fbpx Skip to content

Idén a Covid miatt elköltöztünk a párommal pozitív értelemben és régóta szerettem volna már egy komolyabb okos zárat itthonra, így a Nukit néztem ki, amiről már volt is egy vendég blogger cikk itt az oldalon.

Szerintem közel 5 éve használom a Danalock okos zárat, amivel eddig meg voltam elégedve. Tette a dolgát, szerettem is, őszintén nincs is semmi baj vele, de mind az alkalmazás, mind a telepítés módjával kapcsolatban eljárt felette az idő. A Nuki fejlődik, látszik is rajta, modern az alkalmazás, profi kiegészítők vannak hozzá, a cég foglalkozik a termékkel, és szinte a legtöbb ajtóval kompatibilis! Ássuk is bele magunkat, hogy mire jó manapság egy okos zár, és mire használjuk mi!

Külső kialakítás, támogatás

Talán az első és legfontosabb kérdés, hogy kompatibilis-e az én zárammal és ajtómmal. Azt már leszögezem, hogy olyan ajtóval nem kompatibilis, aminél a kilincset a zárás előtt fel kell húzni. Erre fizikailiag nem képes, tehát ott teljes zárszerkezetet kell cserélni, ha mindent szeretnék kihasználni, minden más esetben 90%-ban kompatibilis a jelenlegivel. Amennyiben ilyen zárad van, olvasd el a korábbi cikkünket: Vendég blogger: Nuki Smart Lock 2.0, a HomeKites okos zár – teszt és vélemény

(Ide kattintva ellenőrizhetjük a zárat, hogy megfelelő-e a Nukihoz.)

Minden más esetben csupán ellenőrizni kell, hogy milyen zárbetétünk van. Ez a legtöbbször Euro Profil lesz. A Nuki lényegében kétféleképpen rögzíthető az ajtóhoz. Ha viszonylag új ajtóval rendelkezünk, modernebb kialakítással, akkor bőven elegendő a kétoldalú ragasztóval rendelkező egység ajtóra rakása, amibe majd belekattan a zár, ahogy lentebb is látható:

Amennyiben picit régebbi típussal rendelkezünk, akkor fúrni is kell, de manapság már ez is elenyésző, viszonylag kellő hely van a ragasztható verzióhoz is, így az ajtót effektíve nem bántjuk. A zár képes több ponton záródó ajtót is kezelni, elég erős, tehát ezzel sincs probléma. Ezután már csak a csatlakozás és a kalibráció van hátra, amit önmagától elvégez a zár. Mielőtt még rátérnénk a szoftveres részre, két kérdésre rögtön válaszolnék!

Mi van akkor, ha kívülről nincs kilincs, tehát csak behúzzuk az ajtót?

A Nuki képes fél fordulatot is tenni és érzékelni, ha ilyen ajtóval van dolga. Tehát pluszban fél fordulattal még megforgatja a zárat és így a zárnyelvet is behúzza, amivel az ajtó kinyílik és bejuthatunk. Tehát olyan ajtókra is alkalmas, ahol nincs kilincs és kulccsal nyitjuk kívülről a zárat.

Ha a Nuki egy állandó kulcsot igényel a zárban, akkor kívülről nyitható?

Ez zártól függ. A miénk úgy van kialakítva, hogy mindkét oldalról nyitható a zár, ha benne van a kulcs belülről. A Nuki úgy oldotta meg, hogy kompatibilis legyen a legtöbb ajtóval és ne kelljen zárbetétet cserélni, hogy a jelenlegi kulcsot forgatja. Ez egy szuper megoldás, mert a legtöbb kulccsal kompatibilis, és így nincs szükség zárcserére. Mindazonáltal, ha olyan zárunk van, ami nem nyitható kívülről, ha belülről benne van a kulcs, akkor sajnos kívülről csak a Nuki segítségével juthatunk be, más megoldásunk nincs. Ilyenkor nincs b-terv, tehát nincs kulcs, amivel bejuthatnánk, ha bármi miatt nem menne a zár, ami – halkan megjegyzem – szinte lehetetlen.

Tényleg mindig bejutok? Biztos?

A Nuki Bluetooth 4.0-s kapcsolattal rendelkezik. Ez egy modern technológia tehát elégé megbízható. A cég különösen figyel arra, hogy a zár biztonságos legyen, nem csak egy kínai okos valamiről van szó, hanem több ponton is ellenőrzött rendszerről. Rendelkezik felhővel és külön hubbal, aminek a segítségével távolról is nyitható lesz a zár. Amennyiben tényleg 100%-ig biztosak akarunk lenni, akkor érdemes egy külső kódos billentyűzetet is felrakni, mert ugye annak a segítségével, még ha a telefon le is merül, akkor is nyithatjuk a zárat. Egyetlen egy esetben nem jutunk be, ha tönkremegy a motor vagy a zár. De erre nem lehet felkészülni, és ez bárkivel előfordulhat, főleg az utóbbi.

A hardver után a szoftver

A Nuki egy rendkívül jó alkalmazást hozott össze: látszik, hogy foglalkoztak az egész design részével és a funkciók tárháza, szó szerint végtelennek tűnik. Rendkívük sok opciónk van arra, hogy hogyan hol és mikor nyisson a zár, kinek és meddig. 🙂 Ezen kívül rendelkezik Apple Watch alkalmazással és API támogatással is, tehát az okos otthonba integrálható, az pedig már csak hab a tortán, hogy HomeKit-támogatást is kapott.

A nyitás és zárás viszonylag egyszerű, csupán suhintsunk jobbra vagy balra az alkalmazáson belül, ha zárva van, nyitni fogja, ha nyitva van akkor zárja. Rendelkezik widget támogatással is, így akár zárt képernyőről is nyithatjuk, ha már közel értünk a lakáshoz. Ezen kívül természetesen Apple Watch-ra is elérhető az alkalmazás, ami rendelkezik komplikációval is, tehát elég csak az órafelületen rányomni, és már nyithatjuk is, de ugyanez működik a “Hey Siri, open the door” paranccsal is. Természetesen GPS alapján is nyithatjuk és zárhatjuk az ajtót, amit én nem használok, de sokak számára hasznos lehet. Számomra a Hey Siri sokkal kényelmesebb az AirPods segítségével.

Menjünk is végig röviden a funkciókon, amiről szerintem több ezer szót lehet ejteni, szóval a lista nem lesz teljes a cikkben. Logikus, hogy képesek vagyunk felhasználókat hozzáadni a zárhoz, akár rövid időre is. Például takarítónőnek, esetleg rokonoknak, ha nálunk alszanak, vagy például valakinek, aki megeteti a háziállatokat, ha távol vagyunk. Neki ideiglenes belépést adhatunk, akár időpontra bontva is. Természetesen értesítést kaphatunk, ha valaki kinyitja a zárat, vagy ha a zár kinyílik. Így senki sem jut be anélkül, hogy ne tudnánk effektíve róla.

Aztán ami még talán érdekes és rendkívül hasznos, az az automata zárás. Az ajtó különböző információk alapján automatikusan záródik. Hozzánk viszonylag sűrűn jár futár, és 1-1 cégtől szinte mindig ugyanaz a személy jön, így a futárral már régóta ismerjük egymást. Ha nem vagyok otthon, megadom a kapu kódot, és kinyitom neki az ajtót, berakja a csomagot, elveszi a borravalót, majd be is csuka az ajtót. Ilyenkor a Nuki automatikusan zárja és értesít engem. Nem kell foglalkozni azzal, hogy bezárt-e, de ha kell, kamerán megnézem mi történt, de a futárban is bízom. Az automatikus zárás akkor is jó, amikor csak behúzom kívülről, például csak leviszem a szemetet, vagy leugrom valamiért. Ilyenkor a nyitást a már említett Hey Siri-vel oldom meg és ő pluszban rá is húz a kilincsre, tehát lábbal tudom nyitni az ajtót, ha éppen rollerrel érek haza. Ezen kívül nálunk van egy cica is, így mikor elmegyünk pár napra vidékre, akkor őt persze valakinek etetni kell. Ilyenkor mindig jön egy ismerős, cica szitter, akinek nem kell kulcsot adni, pusztán ideiglenesen kap egy kódot és bejuthat.

Két féle automatikus zárás is létezik. Az első azonnal, amikor becsuktad az ajtót. A második, ha elfelejtenéd bezárni, akkor idővel ő is megteszi. Mindkettő hasznos szerintem, mert van olyan ajtó, ami csak azonnali zárással záródik, és így nem kell újra elővenni a telefont hogy bezárjuk azt.

Az alkalmazás természetesen időzítésre is képes, például ha reggel fixen ki akarjuk nyitni az ajtót adott időpontban, vagy éppen bezárni. Ezen kívül rendelkezik éjszakai móddal, amikor automatikusan este 8-kor bezárja, és nem engedi működni a GPS alapján sem a nyitást, zárást, nehogy véletlen éjjel kinyíljon az ajtó.

(A Nuki rendelkezik egy kis mágnessel is, amit érzékel és az alapján tudja, hogy épp nyitva vagy zárva van az ajtó.)

Igazából számtalan apró funkció van még a Nukihoz, ami inkább a személyre szabáshoz alkalmas, nem sorolnám fel őket külön-külön, kérdezzetek inkább.

További kiegészítők: Bridge, Keypad és KeyFob.

Önmagában is használható a zár, azonban a kiegészítők által sokkal többre lesz képes. A Bridge egyfajta hídként funkciónál a web felé. Alapjában véve a Nuki kizárólag Bluetooth-on keresztül kommunikál, ekkor is képes a HomeKitre, de a Bridge segítségével már Wi-Fi-n keresztül csatlakozik a hálózatra és onnantól elérhetővé válik API-n keresztül is, tehát intergrálható a házautomatizálás során is, például a Homey-val.

A Keypad lényegében egy Bluetooth-os kiegészítő, amivel előre megadott számsor alapján kinyílik a zár. Ez hasznos lehet a már említett takarítónős szituációban, hogy tudjuk, mikor jön a takarítónő, mondjuk keddenként 2-től egészen 4-ig, akkor működik a saját kódja, amiről mi értesítést kapunk. Természtesen a Keypad rendelkezik védelemmel, tehát nem lehet csak úgy nyomogatva kitalálni a kódot. 🙂

Ezen kívül a Nuki rendelkezik egy pici kulcstartóval is, ami lényegében egy okos gomb. Ezzel tudjuk nyitni és zárni zárat, lényegében bármilyen kulcstartóra rárakható.

Konklúzió

A Nukiról nem nagyon tudok rosszat írni. Talán egy picit lassú a motorja, és egyeseknek hangos is lehet (annyira azért nem hangos, szerintem “élhető”), de számomra ez nem zavaró. Ettől függetlenül a szoftver szerintem 10/10 és a kompatibilitása is rendkívül széleskörű. Nem nagyon találtam még ennél jobb zárat, ami ennyire kompatibilis, HomeKites és harmadik felek okos otthon központjaival is kommunikál.

A Nuki a Szifon.com olvasóknak 10%-os kedvezményt ad a Szifon10nuki kódot használva a Nuki.io oldalon, ami szerintem jelenleg a legjobb deal, ha szeretnénk ilyen terméket vásárolni!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.