fbpx Skip to content

A menetrend szerint 13-án, azaz ma, helyi idő szerint reggel 10 órakor kezdődik majd az Apple keynote-ja. A bejelentést az Apple most is a Steve Jobs Theater-ből fogja közvetíteni, és hazánkban az időeltolódás miatt ez 19 órára esik.

A keynote-on az Apple most már végre tényleg lerántja majd a leplet az iPhone 12-ről, ami esetén a “Hi, Speed.” szlogen többek szerint is már az 5G támogatását sejteti. A pletykák szerint a cég bemutatja még a HomePod minit, illetve egy MagSafe-re keresztelt, de egyébként vezeték nélküli töltőt, aminél a mágnesek várhatóan abban segítenek, hogy a készülék minden esetben a megfelelő pozícióban foglaljon helyet a töltőn. Bővebben érdemes elolvasni a korábbi cikkünket: A jelek szerint kiszivárgott az iPhone 12 modellek összes újdonsága és a HomePod mini.

Korábbi cikkeink, amiket érdemes elolvasni az iPhone 12 kapcsán:

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Én majd akkor váltok, ha nem lesz benne 5G, 120 hzes lesz a kijelzője és annyira jó lesz az akksija, hogy önmagát fogja tölteni…

  2. Most komolyan nem tudtak kávéföző funkciót beleépíteni a Homepod mini-be??? A Jura már lassan 90 éve beleteszi a kávéföző funkciót a gépeibe. Most nagyon csalódott vagyok…

  3. Nem kevéssel lett nálunk olcsóbb a Pro. Tavaly a 11 Pro 64 GB-ot vettem 1190 CHF-ért most a 12 Pro 128 Gb 1129 CHF. :crazy_face:

  4. Avatar for Akos87 Akos87 says:

    Azért a magyar árszabás mindent visz ismét!
    No comment!
    Ennyire erővel 2x ennyiért is adhatnák,akkor elfogyna!
    Vicc h 128gb az alap,nem képesek 256 adni!
    Töltőt meg fülest vegyél hozzá 25000pluszba!
    Ez nem környezet tudatosság,hanem profit maximalizálás!
    Nem esett le az álam,marad a 11Pro!
    Sokkal többet vártam,nem győztek meg!

  5. A dollár árfolyam nagyon elszállt. Nem akarom védeni őket mert nem olcsó, de az árfolyam sajnos nem hazudik. :frowning:

  6. Hol maradt a Big Sur bejelentés?

  7. Ott van az Apple TV mellett. :joy: Gondolom majd novemberben.

  8. Avatar for gunar gunar says:

    miért is kellett ezt ennyire megvariálniuk??? Most várhatok a mini-re novemberig, ahelyett, hogy jött volna a sima 12 és a mini most és a pro-k meg később, bár lehet akkor azokat kevesebben vennék! ?

  9. a Pro az nagyon ott van a szeren! :clap:

  10. Gyerekek, nem kell hőbörögni a töltőért, a magyarázat totál egyszerű. Aki ezt az árat meg tudja fizetni, az nem tölti a telóját, ha lemerül, vesz egy újat!!

    iphone_12|500x500

  11. Avatar for Voody Voody says:

    Kissé csalódott vagyok. Valahogy nem jött a húha érzés. Pro Max-ban gondolkoztam, a kamera jó is lett, de kb semmi más. :slightly_frowning_face:

  12. Van sok számomra hasznos újítás. Fotós vagyok, így a raw egy óriási +++ nekem. Ugyanúgy a kamera kábé minden képessége. Végre tényleg nem kell mindenhova magammal cipelnem egy gépet+3 obit.
    Ezen felül a mágneses töltés…itthon vezeték nélküli töltőt használok, a kocsiban viszont mágneses tartót, a kettővel szenvedek mert vagy leveszem a hátlapot, kiveszem a lapkát és úgy töltöm, vagy lemondok a mágneses töltésről. Úgy néz ki erre most lesz valamilyen megoldás.
    Az 5g egy fontos mérföldkő, de ezt még 1-2 évig nem fogjuk kihasználni biztosan. Nekem az első kettő miatt megérett végre a váltás, de tiszta sor, hogy nem mindenki célközönség most.

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:
  14. Avatar for Jadeye Jadeye says:
  15. Avatar for Kukori Kukori says:

    Remélem nem leszek túl hosszú ahogy szoktam. Ja, de. :smile:
    Most azon túl, hogy még mindig nem voltak képesek felülvizsgálni és módosítani az eddig fennálló lényegében szándékos butaságaikat, a widgetek ócskák, haszontalanok, rondák, hogy a kijelző felbontása még mindig elmarad a konkurenciától, hogy a notch még mindig ott van és rondább mint valaha és persze, hogy a naptár is még mindig egy szarság az Android készülékek naptáraihoz képest, van itt még néhány dolog, amiről szólni lehet.

    Kezdeném a pozitívummal, majd folytatnám minden egyébbel;

    Dizájn: Na ez most, sok év után, végre tényleg jól sikerült. Nem mondom, hogy extra és azt se mondom, hogy különösebben újdonság lenne, hiszen lényegében az iPhone 4 dizájnját hozták vissza nagyobb méretekben és több színben, de akkor is jó és szép. Egyfelől mert az iPhone 4 – a nyilvánvaló hibái ellenére - volt szerintem az utolsó iPhone, ami még valóban piacvezető volt és nagyjából meg is érte az árát, másfelől az volt az utolsó iPhone, ami még nem csak szép külsejű volt, de jó fogású is. Azzal, hogy visszahozták a régi dizájnt, lényegében két legyet ütöttek egy csapásra. Aki annak idején kedvelte az iPhone 4-et, abban nosztalgiát ébreszt, aki pedig fiatal még, annak az újdonság erejével fog hatni. Tehát a külseje, szinte majdnem biztosan a középkorú és a fiatal korosztályban is egyaránt kedvelt lesz, ez szerintem biztosra vehető.

    Kerámia kijelzővédő: Elég fura egy dolog ez. A GSMArena szerint csak egy egyszerű Gorilla Glass a védelem az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max kijelzőjén, azt nem lehet tudni persze, hogy azon belül pontosan milyen. Szóval hogy akkor most a kerámia az azon túl még egy külön bevonat, vagy csak egy sima füllentés, azt egyelőre nem tudni. Persze az is lehet, hogy a GSMArena tud valamit rosszul, bár szerintem ez nem túl valószínű. Ugye azt sem tudni pontosan milyen kerámiáról is van szó, mivel a saját weboldalukon is meglehetősen homályosan fogalmaznak a dologról. A hagyományos kerámia lényegében agyagból, vagy kaolinból, égetéssel létrehozott anyag és hát persze nem átlátszó. Ma már viszont kerámiának neveznek minden nem fémes anyagot, amit magas hőmérsékleten szilárdítanak meg. Pl. az urán-dioxidot, vagy a foszfát, szulfid, karbid tartalmú anyagokat is. Nyugodtan kijelenthető az is, hogy a hagyományos agyag kerámia, nem keményebb az acélnál és nem is ellenállóbb és persze megkarcolni sem nehéz. Ezt asszem tapasztalta már bárki, akinek volt valaha porcelán bögre a kezeiben. Tehát nyilvánvalóan valami másról lehet szó. Pl. a Glock pisztolyok fém felületeinek külső bevonata is egy foszfátos anyag, amit a szakirodalom Tenifernek nevez, de mivel foszfátos és gázzal való edzés közben égetéssel hozzák létre, akár azt is lehetne kerámia bevonatnak nevezni. Viszont természetesen az sem átlátszó. Ezért az iPhone 12 esetében talán valamilyen szilícium-dioxid anyagról lehet szó, amit Almáék elneveztek kerámiának, pedig valójában lényegében egy üveg fajta. Hogy mennyire ellenálló, az pedig szerintem elég rövid úton ki fog derülni, ha máshonnan nem, akkor a youtube-os tesztekből.

    Lidar: Na ez tényleg érdekes és teljesen új innováció egy telefonban. A lidar lényegében a radar lézeres megfelelőjét jelenti. Tehát egy lézeres alapú távérzékelést. Lidar nagyon sokféle létezik és azokon belül is még többféle, aszerint is, hogy mire akarják használni, meg persze a használt lézer hullámhosszát illetően. Leginkább a térképészetben használatos ún. echo alapú lidar a legelterjedtebb és ez adja a legpontosabb eredményeket is rendszerint. Persze, hogy az iPhone 12 Pro-ban mit használnak és az mennyire pontos, arról meglehetősen kevés az információ, ezért nem tudni. Hogy ez mire használható egy telefonban? Ez érdekes kérdés. Ahogyan az is, hogy milyen lézert használ mérésre. Mivel úgy tűnik, hogy a fénye szabad szemmel nem látható, ezért feltételezhető, hogy vagy valamilyen ibolyán túli fényforrást, vagy pedig infravörös fényforrást használ. Én remélem, hogy az utóbbit, mivel az ibolyántúli sugarak nem túl egészségesek az élő szervezetekre nézve. Mindezek ellenére azt gondolom, parasztvakításon kívül nem nagyon van jelentősége. Bár igaz, hogy gyorsan és viszonylag pontosan lehet vele méréseket végezni, ezért egy adott hely, mondjuk egy kert, egy szoba, egy ház, vagy egy lakás gyors feltérképezésére, megfelelő szoftverrel akár alkalmas lehet. Megint más kérdés, hogy ezt egy átlagember hányszor és vajon miért is használná?

    Doboz tartalma: A szokásos, kivéve, hogy ezúttal már adapter sem jár hozzá!! (De itt olvasom, hogy lehet füles se?) Vagyis nem kapunk hozzá semmit, amivel hálózatból lehet tölteni, azt mindenki vásárolja meg külön jó pénzért, vagy dugja be egy számítógépbe, ami úgy sokkal lassabb és sokkal körülményesebb. Mindezt pedig a környezetvédelem címszó alatt akarják a torkunkon ledugni. De szívesen elbeszélgetnék Almáékkal arról, hogy mi is a valódi környezetvédelem! Mert hát ez tuti, hogy nem az. Ez csak spórolás a felhasználóik kárára, semmi egyéb, hiszen mind tudjuk, hogy valamilyen adaptert úgyis vásárolni fog hozzá mindenki. Ezzel a módszerrel pedig egészen jól lehet ösztökélni az egyszeri felhasználót akár arra is, hogy az amúgy sem túl jól fogyó vezeték nélküli töltőt vegye meg inkább kicsit drágábban, ha már úgyis muszáj valamit vásárolni hozzá.

    Ár : Azt nem értem, ha az USA-ban 999 dolcsi, akkor hogyan lehetséges, hogy a hazai boltokban hivatalosan majdnem 440 ezer Ft??? Mert hát 999 USD az olyan megközelítőleg 310 ezer Ft. (Valamivel kevesebb.) Miből adódik a többi nagyjából 130 ezer Ft plusz??? Megértem, hogy a szállítás meg vám, meg adó különbözet miatt valamivel többe kerül, meg hát az EU-ban a magas ÁFA meg egyéb fasságok miatt amúgy is minden drágább mint kb. bárhol máshol, de hogy idehaza ENNYIVEL??? Ez rettentő durva, a készülék eredeti árának több mint a harmada rárakódik még pluszban. Ez nonszensz és elfogadhatatlan. Épp ezért mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy aki vásárolni szándékozik, inkább külföldről szerezze be. Ha néhányan összefognak és kiutaznak, ekkora ártöbblet esetében még az utazási költségekkel együtt is bőven megtérül és még világot is láthatnak. Ha pedig másoknak is hoznak, minimális felárral úgy el tudják adni, mint eddig még sosem. Ja, mondjuk a mostani helyzet azért az utazásnak eléggé keresztbetesz. Lehet ezért is a szégyentelen ár.

  16. Avatar for gunar gunar says:

    Bőven elég lett volna annyi, hogy már mindent leírtál máshol '100x, az nem foglalna ennyi helyet fölöslegesen. :roll_eyes:

  17. Az árképzésnél a peobléma az, hogy sajnos a forint megítélése a piacon nem valami fényes. Ráadásul nem dollárt váltanak forintra hanem először euró és utánna forint.

  18. Avatar for Kukori Kukori says:

    Ööööö, nem tudom hol olvastad ugyanezt “máshol”? Mert hát ezt csak itt posztoltam és csak most. Lehet el se olvastad. :smiley:

  19. Avatar for Kukori Kukori says:

    Ka kuwaiti dínárra váltanák először, úgy se jönne ki ennyire drágán. Szvsz. ez sem indok.

  20. Nem tudok kik felelősek az átváltásért, de valószínű valamelyik bank. De csak példa tavaly a 999 dollár indulóáras készülék Svájcban idén 70 CHF olcsóbb mint tavaly. Ez az áremelés tényleg a forint gyengeségének “köszönhető”.

  21. Avatar for gunar gunar says:

    Na ez az, hogy itt olvastam már tőled kb annyiszor részletekben de mindent. Tudjuk és eddig is tudtuk amit kell, hiába is cáfoltuk, bármit az célt nem ért, mert újra és újra ideírod. Nem lehetne, hogy ehelyett inkább részt vennél egy ebéden a korowai-oknál? :roll_eyes:

  22. Avatar for Kukori Kukori says:

    Nem tudom svájcban mennyi, de az iPhone X vagy Xs vagy 11 esetében sem volt ekkora árkülönbség és most sincs. Ráadásul, ha utánaszámolsz - egyszerű, valutaváltó a barátod :smiley: -, akkor könnyen beláthatod, nincs olyan valuta, amivel ekkora indokolt ártöbblet jöhetne létre csak amiatt, hogy a forint nincs a toppon. Ráadásul olyan országokban, ahol a forintnál rosszabb valuták vannak, ott sincs ekkora ártöbblet. Szvsz. idehaza valaki valahol kicsit nagyobbat szeretne markolni, mint máshol, inkább erről fújdogálhat a szellő. Ami egyébként eddig is így volt, hiszen a külföldről behozott újakat, teljesen legálisan sokkal olcsóbban tudta árulni aki ezzel üzletelgetett és még úgy is bőven megérte nekik. Most pláne így lesz, csak most lehet nem tudnak annyian utazgatni. Hát majd kiderül.

  23. Avatar for Kukori Kukori says:

    Tuti, hogy sem a Lidarról, sem a kerámia kijelzővédőről, sem a jelenlegi iPhone 12 szegényes doboz tartalmáról, sem a fos áráról nem írtam még itt sem sosem. Javaslat: Nem csak az első négy sort kéne elolvasni valamiből, mielőtt ítéletet mondasz, mert kilóg a lóláb. :smiley:

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Jól van na, ne legyél már paprikás! Vagy inkább mégis. :crazy_face:

  25. Avatar for Kukori Kukori says:

    Eszemben sincs. Veled ellentétben én szeretek vitatkozni, élvezem azt. Ha kiderül, hogy esetleg nem volt igazam, még akkor is. :smile:

  26. Avatar for Kukori Kukori says:

    Öööö, hetero vagyok és hímnemű. :smile: Ja, ez túl sok info. Nem baj, majd törlöd, ha gondolod.

  27. Avatar for gunar gunar says:

    Mi van? Ez hogy jött ki nálad?

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    én már nagyon unom, hogy háborúésbéke hosszaságú fűrészpordarálás megy oda-vissza.

  29. Avatar for gunar gunar says:

    Most komolyan megszólsz a 3 soromért? Csak nézz a leírtak mélyére és látod a mondandómat benne.

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    feladom.

  31. Avatar for Kukori Kukori says:

    :smile:

  32. Avatar for gunar gunar says:

    Ja akit érdekel, ma nézték meg nekem a német nagyker árát a 12 mini-nek és aktuális árfolyamon ugye az még adómentesen 243eFt-ra jött ki

  33. Ha valakit érdekel akkor a bemutatón látott autós tartó neve: Belkin MagSafe Car Vent Mount PRO. Nekem tetszik nagyon. :+1:

  34. +obi kommenttel azért kicsit vitatkoznék… 2x zoom nagyon kevés átfogás. Egyáltalán nem versenyképes akár már egy olyan pointtoshoot géppel sem mint a sony rx100 VI v VII ami alsó hangon 8x zoomot tud. Oké, wide angle kamerától számolva korrektebb nézni az iphone-t, de úgy is csak 4x zoomról beszélük (52/13) mig a sony 8.3x-et tud. Na mondjuk nem is hypeolták a zoom-ot (még csak meg sem lett említve), Egy +73mm lencse egyszerűen nem fért volna bele a vázba, szóval szerintem amig a peliszkop zoom nem lesz iphoneban - ami legalább szerintem még 2 év - , optikai zoom funkció nem lesz komoly (ld iphone) , vagy csak olyan mareting hype lesz (ld samsung ultra) és igen korlátolt… aki minőségi zoomot akar, marad a compact kamera vagy dslr. Akinek pedig nem kell,arra tök jó az iphone. Es emiatt én is veszek majd egyet, de nem a prot-t mert a pro csak 2x zoomja egyszerűen nem éri meg a felárat. Ebből már egy jó zoomos compact fele ára megvan…

  35. bocs periszkop. és persze hagyományosan ezt sem az apple fogja előszőr a piacra dobni csak majd akkor ha már más tesztelte vele a piacod. De az biztos, hogy hagyományosan az iphonenon fog a legjobban működni :slight_smile:

  36. Avatar for gunar gunar says:

    Én még mindig azt mondom, hogy legyen jó normál körülményere egy okosteló kamerája, amennyiben meg igazán jó és profi képeket akar csinálni, akkor kell egy arra való eszköz, normális méretű lencsékkel és szenzorral.

  37. Azt hiszem ezen már túl léptünk. Bizonyos körülmények között az iphone a szoftverérel 2x drágább kamerák szintjét hozza. A kérdés inkább sokkal az, hogy miként változtak ezek a körülmények.

  38. ja és ezek a “körülmények” egyre fontosabbak lesznek. Ha úgy nézem az iphone pro vagy ugyanolyan jó - vagy akár még jobb - kamera mint a Sony Rx100 VI (de, eltekintve most a zoomtól, igen de, de, de) ami kb 300eft körül árazódik. Ezt azért cupertino csapat is beleszámolta, azaz miért adjuk ezt olcsóbban? Szóval ha profi kamerát szeretnél - ami btw tud mást is és befér a zsebedbe - akkor pro. És igy is van árazva. Ha igy nézzük - és a gagyi zoommal tudunk élni - akkor ez a telefon nagyon olcsó. Ha azonban elsősorban egy “telefont” látunk benne, amivel jó képeket lehet csinálni, akkor pofátlan drága. Az apple pontosan tudja ezt és ezért hypeolja a pro line-t és építi a brandet arra, hogy fotózz profin. Ez az egyetlen út, mert a prémium árat normláisan csak így lehet eladni.

  39. Avatar for gunar gunar says:

    Na nekem pont ezért elég egy 12 mini, mert kommunikációra használom és nem fotózni videózni, arra csak amikor pl a kicsi fiamat kell hirtelen adott helyzetben megörökíteni, arra meg teljesen elég. Ha meg kell jobb minőség akkor ott a dslr és használom azt. Ha megyünk valahova akkor amugy is van nálam egy kisebb arzenál műszaki holmikból mindig. (teló, tabletek, noti, fényképező, stb)

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Sharky177 Avatar for Oliver11 Avatar for joezigy Avatar for Szifon Avatar for Valadento Avatar for Akos87 Avatar for Kukori Avatar for Voody Avatar for totopad Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Én majd akkor váltok, ha nem lesz benne 5G, 120 hzes lesz a kijelzője és annyira jó lesz az akksija, hogy önmagát fogja tölteni…

  2. Most komolyan nem tudtak kávéföző funkciót beleépíteni a Homepod mini-be??? A Jura már lassan 90 éve beleteszi a kávéföző funkciót a gépeibe. Most nagyon csalódott vagyok…

  3. Nem kevéssel lett nálunk olcsóbb a Pro. Tavaly a 11 Pro 64 GB-ot vettem 1190 CHF-ért most a 12 Pro 128 Gb 1129 CHF. :crazy_face:

  4. Avatar for Akos87 Akos87 says:

    Azért a magyar árszabás mindent visz ismét!
    No comment!
    Ennyire erővel 2x ennyiért is adhatnák,akkor elfogyna!
    Vicc h 128gb az alap,nem képesek 256 adni!
    Töltőt meg fülest vegyél hozzá 25000pluszba!
    Ez nem környezet tudatosság,hanem profit maximalizálás!
    Nem esett le az álam,marad a 11Pro!
    Sokkal többet vártam,nem győztek meg!

  5. A dollár árfolyam nagyon elszállt. Nem akarom védeni őket mert nem olcsó, de az árfolyam sajnos nem hazudik. :frowning:

  6. Hol maradt a Big Sur bejelentés?

  7. Ott van az Apple TV mellett. :joy: Gondolom majd novemberben.

  8. Avatar for gunar gunar says:

    miért is kellett ezt ennyire megvariálniuk??? Most várhatok a mini-re novemberig, ahelyett, hogy jött volna a sima 12 és a mini most és a pro-k meg később, bár lehet akkor azokat kevesebben vennék! ?

  9. a Pro az nagyon ott van a szeren! :clap:

  10. Gyerekek, nem kell hőbörögni a töltőért, a magyarázat totál egyszerű. Aki ezt az árat meg tudja fizetni, az nem tölti a telóját, ha lemerül, vesz egy újat!!

    iphone_12|500x500

  11. Avatar for Voody Voody says:

    Kissé csalódott vagyok. Valahogy nem jött a húha érzés. Pro Max-ban gondolkoztam, a kamera jó is lett, de kb semmi más. :slightly_frowning_face:

  12. Van sok számomra hasznos újítás. Fotós vagyok, így a raw egy óriási +++ nekem. Ugyanúgy a kamera kábé minden képessége. Végre tényleg nem kell mindenhova magammal cipelnem egy gépet+3 obit.
    Ezen felül a mágneses töltés…itthon vezeték nélküli töltőt használok, a kocsiban viszont mágneses tartót, a kettővel szenvedek mert vagy leveszem a hátlapot, kiveszem a lapkát és úgy töltöm, vagy lemondok a mágneses töltésről. Úgy néz ki erre most lesz valamilyen megoldás.
    Az 5g egy fontos mérföldkő, de ezt még 1-2 évig nem fogjuk kihasználni biztosan. Nekem az első kettő miatt megérett végre a váltás, de tiszta sor, hogy nem mindenki célközönség most.

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:
  14. Avatar for Jadeye Jadeye says:
  15. Avatar for Kukori Kukori says:

    Remélem nem leszek túl hosszú ahogy szoktam. Ja, de. :smile:
    Most azon túl, hogy még mindig nem voltak képesek felülvizsgálni és módosítani az eddig fennálló lényegében szándékos butaságaikat, a widgetek ócskák, haszontalanok, rondák, hogy a kijelző felbontása még mindig elmarad a konkurenciától, hogy a notch még mindig ott van és rondább mint valaha és persze, hogy a naptár is még mindig egy szarság az Android készülékek naptáraihoz képest, van itt még néhány dolog, amiről szólni lehet.

    Kezdeném a pozitívummal, majd folytatnám minden egyébbel;

    Dizájn: Na ez most, sok év után, végre tényleg jól sikerült. Nem mondom, hogy extra és azt se mondom, hogy különösebben újdonság lenne, hiszen lényegében az iPhone 4 dizájnját hozták vissza nagyobb méretekben és több színben, de akkor is jó és szép. Egyfelől mert az iPhone 4 – a nyilvánvaló hibái ellenére - volt szerintem az utolsó iPhone, ami még valóban piacvezető volt és nagyjából meg is érte az árát, másfelől az volt az utolsó iPhone, ami még nem csak szép külsejű volt, de jó fogású is. Azzal, hogy visszahozták a régi dizájnt, lényegében két legyet ütöttek egy csapásra. Aki annak idején kedvelte az iPhone 4-et, abban nosztalgiát ébreszt, aki pedig fiatal még, annak az újdonság erejével fog hatni. Tehát a külseje, szinte majdnem biztosan a középkorú és a fiatal korosztályban is egyaránt kedvelt lesz, ez szerintem biztosra vehető.

    Kerámia kijelzővédő: Elég fura egy dolog ez. A GSMArena szerint csak egy egyszerű Gorilla Glass a védelem az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max kijelzőjén, azt nem lehet tudni persze, hogy azon belül pontosan milyen. Szóval hogy akkor most a kerámia az azon túl még egy külön bevonat, vagy csak egy sima füllentés, azt egyelőre nem tudni. Persze az is lehet, hogy a GSMArena tud valamit rosszul, bár szerintem ez nem túl valószínű. Ugye azt sem tudni pontosan milyen kerámiáról is van szó, mivel a saját weboldalukon is meglehetősen homályosan fogalmaznak a dologról. A hagyományos kerámia lényegében agyagból, vagy kaolinból, égetéssel létrehozott anyag és hát persze nem átlátszó. Ma már viszont kerámiának neveznek minden nem fémes anyagot, amit magas hőmérsékleten szilárdítanak meg. Pl. az urán-dioxidot, vagy a foszfát, szulfid, karbid tartalmú anyagokat is. Nyugodtan kijelenthető az is, hogy a hagyományos agyag kerámia, nem keményebb az acélnál és nem is ellenállóbb és persze megkarcolni sem nehéz. Ezt asszem tapasztalta már bárki, akinek volt valaha porcelán bögre a kezeiben. Tehát nyilvánvalóan valami másról lehet szó. Pl. a Glock pisztolyok fém felületeinek külső bevonata is egy foszfátos anyag, amit a szakirodalom Tenifernek nevez, de mivel foszfátos és gázzal való edzés közben égetéssel hozzák létre, akár azt is lehetne kerámia bevonatnak nevezni. Viszont természetesen az sem átlátszó. Ezért az iPhone 12 esetében talán valamilyen szilícium-dioxid anyagról lehet szó, amit Almáék elneveztek kerámiának, pedig valójában lényegében egy üveg fajta. Hogy mennyire ellenálló, az pedig szerintem elég rövid úton ki fog derülni, ha máshonnan nem, akkor a youtube-os tesztekből.

    Lidar: Na ez tényleg érdekes és teljesen új innováció egy telefonban. A lidar lényegében a radar lézeres megfelelőjét jelenti. Tehát egy lézeres alapú távérzékelést. Lidar nagyon sokféle létezik és azokon belül is még többféle, aszerint is, hogy mire akarják használni, meg persze a használt lézer hullámhosszát illetően. Leginkább a térképészetben használatos ún. echo alapú lidar a legelterjedtebb és ez adja a legpontosabb eredményeket is rendszerint. Persze, hogy az iPhone 12 Pro-ban mit használnak és az mennyire pontos, arról meglehetősen kevés az információ, ezért nem tudni. Hogy ez mire használható egy telefonban? Ez érdekes kérdés. Ahogyan az is, hogy milyen lézert használ mérésre. Mivel úgy tűnik, hogy a fénye szabad szemmel nem látható, ezért feltételezhető, hogy vagy valamilyen ibolyán túli fényforrást, vagy pedig infravörös fényforrást használ. Én remélem, hogy az utóbbit, mivel az ibolyántúli sugarak nem túl egészségesek az élő szervezetekre nézve. Mindezek ellenére azt gondolom, parasztvakításon kívül nem nagyon van jelentősége. Bár igaz, hogy gyorsan és viszonylag pontosan lehet vele méréseket végezni, ezért egy adott hely, mondjuk egy kert, egy szoba, egy ház, vagy egy lakás gyors feltérképezésére, megfelelő szoftverrel akár alkalmas lehet. Megint más kérdés, hogy ezt egy átlagember hányszor és vajon miért is használná?

    Doboz tartalma: A szokásos, kivéve, hogy ezúttal már adapter sem jár hozzá!! (De itt olvasom, hogy lehet füles se?) Vagyis nem kapunk hozzá semmit, amivel hálózatból lehet tölteni, azt mindenki vásárolja meg külön jó pénzért, vagy dugja be egy számítógépbe, ami úgy sokkal lassabb és sokkal körülményesebb. Mindezt pedig a környezetvédelem címszó alatt akarják a torkunkon ledugni. De szívesen elbeszélgetnék Almáékkal arról, hogy mi is a valódi környezetvédelem! Mert hát ez tuti, hogy nem az. Ez csak spórolás a felhasználóik kárára, semmi egyéb, hiszen mind tudjuk, hogy valamilyen adaptert úgyis vásárolni fog hozzá mindenki. Ezzel a módszerrel pedig egészen jól lehet ösztökélni az egyszeri felhasználót akár arra is, hogy az amúgy sem túl jól fogyó vezeték nélküli töltőt vegye meg inkább kicsit drágábban, ha már úgyis muszáj valamit vásárolni hozzá.

    Ár : Azt nem értem, ha az USA-ban 999 dolcsi, akkor hogyan lehetséges, hogy a hazai boltokban hivatalosan majdnem 440 ezer Ft??? Mert hát 999 USD az olyan megközelítőleg 310 ezer Ft. (Valamivel kevesebb.) Miből adódik a többi nagyjából 130 ezer Ft plusz??? Megértem, hogy a szállítás meg vám, meg adó különbözet miatt valamivel többe kerül, meg hát az EU-ban a magas ÁFA meg egyéb fasságok miatt amúgy is minden drágább mint kb. bárhol máshol, de hogy idehaza ENNYIVEL??? Ez rettentő durva, a készülék eredeti árának több mint a harmada rárakódik még pluszban. Ez nonszensz és elfogadhatatlan. Épp ezért mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy aki vásárolni szándékozik, inkább külföldről szerezze be. Ha néhányan összefognak és kiutaznak, ekkora ártöbblet esetében még az utazási költségekkel együtt is bőven megtérül és még világot is láthatnak. Ha pedig másoknak is hoznak, minimális felárral úgy el tudják adni, mint eddig még sosem. Ja, mondjuk a mostani helyzet azért az utazásnak eléggé keresztbetesz. Lehet ezért is a szégyentelen ár.

  16. Avatar for gunar gunar says:

    Bőven elég lett volna annyi, hogy már mindent leírtál máshol '100x, az nem foglalna ennyi helyet fölöslegesen. :roll_eyes:

  17. Az árképzésnél a peobléma az, hogy sajnos a forint megítélése a piacon nem valami fényes. Ráadásul nem dollárt váltanak forintra hanem először euró és utánna forint.

  18. Avatar for Kukori Kukori says:

    Ööööö, nem tudom hol olvastad ugyanezt “máshol”? Mert hát ezt csak itt posztoltam és csak most. Lehet el se olvastad. :smiley:

  19. Avatar for Kukori Kukori says:

    Ka kuwaiti dínárra váltanák először, úgy se jönne ki ennyire drágán. Szvsz. ez sem indok.

  20. Nem tudok kik felelősek az átváltásért, de valószínű valamelyik bank. De csak példa tavaly a 999 dollár indulóáras készülék Svájcban idén 70 CHF olcsóbb mint tavaly. Ez az áremelés tényleg a forint gyengeségének “köszönhető”.

  21. Avatar for gunar gunar says:

    Na ez az, hogy itt olvastam már tőled kb annyiszor részletekben de mindent. Tudjuk és eddig is tudtuk amit kell, hiába is cáfoltuk, bármit az célt nem ért, mert újra és újra ideírod. Nem lehetne, hogy ehelyett inkább részt vennél egy ebéden a korowai-oknál? :roll_eyes:

  22. Avatar for Kukori Kukori says:

    Nem tudom svájcban mennyi, de az iPhone X vagy Xs vagy 11 esetében sem volt ekkora árkülönbség és most sincs. Ráadásul, ha utánaszámolsz - egyszerű, valutaváltó a barátod :smiley: -, akkor könnyen beláthatod, nincs olyan valuta, amivel ekkora indokolt ártöbblet jöhetne létre csak amiatt, hogy a forint nincs a toppon. Ráadásul olyan országokban, ahol a forintnál rosszabb valuták vannak, ott sincs ekkora ártöbblet. Szvsz. idehaza valaki valahol kicsit nagyobbat szeretne markolni, mint máshol, inkább erről fújdogálhat a szellő. Ami egyébként eddig is így volt, hiszen a külföldről behozott újakat, teljesen legálisan sokkal olcsóbban tudta árulni aki ezzel üzletelgetett és még úgy is bőven megérte nekik. Most pláne így lesz, csak most lehet nem tudnak annyian utazgatni. Hát majd kiderül.

  23. Avatar for Kukori Kukori says:

    Tuti, hogy sem a Lidarról, sem a kerámia kijelzővédőről, sem a jelenlegi iPhone 12 szegényes doboz tartalmáról, sem a fos áráról nem írtam még itt sem sosem. Javaslat: Nem csak az első négy sort kéne elolvasni valamiből, mielőtt ítéletet mondasz, mert kilóg a lóláb. :smiley:

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Jól van na, ne legyél már paprikás! Vagy inkább mégis. :crazy_face:

  25. Avatar for Kukori Kukori says:

    Eszemben sincs. Veled ellentétben én szeretek vitatkozni, élvezem azt. Ha kiderül, hogy esetleg nem volt igazam, még akkor is. :smile:

  26. Avatar for Kukori Kukori says:

    Öööö, hetero vagyok és hímnemű. :smile: Ja, ez túl sok info. Nem baj, majd törlöd, ha gondolod.

  27. Avatar for gunar gunar says:

    Mi van? Ez hogy jött ki nálad?

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    én már nagyon unom, hogy háborúésbéke hosszaságú fűrészpordarálás megy oda-vissza.

  29. Avatar for gunar gunar says:

    Most komolyan megszólsz a 3 soromért? Csak nézz a leírtak mélyére és látod a mondandómat benne.

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    feladom.

  31. Avatar for Kukori Kukori says:

    :smile:

  32. Avatar for gunar gunar says:

    Ja akit érdekel, ma nézték meg nekem a német nagyker árát a 12 mini-nek és aktuális árfolyamon ugye az még adómentesen 243eFt-ra jött ki

  33. Ha valakit érdekel akkor a bemutatón látott autós tartó neve: Belkin MagSafe Car Vent Mount PRO. Nekem tetszik nagyon. :+1:

  34. +obi kommenttel azért kicsit vitatkoznék… 2x zoom nagyon kevés átfogás. Egyáltalán nem versenyképes akár már egy olyan pointtoshoot géppel sem mint a sony rx100 VI v VII ami alsó hangon 8x zoomot tud. Oké, wide angle kamerától számolva korrektebb nézni az iphone-t, de úgy is csak 4x zoomról beszélük (52/13) mig a sony 8.3x-et tud. Na mondjuk nem is hypeolták a zoom-ot (még csak meg sem lett említve), Egy +73mm lencse egyszerűen nem fért volna bele a vázba, szóval szerintem amig a peliszkop zoom nem lesz iphoneban - ami legalább szerintem még 2 év - , optikai zoom funkció nem lesz komoly (ld iphone) , vagy csak olyan mareting hype lesz (ld samsung ultra) és igen korlátolt… aki minőségi zoomot akar, marad a compact kamera vagy dslr. Akinek pedig nem kell,arra tök jó az iphone. Es emiatt én is veszek majd egyet, de nem a prot-t mert a pro csak 2x zoomja egyszerűen nem éri meg a felárat. Ebből már egy jó zoomos compact fele ára megvan…

  35. bocs periszkop. és persze hagyományosan ezt sem az apple fogja előszőr a piacra dobni csak majd akkor ha már más tesztelte vele a piacod. De az biztos, hogy hagyományosan az iphonenon fog a legjobban működni :slight_smile:

  36. Avatar for gunar gunar says:

    Én még mindig azt mondom, hogy legyen jó normál körülményere egy okosteló kamerája, amennyiben meg igazán jó és profi képeket akar csinálni, akkor kell egy arra való eszköz, normális méretű lencsékkel és szenzorral.

  37. Azt hiszem ezen már túl léptünk. Bizonyos körülmények között az iphone a szoftverérel 2x drágább kamerák szintjét hozza. A kérdés inkább sokkal az, hogy miként változtak ezek a körülmények.

  38. ja és ezek a “körülmények” egyre fontosabbak lesznek. Ha úgy nézem az iphone pro vagy ugyanolyan jó - vagy akár még jobb - kamera mint a Sony Rx100 VI (de, eltekintve most a zoomtól, igen de, de, de) ami kb 300eft körül árazódik. Ezt azért cupertino csapat is beleszámolta, azaz miért adjuk ezt olcsóbban? Szóval ha profi kamerát szeretnél - ami btw tud mást is és befér a zsebedbe - akkor pro. És igy is van árazva. Ha igy nézzük - és a gagyi zoommal tudunk élni - akkor ez a telefon nagyon olcsó. Ha azonban elsősorban egy “telefont” látunk benne, amivel jó képeket lehet csinálni, akkor pofátlan drága. Az apple pontosan tudja ezt és ezért hypeolja a pro line-t és építi a brandet arra, hogy fotózz profin. Ez az egyetlen út, mert a prémium árat normláisan csak így lehet eladni.

  39. Avatar for gunar gunar says:

    Na nekem pont ezért elég egy 12 mini, mert kommunikációra használom és nem fotózni videózni, arra csak amikor pl a kicsi fiamat kell hirtelen adott helyzetben megörökíteni, arra meg teljesen elég. Ha meg kell jobb minőség akkor ott a dslr és használom azt. Ha megyünk valahova akkor amugy is van nálam egy kisebb arzenál műszaki holmikból mindig. (teló, tabletek, noti, fényképező, stb)

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Sharky177 Avatar for Oliver11 Avatar for joezigy Avatar for Szifon Avatar for Valadento Avatar for Akos87 Avatar for Kukori Avatar for Voody Avatar for totopad Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar