fbpx Skip to content

Kis túlzással jóformán már csak napokra vagyunk az iOS 16 hivatalos megjelenésétől, így egy rövid összefoglaló formájában szeretnék beszámolni az iOS 16 változásairól. Ez persze nem csak szövegesen, hanem az OkosOtthon Labornak köszönhetően podcast formában is elérhető, tehát ha valaki szeretné, meghallgathatja a cikket az autóban, útközben, vagy otthon ebéd közben.

iOS 16 HomeKit - otthon alkalmazás COVER

Az iOS 16-ban részben megszűnik a kedvencek, a lapozhatóság, tehát első körben egy hatalmas design váltással találkozhatunk, amikor megnyitjuk az Otthon alkalmazást. Ezen felül új ikonokat, csempéket, és egyéb apróságokat kapunk, de az automatizáláshoz nem nyúlt a cég. Vágjunk is bele!

Első körben látható hogy megszűnik a lapozhatóság. Egy, az eszközöktől függően rendkívül hosszú felsorolással fogunk találkozni, ami úgy van beállítva, hogy a felső részen csoportokra osztva láthatjuk az eszközöket, majd pedig a csoportok alatt a kamerákkal találkozunk, végül a kedvenc eszközökkel, scene-ekkel és sorban az egyes szobákkal.

Ez könnyen látható is a fenti három képen. A klíma alá kerülnek rögtön az értesítések is, ilyen például a füst jelzőé, vagy ha esetleg víz probléma van, arról is kapunk ide értesítést, de akár a Netatmo fontos CO₂ értesítése is ide került. Erről már írtam ebben a cikkben bővebben.

Ezután láthatóak a kedvencek, amiket újra be kell állítani, tehát az iOS 15-ből nem kerülnek át. Ide tényleg csak a legfontosabb eszközöket érdemes berakni, majd jönnek a kamerák, amiknél nem változott semmit a felület, de mi is használunk HomeKit Secure videó képes kamerákat, amiket láthattok is feljebb, illetve a kapucsengőt, amit a HomeBridge segítségével integráltam ide.

Ezután a kedvenc szkenáriókat láthatjátok, itt én nem szoktam beállítani automatizálást, mert azokat a Homey vezérli. Ezért is láthattátok az első képen, hogy a falra szerelt iPad lényegében 2 alkalmazást futtat. Balra a HomeKit, jobbra pedig a Homey. A Homey az a központ, ami az egész házat vezérli, és innen húzom be azt a 70 eszközt, amit a HomeKiten keresztül tudok állítani.

Tehát a Homey végzi az automatizálásokat, a HomeKit segítségével pedig egy látványosabb felületen vezérlem azokat. Így maga a HomeKit nem tud bajt okozni, nincsenek leszakadt, nem válaszoló eszközök, és az automatizálások azonnal végbemennek, nem kell rájuk várni.

Ahogy látszik, a Homey-ba húzom be az összes olyan eszközt, ami nem HomeKit-kompatibilis, ilyen például a Dyson vagy a Roborock S7, ezeket simán tudom automatizálni és a robotporszívót egyetlen gombnyomással bizonyos helyre küldeni a Homey-n belül, a HomeKiten belül pedig ki- és bekapcsolni

Ahogy fentebb már említettem, a HomeKit automatikusan szekciókra osztja az egyes eszközöket. Például a klímát, de akár légtisztítót is oda fogja rakni, ezen felül a termosztátokat is állíthatjuk itt, mint amilyen a Meross radiátorra szerelhető szelepe, ami minden modernebb radiátorral kompatibilis. Ezeket használjuk mi is már 1,5 éve elég nagy megelégedettséggel. Erről egyébként hamarosan lesz cikk is, mivel eléggé aktuális lesz a fűtési szezonban az automatizálás – már most érdemes beruházni rájuk, megéri.

Szóval láthatjuk az aktuális hőmérsékletet, páratartalmat, valamint az egyéb, egészségünkkel kapcsolatos érzékelőket. Ezután látható a lámpák szekció, itt nincs semmi extra. A harmadik képen a biztonsággal kapcsolatos dolgokat lehet összesítve megnézni, itt láthatóak a kamerák, a Nuki okos zár, illetve ha vásárolunk mondjuk Aqara érzékelőket, akkor a nyitott ablakokat és ajtókat is megmutatja, ami fontos lehet elmenetelkor vagy akár a fűtési szezonban az automatizálás során.

Végül pedig az egyes szobák. Itt lényegében azokat az eszközöket látjuk, amiket az adott szobába raktunk. Az egyes termékeket nagyobb csempévé lehet alakítani, ilyen a termosztát és a klíma is nálam, hogy gyorsabban meglássam és tudjam vezérelni. A klímát is a Homey-n keresztül vezérlem, mivel a legtöbb klímát támogatja a központ.

Okosotthonlabor Podcast

A fentiek meghallgathatóak a három Geri OkosOtthon Labor podcastben is. Az ott hallott termékeket pedig a cikk egyes részein is linkeltem, így megtaláljátok őket. Remélem, több szempontból hasznos volt ez a cikk, ha kérdésetek van, tegyétek fel hozzászólás formájában vagy írjatok nekünk a [email protected]-ra.

Ne felejtsétek el, szerdán este 7 órától Apple esemény, amivel kapcsolatban itt írtunk korábban!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.