS Ventura esetén. Ezen felül pedig idén már a HomePod mini esetén is bétázhatunk.

Így szokás szerint most az időközben felmerült kérdések alapján röviden összefoglalnánk, mit érdemes tudni a béta telepítéséről, illetve hogy hogyan lehet adott esetben visszatenni a korábbi, hivatalos iOS-verziót, ha esetleg nem lennénk elégedettek a bétával.

Mik az újdonságok?

Az egyes szoftverek előzetes verzióinak újdonságait a bejelentésükről, illetve a fejlesztői verziókról szóló, korábbi cikkeinkben találod:

iOS 16

Telepítés

Először is készítsünk a kiválasztott készülék adatairól egy biztonsági mentést az iTunes vagy a Finder használatával, majd azt archiváljuk, hogy később az aktuális verziónál magasabb béta telepítése után készülő újabb mentések azt ne tudják felülírni, és így adott esetben vissza tudjuk tenni a hivatalos verziót az így archivált adataink visszaállításával.

Windows esetén az archiváláshoz manuálisan ki kell másoljuk a biztonsági mentés mappáját egy másik helyre, ott ugyanis nincs lehetőség az archiválásra.

A következő lépés, hogy nyissuk meg a frissíteni kívánt készüléken Safariban a beta.apple.com címet, lépjünk be az Apple ID-nkkal, majd töltsük le a készülékünkre a béta profilt.

Ha már fent lenne a készülékünkön az iOS 15.6 bétája, akkor előbb nem árt letörölni az ahhoz tartozó béta profilt!

Ezután az iOS kéri, hogy indítsuk újra a készüléket, ezt tegyük meg, majd lépjünk vissza a Szoftverfrissítés menüpontba, ahol már telepíthetjük is az iOS 16 béta verzióját.

Erről részletesen: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS nyilvános bétája?

Érdemes a fejlesztői bétákról a nyilvánosra váltani?

Nem, nincs igazából értelme. A nyilvános béta build számai ugyanis jellemzően megegyeznek a legutóbbi fejlesztői verziókéval, tehát semmivel sincs előrébb a nyilvános béta, mint a fejlesztői.

A legutóbbi fejlesztői béták az alábbi build számokkal rendelkeznek – az iOS 16, az iPadOS 16 és a macOS Ventura esetén az Apple egyúttal kiadott egy frissített beta 3-as buildet a fejlesztők számára is:

  • iOS 16: 20A5312j
  • iPadOS 16: 20A5312j
  • watchOS 9: 20R5316f
  • tvOS 16: 20J5328g
  • macOS Ventura: 22A5295i

Az iOS 15.5 visszaállítása

Ha bármi olyan problémát tapasztalunk az iOS 16 béta használata során, ami miatt úgy döntenénk, hogy inkább visszatennénk a hivatalos verziót, ami jelen esetben az iOS 15.5, akkor a készüléket helyreállítási (recovery) módba kell tennünk, majd megvárni, amíg a számítógépünk letölti hozzá a 15.5-öt.

A visszaállítás csak számítógéppel végezhető el, számítógép nélkül nem.

A 15.5 visszaállítása után pedig ki fogjuk tudni választani azt a biztonsági mentést, amit még a béta telepítése előtt készítettünk. Az iOS 16-ról készített mentés nem állítható vissza iOS 15-re, függetlenül attól, hogy az adott mentés számítógép vagy iCloud segítségével készült.

Erről részletesen: Gyakori kérdések: hogyan állítható vissza a készülékünk béta iOS-ről a hivatalos verzióra?

Kompatibilitás

Az iOS 16 csak az iPhone 8 és újabb modellekre érhető el:

Az iPadOS 16 ezeket a modelleket támogatja:

A watchOS 9 a Series 4 és újabb órákra érhető majd el:

A tvOS 16 a negyedik generációs és újabb Apple TV-ket támogatja.

A macOS Ventura pedig ezeket:

Fontos tudnivalók

Mivel most is sokan teszik fel az iOS előzetes változatát, így természetesen a régebben már megválaszolt kérdések is újból előkerülnek, főként azok részéről, akik nem fejlesztőként próbálkoznak. Ezért ha kérdésed van az iOS 16 beta kapcsán, elsőként ezt olvasd el: iOS 16 béta: a leggyakrabban feltett kérdések!

Használod a beta verziók valamelyikét, és hibát találtál? Jelentsd az Apple-nek! Ezt megteheted majd a nyilvános beta esetén a Feedback appban magán a készüléken, vagy az alábbiak szerint: Gyakori kérdések: hogyan küldhető visszajelzés az Apple-nek?

Az összes, az iOS 16-ról szóló eddigi cikkünket itt érheted el, az iPadOS 16-ról szólóakat itt, a watchOS 9-ről szólókat meg itt, a tvOS 16-ról készülteket itt, a macOS Ventura kapcsán pedig itt olvashatsz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok