fbpx Skip to content

A Synology márkanevet sokan ismeritek. Ők készítik a világ egyik legjobb NAS készülékeit, és több mint 3 millió ember használja naponta ezeket az eszközöket.

Screen Shot 2016-03-07 at 00.29.08

Múltkor a Synology RT1900ac routerről számoltunk be itt a blogon, ami sokakat érdekelt, így természetesnek vettem, hogy a NAS-okról is kell írni. Ebben a cikkben a felső kategóriás, 2 lemezes DS716+-t és a DSM 6 operációs rendszert fogom bemutatni nektek. Tessék bekészíteni néhány szendvicset és egy kávét igény szerint, nem lesz rövid cikk, de minden bizonnyal sokak számára hasznos lesz.

Adatok mentése

Adataink mentése mindig is kritikus fontosságú volt, és erre számtalan lehetőségünk van. Alapesetben a legtöbb ember egy egyszerű külső merevlemezre ment, ami tulajdonképpen a leggyorsabb megoldás, de biztonsági szempontból talán a legrosszabb. Pontosabban az a legrosszabb, ha soha nem mentünk a laptopról, vagy bármilyen más eszközről. Értékeinket ellophatják, tönkremehetnek, így sok éves fotóink, videóink, adataink bármikor elveszhetnek.

A külső merevlemezre való mentés mellett nagyon trendi lett a felhőbe való feltöltés, például a Dropbox, az iCloud, a Google, és így tovább. Ez szerintem már egy fokkal biztonságosabb, mint egy külső merevlemezen tárolni az adatokat, de ha több száz GB-ról beszélünk, akkor nem a legszebb megoldás. A másik probléma, hogy a felhő tárhely esetén ki fér hozzá még az adatainkhoz. Tudjuk-e titkosítani (encrypt), hogyan férünk hozzá, mennyi idő újra letölteni azokat…

Screen Shot 2016-03-07 at 00.30.34

A harmadik opció az otthoni hálózati fájlszerver, avagy a NAS. Ez tulajdonképpen egy mini szerver otthonra, vagy kis- és közepes méretű vállalatok számára. Hálózaton keresztül csatlakozhatunk rá, és különböző szoftverek segítségével menthetünk, akár helyben, akár távolról is. Ugyan rengeteg típus, és márka elérhető, de a Synology élen jár, mind a hardver, mind a szoftver tekintetében. Ha össze akarnánk hasonlítani a többi márkával, típussal, akkor a legjobban úgy tudom kifejezni magam, mintha iPhone-t vásárolnánk vagy más típusú telefont. A Synology rendszere működik a legtökéletesebben, a hardver és a szoftver harmóniában dolgozik együtt, és hétről-hétre frissítik, javítják, biztonságtechnikailag foltozzák a rendszerüket.

Synology NAS típusok

Screen Shot 2016-03-06 at 11.41.11

Rengeteg típus közül választhatunk, és ezeket nagyon nehéz megkülönböztetni. Egyrészt nem mindegy, hogy mire akarjuk használni az adott NAS-t, másrészt a Synology nem csak otthoni, hanem kis- és közép- illetve nagyvállalatok számára is készít termékeket. Lényegében otthoni felhasználásra is legalább 10 féle NAS közül választhatunk, ami nem könnyíti meg a döntésünket. Persze ebben is segít a cég weboldala, ami teljes mértékben magyar! Az alábbi oldalon kiválaszthatjuk, összehasonlíthatjuk a NAS típusokat, igényeink szerint.

Ahogy fent láthatjátok, kiválasztottam 4db NAS-t. A DS716+-ról fogok írni most nektek, a DS216+ a kistestvére, a DS216play-t vásárolják jelenleg a legtöbben Magyarországon, és átlagos otthoni felhasználásra pedig a DS215j felel meg legjobban. Ezeknek az összehasonlítását ide kattintva tudjátok megnézni.

Miért választottam a DS716+-t?

Számomra az adataim biztonsága volt a legfontosabb. Itt az elsődleges szempont a 2 lemez, melyet RAID 1-be lehet kötni, tehát az adatok mindkét lemezen megvannak, ha az egyik tönkremenne, akkor sincs semmi probléma, a másikon megvannak, de erről majd később írok még. A másik fontos szempont az időtállóság, mennyi ideig fogom használni, mennyire halad gyorsan a technika, mekkora sebességre képes. A DS716+ jelenleg a leggyorsabb két lemezes Synology NAS.

A harmadik szempont, már egyéni, nem akartam 4K transcode-ot, sem semmilyen multimédiás dolgot, csupán azt, hogy titkosítás, tehát az adataim elkódolása mellett is megfelelő sebességre legyen képes.

Screen Shot 2016-03-06 at 16.22.41

Ezek voltak a fő szempontok, de számtalan olyan funkciót is kaptam, amire nem is számítottam, ilyen például a Btrfs fájlrendszer, vagy a Synology Hybrid RAID (SHR), bár ezt minden Synology NAS tudja. Mivel nem 1 évre vásárolja az ember a NAS-t, ezért úgy gondolom, érdemes több pénzt kiadni érte. Alapjában véve a DS716+-ra 3 év garancia van (ez készülékenként változik), így legalább 3 évben gondolkoztam. Aki teheti, inkább áldozzon többet magára a NAS-ra.

Synology DS716+

Ahogy már fent említettem, a DS716+ a két lemezes NAS-ok zászlóshajója. Ez azt jelenti, hogy brutális processzorral és kellő mennyiségű memóriával rendelkezik, emiatt a következő pár évben minden bizonnyal megfelel majd a követelményeknek. Kívülről egy letisztult tégla formával találkozhatunk, elöl néhány LED-del, ami jelzi a funkciókat, illetve az aktív merevlemezeket.

top

Elöl található a két merevlemezt tároló rekesz, amibe ha rendes, 3.5″-ös HDD-t rakunk, akkor nem kell csavarozni, SSD esetén azonban igen. Csupán kihúzzuk a két rekeszt és belerakjuk a HDD-ket. A DS716+ támogatja a Hot-Swap-et is, tehát ha valamelyik HDD elromlik, nem kell a rendszert leállítani, csupán kihúzzuk a meghajtót és berakunk helyette egy másikat. Elöl található még egy USB 3-as port, illetve a bekapcsoló gomb, felette pedig egy funkció gomb. A C gombbal alapértelmezetten az elöl rádugott pendrive-ot másolja át egy az egyben a rendszer. Tehát bárki hoz nekünk valamit, bedugja és felmásolja a NAS.

f-DS716-_back

A NAS hátulján találkozhatunk egy hatalmas ventilátorral. A zajszint hivatalosan 18 dB(A) – gondolom, ebből most mindenki tudja, hogy akkor ez milyen hangos. Alapjában véve nagyon halk a DS716+, legalábbis akkor, amikor a HDD-k nem dolgoznak, de ugye ez nem a NAS számlájára írható, hanem a merevlemezére. Én azt ajánlom, hogy hálószobába ne rakja az ember, bár engem nem zavar, ha éjjel “kerregnek” a HDD-k.

Lejjebb találkozhatunk 2db Gbites LAN-csatlakozóval, amik képekes Link aggregációra, tehát akár 2 Gbitet is forgalmazhatunk a NAS-ról olvasáskor, de úgy beállíthatjuk, hogy két különböző hálózaton is elérhető legyen az eszköz. A LAN-csatlakozók mellett 2db USB 3-as bemenet és egy eSATA is megtalálható. Balra pedig egy reset gomb és a tápellátás van.

Összességében a 3db USB 3-as port és a 2db Gbites LAN-nak hála sebességre nem lehet majd panaszunk a következő néhány évben.

Végül pedig néhány száraz adat:

  • CPU modell: Intel Celeron N3150
    CPU architektúra: 64-bit
    CPU frekvencia: Négymagos 1.6 burst up to 2.08 GHz
  • Hardveres titkosító motor (AES-NI)
  • Rendszermemória: 2 GB DDR3
  • Maximális teljes belső kapacitás 16 TB (8 TB HDD x 2) (a kapacitás változó a RAID típusa alapján)
  • Belső meghajtók
    Btrfs
    EXT4
  • Külső meghajtók
    Btrfs
    EXT4
    EXT3
    FAT
    NTFS
    HFS+
  • RJ-45 1GbE LAN port 2 (Link Aggregation / feladatátviteli támogatással)
  • Áramfogyasztás: 18.96 W (hozzáférés) 8.84 W (HDD hibernálás)
  • Videó átkódolás: 30 FPS @ 4K (4096 x 2160), H.264 (AVC) vagy 3 csatorna, 30 FPS @ 1080p (1920×1080), H.264 (AVC)/MPEG-2/VC-1

A fenti adatokból kiderül, hogy már 64bites processzort kapott a készülék, tehát sokkal gyorsabban fognak futni rajta a jövőbeli alkalmazások, és a 2GB memória pedig ugyancsak bőven elegendő lesz. Összesen 2x 8TB merevlemezt rakhatunk bele, én 2x 3TB WD RED NAS típusú lemezekkel használom.

Sebesség

Screen Shot 2016-02-20 at 12.48.17 Screen Shot 2016-02-20 at 13.03.53

Balra a LAN sebesség, jobbra pedig a 802.11ac Wi-Fi

Két különböző sebességet mértem, fent látható, hogy a LAN az 1Gbitet kényelmesen hozza. Wi-Fi-n pedig körülbelül 37-41MB/s sebességgel írtam, az olvasás pedig 70-80MB/s körül alakult, mindezt természetesen titkosított fájlrendszer alatt. Ez több mint elég egy átlagos felhasználó számára, vállalatoknál érdemes bekötni a 2x 1Gbit-et is, hogy többen, gyorsabban férjenek hozzá a fájlokhoz.

Screen Shot 2016-03-07 at 11.00.30

A fenti sebességeket 3TB-os WD 3.5″ SATA-III 64MB Red NAS winchesterrel készítettem.

A hardverről többet nem érdemes beszélni, térjünk át a szoftverre, mert a Synology-nál leginkább ezt fizetjük meg.

Synology DSM 6.0

Screen Shot 2016-02-18 at 16.54.40

A Synology NAS webes felületét, a rendszert DSM-nek hívják. Ebből néhány nap, vagy legkésőbb 1-2 héten belül megjelenik a 6.0-s változat, ami számos újdonságot hordoz majd. De kezdjük az elején.

A DS716+ beüzemelése rendkívül egyszerű, rakjuk bele az 1 vagy 2db merevlemezt, majd kössük rá a hálózatra 1 vagy 2db Gbites csatlakozóval. Hallható lesz majd egy rövid sípolás, ami azt jelenti, hogy a NAS készen áll az első lépésekre. Ezeket logikusan kitöltjük, illetve a NAS automatikusan letölti a legfrissebb szoftvert is. A telepítés körülbelül 10 percig tart, majd a következő képernyővel találkozunk:

Screen Shot 2016-03-06 at 17.08.36

Ez a DSM 6 felülete, konkrétan olyan, mintha egy Windows-t használna az ember, kényelmesen, az ablakok között tudunk navigálni, minden felület magyar, és érthető. Képtelenség leírni mennyi szolgáltatással rendelkezik a DSM 6, én körülbelül 3 hete napi 2 órát töltök csak a rendszer kiismerésével, beállításaival, és még mindig találok új dolgokat. Néhány dologra azonban kitérek, főleg azokra, amik az adatok biztonsági szempontjából érdekesek, illetve az OS X, iOS rendszerrel való kompatibilitásra.

Synology Hybrid RAID (SHR) és BTRFS

A SHR tulajdonképpen a Synology egyedi RAID rendszere. Az SHR a RAID 1 megfelelője két merevlemez esetén, azonban, ha kettőnél többet használunk, akkor jóval több tárterülettel, és redundanciával rendelkezünk:

Screen Shot 2016-03-06 at 22.36.39

Látható, hogy az SHR esetén 6TB elérhető területet kapunk, ha 3x3TB-ot használunk, míg RAID 1-ben ez csak 3TB, persze ilyenkor az élelmesebbek már RAID 5-öt használnak. Na de mit kapunk még a SHR esetén?

Az SHR egy automatizált RAID-kezelő rendszer, amely könnyebbé teszi a tárolókötet beszerelését a hagyományos RAID rendszerektől. Az SHR lehetővé teszi a felhasználók számára a RAID-kezelés használatát, a lemezfiókok számának növelését, illetve a tárolókapacitás maximálisra növelését még akkor is, ha nem ismerik alaposan a különböző RAID-szinteket. Az SHR egy- vagy kétlemezes redundanciát tesz lehetővé, vagyis az SHR -kötet akár két kötet elvesztését is kibírja, anélkül, hogy a felhasználható adatmennyiség csökkenne. Ne feledje, hogy a RAID-kötetek (hagyományos RAID vagy SHR) nem biztonsági mentési rendszerként szolgálnak. – Bővebben

Tehát a Synology egyedi RAID rendszere alapjában véve jobb megoldás, mint az eddigi megszokott RAID rendszerek. Az SHR mellett a DS716+ támogatja a Btrfs fájlrendszert is. A Btrfs egy korszerű, több fejlesztőcsapat által kifejlesztett fájlrendszer, amit a vállalati tárolórendszereknél gyakran tapasztalt olyan problémák kezelésére tervezték, mint például a hibatűrés, menedzsment, és az adatok védelme.

Screen Shot 2016-03-06 at 22.41.48

Tehát duplán is biztonságban vannak az adataink, a SHR-nek és Btrfs-nek hála. Ha már a Btrfs-nél tartunk, akkor érdemes megemlíteni a pillanatfelvétel támogatást. Ezt úgy kell elképzelni, mint a Time Machine-t. Ahogy mi beállítjuk, a rendszer pillanatfelvételeket készít, tehát ha véletlen valamit törölnénk, visszaállhatunk egy korábbi “mentésre” avagy pillanatfelvételre. Ezt ki is próbáltam korábban, töröltem néhány fájlt, majd pedig visszaállítottam őket, körülbelül 1,5 perc alatt. Bámulatos, olyan funkció, ami nélkülözhetetlen lehet egy vállalat, de még otthoni felhasználó számára.

Screen Shot 2016-03-06 at 22.46.59

A Btrfs miatt nem duplikálódnak az adatok, sőt az elkódolt adatokat is sikerült visszakapni egy véletlen törlés után. Nyilván bizonyos számú pillanatfelvétel után már több tárhelyre van szüksége a rendszernek, de szerintem bőven elég hetente törölni ezeket, itt úgymond az azonnali visszaállítás a fontos. A Btrfs-ről bővebben itt tudtok olvasni.

Screen Shot 2016-03-06 at 22.52.34

A másik DSM 6 újdonság a Hyper Backup, amivel távoli szerverekre, tárhelyekre, akár NAS-okra készíthetünk mentést a sajátunkról. Ez leginkább egy vállalatnál lehet fontos, ha több Synology NAS van, akkor esetleg egy központi egységre ment az összes készülék.

OS X kompatibilitás

A DSM 6 remekül együtt működik az Apple operációs rendszerével. A Finder segítségével bármikor elérhetjük az adatainkat, sőt, akár az egész család számára beállíthatjuk, hogy ki milyen adatokhoz fér hozzá, mekkora lemezterülettel rendelkezik. Szinte minden testre szabható. Mindenki külön-külön használhatja a NAS-t és testre is szabhatja.

Screen Shot 2016-03-06 at 23.01.42

Felhasználó létrehozása csupán néhány kattintás, szolgáltatásokat állíthatunk be, merevlemez tárterületet, és mappákhoz való hozzáférést. Természetesen az új felhasználó ugyanúgy a DSM webes felületét használja, illetve az egyéb kliens alkalmazásokat. Szerintem senkit sem lep meg, hogy Time Machine mentést is készíthetünk a NAS-ra, így bármilyen Apple asztali vagy hordozható gép adati biztonságban lehetnek a Synology-n.

Screen Shot 2016-03-06 at 23.07.48

Screen Shot 2016-03-06 at 23.07.07

OS X-re is elérhető a Cloud Station nevű alkalmazás, mellyel saját felhő rendszert hozhatunk létre a számítógépünk és a NAS között. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy saját Dropbox. Bármikor menthetünk vele, akár távolról is a Synology-ra, vagy tölthetünk le fájlokat róla. Megtartja a fájljaink több verzióját egészen akár 32 verziószámig. Tehát ha harminckétszer szerkesztünk egy Excel fájlt, akkor is visszatérhetünk még az eredeti verzióra bárhol és bármikor.

A Cloud Station használatával lehetővé válik az Ön birtokában lévő összes eszköz szinkronizálása, legyen szó számítógépekről, okostelefonokról vagy táblagépekről. Az alkalmazás minden elmentett módosítást automatikusan átmásol a többi eszközre. Ezáltal lehetővé válik, hogy otthon és a munkahelyén egyaránt zökkenőmentesen dolgozzon ugyanazokon a fájlokon, az Ön által választott számítógépen vagy mobileszközön. Ha offline állapotban szerkeszti a fájlokat, az alkalmazás az internetre való első csatlakozáskor szinkronizálja azokat. Ha el szeretne küldeni egy fájlt vagy akár egy teljes mappát másoknak, mindössze egy megosztási hivatkozást kell létrehoznia.

Screen Shot 2016-03-06 at 23.20.43

Természetesen más felhő szolgáltatásokat is bekapcsolhatunk, így a NAS egyfajta biztonsági mentésként is használható. A Cloud Station-nek megadhatjuk például a számítógépünk dokumentum mappáját, így bármit is csinálunk a gépen, azt szinkronizálni fogja az otthoni NAS-sal.

Multimédia

A DS716+ erős hardverének hála remekül használható multimédiás tartalmak megosztására. Ilyenek például az otthoni HD videó felvételek akár 4K felbontásban, vagy a képeink, zenéink. Ezeknek mind-mind 1-1 alkalmazást készített a Synology, így amennyire csak lehetséges, testre szabhatjuk, sőt szinte minden fájltípust támogatnak.

Screen Shot 2016-03-07 at 00.30.02

Otthoni filmjeinket, videóinkat bármire megoszthatjuk, legyen az akár okos TV, XBOX, Apple laptop, iPad, iPhone. Természetesen a méltán népszerű Plex-et is telepíthetjük a NAS-ra, de akár a saját DS Videó alkalmazást is használhatjuk, ami éppen most jelent meg az új Apple TV-re. Ebből is látszik, hogy a rendszer a piaccal együtt fejlődik.

A Photo Station segítségével a képeinket rendezhetjük a NAS-on, az Audio Stationnel akár FLAC zenéket is lejátszatunk egy külső DAC-ra rákötve, sőt akár AirPlay-t is telepíthetünk a Synology-ra. Torrentezésre is alkalmas a NAS a Download Station segítségével, mely szintén megannyi beállítással és paraméterrel rendelkezik. Ezeket általában a webes felületről érhetjük el, de Safari plugint is telepíthetünk, hogy még könnyebb legyen a letöltés.

Screen Shot 2016-03-06 at 23.58.15

A Csomagközpontban több mint 50 alkalmazás közül választhatunk, amik mind-mind feltelepíthetőek a NAS-ra, ezzel még több funkciót adva ennek a “kis doboznak”. Az OS X rendszerrel tehát tökéletesen együtt működik, az egész család használhatja otthon anélkül, hogy szakemberek lennénk, mivel a rendszert nagyon könnyű kezelni, az ablakos megoldásban pedig mindenki boldogul. Vállalatok számára azonban már picit több tudást igényel, de szerintem bármilyen rendszergazda néhány hét alatt beletanul a rendszerbe.

iOS támogatás

Screen Shot 2016-03-06 at 23.17.50

Legalább 5 féle DS alkalmazás érhető el az iOS-re is. Ezeket a Synology heti, havi szinten frissíti. A DS file alkalmazás segítségével telefonról bármikor hozzáférhetünk a NAS-on lévő adatokhoz, ezeket letölthetjük a telefonra, vagy akár feltölthetünk a NAS-ra is, ha valamit el szeretnénk menteni. A DS videó és Plex segítségével videóinkat, filmjeinket távolról is lejátszhatjuk, és a DS716+ úgynevezett 4K transzkódolásra is képes, tehát egy 1080p-s filmet felesleges nem 1080p-ben nézünk, hanem a telefonunknak megfelelő méretben.

[appstore id=”540949418″]

A DS Download appal távolról indíthatunk el letöltést, így mire hazaérünk kedvenc sorozatunk Linux disztribúciónk már ott csücsül a NAS-on és nézhetjük is. 🙂

IMG_1884 IMG_1886

[appstore id=”540948028″]

A DS photo segítségével rögtön a Synology NAS-ra is lementhetjük a fotóinkat. Csupán kapcsoljuk be a szinkronizálást, és fotóink egy helyen biztonságban lesznek. Ezt az app a háttérben automatikusan végzi, mikor hazaérünk, de akár útközben is menthetünk, ha biztonságban akarjuk tudni az adatainkat.

[appstore id=”321493106″]

Screen Shot 2016-03-07 at 00.03.42

A DS audio alkalmazással a zenéinket hallgathatjuk a telefonon, online vagy offline üzemmódban is. És a legfrissebb verzió már Apple Watch támogatást is kapott.

[appstore id=”321495303″]

A DS cloud, a fenti felhőrendszer iOS kliense, így fájljainkat elérhetjük az iPhone-on vagy iPaden is, és akár fel is tölthetünk a saját felhőnkbe.

[appstore id=”590216612″]

A DS note egy saját notesz, ami ugyancsak rendelkezik saját felhőrendszerrel, tehát a NAS-on tárolja a jegyzeteinket, amihez bárhol hozzáférhetünk, és a DS audio-hoz hasonlóan rendelkezik iOS alkalmazással is.

[appstore id=”918177542″]

A DS cam alkalmazással a NAS-ra kötött kamerákat vezérelhetjük, amire fentebb nem tértem ki, tesztelés hiánya miatt.

[appstore id=”349087111″]

Azt hiszem, nem lehet panasz arra, hogy nem tudjuk használni a NAS-unkat a telefonunkkal vagy iPadünkkel, a Synology kitett magáért, bárhol és bármikor hozzáférhetünk az adatainkhoz, streamelhetünk videókat, nézegethetjük a képeinket.

Konklúzió

A Synology a saját kategóriájában olyan, mint az Apple a telefon szférában, a szoftver és hardver együttes tökéletes működése adja azt, amiért én bármikor újra megvenném ezt a terméket.

A DS716+ azoknak ajánlott, akik a jövőbe tekintenek, és nem akarnak kompromisszumokat kötni, azonban ezt az ára is tükrözi. A hamarosan megjelenő DSM 6-os rendszer még több dologra lesz képes, a már meglévő NAS felhasználóknak is, de talán a vállalatok számára fogja a legtöbb újdonságot hozni. Az elmúlt két hét alapján megtapasztaltam, hogy a Synology mennyire segítőkész, ha problémába ütközik az ember és mennyire hatalmas a közösség, ami mögötte van. Talán emiatt is érkeznek napról napra újdonságok, javítások a termékhez.

Bővebben érdemes elolvasni a Synology.hu oldalon lévő információkat magyarul, a DS716+-t pedig a Alza-tól tudjátok megvásárolni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

40 Comments

  1. Csorog a nyálam. Kell egy ilyen. Nagyon köszi a cikket. 🙂

  2. én 2 hónapja nyúzok egy DS215j-t és nagyon meg vagyok elégedve vele. Tényleg iszonyatos mennyiségű beállítással és funkcióval rendelkezik.
    1-2 tipp, aki mostanában venne Syno NAS-t:

    – a rendszer telepítésekor formázza a winyót, úgyhogy csak üres winyóval érdemes belevágni

    – plex jól működik, de a 215-os transzkodolni nem tud, azaz nem lehet on the fly beállítani nyelvet vagy feliratot a filmekhez. Viszont az LG tv beépített medialejátszója látja a NAS-t és abban lehet nyelvet és feliratot váltani minden gond nélkül.

  3. @AppleFan: instant get kategória erősen, amikor meglett a synology-m, nem is tudtam mekkora kincsre tettem szert. Ma kb élni sem tudnék nélküle. Ha most meghalna, azonnal rohannék venni egy újat. Az enyém 8 lemezes, sokan nem értik minek, de a vantól nem kell félni ahogy mondani szokták 😀

  4. Remek cikk, így tovább!

  5. Nekem DS213 van odahaza. Mióta egy szimpla USB-s 1TB-s külső HDD-t rosszul csatolt le a Mac és majdnem elszállt minden családi fotó és videó az elmúlt… kb. 12 évről, nem voltam szívbajos beruházni egy ilyenbe. 2x3TB HDD és azóta béke és nyugalom van. Na jó, azért egy UPS befigyelt mellé, mert áramszünetnél ez is hajlamos csúnya dolgokat művelni, főleg ha épp háttérben futó frissítés megy.
    Egyedül az zavar, hogy egy 2013-as Samu TV-vel bitang lassan megy a felismerése. Gyakorlatilag nem látja a hálózaton, csak ha mondjuk elindítok a Samun egy PLEX-et. Utána egyből látja. Viszont lejátszani mindent tud, amit csak akar az ember.
    Ha lecserélném, akkor DS216play/DS415play-re váltanám fel maximum…

  6. @murdock25: aki egy külső 1TB-os HDD-n tartja az utóbbi 12 év fotóit, annak bizonyára kötélből vannak az idegei… 🙂
    Én ami fotót csinálok az megy iCloudba, Dropbox-ba, DS Photo-val a Synology-ra, a Dropbox leszinkronizál a Synology-n, ahol az össze van szinkronizálva a Google Drive-val így oda is bekerül minden. Minden asztali gépen van Dropbox, így mindegyiken megvan még pluszban minden.

  7. Na ez az, 1tb os külső vinyón tartom a fényképeimet, videóimat, mindent. Ha az elveszne bokán fosnám magam az fix. Ezért is kellene egy ilyen, + media szervernek is jó lenne gondolom. 8 lemezes? Az kemény. Én is azt mondom hogy inkabb több legyen mint kevesebb. 😀 bár nekem valószínűleg a két lemezes elég lenne.

  8. Hű, az ára (160ropi) kicsit szíven ütött. Nem is ütött, földbe döngölt. A végső döfést pedig annak a realizálása okozta, hogy ebben még nincs benne a vinyók ára.
    Ezt leszámítva csodálatos technika! 🙂

  9. Jo lett a cikk!!!!
    Tobb mint 8eve hasznalunk adattarolasra syno eszkozoket, mindenkinek csak ajanlani tudom oket…

  10. @Zsolti: joval olcsobban is beszerezheto 🙂

  11. @Kovács Péter: nalunk raid5 be van az osszes rendszer… 8 lemez RULEZ 🙂

  12. Lassan 2 éve nyúzok egy ds-414-et, csak ajánlani tudom.

  13. Szerintem a Qnap -nak szebb a felhasználói felülete, és talán ár-érték arányban jobb is.

  14. Ds412+ es meg 4Gbram no para működik, most gondolkodok cserélni 1 Ds415+ , ha minden jól megy a két cégnél is syno megy amit felügyelek fele annyi munkaval 🙂

  15. Nekem egy DS 415+ van 4 db 6TB lemezzel amibő 3 raid 5-ben van a filmeknek megy egy 6TB külön egyszerűen imádom.

  16. @draft: igaz hogy azzal nyersz a legtöbb helyet, de ha két lemez esik ki akkor burul a tömb, főleg ha nincs spare disk. plusz az írás is jóval lassabb raid5-nél

  17. Én egy DS-115J, és egy DS-215J tulaja vagyok. Ezek ugyan nem a csúcs-NAS-ok, de otthoni használatra simán jók, és teljesen elegendőek! A kisebb NAS+winchester már 50-60 ezerben megáll, és normál otthoni használatra kifogástalan. A drágább modellek már professzionálisabb felhasználásra készültek, ezt tükrözi az áruk.

  18. @Nascar: A DS-215J bírja a filmek(full HD, 3D leginkább) stream elését pl, tv re meg ilyenek?

  19. Én arra lennék kiváncsi hogy az új video station app Apple tv 4 genen, transzkódolás nélkül lejátsza e a feliratot úgy mint az iPhoneon vagy iPaden?

  20. Az alábbi részben:
    “A Photo Station segítségével a képeinket rendezhetjük a NAS-on, az Audio Stationnel akár FLAC zenéket is lejátszatunk egy külső DAC-ra rákötve, sőt akár AirPlay-t is telepíthetünk a Synology-ra.”
    Mit jelent a külső DAC?
    Nekem egy DS214se van, amin napok óta küzdök, hogy az AirPlay-t felélesszem. Jelenleg a Logitech Media Serveréhez próbálok sairplay plugint hozzáadni, de sikertelenül. 🙁

  21. @Jadeye: köszi!
    Tudomásom szerint hivatalos (Synology által preferált) megoldás nincs arra hogy az AirPlay-t felélesszük, csak 3rd app-ok, de arm-re (nálam) még az sem működik.

  22. @RKG: valószínűleg nem a megfelelő protokolon keresztül éred el a NAS-t. NFS-en keresztül próbáld ki, úgy vinni szokta a feliratot is.

  23. @Rischard: Megnézem neked, @feherbt: Hát ugye az Airplay akkor jó ha valami audió rá van kötve a NAS-ra USB-n keresztül. Hogy szeretnéd használni?

  24. @Applefan: nekem a 212j is tudja streamelni a full HD-t Devolo powerlanon keresztül a tv-re

  25. @admin:
    Előre is köszönöm!
    Természetesen van rajta egy USB-s hangkártya (csak nem tudtam hogy ez a DAC), a DS Audió működik is szépen…

  26. @feherbt: USB-s hangkártya is egyfajta DAC. És mit ír ki, ha feltelepítetted az Airplay-t? Elvileg mennie kéne azonnal. Tudsz erről feltölteni nekem egy screenshotot?

  27. @admin: Előre is köszönöm, várom az eredményt. Érdekes hogy telefonra és tabletre ki tudja rakni, de pl. a Plex tvre nem.

  28. @AppleFan: Igen! Simán viszi a full HD-t.

  29. Kb. Masfel eve megy egy DS213j 2 WD Red 3 teras vinyoval, kifogastalan. A Popcorn (mivel par helyiseggel es 1 emelettel feljebb van) falban futo 15-20 meteres ethernet kabellel csatlakozik -persze routeren keresztul- tokeletesen jatszik le mindent rola, akar full blurayt is. Wifin keresztul on the fly jatszom le rola teloval vagy tablettel a flac zeneket, zokkenomentes. Torrentezni egy alom, folyamatosan megy, letolt, seedel. Viszont erdemes a Download Station helyett inkabb a Transmissiont hasznalni, az ugyesebb.

  30. https://synocommunity.com/ – miért nem a SharePort Sync-et használod. Én azt raktam fel elsőnek és azzal ment rendesen.

  31. @admin: Bakker!!!! Nem volt bekapcsolva hogy beta állapotú csomagok is megjelenjenek.
    Feltettem, látszik is az iPhone-on a Shairport Sync on DiskStation, át is vált, de nem szól. Természetesen a DS Audio az szól, nem tudom mi lehet a gond.

  32. @feherbt: hmm, érdekes hát innentől mélyebben kéne belemenni miért nem szólhat, gondolom megpróbáltad újra indítani és így tovább…

  33. @admin: Megoldódott!!!!!!
    Újraindítottam és működik! Már vagy 3 éjszakám ráment. Átnéztem egy csomó külföldi fórumot, lassan kezdtem lemondani róla…, köszönöm, nem gondoltam volna hogy itt fogom megtalálni a megoldást.
    Köszi!

  34. @feherbt: Örülök! 🙂 használd egészséggel! 🙂

  35. @admin: Szia! Már csak egy dolog: nálam nagyon halk a Shairport. A DS Audio-nak normális a hangereje. Valami tipp?

  36. @admin
    Le akartam tölteni az AppStoreból a DS Download appot de nem találom se a magyar se az USA storeba. Nálatok sincs? Nem tudjátok miért került le? Esetleg egy régebbi ipa fileból fel tudnám tenni?

  37. @gygabor: Szinte biztosra veszem hogy a 9.0 miatt került ki az app, hamarosan jön az újabb változat! 🙂

    @feherbt: hát ezt így passz.


Add a Comment