fbpx Skip to content

A Eufy termékcsaládról már többször olvashattatok itt a Szifon.com-on. Írtunk már az okos porszívójukról, kamera rendszerükről, okos kapucsengőjükről, amiket azóta is megelégedve használunk.

Amiről még nem írtunk itt a Szifon.com-on az a Eufy Pro kamerája, ami nem csak hogy 2K-ra képes, tehát magasabb felbontással rendelkezik, mint az átlagos Eufy kamerák, hanem a HomeKit Secure Video-t is támogatja! Utóbbi egyébként sokak számára fontos lehet, mert az iCloud fiókunk alá töltődnek fel a kamera felvételek, tehát nem kell külön előfizetés a felhőben való tárolásra és biztonságban is tudhatjuk a privát szféránkat. Lássuk, mire képes!

HomeKit Secure Video avagy biztonsági videó

Az Apple az iOS 13.2 óta támogatja ezen szolgáltatását, ami lényegében azt jelenti, hogy az iCloud fiókunk alatt a felhőben tároljuk a kamera felvételeinket. Ez sokak számára fontos lehet, mert ugye nem egy random kínai szerveren, random szolgáltató tárolja a felvételeket, hanem az Apple-nél, ami jóval biztonságosabb helynek számít. Ezen kívül egy helyen tudhatjuk ezeket videókat, vissza is nézhetjük őket, illetve akár a család többi tagja is láthatja, hogy éppen mi történt a kertben.

Ezzel persze nem ért véget az Apple szolgáltatása, mivel a HomeKit Secure Video rendelkezik arc-, ember-, állat- és mozgásfelismeréssel. Az arcfelismerés már jóval nagyobb probléma, ha a biztonságról van szó, és az Apple ezt nagyon jól tudja. Így az adott felvétel nem a felhőben kerül analizálásra, nem is a kamerán, hanem az otthonunkban. A videofelvételeket egy Apple TV vagy egy HomePod képes analizálni a nappalinkban, majd innen kerül föl a már elkódolt videó a felhőbe, így sem az Apple, sem más számára nem látható, hogy mi van rajta, és lokálisan történt a videó elemzése is.

Lényegében ennél biztonságosabb már csak akkor lehet, ha olyan kamerarendszert használunk, ami a házon belül rögzíti és ott analizálja a képen történő dolgokat. Nyilván ez már nem az átlagember pénztárcájához igazodik.

Ezzel lényegében megismertük a HomeKit kamera egyik legfontosabb értékét a biztonságos videó tárolást és feldolgozást. Ezen kívül a HomeKites kamera képes még beépülni az Otthon alkalmazásba, tehát láthatjuk élőben a kamerát, illetve visszanézhetjük a mozgásokat, valamint automatizálhatjuk, hogy ha mozgást lát, akkor kapcsolja fel a kültéri világítást.

A fentieket a EufyCam 2 Pro támogatja, tehát lényegében az összes HomeKit funkciót használhatjuk ezzel a kamerával. A beállítások alatt egyébként megadható, hogy mi történjen, ha embert, állatot, vagy éppen autót lát a kamera, mikor értesítsen, illetve az is megadható, hogy mikor történjen felvétel, mivel nem mindenki szeretné azt, hogy ha otthon van, akkor is vegyen a kamera.

Egyébként az értesítésekkel kapcsolatban rendkívül körültekintő volt az Apple, rengeteg beállítást kapunk: ki, mikor, miről, és hogyan kapjon értesítést, ha mozgást lát. Azt fontos megjegyezni, hogy a HomeKitbe rakott kamerák nem alkalmasak állandó felvételre, tehát csak mozgásra készül felvétel, illetve élőben nézhetjük bármikor azt.

Röviden tehát, a HomeKit Secure Video minden funkciójához szükséges egy támogatással rendelkező kamera, mint például a Eufy egyes termékei, szükséges egy otthoni HomeKit hub, ami lehet iPad, HomePod, vagy Apple TV, illetve egy 200GB-os előfizetés.

A Eufy persze nem bízta a véletlenre, ha nem szeretnénk az Apple rendszerét használni, akkor a saját felhőjüket, illetve alkalmazásukat is használhatjuk a kamerával, ami egyébként egy rendkívül jóra sikerült app! A HomeKit Secure Video és a Eufy rendszere együttesen is használható.

EufyCam 2 Pro

Az egyik és talán legfontosabb tulajdonsága a Eufy kameráknak, hogy vezeték nélküliek, és akár 1 évig is működnek, így nem kell létrával havonta felmászni a ház falára felszerelt kameráért. Ezen kívül a Eufy termékei külön központi egységet igényelnek, ami biztonságosan tárolja a felvételeinket is lokálisan, illetve ő kommunikál a kamerákkal, különböző kiegészítőkkel, például mozgás érzékelővel vagy nyitás érzékelővel. Tehát egyfajta “riasztóként” is működhet ez az egység, mondhatni multifunkciós. Beépített tárhellyel rendelkezik, ami bővíthető, így külön memóriakártyát nem kell vásárolni, kameránként.

A nálunk lévő kamera a EufyCam 2 Pro verziója, ami már 2K-s felbontással rendelkezik. Vezetékkel és vezeték nélkül is működik, ráadásul mágneses gömbcsuklós megoldással bármerre forgatható, állítható és így beltéren akár önmagukban is felrakható egy csőre, vagy olyan fém/vas felületre, ami megtartja. Rendelkezik beltéri és kültéri kiegészítővel, kültéren azonban figyeljünk oda, hogy a kamera legalább 2,5-3 méterre legyen a földtől, és viszonylag közel legyen a központi egységhez is.

(Rövid videó  a felbontásról)

Az alkalmazáson belül számos beállítást kapuk, ahogy a HomeKit esetén, itt is megadható, ki, mikor, és miről kapjon értesítést, valamint élőben is nézhetjük a kamerát. Ahogy már említettem, ez a kamera nem képes állandó videofelvételre, tehát úgynevezett események alapján készül felvétel. Ilyen például egy ember, állat vagy autó mozgása.

A kamera rendelkezik mikrofonnal és hangszóróval is, tehát oda-vissza kommunikálhatunk a segítségével, valamint lopás esetén is képes “szirénázni”. Többféle beállítást megadhatunk, valamint RTSP támogatást is kapott, amivel NAS-ra köthetjük, és integrálhatjuk különböző rendszerekbe.

Ezenkívül természetesen megadhatók különböző biztonsági “módok”, ahol élesítjük az otthonunkat, tehát felvétel készül vagy éppen mozgásra elindul a kamerában lévő “sziréna”, illetve a beltéri egység is képes riasztó hangot kiadni.

Konklúzió

A Eufy márka méltán népszerű, a támogatottság, a könnyű kezelés, profi alkalmazás miatt én mindenképp emellett tenném le a voksom, ha elegendő az esemény szerinti rögzítés, valamint nem akarunk vezetékekkel bajlódni. A kapucsengőjük is páratlan, több hónapja használom, és rendkívül megszerettem már. Szerintem nem nagyon lehet belekötni a termékpalettájukba, legyen szó okos porszívóról, kameráról vagy kapucsengőről. ??‍♂️?

A EufyCam 2 Pro és a további Eufy termékek ide kattintva megvásárolhatóak.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.