fbpx Skip to content

Nem először írunk itt a Szifon.com-on okos robotporszívóról. Néhányat már teszteltünk az elmúlt évek során, de sosem volt a kezünkben az úgynevezett zászlóshajó, a Roborock márka aktuális legjobb terméke. Ez jelen cikk írásakor a Roborock S7 névre hallgat, aminek a tesztelését alább olvashatjátok.

Roborock S7 teszt és vélemény

Minden évben jönnek ki újabb robotporszívók, és ezek 90%-ban egy kaptafára épülnek már. Kerek kinézet, lézeres feltérképezés, középen egy kefe, valamint 1 vagy 2 oldalsó sodrókefe. De akkor hogyan válasszunk robotporszívót, vagy éppen melyik márka a legjobb? Miért fizessek több mint 200.000Ft-ot egy termékért, ha van olcsóbb is? Miben különbözik az S7 a korábbi Roborock termékektől? Ezekre keressük a választ ebben a cikkben és közben bemutatom a Roborock jelenlegi professzionális robotporszívóját, az S7-et is.

A robotporszívók fajtái

Mielőtt belekezdenénk, érdemes néhány szót ejteni arról, hogy milyen robotporszívók kaphatóak manapság. Ez valójában két nagyobb halmazt jelent. Az egyik képes virtuálisan látni a lakást, tehát térképet rajzol az alkalmazáson belül, majd centiről-centire végigmegy a lakáson. Ezeket nevezzük lézeres robot porszívóknak. A másik pedig lényegében X logika alapján körbemegy a szobában, és térézékelés segítségével nagyrészt kitakarít. Az X logika lehet random ide-oda mozgás, de bizonyos szenzorok segítségével pontos útvonalat is bejárhat. Míg a lézeres társak nagyjából 150.000Ft-tól kezdődnek, addig sima “okos robotporszívók” már 50.000Ft-tól is megvásárolhatóak.

A kérdés persze az, hogy megéri-e a 150.000Ft+-os robotporszívó? Igen. Ha csak a navigációt nézzük, akkor a lézeres feltérképezés ma már alapfeltétel egy robotporszívónál, mivel ez alapján tudunk szobákat, zónákat, egyéb virtuális falakat létrehozni a szoftveren belül. Ezeket az olcsóbb társaik nem tudják, vagy csak úgy, hogy mi magunk rakjuk be az adott szobába és valamilyen fizikai falat, például mágnescsíkot teszünk az olyan helyekre, ahova nem akarjuk, hogy odamenjen a porszívó. Ezzel egyébként nincs semmi baj, ha úgy akarunk porszívózni, hogy otthon vagyunk és nem nem zavar minket, hogy dolgozik az eszköz. Azonban ha teljesen automatizált lakást szeretnénk, elengedhetetlen a felső kategóriás robot porszívó, mint például a Roborock S7.

Tehát röviden összefoglalva, az olcsóbb robotporszívók inkább csak segítenek a takarításban, de figyelmet is igényelnek sokszor. Míg a drágább robot porszívók a szenzoraiknak köszönhetően önállóan tudnak dolgozni, akkor is, ha nem vagyunk otthon.

Roborock S7 – jelenleg az egyik legjobb robotporszívó a világon!

Mit kell tudni róla? Az S7 2021 májusában indult útjára és rengeteg olyan újítást tartalmaz, ami egyedülálló a piacon még most is, az év vége felé. Ez azért is fontos, mert a Xiaomi Roborock márkája piacvezető ebben a szegmensben és ezt a tulajdonságukat most olyan szinten bebetonozták az újításokkal, hogy lényegében ők diktálnak a többi márkának. Ez ismerős lehet az Apple-nél is, amikor a cég elhagyta a Home Gombot, elhagyta a többi gyártó is, amikor az Apple elhagyta a fülest, követte őket a többi gyártó is, és így tovább. Az igazán fontos frissítéseket a Roborock hozta ki az évek során. Azt sem elhanyagolható megjegyezni, hogy a Xiaomi Home alkalmazás a kínai mivoltához képest egészen jól működik és frissíti is a cég, szóval a Roborock mind hardveresen, mind szoftveresen teljesen rendben van.

Mit tud a 2021-es Roborock S7?

Nos, az első és talán legfontosabb újdonság a vadonatúj “kefe”. Ez az, ami középen található meg, és a legtöbb porszívónál egy henger alakú, ténylegesen kefeszerű dolog. Ezt a Roborock S7 esetén egy műanyag, gumiszerű anyag váltotta fel és teljesen megváltozott ennek a “kefének” a dokkoló része is. Önmagától képes 3 dimenzióban mozogni, tehát nem csak kefél úgymond a robot, hanem az adott szemcsékhez képest is mozog az egész kefe rész, így tényleg ideálisan tud illeszkedni a padlón lévő morzsákhoz vagy egyéb szennyeződésekhez. Ergo többet képes felszívni és optimálisan tud dolgozni ennek a technológiának köszönhetően.

A mozgó alsó rész és a gumiszerű, henger alakú kefe mind azt a cél szolgálja, hogy a robotporszívó megfeleljen minden méretű szeméthez és fel tudja azt szívni. Ez egyébként teljesen elképesztő, hogy mennyire jól dolgozik még a nagyobb szemcsés macskaalommal is, amiket más porszívók a fix kefe miatt nem tudnak felszívni.

A Roborock S7 rendelkezik egy új generációs felmosó motorral is, ami ugyancsak egyedülálló a robotporszívók szegemensében. Felmosáskor egészen elképesztő gyorsasággal (még lassított felvételen sem látszik) rezegteti a felmosó részt, ami miatt olyan, mintha egy normális felmosást végeznénk és nem csak átmenne valami vizes rongy a felület felett. Ez lényegesen jobb felmosást eredményez, ahogyan az látható is az alábbi képen.

Ha megnézzük a képet, középen látszik a pár napos kifolyt szörp, amit a Roborock S7 egyetlen felmosással szedett össze, ezen még én is meglepődtem, gondoltam, majd 2-3x odaküldöm és akkor feltörli a kanapé alatt, ami alatt amúgy sem egyszerű feltörölni, mert fel kell emelni és a ronggyal többször átmenni. Szemfülesek pedig észrevehették a harmadik újdonságot is a fenti kép első szegmensében, mégpedig a szőnyeg érzékelést. Ahol fehér “foltot” látunk, ott már felmosott a robotporszívó, ahol pedig halvány csíkokat, az lényegében a szőnyeg.

A fekete foltok egyértelműen tárgyakat jelentenek, de az S7 képes érzékelni a szőnyeget és felemeli a felmosó részt, így maga a szőnyeg nem lesz vizes és közben mégis ki lesz porszívózva. Ez azt is jelenti, hogy egyszerre tudunk porszívózni és feltörölni, nem kell kialakítani virtuálisan “mopping” (felmosás) szekciókat a szobán belül, hanem csak felcsatlakoztatjuk a felmosó részt és már mehet is a robotporszívó. Ja igen, az IKEA-s hosszú szálú szőnyeget sem tekinti akadálynak, simán átmegy rajta. Erre más porszívók eddig nem voltak képesek!

Ezek azok a funkciók, amik miatt már megéri váltani az S7-re akár korábbi verziókról, mert elképesztő, hogy mennyire automatikusan képes működni és tisztítani az egész lakást anélkül, hogy hozzá kéne érnünk. Ezt nevezem okos robotporszívónak és olyan újításoknak, amik ebben a szegmensben egyedülállóak. Nézzük, hogy ez hogyan válik be a valóságban!

Az alábbi néhány mozgóképen azt láthatjátok, hogy mennyire jó a szőnyeg ézékelése a robot porszívónak. Amikor a szőnyegre ér, akkor egyébként a maximális szívóerőt is bekapcsolja, tehát addig spórol az energiával, amíg sima padlón dolgozik.

Itt a porszívó szőnyegérzékelését láthatjuk, amikor felmos. Ilyenkor első körben a padlót mossa fel, ezután lép a szőnyegre. Felmosás nélkül is, ha teheti, kihagyja a szőnyeget, és csak a végén megy végig rajta. A szőnyeg egyébként szépen látszik a térképen is.

Ha esetleg kételkedtünk volna, hogy a szőnyeg széle koszos marad: nem. A porszívó így cikk-cakkban körbemegy a szőnyeg szélein is. Ilyet még nem láttam sehol.

A fenti videón jól látszik, hogy van a tartályban víz és a felmosó fej is rajta van a porszívón, tehát felmosásra van állítva az eszköz, azonban a felmosó fej fel van emelve a szőnyegen. Nem ér hozzá.

A szívóerő egyébként megfelelő, szinte sosem használom maximumon, mikor szőnyegre érkezik, ő maga kapcsolja be a maximális szívóerőt arra a néhány percre, amíg ott tartózkodik. Ez tökéletesen működik, ahogy látható is a szőnyegérzékelésből. Azt hiszem, a hardveres részről tovább is léphetünk, irány a szoftver, ami ismét bővelkedik egyedi megoldásokban!

Roborock S7 szoftver

Nem minden Xiaomi termékkel voltam megelégedve az elmúlt években, de azt leszögezhetjük, hogy a robotporszívóikba nem lehetett belekötni. A Xiaomi Home alkalmazás szinte hétről-hétre frissül, és azontúl, hogy egészen hülye helyzeteket tudnak szülni a régiók én boldogan használom az okos ventilátorommal és robotporszívómmal is ezt a szoftvert.

Szóval ha majd belenagyítotok a képbe, akkor a középső részen látható a teljes térkép a legutóbbi felmosással és porszívózással. Ez 73 percet és 44 négyzetméter területet jelent. Az akkumulátor egy ilyen takarítás alatt talán 60%-ig merült, szóval egészen durva akkumulátor idővel rendelkezik a porszívó. A jobb oldalon lévő képen a külön felismert, hosszú szálú szőnyeget láthatjátok. Jól látszik, hogy ott csak tisztított a porszívó és azon a képen nem is mosott fel. A felmosást fehérrel jelöli, ahogy a középső képen is látható. Ha nem most fel, akkor csak csíkokat látunk. A bal oldali képen pedig a szobák külön jelölését láthatjuk.

Képes a térképet elmenteni és különböző emeleteket is felismerni. Tehát ha felrakjuk a felső emeletre a porszívót, akkor egy gyors pozicionálás után már egy másik térképet láthatunk és az alapján megy körbe. Mivel nekem nincs emeletem, ezt a részt nem próbáltam, azonban jól láthatóak a különböző részek az első képen, mit mosott fel, hol volt szőnyeg, hol nem mosott fel, vagy hol nem járt.

Mi a macskaalmot gyönyörűen leválasztottuk, így a “Hey Siri, clean the cat litter”-re szépen körbemegy és felveszi a kiszórt almot az S7. Érzékeli a tükröt és persze az ablakokat is, és egyáltalán nincs velük problémája, tehát nem akar kimenni takarítani az erkélyre, bár jó lenne. 🙂

Fontos megjegyezni, hogy a térkép elkészítéséhez először érdemes egy teljes takarítást indítani. Ez azért életbevágó, mert ilyenkor nyitott ajtóval készítjük a térképet és ezt jegyzi meg a rendszer is, amit néhány alkalommal frissít majd, és a bezárt ajtó sem jelent neki akadályt később. Más robotporszívó folyamatosan frissíti a térképet, és ha bezárunk egy ajtót ideiglenesen és frissül a térképe, később nem képes a szobába bemenni, mert azt hiszi, hogy ott egy fal van. Ebben okos a Xiaomi Home, tehát használ egy régebbi térképet és egy zárt ajtó után is képes bemenni a később nyitott szobába.

Még közel sem értünk a beállítások végére. A térképen nem csak szobákat, hanem zónákat is kijelölhetünk, illetve megadhatjuk, hogy azokat hányszor takarítsa ki a porszívó. Ennek vettem már hasznát, mert a szőnyeget háromszor szerettem volna egy teljes takarításnak alávetni. Ezen kívül szobánként beállíthatjuk, hogy ha rajta van a felmosó fej, akkor mosson-e fel, mennyire legyen felületes, mennyire erősen szívjon. Ezt láthatjuk a középső két képen. Az utolsó képen pedig látható, hogy ki-be kapcsolhatóak a világítások, amik egyébként rendkívül informatívak. Láthatjuk, mikor mennyire erősen szív, csak a világítás segítségével, illetve éppen hova tart a porszívó. Ezért vannak különböző színek is szobánként. 🙂 Nem gondoltuk volna, ugye?

Ezen kívül a szemfülesek észrevehettek még valamit a Ne zavarj módban. Ilyenkor a porszívó azon túl, hogy halkabban dolgozik, nem ad ki hangjelzést és nem világít, valamint a portartályt sem üríti. Igen, a Roborock S7 a saját történelmében először rendelkezik dokkolóval, amit ugyancsak teszteltünk.

Roborock Auto-Empty dock avagy RoboDock teszt és vélemény

Magát a Roborock S7-et nagyjából 1,5 hónapja tesztelem, de a dokkoló nélkül nem akartam megírni a tesztet, mert így teljes a kép. Röviden a RoboDock lényege, hogy a robotporszívó a munkája végeztével kiürítse a tartályát a dokkolóba. A kérdés sokak számára felmerül, kell-e a dokkoló egy robot porszívóhoz vagy egy teljesen felesleges eszköz. Ez lényegében egyén kérdése, de összességében elmondható, hogy rendkívül hasznos termékről van szó, ha az automatizálás fontos az otthonunkban!

(A RoboDock létezik fekete és fehér változatban is. Mi direkt kértünk feketét, szerintünk jobban néz ki így)

Ahogy látható is az első képen, a RoboDock gyakorlatilag egy porzsák nélküli porszívó. A többi vetélytárssal ellentétben itt nem egy cső van, ahol csak porzsákkal találkozunk, hanem egy ciklonszűrő, ami azt jelenti hogy porzsák nélküli dokkoló, de rendelkezik porzsákkal is, ha éppen valaki azt szereti. Természetesen ez még csak a jobb oldali cső, van egy bal oldali része a dokkolónak, ami miatt kiemelkedik a vetélytársak közül.

Rengetegen szenvedünk por, pollen allergiában, köztük én is köhögök, hogy ha mondjuk befújom magam a fürdőszobában vagy ha éppen a porszívót tisztítom. Pollenre hála a jó égnek nem vagyok allergiás, de a por bizony a háztartások 60%-ában probléma. A por (PM10) persze a legnagyobb részecske, amit szűrünk, mivel látható dologról van szó. Az ennél jóval kisebb szemcsék sokkal több problémát okozhatnak a szervezetünkben.

A PM5.0 lényegében a baktériumok és penészek, ezeket nagy mennyiségben láthatjuk is, de alapjában véve egy baktériumot már nem lehet szabad szemmel látni. Ahogy az ábrán látható, a PM2.5 már egy olyan tartomány, amiben szabad szemmel egyáltalán nem látható anyagok vannak, végül pedig a PM0.1, amik ultrafinom részecskék és vírusok, mint például a COVID-19.

A fentieket az úgynevezett HEPA szűrővel szűrjük. Általában minden HEPA szűrő képes PM2.5-öt szűrni, sőt akár PM0.1-et is, de hivatalosan a PM10-PM2.5 között szűrnek. Tehát a port, polleneket, baktériumokat, olyan gázokat, szerves anyagokat, amik például főzés közben keletkeznek. A legújabb HEPA szűrő az úgynevezett HEPA H13.

A dokkoló is rendelkezik a HEPA H13-as szűrővel, így az a sok-sok por, pollen, egyéb anyag, ürítéskor tényleg a RoboDock tartályában marad és nem szóródik újra szét a levegőben. Ez sokak számára rendkívül fontos szempont lehet. Ezután pedig lényegében, ha porzsákot is használunk, nem is találkozik az allergiás ember a porral. Ez jelenleg egyedülálló a piacon, tehát allergiás emberek számára rendkívül fontos lehet a dokkoló maga.

Egyébként a RoboDock durván 6 hétnyi szemetet képes tárolni, így nem baj, ha minden nap körbemegy a porszívó ameddig dolgozunk és mindig tiszta lakásra érünk haza. Ezen kívül, akik kisállatot tartanak, azok tudják, hogy tényleg minden nap érdemes takarítani valamint portartályt is üríteni, ami azért egyáltalán nem kényelmes dolog, mert ha elfelejtjük, akkor kevésbé lesz hatékony a porszívó. Szóval az elsődleges kérdésre, hogy luxus termék-e a dokkoló a Roborock S7-nél, az a válasz, hogy egyáltalán nem. A Roborock nem csak létrehozta ezt a terméket, hanem tudatosan készült vele az olyan emberek számára, akiknek számít a por, szőr, pollen mennyisége a lakásban.

Konklúzió

A Roborock mint robotporszívó egyfajta etalon lett az évek során, így negatív véleményt szinte lehetetlen róla írni. Jelenleg az S7-tel túl is szárnyalták önmagukat, mert rengeteg olyan újdonságot építettek bele, amivel még jobb a porszívó teljesítménye. Az érzékelők, a porszívózás, a kialakítás és a szoftver is hibátlan. A dokkoló pedig csak hab a tortán, ami teljessé teszi ezt az automatizálható, okos robotporszívót.

Ha negatív véleményt kéne formálni, akkor az igazából a hangja lenne, az új kefe miatt, mert néhány helyen furcsa hangot adhat ki ugye az új kialakítás és anyaga miatt. Ezen kívül a belső portartálya nem éppen a legnagyobb, amivel alapesetben nincs bajom, főleg hogy van a dokkoló, de mondjuk már egy macska esetén is tele lehet egyetlen takarítás után. Tehát tényleg érdemes üríteni minden nagyobb takarítás után. A fenti képen látható dokkolóban lévő cicaszőr az 1db takarítás után került bele, és minden nap körbemegy a porszívó. Szóval a dokkoló nagy segítség lehet a mindennapokban!

A fentieken kívül egyszerűen nem lehet belekötni a porszívóba. Ha a térképet megnézitek, látható, hogy 1db helyen van piros rész, ahol néhány kábel a földön van, mindenhol máshol kikerüli a dolgokat, nem akad bele semmibe, tökéletesen teszi a dolgát, nem kell rá odafigyelni. Jelenleg a Roborock S7 a zászlóshajó az okos robotporszívók terén és azt gondolom, még egy ideig minden bizonnyal a piac legjobb terméke lesz!

A garancia és egyéb kérdések miatt érdemes a hivatalos vásárlást választani, amit megtehettek a Roborock shopnál az alábbi linkek segítségével:

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.