fbpx Skip to content

A Dyson termékekről nem először írunk itt a Szifon.com-on. Volt már szó korábban a Supersonic hajszárítóról, a Corrale hajvasalóról, és persze a Pure Humidify+Cool párásító és légtisztító ventilátorról is. Most egy újabb típusú légtisztítót fogunk nektek bemutatni.

Dyson Purifier Cool™ légtisztító ventilátor - COVER

Azt gondolnánk, hogy a légtisztítás viszonylag egyszerű dolog, bekapcsoljuk és megy is. Azonban ez közel sem igaz, mert jó légtisztítót találni a saját háztartásunkhoz viszonylag nehéz. Ahány otthon, annyi féle szennyeződés, és a légtisztítók zöme inkább csak a port, polleneket távolítja el. A Dysonnal nem kell komprumisszumot kötni, a cég a maximumra törekszik és tényleg ég és föld a különbség más márkákhoz képest. Ez a cikk a Dyson Purifier Cool™ TP07-es típusról fog szólni, illetve arról, hogy mennyire fontos a légtiszítás az otthonunkban, valamint mit kell tudni az egyes vegyületek, por, pollenek szűrésével kapcsolatban!

Légtisztítás az otthonunkban, mit kell tudni erről?

Alapvetően ahány otthon, annyiféle megoldás van a légtisztításra. Rengetegen szenvedünk por, pollen allergiában, köztük én is köhögök, hogy ha mondjuk befújom magam a fürdőszobában vagy ha éppen a porszívót tisztítom. Pollenre hála a jó égnek nem vagyok allergiás, de a por bizony a háztartások 60%-ában probléma. A por (PM10) persze a legnagyobb részecske, amit szűrünk, mivel látható dologról van szó. Az ennél jóval kisebb szemcsék sokkal több problémát okozhatnak a szervezetünkben.

A PM5.0 lényegében a baktériumok és penészek, ezeket nagy mennyiségben láthatjuk is, de alapjában véve egy baktériumot már nem lehet szabad szemmel látni. Ahogy az ábrán látható, a PM2.5 már egy olyan tartomány, amiben szabad szemmel egyáltalán nem látható anyagok vannak, végül pedig a PM0.1, amik ultrafinom részecskék és vírusok, mint például a COVID-19.

A fentieket az úgynevezett HEPA szűrővel szűrjük. Általában minden HEPA szűrő képes PM2.5-öt szűrni, sőt akár PM0.1-et is, de hivatalosan a PM10-PM2.5 között szűrnek. Tehát a port, polleneket, baktériumokat, olyan gázokat, szerves anyagokat, amik például főzés közben keletkeznek. A legújabb HEPA szűrő az úgynevezett HEPA H13.

Az Európai Unióban alkalmazott szabványok szerint többféle szűrőről beszélhetünk aszerint, hogy a részecskék hány százalékát képes kiszűrni a levegőből. A háztartási porszívók esetében főleg HEPA 11 és HEPA 12 szabványokkal találkozunk. A HEPA H12 azt jelenti, hogy 10 ezer részecskéből a szűrő 50-et enged vissza a levegőbe. A HEPA H13 ennél is hatékonyabb, azokat a részecskéket is képes megszűrni, amelyeket a HEPA 12 nem, 10 ezer részecske közül csak 5-öt enged át. Ilyennel rendelkezik a Dyson is, sőt, a Dyson a TP07-nél elérte, hogy egy teljesen zárt HEPA H13 rendszer legyen!

Ahogy a rövid videón látszik, füstöt engedtek egy zárt tartályba, amiben egy bekapcsolt Dyson látható. Itt a H13 teljes szigetelését tesztelték, hogy még véletlen sem megy át “rossz” levegő a szűrő mellett. Ha nem lenne 100%-os zárt rendszer akkor némi füstöt látnánk fent is, amikor kifújja, tehát akkor a szűrő mellett ment volna el a “rossz” levegő. Ezután pedig az látható, hogy a HEPA szűrő minden egyes részecskét megfogott, a másik oldalra semmit nem engedett át.

Jelenleg ilyen zárt rendszert más légtisztító nem tartalmaz ebben a szegmensben, és általában HEPA H13 filtereket sem, bár az már kezd elterjedni. Általában az emberek erre nem figyelnek oda, ha légtisztítót vesznek, pedig rendkívül fontos, hogy zárt rendszer legyen, mivel így képes hatékonyan működni.

A Dyson légtisztító technológiájának csak az egyik fele a HEPA H13 szűrő, a másik fele az aktív-szénszűrő, ami lényegében olyan részecskéket, illóanyagokat, gázokat is megköt, amit már a többi márka jóformán nem tesz meg. Általában a légtisztítók kizárólag a PM2.5-PM10 közötti részencskékkel foglalkoznak, mivel ezeket könnyű mérni és kiszűrni a HEPA-val. Azonban sokkal nagyobb problémát is jelenhetnek a környezetünknek az úgynevezett VOC-k.

A káros VOC-k lehetnek főzésből eredő anyagok, de különböző spray-k is tartalmaznak káros illóanyagokat. Ahogy a por, úgy ezek is könnyedén lerakódnak a tüdőnkben és persze felszívódnak a szervezetünkbe is. Nem kellemes dolog reggel arra ébredni, hogy köhög az ember, és ennek persze számos oka lehet, de többek között ezek az anyagok rakódnak le a tüdőnkbe.

Csak hogy néhány példát említsek: egy dezodor például 5-8 óra alatt ürül ki egy fújás után a nappaliból. Ha ketten befújjátok magatokat este elmenetel előtt, hazajöttök, szellőztetés nélkül alszotok, akkor lényegében ez az anyag lerakódik a tüdőtökben. Én viszonylag régóta követem figyelemmel az otthonomban lévő, káros VOC-kat, ez látható alul is.

Nem minden káros anyagot, VOC-t képes gyorsan kiszűrni a Dyson, de ez nem is készülék hibája. Rendkívül széleskörű azon anyagok listája, amit az aktív-szénszűrő képes megállítani, viszont ezeket eltérő idővel teszi meg. Tehát míg néhány anyagot könnyedén kivon a környezetből, néhányat sajnos nehezen. Ezt ki kell tapasztalni, mert a rendszer viszont jelez, azonban nem mindig az automata mód válik be.

Balra a manuális fokozatra kapcsolva azonnal tisztította a levegőt (ez volt a főzés, ezt láthatjátok a korábbi képernyőképen is), jobbra egész nap dolgozott rajta automatikusan, igaz főztünk, járkáltunk, teregettünk, stb… Éppen a sárga aljában tartotta a VOC szintet, néha zölddel, ami teljesen rendben van teljesen halk működés közben.

Az automatikus mód rendkívül zavaró lehet, ha minden egyes apró szennyeződésre elkezd eszeveszetten fújni a ventilátor. Például nézel egy filmet, csinálsz egy pattogatott kukoricát és világvége tornádó lesz a nappaliban, holott igazából erre nincs szükség. Szerintem a Dyson 1 év alatt sokat fejlődött, ha automatikus módról van szó, rendkívül halk terméket hozott össze, ha sárgában érzékel valamit, ami ugyan nem egetrengető, hanem csak mérsékelten rossz, akkor nem fújja szét az egész nappalit, hanem időarányosan, de kitisztítja azt. Persze, ha szeretném, manuálisan feltekerem 10-esre és akkor gyorsan elvégzi, amit el kell.

Szenzor és szenzor illetve légtisztító és légtisztító között is van különbség

Most már tisztában vagyunk azzal, hogy mire is jó egy légtisztító, mit képes kiszűrni. A Dyson rendelkezik az egyik legnagyobb skálával érzékelők esetén. Általában az olcsóbb légtisztítók nem szoktak mérni VOC-t és NO2-t sem. Utóbbi ugye a káros gázok közé tartozik, amik miatt befulladhatunk, vagy esetleg komolyabb probléma lehet a tüdőnkkel.

A levegőben lévő, nagyobb szemcsék általában az orrgarat tájékán rakódnak le. Erre szolgálnak az orrszőrök, amik megszűrik a belélegzett levegőben lévő szennyeződéseket, illetve az orrnyálkahártyán is meg tudnak tapadni. A gáznemű anyagok azok, amelyek lejutnak az alsóbb légutakba. Ott károsodást tudnak okozni, krónikus gyulladást tartanak fenn a nyálkahártyán.

A Dyson rengeteg különbőző anyagot mér, tehát jóformán maximálisan kihasználhatjuk a HEPA H13 és aktív-szénszűrőnket. Az NO2 például télen lehet problémás, amikor a városban megáll a szmog. A fővárosban a dízelautók használata jelentősen hozzájárul a Budapesten súlyos egészségügyi kockázatokat jelentő szállópor (PM10) és a nitrogén-dioxid (NO2) okozta légszennyezettséghez. A dízelüzemű személygépjárművek száma több mint duplájára nőtt az elmúlt 12 évben és nőtt az autók átlagéletkora is.

Ezen kívül beszélhetünk a helyszínről is, hogy éppen hol lakunk. Nem szívesen laknék közvetlenül Budapest forgalmas útvonalain, mert bizony az NO2 bekerül a lakásba is és ez olyan anyag, amit mindenképp szűrnünk kéne.

A Dyson méri nitrogén-dioxidot és egyéb oxidáló gázokat is, mint például gáztűzhely, vagy például a járművek által termelt gázok. Ezek nyáron talán nem is jelentenek problémát, de télen, hogy legyen “friss” levegőnk, azért beengedjük ezeket a káros anyagokat, amiket aztán bezárunk az otthonunkba. Ha csak PM2.5-öt és PM10-et mérjük, mint a legtöbb légtisztító, a VOC-ból és az NO2-ből semmit sem érzékelünk, ami komoly probléma, mert azt hisszük, hogy otthon megfelelő a levegő, mert kiszellőztettünk, közben pedig mégsem.

Ezért is fontos a megfelelő, pontos mérés és rendkívül széles skálán mozgó szenzorok, amik pontos adatot adnak a rendszerünknek!

Ahány lakás, annyiféle tisztítás

Van-e értelme egy légtisztítónak, ha folyton szellőztetek? A kérdést inkább úgy kell feltenni, hogy van-e por otthon? Van-e állat? Mennyit főzünk? Köhögünk-e otthon, mit mond a saját szervezünk, rosszul érezzük-e magunkat, ha nem szellőztetünk (bár ez lehet széndioxid probléma is)? Nekem az egyszerű légtisztító nem vált be, mivel nincs por a lakásban. Ugyan van macska, de van robot porszívó és rendkívül pormentes a lakás is. Sem a PM2.5 sem a PM10 nem szokott megemelkedni, a Dyson be sem indul nálam ezekre, így én végeredményben nagyon hosszú ideig használhatom majd a HEPA filtert. Azonban ahogy látható is, más anyagok bőven vannak a levegőben, amiket tisztítani kell. Ha egy VOC mérésre, szűrésére képtelen légtisztítót vettem volna, akkor kidobtam volna a pénzt az ablakon, mivel PM2.5-PM10 tartományban nincs gond a lakásban.

(Szálló por PM2.5 napi és havi átlag 2016-tól kezdve. Jól látszik, hogy minden évben télen a legnagyobb probléma a légszennyezettség!)

Én kifejezetten ajánlom, hogy jól nézzetek körül, mikor légtisztítót vásároltok, mert ugyan sok helyen a por a legnagyobb probléma, de a téli hónapokban a VOC-k és a különböző gázok még nagyobb problémát jelenthetnek.

A Dyson légtisztító mint ventilátor

Most már elég egyértelmű mindenki számára, hogy mégis milyen mérésekre és tisztításra képes a Dyson, és úgy alapból hogyan működnek a légtisztítók általában. A Dyson nem a megszokott lapátos ventilátor, a cég odafigyelt a külalakra is, minőségi anyagból készül minden egyes része. A motor konkrétan hangtalan a ventilátor pedig 10-es skálán állítható, amivel kényelmesen testreszabhatjuk a mindennapos használatot.

Az iOS alkalmazás segítségével teljesen testreszabható és állítható a ventilátor sebessége és iránya. A mozgatás a kis kör segítségével manuálisan is beállítható, de különböző szögekben is képes mozogni. A légáramlás irányát is megfordíthatjuk, ezzel ugye magát a légtisztító funkciót használhatjuk anélkül hogy zavarna bennünket a légáramlat. Amennyiben létrehozunk egy beállítást, könnyedén elmenthetjük Siri parancsként is, tehát lényegében egyetlen Hey Siri használatával kiválaszthatjuk a kedvenc beállításainkat, így könnyedén irányíthatjuk a hangunkkal is! Természetesen támogatja az Amazon Alexát és a Google-t is.

Rendelkezik egy mágneses kapcsolóval is, amivel lényegében bármit beállíthatunk, és a Dyson első kijelzőjén lévő adatok között is válthatunk. A távirányító egyébként a Dyson tetejére illeszkedik és odatapad a mágnes segítségével.

A kijelzőn láthatjuk az aktuális adatokat, illetve a fenti képen pont az elmúlt 24 óra statisztikai adatait is. Így reggel felkelve láthatom, hogy milyen volt éjjel a levegő, valamint egy adott eseménykor is, hogy mennyi idő alatt tisztította meg a szobát a Dyson. Jelenleg egy nappaliban használjuk, nyitott ajtókkal a szobákra, ezt még képes abszolválni, elhelyezkedéstől függően, de ha úgy van, mozgatható is, ha éppen főzünk vagy a gyerekszobába szeretnénk tiszta levegőt, mert beteg a gyerkőc.

A Dyson Link alkalmazás rendelkezik magyar nyelvű leírásokkal, funkciókkal. Így könnyedén információt kaphatunk arról, hogy éppen mi történik a lakásban. A középső képen a város levegőszennyzettségét láthatjuk, hogy milyen kint és bent a levegő. Ez a már említett téli hónapokban lehet fontos, hogy tudjuk, mikor érdemes szellőztetni. A jobb oldali képen a párom acetonos körömlakklemosóját értékelte a légtisztító. ? Érdekes, hogy logikusan tudjuk, hogy az aceton nem éppen jó dolog a szervezet számára, de azért most konstatáljuk, hogy érdemes lenne ilyenkor kinyitni az ablakot, nem csak úgy körmöt festeni, vagy pedig körömlakklemosót váltani.

A Dyson egyébként képes együttműködni a Homey-val, tehát az okosotthonunkba tökéletesen integrálható, például alvásra optimalizálva az éjszakai módot, vagy éppen elmenetelkor félórát-órát maximumom tartani majd átállítani automatikus tisztításra.

Konklúzió

Ha egyszóval kéne jellemeznem a Dyson légtisztító technológiáját és a márkát, az a kompromisszummentes lenne. Egyszerűen az a maximalizmus, amit a márka képvisel, nem nagyon kapható meg máshol ebben a szegmensben. Rendkívül időtálló termékről van szó, és a légtisztításban pedig a maximumot nyújtja. Igen, a Dyson nem olcsó termék, de ha végigolvastátok a cikket, látva azt, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni a mai világban, mennyi szenzor kell, és mennyire jól működő, tökéletes rendszer, akkor a Dyson  egyáltalán nem tűnik túlárazott terméknek. Keressetek hasonló tulajdonságokkal bíró légtisztítót, szerintem nehezen találtok, akár ilyen árban is.

A Dyson Purifier Cool™ légtisztító ventilátor (TP07) megvásárolható a Dyson.hu-tól ide kattintva. Amennyiben kérdésetek van a termékkel kapcsolatban, nyugodtan írjátok meg hozzászólás formájában!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Köszönöm az igényes, tartalmas cikket! Én ki is próbálom, megrendeltem.

  2. Én meg külön köszönöm a hozzászólást. :slight_smile: Ha bármi kérdésed van azóta lettek további tapasztalatok. :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for GSheelm Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Köszönöm az igényes, tartalmas cikket! Én ki is próbálom, megrendeltem.

  2. Én meg külön köszönöm a hozzászólást. :slight_smile: Ha bármi kérdésed van azóta lettek további tapasztalatok. :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for GSheelm Avatar for SzifonAdmin