fbpx Skip to content

A Synology-t szerintem nagyon sokan ismeritek. Ők készítik a QNAP mellett a világ legjobb NAS készülékeit, amik megbízhatóak és rendkívül könnyen kezelhetőek.

Unknown-2

A Synology 2015 év végén mutatta be a nagyközönség számára az RT1900ac névre keresztelt routerét, mely egy újabb mérföldkő a cég számára. Ezt a routert azoknak ajánljuk, akik ár/érték arányban a létező legprofibb és a legsokoldalúbb megoldást szeretnék, és mindezek mellett az Apple termékeikkel összhangban lévő rendszert, alkalmazásokat is kívánnak használni.

Nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy mennyire mélyen menjek bele a router rendszerébe, specifikációiba, leginkább az iOS-hez, OS X-hez kapcsolódó tulajdonságokat fogom kiemelni, illetve pár funkciót is be szeretnék mutatni. Eddig egy 3TB-os Time Capsule szolgálta ki itthon a router szerepét, ezt cseréltem le most az RT1900ac-ra.

Az RT1900ac-n az SRM nevű rendszer fut, mely nem egyenlő a DSM-mel, ami a Synology NAS-okon érhetőek el. Ezt azért fontos megemlíteni, mert számos, harmadik féltől származó DSM alkalmazás erre még nincs elkészítve. De ne csüggedjünk, az elmúlt hónapokban folyamatosan használtam a routert és megannyi alkalmazás elérhetővé vált már rá, hála a Synology közösségnek.

Ettől függetlenül már maga a cég is elkészített nekünk pár csomagot, amik átlagfelhasználók és cégek számára is fontosak lehetnek, ilyen például a Download Station vagy a Médiaszerver. Nagyobb cégek számára pedig a VPN Server és DNS, RADIUS Server támogatás, és itt jön képbe az, hogy miről érdemes most szót ejteni, nyilván az utóbbiakra nem sokan vagytok kíváncsiak. 🙂

Unknown-1

A router kicsomagolásáról nem készítettem se fotót, se videót, egyszerű dobozban érkezett. Pozitív meglepetésként ért, hogy nem küldtek CD-t a telepítéshez, szerintem manapság már nincs értelme, meg sokkal profibb megoldást várunk el egy ilyen terméktől. A router beüzemelése után a Synology hálózatra csatlakozva és megnyitva a router.synology.com oldalt azonnal a kezdőképernyőre ugrunk. Itt csak végig kell menni a beállításokon, majd várni pár percet, amíg a router beállítja magát.

Screen Shot 2016-02-14 at 12.47.41

Ahogy fent említettem, a Time Capsule router szerepét váltotta ki a Synology profi terméke, mivel az Apple nem éppen funkciókban gazdag terméket készít, inkább az egyszerűen működik elvet követik. Ez persze sokak számára bőven elegendő, de vannak olyanok, akik többet szeretnének. Így a Time Capsule továbbra is megmaradt mentésre, de a routernek néhány hónapja, pontosabban december eleje óta már a Synology-t használom.

Hardver

Specifikációk. Az RT1900 2 magos, 1 GHz-es processzort kapott 256MB DDR3 memóriával. Van rajta 4db gigabites LAN és 1db gigabites WAN port, ami azt jelenti hogy a manapság népszerű, gigabites Digi és UPC sávszélességet is támogatja. Van egy USB 3-as portunk is, ami nagyon fontos, és egy SD-kártya olvasót is raktak bele.

Wi-Fi tulajdonságok:

  • IEEE 802.11a/b/g/n/ac
  • Párhuzamos kétsávos Wi-Fi
  • 2,4 GHz: 600Mbps (256-QAM támogatott)
  • 5 GHz: 1300Mbps
  • A laboratóriumon kívüli tesztelés során az RT1900ac legalább 70 eszközhöz kapcsolódott egyszerre, míg a tesztelt eszközök 5 GHz (161 csatorna) : 2,4 GHz (1 csatorna) aránya = 1 : 3.
  • A tesztelés során csatlakoztatott 70 eszköz közül nem minden eszköz érte el a maximális átviteli sebességet; néhány pedig inaktív maradt.
  • Az RT1900ac legalább 40 csatlakoztatott eszköznél volt képes maximális sebességű adatátvitelt elérni egyszerre.
  • A fenti számok csak referenciaértékek, melyek a felhasználó hálózatától és a körülményektől függően dinamikusan változnak. (Forrás: Synology.hu)

Tehát a hardveres specifikációkra nem lehet panaszunk, a processzor és az USB 3-as szabvány elegendő ahhoz, hogy tényleg kihasználjuk a gigabites letöltést. A Wi-Fi részéről már más a helyzet, de erről majd később.

Az USB 3-ra rádughatunk külső HDD-t vagy pendrive-ot, de akár 3G/4G mobilinternet sticket is. A külső merevlemez természetesen használható letöltésre, Time Machine mentésre, vagy csak szimplán adattárolásra, ezekre ugyancsak később térek ki.

Száraz adatok

Az elmúlt pár hónapban rengeteget teszteltem a routert, számtalan sebességtesztet hajtottam végre, kipróbáltam gigabites Digi interneten is, és a következő adatokat kaptam.

A Wi-Fi 2,4GHz-en teljesen átlagos sebességet hozott, ez azt jelenti, hogy megközelítőleg 9-12MB/s sebességgel másoltam a rákötött USB 3-as HDD-re, ennél többet nem is várhatunk tőle. 5GHz-en már más a helyzet, ott a legnagyobb sebesség 40-43MB/s, ami inkább mondható átlagosnak, mint kiemelkedőnek, ár/érték arányban viszont teljesen megfelelő egy átlagember számára. Teljesen hasonló sebességre képes a két éves Time Capsule-öm is, így sebességben számomra számottevő javulást nem hozott, de sajnos más routerekkel nem tudtam összehasonlítani. Ez a 40-43MB/s is bőven 300Mbps fölött van, tehát ha neked otthon ennél alacsonyabb sávszélességű interneted van, akkor ez elég lesz.

Screen Shot 2015-12-09 at 18.54.19

Letöltésnél a Wi-Fi-n többet produkált 5GHz-en. Akár 500-600Mbps-sel is le tudtam tölteni, ami akár 70MB/s-t jelent a gigabites kapcsolaton. Pontosabban a maximum 69MB/s volt, mindezt Wi-Fi-n.

Screen Shot 2016-01-12 at 15.31.47

LAN-on keresztül 970Mbps volt a maximum, tehát a router teljesen megfelel, ha gigabites internetet szeretnénk kötni. LAN-on kizárólag egyszer teszteltem, én leginkább Wi-Fi-t használok itthon.

Screen Shot 2016-02-14 at 11.26.10

A fenti képen az alsó sávban a 2,4 GHz-es tartomány telítettségét láthatjátok bal oldalon, jobb oldalon pedig az 5 GHz-et. A hálózatok közül a USS-Enterprise5 és a TimeCapsule eszközöket érdemes figyelni. A szobán belül természetesen remek volt a jel, de további két mérést is készítettem a konyhában és természetesen a WC-ben. 🙂

Screen Shot 2016-02-14 at 11.28.47

(Ez a WC: láthatóan csökkent a jel, de nem számottevően.)

Screen Shot 2016-02-14 at 11.30.50

(Ez pedig a konyha, itt már több mint egy fal választ el minket a routertől, de még mindig kényelmesen lehet internetezni.)

Összesen átlagosan 15 eszköz csatlakozik nálam a Wi-Fi-re. Itt fele-fele arányban 2,4 és 5 GHz-es Wi-Fi-t használnak az eszközök, de a fenti képen jól látszik, hogy az 5 GHz is megfelelő távolságra képes, azonban itt a sebesség sokkal drasztikusabban csökken, mint a 2,4 GHz-es hálózat esetén. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy mennyire telített már a belvárosban a 2,4-es tartomány.

További teszt adatok külföldi oldalakról, itt több routerrel is összehasonlították:

synology-rt1900ac-ethernet

synology-rt1900ac-5Ghz

synology-rt1900ac-2-4Ghz

A fenti 5GHz-es képpel szemben én gyorsabb sebességet mértem, az is közrejátszhat, hogy én később teszteltem a routert, tehát az 1-2 heti szoftverfrissítésnek hála gyorsabb lett az eszköz, ami így időközben beérte a Linksys WRT1900ac-t.

Ezek voltak a száraz adatok, amik szerintem teljesen rendben vannak, jelenleg ennyit lehet kihozni az eszközből, de folyamatosan javítanak rajta a Synology mérnökei, és ez meg is látszik.

Szoftver

Screen Shot 2016-02-14 at 12.41.11

Ahogy korábban említettem, a Synology RT1900ac-n SRM rendszer fut, és ez az a rendszer, ami miatt kétség kívül kiütötte az összes többi terméket. Lehetetlen leírni minden funkciót, amire képes a router az SRM-nek köszönhetően, rengeteg beállítás, alkalmazás, funkció, mindent ezt olyan köntösbe rakva, ami konkrétan nyálcsorgató. Remekül navigálhatunk az ablakok között, a menüben, az egész rendszer átlátható és magyar nyelvű! Igen, magyarul kommunikál velünk az egész rendszer és az végképp nem elhanyagolható szempont, hogy az egész súgó is magyarul van, ráadásul magyar fórum is elérhető, ahol még több információt kaphatunk a termékekkel kapcsolatban. Bármilyen problémába ütközünk, segít nekünk, leírja, hogy egyes funkciók mire valók, és ez teszi ezt a routert egy teljesen átlagos ember számára is érhetővé, használhatóvá.

Screen Shot 2016-02-14 at 12.39.51

Kényelmesen láthatjuk, hogy éppen kik csatlakoztak a Wi-Fi-re, megfigyelhetjük az eszközöket és mindamellett akár szülői felügyeletet is beállíthatunk egy-egy adott eszközhöz, ezzel megtiltva, hogy bizonyos weboldalakat nyisson meg.

Screen Shot 2016-02-14 at 12.35.42

Screen Shot 2016-02-14 at 12.38.13

Screen Shot 2016-02-14 at 12.37.40

Erre a rengeteg funkcióra képtelenség kitérni és felesleges is, inkább olvassátok el magyarul a Synology oldalán. A különböző szoftverekről pedig már fent írtam, itt a Download Station-t és a Médiaszervert szeretném most kiemelni pár mondatban.

Screen Shot 2016-02-14 at 12.39.01

Tehát ha van egy külső merevlemezünk, és azt rádugjuk USB-n keresztül az RT1900-ra, akkor az rögtön felismeri és már használhatjuk is hálózati meghajtóként. Szinte az összes fájlrendszert olvassa, tehát nem kell aggódnunk, hogy esetleg nem ismeri fel a HDD-nket. Én ideiglenesen egy gyors, 64MB/s-re képes SD-kártyát dugtam bele, ami 16GB adatot képes tárolni, tehát ha valamit esetleg távolról szeretnék letölteni, bőven elegendő lesz a hely, de nyilván ennél nagyobbat is bele lehet rakni.

Screen Shot 2016-02-14 at 12.57.58

A külső merevlemezt és az SD-kártyát is a File Station segítségével tudjuk menedzselni, letöltéshez pedig a Download Station-t használjuk, ami elérhető webes felületről, de számos harmadik féltől származó programmal is használhatjuk.

A letöltött adatokat természetesen elérhetjük bárhonnan, a Médiaszerver segítségével pedig akár olyan eszközön is, ami nem támogatja a samba vagy afp szabványokat. Térjünk is rá az Apple termékekkel kapcsolatos részre, mennyire támogatja a router az OS X és az iOS rendszert, miért vásároljuk meg az Apple termékeink mellé.

OS X – iOS támogatás

Az egyik legfontosabb természetesen a backup avagy a Time Machine mentés. A rákötött merevlemezen Time Machine-t hozhatunk létre, és így nem kell mindig rádugnunk USB-n keresztül egy külső winchestert a gépre, hanem Wi-Fi hálózaton keresztül menthetünk folyamatosan.

Screen Shot 2016-02-14 at 13.07.11

Screen Shot 2016-02-14 at 13.08.22

Mindezek mellett a Finderben is elérhetjük az adatainkat, másolhatunk a külső, hálózaton elérhető merevlemezre. Mindenkinek külön mappát és felhasználónevet állíthatunk be a Synology rendszerében, így akár otthonra, fájlszerverként is használhatjuk a routert:

Screen Shot 2016-02-14 at 12.54.00

Ha le szeretnénk valamit tölteni az RT1900ac-ra kötött HDD-re, legyen szó akár egy torrentről is, akkor nem kell a webes felületet sem megnyitni, mert egy Safari beépülővel akár már rögtön a letöltendő fájlra kattintva elmenthető a routerre csatlakozott lemezre. Ha éppen nem vagyunk otthon, mindezt távolról is megtehetjük a QuickConnect és DDNS segítségével, ezeket is támogatja a Synology.

Screen Shot 2016-02-14 at 13.13.24

(Kattints ide, hogy letöltsd ezt a kiegészítőt!)

iOS

iPhone-ra is számos alkalmazás érhető el, köztük az első az RT1900ac hivatalos appja, mellyel távolról is irányíthatjuk, felügyelhetjük az otthoni internetet.

IMG_1880 IMG_1882 IMG_1883

Természeten akár az iPhone készülékünkről is letölthetünk a DS Download nevű alkalmazással, tehát mire hazaérünk, leérhet a kedvenc sorozatunk, Linux ISO fájlunk. 🙂 A médiaszerver segítségével pedig akár az okostévénken vagy az Apple TV-n is nézhetünk bármit a külső, hálózati meghajtóról.

IMG_1884 IMG_1886

(Két lépés egy torrent fájl letöltése, távolról.)

IMG_1887

Screen Shot 2016-02-14 at 13.35.31

Konklúzió

A Synology routere nem egy egyszerű termék. Rengeteg beállítással találkozhatunk, és az SRM rendszernek hála ezek között nagyon könnyen navigálunk, és érhető az egész rendszer. Egyetlen negatívumot tudok felhozni, az pedig a megbízhatóság. Az elején rengetegszer problémám volt a Wi-Fi-vel, illetve a magyar fordítás is sokszor még hibás. Azonban ezt a Synology mérnökei folyamatosan javítják és hétről-hétre újabb frissítéseket kapunk, így érdemes a hibákat megírni nekik. Az elmúlt két és fél hónapban számtalanszor frissítettem már a routert, és úgy gondolom, hogy egyre megbízhatóbb a termék. Többek között ezért is vártam eddig ezzel a cikkel.

A leírhatatlan mennyiségű funkció miatt számomra jelenleg egyetlen vetélytársa sincs a routernek, pedig már nem egy termék volt a kezemben, illetve a sebességre sem lehet semmilyen panaszunk. Az iOS és OS X kompatibilitás tökéletes, szinte mindent beállíthatunk, ami fontos, és távolról is elérhetjük a routert, vagy akár mentést is készíthetünk a külső merevlemezre USB-n keresztül.

Ha bárkinek bármi kérdése van ezek után, megpróbálok majd rá válaszolni, de érdemes megnézni a Synology weboldalát először. A router ára 54.300Ft, megvásárolható a SzifonStore-ban! Köszönjük szépen a Synology-nak, hogy tesztelhettük a készüléket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

48 Comments

  1. Gratulálok ! Ez nagyszerű teszt, ilyet kerestem volna mielőtt router vásárlásán törtem a fejem, de nem találtam így más tesztekből kiindulva vettem egy Asus RT-AC68U típusút ,ami szintén nem kutya !

  2. @cabrio01: Azzal sajnos még nem találkoztam, köszi szépen az elismerést, kellett is idő hozzá, meg nem akartam instalbil rendszert ajánlani. Így már bátran ajánlom.

  3. Belehet azt is állítani, h egy csatlakozott eszköz, pl “xyz iPhone” csak és kizárolag 100kb-al tudjon letölteni? És más csatlakozott eszközök meg egyedi letöltési sebességel? Pl jön hozzám 3 ember, és külön beállítom mind a 3 nál a sebességeket? Ez megoldható?

  4. A VPN kliensről van esetleg valami tapasztalat? Támogatja az OpenVPN-t és a selective routingot? Pl. netflix menjen át a VPN-en, de a többi ne.

  5. Nagyon jó a teszt. En is keresek. Igazából nem vagyok megelégedve az AirPort extreme-el.
    A wi-fi az nagyon jó de kábelen egyedüli gép se tud 250nel nagyobb sebességet produkálni egy 500as neten. 🙁 minden variációban próbáltam. 🙁 a nethez adott gagyi routerrel simán kiakad a sebességmérő. 🙁 hozza a plafont. A rohadt drága alma router meg kb. a felet is alig. 🙁

  6. @Put2: Igen erre van megoldás: http://i.imgur.com/tWQYxXz.png

    @Szakács Botond: Sajnos ebbe nem mentem bele még ennyire mélyen, mivel ott Tűzfal szabályokat is fel kell vinni. Ezt már a Synology fórumán valami feszegette, de sztem sokkal egyszerűbb ha írsz nekik egy emailt és megkérdezed. 🙂

    @hujbera: Mert az nem képes rá ezek szerint. 🙁

  7. Esetleg árulhatnátok is… 🙂

  8. @Ricsike: Terveztük, de nem jutottunk el odáig, ezért nincs link.

  9. @admin: Hú, ez szuper.. Annak idején ezt a lehetőséget kerestem.. Közösen fizettük a netet, 1 haverral, csak elszaladt vele a ló.. Éjjel nappal töltöt le, használhatatlan volt a netem.. Akkor ez a beálítás nagyon jól jött volna…

  10. Leszek a balek…de én ha 5GHz-re állítom a routeremet a szokásos 2,4-ről, akkor nem látja a WiFi-t sem az iPhone 6-om, sem a Mac-em.

  11. @DJ Q-Cee: “The solution I just found is to go to About This Mac -> More Info -> System Report -> Network -> Wi-Fi. Under Interfaces, look for supported channels. I had to go into my router settings and make sure I was on a compatible channel. The second I did that, my 5 ghz network showed up and is working perfectly!”

    Apple support:

    Set to: For 802.11n access points, set the 5GHz band to 20 MHz and 40 MHz. For 802.11ac access points, set the 5GHz band to 20 MHz, 40 MHz, and 80 MHz.

  12. @AppleFan:
    Köszi, amint lesz lehetőségem, kipróbálom…és akkor már csak az kérdéses, hogy az iPhone 6 /iPad Air 2 esetében miért nem látom 5GHz esetén?!

  13. szkeptikus leszek de aki stabil gigabites netet akar annak ott a kabel. ha olyan szerencseje van valakinek hogy pl felujitja a lakast erdemes bekabelezni. en megterveztem es a spejzbol bekabeleztem 3 szobat igy a dolozoban az iroasztal es a tvnek stabil gigabites linkje van a netre es nasra. 5gbitnek sajnos nagyon nagy a csillapitasa.

  14. @kchris: Nyilván ha teljesen ki akarod használni, akkor persze kábelezz, csak pl LAN port az új MacBook-okon nem létezik 🙂 Így az AC Wi-Fi-vel a fenti sebesség 69MB/s sztem teljesen rendben van, azzal is leér bármi pillanatok alatt. Így még a kábel sem rondítja a lakást.

  15. 3-4ezerer lehet rendelni usb3-as gigabites csatit nekem van olyan ami usb hub is. ha kabelezve van a lakas a 220 meg a koax mellett a falban akkor nem rondit, de nem ez az altalanos, nekem "szrencsem volt" hogy lakasfelujitas volt kabelcsatornazassal. igazad van amugy, 69mb/s mar sokkal jobb mint amit regen el lehetett erni. ezzel nincs id gond sot, igazad van. engem az zavart mikor filmet neztem olyat ami 15-30gb volt, es mellette mas is forgalmazott wifin, megakadt konnyen.

  16. @kchris: jah igen, de az megint router probléma ugye, ha más is forgalmaz és nem képes ezt rendesen lekezelni. Régebben én is a LAN híve voltam, de akkor még nem voltak értelmes routerek. 🙂

  17. A fix kütyükre egyértelműen kábel. Nincs annál jobb. Tv, Xbox, Apple tv, nas, AirPlay speaker. Hely nem változik. Menjen csak kábelen. es nincs akadas.

  18. @admin

    Elég szomorú hogy az új ac router lanon nem tud teljesíteni. nem olcsó router. Ahogy a neten olvasgattam, sok embernél probléma. Persze meg nem olyan elterjedt az 500-1000net de azért…. Bosszantó.

  19. @hujbera: Nem értelek, 970mbitet produkál LAN-on az nem elég? 🙂

  20. 2het utan eladtam, pedig aztan nalunk Synology eszkoz hegyek vannak, nem voltam megelegedve a teljesitmenyevel, en ennyire nem ajanlom…

  21. Nagyon jo kis routernek tunik es az ara is barati. Tavaly csereltem a routerem mert megadta magat. Akkor ez meg nem volt a piacon ugyhogy Linksys 1900AC lett. Az is nagyon rendben van. A NAS viszont
    Synology es nem cserelnem le semmi masra.

  22. @cabrio01:
    Több, mint egy éve használom én is az Asus 68U-t. A kiemelt funkciók közül nem sokban marad le a Syno routerétől…
    Viszont én használok mellette egy Syno NAS-t is, és ilyen párosításban pedig már verhetetlenek! 🙂

  23. Admin: nekem sajna 250nel többel nem ment LAN on egy Mac Mini vel, hogy csak ő volt a hálón.
    A gagyi routerrel amit a digi adott, rögtön jött az 500. lehet megint neki állok. megnézem mi a bibi.

  24. @hujbera: Frissíts szoftvert, nekem nem volt vele bajom, esetleg LAN kábel csere.

  25. Meg tudná nekem valaki nézni, hogy a PeakHour 3 alkalmazás OS X-en felismeri-e UPnP-vel és jól is mutatja a hálózati forgalmat? Köszönöm!

  26. @diskeeper: Teszteltem és tökéletesen megy. 🙂 Köszi a tippet, érdekes app.

  27. Nincs mit! Én köszönöm, tervezem a vásárlást és már régóta használom a programot, volt egy-két router amivel nem teljesen jól vagy egyáltalán nem is működött de szerencsére akkor nem kell lemondanom róla.

  28. Sziasztok!
    AC-s router szeretnék vásárolni. 3 jelöltem van. A Synology RT1900AC, az AppleAirportExtremeAC és a TP-Link ArcherC9, (vagyD9), nem tom mi a különbség közöttük.
    A Synology azért tetszik, mert szeretem ezt a márkát, de nem tudom, hogy a routere mennyire stabil. Ami az előnye, hogy nagyon sok mindent tud, az nem lenne kihasználva. Van Synology NAS-om, azt nem akarom kiváltani routerrel.
    Az Apple azért tetszik, mert most is az van, csak nem AC-s, hanem N-es. Nagyon tetszik, hogy stabil a Wifi-je sosem volt vele problémám. A negatívum az az, hogy egy alap N-es TP-link, ami töredékébe került, sokat nagyobb távolságra jó. Igaz nagyobb antennákkal, de az Airporton nem lehet cserélni.
    A TP-Link pont ezért tetszik, mert cserélhető az antennája nagyobb teljesítményűre, de tudom mennyire stabil a Wifi-je.
    UPC-s netem van, az a DHCP szerver, a Wifit szeretném 2,4 és 5 GHz-en szétosztani, tehát híd módban használnám. A LAN egy 16-os Gigabites switchel van szétosztva, tehát a vásárolandó routernél a preferencia nem a tudás lenne, hanem az, hogy nagyon stabil legyen a működése, s minél nagyobb területet fedjen le. Vagyis nem a terület nagyságával van gond, hanem 65 cm vastag vályog falak vannak.
    Nem tudom, hogy a Synology-n lehet-e szükség esetén az antennákat nagyobb teljesítményűre cserélni. Az AppleAirportét nem lehet, de nem tudom, hogy mennyivel erősebb a N-eshez képest. A TP-Linken lehet cserélni, de nem tudom mennyire megbízható. 50-60 ezer max a keret. Milyet tanácsoltok számomra?
    Üdv: Jana

  29. A 3G/4G stickel való működésről van valami tapasztalatod?

  30. Milyen programot használtatok a hálózat telítettségének méréséhez?

  31. @pjana72: Hát ez egy nagyon jó kérdés, ha eddig megfelelt az Apple, akkor valóban nem kell több funkció számodra. A Synology jó választás lehet, de szerintem Wi-Fi erősségben nem lesz különbség, maximum sebességben, abban a Synology gyorsabb az Apple-höz képest. TP linkekkel sajnos nincs tapasztalatom, én nem szeretem a márkát sem.

  32. @epstein: Sajnos nem tudtam még olyan sticket szerezni, amit támogat. Android-os telefont nem lehet egyelőre rákötni, pedig az nagyon jó megoldás lenne.

  33. @admin:
    Nagyon szépen köszönöm. Akkor lehet, hogy az lesz, amelyiket olcsóbban sikerül megvenni 🙂

  34. @admin
    Sziasztok,
    Közeljövőben tervezem Synology (ds115j) nas vásárlását. Arra kellene csak, hogy folyamatosan menjen otthon a gép helyett, távolról tudjak “linux iso” fájlokat letölteni. Ezeket pedig dlna segítségével Apple Tv-n megnézni, illteve az egészet elérni iPhoneról vagy iPadről. Ezen kívül fénykép backup.
    A mostani routerem még nem tudja a gigabitet lekezelni, de elérhető lenne ilyen net ahol lakom, később azt is bővíteném.
    Az a kérdésem, hogy egy ilyen routerrel meg tudnám ezeket oldani vagy érdemesebb egy gigabites router + nas kombót venni?
    Köszönöm

  35. @gygabor: Szia!

    A hozzászólásod első részét a Linux iSO fájlok elérése TV-n telefonon, menni fog azzal a NAS-sal probléma nélkül.

    Én azt mondom vedd meg a routert és próbáld ki. Köss rá egy külső HDD-t nézd meg, hogy megfelel-e neked, a fent említett router és NAS közel ugyan azt a sebességet tudja, mivel a külső HDD már USB 3-mon csatlakozik routerhez.

    Mivel router amúgy is kell a gbites nethez, ezért kezdj ezzel. Köss rá csak egy 120GB-os vinyót külső házzal nézd meg hogy megfelel-e az elvárásaidnak, de szerintem meg fog felelni. Ha még sem, és több funkciót szeretnél, akkor pedig veszel mellé NAS-t a router így is úgy is kell. 🙂

  36. @admin: Köszönöm a segítséget!

  37. Halihó, a napokban beruháztam a kicsikére, de van egy problémám, hátha nálarok van a megoldás… DIGI net van otthon és a DIGI-s régi routerrel PPPoE-n keresztül megy a net. Ha a Synoval akarok netezni, egyszerűen nem jön létre kapcsolat. Ugyan azt a felhasználónevet és jelszót használom (evidens) de mindig elszáll “A PPPoE kapcsolat létrehozása nem sikerült” szöveggel.
    Valami ötlet esetleg?
    Köszi előre is!

  38. @sirelancelot: Érdemes a Synology-nak írni közvetlenül a routerről, kérni fogják majd a logokat, gondolom a router frissítve van, esetleg próbálj meg resetelni és megint frissíteni.

  39. Sziasztok!
    Én is gondolkozom egy Router cserén!
    Nekem a megbízhatóság a fontos! Van két Synology Nas-om és nagyon megvagyok vele elégedve!
    A menyasszonyom otthonrol dolgozik és nem akadozhat a net! Azon is gondolkoztam, hogy két külömböző szolgáltatótól beköttetek nete! Ha jól olvastam ez a Router tud 1 wan és 1 Lan porton kezelni két külömböző netet és ha probléma van átadja a másikra illetve terhelést is szét oszt!
    Olyan kérédsem van hogy valaki tesztelt már esetleg ilyet, hogy működik?
    Előre is köszi a válaszokat!

  40. @Szilárd Nagy: Szia!

    Sajnos ezt még nem tudtam élesben tesztelni, de minden bizonnyal működik, fórumokon nem találtam olyat, aki erre panaszkodott volna.

  41. Hello!

    Sikerult a Time Capsule-t egy halozaton belul osszekapcsolni a Synology RT1900ac routerrel?

    Nezhetoek a TC-n levo filmek tovabbra is?

    Gondoltam, hogy a Synology fogadna az internet szolgaltato kabelet es TC-t felvinnem az emeletre, mert odaig mar nem igazan er el a wifi jel.

    Felepitheto egy ilyen helyi halozat?

    Elore is koszonom a valaszokat!

  42. @maxi: Persze, működik, én csak a TimeMachine-ra használom és a TimeCapsule-nél ki van kapcsolva a DHCP és csak szimplán kábellel összekötöttem. Gondolom simán lehet saját Wi-Fi-t csinálni az emeleten és akkor ugyan úgy ott is lesz Wi-Fi-d.

  43. @admin: @admin: koszi a valaszodat!

    Megveszem a synology-t, aztan jelentkeznek konkret kerdesekkel a tobb routert tartalmazo halozat bellitasaival kapcsolatban, ha lehet.

    Meg sosem volt komplexebb halozatom.

    Lehet, a nappaliban akkor osszekotom a synology-t a TC-vel es az emeletre teszek egy regebbi tp-linket a fenti wifi kiszolgalashoz, azok ugyis ott vannak dobozban.

    Probaltad, hogy a synology torrent letoltest tarolhatod egybol a TC-re?

    Egyidoben a synology kiszolgal egy kulso usb 3.0 hdd-t es egy pl. 64 gb sd kartyat is? Van jo tanacs a kulso hdd kivalasztasahoz?

    Tud ftps protokolon keresztul is tolteni a synology?

    Van esetleg jo beszerzesi forras az RT1900ac-hez?

  44. @maxi: Sztem a TPLINK nem a legjobb megoldás, tuti azzal csak rontasz, meg a Syno és a TimeCapsule is képes AC hálózatra az olcsóbb TPLINKek nem.

    Egyből nem fog menni a TC-re, csak a HDD-re, amit rákötsz a Synora. Sztem probléma nélkül kiszolgál SD kártyát és HDD-t bár ezt még nem próbáltam.

    FTPS-re sem tudom a választ, de sztem azt is támogat.

    RT1900 sztem mindenhol egységes áron van, tehát nem lesz nagy különbség.

  45. @admin: Hello!

    Sikerult beszerezni a Synology routert es jelen van a TimeCapsule.

    Amiben a segitsegeteket kernem:

    adott egy UPC ConnectBox-on keresztul erkezo net es egy garazs,iroda+2 tovabbi szint eletter, ahol ugyanazzal az SSID-vel szeretnem hasznalni a wifit.

    Fizikailag a nappali szintrol cat6 kabellel utp kabel az emeletre es a garazs szintre.

    Szeretnem a halozaton belul mindenhonnan latni SmartTv, WD TV, Apple Tv-n a TimeCapsule-n levo filmet,zenet, valamint a Synologyhoz kapcsolt kulso hdd-n levo media anyagokat is es az iroda, garazs szinten is mukodjon a Wifi.

    Mikeppen kene osszekonfiguralni ezeket az eszkozoket?

    P.S.: Van meg egy dvr is a rendszerben, amin keresztul a sajat halozaton kivulrol kell tudni latni az elo kamerakepet vagy rogzitett reszeket.

  46. Nagyon jó a teszt, gratulál. A router tényleg szuper, lecseréltem az AirPort extreme routeremet.
    Azonban más is találkozott olyan jelenséggel, hogy a wi-fihez nehezen csatlakozik a MacBook pro?
    5ghz wi-fi hálózat-ráébresztett után sok idő eltelik mire megtalálja, pedig itt van mellettem a router.

  47. @bertapeti: igen, ez előfordul. valószínűleg a macOS hibája, mert korábban nem volt ezzel gond.


Add a Comment