fbpx Skip to content

Az Apple nem véletlen hívja Super Retina kijelzőnek az iPhone X-ben lévő OLED-panelt. A HDR-képes kijelző olyan felbontást és színvilágot képes megjeleníteni, ami páratlan ebben a szegmensben. Ugyan más gyártónak is van HDR-képes OLED-kijelzője, de azok általában túlszaturáltak, és nem véletlen az, hogy a DisplayMate szerint jelenleg az iPhone X OLED-kijelzője a legjobb.

iPhone X OLED HDR kijelző

Az iPhone X és az iPhone 8, 8 Plus, valamint a régebbi készülékek kijelzői eltérnek: az iPhone X-nek OLED HDR kijelzője van, az iPhone 8, 8 Plus processzor szintű HDR-támogatással is rendelkezik, míg a régebbi készülékek esetén egyáltalán nem beszélhetünk HDR-ről. Az iPadek esetén egyedül az újabb iPad Pro-k kaptak olyan processzort, ami az iPhone 8-hoz hasonlóan támogatja a Dolby Vision és a HDR10 szabványt. Mit is jelent ez?

Mi az a HDR?

A HDR a televíziózási és képmegjelenési szabványok egy új családja, az első igazi evolúciós lépés a HDTV-k 2000-es évekbeli elterjedése óta. Amíg a “HD”, a “4K”, és testvéreik viszonylag könnyen elmagyarázhatóak a laikusok számára is, addig a HDR lényegét sokszor a műszaki áruházakban dolgozó átlageladó sem érti…

Pedig ha kicsit mögé nézünk a marketingszövegekben szereplő hangzatos kifejezéseknek, gyorsan kiderül, hogy a “fényesebb” és “színesebb” szavak sokkal érdekesebb újításokat jelentenek. A HDR által nyújtott fejlesztések bárki számára szabad szemmel is jól láthatóak, és lényegesen javítják a képélményt.

A HDR szabványok valamelyikének megfelelő kijelzők konkrétan három területen nyújtanak jobb teljesítményt:

  • fényerősség
  • színfelbontás (vagy bitmélység)
  • színterjedelem (gamut)

A három tulajdonság közül a fényesség nem szorul sok magyarázatra, bár itt is történtek fontos változások. A HDTV szabvány a kijelzők fényességét névlegesen 100 nitben (kandela per négyzetméter) maximalizálja, a gyakorlatban az ilyen kijelzők általában 200 cd/m² fényesek. Ezzel az a probléma, hogy a HD videójelben a fényességinformáció százalékban van megadva, nem pedig abszolút fényességben, így a kijelző teljesítményétől függően az elméletileg azonos fényességű képek a gyakorlatban másmilyennek látszanak.

A HDR szabvány ezzel szemben megszabja, hogy az átvitt videóinformáció ne a kijelzőhöz mért relatív fényességet jelöljön, hanem attól függetlenül abszolút fényességet. Ezzel együtt a fényerő felső elméleti határát is kitolja, és ezt a kijelzők nagyjából követik is: nem ritka az 500 cd/m² sem, de léteznek már 2000 cd/m² fényes kijelzők is (ezek persze ritkábbak és sokkal drágábbak).

A megnövekedett maximális fényességnek még egy velejáró előnye, hogy a fényesebb színek sem lesznek sokkal közelebb a fehérhez, így kevésbé hajlamosak “kifakulni”. Egy tipikus, 100 nites HD kijelzőn például a legszaturáltabb, legélénkebb kék szín fényereje mindössze 7 nit, tehát a legkékebb égboltot sem fogjuk 7%-nál fényesebbnek látni az ilyen készülékeken. Ezzel szemben a HD kijelzőkön nem tapasztalunk ilyen problémát.

A kijelzők második jellemzője, amit a HDR technológia feljavít, a színmélység vagy színfelbontás, azaz hogy a megjeleníthető tartományban lévő színeket, amelyek egy folytonos halmazt képeznek, hányféle különböző diszkrét színre bontja le (szakszóval kvantálja) a kijelző. Például a ma leggyakoribb, 24 bites színmélység azt jelenti, hogy 8 bit vörös, 8 bit zöld és 8 bit kék árnyalat létezik, azaz 256 * 256 * 256 = 16 millió különböző színt képes a kijelző megjeleníteni.

A HDR kijelzők ezt az értéket megtöbbszörözik: a szabványcsalád egyik tagja, a HDR10 mindhárom színcsatornának 10 bites felbontást garantál, így 1024 * 1024 * 1024, avagy több mint egymilliárd színt különböztet meg. A másik feltörekvő HDR-szabvány, a Dolby Vision pedig 12 bites színkomponenseket definiál, összesen 68 milliárd színt téve lehetővé.

A megjeleníthető színek száma főleg a színátmenetes képek esetén lényeges. A nagyobb bitmélység, így a finomabb színfelbontás csökkenti vagy teljesen meg is szüntetheti a sávosodás, csíkozódás mértékét egy színátmenetben, tehát jól elkülönülő “ugrások” helyett egy természetes, folytonos átmenetet láthat a néző, lásd az alábbi képen:

A harmadik, és talán leglényegesebb aspektusa egy képmegjelenítő rendszernek a színterjedelem, szakkifejezéssel a gamut. Ez azt mutatja meg, hogy a kijelző a valóságban az emberi szem által észlelhető színtartomány mekkora részét képes visszaadni. Minél nagyobb a gamut, annál élethűbbek a színek, ugyanis a kijelzők nagy része úgy működik, hogy a gamuton kívül eső, például “túl piros” vagy “túl kék” színeket egyszerűen a legtelítettebb megjeleníthető színnel közelíti, avagy a szaturáció felső tartományát “levágja”, ezáltal a kép veszít élénkségéből.

P3 kijelző a Touch Bar Retina MacBook Pro-ban

A széles színtartományú kijelzőkről korábban már írtunk az alábbi cikkekben:

A HDR szabványok nagyobb gamutot követelnek meg a kijelzőktől, ezáltal a színtelítettség-levágás mértékét csökkentik, egy kép színérzetét tehát a valóságoshoz közelebb hozzák.

Mit is jelent ez az új iPhone-ok esetében?

 


Ahhoz, hogy HDR anyagokat nézhessünk meg az új készülékeken, szükségünk van a Dolby Vision és a HDR10 szabványt támogatásra. Ahogy a fenti táblázatban látjuk, az iPhone X és az iPhone 8, 8 Plus is támogatja ezeket, így mindhárom készülék esetén jobb minőséget kapunk. Azonban ez nem teljesen igaz. A HDR-hez szükségünk van egy OLED, HDR-képes kijelzőre is, amivel csak az iPhone X rendelkezik.

Tehát ebből az szűrhető le, hogy ugyan az iPhone 8, 8 Plus képes megjeleníteni a HDR filmeket, de csak részben. Ezt az Apple is alátámasztotta a Mashable-nek adott interjújában:

Az Apple elmondta a Mashable-nek, hogy ennek a két telefonnak a felhasználói a dinamikatartományban, a kontrasztarányokban, és a gamutban is szó szerint látványos javulást fognak tapasztalni, ha Dolby Vision vagy HDR10 videókat játszanak le. Ez azonban még mindig nem jelent majd olyan jó minőségű képet, amilyet az iPhone X képes nyújtani, hiszen ez utóbbinak ténylegesen HDR kijelzője van.

iPhone 8 és iPhone X

(Mindkét készülék képes lejátszani a magas felbontású HDR filmet. Felül az iPhone 8, alul pedig az iPhone X.)

iPhone X OLED-kijelző

Amennyiben valós HDR tartalmat szeretnénk nézni, érdemes az iPhone X-et választani, mert ott ugye minden adott hozzá. Az 5,8 hüvelykes Super Retina kijelző brutális 1 000 000:1 kontrasztarányt, nagy fényerőt és mozis szabványnak megfelelő széles színtartományt biztosít. Mivel nincs háttérvilágítás, az OLED-kijelző minden egyes pixelen keresztül fényt bocsát ki, aminek köszönhetően még vékonyabb a kijelző. A fekete színt, és az árnyalatokat pedig nem világítja meg, ezáltal a fekete tökéletes fekete.

iPhone X Notchy háttérkép alkalmazás

HDR filmeket viszonylag egyszerűen az iTunes-ból és a Netflix-ről tudunk letölteni, streamelni. Amennyiben alternatív forrásból szerezzük be, akkor pedig például az Infuse Pro-val tudjuk lejátszani, ő szinte mindent támogat, többek között a 4K UHD Blu-ray lemez képfájlokat és mappákat (ISO/BDMV) is. Az Infuse Pro korábban már megkapta a HDR támogatást, illetve a Dynamic range color conversion-t a nem HDR-képes készülékekhez. HEVC formátumú videókat is lejátszik, ez többek között azért is fontos, mert a HDR magas felbontású filmek már ilyen formában érhetőek el.

[appstore id=”1136220915″]

Mostantól a VIMEO is támogatja a Dolby Vision és a HDR10 szabványt, ők az alábbiakat emelték ki ezekkel a szabványokkal kapcsolatban:

Mostantól fogva támogatjuk a 10 bites videókat, ami azt jelenti, hogy a képminőség tisztább, mint valaha volt. A 10 bites színcsatornák pontossága és részletessége teszi lehetővé, hogy 16 millió helyett 1 milliárd különböző színt jeleníthessünk meg.

A BT.2020 vagy Rec.2020 szabványok támogatásával és szélesebb gamuttal (WCG, Wider Color Gamuts), a képek több, mint 75%-át képesek lesznek hűen visszaadni a teljes emberi látás színérzékenységének. Ez egy óriási előrelépés: a legtöbb ma használt gamutbeállítás nagyjából 35%-ra korlátozza a videók színhűségét. Az új szabványokkal ezzel ellentétben képesek leszünk ábrázolni a legmélyebb pirosakat, a legragyogóbb zöldeket, és a legsötétebb feketéket, úgy, ahogy azelőtt még soha.

Ahogy az Apple is említette, a HDR bizony egy hatalmas előrelépés a mobiltelefonok piacában, az OLED-kijelzővel pedig páratlan élményt kapunk az iPhone X esetén.

(A cikkhez felhasználtuk a Mashable, az Arstechnica, a Macrumors cikkeit és az Apple Support dokumentumát, és külön köszönöm a segítséget H2CO3 kollégámnak.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Ez mind szép és jó, csak az X-en akármilyen filmet nézel, kisebb a kép, mint egy 8 pluson.
    Szerintem meg ez ront az élményen. 😉

  2. Nekem az ront az élményen, hogy 3 nap használat után nem működik a 3D touch. -.-

  3. @talamasca Ezt most úgy mondtad, mintha akkora méretbeli különbség lenne a két kijelző között mint egy iPhone és egy iPad esetében..

    Biztos sokan vannak akik iPhone-on is megnéznek egy filmet, mert másra nincs az adott helyzetben lehetőségük, de szerintem aki teheti az nem erőlteti a dolgot mivel ez önmagában ront az élményen…

  4. @kevin_work: Hát elég rosszul teszik akik így csinálnak! Olyant ront a szemen és nem azonnal veszi észre aki egérmozizik, hanem lehet évekkel később csak, de ha HDR ha nem ekkora méret nem mozizni való, 7″ alatt nem és az is igencsak határeset. Nem vagyok ebben is jártas, szemész mondta anno, hogy miért is meg hogyan, de nekem ennyi maradt meg, a kicsi kijelző főleg nagy felbontással erölteti a szemet akár észrevétlenül is az elején, majd jön mikor már a film végére érezni hogy fáradt a szem, mint ha régóta nem aludt volna az ember, de nem fáradt amugy csak a szeme, majd stb , stb és romlik tovább ha nem hagyja abba. Ergo aki nem eredendően szemüveges (azét is rontja) és nem akar idejekorán az lenni ne tegye. Igazából a 10″-nál már esetleg időnként 1-1 film ok.

  5. @kevin_work: Igen ez azért lényeges, mert sokkal kisebb az X-en filmet nézni, de a HDR meg abban van.
    Annyira promozzák az X-t mindenhol, de az megint külön vicc, hogy az iPad Pro 120Hz kijelzőjét még nem sikerült belerakni. Tudom, kell majd valami jövőre is! 😉

  6. @talamasca: az iPad Pro HFR kijelzője LCD, az iPhone X meg OLED, és lehet, hogy a 120Hz-es képfrissítés nem lenne jó az OLED-nek.

  7. @Jadeye: Ezért sem biztos, hogy szerencsés volt az oled. Lehet, hogy tartalom fogyasztástra (böngészés) jobb az LCD.

  8. @teejax: Hello en is így voltam ez biztos valami szoftveres hiba a 11.1.2 vel kétszer háromszor ujra indítottam és azóta megjavult, pedig már letöltöttem a fejlesztői központból a Bétát hogy felrakom de nem kellett most jól működik azóta is. Próbáld meg te is. Re start es ki be kapcsolás mindegyiket csináltam elsőre a re start nem oldotta meg.

  9. Az első képről a háttérképet valaki tudná linkelni? Annyira jól néz ki, és asszem már láttam itt a szifonon, csak fogalmam dincs mikor és hol 😀

  10. Szerintem az a Firewatch című játék borítóképe.

  11. És ez a HDR már rendszerszintű megjelenítés, szóval nem csak videók, hanem maga az IOS is ilyen megjelenítésű?

  12. @Jadeye:
    @talamasca:
    Pont erről beszéltem vmelyik nap, hogy ameddig nem volt benne az volt a baj most meg az hogy van benne és kritizálják a felbontása miatt, pedig azért odatenném a samuk mellé azonos képpel és csak egy részét lehetne látni, hogy senki ne tudja melyik-melyik, szinte biztosan állítom, nem a felbontása miatt mondaná meg senki hogy hol a samu és hol az X.

  13. Ezt a HDR mániát nem értem. Mivel most is egy sima snassz monitoron nézi mindenki ezt a postot is, ahol maga alá csurrant a HDR oldalon levő képtől és ótvarnak látja a simát. Vagyis pusztán egy kis kontraszt és szaturáció felhúzás után minden szép és jó. Ennyi. Bármelyik kijelző képes erre, csak az alatta futó kódot kell megírni.

  14. @dmkiraly
    Köszi, rákerestem és meglett 🙂


Add a Comment