Enlight – erre cseréld le az összes fotószerkesztő alkalmazásod!

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az App Store egyik legnépesebb kategóriája a fotós és fotószerkesztő appok gyűjteménye, így nem meglepő az, hogy ha épp egy számunkra megfelelő ilyen appot keresünk, akkor bizony rengeteget ki kell próbálnunk, míg megtaláljuk az igazit.

Enlight_cover

Sokan a Snapseedre vagy a VSCO Camre esküsznek, de ezek nekem valahogy nem jöttek be amikor próbáltam őket. A Snapseed nagyon sok mindent tud, de valahogy túl bonyolultan, míg a VSCO felhasználói élménye szerintem nem tökéletes, hiszen konkrétan nem jöttem rá sok esetben, mit hogyan kell csinálni, de lehet, csak bennem van a hiba. Nemrég megjelent egy új fotószerkesztő alkalmazás, az Enlight, amin már ránézésre is látszik, hogy jól átgondolt, nagy tudású app és jó eséllyel több alkalmazást le is törölhetsz, ha ezt elkezded használni.

Az Enlight fénykép készítő része nem túl jó, de ez egy fotószerkesztő alkalmazás, így ez nem is akkora gond, főleg, hogy a gyors elérés miatt úgyis a gyári Kamera appot használja a többség fotózásra. Az Enlight a fényképeket teljes méretben kezeli, így nem kell attól tartani, hogy a végeredmény majd csak telefonon lesz jó, máshol nem. A különböző funkciókat a jobb felső sarokban lévő „hamburger” ikon segítségével érhetjük el, amiben szépen, nyolc kategóriába vannak az eszközök sorolva.

enlight17 enlight18

Az első kategória a ‘Canvas’, ahol megvághatjuk, forgathatjuk, tükrözhetjük, perspektivikusan torzíthatjuk a képet, de akár azt is megtehetjük, hogy mondjuk két dolgot szépen ecsettel kijelölünk a képen, majd azokat egymáshoz tudjuk közelíteni, úgy, hogy a köztes részt szépen elkezdi összenyomni az alkalmazás. Minden funkcióhoz tartozik egy kis bemutató animáció, ami segít a funkció használatának és felhasználási céljának megértésében. Ez a fent említett összenyomós funkció (Refit) például a bemutató szerint arra jó, hogy a kisgyerek az édesanyja felé totyog a képen, viszont a távolság köztük túl nagy és ezzel a funkcióval könnyedén megoldható az, hogy a két személyt közelebb vigyük egymáshoz.

enlight7 enlight8

A következő kategóriában, az ‘Image’-ben a képek finom hangolása zajlik. Az ‘Adjust’ menüpont alatt vagy előre definiált beállításokat használva változtatunk a képen, vagy pedig manuálisan hozzányúlunk olyan értékekhez, mint például: fényesség, kontraszt, expozíció, szaturáció, fekete értéke, árnyékok/csúcsfények, vagy épp az összes vagy egyenként az R, G, B színek görbéi. Szinte az összes funkciót maszkolhatjuk, így eldönthetjük, a kép mely részeire alkalmazzuk a változtatásokat. A legtöbb funkciót úgy tudjuk finomhangolni az egész alkalmazáson belül, hogy csak jobbra-balra huzigáljuk az ujjunkat a kijelzőn és egyből láthatjuk a változást. Itt jegyezném meg gyorsan, hogy a különböző változtatások közt könnyedén lépkedhetünk előre-hátra a nyilak segítségével, illetve van egy gomb, amit megnyomva láthatjuk, hogy milyen volt az eredeti kép.

enlight9 enlight10

A ‘Filters’ kategória az Instagram-generáció számára lesz majd nagyon hasznos: itt rengeteg egyedi filtert tehetünk a képekre, akár többet is (csak mindig az aktuálisat a pipa segítségével kell elfogadni) és mindegyik finomhangolható és maszkolható. Itt is szabályozható néhány értéke a képnek, de ez a rész főleg nem erről szól. Három kategóriára vannak osztva a filterek, melyekkel megszámlálhatatlan egyedi hatást érhetünk el. Analóg, fekete-fehér, illetve kétszínű filtereket tehetünk a fényképekre, melyeket vagy a jobbra-balra húzós módszerrel szabályozhatunk vagy például a kétszínűnél radiális, lineáris, vagy tükrözött módon tudjuk a filter hatását változtatni. Nagyon sok apró beállításai lehetősége van a filtereknek, egyszerűen mindent nem tudok leírni, de itt adhatunk a képnek akár keretet, vignettálást, stb.

enlight11 enlight12

A ‘Tools’ kategóriában több kép összedolgozására is lehetőségünk van és itt is érhetőek el a keverési/áteresztési lehetőségek (Multiply, Overlay, Color Burn, stb.). Ebben kategóriában további torzítási lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, melyeknél a már megszokott maszkolással szabályozható, mit torzítson és mit ne, illetve a manapság divatos Tilt-Shift hatást is itt tudjuk hozzáadni a fényképeinkhez.

enlight5 enlight16

Az ‘Artistic’ kategóriában nem meglepő módon a művészi hajlamainkat élhetjük ki. Itt tudjuk festménnyé alakítani a képeket, de nem csak egyszerű alap beállítások alapján, hanem lehetőség van a stílus, a színek, a fények, és a felületek beállítására is, így a változatok száma végtelen. A ‘Sketch’ részen belül lehet rajzzá és firkává alakítani a fotót, az ‘Urban’-ban pedig szürreális látványt alkothatunk a fotó különböző hátterekre való helyezésével. A beállítási lehetőségek száma itt is a végtelenhez közelít, így itt igazán el lehet borulni és valami nagyon durvát alkotni.

enlight13 enlight14

A ‘Brushes’ kategóriában nem meglepő módon különböző ecsetekkel lehet a képekre rajzolni, írni, de itt tudunk mintázatokat is elhelyezni a képeken, így aki kis buborékokat, szívecskéket, hópelyheket szeret a képeire tenni, az itt meg fogja találni a neki tetszőt.

enlight6 enlight15

A ‘Text’ kategóriában szövegeket, matricákat és mém-feliratokat helyezhetünk el a fényképeken. Szöveg esetében számos betűtípus közül választhatunk, bár a nevüket sajnos nem tudhatjuk meg, de aki otthonosan mozog a fontok világában, annak nem csak a gyűlölt Comic Sans lesz ismerős. A betű- és sorközt szabályozhatjuk, illetve a betűszínt, az árnyékot, az áteresztési értéket is, de szabadon torzíthatjuk is a szöveget, hogy akár úgy tűnhessen, mintha az mondjuk tényleg ott lett volna a falon, ahol a fotó készült. A matricák esetében is hasonlóak a beállítási lehetőségek, viszont a mém-készítés esetében csak a szöveg és a betűméret módosítható.

enlight1 enlight2

Végül, de nem utolsó sorban a ‘Finalize’ kategória következik, melyben az utolsó módosításokat végezhetjük el, mielőtt mentenénk a képet, vagy épp megosztanánk valamelyik közösségi oldalon. Itt adható a képnek keret és szegély, de itt készíthetünk kollázst is, illetve itt tudjuk “Instagram-pozitívvá” alakítani a nem 1:1-es képarányú fotóinkat, úgy, hogy változatos háttereket adunk a kép köré, vagy épp a kép elmosott változatával töltjük a teret. Kollázs készítésénél egyrészt nem csak különböző rácskiosztások közül választhatunk, de a végeredmény középarányát is meghatjuk, a négyzetestől egészen a 2.35:1-es arányú képig rengeteg szabványos képarányt választhatunk.

Ez dióhéjban az Enlight. :) Ha mélyebbre ástok egy-egy funkció beállításai közt, akkor még bőven van olyan, amiről nem sikerült írnom. Amint láthattátok, ehhez fogható tudású alkalmazás nincs jelenleg más az App Store-ban, csak több app együttese képes ugyanerre. Jelenleg még 50%-os bevezető áron lehet megvásárolni, így aki szeretné lecserélni az összes fotós appját egy nagyon jóra, akkor az most csapjon le az Enlightra. Én már csak azt várom, hogy lesz-e valamikor iPad-verzió is, mert azon lenne az igazi a dolog. :)

 • Méret: 0 MB | Verzió:
 • Ár: | Értékelés:

Sőt, van egy ajándék redeem kódunk is hozzá, amit itt a blogon, a cikknél hozzászólók között fogunk kisorsolni, ma este 8 óráig.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. amit ezzel szerkesztettél, azt (szerkesztettet) menti le Photosba is (desktopra)?
  snapseed új változata nem, kicsi idegesítő… (igaz ugyanez van a sime Photosban editált képekkel is…)

 2. Ez nagyon odaver. Általában csak ilyen gyenge fotós progikat használtam, ugyanolyan lehetőségekkel, ugyanolyan funkciókkal. Ez viszont nagyon bejön! Köszi a cikket!

 3. Már olvastam róla máshol, azonnal rá is kerestem, de mivel iPad-re nem jött ki, hagytam is. Telefonon nem nagy élvezet egy ilyen app.
  Emellett minden funkciójára van már megvéve appom, így sajnos semmi újat nem tudna nyújtani, azon kívül, hogy ezt egy programba sűrítették bele. Hogy ezek a funkciók elég jók-e az egyedi appokhoz képest, az persze kérdés, át kéne nézni, ha valakinek van rá ideje.

  Addig is maradok a Camera+-nál, ami eddig a legjobb fotószerkesztő számomra. Retust meg inkább asztali gépen PS-szel csinálom, odaáig azért még nem fejlődött a mobilapp mezőny.

 4. Azért elég durva, h ilyen cuccok vannak már, kb 6 éve még komoly gépek kelletek egy ilyen cucchoz, mostmeg a tenyeredben megoldod azt amit anno csak otthon tudtál… Durva!!

 5. nagyon teccetös a program, eddig VSCO-t használtam de ahogy a cikkíró is írja valahogy nem az igazi. Hálás lennék ezért a progiért, jól néz ki

 6. Jónak néz ki. Eddig VSCO-t használtam az esetek többségében. De ez a funkcióáradat… Igazán meggyőző. Ha fele annyira használhatóak, mint amennyi van belőlük :)

 7. Appstoren, mindig szembetűnt ez az alkalmazás de mivel sose vettem alkalmazást , ez is ki fog maradni az életemből sajnos :DD cikk alapján pedig nagyon kíváncsivá tett hogy milyen lehet a hétköznapokban használni

 8. Néhány napja már használom, tényleg okos alkalmazás. A képek közül tallózva szerkesztés után eredeti méretben menti el a kész fotót és megtartja a kép adatait. Nekem ez a kettő volt fontos, hogy ne ekecseljen saját mappában, illetve a képhez tartozó információk ne vesszenek el. Egyébként 90%-ban Mac-es, asztali alkalmazásokkal (Pixelmator, Fotor, Pixlr, ColorStrokes, ) oldom meg, mert nagyban kényelmesebb, átláthatóbb.

 9. Én eddig a Snapseedet használtam, de az utolsó frissités óta már nem az igazi, megszoktam már a régi felületet, és tényleg eltűnt belőle pár funkció (persze csak olyan, amit eddig használtam is…)
  Viszont ez nagyon jónak ígérkezik, lehet megvan a Snapseed utódja? ;-)

 10. Megvan a VSCO de igazából én is mindig a beépített kamera alkalmazást használom, kivéve, ha előre eltervezem a kép megosztását és van idő foglalkozni a beállításokkal. Kíváncsi vagyok, hogy ez az app mennyire felhasználó barátra sikeredett; megvan-e az "aha" élmény a funkciók kipróbálása közben, mint ahogyan azt a postban olvashattuk.

 11. Egy dolgot nem tud: retusálni. Ezt a PS Express tudja. Ugyanaz a cég csinálta mint aki a Facetune nevű appot, írtam nekik és kértem a funkciót, azt mondták később tervezik megcsinalni… Ez az app állítólag nagyon durva ha retusálni kell, nem vettem meg még…

 12. Megváltozott az életem amióta ezt az alkalmazást használom. Sokkal kiengyensúlyozotabban kelek, este pedig jobban alszok. Az orvosaim ajánlották de elöször nem hittem nekik. Mindenkinek ajánlani tudom.

  Amugy viccet félretéve, eddig snapseed et használtam de a frissítés óta nem tetszik a felülete, mindenkeppen kipróbálom ezt. Koszi a cikkért…

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!