fbpx Skip to content

Az iOS 11 egyik nagy újdonsága az ARKit, aminek segítségével a fejlesztők kiterjesztett valóság alkalmazásokat és játékokat készíthetnek, még ha sokak sosem használják majd. Az ARKites alkalmazások két kategóriára oszthatóak: játékok és hasznos alkalmazások. Az utóbbiba esik az IKEA új, lakásberendezést segítő alkalmazása, a Place.

Az Apple már a WWDC-n és persze az iPhone 8 és X bemutatóján is kellő időt szentelt az iOS 11 ezen újításának, de egészen mostanáig csak a fejlesztők próbálhatták ki élesben, mit is tud az újítás. Az IKEA új alkalmazásával anélkül megnézhetjük, hogyan nézne ki egy fotel a szobánkban, hogy ki kellene lépnünk a lakásból és ehhez csak a telefonunkra van szükségünk.

Elöljáróban megjegyezném, hogy az összes ARKites alkalmazás futtatásához iOS 11-re van szükség, így ha még nem frissítettél, kezdd ezzel a napod. Az IKEA Place jelenleg csak az USA-ban és Kanadában érhető el, ezért a magyar App Store-ban hiába keresitek. Aki mindenképp szeretné még azelőtt kipróbálni, hogy nálunk is elérhető lenne, az ebben a cikkben talál leírást, ahhoz, hogyan csináljon amerikai Apple ID-t.

Az alkalmazás egy chateléssel indul, ami után engedélyeznünk kell a kamerához való hozzáférést. Ezek után pedig le kell szkennelnünk a szobánkat, ami apró kis sárga pöttyök segítségével pillanatok alatt kész is és már csak el kell helyzenünk a kívánt bútorokat a helyiségben. Természetesen az IKEA teljes kínálata nem található meg a Place-ben, de így is több mint 2000 terméket nézhetünk meg, milyen is lenne a szobánkban. Fotelek, székek, asztalok, szekrények széles választéka várja a kíváncsi felhasználókat. Az elhelyezett 3D-s modellek szabadon mozgathatóak és forgathatóak a szobában és az ARKitnek köszönhetően pedig mindig a helyükön is maradnak. Egyszerre akár több bútor is elhelyezhető, így akár egy készülő lakás virtuálisan teljesen be is rendezhető, sőt, fénykép is készülhet álmaink szobájáról (vagy az új képernyőfelvétel segítségével akár körbe is járható az új bútor és elküldhető másoknak). A modellek megfelelő módon látványosak és élethűek, de persze senki se várhatja azt, hogy úgy nézzenek ki, mint majd a dobozból kiszedve és összeszerelve, mert az ilyen jellegű valósidejű rendereléshez még bőven kevés az iPhone ereje.

Az IKEA Place ARKit alkalmazásához legalább iPhone 6s, illetve bármelyik iPad Pro szükséges.

Jelenleg semmi komolyat nem tervezek a szobámon újítani, de jó látni, hogy már itt tart a technológia, hogy elég csak egy telefon ahhoz, hogy “élőben” megtervezhessem, mit változtatnék a szobámon.

Te miben látod az ARKit legnagyobb potenciálját?

[appstore id=”1279244498″ store=”US”]

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. A sima Ikea alkalmazással már rég elérhető volt ugyanez. A papír Ikea katalógust használta méretezéshez.
    Szal nem igazán értem mi az újdonság ebben:)

  2. Az, hogy ez most Apple. Kb mint a vezetek nelkuli toltes amit mar a gagyi samsung s4 (egy megfelelo hatlappal) is tudott sok evvel ezelott, most ugyanazt adja Apple mint forradalmi ujitast 🙂

  3. @Kovács Péter: Sehol sem állította az Apple, hogy forradalmi újítás az iPhone-ban lévő vezeték nélküli töltés. Majd az AirPower töltő lesz forradalmi újítás.

  4. @admin: Az sem lesz forradalmi, csak szimplán újítás. Eggyel előre tolták a szabvány szekerét.

  5. @BoRRoNeo: igen, de szerintem azért komoly újítás, mert évek óta itt áll a szabvány, az Apple meg jön és megoldja.

  6. Nem vagyok IT-s, ezért kérdem, el tudná vki konyhanyelven magyarázni, hogy mi az a változás, ami miatt az iOS10 ezt nem tudja futtatni?
    Értem, hogy az ARKit, de hogy pontosan mi? Gondolom az operációs rendszer valamilyen változást hoz a programíróknak?
    Hozzátenném, h már régebben is volt olyan app, ami pl. a tenyeremre elhelyezett egy 3D tárgyat. (Persze most nem találom azt az app-ot)

  7. @novisz: konyhanyelven: ha nincs a konyhádban mosogatógép, akkor kézzel kell mosogatnod. az iOS 10-ben nincs benne az ARKit, ezért nem megy vele.

  8. Ez akkor egyfajta “fejlesztői felület”?

  9. @admin: 😀 Hogy 3 készüléket lehet tölteni egyszerre?

  10. @AppleFan: Természetesen ez nem csak ennyiből áll, de már leírtam az AirPower cikkünkben.

  11. @KeFe: Mondjuk, hogy nem kell hozzá papír IKEA katalógus? A méretezést azt az Apple adja meg a fejlesztőknek mindenféle külső szenzorok nélkül, pusztán egy, bizonyos típusoknál kettő kamerára hagyatkozva. Értem én, hogy ezt meg lehetett csinálni az IKEA alkalmazásban a katalógussal meg a Pokemon GO-ban. De az, hogy ezt az Apple így és ebben a formában odaadta a fejlesztők kezébe az technológiailag kurva nagy újítás. Azt hiszem az Asusnak volt talán nem is olyan régen AR teelfonja, aminek a hátlapját telerakták szenzorokkal. Na itt van egy kamera és a tesztek szerint nagyon is pontos.

    @AppleFan: Három eszközt, a töltő padon bárhol. Ezt egy eszközzel sem tudja jelenleg a szabvány. Nem véletlen van az összes töltőn középen a gyártó logója, vagy a cikkben említett IKEA esetén (akiknek van hármas töltőjük) az a hatalmas X.

  12. Én már próbáltam ezt a lakástervezést – tök jó dolog (tele van ilyen lakástervezőkkel a net), de azt 22 colon.
    Gondolom ez csak IKEA bútorokkal működik. BoConcept-es mikor lesz? Ez reklámnak nagyon jó – mert kell a bevétel -, biztosan a fél világ mostantól IKEA bútort fog vásárolni, Apple meg jóljárt. 😀

  13. Nem tudom letolteni, at akar valtani UK-store-rol US-store-ra, de mikor ranyomok hogy ‘change store’ hibauzenetet dob hogy ‘App store not available’ es ennyi… 🙁

  14. @Jadeye: Koszi, megoldodott, de azert eleg troger hogy azota sem javitottak ezt a hibat…


Add a Comment