fbpx Skip to content

Még múlt évben írtam a VERA-ról, amely egy okos otthon központ és támogatja többek között a Z-Wave, Zigbee szabványokat is. Azóta sorban érkeztek hozzám a Z-Wave-es termékek, legutóbb a Swipe, ami felismeri a kézmozdulataimat!

Fibaro Swipe

A Swipe tulajdonképpen egy képkeret, amibe tetszőleges családi fotót vagy képet rakhatunk, azonban rendelkezik egy mozgásérzékelővel is. Ez egy kis hatótávú érzékelő, ami bizonyos mozdulatokat értelmez 5-15 centiméterről. Ezekre a mozdulatokra funkciókat rakhatunk, mint például a lámpák kapcsolása, a redőnyök irányítása, vagy például egy zár nyitása. Nézzük meg közelebbről.

Ahogy a videóban is láthatjuk, rengeteg lehetőségünk van, a Swipe nem csak képkeretként funkcionál, hanem akár el is rejthetjük az asztal alá, úgy is érzékel. Jelenleg 6 gesztust képes felismerni, ebből 4 a suhintás, mely a fel, le, jobbra és balra. Ezen felül még az L alakú és a kör mozdulatot is felismerni.

Természetesen itt még nincs vége, mert ezeket kombinálhatjuk, illetve programozással jóval több gesztust is hozzáadhatunk a termékhez. Ilyenkor mindig eszembe jut az Apple alábbi reklámja, amiben a titkos kézfogás van. ????

A Swipe akár szárazelemekkel is működik, tehát bárhova kirakhatjuk, beépülhet a családi képkeretek közé is, anélkül, hogy bárki tudná, hogy milyen funkciókkal rendelkezik. Hasznos lehet a konyhában, ha nem akarunk hozzáérni semmihez, de mégis szeretnénk kapcsolni egy villanyt, vagy éppen indítani egy időzítőt. Hasznos lehet az idősek számára is, akik már nehezen kelnek fel, hogy lekapcsolják a lámpát, vagy éppen kinyissák a zárat otthon, esetleg feljebb tekerjék a fűtést.

Fibaro Swipe

Csakis a saját képzeletünk szab határt annak, hogy mire használjuk a gesztusainkat, mit irányítunk velük otthon. A Swipe egy rendkívül letisztult módja az okos otthon irányításnak, arról nem beszélve, hogy a vendégek minden bizonnyal elképednek majd. ???? Amennyiben már némileg automatizált a házunk, mint például redőnyök, lámpák, zárak, esetleg a riasztó is, akkor azokat egy suhintással egyszerre is irányíthatjuk.

Egyetlen egy hátránya, hogy jelenleg csak Z-Wave-vel képes kommunikálni, tehát önmagában nem használható, kell hozzá egy központi egység, azonban nem csak a Fibaro központi egységével, hanem VERA-val és a Zipato-val is remekül működik. Reméljük egyszer HomeKit-képes lesz, mint a többi Fibaro termék. Az ára 49 600 Ft és ide kattintva megvásárolható.

(A Lejátszó.hu-n akár meg is nyerheted ebben a hónapban, kattints ide a részletekért!)

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Hány naponta kell benne elemet cserélni? 😀 ez a baj a kütyükkel, vagy 800 kábel vagy 1600 elem. Macera. Vezetéknélküli thermosztátban évente kell elemet cserélni, pedig az csak egy gagyi quartz kijelző. Vagy vesz az ember 200db eneloopot és folyamatosan cserélget. Gazdaságos :DD

  2. @onderon: Na ez jó kérdés! Megkérdezem neked, én fixen használom. Alapjában véve nem akartam megtartani amúgy, de annyira bejött, hogy végül most fel is rakom mint képkeret a falra. 🙂 Szerintem amúgy attól függ mennyire használod, milyen messze van a központi egységtől és milyen időközönként kommunikál vele. Nem hinném hogy ez annyira sűrű csere lenne.

  3. Lassan a seggünket sem tudjuk majd kitörölni mobil alkalmazás nélkül! A kényelem érdekében mindent feláldozunk, csak nehogy még egy plusz mozdulatot keljen tenni! Azért van ennyi életképtelen ember.Egy képet sem tudnak feltenni a falra szakember segítsége nélkül.Megértünk a kipusztulásra.

  4. @Balogh Ádám: ok. Más véleményen vagyunk, de ez igazából nem is kapcsolódik a termékhez.

  5. Az a baj nálam minden messze van, vastag téglafalak, régi vezetékek, 150éves ház, ki tudja mi van a falban, a router mellé kell 2 wifi repeater hogy lefedjem a lakást, alexából is minimum 3 kéne hogy halljon mindenhonnan 😀

  6. @onderon: 3db Alexa dot nem nagy összeg 🙂

  7. A Vera és Zipato közül melyiket érdemes választani? A Fibaro számomra nagyon drága

  8. @lacika88: Vera, támogatás miatt én azt ajánlom elég bőven a legolcsóbb is abból.

  9. Elegendő a Z-Wave támogatás? Másban nincs nagyobb eltérés a plushoz képest?

  10. @admin: nem is az összeg, hanem csak a macerát látom benne, hogy hova tegyem, eldugjam a kábelt, beállítsam, rendesen “kiháromszögezzem” stb. A lakás már így is kezd egy Millenium Falcon belsejére hasonlítani (ami sajnos csak nekem öröm :D), a sok villogó led, ketyere meg kábel szanazét. Bár lehet csak neki kellene ülnöm és 1-2 nap alatt picit átrendezni átkábelezni a dolgokat, de folyton csak ránézek és reménytelennek látom ennél optimálisabban elhelyezni a routert, a repeatereket, a hdmi kábeleket a hosszabbítókat, tv-boxot, playstationt, pc-t, hangfalakat 😀 nem tudom mások hogy csinálják, van már erre is külön lakberendező? 😀 Csak egy példa: ki akartam húzni a falban lévő régi tévékábelt, de azt anno a kábelvezető csatornával együtt befalazták úgy ahogy volt, nincs doboz sehol szakaszonként. A lakás elején bemegy a falba és kb 30 méteren keresztül kanyarog a falakon és kijön a legtávolabbi sarokban. Ennyi. Úgyhogy UPC falban lévő hely hiányában fogta és végigszögelte a parkettaszegélylécen. Én azóta beraktam a léc alá, de az sem volt egyszerű. Teljes újrakábelezés kellene, de még nem jutottam odáig, hogy szétveressem az egész lakást.

  11. @onderon: Az újrakábelezést egyszer kell megcsinálni, amikor az ember lakást újít fel, akkor érdemes erre hangsúlyt fektetni és úgy kialakítani a csatornákat, hogy később bármikor bármit be lehessen húzni, így nem kell többé gányolni és mindent a falakba lehet rejteni. Nem egy nagy meló egyébként ha jól megtervezed egy napi plusz munkát jelent kivésni és visszaglettelni lakásfelújítás során. Ha a te esetedben van csatorna a falban, akkor egy kábelt, ami nem kell, azt kihúzol úgy, hogy előtte egy vagy több behúzó szálat kötsz rá. Utána azokkal behúzhatod a többi kábelt 1 perc alatt. Ha sok a törés és túlzsúfolt régebbi a csatorna, akkor lehet, hogy nem fog működni.


Add a Comment