fbpx Skip to content

A Szifon.com csapat több tagja is használja már a Dyson márka termékeit. Többek között a porszívót, illetve a hajszárítót is 100%-os megelégedettséggel használjuk, azonban ezidáig az alkalmazással vezérelhető, levegőtisztítós ventilátorait még nem próbáltuk.

Dyson légtisztítós ventilátor teszt és vélemény - COVER

Az egyik legújabb terméküket, a Dyson Pure Humidify+Cool-t nézhettük meg közelebbről, ami lényegében egy párásítóval ellátott, légtisztító ventilátor. A levegő tisztítását aktívszén-szűrővel és üvegalapú HEPA szűrővel végzi, valamint a párásításhoz használt vizet ultraibolya fénynek teszi ki, ami elpusztítja a vízben található baktériumok 99.9%-át. Röviden tehát nem csak egy ventilátort kapunk, hanem egy sokkal “élhetőbb” környezetet is, ami a mai világban fontos lehet sokak háztartásában. Nézzük, mire képes a Dyson és miért jó, hogy alkalmazással is tudjuk vezérelni!

2021-ben és a következő néhány évben talán az egyik legfontosabb szempont a levegőnk tisztítása. Ezt jóformán már évekkel ezelőtt megtanultam, amikor elkezdtem használni olyan kiegészítőket, amik a szén-dioxidot mérik a lakásban. Ez egy kis lakás esetén nagyon fontos adat, mivel a “tiszta” levegőnk úgymond elfogy. Emlékszem, minden reggel hatalmas szellőztetéssel indítottak a nagyszüleim vidéken, és mindig megfagytam az ágyban. 🙂 Ugyanezt én is megteszem néhány éve.

(Éjjel ketten ennyire “leheltük” be a lakást, majd pedig szellőztettünk egész nap időről-időre.)

Jól látszik, hogy egy éjszaka alatt brutális módon megemelkedik szén-dioxid szint és ez lényegében azt jelenti, hogy nincs tiszta levegőnk és a használt levegőt lélegezzük be, ami nyilván idővel többek között fejfájást és fáradtságot okoz. Télen a zárt ablakoknak és a fűtésnek köszönhetően ez fokozottan igaz, és ha új építésű lakásban lakunk, akkor a nyílászárók még jobban elszigetelnek minket a friss levegőtől.

A járványhelyzet miatti Home Office esetén ez szintén probléma lehet, ha nem szellőztetünk rendszeresen, ami kihatással lehet a munkára is. Ez ugye az irodában nem történhet meg, mert légtisztító berendezésekkel vagyunk körbevéve és nagy terekkel.

A Dyson légtisztító technológiája

A Dyson 2020-ban olyan dolgokat mutatott meg nekem az új technológia segítésével, amivel fejlesztettem a lakást és ezzel együtt a környezetemet a Home Office-ban. A légtisztítás egy rendkívül fontos szempont ahhoz, hogy tényleg tisztán, jó kedvűen és pozitívan álljunk a munkához, életünkhöz és élvezzük az otthon létet és ebbe bele se gondolunk.

https://www.youtube.com/watch?v=hgA1vdh2tdQ

A Dyson új készüléke lényegében duplán tisztítja a levegőnket. Az egyik metódus a szűrés, miközben cseréli a levegőt. A másik pedig a párásítás, amiben az ultraibolya sugárzás segítségével rendkívül tiszta vizet “permetez” a szobába, ezzel párásítva és tisztítva a levegőt. Mindkettő egy rendkívül fontos szempont, mert a szennyezett levegő kihatással lehet a napi életritmusunkra.

A fenti ábrán láthatjuk, hogy a Dyson milyen vegyületeket, részecskéket, anyagokat képes a kombinált szűrőjével eltávolítani a levegőből, ami egy egészen érdekes dolog. Talán az egyik legfontosabb szempont PM10 és NO2, mivel ugye az elsőre, a pollenekre amúgy is sokan érzékenyek. A második pedig az belsőégésű motorok által kibocsájtott nitrogén-dioxid, ami főleg a sűrű autóforgalommal teli városokban magas. Ezen kívül a PM2.5 is fontos szempont, illetve a VOC-k, melyekkel lényegében az olyan vegyületeket szűr ki, mint például a vegyszerek, a dezodor, illetve a különböző akkumulátoros légfrissítők káros vegyületei.

Dyson alkalmazás használat közben

Ahogy említettem, a Dyson legújabb ventilátorai már rendelkeznek alkalmazással. Ilyen az is, ami jelenleg nálam van. Ő 0-24-ben ellenőrzi a levegő tisztaságát és adott esetben értesít is ezzel kapcsolatban. Ezen kívül rendelkezik egy kijelzővel is, ami használat közben mutatja a levegő minőségét. Mit látunk a grafikonokon?

A fenti képen bal oldalt a grafikont láthatjuk az egyes szenzorokra lebontva, jobb oldalt pedig a főképernyőt, ami egy átlagos reggeli értéket mutat – jól látszik, hogy minimális szinten, de PM10 és VOC és NO2 is van a lakásban. Ez ennél jóval rosszabb szokott lenni, ha mondjuk szellőztet az ember, de ne szaladjunk előre. A bal oldalsó képen a VOC-t, tehát a különféle vegyszereket tartalmazó levegő emelkedését láthatjuk. Ilyenkor felmostam, és ezt a gép rögtön jelezte. Automata módban azonnal nagyobb sebességre kapcsol, ahogy az látható is a kép alján lévő grafikonon a légáramlás sebessége alatt. Mi történik ha szellőztetek és a káros anyagok bejönnek?

A levegő minőségi mutató azonnal megemelkedik és narancssárgára vált, ezzel mutatva, hogy nem éppen ideális a levegő Budapesten. Ez most az elmúlt napokra fokozottan igaz volt, a rendszer megnöveli a légáramlás sebességét, és gyorsan tiszta levegőt csinál szobába. Ez látható a második grafikonon is, tehát az automatizmus működik.

A ventilátor természetesen irányítható távolról is. Állítható a légáramlás sebessége, illetve a keringetés is. Magyar nyelvű információkat találunk a levegő minőségével kapcsolatban is és persze rengeteg, rengeteg grafikont, statisztikai adatot, információt.

A Dyson egy hatalmas tartállyal rendelkezik az aljában, amit egész napos használat esetén durván 3 naponta kell cserélni. Ez szerintem teljesen rendben van, ha egész nap használjuk, én 60%-os párát tartok normálisnak itthon. Ebben az esetben nálam teljesen elmúltak a random köhögések is, illetve kellemes érzetet is nyújt. A szűrőt használattól függően 12-18 havonta kell cserélni, de van öntisztító mechanizmusa is a rendszernek.

Konklúzió

A levegő tisztítása létfontosságú az otthonunkban. Már egy szellőztetéssel is sokkal jobb közérzettel indítjuk a napunkat, és akkor ezt ugye lehet fokozni a levegő tisztításával, ami még jobban kihatással lehet az életritmusunkra. A Dyson ezt tökéletesen megoldotta, mind a tisztítást, mind az alkalmazást, jóformán 10/10 a készülék, egyedül az árazás az, ami sajnos nem éppen az átlag magyar pénztárcának kedvez. Ettől függetlenül a termékbe nem nagyon tudtam belekötni, mert minden szempontból prémium. A készülék és az alkalmazás is bemutatta, hogy mennyire fontos a levegő tisztítása egy városi lakásban, de ugyanez igaz lehet a pollenek és a vegyületek miatt vidéken is.

Megvásárolni itt tudjátok a terméket, amennyiben kíváncsiak vagytok több Dyson-ra is: porszívóra, hajszárítóra, esetleg más légtisztítóra, írjátok meg nekünk hozzászólásban!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Köszi a cikket, ez most elgondolkoztatott. Azért néhány kérdés felmerült bennem.
  -Mennyire hangos ez, mi a szubjektív tapasztalatok van? Különösen az éjszakai üzemmód érdekelne.
  -HomeKit képes-e? Ha ez nem tudtok-e olyat ajánlani?

 2. Ugyan a cikkben nem említem, de alapból halk. VISZONT ha automatikára rakod akkor rendkívül hangos, mert gyorsan akarja tisztítani a szobát. Ezzel alapból nincs gond, de pl szellőztetek, és automatikusan van, akkor világvégét is kifújja, miközben csak szellőztettem egyet. Erre lehetne valami olyan mód hogy szép lassan csinálja és nem rögtön gyorsan.

  Nyilván a fenti csak automata üzemmódban van, én így ezt nem is használtam, inkább én magam kapcsolgattam.

  • HomeKit-et nem tud. Nekem a Homey központtal volt HomeKit-es.
 3. Kár, hogy tudtommal páramentesítőjük nincs, pedig az jobban kellene most mint a párásító. Mindenesetre a porszívójuk kilóra megvett! (V11 absolute pro)

 4. Hmm, felkeltette az érdeklődésem, a levegőtisztító funkciója engem inkább az allergiaszezon idején érdekel mivel van szellőztető rendszer a lakásban ami pozitív dolog, de a legnagyobb hátránya a páratartalom csökkenése, ami ilyekor télen 34-35%-ra esik, most egy Stadler Form Big Oskar párásító van itthon, de ahhoz nincs semmilyen applikáció. Kicsit húzós az ára de lehet beruházok rá.

 5. Avatar for Joci93 Joci93 says:

  Sziasztok,

  A hűtés funkció az mennyire valós? Tényleg tudja lefelé vinni a hőmérsékletet vagy csak olyan érzetet kelt a ventilátor miatt?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Agent_H Avatar for Szifon Avatar for Joci93 Avatar for Nem_Tom Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83