fbpx Skip to content

Benne járunk már bőven az év utolsó hónapjában is, ami egyet jelent: mindenhol megjelennek az éves toplisták. Ez lehet zenei, filmes, de akár alkalmazásokat magában foglaló is. Az Apple se maradhatott ki ebből és ahogyan az eddig években már megszokhattuk, most is összeállították a 2017-es top appok gyűjteményét.

Idén a futottak még avagy dobogós helyezettek nem kaptak akkora hangsúlyt, mint az előző években, így azokért érdemes az App Store-ba látogatni vagy az Apple Developer oldalára és komolyabban végigpörgetni az éves toplistákat. Na de akkor mik is lettek kategóriák szerint az év legjobbjai?

iPhone

Enlight Videoleap – az év alkalmazása

Emlékeztek még az Enlight fotószerkesztő alkalmazásra? Anno azt írtam róla, hogy erre cseréljétek le az összes fotós appotokat, mert ez egyben tudja mindegyik funkcióját. Emellett még most is kiállok nagyjából, bár idén kijöttek egy újabb fotós alkalmazással, az Enlight Photofox-szal: ez az elődje tudását kicsit felturbózta és mindezt előfizetéses módon tette, ami annyira nem szimpatikus számomra.

Az új fotós appjukkal együtt egy videósat is kiadtak, ami a Videoleap. Ahogyan az Enlightnál megszokhattuk, most is egy hatalmas tudású alkalmazást kaptunk, amivel elég látványos vagy épp szórakoztató videókat tudunk készíteni. Tudunk benne maszkolni, filterezni, feliratozni, menő áttűnéseket használni és még sorolhatnám. Érdemes vetni rá egy pillantást.

[appstore id=”1255135442″]

Splitter Critters – az év játéka

Az év iPhone-os játéka a méltán híres és például már Apple Design díjjal is kitüntetett Splitter Critters lett, amiről korábban már hosszabban is írtunk.

A Splitter Critters-ben kis cuki űrlényeket kell végig kísérnünk bolygóról-bolygóra és segíteni nekik minden pályán visszajutni az űrhajójukba, hogy felfedezhessék a planéta újabb részét. Alapból nem tűnik nehéznek a játék, hiszen csak annyi a lényeg, hogy a folyamatos mozgásban lévő űrlények eljussanak A-ból B-be. Csakhogy jelen esetben nem a kis idegeneket irányítjuk, hanem magát a pályát. Érdekes koncepció, azt meg kell hagyni. Már így is eléggé rendhagyó játékkal van dolgunk, de az igazi csavart az adja benne, hogy a környezetet nem gombokkal változtatjuk, hanem tépéssel.

[appstore id=”1107320261″]

iPad

Affinity Photo – az év alkalmazása

Néhány évvel ezelőtt még sokan kinevettek volna, ha azt mondom, hogy már nem kell sok idő és komolyan tudunk majd fotókat szerkeszteni iPaden. És itt most nem az egyszerű filterezésre gondolok, hanem a Photoshop- és Lightroom-szintű, akár nyers (RAW) képekkel való munkára.

Rengeteg Adobe alkalmazás érhető el iOS-re, de mégis aki egy hasonló tudású alternatívát keres, ami akár a gépes változatokkal is felveszi versenyt és nincs sok külön appra darabolva, az előbb-utóbb rátalál az Affinity Photo-ra, amivel akár utazás során Apple Pencillel meg tudja azt csinálni, amihez eddig magával kellett cipelnie a számítógépét.

[appstore id=”1117941080″]

Hidden Folks – az év játéka

Az év iPades játéka igazán különleges alkotás, ugyanis az összes pálya és a bennük található összes szereplő, tereptárgy és minden kézzel rajzolt. Természetesen utána minden digitalizálva és animálva lett a megfelelő játékélmény eléréséhez.

Biztos sokan emlékeztek még azokra a játékokra, amikben egy-egy újságban dupla oldalas rajzokon meg kellett találni a sokaságban egy, a többiektől nagyon eltérő szereplőt vagy akár Waldo-t, ha így ismerősebb. A Hidden Folks alkotói ezt az ősi játékot ültették át a digitális térbe.

[appstore id=”1133544923″]

Mac

Aurora HDR 2018 – az év Mac-es alkalmazása

A fényképszerkesztés nemcsak az iOS eszközökön divatos, sőt, aki komolyan foglalkozik ezzel, az úgyis számítógépen csinálja ezt. Nem véletlenül lett az év Mac-es alkalmazása az Aurora HDR, ugyanis megfelelő nyers fotók felhasználásával brutálisan látványos végeredményt tudunk létrehozni az alkalmazás segítségével.

A HDR, avagy a high-dynamic range sokak számra csak azt jelenti, hogy a kép színesebb, fényesebb, látványosabb, holott ennél sokkal többről van szó, de erről is már írtunk hosszabban.

[appstore id=”1287143862″]

The Witness – az év Mac-es játéka

A Mac-ek sosem voltak arról híresek, hogy igazi gaming gépek lennének, de ez nem is a hardveres oldal miatt volt sokszor, hanem hogy nem voltak annyira elterjedve, hogy megérje rájuk fejleszteni. Éppen ezért nem meglepő, hogy az év Mac-es játéka nem épp mondjuk valamelyik újabb Call of Duty, Battlefront vagy hasonló közül került ki, hanem sokkal inkább az indie közegből

A The Witness egy igaz puzzle játék a javából, amiben egy szigeten kell járkálnunk és összerakni a rejtvény apró darabkáit, hogy összeálljon a történet. Több mint 500 rejtvény biztosan kellő időre le tud kötni bárkit is.

[appstore id=”1167726849″]

Az év trendjei

AR

Az év igazán nagy újdonsága a kiterjesztett valóság, azaz az AR volt, de nem is azért, mert ilyennel eddig még nem találkozhattunk, hanem mert az Apple által kiadott ARKit segítségével a fejlesztőknek végre nem kellett saját keretrendszert írni ahhoz, hogy ilyen jellegű tartalmat gyárthassanak. Mi is bőven foglalkoztunk a témával, elég itt akár csak az IKEA Place-re, vagy a táncos alkalmazásra, vagy épp a LEGO AR Studio-ra gondolni.

[appstore id=”1262044370″]

[appstore id=”1279244498″]

[appstore id=”427424432″]

[appstore id=”576588894″]

PvP játékok

Játékok terén az egymás elleni küzdelmeket (PvP) lehetővé tevő alkotások vitték a prímet. Egy ideig abszolút élvezetes tud lenni a gép elleni játék, de az igazán izgalmas fordulatokat úgyis mindig a többi felhasználó tudja számunkra nyújtani, ezért is népszerűek az összes platformon a multiplayer játékok. Ebből a kategóriából mi is foglalkoztunk például az Angry Birds alkotóinak Battle Bay című játékával.

[appstore id=”1046450453″]

[appstore id=”1121667177″]

[appstore id=”988762223″]

[appstore id=”1088764761″]

[appstore id=”1234446615″]

[appstore id=”1084019358″]

[appstore id=”1174540600″]

Tudatos jelenlét

Az emberek hajlamosak manapság túlhajszolni magukat vagy épp csak nem foglalkoznak magukkal eleget, fizikai és mentális problémákkal küzdenek. Nem azt mondom, hogy ezeken a problémákon egy alkalmazás maradéktalanul segíteni tud, de a megelőzésükben, enyhítésükben hasznos tud lenni akár egy egyszerű meditációs app vagy épp egy agytornás alkotás is.

[appstore id=”991764216″]

[appstore id=”897062509″]

[appstore id=”493145008″]

[appstore id=”1200737413″]

[appstore id=”1114223104″]

Művészet

Az alkotóművészet az emberiséggel egykorú és míg korábban rengeteg drága eszközt kellett beszereznünk ahhoz, hogy valami szépet tudjunk alkotni, addig most elég akár egy jó alkalmazás és persze némi szépérzék. Természetesen ha csak ennyiből állna a művészet, akkor mindenki hozzáértőnek mondhatná magát, de nagyon jó, hogy egy app segítségével bárki kipróbálhatja magát, és lehet pont ennek hatására jön rá, hogy pályát tévesztett, és itt az ideje valódi ecsetet és festéket ragadni. Korábban mi is írtunk már a lista egyik szereplőjéről, a Tayasui Sketches-ről.

[appstore id=”1174015502″]

[appstore id=”1183717726″]

[appstore id=”1183817887″]

[appstore id=”839537579″]

[appstore id=”641900855″]

Számodra mi az év alkalmazása?

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment