fbpx Skip to content

A tavaszi Apple esemény keretében lehullt a lepel az Apple TV 4K legújabb, 6. generációs termékéről. Noha a megelőző híresztelések során már sok részlet kiszivárgott róla, most végre megismerhettük a pontos specifikációkat is.

Ezúttal “A TV egy magasabb szintű definíciója” szlogennel jellemzi (a cikk írásakor csak angol nyelven elérhető) Apple TV-s kezdőlap az új készüléket. Ebből a nagyobb teljesítményre egyértelműen lehet következtetni, és talán az is sejlik, hogy az ökoszisztémás kapcsolatai terén is egy magasabb szintre tudott lépni. Az biztos, hogy felülmúlja az elődjét – de lássuk, hogy mivel tudja az otthon töltött időnket még élménygazdagabbá tenni.

Tim Cook a felvezetésben kifejezte, hogy mennyire izgalmasnak tartja az Apple Original sorozatokat, és különösen izgatott a Ted Lasso 2. évadjával kapcsolatban, ami július 23-án fog megjelenni. Ezt a műsort pedig már ő is az új Apple TV 4K-val fogja nézni, ahogy az első vásárlók is akár. Tekintsük meg, milyen újdonságokkal rendelkezik az új termék az elődjéhez képest!

Processzor és képfrissítés

Noha a TV “doboz” kinézetre nem sokat változott, a bele épített hardver viszont igen. Bár nem az 5 nanométeres M1 vagy A14 processzort kapta meg a belső egység, és még csak nem is az A12X-et vagy A12Z-t, hanem “csak” az A12 Bionic chipet. Lehet, hogy az Apple TV előző generációs, A10X Fusion chipjéhez képest már ez is egy megfelelő teljesítménybeli szintlépés, de más okai is lehetnek annak, hogy az Apple nem mindjárt magasabbra tette a lécet. Itt gondolhatunk egy közeljövőbeli esetleges újabb, erősebb modellre (Apple TV 4K Pro?), vagy a HomePoddal összevont ötletekre (korábbi ötletek itt, furcsább hibrid példák ebben a cikkben), de lehet, hogy egyszerűen csak az 5 nm-es chipek gyártásának korlátairól van szó.

A szintlépés eredménye a magas képkocka-sebességű, 60 Hz-es 4K-s HDR képfolyamok lejátszásában nyilvánul meg, mindez természetesen továbbra is a Dolby Vision élmény és a Dolby Atmos hangzás támogatása mellett.

A magas képfrissítésű videók részletgazdagabbak, folytonosabbak, valósághűbb színűek, a gyorsabb akciók, például sport vagy csatajelenet esetében is pontosabb megjelenítést adnak. Ehhez hasonlóan a magas képfrissítési ráta a játékélményt is sokkal élethűbbé varázsolja.

Az iPhone 12 Pro modellek tulajdonosai tudnak akár 60 Hz-es képfrissítéssel is rögzíteni HDR-videót Dolby Vision technológiával, de ezeket a korábbi Apple TV-s készülékekkel nem lehet lejátszani. A bemutatott új termékkel viszont már nagy képernyőn is visszajátszhatják a csúcsminőségben rögzített, legjobb pillanataik élményét.

Színkalibráció egyszerűen

A legjobb képminőséghez a TV színbeállításainak finomhangolása gyakran egy nyűgös feladat lehet az erre vállalkozóknak. TV típusonként eltérhetnek a megjelenített színek, és a szoba fényviszonyai is befolyásolni tudják a tökéletesítendő megjelenítést. A TV gyártók mindig próbálják valahogy megkönnyíteni ezt a procedúrát (minimális sikerrel) – de az Apple ökoszisztéma új “koprodukciójának” köszönhetően ez a komoly művelet most bárki számára igen egyszerűvé válik! Fejtörés és méricskélés nélkül, seperc alatt, egy Face ID-s, iOS 14.5-öt futtató iPhone-nal bármilyen TV gyártmánynál automatikusan beállíthatjuk a szabványok szerinti optimális képminőséget az Apple TV-n, ráadásul ez nem csak a legújabb, hanem bármely, tvOS 14.5-öt futtató modellen elérhető.

Ehhez a következőt kell tenni: a színegyensúlyt beállító üzemmódban fordítsuk az iPhone képernyőjét a TV képernyője felé, és vigyük elég közel hozzá (pár cm-re). A közelségi szenzor jelzésére a TV automatikusan el fogja kezdeni színeket egymás után vetíteni. Az iPhone a kamerája és fényerősség szenzora pedig elemezni fogja látottakat, aminek eredményéből fogja az Apple TV optimálisra kalibrálni a képernyő színbeállításait.

Látványosan szebb, természetesebb színeket kapunk, nagyobb kontraszttal.

A megvalósítás pedig gyönyörű példája az Apple ökoszisztémájában rejlő hatékonyságra.

Az újragondolt távirányító: Siri Remote

Frissítésre került a távirányító is, ami világosszürke színvilágot kapott a 100% újrahasznosított alumíniumból készült házának köszönhetően. Az érintőfelület és a gombok átalakultak, könnyebb lett a kezelés, és új funkciók jelentek meg.

Legszembetűnőbben az érintőfelület változott: érintésérzékeny kattintófelületnek kell nevezni (angolul pedig “touch-enabled clickpad”-nek) azt a kör alakú, 5 gombos navigáló egységet, ami a helyére került. A kattintható gombok precíz irányítást adnak az appok, TV műsorok vagy lejátszási listák elemei közötti léptetésben, de emellett érintésérzékeny mivolta miatt a legyintő mozdulatok funkciói is megmaradtak, például egy hosszabb listában föl-le vagy jobbra-balra lehet csúsztatni, lapozni a tartalmakat.

Ami ezek mellett újdonság, hogy a vezérlő gyűrűjén körkörösen mozgatva az ujjunkat a műsorszám idővonalában tudunk előre-hátra haladni, akár egy tetszőleges jelenethez vagy időpontra ugorva.

 

Óriási! Nem? A nyomógomb és az érintő mozdulatok előnyeit is megvalósítja. Sőt, külsőre a második generációs távirányítóra is emlékeztet, vagy akár a régi slágertermékek, az iPod lejátszó-változatok “tekerentyűire” is.

A tökéletesen kezünkbe illő távirányító Siri hívógombja a jobb oldalra került, ami pont olyan elhelyezés, mint az újabb iPhone-ok Sirit is animáló bekapcsológombja. A hasonlóság melletti előnye, hogy így biztosabban megtalálható sötétben, mint a korábbi távirányítók esetében, ahol két ugyanolyan formájú gomb között helyezkedett el.

Két további új gombot is kaptunk: egy némítás és egy bekapcsoló gombot, ami közvetlenül a TV kapcsolását, némítását állítja.

Technológiák

Az új Siri Remote-ba 5.0-s Bluetooth antenna került, akkumulátorát pedig a korábbiakhoz hasonlóan Lightning-kábel segítségével tudjuk tölteni, ami hónapokat bír ki egy töltéssel (tipikus napi használat mellett).

A TV-egységen 2.1-es HDMI-port található, ami kiszolgálja a 4K 60 fps HDR videó kimenetet. Emellett csak a tápkábelnek és a Gigabit Ethernet csatlakozónak találhatunk bemenetet.

A Bluetooth 5.0 támogatásnak köszönhetően Bluetooth-os billentyűzetekkel is együtt tud működni.

A Wi-Fi 6 (802.11ax) támogatás mellett a Thread hálózati kommunikációra is képessé tették, ami az okosotthonok kedvelői számára egy nagy pirospontot ér (ugyanis várhatóan ez lesz az IoT-eszközök közös szabványnyelve a jövőben), ám az ultraszélessávú technológia megvalósulására vágyók számára ez nem mondható el az U1 chip hiánya miatt, noha a korábbi sejtések alapján indokolt lett volna ennek beszerelése.

Az U1 jeladóvevőjével a térbeli pozíciómeghatározásban is jeleskedhetett volna, ami a hangzás beállításával kapcsolatban, vagy az okosotthonbéli, jövőben várható szerepére gondolva jelentett volna előrelépést. Volt róla gondolat, hogy a FindMy-hálózatba felvehető lenne az új Siri Remote, mert van rá esély, hogy néha a kanapé mélyéről kell előhalászni (mint az AirTaget a bemutatóban) – ennek megvalósulásáról viszont nem hallottunk még –, noha szoftveresen, Bluetooth alapon is megvalósítható lenne, az U1 chip pedig fölösleges árnövelő extra lenne a távirányítóban.

Alkalmazások, szolgáltatások

Az alkalmazások arzenáljában nem történik most változás – az újítások már végbementek az elmúlt időszakban: így a Fitness+ megjelenése, az Arcade játékbazár bővítése új játékokkal.

A teljesítménynövekedésnek köszönhetően a játékok még gördülékenyebben fognak futni, akár többjátékos módban is. A 14.5-ös szoftverfrissítéssel pedig az Xbox Series X|S és a Sony PlayStation 5 DualSense™ vezetéknélküli kontrollerek támogatása is megérkezik, nemcsak a TV-hez.

Az Apple TV alkalmazás egyesíti a világ legnagyobb online műsorszóró alkalmazásait, mint az Apple TV+, az Amazon Prime Video, a Netflix és a Disney+, de nézhetjük rajta keresztül a Hulu, a YouTube TV és a Sling TV élő csatornáit is. A műsorokat akár két pár AirPods-zal is hallgathatjuk.

Ezek mellett elérjük az Apple Music-ot, az Apple Podcast-okat, és edzhetünk a Fitness+-szal is (amerikai, angol, ausztrál, kanadai, ír vagy új-zélandi Apple ID esetén).

Továbbá saját képeinket és videóinkat is visszajátszhatjuk nagy képernyőn – akár az iCloud-fiókunkon keresztül, de egy iPhone-os vendég is megoszthatja albumát az AirPlay-t használva.

Az Otthon alkalmazás segítségével vezérelhetjük okosotthon eszközeinket, megnézhetjük, ki csöngetett be, követhetjük HomeKit Secure kameráinkat.

A család tagjai szemszögéből pedig mindenki a saját tartalmát és előfizetett szolgáltatásait fogja tudni előhozni (TV-műsorok, zene és podcastok lejátszási listái, albumok, stb.).

Elérhetőség, ár

Az árazás hazánkban a 32 GB-os tárhely esetén 71 990 Ft, a 64 GB-os példánynál 79 990 Ft lesz, ami már látható a magyar Apple-shopban. Ennyi pénzért a TV-egység és tápkábele, a Siri Remote (távirányító) és egy Lightning-USB kábel kerül a dobozba a dokumentációval karöltve, valamint a vásárlás mellé jár az 1 év ingyenes Apple TV+ előfizetés is. A rendelést április 30-ától adhatjuk le, és legkorábban május második felétől ígérik a kiszállítást.

Az előző (5.) generációs Apple TV 4K gyártása kivezetésre került, ám a 32 GB-os Apple TV HD továbbra is elérhető marad, noha, ahogy látom, a megújult Siri Remote-tal adják, és 59 990 Ft-ért (a következő paraméterekkel: 30 frame/s Full-HD videó, HDMI 1.4, Wi-Fi 5, 10/100 Ethernet, Bluetooth 4.0, USB-C, A8 chip).

Konklúzió

Hiányérzetünk lehet az U1 chip elmaradása miatt. Az A12-es processzor is egy gyengébb lépés az A12X/Z, vagy még inkább az A14/M1 chippel szemben. Úgy tűnik, a 120 Hz sem érkezett el (4K-ban legalábbis biztosan nem). Tovább növeli a kritizálhatóságot, ha a körülbelül 20%-ban megemelt árazást is a mérleg negatív serpenyőjébe helyezzük, viszont szerencsére a pozitív serpenyőbe is bőven van mit pakolni.

Sok téren frissült a termék, melyek között két különösen zseniális újítást tapasztalhatunk: az automatikus színkalibráció bármilyen TV-képernyőre az iPhone szenzorainak segítségével pofonegyszerűvé teszi az eddigi bonyolult procedúrát, valamint az újratervezett Siri Remote érintésérzékeny kattintófelületének hatékony navigációja szintén lenyűgöző újdonság. Emellett az erősebb A12 Bionic processzornak köszönhetően képessé vált a 60 Hz-es képfrissítésű 4K HDR videók lejátszására is, ami mellett komolyabb játék-élményt tesz lehetővé. Az újabb Wi-Fi és az okosotthonok jövőjében alapvető Thread-hálózat megalapozása sem kihagyhatatlan újdonság. Ezek a tulajdonságok mind-mind magasabb szintre emelik az otthoni kikapcsolódás élményét.

Neked melyik újdonsága tetszik a legjobban? Mit hiányolsz belőle leginkább? Szerinted megéri az új Apple TV 4K?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.