fbpx Skip to content

Majdnem napra pontosan 1 hónappal az iOS 9 beta 5 megjelenése után az Apple szerdán este elérhetővé tette az iOS 9 kiadásra szánt, GM verzióját, és egyúttal az iOS 9.1 első bétáját a fejlesztők és a vállalkozó szellemű tesztelők számára.

iOS9GM

Az iOS 9 GM elvileg OTA frissítésként is elérhető lesz a már 9.0 beta 5-öt futtató készülékek esetén, de ha (ismét) lassan jelenne meg, akkor addig is a fejlesztői központban elérhető IPSW-t lehet azonnal letölteni. A watchOS 2 GM pedig szokás szerint az Apple Watch appban telepíthető a Szoftverfrissítés menüpontban az új profil telepítése után.

Ugyan a fejlesztői központban az iOS 9 GM build száma 13A340, a letöltött változat mégis 13A341-ként települ (a 9.0 beta 5-é pedig 13A4325c volt). Az iOS 9.1 beta 1 buildje pedig 13B5110e.

iOS 9 GM

Újdonságok

Az iOS 9 GM-ben eddig nem fedeztek fel szembetűnő újdonságokat az iOS 9 beta 5-höz képest, inkább csak a beta 5 esetén meglévő hibák javítására koncentrált benne az Apple. (Ha te találtál valami újdonságot, ami egyik korábbi beta esetén sem volt jelen eddig, azt jelezd hozzászólásban!)

Letöltési linkek

Az iOS 9 GM letölthető a fejlesztői központból, fizetős regisztráció után az alábbi linkekről:

iPhone:

iPod touch:

iPad:

iOS 9.1 beta 1

Az iOS 9 GM elérhetővé válásával az Apple már rögtön lépett is tovább, és elérhetővé tette a fejlesztők számára az iOS 9.1 első beta verzióját is, amely a tvOS-sel való együttműködéshez is szükséges lesz.

iOS9.1b1

Újdonságok

Az iOS 9 beta 1-ben az alábbi újdonságok találhatóak az iOS 9 GM-hez képest.

Az elérhető Emoji-készlet számtalan új darabbal bővült, jóformán mindegyik kategóriába érkeztek újabb karakterek. Megpróbáltuk összegyűjteni az új Emojikat, ezek egy része teljesen új, míg van néhány, aminél csak a grafikát cserélték le (mint például a csavar és az anya):

iOS9.1b1-Emoji

Az új Emoji-k egy része képes megjelenni az iOS 9.1 beta 1 előtti rendszereken is, de többségük nem. A fenti válogatás épp ezért az alábbi módon néz ki az iOS 9 GM-en:

iOS9GM-9.1b1-Emoji

Letöltési linkek

Az iOS 9.1 beta 1 letölthető a fejlesztői központból, fizetős regisztráció után az alábbi linkekről:

iPhone:

iPod touch:

iPad:

Kiegészítés: noha az iOS 9 hivatalosan még meg sem jelent, az Apple már elérhetővé tette a 9.1 beta 1-et a vállalkozó szellemű tesztelők számára is.

watchOS 2 GM

Az iOS 9 GM mellett a watchOS 2 GM is elérhetővé vált a fejlesztők számára. A build itt a beta 5 13S5325c-jéről 13S343-re változott. A frissítéshez a már megszokottak szerint most is a fejlesztői központból letöltött béta profil az órára való telepítése szükséges. (A szeptember 16-án megjelenő hivatalos verzióhoz természetesen erre majd nem lesz szükség.)

watchOS2-GM-01 watchOS2-GM-02

A leírás alapján ez szokás szerint a hibák és a teljesítmény javításait tartalmazza.

Kérdésem van!

Az iOS 9 és a watchOS 2 hivatalos verziója szeptember 16-án jelenik majd meg. Az iOS 9.1 várható megjelenési idejéről egyelőre nincs információ. Az iOS 9.1 még az iPhone 4s-t is támogatni fogja.

Mivel most is sokan teszik fel az iOS előzetes változatát, így természetesen a régebben már megválaszolt kérdések is újból előkerülnek, főként azok részéről, akik nem fejlesztőként próbálkoznak. Ezért frissítettük az iOS 8 beta verziójához a gyakran ismételt kérdések cikket az adott témában. Ha kérdésed van az iOS 9 beta kapcsán, elsőként ezt olvasd el: iOS 8 beta: a leggyakrabban feltett kérdések, ez jóformán minden, még az iOS 9 beta kapcsán elképzelhető kérdést is lefed!

Használod a beta verziók valamelyikét, és hibát találtál? Jelentsd az Apple-nek! Ezt megteheted a nyilvános beta esetén a Feedback appban magán a készüléken, vagy az alábbiak szerint: Gyakori kérdések: hogyan küldhető visszajelzés az Apple-nek?

Az összes, az iOS 9-ről szóló eddigi cikkünket pedig itt érheted el.

Figyelem! Ez a cikk folyamatosan frissül – nézz vissza később is!

spinning-wheel

Olvasd el a hozzászólásokat is

70 Comments

  1. Már nem azért, de a 2 újjas kurzor mozgatás ebben sincs benne. Kivették volna a végleges változatból? De akkor miért mutatták be?

  2. Hi!

    Kérlek írjatok véleményt a GM-ről. Ipad Air-ről le kellett szednem a Beta3-at
    mert lassú volt és bogaras…

    Köszi!

  3. skimen: mar a beta5-ot is feltehetted volna, de a gm1 mar biztosan rendben lesz!

  4. Kaphatnék egy letöltési linket i4s re?!

  5. @anduska: ott van a cikkben az összeshez.

  6. Eddig iPod touch 5 vagy iPhone 4S javult vagy csak rosszabb lett a GM-tol?

  7. Van akinek van tapasztalata 5s esetén milyen az ios9 sebessége egy 7.1.2 höz képest?

  8. sziasztok, nekem sajnos nem javult, a safari keresés sebessége.. elkezdek valamit gépelni és nagyon lassan írja a telefon a betűket, nagyon akad szegény 🙁 Lenne egy kérdésem is hátha valaki tudja.. ElCapitan split view.. nem tudjátok hogy miért van az hogy kirakok valamit pld egy böngészőt a bal oldalra jobb oldalra meg mondjuk egy akarmilyen másik appot. el is rendezi szépen, de nem tudok kattintani, nem tudok scrollozni stb.. magyarul egyszerűen csak oda rakja a képre az ablakot, de használhatatlan, nem tudok egyszerre a két programmal dolgozni. csak ha rákattintok az egyikre.. de akkor viszont vissza ugrik full screenbe. mit kell még beállítani hogy menjen? Köszi!

  9. bocsi, a split view asszem megvan ki kell választani a másik abalakot, és megnyomni a commandot.. így megy 🙂

  10. Sziasztok nem tudom letölteni a link nem működik tud esetleg valaki működő linket ahonnan iPhone 6 9.0 GM et le lehetne tölteni ?

  11. iPod Touch 5-ön szerintem felejtős, mondjuk a 8-nál nem lassabb de még így is nagyon lassú és akad. Gondolom 4S-en is ugyanez.
    i5S- en kiváló de már a publikus béták is azok voltak.
    Watch OS2 egyenlőre nem látok különbséget sebességben, az animált városképek meg nem jönnek be.

  12. Én feltettem reggel 4S, 5S és egy 6-ra az iOS 9Gm-et . Teljesen elégedett vagyok vele a sebességével és az akksi idejével 1 nap tapasztalat után ,amit mondhatok . Érdekes , hogy az instal végeztével az itunes mindegyiknél hibát írt ki a legvégén,de ez nem okozott problémát a folyamatban. 4S talán egy picit gyorsabb lett, de azért csodát nem lehet vele csinálni maradtak benne laggolások, az 5S és 6 -nál véleményem szerint gyorsabb lett.

  13. Csak kérdezem hogy a hívásnál a felvétel után is csörög ebben verzióban?

  14. WatchOS2 nekem nagyon bejott, mar alig varom ra a nativ appokat.A fogyasztasa eszmeletlen jo. 14 oraja megy, es 50%-on van (igaz nem volt workoutom), es ez raadasul a 38mm-es verzio amiben picit kisebb az akksi.

  15. @Chrischroks: a linkek tökéletesen működnek, azonban ahogyan a cikkben is leírtuk:

    Az iOS 9 GM letölthető a fejlesztői központból, fizetős regisztráció után az alábbi linkekről

    az iOS fejlesztői verzióinak nem hivatalos módon történő használatát nem támogatjuk (de google a barátod: “iOS 9 GM ipsw download” mondjuk).

  16. @Cooltib: Nem nem csörög, kijavították már a GM-ben 🙂

  17. Értem köszönöm

  18. Akkor megszűnt végre a “sokak” által emlegetett hívás bug is?

  19. @gunar:

    Ha így van, akkor le a kalappal, 1 év alatt sikerült javítani!:) Bár azért meggyőződnék róla magam is és a végleges verziót is megnézném majd. Amennyiben sikerülne kiadniuk olyan iOS-t, amiben ez nincs benne, illetve nem rontottak el ennek a javításával 6 másik dolgot, akkor frissítenék is. Fenntartásokkal kezelem még én ezt, mert az ismerősi körömben is többen állították, hogy nincs hívás bug, megnéztem, megmutattam nekik mi is az és utána rájöttek tényleg van, azóta zavarja őket is.

  20. @Trakken: @gunar: jah.
    ok, majd nézd meg. 🙂 Akkor ezzel lezárhatjuk ezt a témát.

  21. Sziasztok! Két kérdésem lenne, ha esetleg tudtok segíteni, megköszönöm. 🙂
    Az egyik, hogy a GM csak a fizetős fejlesztőknek érhető el? Mert az utolsó 9.0-s public beta van fent a telefonomon, de OTA-ban csak a 9.1 beta-at ajánlja fel. A második kérdésem ebből fakad, hogy ha ezt felteszem, akkor jövő héten minden további nélkül fel tudom majd tenni a 9.0 hivatalos verzióját? Bár igazából most is inkább a GM érdekelne, ha az is publikus..:) Köszönet!

  22. @bangoheifetz: iPaden mutatták be, mint az iPad ficsőrje. És ott működik is.

  23. Jó reggelt segítsetek kérlek, reggel jelzett a telefonom hogy új szoftver frissítésem van a 9.1re iPhone 6 plusra de a beallitasokban pedig azt írja hogy önnek napra kész a szoftvere 9.0 …. Mi lehet az oka? Miért nem frissit? Köszönöm

  24. újdonság az ékezetes betűk felajánlásánál már nem mutatja a sima magánhangzót (9.1)

  25. Sziasztok
    Engem is érdekelne, hogy GM ről tudok majd simán frissíteni a hivatalos iOS 9 re avagy restoret kell csinálni?

  26. Sziasztok!Kérdésem az lenne ,hogy az új Dinamikus Háttérképek csak a 6S/6S Plus készülékeknél lessz elérhető??

  27. iPhone 6, nagyon merül, OTA ment rá 9.1, mintha a helymeghatározás menne folyamatosan, mert ugyanannyi a használat és a készenlét ideje is.

  28. @robesz94: Ha a GM verziószáma megegyezik a véglegessel, akkor nem tudsz frissíteni, mert már az lesz a telefonodon. Ellenkező esetben simán.

  29. Valaki tudna írni nekem egy Iphone 4s tapasztalatot IOS 9-el kapcsolatban? Nagyon megköszönném , mivel nem volt lehetőségem felrakni még a bétát sem , és az ios 8.4.1 valami siralmas , úgy zabálja az akksit hogy hihetetlen. Ezért gondolkodom rajta hogy feltegyem-e az ios 9-et… (sebesség , akkumulátor üzemidő stb. )

  30. @Jadeye: Köszönöm szépen ! 🙂

  31. Nekem ota frissítés után fogta magát és minden app amit le töltött magának, azt törölte, nem tom mi véget… -.- de ideges lettem most amikor észre vettem és nem tudtam játszani bizonyos játékokkal mert le szívnák a mobilnetem ha ujra leszednék… :@ és nálam újdonság h ékezet választásnál eltűnt a kezdő betű. Kicsit fura míg megszokja az ember 🙂 és meg egy furcsaság, multitaskingnál fekete háttér jön elő nekem! I6p 9.1 béta

  32. Nekem a bublikus béta 9 utolsó verziója volt fenn, és felajánlotta a 9.1-et…

  33. Hello! Külföldi oldalakon azt írjak a 9.1 nagyon meríti az akkumulátort. Tapasztalatok?

  34. Szevasztok,
    én úgy szeretném feltenni ez a iOS 9-et, hogy megszabadulok a jailbreak-től és set as new-ként beállítom a telót. Viszont van valami leírásotok arról, hogy hogyan lehet backup visszaállítása nélkül visszatenni pl. a Notes-okat, sms-eket? Kontaktok cloudban vannak, azzal nincs gond. Notes-ok viszont lokálisan, arra nem is találtam módot, hogy átemeljem cloud-ba.
    Úgy rémlik volt erről egy cikketek, de nem találom. Köszi.

  35. @Jadeye: Köszi a tippet, de nálam sajnos nem kérdez semmi ilyesmit, hiába kapcsolom ki-be 🙁 Egy külföldi fórumon azt olvastam, hogy nem lehet ezt megcsinálni (wtf?)

  36. @nagyB: Persze mert a 9.0 beta5 verzió száma ha megnézed magasabb mint a GM-é, ezért nem dobja föl csak a 9.1 beta-t

  37. @Jadeye: Közben megoldottam a CopyTrans nevű csodaprogrammal. A dátumokat sajnos cseszett megőrizni, de legalább feltette a notes-okat az icloudba.

  38. Nos?! Akkor tud valaki segíteni nekem? Mint ahogy már az előző hozzászólásomban is kertem segítségeteket talán most…. Felkínálta a frissitest 9.1-re de a beallitasokban azt írja hogy önnek naprakész a szoftvere 9.0
    Mi lehet az oka?
    Köszönöm szépen

  39. @dGabor: Szia! Nekem a telefon ujra indításakor felajánlotta, addig nem.

  40. 2 db iPhone 6-ra telepítettem a iOS 9.1 Betát! Mind a kettő gyorsabb lett az animációk szebben futnak rajta! Az akkumulátor idő sokkal jobb lett, tegnap reggel levettem a töltőről 85%-on és ma reggel pedig normál használat mellet még 30%-on van! iPhone 6-ra csak ajánlani tudom, hibát még nem tapasztaltam. Jővö héten fogom felrakni egy iPhone 4S-re. Kíváncsi leszek hogy fogja fogadni a készülék!

  41. @savage: szia nekem akkor sem adja..

  42. @GaraiSG: Mihez képest gyorsabb..,miről frissítettél? 8.4, 9 béta5, 9gm?

  43. Sziasztok! Linkelne be valaki egy IOS9 GM linket amit tolteni lehet, es Itunes el feltenni, mert sehol sem talalok! I5s A1457

  44. @mozo17: a cikkben lévő a linkek tökéletesen működnek, azonban ahogyan a cikkben is leírtuk:

    Az iOS 9 GM letölthető a fejlesztői központból, fizetős regisztráció után az alábbi linkekről

    az iOS fejlesztői verzióinak nem hivatalos módon történő használatát nem támogatjuk (de google a barátod: “iOS 9 GM ipsw download” mondjuk).

  45. Sziasztok! Kérdésem az hogy a bublic beta 9-ről / 13A4325/ a hivatalos 9 megjelenésekor kapok frissítési értesítést ? A build száma miatt kérdezem? Vagyis simán tudom a hivatalos verzióra frissíteni a betarol?

  46. @savage: igen, majd frissíthetsz a hivatalos verzióra.

  47. @Jadeye: köszi a választ és az iTunes a biztonsági mentést vissza rakja rá amit Beta alatt szedek majd le előtte?

  48. @savage: nem értem a kérdést. frissítéskor nem kell visszaállítani semmit, mert minden megmarad a készüléken. a frissítés az nem restore.

  49. És a IOS9.1 13B5110e verzioszàm felkínálja a hivatalos 9.1es frissités?

  50. @mozo17: mivel nincs még hivatalos 9.1, így nem. de majd ha befejezik a bétát, akkor a hivatalos 9.1 fog megjelenni frissítésként, de ez eddig is így ment. ugyanakkor viszont a 9.1 beta a szeptember 16-án megjelenő 9.0-t értelemszerűen nem fogja felkínálni.

  51. Bocsi elirtam, 9.0 lett volna a kerdesem. Igy mar ertem! Koszonom!

  52. Hú látom van baj bőven! Sokaknál a fogalmak nincsennek a helyükön. Csak azt nem vágom minek is fog vki olyanba amiről gőze sincsen csak olvasott eddig róla és ha mégis sikerül akkor meg jön a beta fikázása, mert néha vannak bennük nyűgök, de ezért beta.

  53. Sziasztok.
    Iphone 6-on, ha valakit érdekel, nekem tökéletesen hiba nélkül fut. Akku is rendben. Talan mintha jobban bírná mint a 8.4.1, és a 9 GM. A telefon is fürgébbnek tűnik mint az elő kettő. Multitasking is rendben van. Én egyenlőre nem tudok rosszat mondani. Főleg mivel nem olyan rég 4 napig egy galaxy s6-ot voltam kénytelen használni. Komolyan megváltás az Iphone 6 és az ios 9. Ma este felrakom egy másik i6-ra is, és ha bármi bakit találok leírom ide.

  54. 9.1 beta 1 nagyon jol sikerült sztem iphone 5 fürge tőle az öreg ürge akku idő is remek vas taps

  55. Sziasztok!

    Valakinek tapasztalat 4S-el?
    Jelenleg a 8.4.1. van rajta ezzel nagyon lassú!
    Bízom benne, hogy IOS 9 javítani fog rajta!

  56. @BaLee: csinálsz egy backupot iTunes-ban, felrakod a GM-et, megnézed, és azonnal látni fogod, megfelelő-e számodra. ha nem tetszik, akkor szeptember 16-ig biztosan vissza tudod majd tenni a 8.4.1-et (és visszaállítod az adatokat backupból).

  57. látom ezen a fórumon nem fogok megoldást találni a problémámra….a kutyámat kérdezném az legalább vakkanta….

  58. Sziasztok! Ugyan nem közvetlen iPhone téma, de ha esetleg valaki feltette iPad AIR2-re a GM-et, még mindig megvan a slow awake bug, vagy már javították?

  59. iPhone 4S 32 Gb-os verzióm van. Tegnap feltettem rá az iOS 9 GM változatot.

    Tapasztalat: számomra gyors, stabil, megbízható. Akku idő mintha jobb lenne mint iOS 8.4.1-el. Telefon hívás bug valóban nem tapasztalható. (T-Mobilos vagyok)

  60. Amit iOS 9 GM-el tapasztaltam még, hogy iPhone 4S-el is lehet most már videót rögzíteni 1080p/30 fps-el. Kipróbálni még nem próbáltam ki, de meg van adva a lehetőség.

  61. Sziasztok. Erősen gondolkodom az ios 9.1 béta verzión. I5s-re szeretném felrakni. Valaki véleményt az akku-időről és a sebessègről ha tudna mondani azt nagyon megköszönnèm. Kíváncsi vagyok nagyon hogy milyen lehet, csak nyugodtan raknám fel, ha valaki meg tudná osztani a tapasztalatait. Szóval előre is megköszönöm a segíteséget.

  62. @Zoli1992: Én iphona 6-ra raktam fel pár napja. Akku idő sokkal jobb mint a 8.4.1-nél. Sebességre is gyorsabb a teló. Talán az animációk sebességén változtattak, mert antutu-ban nem igazán van különbség. Amit még észre vettem, hogy kellett kb 1 nap mire beált minden. Eleinte laggolt a telóm, de most villámgyors. Alkalmazások sem fagynak ki. Hiba nélkül fut minden. Hívás bugot sem veszem már észre.

  63. @bangoheifetz: Köszi szépen az infót. Azt hiszem meló után fel is rakom. Amit tapasztalok megosztom itt.

  64. Sziasztok! A laptop amin win7 volt tonkrement, es most egy masikat hasznalok telefonhoz, amin xp van es itunes 12.1.1.4 ! Telefonon meg IOS 9.1beta, de nem enged csatlakozni a gephez mert keri legalabb az itunes 12.2.2ot legalabb, viszont xpre nem engedi telepiteni mert win7 et ker legalabb.. Vkinek esetleg otlete?

  65. @mozo17: telepíts Windows 7-et. erre más opció nem igazán lesz.

  66. Nem ertem akkor hogy a programnal miert irja jogy kompatibilis xp vel is..

  67. @mozo17: nem ír olyat. ezt írja: “iTunes 12.2.2 for Windows 7 or later”
    Windows System Requirements
    Software:
    Windows 7 or later


Add a Comment