fbpx Skip to content

A DisplayMate rendkívül régóta tesztel kijelzőket, egyfajta etalonnak számít a cég, és most az iPhone X került a kezük közé. Elmondásuk szerint az Apple új, OLED-technológiával ellátott készüléke a leginnovatívabb és jelenleg a világ legnagyobb teljesítményű okostelefon kijelzője.

iPhone X OLED kijelző

(A vezeték nélküli iPhone állványról és a LaMetric óráról is lesz később teszt cikkünk.)

A cég szerint a nagy teljesítményű kijelző betekintési szöge, színhelyessége, felbontása, és fényereje a legjobb, ami jelenleg elérhető a világon, az Apple tényleg olyat rakott le az asztalra, amit élvezet használni. Ebben egyébként teljesen igazuk van, mikor mi teszteltük az iPhone X-et, hasonlókat tapasztaltunk. Éles, színhelyes, magas fényerejű kijelzőt.

Az érdekesség az egészben, hogy ezt a kijelzőt technikailag egyébként a Samsung gyártja, de maga az Apple konfigurálja és állítja be. Az iPhone X OLED-kijelzője sok tekintetben rekordokat is döntött, amik a következők:

  • Legnagyobb abszolút színpontosság az összes kijelző között: 0.9 JNCD (Just Noticeable Color Difference), azaz a szemmel még épp hogy észlelhető különbség alatt van. Látványilag tehát megkülönböztethetetlen a tökéletestől.
  • Legnagyobb teljesképernyős fényerő az OLED okostelefonok között (634 cd/m^2).
  • Legnagyobb teljesképernyős kontraszt háttérfény esetén (141). Legnagyobb kontrasztarány (végtelen).
  • Legalacsonyabb tükröződés (4,5%).
  • Legkisebb fényerőváltozás a betekintési szög függvényében (22%).

Új képarány és magasabb felbontás

Az iPhone X 5,8 colos OLED-kijelzője az előző iPhone-modellek (és más okostelefonok) 16:9-es képarányához képest egy 22 százalékkal nagyobb, 19,5:9-es aránnyal rendelkezik. A DisplayMate elemzése kiemelte, hogy emiatt a kijelző felbontása még nagyobb, 2436 x 1125 pixel (“2.5K”), sűrűsége pedig 458 ppi. Az iPhone X felbontása jelentősen élesebb képeket eredményez, amelyek egy normális látású ember számára is feltűnőek lehetnek, akár 12 col (kb. 30 cm) távolságról. A DisplayMate szerint ez azt jelenti, hogy innentől kezdve “teljesen fölösleges” tovább növelni az iPhone-ok kijelzőfelbontását és pixelsűrűségét, mert ez nem nyújtana további látványbeli javulást a felhasználók számára.

iPhone X OLED kijelző

Az Apple Watch-ban lassan 3 éve van OLED-kijelzőnk, így az Apple-nek volt ideje tesztelni ezt, és tényleg olyat lerakni az asztalra, ami jobb a konkurenseknél. Sokszor nem is gondoljuk, hogy egy-egy termékben mennyi munka van, jelen esetben egy kijelzőben, hogy az tényleg olyan innovatív legyen, mint jelen esetben az iPhone X OLED-kijelzője.

Olvasd el a hozzászólásokat is

18 Comments

  1. Ameddig be nem ég

  2. Eddig mennyi beegett iwatch kijelzorol tudunk? Én nem nagyon olvastam meg hogy ez betegsége lenne nekik, pedig amennyien itt fikazzak az Apple cuccait, már biztosan lett volna sok link erről tőlük.

  3. Na, most akkor “a” vagy az “egyik” legjobb? A címben és a cikkben máshogy van írva.

  4. Betekintési szögben a legjobb????? bármelyik IPS körberöhögi… vagy ha nem változik a fényerő az már jó? Az végülis nem baj, hogy egy kis döntögetéstől kékül/zöldül/sárgul/pirosodik a gyártó függvényeben, és az élvezhetősége egy TN panelével vetekszik ilyen téren az OLED-eknek, a fényerő az jó, az a lényeg???? Jó a betekintési szög, csak ne nézd máshonnan.
    (A kérdeseket megelőzve, igen láttam iPhone X-et, nem is egyet, az Apple Watchom pedig sárgul)

    @Gunar: magyar fórumok is találkozhatsz ilyennel. A Watch abból a szempontból szerencsés, hogy a fekete felület és a ritka használat miatt sokkal később fog feltűnni.

  5. @ef-dani: az IPS az LCD esetén van, tudtommal nincs IPS OLED, így azzal nem lehet összehasonlítani. a sárgulást okozhatja például a kijelző üvegét és az OLED-panelt összetartó ragasztóréteg elszíneződése, 5s esetén az jellemző probléma. ha garanciális még, akkor cseréltesd ki.

    @pAnk: a DisplayMate azt írja, hogy “a legjobb”.

  6. @Jadeye: Már miért ne tudnám összehasonlítani a kettőt? Az egyiket (IPS) döntögetem és ugyanazt látom, maximum a fényerő csökken. A másiknál (OLED) nem csökken számottevően a fényerő, viszont elszineződik. A sárgulás pedig nem azért van a Watchomon mert a ragasztó elszineződött, hanem azért mert ilyen az OLED technológia. Ha szemből nézem fehér, ahogy ettől a 90 foktól egyre távolodok a fehér úgy lesz egyre sárgább. Pontosan így működik az összes OLED-es telefon is, csak a szín változik.

  7. 2 kèrdès, mièrt nem teljes kèpernyôs a szifon oldalatok iphone x-en, mièrt nem lehet kesztyûben használni az iphone x-et? Köszi

  8. @CsukiZoli: azért nem teljes képernyős, mert még nem frissült. Míg nem tudtuk élesbe tesztelni addig nem tudtuk frissíteni sem. Hamarosan kiadunk majd egy frissítést.

  9. @ef-dani: passzolom, nálad miért van ez. nekem legelső generációs, tehát Series 0, rozsdamentes acél órám van, nem tapasztalok sárgulást, akárhogy forgatom, és ugyanazt az óraszámlapot használom folyamatosan, de beégés sincs.

    @CsukiZoli: az előbbi, @admin kollégám válaszát kiegészíteném azzal, hogy a kesztyű kapcsán nem adunk ki frissítést. 🙂

    a kesztyűk azért nem használhatóak, mert a kapacitív érintésérzékelés nem működik velük. vannak kifejezetten érintőképernyővel használható kesztyűk. ez nem az iPhone X sajátossága, a kapacitív érzékeléssel működő kijelzőknél ez így van.

  10. Tud ez a Samsung ha akar 😀

  11. Igazából engem az érdekel, hogy kit érdekel egy apple watch-nál meg iphone-nál a betekintési szög? Mert hogy a francos TV-nél értem én, hogy elhívom a csanágaröcsögei famíliát és fontos, hogy a bal szélső ük-ük-unokaöccs is lásson valamit a Barátok köztből, és azt se sárgán. De hogy a hupilila nagyanyám sem nézegeti se az óráját, se a telefonját nyeregtető meg lapostető szögből, az is tuti. Bár el tudom képzelni, hogy valakinek ez fétis vagy vágykeltő, hogy mondjuk dőlésszögből néz felnőtt tartalmakat a telefonján, meg családi fotóalbumot az okosórán, és nagyon elrontja a kémiáját a dolognak, hogy homályos meg nem színhelyes, de szerintem ez leginkább, de minimum egy szűk rétegnek tekinthető társadalmi kör. De akkor meg javaslom ennek a kisebbségnek az IPS paneles termékeket az Apple helyett… legalább spórolnak is, az aprón meg vegyenek lurkó kekszet estére.

  12. Èn köszönöm a válaszokat. ????

  13. @murdock25: Egy óránál még nem probléma, de egy telefonnál nagyon zavaró tud lenni. És az a baj, hogy nagyon kis szögekről beszélünk. A Face ID-nál egy csomó embernek az a baja, hog nem tudja az íróasztalán feloldani, mert nem látja a “kamera”. Ezzel a kijelzővel nem is kell, mert a kijelzőt sem fogja onnan.

  14. @ef-dani: Na de basszus akkor mi a jó fenének kellett a sok embernek az oled kijelző ha ilyen kaka a betekintési szöge? Eddig mindenki azért volt oda hogy miért nincsen, most meg hogy milyen a betekintési szög, hát akkor mi legyen? Ezek itt a tesztben csak arra utaltak, hogy szegény X-nek a kijelzője jobb mint a többi oled kijelző a telefonokban pl a konkurenciánál, akkor meg akinek ez nem jó az vesz 8-ast.
    Amugy meg 2 napja bent voltam boltban és megforgattam egyet mint majom a zsebórát és ahogyan a mostani ips-est fogtam ugyan úgy ezt is és semmi extra nem tűnt föl a kijelzőn hogy elszineződött vagy hamis színeket adott volna, hát használni is úgy fogom majd amikor megveszem, ergo jó lesz addig ameddig tavasszal ki nem adják az SE utódját az SX-et. Bár a helyükben abba nem faceID-t tennék hanem a kijelző alá épített ujjlenyomat olvasót, csak a hely miatt, na meg tesztelni melyikből fogy több, sőt a teljes kijelző lehetne akár sima lcd is ha nem akarnak oled-et bele. Csak hardver legyen az új és a kijelző full! 🙂

  15. Tegnap volt egy cikk : Beéghet az iphone x kijelzője címmel.Valamint az Apple ezzel kapcsolatos tanácsaival: mire figyeljünk a készülék használatakor,a kijelzővel kapcsolatosan.

  16. @Gunar: Hát én soha nem akartam oledet és nem akarom, hogy akár az SE esetleges utódjában akár az iPadben ilyen szemét legyen.

  17. Itt is elsütöm:

    Az OLED a telefonok dízelautója!
    Én sem örülnék ha az SE utódba ez kerülne.


Add a Comment