fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Gergő küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

*** 

Az osztrák Nuki nevű cég által készített Smart Lock egy okos zár, amelyet a rendkívül sikeres, 2015-ös Kickstarter kezdés után (a tervezett 125.000€ helyett 385.000€-t gyűjtöttek össze 45 nap alatt), 2016 novemberében mutattak be. Ennek 2.0-s változatát találtam karácsonykor a fa alatt, amit azóta is a legnagyobb megelégedettséggel használok. A következőkben az azóta eltelt 3 hét tapasztalatait fogom veletek megosztani.

Az Apple a 2014-es WWDC-n bemutatta a HomeKit keretrendszert a fejlesztők számára. Ezután 2 évet kellett várniuk a felhasználóknak, hogy az iOS 10-ben megjelent Home alkalmazással végre a saját otthonukban is használni tudják. Ugyan a HomeKit minden évben kapott valami kisebb frissítést, mégis az iOS 13 hozta el az igazi áttörést a tényleges, Shortcuttal történő automatizálással és a titkosított videók funkcióval. Szerencsére időközben a kiegészítő gyártók is rájöttek, hogy érdemes ebbe az irányba is fordulniuk, így azóta folyamatosan jelennek meg az újabbnál újabb, HomeKit-kompatibilis okoseszközök, mint a tesztünk alanya, a Nuki Smart Lock 2.0. 

Nagy Apple és tech geekként számomra egyértelművé vált a HomeKit bemutatásakor, hogy a lakásunkat szépen lassan okosotthonná változtatom. Kezdetben csak egy-két ajtónyitás érzékelőt, illetve hőmérséklet/páratartalom mérőt vásároltam, aztán jött a radiátor termosztát (előbbiek mind az Elgato Eve termékcsaládjának eszközei). Ez volt az első olyan eszköz, ami nem (csak) szenzorként, hanem aktuátorként (vagyis beavatkozó eszközként) is működött. Ez egyenes úton vezetett az okos zár felé. Először a Danalock, a Nuki konkurenciája iránt kezdtem érdeklődni, de jópár teszt elolvasása, YouTube videó megnézése, illetve édesapám tanácsa (aki többek között zárakkal is foglalkozik lassan 30 éve) után mégis a Nuki Smart Lock 2.0 mellett döntöttem.

A Nuki konkurenciája, a Danalock V3. Forrás: danalock.com 

A Smart Lock 2.0 egy minőségi dobozban érkezik az összes, a felszereléséhez, illetve használatához szükséges kiegészítőjével együtt. Kibontva egyből a zár (ami igazából nem is zár, de erről majd később) fogad, ami elsőre elég méretes jószágnak tűnik. Ez az érzés a felszerelés után majd némiképp enyhül, de el nem tűnik. Hozzáteszem, a Danalock sem kisebb, csak teljesen másak az arányai a hengeres kialakítása miatt. Az eszközön egy gomb, egy forgatható gyűrű, illetve a kettő között található, több szegmensből álló LED-kör található.

A dobozban találunk még 2 alaplemezt a felszereléshez, egy mágnest az ajtónyitás érzékeléshez, 4db AA elemet, egy imbuszkulcsot, illetve egy rövid használati útmutatót a HomeKit kóddal. Felszereléskor választhatunk, hogy melyik alaplemezt akarjuk használni: abban az esetben, ha kilóg a zárbetét a zárcím síkjából, a hernyócsavarral felrakhatót kell használni, míg ha egy síkban van vele, akkor a kétoldali ragasztóval ellátottat. Én az előbbivel rögzítettem, mert ez a lehetőség volt adott számomra, illetve az szerintem stabilabban is tartja (meg persze nem szed össze egy csomó koszt az öntapadós rész ott, ahol nem érintkezik a zárcímmel).

A 3 sugárirányú hernyócsavar meghúzása után jön a trükk, illetve az egész Smart Lock lényege, hogy bele kell tenni egy kulcsot fixen a zárbetétbe, ugyanis az eszköz maga nem konkrét zárbetétként funkcionál (ellentétben a Danalockkal), hanem csak egy kulcsot forgató mechanizmus. Ennek előnye, hogy az eddig a jól bevált kulccsal is nyitható marad, továbbá egy esetleges zárbetét csere során nem az egész okos zárat kell cserélni, csak magát a hagyományos zárbetétet, így olyan típust választhatunk, amilyet csak akarunk. Hátránya egyrészt, hogy bár kilincsfelhúzással reteszelő ajtóknál is használható, ott korlátozottak a lehetőségeink, mivel ilyen ajtóknál először mindenképpen manuálisan, kézzel kell a kilincset felhúzni. Másrészt csak olyan zárbetéttel működik, ami úgynevezett vészfunkcióval rendelkezik, vagyis akkor is nyitható/zárható marad, ha a másik oldalon benne hagyjuk a kulcsot. Nekem ez utóbbi már adott volt, mivel kívül csak fix gomb található az ajtónkon és anno a biztonság kedvéért inkább lecseréltem erre a fajtára, mielőtt fel kell fúrnom egy belül bent felejtett kulcs miatt… Miután a kulcsot is beraktuk, beforgatjuk irányba a Nuki belsejében található vágatot, majd egy mozdulattal rátoljuk az alaplemezre. Ezután az aljában található kivehető rekeszbe belerakjuk a 4 db AA elemet (vagy akkumulátort, mivel azt is tökéletesen kezeli), és visszatoljuk a helyére.

 

A használatához, illetve a kezdeti beállításhoz először le kell töltenünk a Nuki saját alkalmazását, amelynek szerintem egyetlen hátránya a Face ID-s/Touch ID-s zárolás hiánya. Tehát ezt megnyitva elkezdhetjük a készülék párosítását az iOS készülékünkhöz úgy, hogy a Smart Lockon található egyetlen gombot megnyomjuk legalább 5 másodpercig. Ezután pillanatok alatt létre is jön a kapcsolat közöttük. Az elnevezését és a helymeghatározás bekapcsolását követően vizuálisan végigvezet minket az ajtónktól függő beállításokon. Ez a beállítási folyamat nagyjából 2 percet vesz igénybe, majd kalibrálja magát (megtanulja, hogy hányszor kell körbeforgatnia a kulcsot) és már használatba is vehető. A HomeKittel való párosítást ezután végezhetjük el, ez is gördülékenyen megy.

Alaphelyzetben az iOS készülékünkkel Bluetooth-on kommunikál, de a HomeKit vagy a külön megvásárolható saját Nuki Bridge segítségével az interneten keresztül bárhonnan vezérelhető, csekkolható (Bridge használatával akár webes felületen is). Bluetooth-szal, illetve a Bridge segítségével minden funkciója elérhető, viszont a HomeKit esetén sajnos korlátozva vannak a lehetőségeink az Apple korlátozásai miatt, ejnye.. Emiatt a Home alkalmazáson belül csak a zárat tudjuk működtetni, illetve annak aktuális állapotát láthatjuk, magának az ajtónak az állapotát sajnos nem. (Ha valakinek van hozzá affinitása, akkor a pár héttel ezelőtt bemutatott HomeBridge segítségével viszont kiterjeszthetjük a képességeit)! Ettől viszont a gyári app jelentősen többet tud.

Alapvetően 4 funkcióra van lehetőségünk: Lock, Unlock, Open Door és Lock’n’Go. A Lockkal értelemszerűen bezárhatjuk a zárat, viszont az Unlock és Open Door közötti különbség már nem ennyire egyértelmű. Míg előbbivel csak magát a zárbetét által működtetett zárnyelvet húzza be, addig utóbbival még egy félfordulatot tesz és behúzza a kilinccsel működtetett nyelvet is. Ez értelemszerűen a kívül fix gombos ajtókhoz kell, mivel máshogy kint ragadnánk.

A nagy kedvencem viszont a Lock’n’Go funkció, amit használva az ajtó becsukása után automatikusan bezárja magát. Ezeket a funkciókat az iOS, illetve watchOS appból, valamint a Smart Lockon található egyetlen gombbal is használhatjuk. Utóbbin alapértelmezésben: 1 gombnyomás Lock-Unlock (vagy Open Door, attól függően, hogy milyen ajtótípust állítottunk be hozzá), 2 gombnyomás Lock’n’Go (így, ha mész el otthonról, a nyitott ajtónál 2x megnyomod a gombot, kimész, becsukod magad mögött az ajtót, Nuki meg szépen bezárja magát). Ezek mellett természetesen lehetőségünk van arra is, hogy a készülékünk helyzete alapján nyisson-zárjon, de ezt én inkább kikapcsoltam. A nyitás-zárás folyamatához, az aktuális állapothoz és a különböző problémákhoz az appon kívül vizuális visszajelzés is társul a LED-kör segítségével. 

Emellett természetesen az appban több időzítést, éjszakai módot is aktiválhatunk, továbbá virtuális kulcsot adhatunk más felhasználóknak is, amikre időkorlátot is tehetünk. Utóbbi jól jöhet, például AirBnB felhasználóknak, hiszen csak a lefoglalt időintervallumban használható, azon kívül elévül. Azért említettem pont az AirBnB-t, mivel a Nuki partneri kapcsolatban áll velük, így ha valaki szállásadó és összekapcsolja a fiókjait, az AirBnB automatikusan elküldi a vendégnek a “virtuális kulcsot” jelentő 9 karaktert a visszaigazoló emailjében.

E rövid leírás után térjünk át a Nuki további termékeire is, mert azok sem elhanyagolhatóak. A Smart Lock mellett megvásárolható a Bridge, amit már fentebb említettem, a Bluetooth fob, a Keypad, az Opener és a Box. A Bluetooth fob gyakorlatilag egy gombbal ellátott távirányító, amivel okostelefon nélkül működtethetjük az okos zárjainkat. A Keypad funkciója megegyezik a Bluetooth fobéval, ám ez egy egyszerű, bárhova felszerelhető, számkódos beléptető. 

Keypad, Bluetooth fob, Bridge, Smart Lock 2.0. Forrás: nuki.io 

Az Openert a meglévő kaputelefonunkkal tudjuk összekábelezni, és segítségével a bejárati ajtónkhoz hasonlóan tudjuk működtetni a kaput is. A fentiektől eltérően a Box egy előfizetésen alapuló rendszer, főleg társasházakhoz, hardverrel szoftverrel együtt.

Opener. Forrás: nuki.io 

A fentiekből látható, hogy mennyire jól használható, átgondolt termékcsaládot hozott létre a Nuki. A 3 hét használat során (a lemerült gyári elemeken kívül) semmilyen problémát nem tapasztaltam vele, rendkívül stabilan, pontosan és persze gyorsan működik. Ennyi idő tökéletesen elég volt arra, hogy teljes mértékben megszeressem és elkezdjek gondolkodni egy Opener megvásárlásán is. Sajnos azonban nem egy olcsó termékről beszélünk, a maga 230€-s árával. A többi kiegészítővel együtt csomagban is megvásárolhatjuk, akkor kapunk valamennyi árkedvezményt, de sajnos így sem lesz olcsó. Mindezek ellenére a hozzám hasonló tech-geekeknek, AirBnB hostoknak, de igazából bárkinek nagyon tudom ajánlani.

További információkat a Nuki honlapján, a nuki.io-n találtok, illetve több hazai nagykereskedőnél meg is tudjátok vásárolni őket!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Jó cikk, köszi, jó tudni, hogy van élet a Danalock-on kívül is.
    Valószínű én is váltani fogok Danalock-ról, mert annak ellenére, hogy elég régóta a piacon vannak, mégsem kiforrott.
    Mivel asszimetrikus a zárbetét ezért a betétet összelegózni is kb 2 óráig tartott, mert természetesen a használati utasításban nincs leírva, ami le van írva aszerint összerakva, kívülről nem lehet nyitni.
    Nagyon sokszor összezavarodik, nyitott ajtó helyett zárt ajtót jelez és fordítva. Home alkalmazásból nem nyitható az ajtó az esetek nagyon nagy részében, ezért a saját alkalmazást kell használni ami egy kalap szar, vagy kulcsot (egy okoszárnál, pffff).
    A widget képernyőn az ikonok kilógnak többszöri kérésre sem javították, amúgy a support szarik az emberek fejére, értelmes választ még nem kaptam tőlük.
    Kulcsokat nem lehet megosztani csak a Zigbee változatban. Ha valakinek kulcsot akarok küldeni akkor fel kell vennem az otthon alkalmazásba, vagy távolról nyitni az ajtót ami tuti nem fog működni.
    Mindent összevetve az egyik legnagyobb csalódás eddig, kulcs nélkül nem mernék elindulni otthonról…

    Az egyetlen pozitívum, hogy fél év használat után az elemek még mindig 95%-on vannak :smiley:

  2. Ami nekem nem vált egyértelművé a cikkből, hogy azokkal az ajtókkal hogyan működik együtt, amelyek kilincsfelhúzósak és nincs biztonsági funkció (ha benne hagyod a kulcsot, akkor a másik megjárta)…

    A kilincsfelhúzással még együtt tudok élni, ha mondjuk lehet benne késleltetést állítani, de a másik részét továbbra sem értem.

  3. Szia!
    Mivel én használom és én írtam a cikket, így megpróbálom kicsit részletesebben leírni :blush:

    Kilincsfelhúzós zár esetében ugye a gondot az jelenti, ha távolról be akarnád zárni az ajtót. Ezt ugye csak akkor tudod megtenni, ha manuálisan megtörtént előtte a kilincsfelhúzás. (Nem a legéletszerűbb példa, de ezen lehet jól látni: pl AirBnB host vagy, a vendég elhagyja a szobát és nem húzza fel a kilincset, nem zárja be az ajtót, akkor te távolról nem tudod helyette megtenni.) igazából szerintem ezzel teljesen együtt lehet élni. Ritka az olyan alkalom, amikor távolról kellene az ajtót úgy Lockolni, hogy előtte az nyitva volt és nincs ott az a valaki, aki kinyitotta. (Bocsi kicsit hülyén hangzik így leírva, de ez a lényeg).

    A vészfunkciós zárbetét nélkül pedig csak úgy működik, hogy fixen benne van belülről a kulcs a “Nukiban”, ezáltal kívülről nem nyitható kulccsal, csak a Nuki által. Ezzel azért már lehetnek problémák (lemerült elemek, lemerült telefon), na akkor csak a felfúrás segíthet…

    Remélem sikerült válaszolnom a kérdésedre :blush:

  4. Igen, köszi. Az Airbnb nem mozgat, én lakok itt meg a családom. :slight_smile: A kilincs felhúzás azért sem zavar, mert amúgy is felhúzom. Az ajtó is akkor szigetel a legjobban. Meg amúgy is mindig zárjuk ha itthon vagyunk, ha nem.

    Gondolom a vészfunkció csak a zárbetét kérdése.

  5. Igen, az csak a zárbetéttől függ. Annyira nem extrém dolog ma már ilyet venni, sok olcsóbb is támogatja már, a drágábbak meg főleg :blush:

  6. Azt hozzátenném, hogy ha nem kulcsos a zár belülről hanem gombos zárbetét akkor ingyen meg lehet hozzá rendelni a nukinál az adaptert.

  7. Sziasztok,

    van olyan okoszár ami egyáltalán kezeli a felfele is húzandó kilincs probémáját?

  8. Szerintem nincs és okkal. Mechanikusan is eltér a zárbetét és a kilincs mechanikája a legtöbb modernebb ajtóban.

  9. Most lehet hülyeséget kérdezek miért jó egy ilyen kilincsfelhúzós zár? Páromnál is az van, és így most realizáltam hogy nála valóban nem lehet akkor ilyen okos zárat berakni. Ezt egyébként könnyen lehet cserélni?

  10. Avatar for Czo Czo says:

    Pl az ajto nem 1 ponton (a kilincsnel levo nyelv), hanem akar 3-4-5 ponton zarodik. Ha van egy 40-50 kilos kutyad, aki szeret nekidolni a bejarati ajtonak , akkor ez a zar nem engedi, hogy az ajto elgorbuljon.

  11. Nekem is Danalock-om van, de a fentiekkel sosem találkozom. Simán nyitom zárat kulccsal kívülről és zárom belülről a kis nyelvével. Simán HomeKit-essé tettem a VERA és HomeBridge segítségével. Folyamatosan kapok infót hogy zárva van vagy éppen nyitva, ez tökéletesen működik. Eddig egyetlen egyszer veszítette el a kapcsolatot Z-wave-vel, elem ki/be után ment simán.

    Ettől függetlenül a Nuki megoldása jobban tetszik, már én is azt venném. De amúgy a danalock nálam teljesen jól működik.

  12. Úgy igazából szerintem semmiért nem jó vagy jobb. De valami olyasmi miatt, hogy nem a kulcs végzi a nehéz munkát egy ilyen zárnál, tehát nem a kulcs elforditásával mozgatod a nyelvet, a kulccsal csak elreteszeled a kilincset és ezután már nem tudod lenyomni. Őszintén megmondva én még csak otthon láttam ilyet, meg csak műanyag ajtóknál. Pedig már jó pár ajtót beszereltem Europában :slightly_smiling_face: De, hogy cserélni lehet-e egyszerűen azt nem tudom, szerintem a vasalat is úgy van kialakitva az ajtón ami csak kilincs felhúzós zárhoz passzol.

  13. Az, hogy hány ponton zárodik egy ajtó az független attól, hogy kilincsfelhúzós-e a zár vagy nem. Csak a zárási mechanizmus más. Sima kulcsos zárral is vehetsz akár 8 ponton záródot is.

  14. Avatar for Czo Czo says:

    En nem lattam meg felhuzosbol egy ponton zarodot, innen extrapolaltam, miszerint a felhuzosok tobb ponton zarodnak.

  15. Ez csak elmélet, de én olyat tudnék elképzelni, hogy egy rugót a kilincsbe beépíteni ami mindig felnyomja a kilincset a legmagasabb pozicióba. Kicsit hülyén nézne ki, hogy a kilincs mindig égnek áll, de szerintem kivitelezhető megoldás.

  16. Nálam felhúzós a kilincs és nem okoz nagyobb gondot zárás előtt felhúzni a kilincset mint bekötni a cipőfűzőm…
    És igen a felhúzós kilincsű ajtók mindegyike több ponton záródik ergo biztonságosabbak.

    Admin:
    Talán azért mert a te Danalockod nem gyári HomeKit-es. Hányan használjátok a zárat? Mi hárman, valószínű emiatt is zavarodhat meg, mert nem adja át a homekit az eszközöknek nyitás-zárás infót…

    Homekit-el amúgy most egyébként is tele van a tököm… multkor kérdeztelek a páratartalom szabályzásról, EVE Degree és egy okos dugalj. Na megjöttek a cuccok, de nem működik az automatizálás a homekit nem kapcsolja be dugaljat. Ha tesztelem a ki-bekapcsolást akkor minden működik de automatikusan nem.
    Zárójelesen jegyzem meg, hogy az EVE cuccoknak csak az ára minőségi, a termék már hagy egy kis kivánnivalót maga után, konkrétan az okos dulgaljba nem lehetett beledugni a dugvillát, mert el volt görbülve benne az egyik terminál… Még szerencse, hogy a ház két féldarabját is pancser módon hegesztették össze, így viszonylag könnyen szétvált, volt esélyem megoldani a problémát, úgy, hogy vissza lehetett állítani gyári állapotba a kasznit is…
    EVE cuccot többet soha az életben nem veszek, a Degree pedig megy vissza, mert 22 ezret nem fizetek azért, hogy a páratartalmat megnézhessem a telefonomon…

  17. Ez igaz, viszont a kilincsfelhúzósok mindegyike több pontos, vagy nem? A többpontosoknál igazából a kulcsot tehermentesítik a lényegi munkát a kilincs végzi, ha jól gondolom.

  18. Igen az én Danalock-om Z-wave-es, és azzal is használom, a HomeKit csak kiegészítés. Érdekes hogy nem ment az EVE-vel ki-be kapcsolás. Ha még nálad van próbáltad esetleg a saját alkalmazásával beállítani ezt az automatizmust?

  19. Most már nem igen hiszem, hogy létezne egypontos vasalat, úgy tudom biztosítást se tudsz kötni, ha egy pontos zárad van. Igen ezt le is írtam, hogy a kulcsot tehermentesítik vele. De amíg a kilincset nem húzod fel az is csak egy ponton záródik. Amikor elkezdték gyártani az ajtókat ilyen zárral, akkor már “sima” fa (kulcsos) bejárati ajtó se volt már egyponton zárodó vasalattal, de igazából nem is az a lényeg, hanem az, hogy hogyan lehetne okosítani.:slightly_smiling_face:

  20. Igen, csak azzal próbáltam, mivel a Homekit nem látja mint érzékelőt.
    Viszont, ha beállítom a EVE alkalmazásban akkor a Homekitben is megjelenik, de azon túl, hogy kézzel tudom kapcsolgatni automatikusan nem csinál semmit.

  21. Hát innen távolról nem tudok több tippet adni sajnos, mennie kéne ha a teszt is megy.

  22. No, közben megoldottam ám, természesen a júzer volt a hülye :slight_smile:
    Ha nem adsz engedélyt az EVE alkalmazásnak a HomeKit-hez, akkor várhatod a csodát :slight_smile:
    Amúgy az úgy volt, hogy az elején kinyomtam azt hittem csak a szokásos értesítés küldő engedélykérés.
    De adtam neki még egy esélyt leszedtem mindent és újratelepítés után már elolvastam az üzenetet.
    Lényeg a lényeg, megy szépen minden.

  23. Naa fasza :slight_smile: Legalább mások is tanulnak ebből, köszi! :smiley: sokan lenyomják, köztük én is :smiley:

  24. Nagyon jól müködik a Nuki, most már én is felszereltem, de, van egy aprócska dolog és az, hogy igen hangos müködés közben. A két macska szívrohamot kapott az első pár nyitás-zárás közben. :slight_smile: De amúgy tényleg jó kis szerkezet.

  25. Kisebb ujdonságok a Nuki-nál. Hamarosan kapható lesz gyári akksi hozzá Powerpack néven és holnaptól előrendelhető fehér színben is.

  26. Igen olvastam, nem rossz nem rossz, az a baj hogy a Nuki felhőhöz külön meg kell venni a központi egységet, így mondjuk az alzán 120.000Ft a zár. :confused:

  27. Avatar for axxon axxon says:

    Ha közeledek az ajtóhoz, a telefont érzékelve nyitja az ajtót?
    Ha a lakásba közlekedek telefonnal a zsebembe akkor is nyitogatja? vagy ez hogy van megoldva?

    köszi aki tudja a választ.

  28. Avatar for axxon axxon says:

    Szia! szeretnék kérdezni pár dolgot töled.

  29. Szia! Figyelek!

  30. Avatar for axxon axxon says:

    Ha közeledek az ajtóhoz, a telefont érzékelve nyitja az ajtót?
    Ha a lakásba közlekedek telefonnal a zsebembe akkor is nyitogatja? vagy ez hogy van megoldva?

  31. Igen, van olyan funkciója, hogy az ajtóhoz közeledve automatikusan nyitja azt (bár én ezt biztonsági okokból sosem engedélyeztem). Gyanítom, hogy lakáson belül mozogva nem nyitja ki. Meglátásom szerint a Bluetooth kapcsolatot figyeli, vagyis amikor először érzékeli (műszaki nyelven felfutó élű trigger jel), akkor add egy nyitási jelet. Ellenben ezután, ha folyton látja Bluetoothon az eszközödet, akkor ezután nem fogja nyitogatni. Ez egy nagyobb lakásnál/háznál érdekes, ahol a lakáson belül ki tudsz lépni a Bluetooth hatásköréből, ilyen esetben meglehet, hogy nyitogatja.

  32. Avatar for axxon axxon says:

    a mienk nem nagy, akkor elméletileg ez nem lehet gond.
    automatikus nyitás a feleségem miatt lenne fontos, mert a táskákkal akkor egyszerübb lenne a bejutás, milyen biztonsági tényezőre gondolsz ez esetben?
    esetleg Danalock zárral van tapasztalatod?
    mert ezzel a 2vel szemezgetek.

  33. Ha mondjuk ellopják a telefonját, akkor csak közel kell menniük a bejárati ajtóhoz és már automatikusan bejutottak a lakásba is (a telefon feloldása nélkül).
    A Danalockot nem próbáltam. Sokan dicsérik, de a zárbetétet cserélni, vagy kulcsot csináltatni szerintem sokkal drágább és időigényesebb, mint egy normál, nem “okos” zárbetétnél.

  34. Avatar for axxon axxon says:

    ááá, értem, erre nem gondoltam. egyenlőre köszönöm a választ, ha esetleg még valami eszembe jut, engedelmeddel irok még.

  35. Szívesen. Nyugodtan, bármikor!

  36. Sziasztok,
    Engem az érdekelne, hogy lehet távolról vezérelni a zárat ha nincs Nuki bridge, viszont van itthon Apple TV mint homekit hub?

  37. Nem. Kell hozzá Bridge. Pontosabban régebbi Nuki 2.0-hoz kell 3.0 Pro-hoz már nem kell!

  38. Még1x pontosítok. ELVILEG Bluetooth-on keresztül is HomeKit-es tehát menni fog Bridge nélkül is, de nem ajánlom, mert ha nem megy el az Apple TV-ig a BT jel, akkor bizony nem fog menni távolról a nyitás és zárás.

  39. Köszi az infot!
    Azt, hogy a bluetooth jel elmegy e az ajtótól a TVig vajon le tudom tesztelni egyéb BT eszközökkel? Pl.: fülessel?

  40. Avatar for Czo Czo says:

    Le, ha pontosan ugy van tervezve es kialakitva a masik eszkoz radioja, antennaja, mint az ajtozare :DD

  41. Tehát nem valószínű. (nem értek hozzá ilyen mélységeiben)

  42. Nuki 3.0, tökéletesen működik jelentem:)
    50nm-en a lakas kb. két végében, átlósan és egy fal és egy ajtó van köztük.

  43. Wow! Köszi szépen az információt, én nem gondoltam volna, de ez így akkor teljesen korrekt!

  44. Lehet, hogy csak rosszul emlékszem, de mintha lett volna olyan okoszár ami fel is tudja húzni a kilincset. De most meg sehogy sem találom. Az egy komplett zárbetét volt, amiben volt egy elég erős motoros felhúzó mechanizmus. Aqara volt talán. De most nem lelem :frowning:

  45. Hát erre nem emlékszem de sztem lehet cserélni az egész zárat akkor hogy ne felhúzós legyen ugye. Ez nem tud ilyet. De őszintén egy olyan funkcióról beszélsz ami belefér egy átlagos mozdulatba. Minden alkalommal ha elindulsz felhúzod a kilincseet és bezárja, kinyitni meg ki tudja. Sztem ez nem jelent problémát.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Agent_H Avatar for Szifon Avatar for axxon Avatar for kopemagus Avatar for halbandi Avatar for garaiggy Avatar for Vari_Gery Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Jó cikk, köszi, jó tudni, hogy van élet a Danalock-on kívül is.
    Valószínű én is váltani fogok Danalock-ról, mert annak ellenére, hogy elég régóta a piacon vannak, mégsem kiforrott.
    Mivel asszimetrikus a zárbetét ezért a betétet összelegózni is kb 2 óráig tartott, mert természetesen a használati utasításban nincs leírva, ami le van írva aszerint összerakva, kívülről nem lehet nyitni.
    Nagyon sokszor összezavarodik, nyitott ajtó helyett zárt ajtót jelez és fordítva. Home alkalmazásból nem nyitható az ajtó az esetek nagyon nagy részében, ezért a saját alkalmazást kell használni ami egy kalap szar, vagy kulcsot (egy okoszárnál, pffff).
    A widget képernyőn az ikonok kilógnak többszöri kérésre sem javították, amúgy a support szarik az emberek fejére, értelmes választ még nem kaptam tőlük.
    Kulcsokat nem lehet megosztani csak a Zigbee változatban. Ha valakinek kulcsot akarok küldeni akkor fel kell vennem az otthon alkalmazásba, vagy távolról nyitni az ajtót ami tuti nem fog működni.
    Mindent összevetve az egyik legnagyobb csalódás eddig, kulcs nélkül nem mernék elindulni otthonról…

    Az egyetlen pozitívum, hogy fél év használat után az elemek még mindig 95%-on vannak :smiley:

  2. Ami nekem nem vált egyértelművé a cikkből, hogy azokkal az ajtókkal hogyan működik együtt, amelyek kilincsfelhúzósak és nincs biztonsági funkció (ha benne hagyod a kulcsot, akkor a másik megjárta)…

    A kilincsfelhúzással még együtt tudok élni, ha mondjuk lehet benne késleltetést állítani, de a másik részét továbbra sem értem.

  3. Szia!
    Mivel én használom és én írtam a cikket, így megpróbálom kicsit részletesebben leírni :blush:

    Kilincsfelhúzós zár esetében ugye a gondot az jelenti, ha távolról be akarnád zárni az ajtót. Ezt ugye csak akkor tudod megtenni, ha manuálisan megtörtént előtte a kilincsfelhúzás. (Nem a legéletszerűbb példa, de ezen lehet jól látni: pl AirBnB host vagy, a vendég elhagyja a szobát és nem húzza fel a kilincset, nem zárja be az ajtót, akkor te távolról nem tudod helyette megtenni.) igazából szerintem ezzel teljesen együtt lehet élni. Ritka az olyan alkalom, amikor távolról kellene az ajtót úgy Lockolni, hogy előtte az nyitva volt és nincs ott az a valaki, aki kinyitotta. (Bocsi kicsit hülyén hangzik így leírva, de ez a lényeg).

    A vészfunkciós zárbetét nélkül pedig csak úgy működik, hogy fixen benne van belülről a kulcs a “Nukiban”, ezáltal kívülről nem nyitható kulccsal, csak a Nuki által. Ezzel azért már lehetnek problémák (lemerült elemek, lemerült telefon), na akkor csak a felfúrás segíthet…

    Remélem sikerült válaszolnom a kérdésedre :blush:

  4. Igen, köszi. Az Airbnb nem mozgat, én lakok itt meg a családom. :slight_smile: A kilincs felhúzás azért sem zavar, mert amúgy is felhúzom. Az ajtó is akkor szigetel a legjobban. Meg amúgy is mindig zárjuk ha itthon vagyunk, ha nem.

    Gondolom a vészfunkció csak a zárbetét kérdése.

  5. Igen, az csak a zárbetéttől függ. Annyira nem extrém dolog ma már ilyet venni, sok olcsóbb is támogatja már, a drágábbak meg főleg :blush:

  6. Azt hozzátenném, hogy ha nem kulcsos a zár belülről hanem gombos zárbetét akkor ingyen meg lehet hozzá rendelni a nukinál az adaptert.

  7. Sziasztok,

    van olyan okoszár ami egyáltalán kezeli a felfele is húzandó kilincs probémáját?

  8. Szerintem nincs és okkal. Mechanikusan is eltér a zárbetét és a kilincs mechanikája a legtöbb modernebb ajtóban.

  9. Most lehet hülyeséget kérdezek miért jó egy ilyen kilincsfelhúzós zár? Páromnál is az van, és így most realizáltam hogy nála valóban nem lehet akkor ilyen okos zárat berakni. Ezt egyébként könnyen lehet cserélni?

  10. Avatar for Czo Czo says:

    Pl az ajto nem 1 ponton (a kilincsnel levo nyelv), hanem akar 3-4-5 ponton zarodik. Ha van egy 40-50 kilos kutyad, aki szeret nekidolni a bejarati ajtonak , akkor ez a zar nem engedi, hogy az ajto elgorbuljon.

  11. Nekem is Danalock-om van, de a fentiekkel sosem találkozom. Simán nyitom zárat kulccsal kívülről és zárom belülről a kis nyelvével. Simán HomeKit-essé tettem a VERA és HomeBridge segítségével. Folyamatosan kapok infót hogy zárva van vagy éppen nyitva, ez tökéletesen működik. Eddig egyetlen egyszer veszítette el a kapcsolatot Z-wave-vel, elem ki/be után ment simán.

    Ettől függetlenül a Nuki megoldása jobban tetszik, már én is azt venném. De amúgy a danalock nálam teljesen jól működik.

  12. Úgy igazából szerintem semmiért nem jó vagy jobb. De valami olyasmi miatt, hogy nem a kulcs végzi a nehéz munkát egy ilyen zárnál, tehát nem a kulcs elforditásával mozgatod a nyelvet, a kulccsal csak elreteszeled a kilincset és ezután már nem tudod lenyomni. Őszintén megmondva én még csak otthon láttam ilyet, meg csak műanyag ajtóknál. Pedig már jó pár ajtót beszereltem Europában :slightly_smiling_face: De, hogy cserélni lehet-e egyszerűen azt nem tudom, szerintem a vasalat is úgy van kialakitva az ajtón ami csak kilincs felhúzós zárhoz passzol.

  13. Az, hogy hány ponton zárodik egy ajtó az független attól, hogy kilincsfelhúzós-e a zár vagy nem. Csak a zárási mechanizmus más. Sima kulcsos zárral is vehetsz akár 8 ponton záródot is.

  14. Avatar for Czo Czo says:

    En nem lattam meg felhuzosbol egy ponton zarodot, innen extrapolaltam, miszerint a felhuzosok tobb ponton zarodnak.

  15. Ez csak elmélet, de én olyat tudnék elképzelni, hogy egy rugót a kilincsbe beépíteni ami mindig felnyomja a kilincset a legmagasabb pozicióba. Kicsit hülyén nézne ki, hogy a kilincs mindig égnek áll, de szerintem kivitelezhető megoldás.

  16. Nálam felhúzós a kilincs és nem okoz nagyobb gondot zárás előtt felhúzni a kilincset mint bekötni a cipőfűzőm…
    És igen a felhúzós kilincsű ajtók mindegyike több ponton záródik ergo biztonságosabbak.

    Admin:
    Talán azért mert a te Danalockod nem gyári HomeKit-es. Hányan használjátok a zárat? Mi hárman, valószínű emiatt is zavarodhat meg, mert nem adja át a homekit az eszközöknek nyitás-zárás infót…

    Homekit-el amúgy most egyébként is tele van a tököm… multkor kérdeztelek a páratartalom szabályzásról, EVE Degree és egy okos dugalj. Na megjöttek a cuccok, de nem működik az automatizálás a homekit nem kapcsolja be dugaljat. Ha tesztelem a ki-bekapcsolást akkor minden működik de automatikusan nem.
    Zárójelesen jegyzem meg, hogy az EVE cuccoknak csak az ára minőségi, a termék már hagy egy kis kivánnivalót maga után, konkrétan az okos dulgaljba nem lehetett beledugni a dugvillát, mert el volt görbülve benne az egyik terminál… Még szerencse, hogy a ház két féldarabját is pancser módon hegesztették össze, így viszonylag könnyen szétvált, volt esélyem megoldani a problémát, úgy, hogy vissza lehetett állítani gyári állapotba a kasznit is…
    EVE cuccot többet soha az életben nem veszek, a Degree pedig megy vissza, mert 22 ezret nem fizetek azért, hogy a páratartalmat megnézhessem a telefonomon…

  17. Ez igaz, viszont a kilincsfelhúzósok mindegyike több pontos, vagy nem? A többpontosoknál igazából a kulcsot tehermentesítik a lényegi munkát a kilincs végzi, ha jól gondolom.

  18. Igen az én Danalock-om Z-wave-es, és azzal is használom, a HomeKit csak kiegészítés. Érdekes hogy nem ment az EVE-vel ki-be kapcsolás. Ha még nálad van próbáltad esetleg a saját alkalmazásával beállítani ezt az automatizmust?

  19. Most már nem igen hiszem, hogy létezne egypontos vasalat, úgy tudom biztosítást se tudsz kötni, ha egy pontos zárad van. Igen ezt le is írtam, hogy a kulcsot tehermentesítik vele. De amíg a kilincset nem húzod fel az is csak egy ponton záródik. Amikor elkezdték gyártani az ajtókat ilyen zárral, akkor már “sima” fa (kulcsos) bejárati ajtó se volt már egyponton zárodó vasalattal, de igazából nem is az a lényeg, hanem az, hogy hogyan lehetne okosítani.:slightly_smiling_face:

  20. Igen, csak azzal próbáltam, mivel a Homekit nem látja mint érzékelőt.
    Viszont, ha beállítom a EVE alkalmazásban akkor a Homekitben is megjelenik, de azon túl, hogy kézzel tudom kapcsolgatni automatikusan nem csinál semmit.

  21. Hát innen távolról nem tudok több tippet adni sajnos, mennie kéne ha a teszt is megy.

  22. No, közben megoldottam ám, természesen a júzer volt a hülye :slight_smile:
    Ha nem adsz engedélyt az EVE alkalmazásnak a HomeKit-hez, akkor várhatod a csodát :slight_smile:
    Amúgy az úgy volt, hogy az elején kinyomtam azt hittem csak a szokásos értesítés küldő engedélykérés.
    De adtam neki még egy esélyt leszedtem mindent és újratelepítés után már elolvastam az üzenetet.
    Lényeg a lényeg, megy szépen minden.

  23. Naa fasza :slight_smile: Legalább mások is tanulnak ebből, köszi! :smiley: sokan lenyomják, köztük én is :smiley:

  24. Nagyon jól müködik a Nuki, most már én is felszereltem, de, van egy aprócska dolog és az, hogy igen hangos müködés közben. A két macska szívrohamot kapott az első pár nyitás-zárás közben. :slight_smile: De amúgy tényleg jó kis szerkezet.

  25. Kisebb ujdonságok a Nuki-nál. Hamarosan kapható lesz gyári akksi hozzá Powerpack néven és holnaptól előrendelhető fehér színben is.

  26. Igen olvastam, nem rossz nem rossz, az a baj hogy a Nuki felhőhöz külön meg kell venni a központi egységet, így mondjuk az alzán 120.000Ft a zár. :confused:

  27. Avatar for axxon axxon says:

    Ha közeledek az ajtóhoz, a telefont érzékelve nyitja az ajtót?
    Ha a lakásba közlekedek telefonnal a zsebembe akkor is nyitogatja? vagy ez hogy van megoldva?

    köszi aki tudja a választ.

  28. Avatar for axxon axxon says:

    Szia! szeretnék kérdezni pár dolgot töled.

  29. Szia! Figyelek!

  30. Avatar for axxon axxon says:

    Ha közeledek az ajtóhoz, a telefont érzékelve nyitja az ajtót?
    Ha a lakásba közlekedek telefonnal a zsebembe akkor is nyitogatja? vagy ez hogy van megoldva?

  31. Igen, van olyan funkciója, hogy az ajtóhoz közeledve automatikusan nyitja azt (bár én ezt biztonsági okokból sosem engedélyeztem). Gyanítom, hogy lakáson belül mozogva nem nyitja ki. Meglátásom szerint a Bluetooth kapcsolatot figyeli, vagyis amikor először érzékeli (műszaki nyelven felfutó élű trigger jel), akkor add egy nyitási jelet. Ellenben ezután, ha folyton látja Bluetoothon az eszközödet, akkor ezután nem fogja nyitogatni. Ez egy nagyobb lakásnál/háznál érdekes, ahol a lakáson belül ki tudsz lépni a Bluetooth hatásköréből, ilyen esetben meglehet, hogy nyitogatja.

  32. Avatar for axxon axxon says:

    a mienk nem nagy, akkor elméletileg ez nem lehet gond.
    automatikus nyitás a feleségem miatt lenne fontos, mert a táskákkal akkor egyszerübb lenne a bejutás, milyen biztonsági tényezőre gondolsz ez esetben?
    esetleg Danalock zárral van tapasztalatod?
    mert ezzel a 2vel szemezgetek.

  33. Ha mondjuk ellopják a telefonját, akkor csak közel kell menniük a bejárati ajtóhoz és már automatikusan bejutottak a lakásba is (a telefon feloldása nélkül).
    A Danalockot nem próbáltam. Sokan dicsérik, de a zárbetétet cserélni, vagy kulcsot csináltatni szerintem sokkal drágább és időigényesebb, mint egy normál, nem “okos” zárbetétnél.

  34. Avatar for axxon axxon says:

    ááá, értem, erre nem gondoltam. egyenlőre köszönöm a választ, ha esetleg még valami eszembe jut, engedelmeddel irok még.

  35. Szívesen. Nyugodtan, bármikor!

  36. Sziasztok,
    Engem az érdekelne, hogy lehet távolról vezérelni a zárat ha nincs Nuki bridge, viszont van itthon Apple TV mint homekit hub?

  37. Nem. Kell hozzá Bridge. Pontosabban régebbi Nuki 2.0-hoz kell 3.0 Pro-hoz már nem kell!

  38. Még1x pontosítok. ELVILEG Bluetooth-on keresztül is HomeKit-es tehát menni fog Bridge nélkül is, de nem ajánlom, mert ha nem megy el az Apple TV-ig a BT jel, akkor bizony nem fog menni távolról a nyitás és zárás.

  39. Köszi az infot!
    Azt, hogy a bluetooth jel elmegy e az ajtótól a TVig vajon le tudom tesztelni egyéb BT eszközökkel? Pl.: fülessel?

  40. Avatar for Czo Czo says:

    Le, ha pontosan ugy van tervezve es kialakitva a masik eszkoz radioja, antennaja, mint az ajtozare :DD

  41. Tehát nem valószínű. (nem értek hozzá ilyen mélységeiben)

  42. Nuki 3.0, tökéletesen működik jelentem:)
    50nm-en a lakas kb. két végében, átlósan és egy fal és egy ajtó van köztük.

  43. Wow! Köszi szépen az információt, én nem gondoltam volna, de ez így akkor teljesen korrekt!

  44. Lehet, hogy csak rosszul emlékszem, de mintha lett volna olyan okoszár ami fel is tudja húzni a kilincset. De most meg sehogy sem találom. Az egy komplett zárbetét volt, amiben volt egy elég erős motoros felhúzó mechanizmus. Aqara volt talán. De most nem lelem :frowning:

  45. Hát erre nem emlékszem de sztem lehet cserélni az egész zárat akkor hogy ne felhúzós legyen ugye. Ez nem tud ilyet. De őszintén egy olyan funkcióról beszélsz ami belefér egy átlagos mozdulatba. Minden alkalommal ha elindulsz felhúzod a kilincseet és bezárja, kinyitni meg ki tudja. Sztem ez nem jelent problémát.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Agent_H Avatar for Szifon Avatar for axxon Avatar for kopemagus Avatar for halbandi Avatar for garaiggy Avatar for Vari_Gery Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin