fbpx Skip to content

Manapság egyre több emberrel találkozom, aki szeretne biztonsági kamerát és az a kamera legyen okos is, ismerje fel esetleg az embereket, állatokat, illetve adott esetben biztonságosan készítsen felvételt is. Általában kültérre szerelnek az emberek kamerákat, hogy megfigyeljék a kertet, a kaput, a bejáratot.

A bejáratot könnyedén be lehet kamerázni, erre az egyik legjobb megoldás az okos, kamerás kapucsengő. A Eufy kamerás kapucsengőm 2020 eleje óta van meg. Imádom, jóformán már nem is tudnék élni nélküle, sokszor segített nekünk, és köztük volt nem egyszer fura helyzet is, amit nem tudtunk hova rakni. Az, hogy az ajtó előtt van egy kameránk, rengeteget számít, és egyáltalán nem az a cél, hogy megfigyeljük a környezetünket, hanem hogy tudjuk, hogy mi történik a lakásunk, házunk előtt. Ezt emelte most a következő szinte a Eufy, amikor bemutatta a dupla kamerás, 2K-s felbontással rendelkező, csomag figyelésre is alkalmas, okos kapucsengőjét, amit persze azonnal be is szereztem tesztelésre!

A Eufy Doorbellről nem először írok itt nektek, korábban már volt róla cikk itt az oldalon, és ahogy említettem, azóta is megelégedve használom. A Doorbell Dual pedig nevéből adódóan dupla kamerás kapucsengő, tehát az előző generáció effektíve kifutó termék is lett. A Dual verzió felső kamerája a már megszokott teret veszi, tehát azt, hogy éppen ki sétál az ajtó elé, a második kamera pedig a földet, ahol tárgyakat vagy éppen a csomagunkat figyelhetjük meg. Ezt persze a kamerákon kívül megfejelték megannyi szenzorral is, ilyen például a mozgás- és hőérzékelés, amivel riasztóhoz hasonlóan, pontosabban követheti le a mozgást a hardver és egyben figyelmeztethet minket a szoftver.

De mielőtt belemennék tegyük fel magunknak a kérdést:

Miért jó egy kamerás kapucsengő?

Az első és talán legfontosabb szempont, hogy tudjuk, ki áll az ajtó vagy éppen a kapu előtt. Ez viccesen hangzik, mert hát mondhatja bárki, hogy úgyis odamegyek és megnézem a kukucskálót, na de ha nem tudjuk, hogy ott van valaki, mert mondjuk nem csöngetett vagy kopogott, miért mennénk oda? 🙂

Nálunk rengetegszer történt olyan, hogy rossz emeletre jött valaki. De ez egy dolog, mert volt olyan is, hogy valaki csak úgy megpróbált benyitni az ajtón, ami egészen fura helyzetet produkált… A besurranó tolvajok ellen tehát azonnali védelmet jelent, mivel ugye ők megpróbálnak benyitni és bemenni az adott helyre, azt meg nem is feltétlenül vesszük észre, hogy a kilincs lenyomódik és megpróbál valaki bejönni. Nyilván egy kamerás kapucsengő azonnal jelzi a mozgást a rendszer és szól, hogy valaki az ajtó előtt van.

Aztán persze sokszor előfordul, hogy mi éppen az emeleten vagyunk, vagy olyan helyen, például a fürdőszobában, ahol egyáltalán nem halljuk a csöngetést, vagy ha valaki csak bekopog, hogy hozott valamit. Ilyenkor az alkalmazás értesít minket, valamint az okosotthonba integrálva rögtön 2-3 villany is villogni kezd, ezzel jelezve, hogy mozgást láttunk az ajtó előtt.

[videopack id=”138615″]https://szifon.com/wp-content/uploads/2022/08/DoorBell_Homepage_GIF_1_1_ce62ab34-534a-4dff-8247-b697c0bd02af.mp4[/videopack]

Ezen kívül hatalmas segítség azoknak, akik mozgáskorlátozottak, vagy idősek, akiknek meg eleve nem feltétlen célszerű csak úgy ajtót nyitnia anélkül, hogy tudnák, hogy ki van az ajtó előtt. Természetesen kétirányú kommunikációra is képes a kapucsengő és több felhasználói fiókra is. Tehát a nagymamánál felrakott kapucsengő csöröghet a gyerekeknél is, így gyorsabban reagálva egy-egy helyzetre. Ilyet mi is raktunk fel, mert bizony a nagymama már nem olyan mozgékony. Például az ételes hordóra simán beállítható egy értesítés, hogy ott hagyta a futár!

Ezen felül, de nem utolsó sorban például a csomagok, virágok megfigyelése, de igazából bármi, ami az ajtón kívül van, és esetleg elvihetik. Nyilván magát a lopást nem akadályozzák meg, de egy tolvaj általában nincs felkészülve arra, hogy rászól a kapucsengő, hogy “Jó lenne, ha otthagynád!” és ezzel már bele is nézett a kamerába… ?

Röviden tehát számos olyan eshetőség van, amikor jól jön egy kamerás kapucsengő.

Hozzánk például az elmúlt 1-2 évben ugyanaz a futár jár és már kapott saját kódot is az okos zárunkhoz, hogy ha kell, akkor csak lerakja a csomagot bejárati ajtón belül. Nyilván ez egyfajta bizalom építés a futár felé, de neki sem érdeke, hogy bármit elvigyen. Ilyenkor persze otthagyunk neki egy kis borravalót is, és nem kell duplán vagy triplán sem kihoznia azért, mert senki sincs épp otthon.

A Eufy Doorbell Dual, avagy a dupla kamerás rendszer

Térjünk is vissza a kapucsengőre. A régebbi generáció lényegében a kamera segítségével megmondta, hogy mozgást lát az ajtó előtt, adott esetben felismerte, ha az ember az. Imádtam, van is még 3db ebből a kifutó termékből a webshopunkban, ha valaki olcsón, akciósan szeretne okos kapucsengőt, kattintson ide.

A dupla kamerás azonban egy teljesen más szint, megmondja, hogy ki van az ajtó előtt, riasztó szintű PIR szenzorral jelzi, ha mozgást lát, rendelkezik ugyanúgy éjjellátással és még extraként kis LED-világítást is kaptunk alulra, amivel lényegében a csomagot tudjuk megvilágítani éjjel.

Ahogy látható, középen van a kamera maga, ami 2K-s felbontást kapott. Felül van a hőérzékelős PIR szenzor, ami figyeli, hogy tényleg ember mozog-e és ezt nyilván sötétben is látja, alul pedig egy radar (az alkalmazásban szó szerint így látszik) figyeli a mozgásokat. Utóbbi azért is fontos, mert sokkal nagyobb látószögben lát, mint a kamera, tehát a radar előbb szól, ha valaki ólálkodik a bejáratunk körül, még mielőtt a kamera felvenné. Ezt az alkalmazáson belül Loitering Detection névvel illeti a rendszer.

A bal oldalon láthatjuk a radart is, és kényelmesen beállíthatjuk, hogy melyik részét figyelje meg jobban a rendszer, ha mozgást lát. Elképesztő részletességgel állítható a mozgásjelzés, tehát a fals jelzéseket 99%-ban kiszűrhetjük, de erről nem csak mi, hanem az AI is gondoskodik. Tudja a rendszer, ha csak valaki elsétál előtte, és azt is, ha valaki az ajtóhoz jön.

Ezzel el is érkeztünk az az arcfelismeréshez. Az új, dupla kamerás verzió már képes felismerni az arcokat is, és így az előre beállított személyeket is és értesít minket, hogy ki van az ajtó előtt. Ez egyébként hasznos egy több tagú családnál, de akár egy irodánál is. Nemrég láttam egy YouTube videón egy olyan megoldást, hogy egy zárt ajtón volt egy ilyen kapucsengő, az irodai alkalmazott csengetett, majd pedig távolról kinyitották neki az ajtót. Így jóformán mindig tudták, hogy ki van bent az adott helyiségben.

Nappal és éjjel. Ahogy említettem, éjjellátó szenzorral is rendelkezik a kamera, ami rossz fényviszonyok között bekapcsol. Ha társasházban élünk, akkor az adott helyen kötelező szólni, és engedélyt kérni, hogy kamerát szerelünk fel. Nálam külön kérték, hogy a szomszédra is rálásson a kamera, mivel többször volt már, hogy random ember becsöngetett oda.

Csomagfelismerés. Az egyik kedvenc futárunk a GLS-től jön mindig, hibátlan kommunikáció, 10/10-es kolléga, ezúton is külön köszönet neki és a GLS-nek is, hogy itt dolgozik. 🙂 Szóval direkt megkértük, hogy most csak rakja le és hagyja ott a csomagot, hogy a rendszer érzékelje. Ez meg is történt, azonnal kaptunk értesítést, és persze arról is, amikor utána egy ismerősünk megérkezett a lakásba, és így a csomagot is bevitte.

A kérdés persze az, hogy megvédi-e a csomagot, hogy bárki elvigye. Nyilván egy zárt folyosóról nehezen visznek el bármit, sokan általában még a cipőket is kint hagyják, mert nem nagyon jár erre senki, csak elvétve. Ettől függetlenül a rendszer rendelkezik tárgy- és csomagvédelemmel is, tehát ha nem vagyunk otthon, egyéni hangot beállítva szólhat az adott embernek, aki arra jár, hogy a csomagot hagyja ott. Ez könnyedén beállítható az alkalmazásban és hasznos is lehet, de akár a szomszédnak is szólhatunk, hogy vigye be, és később érte megyünk.

Doorbell + központi egység

A Eufy Doorbell és a Doorbell Dual is lényegében két eszközből áll: egy központi egységből, ami a HomeBase 2 nevet viseli, és persze a kapucsengőből. A HomeBase rendelkezik 16GB-os, beépített memóriával, ami több mint 1 évig képes tárolni a felvételeket, illetve hangszórót is kapott, amivel lényegében a csengetéskor értesíthet minket. Érdemes megjegyezni, hogy a HomeBase 2 nem csak erre jó, mivel ez a Eufy hivatalos hubja, tehát rákapcsolható több kamera, vagy akár nyitás érzékelő, és ezzel együtt akár 100 decibellel képes riasztani is! Egyszóval a HomeBase 2 egyfajta “kapudrog” lehet az okos kamerák és nyitás érzékelők világa felé is.

A központi egység mellett a dobozban megtalálható maga az okos kapucsengő. Létezik ebből kábeles és akkumulátoros változat is, én az utóbbit teszteltem, tehát ezt elég csupán felrakni az ajtóra, nem kell kábelezni hozzá. A Doorbell akkumulátora egyébként akár fél évig is bírja, ami bőven elegendő. Ezután pár óra alatt feltölthető probléma nélkül és könnyedén visszapattintható a helyére.

A telepítés rendkívül egyszerű. Az egész kapucsengő masszív fém/műanyag párosból áll. Egy fém keretet rögzítünk csavarral a falhoz, vagy ajtóhoz, majd ebbe a fém keretbe pattintjuk bele a kapucsengőt. Ezt egyébként nem lehet csak úgy levenni, kapunk hozzá egy kiszedő eszközt, amivel ahhoz hasonlóan tudjuk csak kivenni keretből, mint az iPhone esetén a SIM-tálcát. Némi tapasztalatra és ügyes kézre van szükség.

A HomeKit-képes és HomeKit Secure Video támogatással is rendelkező Eufy Cam 2 Pro-ról itt írtunk korábban, ez kompatibilis a Eufy okos kapucsengőjével is. Megvásárolni itt tudjátok.

Konklúzió

Szóval az érzékelők és kamerák lényegesen több funkcióval látták el az új generációs Eufy Doorbell Dual modellt, mint amivel az elődje rendelkezik, ami sokszor jól jön. A 2K felbontással rendelkező kamera kristálytiszta képet ad, a dupla kamera egy fajta újdonság ebben a szegmensben, az érzékelők pedig az extra funkciókért felelnek. Ne felejtsük el azt sem, hogy a kapucsengő mellett bővíthetjük a kültéri kamerákkal a rendszerünket, amik ugyanúgy vezeték nélküliek, tehát könnyedén telepíthetőek és vízállóak is.

A Eufy termékeket az alábbi linkeken találjátok meg:

Jelenleg a két kapucsengő és az okos kamera szett is akciós áron vásárolható meg a készlet erejéig. Ha kérdésed van, írj nekünk a [email protected] címre! ✔️

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.