fbpx Skip to content

Az Apple 2018-ban végleg felhagy az AirPort szériával, ami az Express, Extreme és Time Capsule termékeket érinti. Ezek az Apple routerei, amikkel internetkapcsolatot oszthatunk meg, hálózatot hozhatunk létre, vagy éppen Time Machine mentést készíthetünk.

Apple Airport Express, Extreme, Time Capsule

Az AirPort Express utoljára 2012-ben, az Extreme és a Time Capsule pedig 2013-ban frissült, tehát lassan ötödik éve, hogy az Apple semmilyen hardveres fejlesztéssel nem rukkolt elő ezen eszközök esetén. Természetesen az is igaz, hogy ezalatt az idő alatt vajmi keveset változtak a vezeték nélküli szabványok az átlagember számára. A legfrissebb 5 éves AirPort Extreme, és Time Capsule is képes IEEE 802.11ac-ra, tehát sebességben bőven hozzák a 400-500Mbitet, ami még mindig jóval a hazai átlag internet sávszélesség felett van. A kérdés az, hogy ezután mit érdemes venni ezek helyett, vagy éppen érdemes-e még megvenni az Apple routereit?

Az AirPort Express az Apple belépő szintű routere, ami tulajdonképpen 1db WAN és 1db LAN porttal rendelkezik, és egy AUX kimenettel is ellátta a cég. Ezáltal könnyedén rácsatlakoztathatjuk az otthoni Hi-Fi-nket, vagy egyszerű hangszóróinkat és AirPlay-en keresztül máris kirakhatjuk zenéinket az Apple Music-ról vagy akár a Spotify-ról. AirPlay szervert egyébként nem csak AirPort Express, hanem akár egy régebbi Apple TV-vel vagy Raspberry Pi segítségével is készíthetünk, erről már írtunk korábban ezekben a cikkeinkben:

Az AirPort Extreme már nem rendelkezik AUX kimenettel, azonban jóval “erősebb” Wi-Fi-re képes, itt már elérhető az említett 802.11ac is. USB-n keresztül csatlakoztathatunk rá egy HDD-t és megoszthatjuk azt a helyi hálózaton. Ennek köszönhetően Time Machine mentést is készíthetünk rá, magáról a Time Machine-ről pedig érdemes elolvasni a korábbi cikkünket, hogy miért fontos, és mire is jó pontosan: OS X: hogyan mentsd az adataidat otthon?

Apple AirPort széria: Express, Extreme, Time Capusle

Az AirPort Time Capsule beépített 2 vagy 3TB-os HDD-vel érkezik. Az Extreme-hez hasonló konstrukció, egy megbízható router, amin tárolhatunk adatot és dedikáltan használhatjuk Time Machine mentésre. A legújabb, 2013-as változatot már teszteltük annak idején, itt olvasható: Használatban az “új” Apple 3TB Time Capsule.

Mit vásároljak helyettük?

Alapesetben egyáltalán nem kell őket még lecserélni, egyelőre szoftveresen a cég minden bizonnyal támogatni fogja, de ezek leginkább biztonsági hibák javításai lesznek, mint például a legutóbbi KRACK. Erről itt írtunk bővebben: Az idei év legkomolyabb Wi-Fi biztonsági hibáját már javítja az Apple is.

(Amplifi HD Mesh router)

Az Apple legolcsóbb kifutott routere is drágább, mint a mostani, 2018-as belépő szintű modellek, tehát újonnan én már egyáltalán nem ajánlom a megvásárlásukat, holott ahogy fent írtam, bőven elegendőek lennének egy átlagember számára. A TP-Link, D-Link, Linksys vagy egyéb nagyobb márkáknak a 10-15.000Ft-os routerei bőven elegendőek lehetnek egy magyar háztartásban, azonban ha ennél többet szeretnénk, vagy 100 négynetméternél nagyobb házban lakunk, akkor érdemes körülnézni a Synology és az Amplifi háza táján is, ezeket a Szifon.com csapatának több tagja jelenleg is használja:

Amennyiben a Time Capsule-t szeretnénk helyettesíteni, akkor ugyancsak a Synology-hoz, vagy adott esetben a QNAP-hoz fordulhatunk, azonban sajnos itt már mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk.

Synology NAS és QNAP bejegyzéseink:

Összességében tehát nem akkora probléma, hogy az Apple már nem gyártja, vagy éppen nem fejleszti a routereit, sőt, ezek a termékek továbbra is helyt állnak – azonban már egyáltalán nem éri meg újonnan megvenni őket az árazásuk miatt. Reméljük, ezzel a cikkel picit könnyebben tájékozódtok majd az Apple routerei és az ahhoz kapcsolódó termékek világában. ????

Neked milyen NAS-od, vagy éppen routered van otthon, ami kifejezetten bevált?

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. 4db AirPort Express van szerte két házban, jobban beváltak, mint a szakibb márkák komolyabb routerei. Ahova meg sebesség kell, oda LANon megy a TP-LINK Archer C7 “fő” routerről. NAS pedig D-LINK 327L.

  2. @RepaBali: Archer elég jó 🙂 LAN meg mindig a legjobb 🙂

  3. “sebességben bőven hozzák a 400-500Mbitet, ami még mindig jóval a hazai átlag internet sávszélesség felett van”

    Attól mert az embernek nincs gyors internete, még akarhat gyors hálózatot otthon… ????

    Wifi router: Asus lyra ac2200

    Tudom ajánlani mindenkinek, bár wifit csak telefonok, tabletek, és laptop használja (kivéve a 4.gen Apple TV-t aminek a wifije gyorsabb mint a lan… szégyen) minden más gigabit lan.

    NAS: épített PC, OpenMediaVault szoftverrel (ingyenes).
    AMD alaplap, 8db sata, és gigabit lan
    AMD A4-4000 proci dual-core 3GHz
    2gb ram, de ami a lényeg
    6db 4TB-os Hdd raid5-ben, plusz egy 160GB-os amin a rendszer van.

    Szintén tudom ajánlani, több hdd esetén sokkal olcsóbb, mint a “kész” NAS-ok.

  4. @Pervinke: Jogos jogos, a gyors hálózat is fontos. Asus lyra ac2200 jól hangzik, manapság egyre jobban terjednek a Mesh-ek.

    NAS-ban is igazad van, csak nem mindenki akar ennyit vele foglalkozni 🙂

  5. Mikrotik HAP AC2. Most jelent meg pár hete. 13+áfa és jobb mint a 35e-es nagytestvére. Most ezt nagyon eltalálták otthoni felhasználásra.

  6. @admin: Ezen a meshen azóta röhögök mióta nekiáltak hypeolni az Amplifit… újracsomagolták az ezer éves wireless extendet sokkal butábban, sokkal drágábban…

    10-15 ezres rouetereket pedig ne ajánlgassuk már, hogy bőven jó… lehet van 1-2 amire igaz, de pont a fent említett márkáknál ezek ugyanazok a semmire se jó szemetek, amiket a szolgáltatók odavisznek bekötésnél.

  7. Xiaomi R3G akar custom fw vel akar gyarival.
    Best buy, 30ezres routerek teljesitmenyet hozza.

  8. ef-dani: teljesen egyetertek. ha mar wifirol ujra kell rakni wifire a csomagot az teljesitmenyben mar regen rossz. lehet egyszeru epiteni de ne hypeoljuk mar vilagmegvaltaskent. a 4-500 mbit meg hol ertendo? mert egy 5 eves processzor amit ilyen kutyube tesznek mennyit tud natolni / pppoe koritesbe bujtatni? masik forumban 150mbit volt ennek LANon a vege!

  9. ef-dani meg egy dolog; a 10-15 ezres darabok alapfelhasznalasra azert boven jok lehetnek. foleg ha gyors netje van az embernek es ezekben a darabokban mar hardveres nat van, tehat a legalapabb dolgot siman hozzak: elerheto legyen az a sebesseg amit megvett az ember a szolgaltatotol…

  10. Én vettem gyorsan egy Extremet meg egy expresst. Biztos ami biztos 😉 nagyon jó cucc.

  11. Ez hatalmas probléma… Bemész bármelyik sarki fűszeresbe.. És 5 ezer forinttól a csillagos égig terjedően vásárolhatsz nem túlárazott routereket…

  12. @kchris: Nekem ott kezdődik a jó wifi, hogy kijön a szolgáltató az ONT-vel, beledugom a kanócot és csak akkor van galiba, ha a szolgáltatónál nem stimmel valami (legyen akár a halózat, akár az eszköz amit kihoztak). Ezt a 10-15 ezer forintos kategória nem tudja. Úgyhogy számomra ez baromi messze van a bőven jótól. Ez az ipari hulladék, ilyet visz ki az ISP is.

  13. ef-dani: de tudhatja. nekem 30-40dollaros totolink cuccom honapos uptimeokat hoz siman, akkor sem hiba miatt inditom ujra. ha reviewk alapjan elkeruli az ember a felresikerult tipusokat es amiben eros proci van akkor lehet jo vetel. de igazad van a szolgaltato nem ilyet fog hozni, es a firmware-jeik kritikan aluliak. mindenestre itt is emlitesre kerult mikrotik ac2 13 korul es en hex-et vettem egy hete brutto 20-ert – igaz annak nem a wifi a fo fokuszpontja.

  14. Nekem meg egy kérdésem lenne. Nem vagyok valami nagy szaki ebben a témában, ezért kéretik nem lenézni. Én máshoz értek. Szóval, van egy Telekom Iptv szolgáltatásom, egy Telekomos Cisco routerrel. Ez elég gyatra a véleményem szerint. Lassú, sokszor újra kell indítani, oaz emeleten alig van jele. Ezt jól kiváltaná egy ilyen Apple termék? Vagy csak szolgáltatói cucc jó? Köszönöm.

  15. @raveman1: Internettől függ, hogy kitudja-e váltani. Pontosabban a helyére tudod-e rakni? Szerintem nem, de mellé kötheted és akkor ugye mindkettő szórja a jelet, vagy pedig a Telekomot átrakod modem módba, vagy kikapcsolod rajta a Wi-Fi-t. Ha nem vagy szaki, ennyire se, akkor érdemes megvenni az Apple AirPort-ot, ami Extreme legyen, Express ne, és akkor a Telekom szerelőit kihívni, ők betudják neked állítani, elvileg. 🙂

  16. @admin: köszönöm


Add a Comment