fbpx Skip to content

Nemrég olvashattunk az Apple nyilatkozatáról, hogy megszünteti az 2018-as HomePodok gyártását és a HomePod minire fókuszál. A hír hallatán a megélénkült a média: elkezdtek gyászdalokat zengeni a nagy HomePodról, hogy sikertelenségei miatt hogyan “nyírta ki” az Apple, és látva a HomePod mini sikerét inkább neki szánja a jövőt.

The HomePod FamilyAzért én még nem temetném el teljesen az első generációt, nagyon ütős termék még most is a nagy HomePod, hiszen egyedülálló technológiákkal van ellátva, amit szinte semmi másban nem találhatunk meg.

Ezt támasztja alá, hogy az Apple boltjaiból 1 nap alatt teljesen kiürült a készlet a sötétebb színből, miután híre ment, hogy az Apple leveszi a gyártósorokról a terméket. HomePodos fórumokon is beindult az adás-vétel, illetve a büszke tulajdonosok fotómegosztásai:

homepod-collection

(Egy gyűjtő képe a reddit.com-ról.)

Előre tekintve pedig gondolhatjuk, hogy a HomePodról szóló cikkáradat témáit tekintve egyre inkább a jövő felé fognak tekinteni, hiszen a lelkes újságírók és vloggerek a régit kielemezve már inkább az utód terméket szimatolgatják, hogy milyen irányban viheti majd tovább az Apple a HomePodok “családtörténetét”.

Tekintsünk mi is bele, honnan indult a HomePod, miért kapja az egyik legfélreértettebb Apple-termék címet, és milyen következő generációs HomePodok várhatók!

A múlt – mit tett le az asztalra a HomePod?

A HomePod eredeti célja az volt a prémium hangminőség mellett, hogy a szobában bárhová el lehessen helyezni, és ugyabban a hangélményben lehessen részünk, bárhol is ülünk vagy állunk a szobában a HomePodhoz képest.

A HomePod fejlesztése

A hangminőség javítását és a szoba terének feltérképezését a beépített mikrofonjai teszik lehetővé, a visszhangokból és a lejátszott hang kiértékeléséből kalkulálja újra az A8 chip segítségével (vö. computational audio) a torzulásmentes, tisztább hangzást bármekkora hangerőn. Ugyanezen mikrofonok saját érzékenységüket is be tudják állítani az aktuális hangerőtől függően, hogy a hangos zene mellett is tudjon reagálni az okos hangasszisztens a “Hey Siri” hívásra.

A HomePodot 4-5 évig tervezték óriási erőforrásokat befektetve. Tucatnyi visszhangmentes szobát hoztak létre a tökéletesre pontosító hangzást létrehozó algoritmusok megalkotásához. Ettől lett a HomePod a legjobb minőségű hangszórók egyike, amit az se tagad, aki amúgy nincs megelégedve a termékkel.

HomePod Spatial Audio

A csodálatos hangzást egy tavaly őszi frissítés (14.2) koronázta meg, amelyben elérhetővé vált a Dolby Atmos hangzás támogatása Apple TV 4K-val. Ráadásul mindezt vezeték nélküli módon teszi – ami egyedülálló megoldás! Lehet, hogy az 5.1 vagy 7.1-es rendszerek még jobban el tudják érni a mozi élményt, de a HomePodok Dolby Atmos-támogatása is működőképes, és egy újabb szintre emeli a filmnézést. (korábbi tesztünk itt olvasható)

HomePod Dolby Atmos teszt

Miért lett mégis a “legfélreértettebb” Apple-termék?

Az eredeti HomePod mégsem lett sikeres. A vásárlóközönség nem tudta kellően értékelni ezt a hangminőséget a magas árazás mellett. Még az 50 dollárral 299-re csökkentett árcédula sem ébresztette fel az igényt a magasabb színvonalú audio-élményhez. Noha a befektetett fejlesztés és az elért, hihetetlen minőségű hangzás (valamint a kereskedelmi célú adatok gyűjtésének elvi mellőzése) megmagyarázza a HomePod magas árazását, de indokolni nem tudta az Apple vásárlók felé. A többség ugyanis leginkább azt gondolhatta, hogy a HomePod az Apple Amazon Echo-ra adott válaszaként érkezett a piacra, csak kicsit megkésve, és elfogadhatatlanul drágán, ráadásul egy kevésbé fejlett okos hangsegéddel (Siri). Továbbá a HomeKit-kompatibilis okosotthon eszközök ekkor még a konkurenciához képest jóval drágábbak vagy kevésbé elterjedtek voltak az Apple szigorú elvárásai miatt, ráadásul eleinte még kötelező volt a titkosító chip beszerelése is az eszközökbe, árnövelő mellékhatással, amit csak később oldottak fel.

Szóval minek is egy brutál minőségű és árú hanghenger, ha Spotify sincs rajta, és a szintén elérhetetlenül drága HomeKit rendszer központja, amit ráadásul Sirivel kell használni? A Google és az Amazon Alexa sokkal olcsóbban beszerezhető ökoszisztémája, kompatibilitása sokkal vásárlóbarátibbá tették a termékeiket – annak ellenére is, hogy kereskedelmi célú adatokat gyűjtenek és felhasználnak, ami szintén egy ok, hogy olcsóbban kihozhatók az Apple termékeivel szemben.

A jelen – miben rejlik a HomePod mini sikere?

A HomePod mini nem csak a méretében és árában különbözik a nagy HomePodtól, hanem több funkciójában is fellelhető a korszerűbb technológiák szerinti újragondolás eredménye. Az S5 chip egy olcsóbb választás volt, mintha a legfrissebb A-s chip került volna bele, aminek az erejére teljesen nincs is szükség. Emellett két, a jövőbe mutató, okosotthonokat támogató technológia is belekerült: az ultraszélessávú antenna (U1 chip) és a Thread, ami az otthoni Wi-Fi hálózatot stabilitásában tud segíteni – noha csak a Thread-támogatású HomeKit eszközök között.

A HomePod mini hangzása ugyan nem közelíti meg a nagytestvéréét, de azért elég jó, ha nem még jobb a manapság népszerű jó minőségű Bluetooth hangszórókhoz (JBL, Sony, stb.) képest – főként ha a méret függvényében vizsgáljuk. A HomePodok elképesztő hangminősége a vásárlók csekély hányadát érdekelte az áráért, de amennyivel a HomePod mini olcsóbb a maga még mindig elég jó hangminőségével, azzal sokkal megnyerőbb vásárlási célként tud szolgálni.

HomePod-ok összehasonlítása - bővített

(A HomePodok összehasonlítása az apple.com/homepod oldalról, bővítéssel.)

A jövő – milyen utód várható?

Az újságírók természetesen már a HomePod-család örökösén járatják agykerekeiket, és az egyszerűbb ötletek mellett kidolgoztak már komolyabb koncepciókat is. Noha egy kicsit kívánságlista-érzés foghat el bennünket, ahogy olvassuk őket, az Apple ehhez képest gyakran meg szokott lepni minket egy olyan, előremutató fordulattal, amire még a legjobb tippjeinkben sem gondoltunk. Arra viszont egyszerű tippelni, hogy ahogyan az AirPods Max esetében is megjelentek a színek, valamelyik következő HomePod típus is színes lehet. A jack bemenet pedig szintén sokak számára kívánságlistás lenne, de ez egyértelműen nem várható.

Színes HomePod fikció

Hogy mikorra várhatjuk az utódot? Nem sok becslés olvasható, de a legegyszerűbb, új generációs koncepciót is legkorábban jövőre láthatnánk. Jelenleg a közelebbi újdonságoké lehet a főszerep, mint az AirTag vagy az új Apple TV, illetve az új funkciók (például U1)  bevezetése lesz inkább porondon. Nem is lenne logikus, ha a jól fogyó HomePod mini mellé még egy rokon-terméket helyezne gyártósorra az Apple, hiszen ezzel egy kicsit a mini verzió eladásai ellen dolgozna.

Mark Gurman a HomePod mini hőmérséklet szenzorának feltárásáról szóló Bloomberges cikkjének legvégén azt sejteti, hogy az Apple az eredeti HomePod megszüntetéséig dolgozott egy frissített, nagy HomePod koncepción, ami 2022-ben láthatna napvilágot, és emellett még képernyővel és kamerával ellátott továbbfejlesztésekre tesz utalást.

HomePod képernyővel, kamerával

Az Amazon Echo Show és a Google Nest Hub Max mintájára az egyik legkívánatosabb és leginkább hiánypótló fejlesztés lenne a képernyővel és kamerával ellátott HomePod-variáns (kicsit erőltetetten valaki ezt a koncepciót “HomePad”-re keresztelte a HomePod és iPad szavak összevonásával). Ha igaz Mark Gurman híresztelése, akkor ezen már ténylegesen is dolgozik az Apple.

Ezt a hírt megerősítette a tvOS 14.5 béta verziójában kutakodó Steve Moser is, aki észrevette a kódba bekerülő FaceTime és iMessage mellett a képrögzítésért felelős AVFCapture  keretrendszereket is. Azt tudnunk kell, hogy tavaly a 13.4-es frissítéssel a HomePod operációs rendszere, az audioOS a korábbi iOS alapról átnyergelt a tvOS kódalapra, ami azt jelenti, hogy ami a tvOS-be bekerül, ahhoz elvileg az audioOS is hozzá fog férni. Tehát elméletileg a HomePodok is képesek lehetnek a jövőben a FaceTime-olásra, képrögzítésre, ha meglenne ehhez a kamera és képernyő egység is. Bár van egy ennél sokkal egyszerűbb magyarázat is: hogy ezen funkciók a hamarosan megjelenő Apple TV céljait fogják szolgálni.

Mire lenne használható a képernyővel, kamerával ellátott HomePod? Lényegében majdnem bármire, amire egy okoseszköz – de én praktikusan egy mini okostévének tudnám elképzelni, ahol gyorsan be tudok hozni híreket, vagy a konyában recepteket, el tudok indítani zenét, rádiót vagy podcastot, megnézegethetem a legújabb fotóimat, videóimat, vagy akár egyéb filmet is lehetne rajta lejátszani, bár talán nem feltétlenül ez lenne a legalkalmasabb rá. Talán a FaceTime-ot és iMessage-et is bevezetik. Okosotthon központ lévén pedig az Otthon alkalmazást gondolnám a leghasznosabbnak rajta, vagyis bármilyen otthoni okoseszközt ezen keresztül lehetne vezérelni még könnyebben, mint a hangvezérlés. Ide tartozhat, hogy rá tudunk nézni a biztonsági kamerákra is. Természetesen Siri és az Apple-eszközök keresése funkció is elérhető lenne rajta. A videókamerának köszönhetően pedig felismerheti azt, aki épp előtte áll, és az adott személy menüjét tudja felhozni.

Arra, hogy hogyan nézne ki, nagyon kíváncsi vagyok. Nem sok elfogadható ötletem lenne rá, de bízom az Apple-ben, hogy valami nagyon jól kinéző terméket tudna varázsolni belőle. Például a 360 fokos hangzás megtartásával a képernyő elhelyezése nem olyan triviális dizájn-kérdés. Néhány szerkesztett képet már láthattunk terjedni a neten, noha nekem azok nem igazán tetszenek…

képernyős-kamerás HomePad fikciók

(Koncepciók a képernyős-kamerás HomePodra. Azért messze állnak az #instantget kategóriától.)

Mesh Wi-Fi rendszer

Az otthoni Wi-Fi hálózat stabilizálására szolgáló mesh-routerek egyre terjedő körébe beemelhető lehetne a következő generációs HomePod és Apple TV is. A mesh-hálózat jellemzője, hogy az épület pontján elhelyezett routerek felerősítik a jelet az eldugottabb pontokban is.

Emellett az AirPort routereknek 2018 óta nincs utódjuk, így akár indokolt is lehetne egy újabb Apple-ös router, és miért ne HomePod-funkciókkal karöltve? Természetesen ugyanezt remélhetjük az Apple TV új generációjától is, ami a pletykák szerint már elkészült a bemutatásra, akármikor is lesz vagy nem lesz a tavaszi Apple esemény.

Újabb méret, még jobb hangminőség

A “nyugalmazott” HomePod elképesztő hangminősége és a Dolby Atmos képessége azért hiányfoltot hagy maga után. Egy korszerű technológiákkal ellátott, de hangzásában és méretében az eredeti HomePodot követő termékhez minden adottsága meglenne az Apple-nek, és akkor eldönthetnék a vásárlók, hogy mennyi felárat szánnának a brutáljó hangminőségre. De talán a két HomePod sikereit meglovagoló újabb variáció lépésénél kreatívabb céljai is lehetnek az Apple-nek (nem mellesleg a fejlődési tendencia az iPhone 6s-7-8 közti lépésekre engedne emlékezni…).

A hangminőség igényén elindulva a TV alá elhelyezhető hangprojektoros megoldás is egy további ötlet a felhasználói kívánságlistán az utódot illetően. Egy ilyen termék az Apple TV-vel karöltve egy kész otthoni szórakoztató központot tudna alkotni.

Hordozható HomePod?

Bár a HomePodok alapvetően az otthon számára készült eszközök, mégis számtalan felhasználói visszajelzés és igény szól a hordozhatóság megvalósításáról. Szintén ebbe az irányba mutat a nemrég bemutatott Sonos Roam okoshangszóró is.

A hangmegosztás funkció bevezetése óta két pár AirPods vagy Beats fülessel egyszerre tudunk filmezni vagy zenét hallgatni – a közös zenei élmény egy szem előtt tartott gondolat lehet az Apple-nél. Miért ne lehetne hasonlóan megtenni egy (járvány utáni) baráti összejövetelen, ha többen is elhoznánk új hangcsodánkat, és szinkronba állítanánk, mintha simán egy többszobás lejátszát kérnénk a lejátszóprogramtól.

Ha pedig közös moziestét vagy házibulit szeretnénk csapni, minden eddigi hangtechnikánál egyszerűbb módon is megtehetjük, ha mindenki elhelyezi a hozott HomePodját és a közös lejátszóra csatlakoztatja. Természetesen hálózati erőforrásra lenne itt már szükség, de amúgy minden más esetben a beépített akkumulátorról is működne. Egy klasszikus zenei koncert élményt is el tudunk képzelni csodálatos minőségben.

HomePod Sport - fikció

(A 9to5Mac hordozható “HomePod Sport” koncepciója.)

A 9to5Mac egy koncepciója szerint ezt a hordozható HomePod változatot össze lehetne kötni az Apple Fitness törekvéseivel, és ezzel a sportoláshoz magunkkal vihető HomePodot vizionálták, és egy ehhez méltó elnevezést is adtak neki: ő lenne a HomePod Sport. (Tovább erőltetve az elnevezéseket, “SportPod” is lehetne, vagy a hordozható változat önmagában “PortPod”.)

Mire számíthatnak a HomePod tulajdonosok?

Nem kell aggódnod, ha van HomePodod, a gyártás megszüntetése ellenére a verziófrissítéseket és javításokat továbbra is meg fogja kapni az eszköz operációs rendszere, a korábbi tapasztalatok alapján még legalább 5 évig (hasonlóan a 2018-ban kivezetésre kerülő AirPort routerekhez). Aki pedig AppleCare+-t is vásárolt volna hozzá, számára teljes mértékben érvényben fog maradni a biztosítás minden pontja.

A HomePodban található A8 chip már nem mai darab, hiszen 2014-ben, az iPhone 6-tal érkezett, és az iOS 13-mal szűnt meg a támogatottsága – így felmerülhetnek a kételyek a szoftveres támogatással. Viszont mint már említettük, a HomePod alaprendszere iOS helyett a tvOS variánsa, amelynél megmaradt a régi processzor támogatása, részben a 2015 óta szintén A8 chippel futó Apple TV HD-nek köszönhetően. Így hála a tvOS-alapnak, eloszlathatjuk az A8 régiségével járó kételyeinket, legalábbis a mai tudásunkkal. Ha viszont a technológiák fejlődésébe gondolunk bele, felmerülhetnek további gondolatok, hogy vajon mi lesz majd, ha megváltozna a jövőben a streamelés metodikája, az AirPlay működése, és így tovább.

Összefoglalva

Az eredeti HomePod tehát elsősorban az otthoni térben megszólaló és bárhol elképesztően jól hallatszódó hangzásra lett fejlesztve, és arra, hogy bármekkora hangerő mellett reagálóképes legyen az okos hangsegéd, Siri, és emellett a HomeKites okosotthon központként az automatizálásokat tette tehetővé. Viszont a piac nem volt vevő a lenyűgöző hangzásért elkért jelentős felárra, és akkoriban még a HomeKites ökoszisztéma is igen drága volt.

A Dolby Atmos hangzás vezeték nélküli támogatásával egyedülálló funkció birtokosa – de mindez már csak a gyűjtők kiváltsága, hiszen az Apple levette a gyártósorairól a terméket, és a polcairól is elfogyóban van. Ettől függetlenül a szoftveres támogatás és a biztosítás nem szűnik meg még várhatóan 2026-ig, noha fenntarthatjuk, hogy a jövő technológiáit már nem fogja támogatni, például az U1 vagy a Thread alapú funkciókra sem képes már most sem.

Összességében egy remekül kidolgozott, csodálatos terméket nyugalmazott az Apple, amire szerintem még úgy is büszke lehet, hogy csak egy kisebb piaci réteg volt vevő rá. Emellett sejthetjük, hogy azért már vannak gondolatok az utódjáról, ami talán örökli a kiváló hangzást, és a HomePod mini sikeréből kiindulva nyitottabb lesz lenyűgöző, új technológiák felé is. Kíváncsian várom a folytatást, remélem, Ti is!

Téged melyik típusú továbbfejlesztés vonzana? Milyen egyéb ötleted van egy új termékre?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. … esetleg az eredeti Homepod, megspékelve egy kamerával, és egy holografikus “kijelző” a tetejére?
    Na azt venném!

  2. Talán ha nem 2 országban árulták volna szerencsétlen HomePodot, sikeresebb lett volna.
    Ha azért nem vettek az emberek HomePodot, mert drága volt, akkor mennyire fognak venni olyan HomePodot, amiben router lesz, meg kamera, meg kijelző? Lesz vagy 700 dollár az Apple-t ismerve.

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem két országban árulja az Apple, hanem ötben: az USA mellett az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Franciaországban és Németországban.

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen az már a létezőnek legalább a 2% -a, jó sok! :roll_eyes:

  5. A 2-t iróniának szántam.

  6. Lehet pont azért nem lett több országban is elérhető mert ebben az ötben se úgy sikerültek az eladások ahogy tervezték.

  7. Avatar for ePl ePl says:

    ez jogos igény! épp friss a hír, hogy még 3 országban is árulni fogják júniustól… Ausztria, Új Zéland, Írország a nyertes… Ha lesz magyar Siri, árulni fogják az utódokat Magyarországon is…
    Viszont szerintem nem (csak) ezen múlott…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for ePl Avatar for tibor731 Avatar for raczc73 Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. … esetleg az eredeti Homepod, megspékelve egy kamerával, és egy holografikus “kijelző” a tetejére?
    Na azt venném!

  2. Talán ha nem 2 országban árulták volna szerencsétlen HomePodot, sikeresebb lett volna.
    Ha azért nem vettek az emberek HomePodot, mert drága volt, akkor mennyire fognak venni olyan HomePodot, amiben router lesz, meg kamera, meg kijelző? Lesz vagy 700 dollár az Apple-t ismerve.

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem két országban árulja az Apple, hanem ötben: az USA mellett az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Franciaországban és Németországban.

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen az már a létezőnek legalább a 2% -a, jó sok! :roll_eyes:

  5. A 2-t iróniának szántam.

  6. Lehet pont azért nem lett több országban is elérhető mert ebben az ötben se úgy sikerültek az eladások ahogy tervezték.

  7. Avatar for ePl ePl says:

    ez jogos igény! épp friss a hír, hogy még 3 országban is árulni fogják júniustól… Ausztria, Új Zéland, Írország a nyertes… Ha lesz magyar Siri, árulni fogják az utódokat Magyarországon is…
    Viszont szerintem nem (csak) ezen múlott…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for ePl Avatar for tibor731 Avatar for raczc73 Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar