fbpx Skip to content

Ahogy olvastam nemrég az iMore cikkeit a mentésről és az Apple routereiről, eszembe jutott, hogy itt a Szifon.com-on nincs olyan összefoglaló cikk, ami a mentéssel kapcsolatban adna tanácsot. Ebben a cikkben nem csak szoftverekre, hanem hardverekre is ki szeretnék térni, illetve pár online megoldásra.

Szoftver

time_machine_hero

Kezdjük a szoftveres megoldásokkal, amennyiben Mac készüléked van, biztosan ismerős a Time Machine. Ez egy remek szoftver az Apple részéről, én is használom, de szinte mindenki azt hiszi, hogy a Time Machine mindent ment, és örökké tárol. Az Apple oldalán a következő olvasható:

A Time Machine az OS X beépített biztonságimásolat-készítő segédprogramja, amely a Mac géppel és egy (külön megvásárolható) külső meghajtóval vagy AirPort Time Capsule készülékkel használható. Csatlakoztassa a meghajtót, utasítsa a Time Machine segédprogramot annak használatára, és dőljön hátra. A Time Machine automatikusan biztonsági másolatot készít a Mac számítógép teljes tartalmáról, beleértve a rendszerfájlokat, az alkalmazásokat, a fiókokat, a felhasználói beállításokat, az e-mail üzeneteket, a zenefájlokat, a fotókat, a videókat és a dokumentumokat. A Time Machine azonban abban különbözik a többi biztonságimásolat-készítő alkalmazástól, hogy nem csupán megőriz egy másolatot mindegyik fájlról, hanem minden nap megjegyzi a rendszer állapotát – így Ön bármikor megtekintheti a Mac múltbeli állapotát. A Time Machine az elmúlt 24 óra esetén minden óráról, az elmúlt hónap esetén minden napról, az azt megelőző időszak esetén minden hétről őriz biztonsági mentést, amíg meg nem telik a biztonsági mentési meghajtó.

Ez remekül hangzik, és igaz is. A Time Machine a legutolsó 24 óra változásait óránként menti. 1 hónapon belül napi mentéseket, majd azon felül heti mentéseket készít. Ha elfogy a szabad hely, akkor a legrégebbi mentést törli. Azonban a Time Machine mentés, hogy úgy mondjam nem igazi mentés, mint azt sokan gondolják.

A Time Machine a következőképpen működik:

  1. Elindítjuk a mentést, elmenti a számítógépen lévő adatokat, fájlokat, illetve azokat amiket mi kijelöltünk.
  2. Ez a mentés lefut óránként és, ha bármilyen fáljban változást észlel azt lementi újra. Amennyiben nem észlel változást nem menti el újra, de a mentésben benne marad.
  3. Ez ugye lefut hetente, havonta.

Ez eddig rendben is van addig a pontig, ameddig Te nem törölsz valamit gépről, vagy nem telik be mentésre szolgált eszköz. A Time Machine úgymond inkrementális mentést végez, vagyis növekvényes, különbségi mentést készít, tehát csak akkor menti el a fájlt újra, ha az megváltozik. A legtöbb esetben ez bőven elég, azonban sokan azt hiszik, hogy ha Time Machine mentésük van, akkor örökké megmaradnak az oda elmentett adatok.

Tegyük fel van Béla bácsinak egy családi fotóalbumja. Hetek óta fut a Time Machine, ő úgy dönt, hogy ezt az albumot letörli a gépről, mert úgyis el van mentve. Ekkor a Time Machine a növekvényes mentódusnak hála úgy érzékeli, hogy erre már Béla bácsinak nincs szüksége, így idővel ő is le fogja törölni. Ezért nem igazi mentés a Time Machine.

Valójában egyébként tökéletesen működik és pont arra jó, amire kitalálták. Tehát ha bármi történik a gépünkkel, akkor a TimeMachine mentésből vissza tudjuk rakni a legutóbbi változatot, minden adatunkkal, de ne várjunk tőle olyat, amire nem hivatott.

Offline – Carbon Copy Cloner, Super Duper

mac_clone_hero

Ezzel a két alkalmazással többek között lemásolhatjuk az egész rendszerünket bitről bitre. Ők arra jók, hogy adott esetben még a tiszta hibátlan rendszerről, vagy gép frissítésnél a meglévő rendszerről készítsünk tökéletes mentést. Ezek a mentések akár bootolhatóak is lehetnek, tehát ha visszaállítjuk egy másik eszközön, akkor ugyanúgy elindul az OS X és dolgozhatunk tovább. Akár hordozható meghajtóra is lemásolhatjuk a jelenlegi rendszerünket és bármilyen más Mac-en be bootolhatunk vele.

Akkor is jól jöhet, ha csak szeretnénk egy mentést készíteni a jelenlegi helyzetről, majd újratelepíteni a gépet és a régi rendszerről visszamásolni pár adatot.

Online – Backbaze, CrashPlan

backblaze_crashplan_hero_0

Manapság egyre jobban terjednek az online, felhőbe készíthető mentések. Ezek közül a Backblaze és a CrashPlan az egyik legjobban elterjedtebb, de természetesen vannak mások is. Ezek a cégek unlimited cloud backup-ot, vagyis kötöttségek nélküli mentést ajánlanak a felhőrendszerükbe. Én még egyik cég megoldását sem használtam, de a hozzászólások alapján a CrashPlan jobb, főleg biztonsági szempontból, illetve, ha több számítógépünk van, akkor olcsóbb is a Backbase-nél. Bővebben érdemes elolvasni az iMore cikkét.

A szoftveres mentések csak egy része a teljes mentési mehanizmusunknak, mivel ugye menthetünk külső HDD-re, menthetünk saját Wi-Fi hálózatunkon egy elérhető NAS-ra, vagy akár a routerünkre is, ha az olyan. Nézzük meg a hardveres megoldásokat is.

Hardver

39344401.d-link-dns-313

Amennyire könnyűnek tűnik a választás, olyan nehéz. A legegyszerűbb nyilván egy külső meghajtó: veszünk egy USB2, de manapság már inkább USB3-as külső egységet, csatlakoztatjuk a gépünkhöz, felosztjuk 2 partícióra, az egyik legyen a Time Machine mentésnek, a másik pedig egy manuális mentésnek, ahova mi pakoljuk azokat az adatokat, amiket menteni szeretnénk. Ez kijön körülbelül 20.000Ft-ból, mondjuk 1-2TB esetén.

Amennyiben komolyabb, vezeték nélküli mentést szeretnénk, már nem olyan egyszerű a dolgunk és ez a megoldás nem is olyan olcsó. A legtöbb ember ilyenkor vesz egy “olcsó” NAS-t, ami vagy USB-n keresztül csatlakozik a gépünkhöz, vagy LAN-on keresztül a routerhez.

Ilyen NAS-t én is vásároltam már, rögtön “dobtam is a kukába”. Egyrészt azért, mert nem igazán frissíthetőek, és ha igen, akkor is körülményes. Manapság már tudnak Time Machine mentést, de ha az Apple frissíti a protokolt, akkor várhatunk a NAS frissítésre is. Time Machine esetén sokszor hibás lesz a mentés, kezdi elölről az OS X, ami nagyon frusztráló tud lenni. Ha HDD-t kell cserélni, nem mindegy milyen márkát rakunk bele, nem minden készülékkel kompatibilis. A fenti problémák nyilván az olcsóbb kategóriás NAS-okra vonatkoznak, de egy 100.000Ft-os Synology tökéletes megoldás lehet, csak azt ugye nem mindenki engedheti meg magának.

ASUS_RT_AC68_AC1900_Router_8

Sebesség. A NAS-ok mellett a sebességre is figyelni kell. Az rendben van, hogy veszünk egy 9.000Ft-os TP-Link routert, ami tudja a 300mbitet, de ha a NAS 100mbites LAN porton csatlakozik, akkor 10-12MB/s-nél nem fogunk gyorsabb sebességet kapni Wi-Fi-n, hiába van 300mbites vezeték nélküli  elérésünk a routerhez. Ez nagyon sokszor hiba, és csodálkoznak az emberek hogy lassú. Ennél már az is jobb, ha USB-n keresztül másolunk rá.

Tehát nagyon fontos a jó router is, ami olyan 20.000Ft-tól kezdődik, ezek már képesek ezt a sebességet kezelni gigabites LAN-nal ellátva, és már a NAS eszközünk is remekül fog működni, ha szoftveresen jó.

Apple Time Capsule

product_hero_image_2x

Külön ki szeretnék térni az Apple termékeire, pontosabban Az AirPort Express-re, az AirPort Extreme-re, és a Time Capsule-re. Volt már szerencsém egy AirPort Express-hez, ami egyébként egy remek router. Képes kezelni az 5GHz-et és az IEEE 802.11ac Wi-Fi hálózatot, rádughatunk nyomtatót, a legújabb verzióban plusz egy 10/100-as LAN portot is kapunk, és AirPlay támogatást is tud. Összességében nem rossz eszköz, de ár/érték arányban nem igazán ajánlom, kivéve, ha nem szeretnénk többet költeni Apple routerre.

product_hero_image_2x-2

Az AirPort Extreme már komolyabb, de árban is dupla annyiba kerülő router. Itt már 3db Gbites LAN portot kapunk, azonban már nincs AirPlay, jack csatlakozó bemenet, viszont az USB-n keresztül HDD-t is csatlakoztathatunk, melyet használhatunk mentésre.

Az Apple mentésre szolgáló eszköze a Time Capsule, egyben router is, ahogy a fenti két eszköz. A Time Capsule rendelkezik 2, illetve 3TB-os merevlemezzel, tudásra teljesen megegyezik az AirPort Extreme-mel, bővebben írtunk már róla itt a Szifonon is, érdemes elolvasni: Használatban az “új” Apple 3TB Time Capsule.

Konklúzió

Ez a cikk közel sem tér ki minden mentési megoldásra vagy hardver elemre, nem is ez a célja. Inkább csak felületesen megpróbáltam bemutatni, hogy milyen opcióink vannak mentésre. A legolcsóbb megoldás tehát a USB-HDD kombó, a legdrágább pedig egy erős router-NAS megoldás. Az Apple termékei sem rosszak, sőt érdemes azért Time Capsule-ben is gondolkozni, nekem teljes mértékben bevált, és az Apple eszközök remekül kommunikálnak egymással. Nem tértem ki a nagy Thunderbolt sebességű NAS-okra sem, mivel ilyet sosem próbáltam, de úgy gondolom, akinek ilyenre van már szüksége, nem itt fog tájékozódni vásárlás esetén.

Amennyiben kérdésetek van, hozzászólás formájában nyugodtan kivesézhetünk 1-1 terméket, tippeket is adhattok másoknak. Ti hogyan oldottátok meg a mentést?

Olvasd el a hozzászólásokat is

33 Comments

  1. Jelenleg egy USB 3.0-s külső tükrözött Raid tömbön van a mentésem. Erre manuálisan rámásolgatom a Home foldert, de hamarosan jön a Nas, arra mehet a TM mentés, plusz az aktuális rendszer egy pendrájvra, hogy tesztelni lehessen ezt-azt és ne a frankó rendszeremet szemeteljem tele.

  2. Én már több éve TimeCapsule-t használok, teljes megelégedéssel. Itthon az összes Apple eszköz egy helyre menti az adatokat. A költözés meg pofon egyszerű. Egy jelszót beírok és kész is!

  3. Érdemes lenne kicsit javítgatni a cikken szerintem. Keverve van a “mentés” és az “archiválás” fogalma, ezeket mindig minden kontextusban szétválasztja mindenki (nagy céges környezettől kezdve a home megoldásokig tényleg mindenki). A Time Machine egy backup (mentést) végző alkalmazás, nyilván a Béla bácsi törölt fotója példa illeszkedik rá, mint minden backup megoldásra. Amire itt gondoltál, az valójában az archiválás funkció (illetve annak hiánya) lenne, de mivel a TM csak egy backup alkalmazás, ezért csak biztonsági mentést tud készíteni, és ez így is van jól.

    A másik dolog a NAS: mint ahogy a neve is mutatja, “Network Attached Storage”. Az hálózat nélküli USB-s eszközöket nem hívják NAS-nak, tehát nincs olyan “NAS, de csak USB-s”. Ezeknek a neve DAS (Direct Attached Storage).

    Egyébként köszi a cikket, és remélem nem veszed okoskodó kritikának a fentieket 🙂

  4. Igen Chal az archivalas a megfelelo szo valoban, koszi. A DAS-t igy nem ismertem 🙂

  5. Én TM-et használok egy 2 TB- disk 2 partició az egyik a TM a másik az arhiv ahová az Aperture-ön belül készítem el a mentést (arhivalast) így semmiképp nem tudok úgy járni mint Béla bácsi, a videók pedig egy Nas-ra kerülnek egy originál formában és egy megvágott renderelt módon. Szerintem ez így elég legalábbis nekem igen. Volt időm tanulni 9 év Kürt munkaév után mennyire fontos a mentés és az adat….:-))

  6. Ez mind nagyon szép nagyon jo ami le lett irva…………..de a Time Capsula egy hasznavehetetlen egység……..mivel ha van a házadban egy kamera rendszer amihez dyndns kell itt már meg is dölt a time kalsula mert nem kezeli le az uj szoftvere……..sajnos mi is be szoptuk …… egy alap 6000 ft os olcso router is többet tud mint a time kapsula……..totál átverés sok pézért 125000 et nem ér meg.

  7. @Zsolt Balazs: egy rakás kamera maga tud dyndns-t, amihez nem kell semmit állítani a routerben. vagy ott a dropcam, amivel nem kell dyndnssel vacakolni. ettől nem a TimeCapsule az átverés, hanem a kamera szoftvere okozza a gondot, hogy nincs benne dyndns.

  8. @Jadeye: azért ezzel én is vitatkoznék használtam mind a 3 fajta Apple termeket de baromira korlátozottak a Reuter lehetőségei amit egy Cisco Reuter 40000 forinért magasan túlszárnyal, sőt nálam az express folyamatosan szarakodott majd az extrém tűrhető volt és a TM meg olyan lassú hálózaton keresztül mint a csiga az akácerdőben, de tény hogy az egyel régebbi eszközöket használtam de hiába vagyok őrült Apple fun nem vagyok hajlandó 125 ezer forintot adni egy szaros Reuter-ért mikor egy brutál Nas-t veszek ennyiből ami csont nélkül mindenre jó egy jó Reuter-rel.

  9. “Hetek óta fut a Time Machine, ő úgy dönt, hogy ezt az albumot letörli a gépről, mert úgyis el van mentve. Ekkor a Time Machine a növekvényes mentódusnak hála úgy érzékeli, hogy erre már Béla bácsinak nincs szüksége, így idővel ő is lefogja törölni. Ezért nem igazi mentés a Time Machine.” Ez most komoly? Mármint ezt le meritek írni? Ha már írtok egy cikket a mentésről, akkor abban ne legyenek ekkor baromságok!

  10. @krisgo: törölsz valamit a gépedről, majd helyhiány vagy az időszaki mentés-takarítás miatt az a mentés is törlődik, amiben az legutoljára benne volt. innentől amikor a TimeMachine törli azt a mentést, amiben az adott adat utoljára szerepelt, akkor az elvész. vagy nem értem, mi a gondod.

    @szorian: nekem egyik sincs ezek közül, de én még olyat nem hallottam, hogy dyndns nem támogatása miatt a routert legyen a hibás. ha teszem azt, az iPhone-nal tetheringel valaki egy Wi-Fi-s kamerának netet, ott sem lesz dyndns támogatás az iPhone-nak, de miért is lenne? ami kamerát én eddig dyndns-sel láttam, ott mind maga a kamera támogatta azt, nem a routerben kellett beállítani. elvégre nem várható el egy gyártótól sem, hogy csak úgy beletegyen egy olyan funkciót, ami számára nem fontos. ha meg a kamera maga tud dyndns-t, akkor lényegtelen, milyen router van előtte. (nekem amúgy egy Linksys WRT54GL v1.1 van az arra legfrissebb dd-wrt-vel, és teljesen jól működik, anno talán 15000Ft volt)

  11. @szorian: @Zsolt Balazs: Egy szóval sem mondtam, hogy a TC vagy az Airport “sokat tud”. Konkrétan buták, de ha valakinek nincs szüksége mindenféle router beállításra, akkor tökéletes megoldások és hibátlanul működnek. Portot itt is lehet nyitni, lehet vendég hálózatot beállítani stb. Nyilván QOS meg ilyesmi nincs, de egy átlagembernek nincs is erre szüksége.

    @krisgo: ?

  12. Bocs ,de hozzászólnék mert zavar, hogy úgy ítélkeztek,hogy nektek sem tiszta .Dyndns tökéletesen beállítható az almás cuccokban is.Olvassatok utána.Pár hónapja barátomnak segítve kb 30 perc alatt beállítottuk: Nas,kb 10 port átirányítás,Dyndns.Drága cucc, de annyira azért nem rossz.Én bármikor elfogadnám akár 10 TP link router helyett.

  13. Egy 256 GB MBA-hez, ahol atlagosan 150-200 giga van hasznalatban (nem surun cserelodnek az anyagok, foleg kepek es zenek) mekkora kulso hdd-t javasoltok Time Machine-nek? Csak ezt a funkciot latna el. Koszi a segitseget!

  14. Szerintem egyszerű a döntés: az olcsó rendszereket mindenki felejtse el, mert csak magát szopatja vele.
    Ha nem ért hozzá és csak almás környezetben van, akkor az Apple cuccai tökéletesek.
    Minden más esetben profi router és NAS a jó megoldás.

  15. @winzist: nem éri meg 1TB-nál kisebb adathordozót venni, én ezt ajánlom, és nyilván legalább USB3-as csatlakozással. Ugyan itt páromnak kb 90GB-os a TM mentése, ugyanilyen Air esetén, tehát az 1TB semmi sem indokolja, de ár/érték arányban az éri meg.

    @Kambalaba: ez így van! 🙂

  16. Nekem egy 3 terras time capsulam van ! De nem hasznalom 🙂 ! Kaptam és fogalmam nincs mit kell tenni vele .

  17. @Jadeye @admin
    A megfogalmazással volt bajom, ami úgy értelmezhető, hogy pont amiatt törli a TM a backupból, mert Béla bácsi is törölte. Ez pedig félrevezető és baromság!
    Semmit sem töröl a TM azért, mert Béla bácsi törölte a gépéről! Pont ellenkezőleg! Ha egy olyan mappába húzok be mondjuk egy filmet, ami nincs kivéve a backupból, akkor lementi és utána én keresgélhetem a backupban, hogy ne foglalja a helyet. A régebbi mentéseket törli kizárólag helyhiány miatt. A 2GB-s TC-men 2012 májusáig minden adat rajta van, semmit sem törölt a TM. Ezzel félrevezetitek azokat, akik (főleg az incrementális) backup mibenlétét nem értik, vagy nem használták a TM-et. Ezért hördültem fel.
    Teljesen evidens, hogy egy backup tárhely limitált,így vagy manulisan, vagy automatikusan törölni kell, vagy új tárhelyet bevonni. De ilyet ne írjatok már le, hogy pont amiatt törli a TM, mert Béla bácsi törölte. 😉

  18. @krisgo: pont azért fogja törölni, mert Béla bácsi is törölte. nem azonnal, hanem akkor, amikor elfogy a hely, vagy az időszaki takarítás miatt törlésre kerül az a backup, amiben utoljára szerepelt az az adat.

  19. @Jadeye “pont azért fogja törölni, mert Béla bácsi is törölte” Minden tiszteletem a Tiéd, de ebben sajnos nincsen igazad. Amivel önmagában nincsen probléma, csak azzal, hogy sokan innen szeretnének tanulni!
    Ha adhatok egy tanácsot, maradjatok az iOS-nél, abban kiismeritek magatokat…

  20. @krisgo: Semmi hülyeséget nem mondtak. Ha a gépről törlődik X, akkor a TM mentésbe nem fog bekerülni. Miután betelt a hely, elkezdi törölni a régebbi mentéseket, aztán ha elér az utolsóhoz, amiben benne van az X, akkor azt is le fogja törölni, a mentést is és X-t is.

  21. @ef-dani Te is beszélni madzar, nem érteni miről lenni szó? Mentegetheted a cikk íróját, ettől még bődületes baromság az, amit le mertek írni. Ettől a ponttól kezdve, nincs miről beszélnünk, ahelyett hogy módosítanák a félrevezető megfogalmazást, inkább csak bizonygatják az igazukat, meg a hozzád hasonló padovánok is is behódolnak a baromság előtt…

  22. @krisgo: Akkor mondd el légyszi, hogy hogyan működik. Kitettem egy fájlt az asztalra, csináltam egy TM mentést. Letöröltem az asztalról, csináltam még egy mentést. Az új mentésen nincs ott a fájl. Ha betelik a diszk és letörli azt a mentést, amelyikben ott van az adott fájl, akkor hol találom meg a később mentésben?

  23. @ef-dani Ez most komoly? Ennyire nem vágod? Pedig az Apple Rád is gondolt… 😉
    Csináltál egy mentést, amikor még ott volt a desktopon. Törölted, majd csináltál egy újabb mentést, amiben nincsen benne, mert ugye Te magad törölted. Na mi lehet a megoldás?
    (Én megnézném az eggyel korábbi mentést…)
    Ha betelik a disk, akkor a régebbieket törli. De szerinted ha mással csinálsz mentést, akkor az majd 1GB-re 5GB-t fog neked menteni
    Pont a mentés témakörében kell ennyire értetlennek lenni és félrevezetni a jónépet???

  24. @krisgo: tehát. ott az asztalomon egy szifon.txt fájl. a TM óránként készít egy mentést, így 2014.07.01. dátummal lesz 24db, amiben ez a fájl is szerepel (nyilván csak egy példányban, de minden órai mentésben elérhetően attól kezdve, hogy létrehoztam). 2014.07.02-án 0:00-kor letörlöm a fájlt és ürítem a lomtárat is, és készül közben egy újabb adag napi mentés (miközben a TM az előző napról készít egy összesítő mentést, kitörölve a listájából 23 időpontot). ezután pár hét alatt még a napi mentésekből is készít összegző mentést, stb, de közben mégis betelik rajta a hely, és így törlődik a legrégebbi olyan mentés, amiben még benne volt a szifon.txt. hol érhető el ezek után a szifon.txt, ha már nem létezik olyan mentés, amiben benne van, mert az automatikusan törlésre került?

  25. @ jadeye Ha betelik a tárhely, törölni fogja a korábbi mentéseket. Igen, nem lesz mentésed, amiben benne lesz.
    De más félre tenni valamit -mondjuk a TC-n egy külön mappába, és más a mentésről beszélni. Az igazadat kergeted és közben azt a benyomást kelted, hogy hoppá, másnap le is törölte a TM a mentést, mert szar. Csak ez nem igaz. Ha persze olyan hülye valaki, hogy a 240GB-s csurig pakolt vinyóját menti egy 256GB-s diskre, akkor ez egy reális helyzet, amit felvázoltál. A TM soha nem állította, hogy holtodiglan-holtomiglan megőrzi, amit rá mentesz. De a kiinduló pont nem is ez volt, hanem hogy NEM törli csak azért, mert Béla bácsi törölte, amit Ti le mertetek írni.
    De hagyjuk az egészet, mert ahelyett, hogy a hülye megfogalmazású cikket javítottátok volna, kötekedtek és az igazatokat próbáljátok bizonygatni. Ettől még nem lesz más a TM működése, max a nyomorult, aki mit sem ért hozzá, elhiszi, hogy ez valóban így működik, Te meg azt képzeled, hogy egy szakmai tévedést ennyivel le lehet kezelni. Pedig csak annyit kellet volna mondani, hogy igen, ezt elírtuk, javítjuk, esetleg egy köszönömmel megtoldva.
    Gratulálok!

  26. @krisgo: A magyar nyelvvel nem nekünk van bajunk…
    Ez van a cikkben, ebből mi nem igaz?:

    “Tegyük fel van Béla bácsinak egy családi fotóalbumja. Hetek óta fut a Time Machine, ő úgy dönt, hogy ezt az albumot letörli a gépről, mert úgyis el van mentve. Ekkor a Time Machine a növekvényes mentódusnak hála úgy érzékeli, hogy erre már Béla bácsinak nincs szüksége, így idővel ő is lefogja törölni.”

    Te valami ügyvéd vagy? Azok ilyen idióták, hogy a saját igazukat mondják, miközben hülyézik a másik felet, aki ugyanazt mondja.

  27. @krisgo: nem értem, milyen szakmai tévedésről beszélsz.

    “Az igazadat kergeted és közben azt a benyomást kelted, hogy hoppá, másnap le is törölte a TM a mentést, mert szar.”
    nem állítottam azt, hogy már másnap törölné, hiszen ez nem igaz, a működéséből kifolyólag nem így megy! de az, hogy te külön kimásolsz valamit valahová, annak nyilván semmi köze a TM mentéshez.

    nem azt állítja a cikk, hogy azonnal törli, hiszen ez nem igaz, hanem hogy X idő múlva, amikor letörli az azt tartalmazó mentést, akkor törlődik az adott fájl is: “úgy érzékeli, hogy erre már Béla bácsinak nincs szüksége, így idővel ő is lefogja törölni”

    tehát idővel, amikor megtelik a lemez, akkor majd letörli. nem tudom, mi az, amit itt nem lehet érteni ebből.

  28. Szerintem azzal nem ért egyet: “Ekkor a Time Machine a növekvényes mentódusnak hála úgy érzékeli, hogy erre már Béla bácsinak nincs szüksége, így idővel ő is le fogja törölni.”
    Szerintem itt a mondatból hiányzik az a feltétel, hogy idővel tőri, de csak akkor, ha elfogy az új mentések számára a hely.

  29. @mremil: Az elotte levo bekezdes pont ezt irja le.

    “Ez eddig rendben is van addig a pontig, ameddig Te nem törölsz valamit gépről, vagy nem telik be mentésre szolgált eszköz”

    Bela bacsi arra a bekezdesre egy pelda. Kiragadott egy sort a szovegbol, lehulyezi a szerzot, majd miutan mar (remelhetoleg) o is rajott, hogy mi van, ugyanazzal a szoveggel tamad, ami oda le van irva…

  30. Ez előző hozzászólásomból kimaradt, hogy nagyon jó a cikk.
    Eddig nem tudtam, hogy a Time Machine hogyan is működik.
    A NAS már megvan hozzá, már csak a HDD-k kellenek bele, azt mehet a mentés 🙂

  31. @ef-dani Igen rajottem, hogy mi van. Pontosan az van, hogy keptelen a szerzo modositani a baromsagot, amit leirt.
    Kerlek ne csusztass, mert nem hulyeztem le a szerzot, hanem arrol az egy mondatrol irtam, hogy baromsag.

  32. Kérdés:
    Hogyan lehet beállítani hogy egy 3Tb Time Capsule-ban 1Tb legyen a Time Machine-nek és 2Tb-ot pedig szabadon telepakolhassam fájlokkal amiket akármiről megtudjak nyitni vagy a Macbook mutassa külön merevlemez ként!
    Elvileg megoldható!


Add a Comment