fbpx Skip to content

Kis túlzással jóformán már csak napokra vagyunk az iOS 16 hivatalos megjelenésétől, így egy rövid összefoglaló formájában szeretnék beszámolni az iOS 16 változásairól. Ez persze nem csak szövegesen, hanem az OkosOtthon Labornak köszönhetően podcast formában is elérhető, tehát ha valaki szeretné, meghallgathatja a cikket az autóban, útközben, vagy otthon ebéd közben.

iOS 16 HomeKit - otthon alkalmazás COVER

Az iOS 16-ban részben megszűnik a kedvencek, a lapozhatóság, tehát első körben egy hatalmas design váltással találkozhatunk, amikor megnyitjuk az Otthon alkalmazást. Ezen felül új ikonokat, csempéket, és egyéb apróságokat kapunk, de az automatizáláshoz nem nyúlt a cég. Vágjunk is bele!

Első körben látható hogy megszűnik a lapozhatóság. Egy, az eszközöktől függően rendkívül hosszú felsorolással fogunk találkozni, ami úgy van beállítva, hogy a felső részen csoportokra osztva láthatjuk az eszközöket, majd pedig a csoportok alatt a kamerákkal találkozunk, végül a kedvenc eszközökkel, scene-ekkel és sorban az egyes szobákkal.

Ez könnyen látható is a fenti három képen. A klíma alá kerülnek rögtön az értesítések is, ilyen például a füst jelzőé, vagy ha esetleg víz probléma van, arról is kapunk ide értesítést, de akár a Netatmo fontos CO₂ értesítése is ide került. Erről már írtam ebben a cikkben bővebben.

Ezután láthatóak a kedvencek, amiket újra be kell állítani, tehát az iOS 15-ből nem kerülnek át. Ide tényleg csak a legfontosabb eszközöket érdemes berakni, majd jönnek a kamerák, amiknél nem változott semmit a felület, de mi is használunk HomeKit Secure videó képes kamerákat, amiket láthattok is feljebb, illetve a kapucsengőt, amit a HomeBridge segítségével integráltam ide.

Ezután a kedvenc szkenáriókat láthatjátok, itt én nem szoktam beállítani automatizálást, mert azokat a Homey vezérli. Ezért is láthattátok az első képen, hogy a falra szerelt iPad lényegében 2 alkalmazást futtat. Balra a HomeKit, jobbra pedig a Homey. A Homey az a központ, ami az egész házat vezérli, és innen húzom be azt a 70 eszközt, amit a HomeKiten keresztül tudok állítani.

Tehát a Homey végzi az automatizálásokat, a HomeKit segítségével pedig egy látványosabb felületen vezérlem azokat. Így maga a HomeKit nem tud bajt okozni, nincsenek leszakadt, nem válaszoló eszközök, és az automatizálások azonnal végbemennek, nem kell rájuk várni.

Ahogy látszik, a Homey-ba húzom be az összes olyan eszközt, ami nem HomeKit-kompatibilis, ilyen például a Dyson vagy a Roborock S7, ezeket simán tudom automatizálni és a robotporszívót egyetlen gombnyomással bizonyos helyre küldeni a Homey-n belül, a HomeKiten belül pedig ki- és bekapcsolni

Ahogy fentebb már említettem, a HomeKit automatikusan szekciókra osztja az egyes eszközöket. Például a klímát, de akár légtisztítót is oda fogja rakni, ezen felül a termosztátokat is állíthatjuk itt, mint amilyen a Meross radiátorra szerelhető szelepe, ami minden modernebb radiátorral kompatibilis. Ezeket használjuk mi is már 1,5 éve elég nagy megelégedettséggel. Erről egyébként hamarosan lesz cikk is, mivel eléggé aktuális lesz a fűtési szezonban az automatizálás – már most érdemes beruházni rájuk, megéri.

Szóval láthatjuk az aktuális hőmérsékletet, páratartalmat, valamint az egyéb, egészségünkkel kapcsolatos érzékelőket. Ezután látható a lámpák szekció, itt nincs semmi extra. A harmadik képen a biztonsággal kapcsolatos dolgokat lehet összesítve megnézni, itt láthatóak a kamerák, a Nuki okos zár, illetve ha vásárolunk mondjuk Aqara érzékelőket, akkor a nyitott ablakokat és ajtókat is megmutatja, ami fontos lehet elmenetelkor vagy akár a fűtési szezonban az automatizálás során.

Végül pedig az egyes szobák. Itt lényegében azokat az eszközöket látjuk, amiket az adott szobába raktunk. Az egyes termékeket nagyobb csempévé lehet alakítani, ilyen a termosztát és a klíma is nálam, hogy gyorsabban meglássam és tudjam vezérelni. A klímát is a Homey-n keresztül vezérlem, mivel a legtöbb klímát támogatja a központ.

Okosotthonlabor Podcast

A fentiek meghallgathatóak a három Geri OkosOtthon Labor podcastben is. Az ott hallott termékeket pedig a cikk egyes részein is linkeltem, így megtaláljátok őket. Remélem, több szempontból hasznos volt ez a cikk, ha kérdésetek van, tegyétek fel hozzászólás formájában vagy írjatok nekünk a [email protected]-ra.

Ne felejtsétek el, szerdán este 7 órától Apple esemény, amivel kapcsolatban itt írtunk korábban!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Az igen…

 2. Jó mondjuk ez Béta volt :smiley: azért lehet hogy végül megoldotta az Apple de ja.

 3. Szerencsére kijavították a véglegesre😃

 4. Kapucsengőt nem tudtad homey-val behúzni? Csak azért tartasz fent egy homebridge-et?
  Egyébként milyen automatizációd van Homey-ba, amit nem tudtál megoldani HomeKit-ben?

 5. Be lehet húzni, de nem adja út át úgy a HomeKit-nek. Ezen kívül még a Xiaomi és Roborock cuccok futnak HomeBridge-el, meg régi Twinkly-k is.

  Homey-ban számos olyan automatizálásom van, amit az egyszerű HomeKit nem tud megoldani, pl kamerák mozgására állítom hogy valaki alszik vagy felkelt. A fürdőben ha mozgást lát és XY időpont van és több a páratartalom Z-nél akkor nem kapcsolja le a villanyt mert valaki kádban fürdik, de ugye nem mozog annyit. De ilyen a kültéri világítás is, ami a kinti fényre automatikusan felkapcsol vagy lekapcsol attól függően hogy GPS alapján ott vagyunk-e vagy sem. A Homey-n keresztül küldöm ki a TV-re a kapucsengő kameráját ha mozgást lát. Tehát ha TV-zünk (nem Apple TV) akkor is látom mitörténik az ajtóban és így tovább… :slight_smile:

 6. Sziasztok! Nagyon várom a Meross eszközökről a cikket, mert szeretnék vásárolni, de egyelőre több a kérdés mint a válasz :frowning: Pl. melyik Meross eszköz fogja vezérelni a kazánt? Melyik eszköz vezérli a termosztátokat, gondolom az amelyik a kazánt is, de semmi infó nincs róla sehol…

 7. Mert erre nem alkalmas, ő pusztán okos radiátor szelepeket forgalmaz. Lesz róla cikk, de ami neked kell az Netatmo inkább.

 8. Én úgy tudom van nekik szoba termosztátjuk is, szóval nem értem, hogy azt nem lehet összekötni ezekkel a radiátor termosztátokkal? Vagy ha másképp nem akkor az appon belül összekötni? Én elhiszem, hogy Netetmo, de így se olcsó, úgy meg szinte a duplája… Nagyon várom a cikket :smiley:

 9. Kizárólag a radiátor thermostatokat tesztelem, így számodra ez a cikk nem lesz sajnos aktuális :frowning: Mivel nincs kazánom így nem is tudom tesztelni, amit Te szeretnél :confused:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for bananjoe Avatar for Szifon Avatar for Nandee75 Avatar for ef-dani Avatar for SzifonAdmin