fbpx Skip to content

2019 év végén költöztem új albérletbe, ahol sajnálatos módon még a régi, FÉG gázkonvektoros fűtés volt. Valljuk be, ez 2020-ban már nem éppen ideális, de természetesen ugyanúgy használható, mint 20 éve.

Én modernebb fűtést akartam 2019-re, így nyilván olyan megoldást kerestem, ami okos otthonba is beilleszthető, iPhone-nal is irányítható és könnyedén beszerelhető. Így döntöttem az ADAX elektromos fűtőpaneljai mellett, amiket egy szuper csapat segítségével sikerül kiválasztanom. Erről 2019-ben két cikket is írtam, ez a cikk pedig lényegében az “1 éve az elektromos okos fűtésemmel” cikk, ami egyfajta beszámoló, hogy számomra hogyan vált be ez a fűtés.

Miért elektromos fűtés?

Alapjában véve a hideg kiráz a gáztól ???‍♂️, de azt tudni kell, hogy jelenleg a gáz még mindig gazdaságosabb fűtés, mint az elektromos. Persze ez akkor igaz, ha folyamatosan fűtünk, ha minden helyiséget mindig ugyanazon a hőfokon akarunk tartani.

Tehát az 1db konvektorral nem sokra mentem a nagyszobában, ezért úgy döntöttem, hogy elhagyom a gázt és az elektromos fűtés után kezdek érdeklődni, amihez természetesen a lehető legjobb ár/érték arányú panelben gondolkoztam. Én alapjában véve csak heti 3-4 napot vagyok otthon, tehát nekem a fűtést optimalizálnom kell. Nem kell, hogy minden helyiségben, mindig ugyanolyan erősséggel vagy éppen ugyanakkor fűtsön az adott fűtőtest. Ehhez szükségem volt egy távolról irányítható fűtőtestre, ami ne egy szimpla hősugárzó legyen, amit okos konnektorral kapcsolgatsz és lehet, hogy leég a ház, vagy egy klíma, ami tud fűteni.

Miért épp az ADAX NEO WiFi?

Könnyű telepítés és beállíthatóság. Az ADAX rendszerek “kulcsrakészek”, tehát villásdugóval is felszereltek, csupán be kell dugni és működik. Amennyiben szeretnék, talpat is rendelhetünk hozzájuk, tehát nem kell felfúrni a falra, bármikor mozgathatóvá válnak. Nyilván ezek fontos szempontok egy albérlet esetén is, bár esetemben én a főbérlővel megbeszéltem, hogy ezt itt hagyom majd neki, ha elköltözöm máshová, így lelakhatom a fűtőtestek árát. 2019 elején időközben ismerős albérletébe is Adaxot telepítettünk, mert a random megbízhatatlan elektromos fűtőtest leégett, a klíma pedig egészen más érzetet ad, ha fűtesz vele.

Nyilván egy egyetemistának is optimális lehet ez a fűtés, mert hétvégén hazamegy, vagy éppen hét közben is sokszor nincs otthon. Szinte bármilyen fűtéssel szemben megállja a helyét, pusztán optimalizálástól függ.

A kor követelményeinek megfelelő ingatlanban fő fűtésként is megállják a helyüket a norvég fűtőpanelek, mint amilyen az ADAX is. Ha egy átlagos, 20 m²-es szobát nem lehet négyzetméterenként 100 Wattal befűteni a rossz hőszigetelés miatt, akkor nem érdemes modern fűtőpanelekben gondolkodni.

Bővebben az ADAX-ról ezekben a cikkekben olvashatsz:

Wi-Fi avagy az okos technológia az ADAX NEO-nál

Miért nem vásároltam egy olcsóbb bármilyen márkájú elektromos fűtőpanelt 10-20.000Ft-ért, és egy okos konnektort 5.000-ért? Nyilván bennem is felmerült, hogy megoldom úgy, akár kényelmesebb is lenne a rendszer. De! Az olcsó fűtőpanelekben mozgó alkatrész, ventilátor is van, ami azon túl, hogy egy idő után hangos lesz, kavarja a port is, és alapjában véve szerintem az egész nagyon gagyi, az ADAX-ban nincs mozgó alkatrész, és sokkal jobb hatásfokkal is rendelkezik! Az okos konnektor pedig csak a be- és kikapcsolás lehetőségét adja meg, ami mondjuk vagy 0 vagy 2000W, ha a termosztátot maximumra vesszük.

Adax neo WiFi okos iOS alkalmazás

Az ADAX NEO terméke a hőfokhoz optimalizálja az áramfelvételt. Tehát míg mi be- és kikapcsolás segítségével mondjuk 0-2000W között kapcsolgatnánk a fűtőpanelunkat, addig ő 850W fogyasztás mellett 20 fokon tartja a lakást, ami néha több, néha kevesebb (okos konnektorral mérve, tesztelve). Tehát az okos konnektor megoldás lehet, de optimálisnak közel sem mondanám, érdemes így egy Wi-Fi-s panelben gondolkozni, ami rendelkezik megfelelő termosztáttal. Arról egyébként nem beszélve, hogy az okos konnektor esetén a termosztátod fix, amit a konnektorral nem tudsz állítani. Tehát vagy kikapcsolod a 22 fokot, vagy be, ami ismét nem annyira hatékony.

2020-ban az ADAX csatlakozott a Homey hálózathoz és kaptunk API-t is!

Hatalmas előrelépés a cég részéről, hogy 2020 közepén csatlakozott a Homey okos otthon központhoz a Wi-Fi-s fűtőpanelük, ami számomra egyfajta megváltás lett és lényegében itt érte meg ezerszer, hogy ezt a fűtőtestet választottam. A Homey-ról még nem írtam itt a Szifon.com-on pedig jóformán 1 éve használom már, mint okos központot. Ez jelenleg az egyik legjobban használható, optimalizálható okos központ, ami HomeKit-képessé tudja tenni az otthoni kiegészítőket. Írni fogok erről később, így a Homey-ba nem fogok most mélyebben belemászni. Hatalmas benne a potenciál.

Az első két képernyőképen lényegében a HomeKit fűtést láthatjuk, tehát a Homey segítségével az ADAX fűtőpanel HomeKit-képes lett, a harmadik képen pedig a Homey saját fűtés felületét láthatjuk. Jól látszik, mennyivel szebb megoldás, mint az ADAX alkalmazás, de ettől még természetesen enélkül is tökéletesen működik az okos fűtőtest. Ezen kívül az ADAX létrehozott egy nyilvános API-t is, amivel bármilyen fejlesztő csatlakoztathatja az ADAX fűtését a saját alkalmazásába. Így került ugye a Homey-ba is az ADAX, tehát könnyen lehet, hogy a HomeBridge központ is heteken belül támogatni fogja, vagy már támogatja az ADAX-ot, ezzel lényegében gyorsan HomeKit-képessé téve az okos fűtőtestet!

Arról egyébként nem beszélve, hogy a Homey-val “halálra optimalizálhatjuk” a fűtésünket. Például automatikusan, GPS alapján leveszi a fűtést, ha senki sincs otthon. A Netatmo okos időjárás állomás segítségével ha a Homey X idő alatt nagyobb hőmérséklet esést érzékel, akkor automatikusan állítja a fűtést, ha otthon vagyok, ha nem. Tehát a külső és a belső hőmérsékletet is alapul tudom venni, és optimalizálni vele a fűtést.

Én például szeretek hidegebb környezetben aludni, így ha otthon vagyok és alszom, akkor automatikusan vegye le a fűtést 20 fokra télen, majd pedig 4-kor kezdjen el fokozatosan fűteni, hogy a 8-as kelésre már kellemes 24 fok legyen. Ezek mind-mind olyan kényelmi funkciók, amik a 15 éves gáz konvektorral nem megoldhatóak.

Ezen kívül számos olyan optimalizációt lehet beállítani, hogy ha kinyitod az ablakot, vegye le a fűtést (ezt tudja az ADAX automatikusan, okos központ nélkül is) aztán ha mondjuk főzöl a konyhában, akkor nyilván automatikusan vegye le a fűtést, majd ha végeztél, akkor fel, ezen kívül a reggeli vagy esti fürdéshez is előre be lehet fűteni, majd lejjebb venni a fűtést. Effektíve az okos fűtéssel nincsenek határok, csupán a képzeletünk szabja meg, hogy mennyire jól optimalizáljuk.

Mennyi az annyi? Megéri-e az ADAX elektromos fűtőpanel?

2019 végén úgy döntöttem, statisztikát is készítek a téli hónapokról, mivel kíváncsi voltam, mennyi lesz a fűtésem havi szinten. Az elektromos fűtés nem éppen gazdaságos jelenleg, rengeteg dologtól függ, hogy megéri-e használni. Nekem nem az volt a célom, hogy 5.000Ft legyen a fűtésem havi szinten, ezt a gázzal és a 15 éves konvektorral nem tudtam volna megoldani. A cél egy fenntartható, számomra kényelmes fűtésem legyen, amit kedvemre optimalizálhatok. Ha ez minimálisan drágább lesz, akkor az számomra belefért, de nyilván ne legyen a fűtésem havi szinten 50-100.000Ft a kényelméért.

Mennyit lett akkor a 2019-2020-as téli időszakban a fűtésem?

Én egy viszonylag pici, 30nm társasházi lakásban lakom, aminek a kültéri szigetelését felújították 2019-ben. Azonban a nyílászárók 15 évesek, tehát lényegében azoknak a lecserélésével optimalizáltuk volna a legjobban a lakást az elektromos fűtésre. Én végül 1db fűtőpanelt vásároltam, ami a legerősebb változat, a 2000W-os volt. Ez összességében befűtötte az egész lakást probléma nélkül. Nézzük ezt számokban:

(A számok valós kWh-t mutatnak, valós árral, utólag javítva az Elmű számlák, fogyasztások alapján)

Jól látható, hogy 2019 decemberében 13.100Ft-ot költöttem fűtésre az egész lakásban, 2020 januárban pedig ugyanez már 20.800Ft volt. Ez volt a legmagasabb havi költségem. 2019 végén fűtésre összesen 17.419Ft-ot költöttem, míg 2020 elején ameddig fűteni kellett 45.734Ft-ot. Ez legyen 7 hónapnyi fűtés 63.000Ft-ért, ami osztva 7 hónappal 9.000Ft / hó értékre jön ki, éves szinten elosztva pedig hozza az 5250Ft / hó átlagot. Ezt én nem nevezem drága fűtésnek. Mindezek mellett pedig egy okos fűtésem volt, amit optimalizálhattam, sosem fáztam sosem volt melegem, és mindig melegbe értem haza. ❤️

Mielőtt ide költöztem volna, központi fűtéses lakásban laktam a belvárosban 27.000Ft-os közös költséggel, amiben a fűtés és a meleg víz benne volt. Ha azt szorzom 12 hónappal, vicces összeg jön ki, és ott 5 évig éltem. Talán ott is át kellett volna állni erre.

Alapjában véve ahány ház, annyi fűtési opció. Egy nagyobb ház esetén, ami mondjuk nem is társasház, minden bizonnyal egy gáz cirkó jobban megéri, és teszünk rá egy Netatmo termosztátot. De mondjuk egy vidéki nyaralóba, amibe télen le-leugrunk, lehet jobban megéri egy okos, elektromos fűtés, amit csak előre bekapcsolunk, és már melegbe érkezünk. Vagy éppen 10 fokon szinten tartunk.

Azt gondolom, számomra ideális volt az ADAX, és sok albérletesnek, egyetemistának jobb megoldás lehet. Én a kényelem miatt váltottam erre, nálam bevált, és ez a cikk inkább az okos fűtésről szól, amit nagyon jól lehet optimalizálni az életvitelünkhöz. Ettől függetlenül az ADAX panelek minőségben a toplista elején állnak és bátran ajánlom őket a 2020-2021-es fűtési szezonra is, akár csak kiegészítő fűtésnek, ha úgy van.

Ahogy múlt évben, úgy idén is kedvezménnyel vásárolhatjátok meg az ADAX NEO WiFi-t

Használjátok a FűtésKell.hu oldalon a SZIFON5 kupon kódot, ami 5.000Ft-os kedvezményt ad és segítségével akár dupla teljesítményre képes fűtőtestet is tudtok vásárolni!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Goethe Goethe says:

    Értem én, hogy ezért fizetnek, de…
    Magyarországon villannyal fűteni lényegesen drágább mint gázzal. Ezeknek a villany fűtő testek nek kizárólag második fűtésként van értelme állandóan lakott ingatlan ban vagy pedig és itt van igazán nagyobb értelme nyaralóban ideiglenesen lakott épületekben lakásokban. Tehát akinek elérhető a gáz az igenis gázzal fűt van ugyanis télen egy lakást állandóan fűtünk hogy temperáltunk valamilyen szinten. És egy 2020-as készüléket ne 30 évvel ezelőtti Fég konvektorról hasonlítsd össze. Tehát jelenleg a gázzal egyedül a napenergia ér fel. Az meg egyéni szociális probléma hogy neked undorod van a gáztól. Vajon miért?

  2. Te el is olvastad a cikket? Vagy csak addig, hogy a “ hideg kiráz a gáztól”? Mert amit Te itt leírtál az a cikkben is le van írva!

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a PR cikkeket teljesen egyértelműen jelezzük a PR címkével és kategóriával. ez nem egy PR cikk.

    az általad felvetettek mind le vannak írva a cikkben.

  4. Nekünk nagy légtér a nappali-előszoba-konyha, így 2 kisgyerek mellett kell a kiegészítő fűtésként valami. Mi egy Somogyi Kft által forgalmazott elektromos Wifi-vel (Tuya Smart app kell hozzá) működő radiátor mellett tettük le voksunkat! :wink: Bátran ajánlom. Sajnos az app (még) nem Homekit kompatibilis, de mindent tud amit kell!

  5. Avatar for expa expa says:

    A klíma sokkal olcsóbb és hatékonyabb mint a gáz.
    Persze akkor ha már be van építve…

  6. Jó választás a Somogyi Home wifis cuccok. És már van belőle nem is egy… :wink:

  7. Avatar for endy endy says:

    Nem javaslom senkinek se, hogy konnektorba dugjon, pláne őrizetlenül hagyjon egy ekkora teljesítményű cuccot, pláne folyamatosan. De minimum ellenőrizze a dugalj bekötését mielőtt…

  8. 2 kW a max. teljesitmeny. Az lofutty. Egy erosebb porszivo vagy egy hagyomanyos fozolap tobbet vesz fel.

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen nem sok amit felvesz az a kb 9-10 A, csak ugye előbb v utóbb beindul az oxidáció az érintkező felületeken ami nagyobb áramsűrűséget eredményez és elkezdi melegíteni picivel jobban mint a normális, majd ez az idővel nő és az olcsóbb konnektoroknál hamarabb a jó minőségűeknél később hozza el a cserét, mind aljzat mind a dugó estében, mert ha nem akkor jön az olvadás és nem a tavaszi, sztem erre gondolt endy, hogy sokan nem figyelnek vagy nem tudják és ezekből lesznek a lakástüzek. Bár egy túlmelegedő konnektornak jellemző szaga van, azt hogy nem veszik észre emberek azt én sem értem.

  10. Ebben igazad van de kizártnak tartom, hogy ne lenne erre védelmi elektronika egy ilyen cuccnál gyárilag beépítve. A gázkazánok sem próbálkoznak a végtelenségig begyújtani ha nem kapnak megfelelő jelet az égéstérből (különben előbb-utóbb robbanás lehet), inkább abbahagyják és kiírnak egy hibakódot).

    De persze, a tudatos használat az fontos, bármilyen eszközről is legyen szó.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Hát nem tudom milyen védelemre gondolsz, mert amit leírtam az a készüléken kívüli ok, azt nem látja szegény, hogy a falialjzat vagy a dugó érintkezője már oxidos, esetleg koszos v a 2 együtt és kisebb keresztmetszeten folyik át a készüléknek kellő áram és ez melegíti azt. Arra ott a tulajdonos, hogy évente cserélje v 2 évente ha jobb a minőség, vagy kiszagolja, ami már a végkifejlet eleje ha szaga van a melegedéstől. Tudom volt kéglim amiben panel fűtőtestek voltak 6kW teljesítményben összesen, persze külön helyiségekben és egy de fixre kötött 6kW-os hőtárolós kályha. Na eléfordult az idény elején, hogy éreztem a szagát konnektornak és gyors csere megoldotta, ez az egyik 2kW-os volt, persze mindkettőét cseréltem dugókat is és ez 2 évente, így már csak fizetni kellett azt kicsit amit mért is az óra. (nem estem túlzásba okos volt a rendszer csak régi módon) :roll_eyes:

  12. Avatar for rgbx rgbx says:

    Én is inkább klíma felé mentem volna, persze van, akit zavar a hangja, és azt azért gyakrabban kell karbantartani, mint egy szimpla fűtőpanelt. Előnye viszont, hogy hűteni is tud, amire egyre nagyobb szükség van. Ha kevés a használat, akkor az egyszerűbb észszerűbb lehet. Klímából is be lehet vásárolni rosszat, mivel a gázhoz képest kb. 3x-os hátrányból indul a villany, szóval ha a SCOP < 3, akkor a gázzal járnánk jobban. Infrapanel jöhetne még szóba a csöndes fronton, azzal egyáltalán nem kell előfűteni a lakást, mivel sugárzás útján kelt hőérzetet.

  13. Avatar for gunar gunar says:

    A klímás fűtés jó is lehet ha fűtésre optimalizált a teljes rendszer, mert akkor ugye a H-tarifát érdemes bekötni, azt nem is értem ha valaki infra fűtést telepít, nem panelosat hanem az infrafilmet / fólát (olvasgatom egy ideje, csak nem találtam még promóción kívüli érdemleges infót róla, a panelokról viszont hallottam használótól rosszat, konkrétan megbánta és kidobott pénznek tartja) erre vmiért ha jól tudom nem adnak H-tarifát, pedig akkor lenne igazán gazdaságos. Ahol olvastam az infrafilmről ott számítási táblázat szerint kicsit olcsóbbra jött ki használata mint a gázé, szóval elgondolkoztató, még utólag is a mennyezet fűtés ezzel, mert ahhoz kell a legkisebb bontást átépítést eszközölni.
    Aki meg olyan helyre telepít elektromos fűtést ami nem saját annak egyértelműen a sima fűtőpanel a megoldás és ha több van akkor az okos kivitellel lehet talán spórolni többet.

  14. Avatar for rgbx rgbx says:

    Nyilván a klímához télre H/GEO tarifát kell bevinni. Ezt csak 4,1 fölötti SCOP-ra lehet, ha jól tudom. Az infrafűtés és a gáz ilyen összehasonlításáról még nem hallottam, szerintem nem is lehet kijelenteni, hogy bármelyik jobb lenne a másiknál. Mindig egy adott körülményhez kell nézni a dolgot. Jó hőszigetelésnél, és kevés benn tartózkodás mellett biztosan elég lesz az infrapanel, fűtőpanel, esetleg olajradiátor. Folyamatos fűtésnél meg valószínű a gáz lesz a jobb választás. Egyébként ha valakinek gázkonvektorok vannak benn, és nem akar váltani cirkóra, vagy elektromos/klímás fűtésre akkor a meglévő gázos konvektorokat is fel lehet okosítani egy magyar fejlesztésű szettel (“gázkonvektor termosztát” keresés kihozza), és utána akár mobilról is lehet állítgatni a helyiség hőfokát.

  15. A klíma hőérzete miatt vettünk végül ADAX-ot páromhoz. Sajnos a klíma fűtésének a hőérzete olyan meh. Legalábbis nekünk. Ha lehet nem is használjuk fűtésre.

    @gunar Lehet jobb az ár/értéke, manapság mindenki ebben gondolkozik, számít +5.000Ft / hó? 3 hónapig? Nem. Számít, hogy tudod vezérelni távolról, jobb élményben van részed, nem hangos, és persze lehet aludni mellette? Igen. Nem értem ezeket mindennél többet spóroljunk dolgokat.

  16. Avatar for rgbx rgbx says:

    Kicsit kicsavarva a mondást, természetesen ahány ház, annyi igény és annyi megoldás. Nem biztos, hogy ami az egyik embernek/családnak megfelel, az a másiknak is ugyanúgy meg fog. Használjátok egészséggel a fűtőpanelt. :+1:

  17. Avatar for gunar gunar says:

    Értem amit mondtál, nem a spórolás miatt írtam itt fentebb az infra filmet, hanem mert amiket hosszabb ideje olvasgatok róla itt is ott is, azok alapján egy tuti fűtés lehet, de mint írtam az infrafilmes megoldásra nincsen ismerős akinél lenne, a panelosra van ő köpköd rá (lehet spórolás miatt maguk tervezték és telepítették alul méretezték esetleg, nem tudom) szóval nekem az infrafilmes megoldás főként az elv miatt és az infra jótékony hatásai miatt szimpatikusabb és nem feltétlenül a spórolás miatt, persze ha nem kerül sokba az üzemeltetése az nem baj :grinning: A klíma fűtásre nekem sem gyere be, most pár napig a kicsi miatt már használtuk, de inkább bekapcsoltam a falikazánt, az bejövősebb. Szóval még a tavaly felszerelt komplett gáz központi mellett is filózok az infrafilmes lehetőségen az egészségügyi hatásai miatt, de bele látatlanban nem ugrok.

  18. Mivel lett API, így már van Homebridge plugin is, amivel vezérelhetővé válik a HomeKit-ből ezáltal Siri-vel, például set thermostat to twenty.

    Homebride-ről bővebben:

  19. @SzifonAdmin neked is baromi lassan reagál a fűtőtest az appból/homeból kiadott parancsokra? Nálam simán fél-1 perceket is kell várni mire történik valami és persze semmi visszajelzés nincs.

  20. Sajnos azóta elköltöztem és már nem használom sem a fűtőtestet sem az appot :confused: Így ebben már nem tudok segíteni.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Goethe Avatar for rgbx Avatar for Szifon Avatar for ithomkasy Avatar for endy Avatar for taky1974 Avatar for Jadeye Avatar for expa Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Goethe Goethe says:

    Értem én, hogy ezért fizetnek, de…
    Magyarországon villannyal fűteni lényegesen drágább mint gázzal. Ezeknek a villany fűtő testek nek kizárólag második fűtésként van értelme állandóan lakott ingatlan ban vagy pedig és itt van igazán nagyobb értelme nyaralóban ideiglenesen lakott épületekben lakásokban. Tehát akinek elérhető a gáz az igenis gázzal fűt van ugyanis télen egy lakást állandóan fűtünk hogy temperáltunk valamilyen szinten. És egy 2020-as készüléket ne 30 évvel ezelőtti Fég konvektorról hasonlítsd össze. Tehát jelenleg a gázzal egyedül a napenergia ér fel. Az meg egyéni szociális probléma hogy neked undorod van a gáztól. Vajon miért?

  2. Te el is olvastad a cikket? Vagy csak addig, hogy a “ hideg kiráz a gáztól”? Mert amit Te itt leírtál az a cikkben is le van írva!

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a PR cikkeket teljesen egyértelműen jelezzük a PR címkével és kategóriával. ez nem egy PR cikk.

    az általad felvetettek mind le vannak írva a cikkben.

  4. Nekünk nagy légtér a nappali-előszoba-konyha, így 2 kisgyerek mellett kell a kiegészítő fűtésként valami. Mi egy Somogyi Kft által forgalmazott elektromos Wifi-vel (Tuya Smart app kell hozzá) működő radiátor mellett tettük le voksunkat! :wink: Bátran ajánlom. Sajnos az app (még) nem Homekit kompatibilis, de mindent tud amit kell!

  5. Avatar for expa expa says:

    A klíma sokkal olcsóbb és hatékonyabb mint a gáz.
    Persze akkor ha már be van építve…

  6. Jó választás a Somogyi Home wifis cuccok. És már van belőle nem is egy… :wink:

  7. Avatar for endy endy says:

    Nem javaslom senkinek se, hogy konnektorba dugjon, pláne őrizetlenül hagyjon egy ekkora teljesítményű cuccot, pláne folyamatosan. De minimum ellenőrizze a dugalj bekötését mielőtt…

  8. 2 kW a max. teljesitmeny. Az lofutty. Egy erosebb porszivo vagy egy hagyomanyos fozolap tobbet vesz fel.

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen nem sok amit felvesz az a kb 9-10 A, csak ugye előbb v utóbb beindul az oxidáció az érintkező felületeken ami nagyobb áramsűrűséget eredményez és elkezdi melegíteni picivel jobban mint a normális, majd ez az idővel nő és az olcsóbb konnektoroknál hamarabb a jó minőségűeknél később hozza el a cserét, mind aljzat mind a dugó estében, mert ha nem akkor jön az olvadás és nem a tavaszi, sztem erre gondolt endy, hogy sokan nem figyelnek vagy nem tudják és ezekből lesznek a lakástüzek. Bár egy túlmelegedő konnektornak jellemző szaga van, azt hogy nem veszik észre emberek azt én sem értem.

  10. Ebben igazad van de kizártnak tartom, hogy ne lenne erre védelmi elektronika egy ilyen cuccnál gyárilag beépítve. A gázkazánok sem próbálkoznak a végtelenségig begyújtani ha nem kapnak megfelelő jelet az égéstérből (különben előbb-utóbb robbanás lehet), inkább abbahagyják és kiírnak egy hibakódot).

    De persze, a tudatos használat az fontos, bármilyen eszközről is legyen szó.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Hát nem tudom milyen védelemre gondolsz, mert amit leírtam az a készüléken kívüli ok, azt nem látja szegény, hogy a falialjzat vagy a dugó érintkezője már oxidos, esetleg koszos v a 2 együtt és kisebb keresztmetszeten folyik át a készüléknek kellő áram és ez melegíti azt. Arra ott a tulajdonos, hogy évente cserélje v 2 évente ha jobb a minőség, vagy kiszagolja, ami már a végkifejlet eleje ha szaga van a melegedéstől. Tudom volt kéglim amiben panel fűtőtestek voltak 6kW teljesítményben összesen, persze külön helyiségekben és egy de fixre kötött 6kW-os hőtárolós kályha. Na eléfordult az idény elején, hogy éreztem a szagát konnektornak és gyors csere megoldotta, ez az egyik 2kW-os volt, persze mindkettőét cseréltem dugókat is és ez 2 évente, így már csak fizetni kellett azt kicsit amit mért is az óra. (nem estem túlzásba okos volt a rendszer csak régi módon) :roll_eyes:

  12. Avatar for rgbx rgbx says:

    Én is inkább klíma felé mentem volna, persze van, akit zavar a hangja, és azt azért gyakrabban kell karbantartani, mint egy szimpla fűtőpanelt. Előnye viszont, hogy hűteni is tud, amire egyre nagyobb szükség van. Ha kevés a használat, akkor az egyszerűbb észszerűbb lehet. Klímából is be lehet vásárolni rosszat, mivel a gázhoz képest kb. 3x-os hátrányból indul a villany, szóval ha a SCOP < 3, akkor a gázzal járnánk jobban. Infrapanel jöhetne még szóba a csöndes fronton, azzal egyáltalán nem kell előfűteni a lakást, mivel sugárzás útján kelt hőérzetet.

  13. Avatar for gunar gunar says:

    A klímás fűtés jó is lehet ha fűtésre optimalizált a teljes rendszer, mert akkor ugye a H-tarifát érdemes bekötni, azt nem is értem ha valaki infra fűtést telepít, nem panelosat hanem az infrafilmet / fólát (olvasgatom egy ideje, csak nem találtam még promóción kívüli érdemleges infót róla, a panelokról viszont hallottam használótól rosszat, konkrétan megbánta és kidobott pénznek tartja) erre vmiért ha jól tudom nem adnak H-tarifát, pedig akkor lenne igazán gazdaságos. Ahol olvastam az infrafilmről ott számítási táblázat szerint kicsit olcsóbbra jött ki használata mint a gázé, szóval elgondolkoztató, még utólag is a mennyezet fűtés ezzel, mert ahhoz kell a legkisebb bontást átépítést eszközölni.
    Aki meg olyan helyre telepít elektromos fűtést ami nem saját annak egyértelműen a sima fűtőpanel a megoldás és ha több van akkor az okos kivitellel lehet talán spórolni többet.

  14. Avatar for rgbx rgbx says:

    Nyilván a klímához télre H/GEO tarifát kell bevinni. Ezt csak 4,1 fölötti SCOP-ra lehet, ha jól tudom. Az infrafűtés és a gáz ilyen összehasonlításáról még nem hallottam, szerintem nem is lehet kijelenteni, hogy bármelyik jobb lenne a másiknál. Mindig egy adott körülményhez kell nézni a dolgot. Jó hőszigetelésnél, és kevés benn tartózkodás mellett biztosan elég lesz az infrapanel, fűtőpanel, esetleg olajradiátor. Folyamatos fűtésnél meg valószínű a gáz lesz a jobb választás. Egyébként ha valakinek gázkonvektorok vannak benn, és nem akar váltani cirkóra, vagy elektromos/klímás fűtésre akkor a meglévő gázos konvektorokat is fel lehet okosítani egy magyar fejlesztésű szettel (“gázkonvektor termosztát” keresés kihozza), és utána akár mobilról is lehet állítgatni a helyiség hőfokát.

  15. A klíma hőérzete miatt vettünk végül ADAX-ot páromhoz. Sajnos a klíma fűtésének a hőérzete olyan meh. Legalábbis nekünk. Ha lehet nem is használjuk fűtésre.

    @gunar Lehet jobb az ár/értéke, manapság mindenki ebben gondolkozik, számít +5.000Ft / hó? 3 hónapig? Nem. Számít, hogy tudod vezérelni távolról, jobb élményben van részed, nem hangos, és persze lehet aludni mellette? Igen. Nem értem ezeket mindennél többet spóroljunk dolgokat.

  16. Avatar for rgbx rgbx says:

    Kicsit kicsavarva a mondást, természetesen ahány ház, annyi igény és annyi megoldás. Nem biztos, hogy ami az egyik embernek/családnak megfelel, az a másiknak is ugyanúgy meg fog. Használjátok egészséggel a fűtőpanelt. :+1:

  17. Avatar for gunar gunar says:

    Értem amit mondtál, nem a spórolás miatt írtam itt fentebb az infra filmet, hanem mert amiket hosszabb ideje olvasgatok róla itt is ott is, azok alapján egy tuti fűtés lehet, de mint írtam az infrafilmes megoldásra nincsen ismerős akinél lenne, a panelosra van ő köpköd rá (lehet spórolás miatt maguk tervezték és telepítették alul méretezték esetleg, nem tudom) szóval nekem az infrafilmes megoldás főként az elv miatt és az infra jótékony hatásai miatt szimpatikusabb és nem feltétlenül a spórolás miatt, persze ha nem kerül sokba az üzemeltetése az nem baj :grinning: A klíma fűtásre nekem sem gyere be, most pár napig a kicsi miatt már használtuk, de inkább bekapcsoltam a falikazánt, az bejövősebb. Szóval még a tavaly felszerelt komplett gáz központi mellett is filózok az infrafilmes lehetőségen az egészségügyi hatásai miatt, de bele látatlanban nem ugrok.

  18. Mivel lett API, így már van Homebridge plugin is, amivel vezérelhetővé válik a HomeKit-ből ezáltal Siri-vel, például set thermostat to twenty.

    Homebride-ről bővebben:

  19. @SzifonAdmin neked is baromi lassan reagál a fűtőtest az appból/homeból kiadott parancsokra? Nálam simán fél-1 perceket is kell várni mire történik valami és persze semmi visszajelzés nincs.

  20. Sajnos azóta elköltöztem és már nem használom sem a fűtőtestet sem az appot :confused: Így ebben már nem tudok segíteni.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Goethe Avatar for rgbx Avatar for Szifon Avatar for ithomkasy Avatar for endy Avatar for taky1974 Avatar for Jadeye Avatar for expa Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar Avatar for ef-dani