fbpx Skip to content

Mint minden évben, úgy most az iOS 16 előzetes, egyelőre csak fejlesztőknek szánt verziójának megjelenésével is olyanok is belefognak az iOS 16 letöltésébe, és felrakják kíváncsiságból, akiknek semmi tapasztalatuk még a béta verziós szoftverekkel, így egy gyorstalpalóval tapasztalják meg az ilyen előzetes verziók minden előnyét és hátrányát is.

Most tehát ismét összeszedtük az ilyen esetben legtöbbször feltett kérdéseket, idén az iOS 16 kapcsán.

Mik az iOS 16 újdonságai?

Az iOS 16 újdonságairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen: WWDC22: az Apple bemutatta az iOS 16-ot – új zárolási képernyő és Otthon app, illetve számos egyéb újdonság.

Mikor fog megjelenni hivatalosan az iOS 16, mikor lesz mindenki számára letölthető?

Az Apple a keynote-on csak annyit említett, hogy ősszel, ennél pontosabb információt jelenleg nem tudni. Az iOS 11 annak idején szeptember 19-én, az iOS 12 szeptember 17-én, az iOS 13 szeptember 19-én, az iOS 14 szeptember 16-án, az iOS 15 pedig szeptember 20-án jelent meg.

Erről bővebben: Gyakori kérdések: mikor jelenik meg az iOS 16 hivatalos verziója?

Melyik készülékek frissíthetőek majd iOS 16-ra?

Az iOS 16 az iPhone 8 és újabb készülékeket támogatja – tehát az iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus és első generációs iPhone SE modellek már nem kapják meg ezt a frissítést:

Biztonsági mentés

Minden esetben készítsünk egy biztonsági mentést a készülékünkről számítógép segítségével, majd ezt a mentést archiváljuk, hogy egy következő mentés készítése ne írja felül. Ehhez mindenképpen számítógépes mentés szükséges! Erre akkor lehet később szükségünk, ha valamiért vissza akarnánk tenni az iOS 15-öt, és az adatainkat és beállításainkat is szeretnénk visszakapni, ugyanis az iOS 16-ról készülő mentésünkből iOS 15-re nem lehet azokat visszatenni.

Egy később feleslegessé váló mentés pedig mindig sokkal jobb, mint egy esetleges adatvesztés.

Szerintetek feltegyem az iOS 16 béta verzióját?

Az iOS 16 előzetes, béta verziója az alkalmazásfejlesztők számára készült, tehát nem mindennapos használatra van, ráadásul folyamatos fejlesztés alatt áll. Ennek természetes mellékhatása, hogy sok hiba lehet és van benne, de már tesztelésre alkalmas. A fejlesztők a tesztelési időszak alatt elkészíthetik az alkalmazásaik iOS 16-hoz frissített verzióját, hogy mikor a szoftver hivatalosan is megjelenik, már ne legyen semmi olyan gond az appjukkal, ami annak működését akadályozná.

Ez egyben azt is jelenti, hogy lehetnek olyan alkalmazások, amelyek vagy hibásan működnek jelenleg iOS 16 alatt, vagy eleve nem is használhatóak, mert összeomlanak, vagy csak egyes funkcióik vacakolnak. A fejlesztők ezekhez a hibákhoz nem feltétlen tudnak frissítést kiadni az iOS 16 hivatalos megjelenése előtt.

A másik fontos dolog, hogy a béta szoftverek egy idő után lejárhatnak, ami után visszaállítást fognak kérni. A lejárati idő előtt természetesen szokott újabb béta érkezni, így ez legtöbb esetben nem jelent gondot, de a feledékenyek könnyen pórul járhatnak, és bukhatják ilyenkor az adataikat, ha nem frissítenek időben. Ezekre az utóbbi években egyébként már egyáltalán nem volt példa, de az ördög nem alszik. Ha bétázunk, frissítsük, ha kijött egy újabb build.

Honnan töltsem le? Fel tudjátok tölteni nekem valahová?

Fejlesztőként természetesen az iOS fejlesztői központból lehet letölteni a készülékhez való IPSW-t vagy béta profilt. Ha valaki nem fejlesztő, az az interneten keresgélve találhat számtalan helyet, ahol warezolva elérhető a béta profil vagy az adott IPSW.

A Szifon.com csapata nem támogatja és nem is javasolja az iOS előzetes, fejlesztői verzióinak nem hivatalos használatát, így sem feltölteni, sem linkelni nem tudjuk, hiába kéri bárki. (A fejlesztői központban lévő fájlokra mutató linkekről való letöltés pedig általában csak fizetős fejlesztői fiókkal való bejelentkezés után lehetséges.)

A fejlesztői verzió után általában rövid időn belül meg szokott jelenni a nyilvános béta is, amire bárki szabadon frissíthet, mindenféle trükközés nélkül – ezt idén is júliusra ígérte az Apple. A nyilvános bétához már semmiféle trükközés nem kell majd: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS nyilvános bétája?

Mikor jelenik meg a nyilvános béta?

Júliusban. Ennél pontosabbat nem közölt az Apple.

Nekem 15.x van a készülékemen. Miért nem jelenik meg az iOS 16 béta?

Béta verzió sosem fog megjelenni frissítésként hivatalosan elérhető rendszeren, hacsak nem tettük fel rá a béta konfigurációs profilt – így például a 15.5 sosem fogja csak úgy magától feldobni az iOS 16 béta semelyik verzióját, hanem abból majd csak a hivatalosat, ami ősszel érkezik.

Van magyar Siri az iOS 16-ban?

Nincs.

Feltettem az iOS 16 fejlesztői béta verziót, de nem tudom aktiválni a készüléket!

Ha feltettük az iOS 16 fejlesztői béta verziót, és az esetleg aktiválást kér, és nincs fejlesztői listán regisztrálva az eszközünk, akkor azt nem fogjuk tudni aktiválni. A béta szoftverek aktiválása elvben csak akkor lehetséges, ha a készülék egyedi azonosítója fejlesztői listán regisztrálva van. Ellenkező esetben az Apple szerverei megtagadják az aktiválást. Erre megoldás lehet, ha visszatesszük az iOS 15-öt – erről bővebben alább.

Szokott lenni olyan trükk, hogy a rendesen működő készülékre frissítéssel tesszük fel a béta szoftvert IPSW-vel iTunes-ban illetve Finderben, ilyenkor az nem minden esetben kér aktiválást, és az adataink is megmaradnak, de ez a fajta trükközés azért nem javasolt, mert fejlesztői listás regisztráció nélkül a későbbi béta verziók során lehetnek problémáink.

Ha béta profil után a Szoftverfrissítés menüpontban OTA segítségével frissítünk az iOS 16 bétájára, az jellemzően nem fog kérni aktiválást, tehát ez a legegyszerűbb megoldás.

Ha nem vagyunk fejlesztők, célszerűbb megvárni a nyilvános bétát, amire mindenféle trükközés nélkül lehet frissíteni: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS nyilvános bétája?

Lehet valahogy hacktiválni?

Mivel hacktiválás jelenleg csak az iPhone 4s előtti készülékekre van (amikre viszont már nincs iOS 10 sem, nemhogy iOS 16 béta), így hacktiválásra most sincs lehetőség.

A checkm8 exploit elméletben lehetővé teszi a hacktiválást is az iOS 16 által támogatott iPhone 8 és iPhone X modellek esetén, de ezzel kapcsolatban idén sincs semmiféle elérhető fejlesztés, tehát a gyakorlatban azt jelenti, hogy nincs lehetőség hacktiválásra. Az ennél újabb modellekre pedig jelenleg nincs ismert bootrom exploit.

Tudnátok regisztrálni a készülékem? Ingyenes fejlesztői fiók jó hozzá?

Ingyenes fiók nem jó, az előzetes szoftververziók kipróbálása csak a $99-os éves díjú fejlesztői programban való részvételtől kezdődően lehetséges.

A Szifon.com csapata nem támogatja az iOS előzetes verzióinak nem hivatalos használatát, így nem tudjuk senki eszközét regisztrálni, hiába kéri bárki. Érdemes megvárni a nyilvános bétát, amit idén is júliusra ígért az Apple.

Nekem nem tetszik az iOS 16 béta, vissza akarom tenni az iOS 15-öt! Ez lehetséges?

Ilyen esetben számítógép segítségére lesz szükségünk. Először is tegyük a készüléket helyreállítási (esetleg DFU) módba, és tallózzuk be a hozzá tartozó hivatalos firmware IPSW-fájlját. Azt tartsuk észben, hogy az iOS 16-ot futtató készülékről készült biztonsági mentés nem állítható vissza iOS 15-re, így a nem szinkronizálható adatainktól (például egyes appok adatai vagy beállításai) el is búcsúzhatunk. Ha a helyreállítási és DFU mód illetve a firmware betallózása kínaiul hangzik, ne kezdjünk bele már az iOS 16 telepítésébe sem, felesleges bosszankodástól kíméljük meg magunkat.

Ha eleve felmerül, hogy visszatennénk majd az iOS 15-öt, inkább fel se tegyük az iOS 16 béta verzióját.

Az iOS 16 béta telepítésekor, vagy az iOS 15 visszarakásakor az iTunes hibát dob! Mit tegyek?

Jegyezzük fel a hiba pontos számát, majd itt nézzük meg, mit tehetünk: Leggyakoribb iTunes hibaüzenetek.

Van-e különbség a shift+update és shift+restore (Mac esetén ⇧ helyett ⌥) között?

Lényegi különbség van. Update (frissítés) esetén az adataink megmaradnak, míg a restore (visszaállítás) minden adatunkat törli. Erről korábbi cikkünkben már részletesen is írtunk: Gyakori kérdések: update vagy restore iTunes-ban.

Van-e már jailbreak iOS 16-ra?

? Nincs – és várhatóan az iOS 16 hivatalos megjelenéséig nem is lesz, hiszen akkor az abban kihasznált hibákat az Apple javítaná közben.

A checkm8 exploit által támogatott készülékekre előfordulhat, hogy megjelenik az iOS 16-ot már a béta ideje alatt támogató jailbreak, de erről jelenleg semmiféle információ nincs. Ha szempont a jailbreak, akkor ne tegyük fel az iOS 16 bétáját.

Függetleníthető a készülékem, ha frissítettem az iOS 16 bétájára?

A függetlenítés világéletében a baseband verziójától függött, erről és a függetlenítési lehetőségekről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: az iPhone függetlenítése.

Ha a készülék függetlenítése esetleg például Gevey-típusú megoldással van megoldva, azt nem érdemes most sem kockáztatni, illetve minden esetben érdemes a készülék hivatalos, maradandó függetlenítését elintéztetni, így akkor ez eleve nem kérdés többé. Mivel a Gevey-típusú megoldások már nagyon régóta “divatjamúltak”, így ebbe valószínűleg nem tud belefutni senki.

Szoftveres függetlenítés az iPhone 4 legelső, 01.59.00-s basebandje óta egyetlen újabb készülékre és baseband verzióra sem jelent meg.

Nálam [x funkció] hibásan működik!

Ez egy béta szoftver, így sok minden ok elképzelhető. Épp emiatt konkrét segítséget sem tudunk nyújtani, mindössze az általános lehetőségek az, amiket érdemes végigpróbálni, amelyekről bővebben itt írtunk: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha furcsa dolgokat produkál a készülékünk?

Ha fent van a béta, megjelenik majd frissítésként az RC és a hivatalos verzió?

Természetesen igen – már ha az különbözni fog a legutolsó bétától vagy RC-től.

Hibát találtam, hol tudom jelenteni?

A hibajelentésre az Apple megfelelő oldala való: https://feedbackassistant.apple.com, ahol az Apple ID-nkkal bejelentkezve tudjuk leadni a hibajegyet, illetve ezen felül használhatjuk a készüléken megjelenő Feedback Assistant appot is. Persze bejelentkezés nélkül is küldhetünk visszajelzést az általános Feedback oldalon keresztül, de erre a legtöbb esetben nem kapunk semmi választ. Fontos megjegyezni, hogy az iOS 16 release notes (kiadási megjegyzések) dokumentumában ismertként jelzett hibákat felesleges jelenteni.

Legutóbbi frissítés: 2022.06.06.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Hoppa ki ejtettek a 7 es sorozatot is, azt hittem az meg marad, nem mint ha erintene…
    Elso genes SE t hasznalok, de nem hiszem h barmi hatranyom is lenne majd ios 16 utan, eddigi feladatokat ugyan ugy el tudom meg vegezni rajta……

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for proger82