fbpx Skip to content

A Szifon.com-on nem csak az Apple-ről, hanem az okos otthonokról, okos eszközökről is beszámolunk, tesztelünk, információt adunk az olvasóknak, és most egy vezeték nélküli profi riasztórendszer került a kezünkbe, az Ajax Systems!

Ajax Systems vezeték nélküli okos riasztó rendszer – teszt és vélemény

Sokunk találkozott már riasztóval az életében, sőt, bizonyára számos olvasónk jelenleg is használ ilyet. A riasztó rendszerek kiépítése szakértelmet, időt, és adott esetben rengeteg munkát is igényel, ami az Ajax esetében nem feltétlen igaz. Ezt terméket úgy fejlesztették ki, hogy adott esetben mi magunk is kiépíthetjük, telepíthetjük, anélkül hogy szétszednénk, kábeleznénk az egész lakást, de ettől függetlenül érdemes szakember segítségét kérni. Nézzük is meg, mire képes, és mikor érdemes használni.

Mire képes az Ajax rendszer és mi az innováció benne?

Az Ajax rendszer alapját a Malevich OS adja, ami egy saját szoftvert jelent. Ez fut a hubon, avagy a központi egységen, és a szoftvernek az algoritmusai segítségével az egyik legbiztonságosabb riasztó rendszert kapjuk.

A hub külső és belső behatolások ellen is véd, és rendelkezik fejlett tűzfal rendszerrel, fejlett kódokkal, amik a jelzavarást figyelik és persze a felhőn keresztül folyamatosan kommunikál velünk. Az Ajax hub tehát nem csak lokálisan, hanem a világ bármely pontjáról irányítható, és értesítéseket küld nekünk, ha valami történik otthon. Ezen felül beköthető távfelügyeletre is, így ugyan mi is kapunk értesítést a riasztásról, de közben a szolgálat is, de erről majd később.

Mi történik, ha…?

Ez egy riasztó rendszer, minden olyan eshetőségre felkészült, ami megtörténhet. Ilyen például, ha elmegy az áram, 15 órán keresztül képes működni a beépített akkumulátornak köszönhetően. Ha zavarják a jelet, akkor képes másik csatornára váltani, így megelőzve azt, hogy ennek a segítségével jussanak be a lakásba. Ha nincs internet, átvált az első, majd második SIM-kártyára, akár két különböző szolgáltató kártyáit használva. Ha megpróbálják lehallgatni, az erős titkosítási kulcsoknak köszönhetően egyszerűen lehetetlen. Az Ajax mindenre felkészült és szinte esélyt sem ad a betörőnek.

Mindezeken felül természetesen mindenről kapunk SMS-t, hívást, és push értesítést is a telefonunkra, tehát bárhol vagyunk, az Ajax figyelmeztet majd minket a problémára, illetve a rákötött távfelügyeletet is értesíti!

A fentiek mellett a Malevich OS számos olyan beépített funkcióval is rendelkezik, amiket itt felsorolni lehetetlen, egyszóval a rendszer nem egy a sok közül, hanem “A” vezeték nélküli riasztó rendszer.

Mit vásároljunk?

Szeptember óta használom ezt a rendszert, és hála a jó égnek, éles helyzetben még nem sikerült kipróbálni, de ezalatt a néhány hónap alatt lényegében mindenbe belefutottam. Véletlen beriasztottam, sikerült tesztelni többször is a mozgás érzékelőt, rendelkezek cicával és persze robot porszívóval (nem mindegy!), ezen felül kitapasztaltam a telepítést, az éjszakai használatot, az értesítéseket, a beállításokat, az automatizációt és a kamera rendszert is rákötöttem már. Egyszóval ez nem egy 1 hetes teszt, illetve bármi felmerülő, a hozzászólásokban feltett kérdésre is megpróbálok válaszolni!

A hub

A riasztó rendszer szedd össze magad jelleggel vásárolható meg a az ajaxriaszto.hu oldalon, de erről a cikk végén írok majd részletesen. Nem kötelező szettet vásárolni, ha csak 1 ajtót szeretnénk védeni, azt is megtehetjük, de mindig kezdjük a központi egységgel.

A hub az egész rendszer központja, lényegében ez kommunikál a Jeweller rendszeren keresztül az eszközökkel, a felhőn keresztül pedig velünk. A Jeweller rendszer az, ami lényegében az Ajax lelkét adja. Ez egy, a cég által fejlesztett saját kommunikációs protokoll, amin keresztül az eszközök jelentenek, illetve amin keresztül titkosítva kommunikálnak a kiegészítők. Mi történik, ha ezt zavarják? Jelez, és átvált egy másik csatornára automatikusan! Mi történik, ha nincs jel? Jelez és riaszt! A Jeweller folyamatosan futtatja az öndiagnosztikát és azon dolgozik, hogy a riasztó és kiegészítői minden esetben elérhetőek legyenek, és kommunikáljanak velünk. 

Tehát első körben kezdjük a hub kiválasztásával. Itt lényegében a ház méretétől függ, hogy melyik típust érdemes megvásárolni, illetve az is fontos, hogy később milyen kiegészítőt szeretnénk hozzá csatolni. A sima hub alapjában véve bőven elegendő egy átlagos háztartásban, de mutatom a táblázatot:

A sima Hubra is ráköthető 100 szenzor, beállítható rajta 10 kamera, hozzáadható egy plusz jeltovábbító és 50 felhasználót is képes kezelni. A Hub Plus rendelkezik 2db SIM-kártya bemenettel, amik 2G-n és 3G-n is képesek kommunikálni. Tehát ha a GSM hálózatot zavarják, akkor másik fekvencián, akár másik hálózaton is jelez nekünk! Ezen felül a Hub Plus rendelkezik beépített Wi-Fi-vel, tehát adott esetben nem kell Ethernet hálózatra kötni. A Hub 2 jelenleg még fejlesztés alatt van, és ugyancsak 2db SIM-kártyát kezel, azonban már támogatja majd a kamerával is rendelkező mozgásérzékelőt, ami a Hub 2-höz hasonlóan fejlesztés alatt van. Ezek valamikor tavasszal válhatnak elérhetővé.

Nyilván az árak is így alakulnak, például a Hub Plus kétszer annyiba kerül, mint a sima Hub. Egy átlagember számára a sima Hub bőven elegendő, én is ezt használom.

Ajax szenzorok

Természetesen megannyi kiegészítő vásárolható az Ajax rendszerhez. Érdemes a szettek között körülnézni, amik általában 1db mozgásérzékelőt, 1db ajtó nyitásérzékelőt, valamint 1db kulcscsomóra tehető, vezeték nélküli távirányítót tartalmaznak.

Mozgásérzékelők

Az Ajax nem bízta a véletlenre, ötféle mozgásérzékelőt vásárolhatunk meg. Ezek közül van külső és belső, olyan, ami külön nézi a kisállatokat, vagy ami csak egy falat húz, mintha egy virtuális kerítésünk lenne, és ha azon áthalad valaki, akkor azonnal jelez, riaszt!

Az Ajax MotionProtectnek hívja a mozgásérzékelőjét. Ez is a fejlett rendszerre épül, tehát nem jelez sem kisállat, sem robot porszívó esetén, így nyugodtan otthon hagyhatjuk a cicát, a riasztó nem veszi figyelembe. Ezt saját tesztből is tudom, mivel mind macskám, mind robot porszívóm is van, és egyikre sem riasztott be az Ajax.

Ezen kívül a cég rendelkezik egy MotionProtect Plus-szal is, ami lényegében a 3D-s mozgások, mint például függöny, vagy a kandallóban lévő tűz mozgására sem riaszt be, mert többféle szenzorral rendelkezik. Nyilván ahány ház, annyiféle szoba, annyiféle megoldás a mozgásérzékelők elhelyezésére, de alapjában véve a MotionProtect tökéletesen megfelel egy átlagos szobában, ahol ha elmegyünk, becsukjuk az ajtót, ablakot, és maximum a macska mászkál.

Természetesen kültérre is rendelkezik szenzorral az Ajax, ami tulajdonképpen két szenzorral felszerelt, hogy az állatok, például egy kutya miatt ne riasszon már be a ház. Tényleg, ahányféle ház, annyiféle mozgásérzékelő, ezeket érdemes előre kitalálni.

Ajtó és ablak szenzor

Az elsődleges védvonal az ajtóra vagy ablakra helyezett szenzor. Ez több szempontból is fontos. Egyrészt nyilván ezeken keresztül jut be a betörő, de akár még a besurranó tolvaj is. Ebből is többfélét vásárolhatunk, de alapjában véve egy átlagos ajtóra a sima DoorProtect protect bőven elegendő. A DoorProtect Plus segítségével olyan betörésről is értesülünk, amikor maga azt ajtó vagy ablak maga nem nyílik ki, de mondjuk egy részén erőteljesen áthatolnak, például betörik, tehát rezgést is érzékel.

Tegyük fel, olyan házban élünk, ahol sok az ablak, például az erkélyajtó csupa ablak. Azon nyilván úgy fognak bejönni, hogy szépen betörik. Az Ajax első védvonala, a GlassProtect erre ad védelmet. A különösen érzékeny mikrofon és ez erre kifejlesztett szoftver segítségével az ablak betörés ellen is védhetjük magunkat, amik sem a kutyára, sem egyéb hangokra, például mennydörgésre nem lépnek működésbe.

Ajax szirénák, és füst- és vízszivárgás-érzékelők

Az Ajax rendszer másodlagos védvonala ugye a mozgásérzékelők, a harmadik védvonal pedig a sziréna, illetve a füst-, valamint vízszivárgás-érzékelők. Első körben ejtsünk szót a beltéri és kültéri szirénákról.

A sziréna ugyan nem minden esetben riasztja el a betörőt, de sokszor felkelti a szomszédok figyelmét és közben zavarja magát a behatolást is. Mindkét sziréna vezeték nélküli és akkumulátorról, elemről működik akár 5 éven keresztül! A belső szirénát HomeSiren-nek hívja az Ajax, mely lényegében figyelmeztet arra, hogy riasztás van, illetve a különböző funkciók, például éjszakai üzemmód aktiválásakor is jelzést ad. Már a HomeSiren is viszonylag hangos, de a külső az valami brutális.

Konkrétan egy helikopternél is hangosabb, de még egy mellettünk elhaladó, megkülönböztető jelzéssel közlekedő rendőr vagy mentő autónál is hangosabb, amiről ugyebár tudjuk, milyen hangos. Azt hiszem, emellett már nem nagyon megy el senki, így ha szeretnénk felkelti a szomszédság figyelmét, ez megteszi.

Az Ajax rendelkezik füst- és CO₂-érzékelővel is, valamint vízszivárgásról is kapunk értesítést. Tehát ha tűz üt ki, vagy éppen otthon a gáz kazánnal van valami, akkor a riasztó ebben az estben is jelez, még úgy is, ha otthon vagyunk! Ha valakinek már tört el vízcsöve, vagy romlott el a bojlere, tudja, mennyire fontos lehet egy vízszivárgás-érzékelő.

Ezeken kívül érdekes lehet még az Ajax konnektor, mellyel riasztás esetén ki- és bekapcsolhatunk eszközöket. Nálam ilyen egy éjjeli LED-sor, amit riasztás esetén lekapcsol, majd mikor hazaérek, felkapcsol, tehát a bejáratnál már nem kell kapcsolót keresnem és tudom azt is, hogy ki van riasztva, vagy éppen működik az éjszakai mód, de természetesen ez bármire használható. Ezen felül méri az áramfogyasztást és túlfeszültség védelmet is kapott a konnektor, illetve természetesen különböző automatizációkat is létrehozhatunk vele.

Vezeték nélküli kezelő szervek, keypad és kulcstartó

El is érkeztünk az utolsó szekcióhoz, ami tulajdonképpen a riasztó irányítására szolgál. Ezek még mindig a hardveres termékek, tehát az iOS alkalmazásról még mindig nem beszéltük. ??‍♂️ Ilyen, elsődleges kezelőszerv a KeyPad, mely lényegében a már megszokott számkódos panel, ami az Ajax esetén érintőgombos panel, és az élesítés, hatástalanítás mellett több felhasználót is támogat, illetve pánik funkciót is tartalmaz!

Ajax keypad

Ahogy a képen is látszik, felül a különböző funkciókat mutatja a panel, alul pedig hatástalanítást, éjszakai módot, valamint élesítést kapcsolhatjuk, ezen felül sima Hub esetén 50 felhasználót képes kezelni! Az iOS alkalmazás segítségével kényelmesen beállíthatunk minden családtagnak, adott esetben ismerősnek kódot, például ha valaki megetetné a macskát, nem kell tudnia a riasztó kódot, csak ideiglenesen megadunk egyet. Ezen felül megadhatunk olyan kódot is, ami kényszerítéskor csendesen riaszt. Például ha a betörő a nyitáskor “tör ránk” és közben kényszerít a kód beírására, beírjuk a “jó” kódot, majd az úgy tesz, mintha kiriasztana de továbbra is értesíti a kivonuló csapatot.

Az Ajax másik hardveres eszköze az úgynevezett távirányító. Ezzel lényegében be illetve kiriaszthatunk, valamint bekapcsolhatjuk az éjszakai módot, illetve pánik gombbal is rendelkezik. A pánik gomb segítségével rögtön kiszállhat a már korábban leszerződött járőr egység, vagy akár több telefon készülék is megszólalhat, de erről majd később. Hasznos lehet idősek számára is, ha esetleg komolyabb probléma történne.

iPhone, Apple Watch alkalmazás, értesítések

Az egész Ajax rendszer mit sem érne a profi iOS alkalmazása nélkül. Az egész rendszer olyan könnyen telepíthető, mintha egy Apple terméket fognánk a kezünkben és állítanánk be. Első körben a Hubot kell csatlakoztatni Ethernet segítségével, majd pedig letölteni az Ajax alkalmazást. Ezután ő rögtön megtalálja a Hubot majd E-mail és SMS kóddal aktiváljuk azt.

Ajax Apple iPhone alkalmazás

A Hub telepítése után nézzük, mit is látunk a jobb szélső képen. Első körben látszik az akkumulátor szint. Az eszköz azonnal szól, ha elmegy az áram, és átvált akkumulátoros üzemmódra, amit 15 órán keresztül képes fenntartani. Láthatjuk, hogy a fedél nyitva van. Ez azt jelenti, hogy levettük az eszköz hátulját, mintha valaki mondjuk szét szeretné szedni, vagy mondjuk leszedte a falról valamiért. Természetesen riasztás beállítható erre is! Végül pedig a csatlakozási pontok, itt jól látszik, hogy a GSM modul még nem volt beállítva, de Etherneten keresztül már működött az eszköz.

Az eszközöket lényegében a hozzájuk kapott QR-kóddokkal tudjuk a rendszerhez csatlakoztatni. Ez kiegészítőnként néhány másodpercet vesz igénybe, de lényegében egészen fájdalommentes procedúra. Külön a firmware frissítésre nem kell figyelni, a rendszer a háttérben folyamatosan frissíti őket. Ahogy látjuk, mindent magyarul kapunk meg, még az értesítéseket is. Az egyes kiegészítők alatt megadhatunk számos beállítást, mikor működjön, mikor nem, illetve eszköz-specifikus kapcsolókat is találunk. Különböző teszteket futtathatunk, mint például jelerősség teszt. A Jeweller technológiának köszönhetően hatalmas távolságokra lehetnek egymástól az eszközök, és még azt is beállíthatjuk, hogy mikor jelentsenek.

Optimális esetben akár 1-2000 méterig is “ellát” a központi egység, tehát akár a kert határába is rakhatjuk a mozgásérzékelőt, vagy pedig három fal is elválaszthatja, még azt is érzékeli a Hub. Erről egyébként folyamatosan kapjuk a tájékoztatást is, és ha megzavarják, akkor riaszt a rendszer!

Az élesítést a már említett hardver elemeken kívül az iPhone-on és az Apple Watch-on futó appal is elindíthatjuk. Ehhez iOS alatt a negyedik tabra kell lépnünk, majd a bal felső, élesítésre szánt megnyomni, a sort folytatva a jobb felső a hatástalanítás, a bal alsó az éjszakai mód, a jobb alsó pedig a pánik gomb.

Az Apple Wach alkalmazás segítségével is aktiválhatjuk az Ajaxot, a fentihez hasonlóan ott is funkció gombokat kapunk. Az iOS alkalmazásban az általános beállításokon felül zónákat, avagy szobákat is létrehozhatunk, és ezekhez hozzárendelhetünk egy-egy kiegészítőt. Így például éjszakai riasztást is bekapcsolhatunk, amiben mondjuk az emeleten mászkálhatunk, de az alsó szint, a garázs már teljesen riasztva van.

Mivel mindenki rendelkezik már mobiltelefonnal, akár a bejárónőnek is adhatunk egy ideiglenes riasztó kódot, amit a KeyPaddel aktiválva már dolgozhat is, ameddig mi nem vagyunk otthon.

Természetesen az Ajax képes kezelni az IP-kamera rendszereket RTSP protokollon keresztül, de a népszerű márkák, mint például a Hikvision natív támogatást is kaptak, így ugyan kiriasztunk otthon, de kamerán keresztül láthatjuk mi történik. Például jön egy futár, de nem vagyunk otthon, felhív, kiriasztunk, beengedjük a garázsba, lerakja a csomagot, majd a garázsajtót lecsukva élesíthetjük távolról a rendszert!

Értesítések

Az Ajax iOS alkalmazás legfontosabb része az értesítések. A cég úgy alkotta meg az alkalmazást, hogy az tényleg értesítsen, ha valami történik, és bizony ezt meg is teszi. Ahogy a lenti képen látszik, kihasználja az iOS-be építhető speciális értesítési beállításokat. Így akkor is kapunk riasztást a telefonon keresztül, maximum hangerővel, amikor le van halkítva a készülék, vagy ne zavarj módban vagyunk!

Ezzel lényegében nem tudjuk elkerülni azt, hogy normál esetben értesüljünk egy betörésről vagy bármilyen problémáról. Tehát akár mi magunk is kihívhatjuk a rendőrséget, akár még a betörés közben is, de természetesen érdemes kiszállásos biztonsági céget alkalmazni. A második képen a különböző értesítéseket mutatja az app, látható rajta, hogy ki, mikor érkezik haza, illetve ha mondjuk leszedik valamelyik eszköz fedelét, esetleg zavarják a jelet, vagy pedig elmegy az áram. Mindenről kapunk értesítést, és ha például a papa megnyomja a pánik gombot, akkor arról is hangosan riaszt az iPhone-unk!

Ahogy már említettem, biztonsági cég is beköthető az Ajax rendszere alá, ezt a Hub beállításai alatt találjuk meg, és természetesen lakhely szerint változik, hogy éppen melyik cég támogatja azt kerületet, várost. Erre több opció is van, és folyamatosan bővül a biztonsági cégek támogatottsága. Ezen felül az Ajax rendelkezik olyan tanúsítással is, amit a biztosító elfogad, tehát kár esetén normál riasztónak, és nem “okos játékszernek” minősül.

Külön megemlíteném még a helyzetünk alapján történő élesítést és hatástalanítást. Velem már vagy tucatszor fordult elő, hogy elindultam otthonról, de elfelejtettem beriasztani. Az app a helyzetünk alapján figyelmeztet, hogy bizony nem riasztottunk be, vagy éppen riasszunk ki, mert már hamarosan hazaérünk. Ez számomra egy igencsak hasznos funkció, mivel így teljes mértékben megelőzhetőek a véletlen riasztások, kiszállások, telefonálások.

Az iOS alkalmazás rengeteg további funkcióval is rendelkezik, amiket már nem szeretnék itt megemlíteni, mert a cikk így is rendkívül hosszú lett, ha valakit részletesebben érdekel, akkor hozzászólásban igyekszem válaszolni a kérdésére.

Konklúzió

Sajnos jóformán nem laktam olyan helyen az elmúlt években, ahol a szomszédba vagy közeli épületbe ne törtek volna be. Okos kamerát a macskám miatt, okos riasztót pedig a saját, illetve értékeim védelme miatt használok. Senki se szeretné, ha éjjel valaki bejönne a lakásba, vagy amíg nem vagyunk otthon ünnepekkor, kirabolnák a házat. Az Ajax nem csak a biztonsági cégekkel kommunikál, hanem minket is mindenről értesít, és mindenre fel van készítve. Rengeteg kiegészítőt lehet hozzá vásárolni, így lényegében bárhol megállja a helyét és nem csak egy “okos riasztó rendszert” kapunk, hanem a világ egyik, szerintem legprofibb megoldását. Az iOS alkalmazás, a magyar nyelv támogatás elképesztő, riasztó rendszernél ennyire jó megoldást legjobb tudomásom szerint nem találni máshol! Számomra ez 5 csillagos termék, és szerintem teljes mértékben megéri az árát.

Mivel nem kötelező szakembert hívni, mi is berakhatjuk a lakásba ezért, ingyenes a beszerelése. Természetesen nem árt szakember jelenléte, mert ők azért “többet láttak már”. Ezen felül nincs havidíj a riasztó rendszer használata során, kivéve ha biztonsági céget is alkalmazunk.

Megvásárolható az Ajaxriaszto.hu oldalon, ahol további információkat kaphatunk az egyes termékekről, illetve szakember segítségét is igénybe vehetjük!

[wp-review id=”115167″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Nincs azzal baj ha promotált tartalom jelenik meg az oldalon, más oldalakon is így van ez, de elég szomorúnak tartom “tesztnek” hívni egy cikket, aminek a tartalma és stílusa is olyan, mintha az adott cég marketingese írta volna meg…

  2. Teszteltem konkrétan a terméket, nem csak bemutattam. Milyen tesztre volnál még kíváncsi?

  3. A szirénáknál remélem a szabotázs riasztás működik.

  4. Például írhatnál egyszer olyan cikket is, amiben nem írod le hogy minden pénzt megér és ez a világ legjobb terméke :smiley:

    Annyira érdekelne hogy mennyi elemet használsz el évente erre a sok vezetéknélküli kacatra :smiley:

  5. Avatar for rgbx rgbx says:

    Tényleg sokoldalú termék, külön piros pont jár az áramszünet alatti védelem miatt, mivel a betörők sajnos előszeretettel kezdik azzal a “munkát”, hogy áramtalanítják a kirámolandó lakást (még kívülről), és a sokszázezres okos “biztonsági termékek” zöme ilyenkor megnémul. Mondjuk hogy megmaradjon a vezetékes internet, nem árt az esetleges modemet és routert is rákötni egy UPS-re… A 2G/3G-t sajnos könnyű eltéríteni egy hordozható eszközzel.
    Pár pontosítás:

    • A Jeveller igazából Jeweller, azaz ékszerész (a honlapon is sok helyen hibás, de a gyémánt alakú ikon is erre utal)
    • A szén-dioxid szenzor igazából szén-monoxid szenzor (CO)
    • Az érintőképernyő igazából érintőgombos panel (ez a honlapon is rosszul szerepel) - azaz nem lehet rá mondjuk képet feltölteni, átrendezni, stb. Kár.

    Hiányolom a kódokon (és mobilappon meg távirányítón) kívül az NFC használatát. A keypad felülete alatt simán elfért volna egy olvasó, és nem kellene vacakolni a kód beütéssel.

  6. Avatar for gunar gunar says:

    Na ja és akkor ha pont ilyen esetben éri a hazaérőt támadás máris nincsen néma riasztás, mert érint és kész. Ez ugy biztonsági rés lenne, igaz kényelmes és kicsi a valószínűsége, de pont az ilyen esetek miatt született Murphy

  7. Hogy az otthoni 5-6 érzékelőjét valaki egy ilyenre bízza azt el tudom képzelni, valószínűleg semmivel sem rosszabb mint azok a Paradoxok amiket letelepítenek a szakcégek és nem kell fizetni a munkáért meg könnyebb az egész.
    De, hogy kinek akarják a 150 érzékelős csomagot eladni az számomra rejtély… Az már komolyabb felhasználást jelent és a valóban professzionális rendszerek vezetéknélküli észközeivel is jelentős problémák vannak a vezetékesekhez képest.

  8. Megyek akkor sorba :slight_smile:

    @rgbx köszönöm szépen a kiegészítést, igazad van, javítani fogom! :slight_smile:

    Nekem otthon UPS-en van az egész modem+Wi-Fi hálózatom, tehát ha elmenne az áram, akkor is megy még 1-2 órán keresztül az egész otthoni hálózat. + Pont valóban, hogy még a riasztó is megy 15 órán akkumulátorról.

    NFC-nél @gunar -nak igazat adok, de te most ugye a fizikai nyitást nézted, az egész rendszernek van iOS és watchOS alkalmazása is, tehát ugye akár óráról is nyithatod az egész rendszert.

    @ef-dani Nyilván itt ha X érzékelő fölött rendel valaki, akkor személyesen is felkeresik hogy segítsenek neki a beszerelésbe, és akkor már több biztonsági szakértő és szerelő munkatárs megy ki a 150 érzékelős csomag felrakásához. Az természetesen nem lakossági felhasználás. A lakossági az Ajax kezdő szett, ami szerintem mindenki számára elég.

  9. Nem lakossági felhasználáshoz rohadt drága, ezért nem értem kinek akarják ilyen érzékelő számokkal eladni.

  10. Jaah ertelek. Azert azt is vedd alapul hogy azert egy ceg teljesen mas budzsevel dolgozik, illetve arajanlatot is kap, nyilvan a telepitendo eszkozok szamahoz merten :slight_smile: Akkor mar nem rohadt draga.

  11. Avatar for rgbx rgbx says:

    @gunar: Igazad lenne, ha nem létezne a normál gombos (nem biometrikus) elemes távirányító, amivel akár kintről, távolról is ki lehet kapcsolni a riasztót, be se kell menni bepötyögni a kódot. Szóval az akkor jóval nagyobb biztonsági rés (már persze ha beruházol rá).
    @SzifonAdmin : Köszi a korrekciókat. :slight_smile: Órám ugyan nincs, és nem is lesz, de szerintem kényelmetlen előkapkodni a telefont és a mobilappot elindítani, mint a kulcstartón lógó tag-et odaérinteni, ha úgyis a kezemben a kulcsom. (aki nem kulccsal, hanem telefonnal nyitja a bejárati ajtaját is, azoktól elnézést kérek) A tag ráadásul nem merül le, az órával/telefonnal meg előfordulhat.

  12. @ef-dani possibility of connection up to 150 devices is provided more for corporate cases: multi-story offices, detached buildings, and even production plants.

    @rgbx Interference generators capable of jamming 2G/3G, Wi-Fi, and Jeweler bands at the same time over a large area (with allowance for the walls, ceilings, and objects that reflect signals inside the premises) are overall and expensive devices that are not available commercially.

    However, if the robbers have such a broadband interference generator, the Ajax security system will detect a high noise level at Jeweller frequencies and will send the appropriate alerts to the users and the security company via Ethernet (if connected). In the Ajax apps, you will see that connections via Wi-Fi and 2G/3G networks are inactive. If the Ethernet connection is absent, the hub will lose communication with the server. The server will report the problem by sending an alert to the users of the security system and the security company.

    And about key fob. If you do not want to take risks with the SpaceControl, you can not use it. You can manage system by KeyPad keyboard using personal passwords or applications on: Android, iOS, Apple Watch, Windows or even macOS.

  13. Persze. Csak nagyon kevesen vesznek vállalati szinten is ennyiért érzékelőket. Ahol vesznek, nekik viszont nem fogod eladni a vezetéknélküliséget.

  14. Avatar for rgbx rgbx says:

    I didn’t mean to jam 2G/3G just divert it like here: h ttps://www.wired.com/2010/07/intercepting-cell-phone-calls.
    And yes, multiple frequencies and a wired network are insurances to keep intrusion attempts detected.

  15. Szerintem ez egy nagyon korrekt készülék, sokrétű tudással. A linkelt weboldalon elég drága, de aki élelmes, az megtalálja a magyarországi disztibútort a gyártó honlapján, onnan is lehet rendelni. Paradox Magellán kb ugyanez, de szerintem nincs ilyen jó szoftveres háttere.

    A távirányítót nem ajánlom, mert ha elveszik tőled, akkor nem kell kiverni belőled a kódot… :slight_smile:

  16. As I see this can work only with calls. But this didn’t work for push-notifications.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for rgbx Avatar for Szifon Avatar for lopata11 Avatar for onderon Avatar for Zakika_123 Avatar for lalamper Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Nincs azzal baj ha promotált tartalom jelenik meg az oldalon, más oldalakon is így van ez, de elég szomorúnak tartom “tesztnek” hívni egy cikket, aminek a tartalma és stílusa is olyan, mintha az adott cég marketingese írta volna meg…

  2. Teszteltem konkrétan a terméket, nem csak bemutattam. Milyen tesztre volnál még kíváncsi?

  3. A szirénáknál remélem a szabotázs riasztás működik.

  4. Például írhatnál egyszer olyan cikket is, amiben nem írod le hogy minden pénzt megér és ez a világ legjobb terméke :smiley:

    Annyira érdekelne hogy mennyi elemet használsz el évente erre a sok vezetéknélküli kacatra :smiley:

  5. Avatar for rgbx rgbx says:

    Tényleg sokoldalú termék, külön piros pont jár az áramszünet alatti védelem miatt, mivel a betörők sajnos előszeretettel kezdik azzal a “munkát”, hogy áramtalanítják a kirámolandó lakást (még kívülről), és a sokszázezres okos “biztonsági termékek” zöme ilyenkor megnémul. Mondjuk hogy megmaradjon a vezetékes internet, nem árt az esetleges modemet és routert is rákötni egy UPS-re… A 2G/3G-t sajnos könnyű eltéríteni egy hordozható eszközzel.
    Pár pontosítás:

    • A Jeveller igazából Jeweller, azaz ékszerész (a honlapon is sok helyen hibás, de a gyémánt alakú ikon is erre utal)
    • A szén-dioxid szenzor igazából szén-monoxid szenzor (CO)
    • Az érintőképernyő igazából érintőgombos panel (ez a honlapon is rosszul szerepel) - azaz nem lehet rá mondjuk képet feltölteni, átrendezni, stb. Kár.

    Hiányolom a kódokon (és mobilappon meg távirányítón) kívül az NFC használatát. A keypad felülete alatt simán elfért volna egy olvasó, és nem kellene vacakolni a kód beütéssel.

  6. Avatar for gunar gunar says:

    Na ja és akkor ha pont ilyen esetben éri a hazaérőt támadás máris nincsen néma riasztás, mert érint és kész. Ez ugy biztonsági rés lenne, igaz kényelmes és kicsi a valószínűsége, de pont az ilyen esetek miatt született Murphy

  7. Hogy az otthoni 5-6 érzékelőjét valaki egy ilyenre bízza azt el tudom képzelni, valószínűleg semmivel sem rosszabb mint azok a Paradoxok amiket letelepítenek a szakcégek és nem kell fizetni a munkáért meg könnyebb az egész.
    De, hogy kinek akarják a 150 érzékelős csomagot eladni az számomra rejtély… Az már komolyabb felhasználást jelent és a valóban professzionális rendszerek vezetéknélküli észközeivel is jelentős problémák vannak a vezetékesekhez képest.

  8. Megyek akkor sorba :slight_smile:

    @rgbx köszönöm szépen a kiegészítést, igazad van, javítani fogom! :slight_smile:

    Nekem otthon UPS-en van az egész modem+Wi-Fi hálózatom, tehát ha elmenne az áram, akkor is megy még 1-2 órán keresztül az egész otthoni hálózat. + Pont valóban, hogy még a riasztó is megy 15 órán akkumulátorról.

    NFC-nél @gunar -nak igazat adok, de te most ugye a fizikai nyitást nézted, az egész rendszernek van iOS és watchOS alkalmazása is, tehát ugye akár óráról is nyithatod az egész rendszert.

    @ef-dani Nyilván itt ha X érzékelő fölött rendel valaki, akkor személyesen is felkeresik hogy segítsenek neki a beszerelésbe, és akkor már több biztonsági szakértő és szerelő munkatárs megy ki a 150 érzékelős csomag felrakásához. Az természetesen nem lakossági felhasználás. A lakossági az Ajax kezdő szett, ami szerintem mindenki számára elég.

  9. Nem lakossági felhasználáshoz rohadt drága, ezért nem értem kinek akarják ilyen érzékelő számokkal eladni.

  10. Jaah ertelek. Azert azt is vedd alapul hogy azert egy ceg teljesen mas budzsevel dolgozik, illetve arajanlatot is kap, nyilvan a telepitendo eszkozok szamahoz merten :slight_smile: Akkor mar nem rohadt draga.

  11. Avatar for rgbx rgbx says:

    @gunar: Igazad lenne, ha nem létezne a normál gombos (nem biometrikus) elemes távirányító, amivel akár kintről, távolról is ki lehet kapcsolni a riasztót, be se kell menni bepötyögni a kódot. Szóval az akkor jóval nagyobb biztonsági rés (már persze ha beruházol rá).
    @SzifonAdmin : Köszi a korrekciókat. :slight_smile: Órám ugyan nincs, és nem is lesz, de szerintem kényelmetlen előkapkodni a telefont és a mobilappot elindítani, mint a kulcstartón lógó tag-et odaérinteni, ha úgyis a kezemben a kulcsom. (aki nem kulccsal, hanem telefonnal nyitja a bejárati ajtaját is, azoktól elnézést kérek) A tag ráadásul nem merül le, az órával/telefonnal meg előfordulhat.

  12. @ef-dani possibility of connection up to 150 devices is provided more for corporate cases: multi-story offices, detached buildings, and even production plants.

    @rgbx Interference generators capable of jamming 2G/3G, Wi-Fi, and Jeweler bands at the same time over a large area (with allowance for the walls, ceilings, and objects that reflect signals inside the premises) are overall and expensive devices that are not available commercially.

    However, if the robbers have such a broadband interference generator, the Ajax security system will detect a high noise level at Jeweller frequencies and will send the appropriate alerts to the users and the security company via Ethernet (if connected). In the Ajax apps, you will see that connections via Wi-Fi and 2G/3G networks are inactive. If the Ethernet connection is absent, the hub will lose communication with the server. The server will report the problem by sending an alert to the users of the security system and the security company.

    And about key fob. If you do not want to take risks with the SpaceControl, you can not use it. You can manage system by KeyPad keyboard using personal passwords or applications on: Android, iOS, Apple Watch, Windows or even macOS.

  13. Persze. Csak nagyon kevesen vesznek vállalati szinten is ennyiért érzékelőket. Ahol vesznek, nekik viszont nem fogod eladni a vezetéknélküliséget.

  14. Avatar for rgbx rgbx says:

    I didn’t mean to jam 2G/3G just divert it like here: h ttps://www.wired.com/2010/07/intercepting-cell-phone-calls.
    And yes, multiple frequencies and a wired network are insurances to keep intrusion attempts detected.

  15. Szerintem ez egy nagyon korrekt készülék, sokrétű tudással. A linkelt weboldalon elég drága, de aki élelmes, az megtalálja a magyarországi disztibútort a gyártó honlapján, onnan is lehet rendelni. Paradox Magellán kb ugyanez, de szerintem nincs ilyen jó szoftveres háttere.

    A távirányítót nem ajánlom, mert ha elveszik tőled, akkor nem kell kiverni belőled a kódot… :slight_smile:

  16. As I see this can work only with calls. But this didn’t work for push-notifications.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for rgbx Avatar for Szifon Avatar for lopata11 Avatar for onderon Avatar for Zakika_123 Avatar for lalamper Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani