fbpx Skip to content

A tavaszi Apple esemény keretében lehullt a lepel az Apple TV 4K legújabb, 6. generációs termékéről. Noha a megelőző híresztelések során már sok részlet kiszivárgott róla, most végre megismerhettük a pontos specifikációkat is.

Ezúttal “A TV egy magasabb szintű definíciója” szlogennel jellemzi (a cikk írásakor csak angol nyelven elérhető) Apple TV-s kezdőlap az új készüléket. Ebből a nagyobb teljesítményre egyértelműen lehet következtetni, és talán az is sejlik, hogy az ökoszisztémás kapcsolatai terén is egy magasabb szintre tudott lépni. Az biztos, hogy felülmúlja az elődjét – de lássuk, hogy mivel tudja az otthon töltött időnket még élménygazdagabbá tenni.

Tim Cook a felvezetésben kifejezte, hogy mennyire izgalmasnak tartja az Apple Original sorozatokat, és különösen izgatott a Ted Lasso 2. évadjával kapcsolatban, ami július 23-án fog megjelenni. Ezt a műsort pedig már ő is az új Apple TV 4K-val fogja nézni, ahogy az első vásárlók is akár. Tekintsük meg, milyen újdonságokkal rendelkezik az új termék az elődjéhez képest!

Processzor és képfrissítés

Noha a TV “doboz” kinézetre nem sokat változott, a bele épített hardver viszont igen. Bár nem az 5 nanométeres M1 vagy A14 processzort kapta meg a belső egység, és még csak nem is az A12X-et vagy A12Z-t, hanem “csak” az A12 Bionic chipet. Lehet, hogy az Apple TV előző generációs, A10X Fusion chipjéhez képest már ez is egy megfelelő teljesítménybeli szintlépés, de más okai is lehetnek annak, hogy az Apple nem mindjárt magasabbra tette a lécet. Itt gondolhatunk egy közeljövőbeli esetleges újabb, erősebb modellre (Apple TV 4K Pro?), vagy a HomePoddal összevont ötletekre (korábbi ötletek itt, furcsább hibrid példák ebben a cikkben), de lehet, hogy egyszerűen csak az 5 nm-es chipek gyártásának korlátairól van szó.

A szintlépés eredménye a magas képkocka-sebességű, 60 Hz-es 4K-s HDR képfolyamok lejátszásában nyilvánul meg, mindez természetesen továbbra is a Dolby Vision élmény és a Dolby Atmos hangzás támogatása mellett.

A magas képfrissítésű videók részletgazdagabbak, folytonosabbak, valósághűbb színűek, a gyorsabb akciók, például sport vagy csatajelenet esetében is pontosabb megjelenítést adnak. Ehhez hasonlóan a magas képfrissítési ráta a játékélményt is sokkal élethűbbé varázsolja.

Az iPhone 12 Pro modellek tulajdonosai tudnak akár 60 Hz-es képfrissítéssel is rögzíteni HDR-videót Dolby Vision technológiával, de ezeket a korábbi Apple TV-s készülékekkel nem lehet lejátszani. A bemutatott új termékkel viszont már nagy képernyőn is visszajátszhatják a csúcsminőségben rögzített, legjobb pillanataik élményét.

Színkalibráció egyszerűen

A legjobb képminőséghez a TV színbeállításainak finomhangolása gyakran egy nyűgös feladat lehet az erre vállalkozóknak. TV típusonként eltérhetnek a megjelenített színek, és a szoba fényviszonyai is befolyásolni tudják a tökéletesítendő megjelenítést. A TV gyártók mindig próbálják valahogy megkönnyíteni ezt a procedúrát (minimális sikerrel) – de az Apple ökoszisztéma új “koprodukciójának” köszönhetően ez a komoly művelet most bárki számára igen egyszerűvé válik! Fejtörés és méricskélés nélkül, seperc alatt, egy Face ID-s, iOS 14.5-öt futtató iPhone-nal bármilyen TV gyártmánynál automatikusan beállíthatjuk a szabványok szerinti optimális képminőséget az Apple TV-n, ráadásul ez nem csak a legújabb, hanem bármely, tvOS 14.5-öt futtató modellen elérhető.

Ehhez a következőt kell tenni: a színegyensúlyt beállító üzemmódban fordítsuk az iPhone képernyőjét a TV képernyője felé, és vigyük elég közel hozzá (pár cm-re). A közelségi szenzor jelzésére a TV automatikusan el fogja kezdeni színeket egymás után vetíteni. Az iPhone a kamerája és fényerősség szenzora pedig elemezni fogja látottakat, aminek eredményéből fogja az Apple TV optimálisra kalibrálni a képernyő színbeállításait.

Látványosan szebb, természetesebb színeket kapunk, nagyobb kontraszttal.

A megvalósítás pedig gyönyörű példája az Apple ökoszisztémájában rejlő hatékonyságra.

Az újragondolt távirányító: Siri Remote

Frissítésre került a távirányító is, ami világosszürke színvilágot kapott a 100% újrahasznosított alumíniumból készült házának köszönhetően. Az érintőfelület és a gombok átalakultak, könnyebb lett a kezelés, és új funkciók jelentek meg.

Legszembetűnőbben az érintőfelület változott: érintésérzékeny kattintófelületnek kell nevezni (angolul pedig “touch-enabled clickpad”-nek) azt a kör alakú, 5 gombos navigáló egységet, ami a helyére került. A kattintható gombok precíz irányítást adnak az appok, TV műsorok vagy lejátszási listák elemei közötti léptetésben, de emellett érintésérzékeny mivolta miatt a legyintő mozdulatok funkciói is megmaradtak, például egy hosszabb listában föl-le vagy jobbra-balra lehet csúsztatni, lapozni a tartalmakat.

Ami ezek mellett újdonság, hogy a vezérlő gyűrűjén körkörösen mozgatva az ujjunkat a műsorszám idővonalában tudunk előre-hátra haladni, akár egy tetszőleges jelenethez vagy időpontra ugorva.

 

Óriási! Nem? A nyomógomb és az érintő mozdulatok előnyeit is megvalósítja. Sőt, külsőre a második generációs távirányítóra is emlékeztet, vagy akár a régi slágertermékek, az iPod lejátszó-változatok “tekerentyűire” is.

A tökéletesen kezünkbe illő távirányító Siri hívógombja a jobb oldalra került, ami pont olyan elhelyezés, mint az újabb iPhone-ok Sirit is animáló bekapcsológombja. A hasonlóság melletti előnye, hogy így biztosabban megtalálható sötétben, mint a korábbi távirányítók esetében, ahol két ugyanolyan formájú gomb között helyezkedett el.

Két további új gombot is kaptunk: egy némítás és egy bekapcsoló gombot, ami közvetlenül a TV kapcsolását, némítását állítja.

Technológiák

Az új Siri Remote-ba 5.0-s Bluetooth antenna került, akkumulátorát pedig a korábbiakhoz hasonlóan Lightning-kábel segítségével tudjuk tölteni, ami hónapokat bír ki egy töltéssel (tipikus napi használat mellett).

A TV-egységen 2.1-es HDMI-port található, ami kiszolgálja a 4K 60 fps HDR videó kimenetet. Emellett csak a tápkábelnek és a Gigabit Ethernet csatlakozónak találhatunk bemenetet.

A Bluetooth 5.0 támogatásnak köszönhetően Bluetooth-os billentyűzetekkel is együtt tud működni.

A Wi-Fi 6 (802.11ax) támogatás mellett a Thread hálózati kommunikációra is képessé tették, ami az okosotthonok kedvelői számára egy nagy pirospontot ér (ugyanis várhatóan ez lesz az IoT-eszközök közös szabványnyelve a jövőben), ám az ultraszélessávú technológia megvalósulására vágyók számára ez nem mondható el az U1 chip hiánya miatt, noha a korábbi sejtések alapján indokolt lett volna ennek beszerelése.

Az U1 jeladóvevőjével a térbeli pozíciómeghatározásban is jeleskedhetett volna, ami a hangzás beállításával kapcsolatban, vagy az okosotthonbéli, jövőben várható szerepére gondolva jelentett volna előrelépést. Volt róla gondolat, hogy a FindMy-hálózatba felvehető lenne az új Siri Remote, mert van rá esély, hogy néha a kanapé mélyéről kell előhalászni (mint az AirTaget a bemutatóban) – ennek megvalósulásáról viszont nem hallottunk még –, noha szoftveresen, Bluetooth alapon is megvalósítható lenne, az U1 chip pedig fölösleges árnövelő extra lenne a távirányítóban.

Alkalmazások, szolgáltatások

Az alkalmazások arzenáljában nem történik most változás – az újítások már végbementek az elmúlt időszakban: így a Fitness+ megjelenése, az Arcade játékbazár bővítése új játékokkal.

A teljesítménynövekedésnek köszönhetően a játékok még gördülékenyebben fognak futni, akár többjátékos módban is. A 14.5-ös szoftverfrissítéssel pedig az Xbox Series X|S és a Sony PlayStation 5 DualSense™ vezetéknélküli kontrollerek támogatása is megérkezik, nemcsak a TV-hez.

Az Apple TV alkalmazás egyesíti a világ legnagyobb online műsorszóró alkalmazásait, mint az Apple TV+, az Amazon Prime Video, a Netflix és a Disney+, de nézhetjük rajta keresztül a Hulu, a YouTube TV és a Sling TV élő csatornáit is. A műsorokat akár két pár AirPods-zal is hallgathatjuk.

Ezek mellett elérjük az Apple Music-ot, az Apple Podcast-okat, és edzhetünk a Fitness+-szal is (amerikai, angol, ausztrál, kanadai, ír vagy új-zélandi Apple ID esetén).

Továbbá saját képeinket és videóinkat is visszajátszhatjuk nagy képernyőn – akár az iCloud-fiókunkon keresztül, de egy iPhone-os vendég is megoszthatja albumát az AirPlay-t használva.

Az Otthon alkalmazás segítségével vezérelhetjük okosotthon eszközeinket, megnézhetjük, ki csöngetett be, követhetjük HomeKit Secure kameráinkat.

A család tagjai szemszögéből pedig mindenki a saját tartalmát és előfizetett szolgáltatásait fogja tudni előhozni (TV-műsorok, zene és podcastok lejátszási listái, albumok, stb.).

Elérhetőség, ár

Az árazás hazánkban a 32 GB-os tárhely esetén 71 990 Ft, a 64 GB-os példánynál 79 990 Ft lesz, ami már látható a magyar Apple-shopban. Ennyi pénzért a TV-egység és tápkábele, a Siri Remote (távirányító) és egy Lightning-USB kábel kerül a dobozba a dokumentációval karöltve, valamint a vásárlás mellé jár az 1 év ingyenes Apple TV+ előfizetés is. A rendelést április 30-ától adhatjuk le, és legkorábban május második felétől ígérik a kiszállítást.

Az előző (5.) generációs Apple TV 4K gyártása kivezetésre került, ám a 32 GB-os Apple TV HD továbbra is elérhető marad, noha, ahogy látom, a megújult Siri Remote-tal adják, és 59 990 Ft-ért (a következő paraméterekkel: 30 frame/s Full-HD videó, HDMI 1.4, Wi-Fi 5, 10/100 Ethernet, Bluetooth 4.0, USB-C, A8 chip).

Konklúzió

Hiányérzetünk lehet az U1 chip elmaradása miatt. Az A12-es processzor is egy gyengébb lépés az A12X/Z, vagy még inkább az A14/M1 chippel szemben. Úgy tűnik, a 120 Hz sem érkezett el (4K-ban legalábbis biztosan nem). Tovább növeli a kritizálhatóságot, ha a körülbelül 20%-ban megemelt árazást is a mérleg negatív serpenyőjébe helyezzük, viszont szerencsére a pozitív serpenyőbe is bőven van mit pakolni.

Sok téren frissült a termék, melyek között két különösen zseniális újítást tapasztalhatunk: az automatikus színkalibráció bármilyen TV-képernyőre az iPhone szenzorainak segítségével pofonegyszerűvé teszi az eddigi bonyolult procedúrát, valamint az újratervezett Siri Remote érintésérzékeny kattintófelületének hatékony navigációja szintén lenyűgöző újdonság. Emellett az erősebb A12 Bionic processzornak köszönhetően képessé vált a 60 Hz-es képfrissítésű 4K HDR videók lejátszására is, ami mellett komolyabb játék-élményt tesz lehetővé. Az újabb Wi-Fi és az okosotthonok jövőjében alapvető Thread-hálózat megalapozása sem kihagyhatatlan újdonság. Ezek a tulajdonságok mind-mind magasabb szintre emelik az otthoni kikapcsolódás élményét.

Neked melyik újdonsága tetszik a legjobban? Mit hiányolsz belőle leginkább? Szerinted megéri az új Apple TV 4K?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Az Arcade részen mi az a játék ami a previewban van, tudja valaki esetleg? :smiley: Tipikusan pont ennek nem írja oda a nevét… :smiley:

  2. ATV-t már nagyon vártam. A távirányítója már nem kicsit össze van törve, mármint az érintő felület, és csak azért nem vettem újat mert gondoltam tuti akkor jön ki egy új :slightly_smiling_face: Amúgy az új táv sokkal strapabíróbb már ránézésre is. A 4-es pakk AirTag meg a TV jöhet is jövőhéten :sunglasses:

  3. Közben megtaláltam, World Of Demons. :smiley:

  4. Avatar for Lacquo Lacquo says:

    Lehet kicsit off, de mégiscsak Apple TV-hez kapcsolódó kérdés.

    Milyen létjogosultsága van az Apple TV-nek, ha mondjuk az okostévék nagy része rendelkezik Apple TV alkalmazással?

    Miért kell hozzá egy  tv eszköz?

    Most szeretnék okostévét venni és főleg filmezésre, Apple TV±ra használnám a tévén az alkalmazást, meg max. a többi Apple-eszközt tükrözném.

    Köszönöm előre is a segítséget!

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az okostévéden nincs ott az Apple App Store-ja.

  6. Az okos TV-ken levő Apple TV alkalmazás állítólag elég béna. Őszíntén én még nem mertem kipróbálni. :smiley: :smiley: :smiley: Továbbá Apple TV-vel lehet játszani az Arcade-ben, hallgathatod a Podcasteket, Apple Musicot, mindenféle olyan streaming alkalmazás telepíthető rá ami nem minden okos TV-re. Pl a Panasonic TV-kre nem lehet HBO GO-t telepíteni, Apple TV-re simán… És még lehetne folytatni.

  7. A régi (mostani) nem tudta a Dolby Vision 4K 60Hz-et? Nem próbáltam, de nagyon furcsa lenne, ha nem.

  8. Tudja, a 120-at nem tudja. Kell, mint egy falat kenyér!

  9. Avatar for RKG RKG says:

    Ha jól olvastam az iphone-os színkalibráció nem hardver specifikus, az előző generációk is tudják/tudni fogják (talán 2017ig).
    Az remote-ot pedig külön is meg lehet venni.
    Szóval sztem összeségében ez csak egy kötelező iterált frissítés lett, sajnos :confused:.

  10. 71900-ba kerül az új  tv, de azt hogy a régi HD verziót új távirányítóval meghagyták 59900-ért valahogy viccesnek tartom :slightly_smiling_face:🤷🏻

  11. HBO GO, Netflix, YouTube, Direct One, mind támogatja a Chromecast-ot, mindkét classic (1080p) Panasonic TV-nkbe bedugtam egy-egy Chromecast 3-as kütyüt, a célnak megfelelnek. Persze az Apple TV+ app soha nem fog ilyet támogatni, csak ezért viszont nem veszek ATV-t. Arcade-re előfizettem, de egyszerűem eszembe nem jut játszani azokkal a játékokkal, így lemondom, tehát ezért sem kell ATV. A Fitness app persze nem megy nálunk, pedig az talán még megérne egy meggondolást.

  12. Gecidrága amúgy. Nem értem!

  13. Az Apple TV 4K minősége valamivel jobb, mint a TV-k beépített alkalmazásai. Az HBO Go konkrétan sokkal jobb, mivel háromszor akkora bitrátával megy és még HBO logó sincs a képen.

  14. A Chromecast nekem soha nem volt szimpatikus amiatt, hogy kell hozzá a telefon is, vagy bármi amivel megosztod a tartalmat. Én ha sorozatozok vagy filmezek akkor általában még a laptopot is szeretem mellőzni, ne működjön semmi egyéb csak a TV és a rácsatlakoztatott box. Dehát ízlések és szokások kérdése. :woman_shrugging:

  15. Avatar for ePl ePl says:

    Egy okosTV önmagában nem egy erős masina, de ettől még szinte minden alap megy rajta egy adott minőségben. Az AppleTV dobozka egy plusz erőforrást biztosít mindehhez, + csomó extrára (további applikációk jó minőségben) ad lehetőséget - és mindezt beemeli teljesen az Apple ökoszisztémába. + Sirit is használhatod + okosotthon központként is funkcionál.
    Ezek tehát mind megoldhatók máshogy is, ahogy írtad meg a válaszolók is, pl. PC böngészőn is megy az AppleTV+ - csak nyilván más minőségben és egyszerűséggel. így saját döntés, hogy kell-e ez a kényelem, mennyire használod ki.

  16. Avatar for ePl ePl says:

    az 5. generációs csak 30Hz-en tudta a Dolby Vision-t.

  17. Avatar for ePl ePl says:

    köszi a kiegészítéseket, validak!

    • Szerintem is szoftveres megoldás a színkalibráció, talán visszamenőleg is megkapják a korábbi generációk (valameddig).
    • Az új remote külön is kapható, sőt a TV HD-hez is ezt adják, azaz a régi remote-ból nyilván nem lesz új gyártva.
    • Emiatt talán lesz pró verzió is :slight_smile: viszont logikus(?!), ha valaki nem akar sokat fizetni, akkor csak a remote-ból vesz újat és happyeverafter. :face_with_monocle:
  18. Avatar for ePl ePl says:

    AppleTV nélkül más platformokon is elérhető minden, ami appletv-vel egy okostv-n még jobban… szóval ahogy érzed. AppleTV±t nézhetsz PC-n böngészőből vagy iPadról, stb. Ezeket fontold meg. Nyilván kényelmesebb minden egy nagy TV-n. A játékokhoz külön extra erőforrást ad az AppleTV de ha nem játszol akkor fölösleges lehet. A Fitness+ működhet itthon is, csak egy másik, angol-nyelvterületről való appleID kell hozzá. De akkor már iPadon meg máshol is működni fog Fitness+… stb.

  19. Ezt én is így tudom.

  20. Pont ezt a hibát küszöböli ki az új Chromecast with Google TV, ami nálam egy CC2-őt váltott:

    és már dedikált Apple TV app is van hozzá, igy végre az Apple TV±t is tudom rajta használni.

  21. Leirom a tapasztalataimat, hatha mas is belefutna hasonloba:
    Van egy 2019-es LG okosTV-m, van ra apple tv app, tud airplayt, de a sztereo Homepodokat nem hajtja meg, mivel csak “vevő” modban mukodik. Ezert gondoltam, hogy majd egy apple tv 4k beszerzesevel rogton lesz jo hang is a kep melle. Meg is vettem, be is uzemeltem. Mivel azonban a TV-m nem csucskategorias, a hdmi bemeneteit nem tudja “ujrafeldolgozni” ezert az apple tv altal kiadott video jel szaggat rajta filmnezes kozben a kepkockasebessegek elterese miatt. (Stuttering, vagy juddering effektus?) Sebaj, az apple tv van olyan jo fej, hogy szinkronizalja a kepkockasebesseget a tv-hez, csak be kell kapcsolni. Igen am, de innentol a video kesik a homepodok hangjahoz kepest, kb 500ms-ot. (Legalabbis az apple tv appban, netflixen, plexen lejatszott filmek, vagyis a youtube kivetelevel, kb barmi). Hiaba csinaltam vagy 50 hangszinkron kalibralast, az mindig tokeletes volt, mindaddig, mig filmet nem kezdtem nezni rajta.
    Mivel nem volt “kedvem” lecserelni a tv-t emiatt, megvaltam az apple tv-tol.

  22. Avatar for swarc swarc says:

    A Samsung TV-k pl nem támogatják DTS hangot, egyáltalán. Így ha ilyen filmet akarok nézni, akkor kell egy mediaplayer, ami lejátsza azt. Én első sorban emiatt vettem ATV4k-t. De mind képminőségben, mind hangban az élmezőnyben van egyébként, egyedül az zavaró (de ez nagyon), hogy nincs passthrough, tehát mindenképpen az Apple Tv vagy pl az Infuse fogja dekódolni a filmet, nem pedig a házimozi erősítő, akármilyen drága és jó benne a dekódoló.
    Ezen felül látom a fotóimat iCloudból, van Adobe Lightroom app, látom az elmentett kollekciókat, nézhetek Apple Tv±t, vagy pl egy másik kedvenc, hogy nem kapcsolom be a TV-t, csak a házimozi erősítőt, és Airplayjel kitolom a Spotify-t a nagy hangfalakra. :slight_smile:
    Nekem maximálisan bejött, nagyn szeretem, a távirányítóban az zavar, hogy a kanapén magam mellé téve véletlenül is beletekerek, talán az új táv jobb lesz. Lehet eladom és lecselérem. :slight_smile:

  23. Avatar for Lacquo Lacquo says:

    Mint mondtam, csak filmezés. Nem érdekel sem a játék, semmi.

  24. Akkor arra elég lehet, de mint írtam, több helyen is olvastam, hogy az okos TV-ken levő Apple TV alkalmazás képminősége nem közelíti meg az Apple TV 4K eszköz által nyújtott képminőséget. Az én LG TV-men is van, de még nem vitt rá a lélek, hogy kipróbáljam. :joy:

  25. Ugyan látszik, hogy azért mélyen beleástad magad, de egy 2019-es TV bármennyire is alap, tudnia kéne az FPS-t, szóval nem értem ez miért volt hibás, vagy miért nem ment. Sosem volt még ilyen FPS hibánk. Sőt… én direkt átváltom a TV-t mozis verzióra mert baromira idegesít a 30+ FPS.

  26. Sziasztok!
    Most gondolkodok egy új Apple TV beszerzésén. Ezek szerint megéri a cucc?
    Most egy Xiaomi Mi boxom van de az nagyon döcögős.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for vkleszken Avatar for gerbaud Avatar for Szifon Avatar for Lacquo Avatar for xantos85 Avatar for ePl Avatar for RKG Avatar for totopad Avatar for iRon242 Avatar for swarc Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Az Arcade részen mi az a játék ami a previewban van, tudja valaki esetleg? :smiley: Tipikusan pont ennek nem írja oda a nevét… :smiley:

  2. ATV-t már nagyon vártam. A távirányítója már nem kicsit össze van törve, mármint az érintő felület, és csak azért nem vettem újat mert gondoltam tuti akkor jön ki egy új :slightly_smiling_face: Amúgy az új táv sokkal strapabíróbb már ránézésre is. A 4-es pakk AirTag meg a TV jöhet is jövőhéten :sunglasses:

  3. Közben megtaláltam, World Of Demons. :smiley:

  4. Avatar for Lacquo Lacquo says:

    Lehet kicsit off, de mégiscsak Apple TV-hez kapcsolódó kérdés.

    Milyen létjogosultsága van az Apple TV-nek, ha mondjuk az okostévék nagy része rendelkezik Apple TV alkalmazással?

    Miért kell hozzá egy  tv eszköz?

    Most szeretnék okostévét venni és főleg filmezésre, Apple TV±ra használnám a tévén az alkalmazást, meg max. a többi Apple-eszközt tükrözném.

    Köszönöm előre is a segítséget!

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az okostévéden nincs ott az Apple App Store-ja.

  6. Az okos TV-ken levő Apple TV alkalmazás állítólag elég béna. Őszíntén én még nem mertem kipróbálni. :smiley: :smiley: :smiley: Továbbá Apple TV-vel lehet játszani az Arcade-ben, hallgathatod a Podcasteket, Apple Musicot, mindenféle olyan streaming alkalmazás telepíthető rá ami nem minden okos TV-re. Pl a Panasonic TV-kre nem lehet HBO GO-t telepíteni, Apple TV-re simán… És még lehetne folytatni.

  7. A régi (mostani) nem tudta a Dolby Vision 4K 60Hz-et? Nem próbáltam, de nagyon furcsa lenne, ha nem.

  8. Tudja, a 120-at nem tudja. Kell, mint egy falat kenyér!

  9. Avatar for RKG RKG says:

    Ha jól olvastam az iphone-os színkalibráció nem hardver specifikus, az előző generációk is tudják/tudni fogják (talán 2017ig).
    Az remote-ot pedig külön is meg lehet venni.
    Szóval sztem összeségében ez csak egy kötelező iterált frissítés lett, sajnos :confused:.

  10. 71900-ba kerül az új  tv, de azt hogy a régi HD verziót új távirányítóval meghagyták 59900-ért valahogy viccesnek tartom :slightly_smiling_face:🤷🏻

  11. HBO GO, Netflix, YouTube, Direct One, mind támogatja a Chromecast-ot, mindkét classic (1080p) Panasonic TV-nkbe bedugtam egy-egy Chromecast 3-as kütyüt, a célnak megfelelnek. Persze az Apple TV+ app soha nem fog ilyet támogatni, csak ezért viszont nem veszek ATV-t. Arcade-re előfizettem, de egyszerűem eszembe nem jut játszani azokkal a játékokkal, így lemondom, tehát ezért sem kell ATV. A Fitness app persze nem megy nálunk, pedig az talán még megérne egy meggondolást.

  12. Gecidrága amúgy. Nem értem!

  13. Az Apple TV 4K minősége valamivel jobb, mint a TV-k beépített alkalmazásai. Az HBO Go konkrétan sokkal jobb, mivel háromszor akkora bitrátával megy és még HBO logó sincs a képen.

  14. A Chromecast nekem soha nem volt szimpatikus amiatt, hogy kell hozzá a telefon is, vagy bármi amivel megosztod a tartalmat. Én ha sorozatozok vagy filmezek akkor általában még a laptopot is szeretem mellőzni, ne működjön semmi egyéb csak a TV és a rácsatlakoztatott box. Dehát ízlések és szokások kérdése. :woman_shrugging:

  15. Avatar for ePl ePl says:

    Egy okosTV önmagában nem egy erős masina, de ettől még szinte minden alap megy rajta egy adott minőségben. Az AppleTV dobozka egy plusz erőforrást biztosít mindehhez, + csomó extrára (további applikációk jó minőségben) ad lehetőséget - és mindezt beemeli teljesen az Apple ökoszisztémába. + Sirit is használhatod + okosotthon központként is funkcionál.
    Ezek tehát mind megoldhatók máshogy is, ahogy írtad meg a válaszolók is, pl. PC böngészőn is megy az AppleTV+ - csak nyilván más minőségben és egyszerűséggel. így saját döntés, hogy kell-e ez a kényelem, mennyire használod ki.

  16. Avatar for ePl ePl says:

    az 5. generációs csak 30Hz-en tudta a Dolby Vision-t.

  17. Avatar for ePl ePl says:

    köszi a kiegészítéseket, validak!

    • Szerintem is szoftveres megoldás a színkalibráció, talán visszamenőleg is megkapják a korábbi generációk (valameddig).
    • Az új remote külön is kapható, sőt a TV HD-hez is ezt adják, azaz a régi remote-ból nyilván nem lesz új gyártva.
    • Emiatt talán lesz pró verzió is :slight_smile: viszont logikus(?!), ha valaki nem akar sokat fizetni, akkor csak a remote-ból vesz újat és happyeverafter. :face_with_monocle:
  18. Avatar for ePl ePl says:

    AppleTV nélkül más platformokon is elérhető minden, ami appletv-vel egy okostv-n még jobban… szóval ahogy érzed. AppleTV±t nézhetsz PC-n böngészőből vagy iPadról, stb. Ezeket fontold meg. Nyilván kényelmesebb minden egy nagy TV-n. A játékokhoz külön extra erőforrást ad az AppleTV de ha nem játszol akkor fölösleges lehet. A Fitness+ működhet itthon is, csak egy másik, angol-nyelvterületről való appleID kell hozzá. De akkor már iPadon meg máshol is működni fog Fitness+… stb.

  19. Ezt én is így tudom.

  20. Pont ezt a hibát küszöböli ki az új Chromecast with Google TV, ami nálam egy CC2-őt váltott:

    és már dedikált Apple TV app is van hozzá, igy végre az Apple TV±t is tudom rajta használni.

  21. Leirom a tapasztalataimat, hatha mas is belefutna hasonloba:
    Van egy 2019-es LG okosTV-m, van ra apple tv app, tud airplayt, de a sztereo Homepodokat nem hajtja meg, mivel csak “vevő” modban mukodik. Ezert gondoltam, hogy majd egy apple tv 4k beszerzesevel rogton lesz jo hang is a kep melle. Meg is vettem, be is uzemeltem. Mivel azonban a TV-m nem csucskategorias, a hdmi bemeneteit nem tudja “ujrafeldolgozni” ezert az apple tv altal kiadott video jel szaggat rajta filmnezes kozben a kepkockasebessegek elterese miatt. (Stuttering, vagy juddering effektus?) Sebaj, az apple tv van olyan jo fej, hogy szinkronizalja a kepkockasebesseget a tv-hez, csak be kell kapcsolni. Igen am, de innentol a video kesik a homepodok hangjahoz kepest, kb 500ms-ot. (Legalabbis az apple tv appban, netflixen, plexen lejatszott filmek, vagyis a youtube kivetelevel, kb barmi). Hiaba csinaltam vagy 50 hangszinkron kalibralast, az mindig tokeletes volt, mindaddig, mig filmet nem kezdtem nezni rajta.
    Mivel nem volt “kedvem” lecserelni a tv-t emiatt, megvaltam az apple tv-tol.

  22. Avatar for swarc swarc says:

    A Samsung TV-k pl nem támogatják DTS hangot, egyáltalán. Így ha ilyen filmet akarok nézni, akkor kell egy mediaplayer, ami lejátsza azt. Én első sorban emiatt vettem ATV4k-t. De mind képminőségben, mind hangban az élmezőnyben van egyébként, egyedül az zavaró (de ez nagyon), hogy nincs passthrough, tehát mindenképpen az Apple Tv vagy pl az Infuse fogja dekódolni a filmet, nem pedig a házimozi erősítő, akármilyen drága és jó benne a dekódoló.
    Ezen felül látom a fotóimat iCloudból, van Adobe Lightroom app, látom az elmentett kollekciókat, nézhetek Apple Tv±t, vagy pl egy másik kedvenc, hogy nem kapcsolom be a TV-t, csak a házimozi erősítőt, és Airplayjel kitolom a Spotify-t a nagy hangfalakra. :slight_smile:
    Nekem maximálisan bejött, nagyn szeretem, a távirányítóban az zavar, hogy a kanapén magam mellé téve véletlenül is beletekerek, talán az új táv jobb lesz. Lehet eladom és lecselérem. :slight_smile:

  23. Avatar for Lacquo Lacquo says:

    Mint mondtam, csak filmezés. Nem érdekel sem a játék, semmi.

  24. Akkor arra elég lehet, de mint írtam, több helyen is olvastam, hogy az okos TV-ken levő Apple TV alkalmazás képminősége nem közelíti meg az Apple TV 4K eszköz által nyújtott képminőséget. Az én LG TV-men is van, de még nem vitt rá a lélek, hogy kipróbáljam. :joy:

  25. Ugyan látszik, hogy azért mélyen beleástad magad, de egy 2019-es TV bármennyire is alap, tudnia kéne az FPS-t, szóval nem értem ez miért volt hibás, vagy miért nem ment. Sosem volt még ilyen FPS hibánk. Sőt… én direkt átváltom a TV-t mozis verzióra mert baromira idegesít a 30+ FPS.

  26. Sziasztok!
    Most gondolkodok egy új Apple TV beszerzésén. Ezek szerint megéri a cucc?
    Most egy Xiaomi Mi boxom van de az nagyon döcögős.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for vkleszken Avatar for gerbaud Avatar for Szifon Avatar for Lacquo Avatar for xantos85 Avatar for ePl Avatar for RKG Avatar for totopad Avatar for iRon242 Avatar for swarc Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin