fbpx Skip to content

Pár héttel ezelőtt már írtam a HomeKitről, és már akkor megemlítettem, hogy lesz egy okosközpontos cikk, mégpedig a Homey központi egységről. Ez a cikk jóformán 5-6 részből is állna, nem tudok a végére érni soha, mert annyi funkcióval rendelkezik.

Röviden a Homey egy olyan okosközpont, ami HomeKit-képes, rendelkezik különböző platformok támogatásával, mint például Amazon Alexa és Google Home, képes a Z-wave, Zigbee, Bluetooth, infravörös, 433 és 468 MHz kezelésére is, tehát nem csak egyféle kommunikációra képes, hanem rengetegre, és mindezt úgy valósítja meg, hogy akár Te is fel tudod programozni! Ez valójában egy mindenes, és szinte kötelező egy olyan otthonba, ami házautomatizálásra fog építeni a jövőben, de simán megállja helyét egy átlagos háztartásban, okosotthonban is. Ez a cikk elsősorban a legalapabb funkciókat fogja bemutatni, képtelenség egyszerre a Homey minden funkciójáról írni, legalább 5-6 cikknek megfelelő tartalommal kell számolnotok a jövőben.

Mielőtt belevágnék, röviden ejtsünk szót ismét a kommunikációs csatornákról és platformokról. Ha erről már olvastál ebben a cikkben, kihagyhatod, ha nem akkor, kérlek olvasd végig.

Kommunikáció

Ahány okos eszköz, annyiféle kommunikáció, de nagyon leegyszerűsítve a következőket használjuk:

  • Bluetooth
  • Wi-Fi
  • Z-wave
  • Zigbee
  • Egyéb rádiós kommunkáció, saját fejlesztés

Ezek közül a legkevésbé kompatibilis termékek a kizárólag Bluetooth-képes eszközök. Megvásárolhatunk egy olcsó hőmérőt vagy kapcsolót, ami Bluetooth-szal fog kommunikálni, kapcsolhatjuk őket, adatokat kaphatunk tőlük, de lényegében ennyi. Nem nagyon tudjuk összekötni más eszközzel, tehát ilyet, ha lehet, ne vásároljunk.

A Wi-Fi már sok szempontból előrelépés, mivel a telefonunk nélkül, önmagában működik. Tehát adott esetben távolról is lekérdezhetjük, ami a Bluetooth esetén nem valószínű, hogy menni fog. Szóval a Wi-Fi-s okos eszközök már sok-sok opciót adhatnak, ha adnak. Fontos elmondani, hogy a Wi-Fi-s eszközök egy része önmagában működik, nem kell hozzá központ, ez jó lehet egy izzónál.

Z-wave és Zigbee kapcsolatot használó kiegészítők. Ha házautomatizálásról van szó, akkor jellemzően őket szokták ajánlani. Nem tartoznak az olcsó kiegészítők közé, egy kapcsoló lehet 15.000, de akár 55.000Ft-os is, és sajnos központ nélkül nem működnek. Tehát ezek az eszközök, amik Z-wave vagy Zigbee kapcsolódást tudnak, nem fognak önmagukban működni.

Végül, de nem utolsó sorban az egyedi kommunikációval ellátott eszközök. Ezek lényegében ritkák, de nyilván léteznek. Ők mindenféleképpen központot igényelnek, ami csatlakozik a hálózatunkhoz.

Tehát összegezve, legalább Wi-Fi képes eszközt kell vásárolnunk, hogy azt beköthessük a házautomatizálásba, de ha már ebbe az irányba indulunk el, akkor érdemes a Z-wave-et vagy Zigbee-t választani. Utóbbit például az IKEA okos eszközök használják, de ilyenek például a Xiaomi eszközei, vagy a Philips HUE.

API

A fenti még egészen egyszerű volt, de mindjárt látható lesz, hogy miért is nem az. Az, hogy egy eszköz mondjuk Wi-Fi-s, nem jelenti azt, hogy képes a saját alkalmazásán kívül is mással kommunikálni.

Tehát veszünk egy okos kapcsolót, de azt effektíve csak a saját alkalmazásával használhatjuk, és ugyan Wi-Fi-s és távolról is vezérelhető, de sajnos nem tudjuk párosítani a más márkával rendelkező okos lámpáinkkal. Ilyenek például az egyes kamera rendszerek, milyen menő lenne, ha mondjuk mozgást érzékel a kamera és kint felkapcsolna a villany az okos kapcsolónkkal. Ja de hát ezt nem tudja – és ekkor jön a kérdés, hogy miért?

Röviden, ha van egy okos eszközünk annak vagy nyílt kommunikációval kell rendelkeznie, azaz API-val, tehát más is hozzáférhet, nem csak a gyártó, vagy kommunikálnia kell valamelyik platformmal. Ezzel is érkeztünk a platformokhoz.

Platformok

A platformok azok, amiken tulajdonképpen közös nyelvet beszélnek az eszközök, tehát ha a platformot megtanulja az okos eszköz, akkor lényegében a platformon belül képes kommunikálni más eszközökkel. Ilyen platform például a HomeKit.

Nézzük, mik vannak:

  • HomeKit
  • Amazon Alexa
  • Google Home
  • Z-wave és Zigbee

Tehát ezeken a platformokon tudnak egymással beszélgetni az eszközök. Ez egyébként egy szuper dolog! Itt már az okos otthonnál picit többre vagyunk képesek, végre megmondhatjuk, hogy ha kinyitom az ablakot, akkor kapcsolja le a fűtést. Nyilván ez egy egyszerű probléma, amit szinte mindegyik platform képes megoldani. Ez már végeredményben automatizálás, mert nem mi nyomjuk meg a fűtés gombot, ha kinyitjuk az ablakot, hanem egymást vezérlik az eszközök!

Ez egyébként jól hangzik, de nem teljesen az. Mert ahány eszköz, annyi platform támogatás. Valamelyik csak HomeKites, de nem Amazon Alexás, valamelyik kizárólag Z-wave-es, de nem HomeKites, valamelyik mindkettő, de csak Bluetooth-os.

Tehát, lényegében lehet egy HomeKit-képes eszköz Bluetooth-os is, de mit sem ér, ha mondjuk a Bluetooth “nem ér el” odáig. Hiába beszél közös nyelvet a Bluetooth-os kapcsoló a HomeKit segítségével a lámpával, ha egyszerűen nem “hallja” a lámpa, mert távol van tőle.

Aztán ugye lehet olyan is, hogy vettünk már egy rakat okos eszközt, de a fűtésünkhöz olyat ajánlottak, ami Z-wave-es, de nem HomeKites. Tehát adtunk egy pofont az egésznek, mert a kinyitott ablak nem fogja vezérelni a fűtést. Ilyenkor jönnek képbe az okos otthon központok. Kezdünk nagyon keveredni, ugye? Semmi pánik, a végére össze fog állni a kép!

Tehát a fenti “nyelveken” a Homey mind képes beszélni és ezáltal a rá csatlakoztatott eszközök a Homey fordításával egymással is képesek kommunikálni. Így már szinte bármilyen okos kiegészítőt vásárolhatunk, a Homey segítségével be tudjuk majd építeni az ökoszisztémánkba.

A Homey alap beállításai és menürendszere, hogyan telepíts rá alkalmazást, miért is fontos ez?

A Homey csapata arra is odafigyelt, hogy “feleség-ready” legyen a központi egység, mert ahogy lejjebb látható, ezt simán lerakhatjuk a nappaliba. A cég tehát ügyelt a designra és nem csak egy dobozt kapunk, amit el akarunk majd rejteni – ráadásul azért sem érdemes elrejteni, mert a Homey rendelkezik egy rendkívül hasznos fényjelzéssel is.

(Igen, ez egy “nappali-ready” központi egység)

Szóval, ha valami funkciót futtatunk, például kinyílik a garázskapu, vagy a bejárati ajtó, akkor a Homey képes fényjelzéssel is jelezni. Bármilyen fényt beállíthatunk az egyes funkcióknak: ha mondjuk magas a szobában a CO₂ szint, amit Netatmo-val vagy Dyson-nal mérünk, akkor ő fogja, és felvillant egy előre beállított színt, hogy éppen érdemes szellőztetni. Tehát nem kell nekünk ellenőrizgetni, vagy felesleges értesítést kapni. Ezen kívül a Homey rendelkezik audio chippel is, tehát tudunk neki beszélni és ő is tud nekünk “beszélni”. Hangokat rendelhetünk egyes funkciókhoz, tehát különböző értesítő hangokat adhatunk különböző automatizáláshoz. Például ha több mint 3 percig van nyitva a bejárati ajtó, a Homey csippan egyet, jelezve, hogy nyitva felejtettük az ajtót. De ha este 9-kor ha nem zártunk be, ő automatikusan bezárja a zárat is, mondjuk egy Nuki-val. 🙂

A Homey Wi-Fi-s, tehát a lakás bármely pontjára lerakhatjuk, nem kötelező a router mellé tenni, mint a legtöbb központi egységet. Mehet a nappaliba, hálóba, de bejárathoz is, nekem például jelenleg ott van.

Csak egy alkalmazás szükséges hozzá

A Homey úgy lett tervezve, hogy csupán egy alkalmazás kell hozzá. Letöltve a Homey appot, az okos központot rögtön felismeri a Bluetooth segítségével és néhány perc alatt már üzembe is helyeztük. Ezután a telefonunkon lévő appal tudjuk irányítani, (van developer webes felület és külön felhasználói webes feület is, de erre most nem térek ki) tehát egy átlagfelhasználónak nem kell PC, Mac, csupán egy mobiltelefon, amin a következővel fogunk találkozni:

Egy beállított rendszer esetén a bal oldali képen láthatjuk a kedvenc kapcsolóinkat és a Flow-kat. A Flow a rutinokat, vagy scene-eket jelenti a Homey esetén, tehát ezekben adjuk meg, hogy mit, mikor és hogyan automatizáljon a rendszer. Ezután látunk egy timeline-t, hogy mi történt a lakásban az elmúlt időszakban. Például ki mikor ért haza, zárva van-e az ajtó, vagy elindult otthon az okos porszívó automatikusan. Visszatérve az elején lévő okos kiegészítőkre, láthatóak rajtuk a különböző információk, például mennyire van feltekerve a fűtés, be van-e zárva az ajtó, le van-e húzva a redőny.

A jobb oldalsó képen látható, hogy egy eszközt milyen könnyedén hozzáadhatunk. De itt azért kitérni néhány dologra. A Homey esetén alkalmazások futnak az egyes gyártói eszközökhöz. Tehát, ha mondjuk hozzá akarunk adni egy Qubino redőny modult, akkor a Qubino appot kell telepíteni. Ha hozzá akarjuk adni a Eufy okos kapucsengőt, akkor a Eufy appot kell telepíteni. Ezt persze automatikusan megteszi a rendszer, de lényegében mielőtt egy kiegészítő vásárlása előtt itt tudjuk megnézni, hogy Homey kompatibilis-e, tényleg működni fog-e az ökoszisztémában, és ez fontos dolog! Nem kell Google, nem kell platformokat keresni, gondolkozni, csupán itt rákeresünk és ha megtaláljuk, akkor több mint valószínű, hogy működni fog vele.

A Homey rengeteg segítséget ad a fejlesztők számára. Jóformán nem a Homey, hanem a közösség fejleszti ezt az okosközpontot, emiatt érhetőek el rajta olyan funkciók is, amire eddig nem is gondoltunk. Itt nem csak hozzáadunk egy okos Fibaro szenzort és akkor adunk egy automatizálást, hanem rengeteg egyéb appot is telepíthetünk, mint például YouTube, Spotify, és ezekre is indíthatunk automatizálást, hogy reggel például a kedvenc YouTube listánkat indítsa el a Hi-Fi-n. Vagy, mire hazaérünk a munkából, a TV kapcsoljon be, és váltson át a YouTube-ra valamint a kedvencekre. Így amit délelőtt behelyeztünk a listába, azt már indíthatjuk is el a kanapéra ülve. Ilyet azért más központ nem igen tud.

Persze mint mindenhez, ehhez is kompatibilis eszközök tárháza kell. Tehát ez úgy nem fog menni, hogy nincs egy olyan TV-nk, amit támogat a Homey vagy pedig olyan nyitás érzékelőnk van, mint az Elgato termékcsalád, ami ugyan HomeKit-képes, de API-t nem ad ahhoz, hogy más is hozzáférjen a kiegészítőhöz. Én szimplán a Homey-hoz alkalmazkodom, tehát ha egy új kiegészítőt akarok venni, akkor mindig megnézem, hogy Homey-kompatibilis-e, és ha igen, akkor megveszem.

Ahogy látható, én rengeteg alkalmazást használok, a különböző márkák tökéletesen kommunikálnak a Homey-n keresztül egymással. De van olyan ház, ahol 25 redőnyt kezel a Homey, illetve akár több körös padlófűtést is optimalizál, garázskaput nyit, és így tovább… Mindenki a saját igényeire szabva tudja vezérelni a házat.

A fenti képen, külön megnyitva nagyobb nézetben láthatók a különböző kiegészítők információi. Az első egyértelműen az okos fűtőtestem, ahol kényelmesen tudom alakítani a fűtést és persze automatizálni. A második és harmadik képen az egyes eszközök szenzorait láthatjátok. Mindegyik szenzorhoz építhető automatizálás. Például ha hangos a szobában valami, mondjuk jelez egy riasztó, akkor a Homey a dB alapján automatizálást indít el. Végül pedig egy IKEA-s redőny felülete látszik, ami hasonló a HomeKithez, itt is vezérelhető, akár %-os szinten. Például reggel 10%-ra nyissa csak ki, mert nem akarom, hogy kisüsse a nap a szememet. El is érkeztünk a következő szekcióhoz, a házautomatizáláshoz!

Házautomatizálás a Homey-val

A Homey egyik, ha nem a legnagyobb előnye a széles tárházzal rendelkező automatizálás. Tényleg nincs olyan funkció, ami ne lenne elérhető, nagyon “beteg” optimalizálásokat, automatizálásokat lehet létrehozni, mutatok néhány Flow-t avagy más néven rutint, scene-t, amit én használok. Illetve röviden bemutatom azt is, hogy hogyan lehet automatizálni a Homey-ban.

Lényegében a MIKOR (when) – ÉS (and) – AKKOR (then) szavakat kell megtanulni kombinálni. Ehhez kerül még hozzá a VAGY (or) és a KÜLÖNBEN (else). Így lényegében lefedtünk minden opciót, ami alapjában véve kellhet, de ezekhez hozzáadódik még számtalan logikai dolog, ami külön érhető el. Nézzük meg egy átlagos rutint az alvásra és felkelésre, mert ezeket mindenki szereti optimalizálni, automatizálni.

A Homey-ban az egyes felhasználóknak vannak módjaik. Otthon van, elment otthonról, alszik, felkelt, ilyesmi. Külön is hozzá lehet adni módokat, hogy az irodában van, esetleg boltba ment, vagy iskolába. Ehhez lehet társítani különböző automatizálásokat és meg lehet adni, hogy MIKOR ez történik, AKKOR a rendszer tegye alvásba az adott felhasználót. MIKOR pedig alvásban van, AKKOR tegye ezt és azt. A fenti képen az látható, hogy mikor tudja a Homey, hogy alszom. Ez számomra rendkívül egyszerű volt, ha nem nézek TV-t és otthon vagyok és este van, akkor lényegében alszom. Nálam mindig megy a TV a háttérben, így ezzel tudom megmondani, hogy alszom-e vagy sem.

Ezek után természetesen automatizálhatjuk a lakást, ha én, vagy mindenki alszik, akkor vegyük a fűtést lejjebb (ideális alvási hőmérséklet 18 fok), és ahogy fentebb látható, reggel 7-kor, HA alszom, akkor vegye fentebb a fűtést, mikor kikászálódom a nappaliba, ne fagyjak meg. ?

És ugye akkor van a reggeli rutin, ami természetesen automatizálva van. Tehát reggel, ha felhúzom a redőnyt, akkor tudja, hogy felkeltem, és ezzel együtt elindul a reggeli rutin, ami fentebb is látható. Alexa bemondja az időjárást, bekapcsol a TV, elindul az Apple TV és közben rajta a Spotify (ezt már a Harmony Hub oldja meg) és bekapcsolódik a reggeli “work” világítás, ami számos automatizált lépcsőből áll a Philips központ segítségével.

Aztán persze olyan automatizálást is berakhatunk, hogy ha én, vagy bárki, vagy többen elhagyjuk a házat, akkor lekapcsoljon minden, vagy mondjuk, ha az alsó szinten vagyunk, akkor feleslegesen ne égjen fent a villany. Ezekről természetesen értesítést kaphatunk, és ez csak az automatizálások felszíne.

Rettenően mélyen bele lehet menni, hogy mikor mit csináljon a rendszer, és szerintem ez a legnagyobb előnye a Homey-nak. Valójában egy telefonon kattintgatva, egy átlagos felhasználó is képes beállítani, csak logikai gondolkodásmódra van szüksége.

HomeKit a Homey-val

Végül, de nem utolsó sorban a Homey HomeKit integrációja lehet még hasznos sokak számára. Én úgy oldottam meg otthon, hogy  minden egyes Homey-kompatibilis eszközömet behúztam a HomeKitbe is. Tehát ha valamilyen kiegészítőm nem is volt HomeKit-ready, most már az lett. Ez csupán egyetlen gombnyomás volt és már meg is jelent az Otthon alkalmazásban.

(Balra a HomeKit, jobbra a Homey felülete, ami látszik, hogy mennyire hasonló, tehát könnyedén elsajátítható bárki számára)

Az automatizálásokat a Homey-n belül oldottam meg, míg a kapcsolgatást egy iPaddel a bejáratnál. Így egy szép felületeten irányíthatom a lakás egyes dolgait, plusz Sirivel is a HomePod minin keresztül, és minden mást automatikusan a Homey végez. Nyilván mindenki máshogy él, én azt szeretem, ha valamerre mozgok, automatikusan kapcsoljon fel a villany, automatikusan húzza fel a redőnyöket, automatikusan történjen minden körülöttem, ritkán kelljen gombot nyomogatni. Ezért az iPad lényegében csak egy kapcsoló az egész rendszerhez, minden más automatikusan működik.

Konklúzió

A Homey-ról rengeteg cikket lehet még írni, például a fűtés, redőny, rolók, kapcsolók, lámpák, és bármilyen más egyedi automatizálásról. Valószínűleg még fogok is írni róla a jövőben, mert mindig érkeznek újabbnál-újabb okos kiegészítők, amiket integrálni lehet a Homey-ba. Amennyiben kérdésetek van, tegyétek fel nyugodtan hozzászólás formájában. A jövőben még tervezek Homey cikkeket, de specifikusan is elindulhatok valamerre, ez tőletek függ. ?

A Homey megvásárolható a saját webshopunkban ide kattintva.

Amennyiben komolyabban tervezed a Homey használatát, de nem szeretnél mélyebben belemenni a házautomatizálásba, kiépítésbe, a több éves tapasztalatunkra építve szívesen segítünk. Írj egy e-mailt nekünk a [email protected] és külön díj ellenében tanácsot adhatunk, hogy hogyan tervezz, valamint segíthetünk a teljes rendszer kiépítésében is!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.