fbpx Skip to content

Hazánkban, de talán még Európában sem terjedtek el az okos zárak, mármint olyanok biztosan nem, amik telefonnal irányíthatóak. Azonban egyre több ilyennel is találkozhatunk, és ezek közül egyre több kap már HomeKit támogatást, ami bizonyos szempontból jó, de bizonyos szempontból rossz.

Danalock okos zár

Sokaknak előítéleteik is vannak ezekkel a zárakkal kapcsolatban, holott nem is egy zárról beszélünk, hanem egy motorról, ami képes az egyes zárakat nyitni, illetve zárni. Aztán felmerül a kérdés, hogy ez mennyire megbízható, mennyire kényelmes, és mi van akkor, ha nincs éppen nálunk a mobilunk. Körülbelül 1 hónapja használom rendszeresen a Danalock Bluetooth és Z-wave képes zárját, ezért úgy érzem, most már kellő tapasztalattal rendelkezem, és beszámolhatok róla.

Hardver, zárbetét

A Danalock régóta a piacon van, és most már a harmadik generációs típust tudjuk megvásárolni, ami viszonylag halk motorral és fejlett Bluetooth, valamint Z-wave technológiával rendelkezik. A Danalock önmagában nem képes semmire, kell hozzá egy speciális zárbetét is, amit megvásárolhatunk, azonban ez egy teljesen átlagos zár, tehát a megbízhatósága azzal is egyenlő. Amennyiben több ponton záródó ajtónk van különleges zárral, akkor azt bizony át kell alakítanunk hozzá. Ezt egyébként bármelyik zár szakértő meg tudja oldani.

Mindenféle technikai tudás és szakember nélkül a hozzá vásárolt zárbetéttel telepíthetjük az eszközt. Ez tényleg egyáltalán nem igényel szakértelmet, mintha csak egy zárbetétet cserélnénk. Kényelmesen telepíthető anélkül, hogy szétszednénk az egész ajtót, és nem kell semmilyen speciális eszköz hozzá. Mivel nekem alapból ilyen záram volt, nem esett nehezemre beépíteni a Danalock kompatibiliset.

Bluetooth és Z-Wave. A Danalock V3 a világ egyik legerősebb és legbiztonságosabb titkosítását használja a kommunikációhoz, tehát képtelenség lehallgatni a zár és a készülék között létrejövő kapcsolatot. Továbbá AES 256 bit titkosítást használ, ami a legfejlettebb titkosítási rendszer az adatátvitelnél. Maga a zár a TPM (Trusted Platform Module) chipet használja, hogy a titkosítási kulcsokat eltárolja a hardverben, a szoftver helyett. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy lehetetlen feltörni a Danalockodat vagy magát a Danalock szerverét.

Bluetooth

Mindenféle központi egység nélkül a Bluetooth segítségével nyithatjuk, illetve zárhatjuk az ajtót. Ez egyébként a mai Bluetooth technológiának köszönhetően elég gyors, én már a lépcsőn feljőve, a félemeleten csatlakozom és mire az ajtóhoz érek, már nyitva is van a zár. Képes több telefonnal is kommunikálni, tehát ideiglenesen, vagy akár véglegesen is adhatunk jogot ismerőseinknek, családtagjainknak, hogy kinyissák az ajtót.

Z-Wave

A Z-Wave már egy komolyabb kommunikációs formát jelent. Az okos otthonok, illetve ház automatizálás terén szokták használni az egyes kiegészítők. A Danalock V3 erre is képes, így én rögtön összekötöttem a VERA-val, ahonnan kényelmesen automatizálhatom is. Ilyen például az, hogy ha elmegyek otthonról, akkor kapcsolja le a világítást, a Hi-Fi-t és zárja be az ajtót. Amennyiben én már bezártam az ajtót, akkor is megkísérli, tehát ez úgymond egy plusz biztonság. A Z-Wave inkább az automatizálásnál fontos, de sokak számára bőven elég lehet a Bluetooth kapcsolat. A zár értesítést is küldhet, ha valaki kinyitja, illetve távolról is láthatjuk az állapotát, hogy éppen nyitva, vagy zárva van.

A Danalock 4db elemmel működik, és megközelítőleg 9000 fordulatot képes végrehajtani. Mindenki ki tudja számolni, hogy hányszor nyitja egy nap adott esetben a saját zárát, bőven elegendő kell hogy legyen. A hozzá kapott zárbetét dupla, tehát miközben a Danalock-ot használjuk az egyik oldalról, úgy a külső oldalról bármikor bezárhatjuk, vagy kinyithatjuk az ajtót kulccsal is. Tehát nem kell attól félnünk, hogy épp nincs a közelben a telefonunk, vagy nem csatlakozik a zár, nyugodtan használhatjuk a kulcsunkat. Ez pusztán a zárbetéttől függ.

iOS Danalock alkalmazás

A telepítés után néhány perc alatt párosíthatjuk a Danalock alkalmazással, de itt megjegyezném, hogy a német appot érdemes letölteni (ugyanúgy angol nyelvű) mert abban több funkciót kapunk, ne kérdezzétek, miért. Ide is linkelem, hogy ha valaki keresné:

[appstore id=”1175558804″]

A párosítás alatt számos beállítással találkozhatunk, ilyen például az automatikus kalibrálás. Ilyenkor ő kinyitja és bezárja a zárat, illetve érzékeli, hogy mennyi ideig kell körbefordulnia. Ez nálam tökéletesen működött. Ezután bekapcsolhatjuk az automatikus nyitás és zárást. Például, hogy ha 5 percnél tovább van nyitva az ajtó, akkor automatikusan záródjon be, vagy pedig a telefon GPS-e alapján nyissa és zárja az ajtót. Itt is részletesen beállíthatjuk, hogy X méteren belül nyisson csak ki a zár, ha a közelébe érünk, illetve hogy ezek után még meddig maradjon nyitva, és ezekről persze értesítést is kapjunk.

Van Apple Watch alkalmazás és iOS widgetet is ki tudunk rakni, tehát könnyedén elérhetjük a zárat akár a telefonunkról, akár a csuklónkról.

Ahogy bal oldali képen is látszik, az app mutatja a zár aktuális állását, hogy éppen nyitva vagy zárva van. A Danalock képes kommunikálni az IFTTT rendszerrel is, feltéve, ha marad otthon egy olyan eszköz, ami kapcsolódik az internetre. Ezzel pedig egy egészen új világ nyílik meg a felhasználók számára, és bármilyen automatizációt beállíthatunk. Több 100 szolgáltatás együtt működhet a zárunkkal, tulajdonképpen végtelen lehetőséget adva a kreativitásunknak.

Konklúzió

A Danalock egy rendkívül felhasználóbarát okos zár. Megbízható és könnyedén telepíthető mindenféle szakértelem nélkül. A Bluetooth és Z-Wave szabványnak köszönhetően szinte mindennel összekapcsolhatjuk és automatizálhatjuk is. Az alkalmazásuk is remekül működik, magába a Danalockba nem is tudok belekötni. A zárbetét viszont már problémás. Amennyiben több ponton záródó ajtónk van, vagy speciális zárunk, akkor azt testre kell szabni a Danalockhoz. A saját, hozzá kapható zárbetét rendkívül egyszerű, mondhatni 5000Ft-os termék, kivéve, hogy bármilyen hasonló helyére bele illik, állítható, de biztonságosnak nem mondanám. Tehát, ha azt szeretnénk, hogy biztonságos is legyen a zárbetétünk, akkor érdemes egyedit gyártatni hozzá, ami már egy picit költségesebb lehet. Persze ez egyáltalán nem kötelező, mert sokaknak most is egy egyszerű, sima záruk van.

A Danalock jelenleg az egyik legjobb okos zár a piacon és bátran ajánlom azoknak, akik szeretnék okosítani ezzel a házukat. Az idei CES-en bejelentette a cég a HomeKit változatot is, ami majd valamikor idén érkezik. Ha valaki az Apple zárt rendszerét akarja használni, annak érdemes várnia (nyilván drágább is lesz), akinek viszont megfelelő a fenti kettő, a Bluetooth és Z-Wave, már most megvásárolhatja a Danalock-ot ide kattintva.

[wp-review id=”100166″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Pont pár napja olvastam erről egy cikket, ennek az utolsó mondatát idézném: “döntsd el, hogy mennyi biztonságot áldozol fel a telefonnal való nyitás kényelméért”. A tavalyelőtti DEFCON-on demonstrálták, hogy ezeket a Bluetooth elektromos zárnyitókat mennyire könnyű feltörni. Ez alól az itt említett Danalock sem kivétel, az APK fájlból visszafejtett “titkos kulcs” a következő: “thisisthesecret”. Természetesen ezen felül lehet kényelmes, és működhet megbízhatóan, de inkább csak olyan helyen érdemes használni, ahol nem nagy értéket kell megvédeni vele. A biztosító tudtommal nem fizet, ha rongálás nélkül jön be a tolvaj az ajtón.

  2. Ezt nevezik bakfitty-nek 😀

  3. Kár, hogy 70k…. 🙁 Szívesen kiprobálnám.. De így kicsit drága mutatvány lenne.. 🙁 Marad a 3e ft-os “buta” zár… ????????

  4. @Put2: Sajnos még drága mulatság, és akkor még a 16.000Ft-os zárat meg se vetted hozzá.

  5. Ez egy vicc.

  6. @rgbx:
    Ha kicsit utánajártál volna, látnád, a DEFCON-os prezentáció alkalmával SEM törtek Danalock-ot. Nem részletezném a dolgot, de megkérdeztem a Danalock-ot, és ők is megerősítettek, hogy NEM törhető a zárjuk.
    Egyébként meg z-wave-es vagy zigbee-s zárat kell használni. Rendszerint maga a protokoll törhetetlen, a kivitelezéssel lehet gond. Eddig egy zárat törtek (z-wave), Blackhat-en, de a kínai gyártó azonnal javított.

  7. Megkérdezted a Danalockot hogy feltörhető-e a zárjuk? Mégis válaszokra számítottál, azon kívül, hogy természetesen nem, nem törhető. Amúgy amíg ezek nincsenek eltrejedve tömegével (márpedig nem lesz mert ennyiért nem fogják sokan megvenni), nem kell aggódni, hogy bárki feltöri, és a mezei betörők majd olyan eszközzel mászkálnak ami feltöri az okoszárat. Azok vesznek egy hengerzár törőt, és 2mp alatt bemmennek és már pakolnak is. Ez inkább neked kényelmes, biztonságra pedig sem több, sem kevesebb, mint bármilyen más zár.


Add a Comment