fbpx Skip to content

A Eufy termékcsaládról már többször olvashattatok itt a Szifon.com-on. Írtunk már az okos porszívójukról, kamera rendszerükről, okos kapucsengőjükről, amiket azóta is megelégedve használunk.

Amiről még nem írtunk itt a Szifon.com-on az a Eufy Pro kamerája, ami nem csak hogy 2K-ra képes, tehát magasabb felbontással rendelkezik, mint az átlagos Eufy kamerák, hanem a HomeKit Secure Video-t is támogatja! Utóbbi egyébként sokak számára fontos lehet, mert az iCloud fiókunk alá töltődnek fel a kamera felvételek, tehát nem kell külön előfizetés a felhőben való tárolásra és biztonságban is tudhatjuk a privát szféránkat. Lássuk, mire képes!

HomeKit Secure Video avagy biztonsági videó

Az Apple az iOS 13.2 óta támogatja ezen szolgáltatását, ami lényegében azt jelenti, hogy az iCloud fiókunk alatt a felhőben tároljuk a kamera felvételeinket. Ez sokak számára fontos lehet, mert ugye nem egy random kínai szerveren, random szolgáltató tárolja a felvételeket, hanem az Apple-nél, ami jóval biztonságosabb helynek számít. Ezen kívül egy helyen tudhatjuk ezeket videókat, vissza is nézhetjük őket, illetve akár a család többi tagja is láthatja, hogy éppen mi történt a kertben.

Ezzel persze nem ért véget az Apple szolgáltatása, mivel a HomeKit Secure Video rendelkezik arc-, ember-, állat- és mozgásfelismeréssel. Az arcfelismerés már jóval nagyobb probléma, ha a biztonságról van szó, és az Apple ezt nagyon jól tudja. Így az adott felvétel nem a felhőben kerül analizálásra, nem is a kamerán, hanem az otthonunkban. A videofelvételeket egy Apple TV vagy egy HomePod képes analizálni a nappalinkban, majd innen kerül föl a már elkódolt videó a felhőbe, így sem az Apple, sem más számára nem látható, hogy mi van rajta, és lokálisan történt a videó elemzése is.

Lényegében ennél biztonságosabb már csak akkor lehet, ha olyan kamerarendszert használunk, ami a házon belül rögzíti és ott analizálja a képen történő dolgokat. Nyilván ez már nem az átlagember pénztárcájához igazodik.

Ezzel lényegében megismertük a HomeKit kamera egyik legfontosabb értékét a biztonságos videó tárolást és feldolgozást. Ezen kívül a HomeKites kamera képes még beépülni az Otthon alkalmazásba, tehát láthatjuk élőben a kamerát, illetve visszanézhetjük a mozgásokat, valamint automatizálhatjuk, hogy ha mozgást lát, akkor kapcsolja fel a kültéri világítást.

A fentieket a EufyCam 2 Pro támogatja, tehát lényegében az összes HomeKit funkciót használhatjuk ezzel a kamerával. A beállítások alatt egyébként megadható, hogy mi történjen, ha embert, állatot, vagy éppen autót lát a kamera, mikor értesítsen, illetve az is megadható, hogy mikor történjen felvétel, mivel nem mindenki szeretné azt, hogy ha otthon van, akkor is vegyen a kamera.

Egyébként az értesítésekkel kapcsolatban rendkívül körültekintő volt az Apple, rengeteg beállítást kapunk: ki, mikor, miről, és hogyan kapjon értesítést, ha mozgást lát. Azt fontos megjegyezni, hogy a HomeKitbe rakott kamerák nem alkalmasak állandó felvételre, tehát csak mozgásra készül felvétel, illetve élőben nézhetjük bármikor azt.

Röviden tehát, a HomeKit Secure Video minden funkciójához szükséges egy támogatással rendelkező kamera, mint például a Eufy egyes termékei, szükséges egy otthoni HomeKit hub, ami lehet iPad, HomePod, vagy Apple TV, illetve egy 200GB-os előfizetés.

A Eufy persze nem bízta a véletlenre, ha nem szeretnénk az Apple rendszerét használni, akkor a saját felhőjüket, illetve alkalmazásukat is használhatjuk a kamerával, ami egyébként egy rendkívül jóra sikerült app! A HomeKit Secure Video és a Eufy rendszere együttesen is használható.

EufyCam 2 Pro

Az egyik és talán legfontosabb tulajdonsága a Eufy kameráknak, hogy vezeték nélküliek, és akár 1 évig is működnek, így nem kell létrával havonta felmászni a ház falára felszerelt kameráért. Ezen kívül a Eufy termékei külön központi egységet igényelnek, ami biztonságosan tárolja a felvételeinket is lokálisan, illetve ő kommunikál a kamerákkal, különböző kiegészítőkkel, például mozgás érzékelővel vagy nyitás érzékelővel. Tehát egyfajta “riasztóként” is működhet ez az egység, mondhatni multifunkciós. Beépített tárhellyel rendelkezik, ami bővíthető, így külön memóriakártyát nem kell vásárolni, kameránként.

A nálunk lévő kamera a EufyCam 2 Pro verziója, ami már 2K-s felbontással rendelkezik. Vezetékkel és vezeték nélkül is működik, ráadásul mágneses gömbcsuklós megoldással bármerre forgatható, állítható és így beltéren akár önmagukban is felrakható egy csőre, vagy olyan fém/vas felületre, ami megtartja. Rendelkezik beltéri és kültéri kiegészítővel, kültéren azonban figyeljünk oda, hogy a kamera legalább 2,5-3 méterre legyen a földtől, és viszonylag közel legyen a központi egységhez is.

(Rövid videó  a felbontásról)

Az alkalmazáson belül számos beállítást kapuk, ahogy a HomeKit esetén, itt is megadható, ki, mikor, és miről kapjon értesítést, valamint élőben is nézhetjük a kamerát. Ahogy már említettem, ez a kamera nem képes állandó videofelvételre, tehát úgynevezett események alapján készül felvétel. Ilyen például egy ember, állat vagy autó mozgása.

A kamera rendelkezik mikrofonnal és hangszóróval is, tehát oda-vissza kommunikálhatunk a segítségével, valamint lopás esetén is képes “szirénázni”. Többféle beállítást megadhatunk, valamint RTSP támogatást is kapott, amivel NAS-ra köthetjük, és integrálhatjuk különböző rendszerekbe.

Ezenkívül természetesen megadhatók különböző biztonsági “módok”, ahol élesítjük az otthonunkat, tehát felvétel készül vagy éppen mozgásra elindul a kamerában lévő “sziréna”, illetve a beltéri egység is képes riasztó hangot kiadni.

Konklúzió

A Eufy márka méltán népszerű, a támogatottság, a könnyű kezelés, profi alkalmazás miatt én mindenképp emellett tenném le a voksom, ha elegendő az esemény szerinti rögzítés, valamint nem akarunk vezetékekkel bajlódni. A kapucsengőjük is páratlan, több hónapja használom, és rendkívül megszerettem már. Szerintem nem nagyon lehet belekötni a termékpalettájukba, legyen szó okos porszívóról, kameráról vagy kapucsengőről. ??‍♂️?

A EufyCam 2 Pro és a további Eufy termékek ide kattintva megvásárolhatóak.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Joeker Joeker says:

    A csengőjük nem lesz a jövőben véletlenül home kit kompatibilis? :eyes:
    Itt megjegyezném, hogy úgy várom a Homey tesztet mint a vendéglátó egységek nyitását :sweat_smile:

  2. :joy::joy::joy: juj ez a hasonlat :slight_smile: tetszett. Homey elvileg hetvegen erkezik, remelem sikerul befejeznem. Ez sajnos nem lesz HomeKit-es es egyelore Homey-n keresztul sem tudtam azza tenni. Homebridge-dzsel van valami megoldas talan.

  3. Avatar for expa expa says:

    De a kamera miért görbíti el a képet? Ez nagyon gagyinak tűnik…

    Folyamatos táppal nem is lehet ellátni, hogy folymatos élőképet adjon?

  4. Minden nagylátószögű kamera görbíti a képet. Ezért lehet nagylátó.

    Az más kérdés hogy én ezeket nem tudom biztonsági kamerának tekinteni. Plusz ennyi pénzből kijön egy rögzítő és 1 vagy 2 IP kamera, ami folyamatosan rögzít megbízhatóan, viszont sok szitu van amikor jól jöhet egy ilyen.

  5. Az egy teljesen más kategória, nyilván ha ki tudod építeni az IP kamerát (én is ilyet használok, UniFi rendszert) akkor tök jó, de nem lesz HomeKit Secure Videó képes. Nyilván más a célközönség :slight_smile:

  6. “Ezen kívül a Eufy termékei külön központi egységet igényelnek, ami biztonságosan tárolja a felvételeinket is lokálisan, illetve ő kommunikál a kamerákkal, különböző kiegészítőkkel, például mozgás érzékelővel vagy nyitás érzékelővel.”

    Tehát akkor kell hozzá valami eufy-féle központi egység, vagy ez az egység jelenti a HomePod-ot?
    Köszi a választ!

  7. Ott az RTSP, lehet rögzíteni ezt is. Onvif-t nem tud, de azt a 60 ezerért vett rögzítő+2 ip kamera is maximum a prospektuson tudja normálisan.

  8. Nekem van összesen 24 kamera két országba. Tökéletesen működik. HomeKit nem a legjobb de az nem a rendszer hibája. Más kamerákkal döcögősen működik. Illetve csak 4 kamerát szupporttál HomeKit egy központról, hiába 2 Gigás az ICloud. Egyébként tökéletesen működik a rendszer. 6 hónapja használom, és az aksija eddig bírta. Egy évet nem próbáltam még )) szép a képe sötétbe is, jó a mozgás érzékelő is, illetve a mágneses rögzítés a legjobb.

  9. Szerintem néhány dolog fontos és nem lett megemlítve.

    Ha HomeKit integráció is van, akkor nem 2k a felbontás, “csak” HD.
    HSV használata esetén csökken az akkumulátor ideje.
    Valaki írta, hogy HomeKit integráció esetén csak 4 kamera használható, szerintem ez nem így van, nincs korlát, HSV esetén van ez, ami nem azonos a HomeKit integrációval.

    Egyébként nagyon jó termékcsalád, én is használom szinte minden termékét.

  10. Jogos, nem írtam le, de igazából ez az Apple hibája és nem a terméké. Így “ez van”. Mondjuk az 1080p is elég jó felbontás. A 2K inkább zoom szempontból lett volna jó, de azt meg HSV-ben amúgy sem tudsz rendesen.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Joeker Avatar for Szifon Avatar for webpower Avatar for Pistooli Avatar for ahorvathkaroly Avatar for Interstate Avatar for expa Avatar for ef-dani Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Joeker Joeker says:

    A csengőjük nem lesz a jövőben véletlenül home kit kompatibilis? :eyes:
    Itt megjegyezném, hogy úgy várom a Homey tesztet mint a vendéglátó egységek nyitását :sweat_smile:

  2. :joy::joy::joy: juj ez a hasonlat :slight_smile: tetszett. Homey elvileg hetvegen erkezik, remelem sikerul befejeznem. Ez sajnos nem lesz HomeKit-es es egyelore Homey-n keresztul sem tudtam azza tenni. Homebridge-dzsel van valami megoldas talan.

  3. Avatar for expa expa says:

    De a kamera miért görbíti el a képet? Ez nagyon gagyinak tűnik…

    Folyamatos táppal nem is lehet ellátni, hogy folymatos élőképet adjon?

  4. Minden nagylátószögű kamera görbíti a képet. Ezért lehet nagylátó.

    Az más kérdés hogy én ezeket nem tudom biztonsági kamerának tekinteni. Plusz ennyi pénzből kijön egy rögzítő és 1 vagy 2 IP kamera, ami folyamatosan rögzít megbízhatóan, viszont sok szitu van amikor jól jöhet egy ilyen.

  5. Az egy teljesen más kategória, nyilván ha ki tudod építeni az IP kamerát (én is ilyet használok, UniFi rendszert) akkor tök jó, de nem lesz HomeKit Secure Videó képes. Nyilván más a célközönség :slight_smile:

  6. “Ezen kívül a Eufy termékei külön központi egységet igényelnek, ami biztonságosan tárolja a felvételeinket is lokálisan, illetve ő kommunikál a kamerákkal, különböző kiegészítőkkel, például mozgás érzékelővel vagy nyitás érzékelővel.”

    Tehát akkor kell hozzá valami eufy-féle központi egység, vagy ez az egység jelenti a HomePod-ot?
    Köszi a választ!

  7. Ott az RTSP, lehet rögzíteni ezt is. Onvif-t nem tud, de azt a 60 ezerért vett rögzítő+2 ip kamera is maximum a prospektuson tudja normálisan.

  8. Nekem van összesen 24 kamera két országba. Tökéletesen működik. HomeKit nem a legjobb de az nem a rendszer hibája. Más kamerákkal döcögősen működik. Illetve csak 4 kamerát szupporttál HomeKit egy központról, hiába 2 Gigás az ICloud. Egyébként tökéletesen működik a rendszer. 6 hónapja használom, és az aksija eddig bírta. Egy évet nem próbáltam még )) szép a képe sötétbe is, jó a mozgás érzékelő is, illetve a mágneses rögzítés a legjobb.

  9. Szerintem néhány dolog fontos és nem lett megemlítve.

    Ha HomeKit integráció is van, akkor nem 2k a felbontás, “csak” HD.
    HSV használata esetén csökken az akkumulátor ideje.
    Valaki írta, hogy HomeKit integráció esetén csak 4 kamera használható, szerintem ez nem így van, nincs korlát, HSV esetén van ez, ami nem azonos a HomeKit integrációval.

    Egyébként nagyon jó termékcsalád, én is használom szinte minden termékét.

  10. Jogos, nem írtam le, de igazából ez az Apple hibája és nem a terméké. Így “ez van”. Mondjuk az 1080p is elég jó felbontás. A 2K inkább zoom szempontból lett volna jó, de azt meg HSV-ben amúgy sem tudsz rendesen.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Joeker Avatar for Szifon Avatar for webpower Avatar for Pistooli Avatar for ahorvathkaroly Avatar for Interstate Avatar for expa Avatar for ef-dani Avatar for SzifonAdmin