fbpx Skip to content

2020-ban az Apple megannyi újdonságot mutatott be a HomeKit-tel kapcsolatban, ami lényegében az elmúlt években folyamatosan fejlődött, fejlődik. Nagyon sok olyan funkció van már benne, amivel nem csak okos otthonunk lehet, hanem házautomatizálást is végezhetünk vele. Persze azért ne rohanjunk ennyire előre. Az okos otthon számomra mindig azt jelentette, hogy bizonyos szempontból egy-egy eszközünk okos, irányítható mondjuk iPhone-nal.

A házautomatizálás már egy teljes más tészta, az már hozzánk igazodik és különböző eszközök, különböző időpontokban, különböző logikák alapján irányítják egymást, a házat. Na ez már egy emelt szint, amit sajnos az okos otthon eszközök jó része képtelen megugrani, és emiatt is mondjuk azt, hogy a ház vagy lakás automatizálás már szakembert igényel. Ebben a cikkben a HomeKitről és a kezdő lépésekről fogok írni, hogy merre induljunk el, ha szeretnénk házat automatizálni és nem csak okos otthont építeni.

Okos otthont bárki tud építeni, tud venni egy izzót, tud venni egy kapcsolót, ez manapság már nem ördöngösség, de ahhoz, hogy ezek a dolgok egymással kommunikáljanak, már némi előre gondolkodást igényel és ezt valószínűleg sokan nem teszik meg. Kezdjük is az első problémával, a kommunikációval.

Kommunikáció

Ahány okos eszköz, annyiféle kommunikáció, de nagyon leegyszerűsítve a következőket használjuk:

 • Bluetooth
 • Wi-Fi
 • Z-wave
 • Zigbee
 • Egyéb rádiós kommunkáció, saját fejlesztés

Ezek közül a legkevésbé kompatibilis termékek a kizárólag Bluetooth-képes eszközök. Megvásárolhatunk egy olcsó hőmérőt vagy kapcsolót, ami Bluetooth-szal fog kommunikálni, kapcsolhatjuk őket, adatokat kaphatunk tőlük, de lényegében ennyi. Nem nagyon tudjuk összekötni más eszközzel, tehát ilyet, ha lehet, ne vásároljunk.

A Wi-Fi már sok szempontból előrelépés, mivel a telefonunk nélkül, önmagában működik. Tehát adott esetben távolról is lekérdezhetjük, ami a Bluetooth esetén nem valószínű, hogy menni fog. Szóval a Wi-Fi-s okos eszközök már sok-sok opciót adhatnak, ha adnak. Fontos elmondani, hogy a Wi-Fi-s eszközök egy része önmagában működik, nem kell hozzá központ, ez jó lehet egy izzónál.

Z-wave és Zigbee kapcsolatot használó kiegészítők. Lényegében ha házautomatizálásról van szó, akkor őket szokták ajánlani. Nem tartoznak az olcsó kiegészítők közé, egy kapcsoló lehet 15, de akár 55.000Ft-os is, és sajnos központ nélkül nem működnek. Tehát ezek az eszközök, amik Z-wave vagy Zigbee kapcsolódást tudnak, nem fognak önmagukban működni.

Végül, de nem utolsó sorban az egyedi kommunikációval ellátott eszközök. Ezek lényegében ritkák, de nyilván léteznek. Ők mindenféleképpen központot igényelnek, ami csatlakozik a hálózatunkhoz.

Tehát összegezve, legalább Wi-Fi képes eszközt kell vásárolnunk, hogy azt beköthessük a házautomatizálásba, de ha már ebbe az irányba indulunk el, akkor érdemes a Z-wave-et vagy Zigbee-t választani. Utóbbit például az IKEA okos eszközök használják, de ilyenek például a Xiaomi eszközei, vagy a Philips HUE.

API

A fenti még egészen egyszerű volt, de mindjárt látható lesz, hogy miért is nem az. Az, hogy egy eszköz mondjuk Wi-Fi-s, nem jelenti azt, hogy képes a saját alkalmazásán kívül is mással kommunikálni.

Tehát veszünk egy okos kapcsolót, de azt effektíve csak a saját alkalmazásával használhatjuk, és ugyan Wi-Fi-s és távolról is vezérelhető, de sajnos nem tudjuk párosítani a más márkával rendelkező okos lámpáinkkal. Ilyenek például az egyes kamera rendszerek, milyen menő lenne, ha mondjuk mozgást érzékel a kamera és kint felkapcsolna a villany az okos kapcsolónkkal. Ja de hát ezt nem tudja – és ekkor jön a kérdés, hogy miért?

Röviden, ha van egy okos eszközünk annak vagy nyílt kommunikációval kell rendelkeznie azaz API-val, tehát más is hozzáférhet, nem csak a gyártó, vagy kommunikálnia kell valamelyik platformmal. Ezzel is érkeztünk a platformokhoz.

Platformok

A platformok azok, amiken tulajdonképpen közös nyelvet beszélnek az eszközök, tehát ha a platformot megtanulja az okos eszköz, akkor lényegében a platformon belül képes kommunikálni más eszközökkel. Ilyen platform például a HomeKit.

Nézzük, mik vannak:

 • HomeKit
 • Amazon Alexa
 • Google Home
 • Z-wave és Zigbee

Tehát ezeken a platformokon tudnak egymással beszélgetni az eszközök. Ez egyébként egy szuper dolog! Itt már az okos otthonnál picit többre vagyunk képesek, végre megmondhatjuk, hogy ha kinyitom az ablakot, akkor kapcsolja le a fűtést. Nyilván ez egy egyszerű probléma, amit szinte mindegyik platform képes megoldani. Ez már végeredményben automatizálás, mert nem mi nyomjuk meg a fűtés gombot, ha kinyitjuk az ablakot, hanem egymást vezérlik az eszközök!

Ez egyébként jól hangzik, de nem teljesen az. Mert ahány eszköz, annyi platform támogatás. Valamelyik csak HomeKites, de nem Amazon Alexás, valamelyik kizárólag Z-wave-es, de nem HomeKites, valamelyik mindkettő, de csak Bluetooth-os.

Tehát, lényegében lehet egy HomeKit-képes eszköz Bluetooth-os is, de mit sem ér, ha mondjuk a Bluetooth “nem ér el” odáig. Hiába beszél közös nyelvet a Bluetooth-os kapcsoló a HomeKit segítségével a lámpával, ha egyszerűen nem “hallja” a lámpa, mert távol van tőle.

Aztán ugye lehet olyan is, hogy vettünk már egy rakat okos eszközt, de a fütésünkhöz olyat ajánlottak, ami Z-wave-es, de nem HomeKites. Tehát adtunk egy pofont az egésznek, mert a kinyitott ablak nem fogja vezérelni a fűtést. Ilyenkor jönnek képbe az okos otthon központok. Kezdünk nagyon keveredni, ugye? Semmi pánik, a végére össze fog állni a kép!

Okos otthon központok

Az okos otthon központok azok, amik segítik ezeknek az eszközöknek a kommunikációját. Ők úgymond az előfutárai a platformoknak, tehát vagy az eszköz csatlakozik a platformhoz, vagy pedig az okos központ által csatlakozik az eszköz a platformhoz. Mondhatnánk, hogy ez felesleges, de nem. Ez az egyik legfontosabb része az egész ház automatizálás ökoszisztémának, mert az okos központ fog nekünk segíteni az automatizálásokban, és nem a platform.

A platform egy jó dolog, de alapjában véve az okos központot szánták arra, hogy házautomatizálást végezzünk és úgy illeszkedjen az egész egy platformhoz.

Csak hogy “egyszerű” példát mutassak. Szeretnénk, hogy reggel le, este pedig felkapcsolódjon az erkély világítása. Ezt végülis minden platform tudja (HomeKit is), megadhatunk időpontot, de hát a nap nyilván nem ugyanakkor fog odasütni, tehát a fix időpont nem jó. Megadhatjuk, hogy naplementekor kapcsoljon fel a villany, na de pontosan mikor van naplemente? Ez talán belefér, el lehet tolni ezt a funkciót X idővel, de ha épp Gellért-hegy tövében lakunk, akkor a napfelkelte nekünk nem ugyanakkor van, amikor másoknak. Szóval nem ez a jó megoldás.

Megadhatjuk, hogy egy harmadik eszköz nézze a nap sugarait és ez alapján kapcsolgassa a villanyt. Ez már egy jó megoldás, de ilyet a legtöbb platform nem igazán képes kezelni. Na ezért kell a központ, ami erre képes és van is számítási kapacitása (ez is egy fontos szempont), mert az Apple TV-s HomeKit központnak kiadhatunk 3 IF (HA) mezőt, ha az képtelen véghez vinni számítási kapacitás hiányában. Vicces, de ez van. Volt már erre is példa.

Szóval amennyire egyszerűnek tűnik egy HomeKites kapcsoló vásárlása, annyira nem az. Mivel a HomeKit általában zárt, még csak API-t is ritkán kapunk. Így, ami kizárólag HomeKites, például Elgato Eve termékek, azok nem kommunikálnak más platformmal, tehát ha nem HomeKit-képes mondjuk a nyitás érzékelőnk, vagy a fűtésünk, nem fognak tudni beszélgetni a többivel. Tehát vagy minden HomeKites és bezárjuk magunkat, vagy először nézünk egy központot, ami kommunikál a leendő eszközökkel és ő majd kommunikál a HomeKit platformmal!

Ilyen központból persze megannyi van és ez a cikk nem fog kitérni erre, de például írtam már a VERA-ról, ami pont olyan központ, ami jóformán mindennel kommunikál, de HomeKittel nem. Ők például az Amazon Alexa platformot választották. Minden eszköz, ami kommunikál velük, hanggal tudunk vezérelni Alexával, de Sirivel nem. Ettől függetlenül a VERA egy nagyon jó kis központ, de mondhatni nem Apple felhasználóknak való, pont emiatt.

Mielőtt még rátérnék egy HomeKites központra, fontos megjegyezni, hogy semmi sem tökéletes. Minél több eszközzel akarunk kommunikálni, annál több hibával fogunk találkozni, de alapjában véve az a legjobb, és legbiztonságosabb megoldás, ha egy központon keresztül csatlakozunk a platformunkhoz, így szinte minden lehetőség adott ahhoz, hogy házautomatizálást hozzunk létre és azt mondjuk ne a HomeKiten belül tegyük meg, ami erre lényegében alkalmatlan. Ebbe sokan bele fognak kötni, de valószínűleg nem akartak még 30 redőnyt irányítani egyszerre, vagy 8 körös padlófűtést optimalizálni. 🙂 Nyilván a HomeKit automatizálás egy jó dolog, de meg van kötve a kezünk, inkább egy okos központ végezze ezt el az Apple TV helyett.

Okosotthonok Magyarországon

Magyarország sajnos a nemzetközi piachoz képest hatalmas lemaradásban van okosotthon témában. Az ingatlanokban már sokan használnak internetre kötött eszközöket, de kifejezetten okosotthon eszközöket csak pár százalék birtokol.

Az NRC közvélemény kutató 2019-es okosotthon felmérése alapján az emberek 96%-a hallott már okosotthon eszközökről, 73%-a találkozott is már valamilyen okosotthon eszközzel, és 41%-a az, akinek már van is legalább egy ilyen eszköze otthon.

A legjellemzőbb okosotthon eszköz az okostévé (30%), a biztonsági rendszerek (9%), a hűtés és fűtés rendszerek (7%) és a világítás (7%).

Okosotthonokkal az ingatlanpiacon is egyre sűrűbben találkozhatnak az emberek. A megveszLAK.hu ingatlan hirdetési portálon például több mint ötszáz okosotthont hirdetnek. Ezeknek az okosotthon hirdetéseknek közel a fele Budapesten hirdetett lakás, de
néhány ilyen házat is lehet találni, a hirdetések kicsit több mint fele pedig vidéken hirdetett ingatlan.

Homey, az én okos központom

Jóformán egy éve használom a Homey-t, azelőtt pedig VERA-ztam. A Homey HomeKit-ready és képes kommunikálni az Apple rendszerével, ezt igen jól csinálja, és a kapcsolókat én a HomeKitből vezérlem. Azonban a ház automatizálást már a Homey-ra bízom, ami tökéletesen teszi a dolgát.

Vegyünk egy példát, ami miatt a központ kiválasztása a legfontosabb lépés. Ez egy egyszerű példa, ha kinyitom az ablakot, akkor a radiátor kapcsoljon le. Mindenki mondaná, hogy de hát ez olyan egyszerű. Berakok egy HomeKit-képes okos kapcsolót, ami lekapcsolja a fűtést, és egy nyitás érzékelőt, ami nézi, mikor nyitom ki az ablakot.

Nézzük ezt meg számokban HomeKit esetén:

 • Hue Smart Plug Bluetooth technológiával – 10.789 Ft
 • Eve Door & Window vezeték nélküli nyitásérzékelő – 13 900 Ft

Mindkettő megvásárolható az Apple.hu-n. De hát már látszik is, hogy a Smart Plug elhullik a Bluetooth miatt. Ezzel kezdtem, hogy ha messze van a fűtőtest az ablak nyitás érzékelőtől, akkor bizony nem fognak egymással jól kommunikálni, pedig a platformot, a nyelvet, a HomeKitet mindkettő “beszéli”. Erre tehát figyeljünk oda! Tegyük fel, hogy a Hue az Wi-Fi-s, tehát jól tudnak egymással kommunikálni.

Az ablakot manuálisan nyitjuk ki, végülis rárakjuk az érzékelőt, párosítjuk a HomeKittel, és működik. Az okos radiátorunk már nem ennyire okos, mivel mikor vettük, nem gondoltunk arra, hogy később a HomeKitbe szeretnénk integrálni. (Nem is tudom, van-e egyáltalán HomeKit-képes radiátor, tehát nem szelep.) Tehát a megoldás a már említett konnektor.

Na de ez egyszerű, beállítom a HomeKitben, hogy ha kinyitom az ablakot, kapcsoljon le a konnektor. Igen, de ez minden, csak nem szép. Mi van akkor, ha csak résnyire nyitjuk ki, mi van akkor, ha rövid vagy hosszabb szellőztetést tervezünk? Mi van akkor, ha mondjuk kinyitjuk résnyire, de nem akarjuk, hogy kihűljön teljesen, mert az nem optimális fűtés, inkább csak 3 fokkal levennénk. Ja hogy azt nem lehet, mivel a konnektor nem tud hőfokot állítani… Ugye hogy ez már nem olyan szép megoldás?

Ilyenkor jön képbe, hogy én az okos központot vettem meg elsőnek, a Homey-t. Az ADAX okos fűtés Homey-ready, de ezen kívül rendelkezik API-val is, tehát rögtön kinyitotta a cég más fejlesztők számára. Mivel a Xiaomi okos nyitás érzékelő Zigbee-s, az okos központom képes a Zigbee-vel is kommunikálni, így 3.500Ft-ért vettem egy nyitás érzékelőt. Párosítottam és már be is állítottam a Homey-n belül, hogy ha kinyitom az ablakot, 5 fokkal kevesebbre vegye a fűtést. Ezen kívül a Homey segítségével HomeKit-képes is lett az okos fűtésem, tehát két legyet ütöttem egy csapásra, mert nem a HomeKitbe zártam be magam.

Nem mondom, hogy mindenkinek ez az ideális, de jól gondoljuk meg vásárlás előtt milyen platformot, kommunikációt szeretnénk, és az képes-e mással is kommunikálni, mert egyszer csak kapunk egy pofont, hogy hát ezt nem lehet. Én azt ajánlom, hogy először mindig központot vegyünk és tegyük le mellette le a voksunkat. Az a központ sok eszközzel tudjon kommunikálni, ne csak egy márkával, például csak a Xiaomival. A központ legyen képes a HomeKitre (is), ha már Apple termékeink (is) vannak. Így lehetőségünk van megannyi márka közül választani, ha valami okos eszköz kell és nem csak a HomeKit lesz az egyetlen lehetőségünk.

A cikk nem tért ki erre, de léteznek olyan szoftverek is, amik mondjuk egy számítógépből csinálnak okos központot. Ilyen például a Homebridge, amiről már írtam korábban. Ez egyfajta megoldás, de jóval több programozói, technikai tudást igényel, mint egy okos központ, ahol csak kattintgatunk. Ettől függetlenül a Homebridge egy rendkívül jó megoldás központnak, igaz, automatizálásra például nem képes.

Ez a cikk a Homey okos központ bemutatásával folytatódik a napokban, amiben leírom, hogy én hogyan állítottam be a Homey-t és mit használok a HomeKitben, milyen automatizációkat készítettem itthonra, és mire képes a Homey!

Amennyiben tetszett a cikk és segítettünk, kérlek, értékeld azzal, hogy írsz egy rövid hozzászólást!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.