fbpx Skip to content

Azok, akik használtak már feltört iPhone-t vagy bármilyen, Androidot futtató telefont, csak “kamilláztak”, amikor az Apple bemutatta, hogy az iOS 16-tól lesz személyre szabható lezárt képernyő egyedi betűtípusokkal és widgetekkel.

Ez ugyanis egyáltalán nem új dolog az okostelefonok világában, csak az Apple egészen idáig úgy csinált, mintha erre nem lenne szükség, pedig egyre inkább hasznosnak bizonyult és végre ezt belátták. Nézzük meg az iOS 16 új lezárt képernyőjét!

A MacRumors-nál készítettek egy rövid videót, ahol mozgásban is megnézhető az iOS 16 lezárt képernyője:

Egészen elképesztő, hogy előre összeállított háttérképek közül válogathatunk, pont mintha egy Huawei telefont látnánk, ahol a Témák alkalmazásban lehet böngészni az elérhető ikonok, lezárt és főképernyők közt.

Az egyetlen különbség, hogy egyelőre úgy tűnik, hogy az Apple implementációjában nincsenek reklámok gyárilag. Persze lehet, hogy ez csak az iAd csődjének köszönhető.

iOS 16-tól lehetőséged lesz megváltoztatni az óra betűtípusát, az óra felett a dátumot és az óra alá akár 4 widgetet is kihelyezhetsz. Vannak kis és közepes méretű widgetek: előbbiből 4 fér el az óra alatt, utóbbiból pedig 2, de szabadon kombinálhatod is őket.

Ha nem használod a widgeteket, akkor a háttérképed tárgyán beállíthatsz egy kiemelés effektet, ami portrémód-szerűen a háttér részévé teszi az órát:

Ahogy itt látható, a baba mögött elbújt az óra kicsit, ezzel 3 dimenzióssá téve a lezárt képernyőt.

Az értesítések is máshogy fognak viselkedni iOS 16-tól, a kijelző alját fogják csak elfoglalni, amíg nem görgetsz bele, így több látszódik majd a háttérképedből.

Soha nem gondoltam volna, hogy az Apple ilyen szintű testreszabási lehetőségekkel fog előrukkolni az iOS 16-tal, de hát 2 éve még a főképernyőre helyezhető widgetekre is azt mondtam volna, hogy teljesen esélytelen.

Ahogy az iOS egyre érettebb lesz, az Apple kénytelen beletenni azokat a funkciókat is, amiket a konkurenciánál már évekkel ezelőtt megtalálhattál, de az biztos, hogy közel sem ennyire átgondoltan.

Neked hogy tetszik az iOS 16 új lezárt képernyője?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.