fbpx Skip to content

Az Apple néhány napja közzétett egy cikket terméktámogatási oldalán, amiben elmagyarázzák, hogy az OLED-kijelzők működéséből fakadóan normális jelenség, ha a kijelzőt oldalról nézve idővel enyhe színelváltozást vagy képbeégést tapasztalunk.

iPhone X OLED kijelző beégés

Az írás szerint a Super Retina kijelzőt alacsony betekintési szögből nézve a színek és az árnyalatok eltolódhatnak, de ez az OLED-kijelzők sajátsága, és normális jelenség. Mit is jelent ez?

Az Apple szakértői azt is leírták: extrém esetekben, például a hosszú ideig való, maximális fényerőn történő használat esetén a nagy kontrasztú, statikus képekre “emlékezhet” a kijelző, így az ilyen képeknek látható lehet egy halvány maradványa. Azonban a szerzők szerint az Apple „úgy alkotta meg a Super Retina kijelzőt, hogy az iparágban a leghatékonyabb legyen az OLED-kijelzőkre jellemző „beégés” mérséklésében”.

iPhone X OLED-technológia

A Super Retina kijelző a szerves fénykibocsátó diódás (OLED) technológiára épül. A Super Retina további előnyökkel is rendelkezik a hagyományos OLED-kijelzőkkel szemben, így hihetetlen látványt biztosít, és első alkalommal éri el az iPhone készülékek által fémjelzett minőségi szintet.

Az OLED technológia hihetetlen nagy kontrasztarányt és nagy felbontást biztosít. És mivel nincs háttérvilágítás, az OLED-kijelző minden egyes pixelen keresztül fényt bocsát ki, aminek köszönhetően még vékonyabb a kijelző. A Super Retina kijelző a nagy fényerejével, széles színtartományával és a mobiliparágban legvalósághűbb színeivel kiküszöböli a hagyományos OLED-kijelzők hiányosságait.

Ha nem szemből nézünk egy OLED-kijelzőre, valószínűleg finom eltéréseket fogunk tapasztalni a színek és az árnyalatok tekintetében. Ez az OLED technológia jellemzője, tehát nem rendellenes jelenség. Hosszú ideig tartó használat után az OLED-kijelzők kismértékű vizuális eltéréseket is felmutathatnak. Ez sem rendellenes jelenség, és „képmegtartásra”, más néven „beégésre” is sor kerülhet: egy másik kép feltűnését követően is halványan látható marad a korábbi kép a kijelzőn. Ez csak különleges helyzetekben fordulhat elő, például azután, hogy hosszú ideig nagy kontrasztú képet jelenített meg a kijelző. Úgy alkottuk meg a Super Retina kijelzőt, hogy az iparágban a leghatékonyabb legyen az OLED-kijelzőkre jellemző „beégés” mérséklésében. (Forrás: Apple.com)

Nem garanciális hiba

Tekintettel arra, hogy az Apple szerint a képmegtartás normális viselkedés, nem világos, hogy hogyan fogják ezt a problémát kezelni az iPhone X egy éves garanciális időszaka alatt, vagy akár kiterjesztett AppleCare+ megvásárlása esetén. Az Apple által normálisnak tartott problémák ugyanis jellemzően nem tartoznak a garanciális javítás vagy csere körébe.

Fontos kiemelni azt is, hogy az iPhone X kijelzőjénél öregebb az Apple Watch esetén használt technológia, és beégésről eddig még nem érkeztek hírek az Apple Watch esetén, pedig már több éve a piacon van.

Mire figyeljünk oda, mit tehetünk?

A leírás nyelvezetéből az derül ki, hogy a képbeégés ritka probléma lesz, de ettől függetlenül azt javasolják, hogy amennyiben egy alkalmazás meggátolja, hogy a telefon alvó állapotba kapcsoljon az aktív használati időn kívül, akkor átmenetileg csökkentsük a kijelző fényerejét a Vezérlőközpontban vagy a Beállítások segítségével, illetve célszerű általánosságban rövidebbre állítani az automatikus zárolás időzítőjét is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

54 Comments

  1. Majd a válasz az lesz tőlük hogy
    “Rosszul nézed rajta a pornót” 😀

    Amúgy egyenlőre senki sem találkozott beégett kijelzővel, remélhetőleg nem is fog elterjedni, de azért korrektebb lenne az Apple-től ha cserélnék gariidőn belül.

    Bár régen az 1.5 milliós plazmatévéket sem cserélték a gyártók amikor beégtek…

  2. @ApplePen:

    Nekünk nemrég cserélték a Samsung S6 Edge+-ban a szétégett kijelzőt. Ami vicces, hogy a billentyűzet volt beleégve, pedig nem hinném, hogy ott lett volna órákig, napokig rajta. 😀 De korrektek voltak. Szerintem az Apple ugyanúgy cseréli az esetleges hibákat, mivelhogy nem te tehetsz róla(95%-ban), hogy beégett.(már ha beégnek)

  3. Azért az Apple watch-ot példának felhozni nem szerencsés. Ott nyilvánvalóan nem működik hosszabb ideig még maga a kijelző sem, nem hogy egy adott téma a kijelzőn.

  4. Szerintem ez az ami miatt az X a baromi dragarol eleg jo amortizacion fog keresztulmenni… 1-2 evig jo lehet barhogy is egy x amoled, utana viszont neccesebb ha nem figyelnek ra… egy iphonet viszont 3-6 evig is hasznalnak altalaban. Ez mar picit szerintem tulmutat egy amoleden, ha nem is beeg de elszinezodik az ido miatt.

  5. Pár hónapja még úgy nyilatkoztak , hogy kiküszöbölték az Oled hátrányát a képbeégést…

  6. Tele van extrákkal ez a csodálatos X! 4-500 ezerért még képbeégést is kapsz… Gratulálok Apple! 🙂

  7. Bocs, kaphatsz, nem biztos, de akkor is gáz!

  8. @crispect: Ezt mondjuk sosem értettem. Azért mert drága nem fog eltűnni egy technológia negatív tulajdonsága. Akármit is csinál az Apple a OLED az Organic és mint olyan bomlik lefele. Emiatt van a beégés, az idő elteltével nem teljesen fehér szín (idő = évek jó esetben). Lehet több anyagot tenni bele hogy ez később jöjjön elő de hogy ne legyen ilyen? Hát ha ezt megoldoották volna akkor hidd el arról tudnánk mert az hatalmas előrelépés lenne az OLED fejlesztés esetében és nem csak az Apple használná hanem TVk esetében is…

  9. @kchris: iPhone 6-oknál pl tipikus az hogy a kijelző bal felső sarkában elkezd kifényesedni/mattulni a kijelző

    Negyedik iPhone 6-ot nyúzom, mindegyiken volt ilyen.

  10. @crispect:
    Ha veszel egy Mazda RX8-at ami ugye Wankel motoros az enni fogja Neked az olajat. Nem azért mert rossz hanem azért mert az a technológia azt megköveteli. Ezt kiküszöbölni nem lehet, ez sajnos ilyen. Kb ugyan ez a helyzet az OLED kijelzőknél is mellesleg egy RX8 sem tartozik az olcsó autók közé.

  11. @boki1981: Senki nem nyilatkozott ilyet. Ez a fórumokon volt a reakció arra, ha valaki felvetette, hogy beég, hogy márpedig már megoldották a lehetetlent…

    @ApplePen: Az egy elcseszett tervezés. Itt már a technológia a hibás.

  12. Szerintem az OLED visszalépés az ips kijelzőkhöz képest. Nem tartós, nem is színhelyes, csak pont középről nézve, de ez kell a népnek és az Aple is jól jár vele, mert a telefonokat 2-3 évente cserélni kell majd. Egy most 3 éves iPhone 6 pedig még mindig elmuzsikál hiba nélkül. De igény volt rá, persze hogy meglépték.

  13. Simán belefér ennyi hibalehetőség, hiszen az iphone X csak pár ☕️ ára, ????????????
    Iphone se 128 gb, ios 10.3.3. Remélem ezzel évekig elleszek, amíg kinőkük a OLED-et.
    Az OLED a telefonok dízelautója.

  14. Ezeknek a cikkeknek akár külföldi akár magyar oldalon olvassátok semmi más értelme nincsen csak fenntartani az X HYPOT, hogy mindig a középpontban legyen és tudat alatt így manipulálják az embereket a telefon vásárlására..csak ezt kevesen veszik észre

  15. Ez nagyon találó hasonlat volt! 😀

  16. A nap kommentje! ????????????????

  17. @info: mindig vicces az ilyesmit olvasni, hogy egy tematikus oldalon az a probléma, ha az adott témában jelennek meg cikkek. szerinted miről kéne írni, ha nem épp a legújabb készülékről?

  18. Ez igy van erre volt igeny.

  19. Ugye tisztában vagytok vele, hogy az ÁFA miatt ennyi nálunk és nem az Apple árazta túl a X-(10)-et.

  20. Ugye tisztában vagytok vele, hogy az ÁFA miatt ennyi nálunk és nem az Apple árazta túl a X-et.

  21. Továbbra is csak azt tudom írni, hogy sajnos ez a készülék ebben a formában egy forintot nem ér.

  22. @Balogh Ádám: ez nem igaz, USA-ban is drágább lett a telefon. Hiába tűnik itthon kifizethetőnek a 380hoz képest az ezer dolcsi eddig az i8/+ ennél is olcsóbb volt. és az embereknek nem az abszolút összeg a lényeg hanem hogy 2-3-400 dollár az emelkedés… Nem azon vannak kibukva sokan hogy ennyi meg annyi az áfa (X esetében legalábbis) ha annyi lenne a telefon mint egy i8+ eredetileg akkor áfástól is ugyanennyi lenne. főleg hogy megfelelő leleményességgel illetve ha az embernek van céges lehetősége az ÁFA leírható.

  23. @Dr Lecter: Akkor mit kéne venni szerinted? Gondolom nem is adsz érte egy forintot sem, hát már leírtad párszor itt és bármilyen furcsa is lehet számodra, vannak sokan akik ezt elolvasták és csak azt nem értik minek írkálod ennyiszer?!? Sőt senki nem fog haragudni ha Te mást veszel, csak Te is érts meg vmit, hogy az meg itt senkit sem érdekel! Akit igen mégis az majd dob neked email címet s magánban “összebújva” kivesézhetitek bájosan, miért is nem ér nektek 1 forintot sem. 🙂

  24. Kalapács és csere. Nem is értem a problémát.

  25. @Dr Lecter: ha ilyen rossz a tapasztalatod vele, eladnád esetleg?

  26. @White64GB: Amugy ja, ha lesz beégés akkor jól jön a biztosítás mert csere és kész, hiszen tönkrement ha okos a tulaja! 🙂

  27. Azt azért árulja már el valaki, hogy hogyan lehet ekkora hibát benne hagyni a számológép programban:1+2+3=23
    És triliárdos cégről van szó..ez az Y meg nem lenne rossz ha az a benyúló hulladék nem oda lett volna tervezve.
    Attól függetlenűl, hogy én is iphone 7 plus használok azért egyet értek azzal amit valaki itt valahol le írt, hogy az apple mindig csinál valamit és az lesz az új trendi.
    Hát ez kurvára nem így van csak a vak hívők veszik azonnal a terméket, a racionálisabb ember meg esetleg napokat gondolkodik rajta hogy váltson e, de nem kell izgulni mert az apple gondoskodik róla, hogy idővel majd válts hiszen úgy írja meg a rendszert, hogy lassítja a gyengébb hardvert és lassulás lesz a vége vagy nem megfelelő működés…nem lenne rossz ez az Y de az a káva csík még a hipertechnika ellenére is szarul néz ki, és akárhány videót megnéztem róla nem tudom magam megyőzni arrúl hogy ez kell nekem.
    Sőt inkább arról győzködöm magam, hogy ami most van 7es igazából az sem kell, egyszerűen pl a mate 10 pro nekem mindenben jobb és arra fogok váltani…valahogy kukacos lett mostanra az alma

  28. @info: az 1+23 hibája nem az OLED-kijelző esetleges beégése miatt van/volt, hanem mert az iOS szempontjából túl gyorsan írtad be, mert akkor a 2 utáni + jelet nem vette be. ha lassabban írod be, akkor nincs ez a gond. a 11.2-ben javították. hogy hogyan fordult ez elő, az jó kérdés. https://szifon.com/2017/10/26/hibasan-mukodik-az-ios-11-ben-szamologep-alkalmazas/

    “az apple gondoskodik róla, hogy idővel majd válts hiszen úgy írja meg a rendszert, hogy lassítja a gyengébb hardvert és lassulás lesz a vége vagy nem megfelelő működés”
    ezzel azt mondod, hogy ha elégedetlen vagy a gyártóval, akkor is megveszed az új készüléket, amit szintén belassít majd direkt, hogy még újabbat vegyél, amit szintén belassít. nem igazán logikus, hogy ha egyszer megjárod, akkor újra és újra ezzel kínzod magadat, hiszen az új készülékedet is ugyanúgy be fogja lassítani direkt.

  29. “ezzel azt mondod, hogy ha elégedetlen vagy a gyártóval,”
    Ez így igaz, elégedetlen vagyok mert rosszi irányba változtatnak.
    a számolási hibát ami az ios rendszeren fut esetleg nem az apple készíti?
    dehogynem, akkor erről nincs mit beszélni.

    “akkor is megveszed az új készüléket, amit szintén belassít majd direkt”,
    tévedés, nem veszem meg az új készüléket….
    “hogy még újabbat vegyél, amit szintén belassít”
    ez tervezett lassulás és avultatás, többen leírták már nem én vagyok az első.
    Ánem igazán logikus, hogy ha egyszer megjárod, akkor újra és újra ezzel kínzod magadat”
    Hát mert az ember ilyen de alapvetően lehet tanulni a sokszor elkövetett hibákból.
    “hiszen az új készülékedet is ugyanúgy be fogja lassítani direkt.”
    nyilván direkt hiszen a programokat fejlesztők és programozók írják egyenlőre..
    aztán később ki tudja mi lesz

  30. Info: ott is emberek dolgoznak. Korlatozott mennyisegu. Idonyomas alatt vannak. Nem egy AI irja a programokat vagy valami istenseg hogy ha mar csilliardos akkor nem lehet benne hiba… ki kellett adni idore a 11-et, igy jott ki..

  31. Ja és tényleg, pont csak arról nem írtam ami a topic…
    a kijelző…
    Szóval, oled meg technika meg legjobb, és számtalan interneten elhangzott iromány után én csak azt tudom mondani, hogy kézben nem fogtam a telefont nem használtam de egy ekkora értékű telefonnál egy ilyen ötletnek vagy hibajelenségnem nem lehetne léteznie…
    Kicsit gondolkozzon már el ott americába valaki, hogy mégis pont a X ik évfordulóra miért nem tisztlik Steve Jobs munkásságát azzal, hogy egy esztétikailag hibátlan és hardware-esen kiváló terméket raknak le az asztalra.
    A mostani Y telefonnak 6 GB rendszermemóriával kellet volna érkezni és a jól bevált home gombot meg maxium hátra kellet volna rakni és akkor az apple 3 éves késéssel megcsinálta volna azt amit a többiek már leraktak az asztalra.
    az apple egyik legnagyobb hibája az, hogy soha nem ad a felhasználónak lehetőséget a választásra hanem az van amit leraknak eléd vagy eladnak neked, remélhetőleg sok cég ezt pont jól fogja kihasználni és jobb gyorsabb ergonomikusabb telefont fognak vagy már most is készítenek.
    Ez a FACE ID? tökéletesen jó arra, hogy 3D-ben eltárolja az amerikai nemzetbiztonsági hivatal az arcodat, végül is valamire lehet még jó, önként és dalolva regisztráld be magad és lehetsz éneklő szardarab…vicces biztonság..
    Összegezve a gondolataimat: ha az a sziget nem került volna oda ahol van hanem feljebb és megmaradt a kép akkor jó lett volna.
    beég a képernyő??, ugyan már ilyenről még nem is hallottunk.
    nincs home gomb amit évek alatt megszoktál?? ugyan már ne szokj meg semmit majd mi irányitunk az általunk kitalált semmire sem jó trendekkel és te majd követed, ja és természetesen ezt jól ki is fizetettjük veled.
    face id, önkéntes adatszolgáltatás mindenkinek

  32. @info: “tökéletesen jó arra, hogy 3D-ben eltárolja az amerikai nemzetbiztonsági hivatal az arcodat”
    és mégis minek? jártál már az USA-ban? ha még nem, akkor jobb ha tudod, hogy ott az ujjlenyomatod, amit minden beléptetésnél felvesznek mind a 10 ujjadról, és le is fényképeznek, a biometrikus azonosítóval ellátott, chipes útleveledet is beolvassák.

    internethasználat közben te magad sokkal több adatot adsz meg magadról a netezési szokásaiddal, a feltöltött fotóiddal, stb., minthogy majd pont az arcod 3D adatait akarják beszipkázni – ami esetén egyébként elmondta az Apple, hogy a felismerés adatai nem hagyják el a készüléket.

    “az apple egyik legnagyobb hibája az, hogy soha nem ad a felhasználónak lehetőséget a választásra”
    Touch ID kell? ott az iPhone 8. lemondasz a home gombról? ott az iPhone X. igazad van, tényleg nincs választási lehetőség.

  33. @info: Vazze! Ki a franc vagy Te hogy az arcod lenyomata 3D-ben kell az USA-ban bárkinek is??? Ezt komolyan gondolod??? Sztem túl sok ami filmet nézel és azt hiszed ezek mindenkiről adatokat gyűjtenek? Ha igen akkor nem így fogják elhiheted, mert vannak sokkal 1xűbb módok is erre, ami nem ennyire kézzelfoghatóan nyilvános és akárkinek a kezébe kerülve le is bukhatnak vele.
    Azon kívül hogy vhol itt egy másik cikknél leírtam miért is biztonságosabb a normál életben a faceID mint pl egy ujjlenyomat olvasó v retina scanner, olvasd el és rá fogsz jönni a való élet más mint a filmekben látható.

  34. @Gunar:
    Bár mi8ntha vhol olvastam volna, hogy így nem kell legalább halloween-re újabb szörnyállarcokat kitalálni, mert a faceID alapján begyűjtött 3D adatokból simán ki lehet őket nyomtatni gumiból! 🙂 Gondolom vannak akik félnek attól, hogy a youtube-on viszontlátják magukat egy jó kis amcsi buli képein 😀

  35. @info: A 6Gb RAM kell egy androidnak mert talán azzal megközelíti sebességben az iphone-okat, persze a magtárat is mellékelik csak a rendszert nem támogatják esetleg 2 évig max, utána úgy is csere, akkor meg mivel rosszabb az ha 4 éves iphone-ra szerinted direkt lassított de friss rendszert rakja fel az ember ???

  36. @info: A Mate9 még megkapja az Oreo-t? Vagy már azt sem 1 év után?

  37. @Gunar: Bocs még nincsen 1 éves a db így igen, de ami már náluk tavaly ápr-i a P9 az nem kap új rendszert, tényleg milyen jó is ha az ember a sok pénzért vett telóján 1,5 év után akarja az új rendszert akkor irány az xda-developers és kivárhatja, hogy vki végre csináljon hozzá használható és nem tele hibákkal futó főzött romot. Sajnos androidos fronton ez a tendencia, hiszen a samu is csak az S7-ig dobja az oreo-t és még sorolhatjuk a többi gyártó csúcs vasait, de ez nem az android blog vagy a napi droid

  38. Ez az OLED betegsége, hogy beéghet a kép!
    Arról nem is beszélve, hogy az UV sugárzás is roncsolja a kijelzőt!
    Napsütésben ne használd! 🙂

  39. Eddig ok csak akkor meg mi a fenének rakják bele? A 8 kijelzője is szép elég lehetett volna az is sztem.

  40. Minőségben gondoltam nem meretben

  41. Nagyon aktív lettél Gunár! 😀 😉

  42. @AppleFan: Na hallod, úgy felb..tt agyilag ezzel a sületlen dumával és nem ő az első csak egymás hülyeségeit nem olvassák el, meg azt sem amit el kellene ahhoz hogy ne ide írják a zöldségeket, hanem pl a droid fórumra, ahová mi nem megyünk, bár én néha igen mert azt is használok, de eddig nem jutott eszembe sem hogy ott elkezdjem fikázni amiket használnak, mert nem érzem ezt tisztemnek, s tiszteletben tartom ott az “otthonukat” az más kérdés, hogy miért használok adott dologra droidos vasat és miért telefonnak iphone-t. Az utóbbira annyit, hogy szeretem ha a telefonom maximálisan megbízhatóan műxik, ergo mindig elérhető vagyok és tudok róla hívást indítani, bármilyen formában. Ezt nyújtja nekem az iphone, míg több haver több százezres droidos vasakon ( mindig újakkal) ezt nem mondhatják el 100%-ig sajna.

  43. @AppleFan: Na meg a biztonságról papolnak és pont a droidra vannak olyan 1xűen felpakolható kémappok amikkel rohadtul nem számít amikor már fent van, hogy mivel van védve, akár őrt is állíthat mellé, mindenét le lehet hívni és észre sem veszi. A legjobb anno amit találtam, azt feltelepítés után nem is lehetett megtalálni és a fejlesztőt kérdezgették hogyan lehet eltávolítani, de dolgozott szépen sms parancsokkal és a tulaj semmit nem látott belöle. Régen volt lehet már nincs is hasonló rá, de vannak újak olcsók és drágábbak, van ami jó és van ami nem, de IOS-re hol van ilyen közkézen elérhető formában??? 🙂 S akkor a faceID-ra köpködnek samuval a zsebben. Vicces!

  44. @AppleFan: Meg jönnek ezzel a direkt lassítós marhasággal, meg a faxomat! Ott a párom 5S-e és fent figyel rajta a 11.2beta2 és oda lehet tenni a 10.x.x mellé és odaveri v legalább azt nyújtja. Ennyit a lassításról. Bár mintha láttam volna fékpedált benne vhol, ja igaz az fotón volt. 🙂

  45. @Kigyósi Gergő: Inkabb tartozOTT a draga autok koze. Ma egy RX8 pont a wankel motor technologiai sajatossagai miatt kerul kb 1-2 iPhone X araba. Csak tipus “bolondok” veszik meg. Ilyen alapon akkor az iPhone X is hasznaltan olcsobb lesz mint a nem OLED-es iPhoneok.

  46. Ebben az egészben az a legszebb, hogy eddig mindenki azzal jött, hogy konkurencia mióta használ OLED kijelzőt és az apple le van maradva, mikor kiderült az lesz az új telóban akkor is erről harsogtak, hogy több év után végre rájöttek és követik a konkurenciát “másolják” mondták, de kérdem én akkor mi a fenének kellett ez mikor ennyi vele a nyűg???, Nekem teljesen jó lenne a 8-asba szerelt kijelző is minőségben, igaz akkor most azt fikáznák a fikások!, miért nem OLED. Tipikusan a van rajta sapka, …..!

  47. @Gunar: OFF : Te tényleg ennyire a szívedre veszed a dolgokat, vagy fizetett ember vagy?

  48. @pAnk: persze, bérkommentelő. na ezen most felröhögtem.

  49. @pAnk: Nem a szívemre hanem az agyamat bántja a sok hülyeség ami ráadásul következetlenül jön a legtöbb lukból mint a szél! 🙂
    Tudod mikor olvasgatom őket hát igen sok esetben azon gondolkodom, mi is van ezekkel a figurákkal, valóban nem látják a fától az erdőt?
    @Jadeye: Ja mikor is kapom a fizumat? 😀

  50. @Gunar: Már nem is haragudj, de miért is gondolnék mást miután ilyen bődületes nagy marhaságokat írsz : “Az utóbbira annyit, hogy szeretem ha a telefonom maximálisan megbízhatóan műxik, ergo mindig elérhető vagyok és tudok róla hívást indítani, bármilyen formában. Ezt nyújtja nekem az iphone, míg több haver több százezres droidos vasakon ( mindig újakkal) ezt nem mondhatják el 100%-ig sajna.” Most jöhetsz magyarázkodni, hogy márpedigezígyvankéremszépen, de nem érdekel, ezek után elég hiteltelenek az állításaid.

  51. @pAnk: Akkor indokold már mi is ebben neked a marhaság??? Az hogy az iphone mindig műxik, vagy amit a másik részre írtam???
    Indoklás nélkül pont a Te szavaid hiteltelenek, de nem is értelek amugy mi a célod, lehúzni az iphone-t magasztalni a droidot, vagy csak simán kötözködés?
    De tudod mit, ameddig nincs érdemben indoklás a szavaid pont annyit érnek, mint a következő idézet
    ” “

  52. Nem gondolom, hogy bármi magyarázattal tartozom neked. Ha a saját irományaidat nem vagy képes értelmezni, akkor menthetetlen vagy. Részemről a téma lezárva, mérgelődj csak magadban.

  53. @pAnk: Ja! Nem is kell persze nem tartozol magyarázattal, csak próbáltam hátha segítesz abban mire is értetted, mert nem tudtam olyan mélyre menni, hogy megértsem azt a “mélyen szántó” írást! Ezen nincsen mit mérgelődni, csak nevetek rajtad és hidd el nem vagyok vele egyedül itt. 🙂


Add a Comment