fbpx Skip to content

Handrás írt az elmúlt pár napban egy posztot azzal kapcsolatban, hogy milyen könnyedén költözött át a régi AirPort Express-ről az újra. Körülbelül 1 éve használom már az Apple Time Capsule termékét, így azt hiszem, itt az ideje, hogy itt a Szifonon is legyen erről bejegyzés.

IMG_2933

Miért döntöttem a drágább Apple termék mellett?

Mióta Mac termékem van, azóta szemezek ezzel az eszközzel, de sose vitt rá a lélek, hogy ennyi pénzt elköltsek rá. Így “múlt év” karácsonykor, tehát 2012 végén úgy gondoltam, vásárolok egy NAS-t. Kinéztem egy 40.000Ft-os D-link terméket az Extreme Digitalban, ami LAN-on keresztül csatlakozott az eddigi TP-link routeremhez. Végeredményben remekül működött addig, ameddig nem szerettem volna komolyan használni. Egyrészt valami egyedi Debian Linux futott rajta, így az akkor frissen megjelent OS X nem tudott vele kommunikálni, így noha készítettem Time Machine mentést, de az időként hibás lett és utána elölről kezdte a rendszer.

Nyilván nem így kellett (volna) működnie, olykor lassabb is volt, így végül fogtam és januárban visszavittem, hogy ez egy sz@r. A srácokkal sikerült megértetnem, hogy nem pénzt szeretnék vissza, hanem inkább még 40.000Ft-ot beleraknék és vásárolnék egy 2TB-os TimeCapsule-t. Igen, itt döntöttem úgy, hogy megpróbálom az Apple termékét. Nyilván 2 részletben kicsit kényelmesebb volt nekem is, illetve alternatív változatként még a SYNOLOGY terméket gondoltam, ami ugyancsak helyes döntés lett volna, de nekem akkoriban nem kellett annyi “extra”.

Éles helyzetben a második generációs Apple Time Capsule

Tehát 2013 elején kezdtem el használni a Time Capsule-t, ami már a bekapcsolása után tökéletesen működött. Nem akadt, nem fagyott le, nem ment el a jel, mentett rendesen és gyors is volt. Az összes igényemet kielégítette, mely abból állt hogy mentsen, amikor én kérem és kellően gyors legyen, valamint működjön.

Itt jön képbe az 5GHz, ami akkoriban kezdett egyre jobban elterjedni. Mivel ez a generáció már élből tudta, és az iPhone 5 készülékem is működött 5GHz-en, így áttértem erre. Abba nem akarok belemenni mit jelent az 5GHz-es WiFi, leegyszerűsítve gyakorlatilag fele akkora távolságban dupla akkora sebességre képes. Tehát ha neked 120Mbites neted van, akkor az 5-8MB/s helyett simán mehet akár 11-12MB/s sebességgel is, persze ez merőben függ az aktuális szolgáltatástól és a számítógépedtől.

Mentés a Time Capsule-re. Mivel az 5GHz-es N-es wifit használtam és leginkább egy szobában volt a 2 eszköz, remekül tudtam menteni WiFi-n keresztül megfelelő sebességgel. Ez durván 10-15MB/s sebességet jelent, így ki lehet számolni, hogy mennyi időbe kerül mondjuk 1-1 filmet vagy nagyobb tartalmat átmásolni a 2TB-ra. Minden vezeték nélkül működött és megbízhatóan. Mivel SAMBA és afp servert is képes kezelni, így saját magad is használhatod a tárhelyet, valamint más termék is be tudja húzni róla a filmeket vagy bármit.

IMG_0644

2012 első negyedévében eladtam a régi Mac-emet és sikerült egy 15-ös Retina MacBook Pro-t vásárolni. Mivel a 256GB-os SSD-n szinte csak az alkalmazások vagy aktuális dolgaim fértek el, még jobban örültem a WiFi-s kapcsolatnak, tényleg nem kellett külső vinyókat vagy pendrive-okat használnom: hazajöttem, megnyitottam az iTunes adatbázist a Time Capsule-ről, elindítottam az Aperture-t, behúztam az adatbázist ugyancsak a TC-ről, minden működött és elég helyem is volt. Nyilván az újabb technológiának hála most már szépen 15MB/s sebességgel tudtam másolni rá és olvasni róla.

Szeretnék még visszatérni az 5GHz-es tartományra egy pillanatra. Akinek lehetősége van, mindenképp cserélje a routerét egy újabb változatra, ami támogatja ezt, mivel az 5GHz egy másik tartomány, így nem fog keveredni a 2.4GHz-en lévő WiFi-kkel. Manapság már minden háztartásban van WiFi, így túltelítődnek a csatornák, amiket ugyan lehet szkennelni, javítani, de az 5GHz még lényegesen ritkább és emiatt sokkal gyorsabb, mint a 2.4GHz. Nézzetek ennek utána.

Új, gyorsabb AC hálózatot támogató Time Capsule

2013 végén, szeptemberben cseréltem a Retina MacBookom egy újabbra. Minimális költséggel járt, így mindenképp megérte számomra. Az új gép már támogatja az új AC szabványt, tehát a még gyorsabb n-es Wi-Fi-t. Ekkor gondolkoztam el, hogy cserélni kéne a Time Capsule-t is. Mivel még az előzőre is volt garancia, felraktam egy hirdetést: ha elmegy megfelelő áron, akkor rakok bele pénzt és cserélek az újra, ha nem, akkor nem. Annyira nem izgatott fel, de azért mégis, mert sokkal nagyobb sebességet kínált az új TC.

Az új AC Wi-Fi természetesen ismét 5GHz-en érhető el, így ez a tartomány még gyorsabb lett. A Plastik.hu-n Angelday szépen leírja, hogy mi a marketing és a valós sebesség:

apple_theoretical_peak_speeds

Az apró betű ezt írja: “Based on theoretical peak speeds. Actual speeds will be lower.” A 450 mbps sebesség egyébként 56,25 Megabyte / sec-nek, az 1300 mbps pedig 162,5 MB / sec-nek felel meg.

A MacBook Pro n-es Wi-Fi-s gépemen egy 4,28 GB méretű Linux ISO fájlt az 5GHz-es vezeték nélküli hálózaton 304 másodpercig tartott átmásolni, ami 14 Megabyte / sec adatátvitelnek felel meg (és ez nem MiB, Mebibyte!). Egy új Air ac Wi-Fi tesztgépen ugyanez a művelet 190 másodpercig tartott, ami 22,5 MB / sec átlagos adatátvitel volt. A teszt teljesen életszerű volt, az íróasztalomról futtattam őket, nem léptem ki a Mailből, chatből stb. eFi is megnézte, nála eggyel régebbi AirPort Extreme-re kötött külső lemezre 12 MB / sec volt a másolás.

Az Apple állítása szerint 2,8-szor gyorsabb az elméleti maximum, az én egyáltalán nem professzionális tesztemben pedig az jött vissza, hogy 1,6-szor gyorsabb. Ettől függetlenül jelentős, egy nagyobb másolás 5 perc helyett 3 percig tart. Ez a különbség.

Használatban az új Apple Time Capsule

Lassan 3 hónapja használom az új TC-t, így azt hiszem, erről is tudok már véleményt formálni. Az ac wifi tényleg gyorsabb, valóban 2x akkora sebességre képes, mint a sima n-es 5GHz-es. Tehát megdupláztam a Wi-Fi sebességét itthon, olykor nagy fájlok esetén akár 30MB/s sebességgel is tudok másolni, így már azt kell mondjam, elég. Mivel az új eszközben már a legújabb technikai vívmányok vannak, így az egyidejű kétsávos megoldásnak hála az apróbb fájlok is gyorsabban mennek át, gyorsabban kommunikálok a rendszerrel. Például a 600GB-os Aperture adatbázisomon is gyorsabban betöltődik és gyorsabban exportálok is.

Az AirPort Time Capsule nemcsak egy vezeték nélkül elérhető merevlemez, hanem egy teljes felszereltségű, 802.11ac technológiát támogató Wi-Fi bázisállomás is egyben. Az új verzióval akár 1,3 Gb/s-os adatátviteli sebességet is elérhetsz – megtriplázva a korábbi, 802.11n szabvány sebességét. Vagyis akár háromszor gyorsabb lehet a Wi‑Fi. A csatornák sávszélességének is a dupláját kapod. A 80 MHz-es csatornák nagyobb teret adnak, több adatot tudnak továbbítani, így minden korábbinál gyorsabb lesz az átvitel. Az AirPort Time Capsule a 802.11a/b/g/n szabványú eszközöknek is az elérhető leggyorsabb kapcsolatot biztosítja. Az már csak rajtad múlik, hogy miként használod ki az így nyert gyorsaságot.

Az AirPort Time Capsule egyidejű kétsávos Wi-Fi kapcsolatot biztosít 802.11ac technológiával. Ez annyit tesz, hogy egy időben képes az adatátvitelre a 2,4 és az 5 GHz-es frekvencián. Tehát a különböző sávok használatát támogató vezeték nélküli eszközök automatikusan a legkedvezőbb elérhető sávhoz csatlakozhatnak majd, így a lehető legjobb teljesítményt érheted el.

Screen Shot 2014-01-11 at 14.16.54

A 802.11ac technológia intelligens és hatékony nyalábformáló antennasorral társul. A legtöbb bázisállomás antennái azonos, állandó erősségű Wi-Fi jelet sugároznak minden irányba. A nyalábformáló antennasor okosabb ennél. Tudja, hogy hol van 802.11ac-kompatibilis eszköz a hálózaton, és az AirPort Time Capsule erre az eszközre irányítja a jelet. Ettől erősebb, tisztább, gyorsabb a Wi‑Fi jel. (Forrás: apple.hu)

Tehát az ac valóban egy fejlődés, amennyiben lehetőséget látsz arra, hogy ac-s routert vagy TC-t vásárolj, mindenképp ezt ajánlom. Visszatérve az új TC-re, a benne lévő HDD hangosabb lett. Ezt ellensúlyozza az új rendszer, ami vékonyabb, és az antenna sokkal erősebb, mint a régi változatban. Azt vettem észre, hogy amikor csak lehet, leáll a benne lévő HDD, így nyilván hosszabb életű lesz a benne lévő tárhely, azonban ha valamit szeretnék elérni, meg kell várni, hogy felpörögjön. Ez néha dühítő, de inkább legyen megbízható, mintsem rossz.

Screen Shot 2014-01-11 at 14.15.13

Összességében az Apple Time Capsule egy remek választás, nyilván pénztárcától is függ, hogy az ember megengedheti-e. Igazság szerint ilyen ár/érték kategóriában már komoly NAS servereket is lehet vásárolni, de mindenki saját maga döntse el, kell-e neki router, vagy csak egy NAS és így tovább. A Time Capsule, ahogy az összes Apple termék nem all-in-one router, tehát számos olyan megoldást, ami máshol alap, nem fogsz megtalálni. Nincs benne QOS, nincsenek benne különböző extra beállítások. A létező legegyszerűbb szoftver van rajta, azonban tudja a port forwardot, és a hasonló alap dolgokat. Time Capsule 3TB-os változatot az iSTYLE-ban találsz, illetve olcsóbban a 2TB-os változatot ugyan csak itt veheted meg.

Olvasd el a hozzászólásokat is

41 Comments

  1. Mi akkor vettük meg, amikor elegünk lett a T IPTV-hez adott csodájából, mint wifi hotspot. 3 Macnek a mentéseit tárolja és wifin kiszolgál egy időben általában min. 4 eszközt, de van, hogy sokkal többet és nincs vele gond. Csak ajánlani tudom én is!
    Ennyi pénzért persze lehet kapni ennél sokkal durvább Cisco vagy bármilyen más routert is, de ha valaki két kattintásból szeretne wifit és a Mac mentéseit is rajta tárolná, akkor ez nagyon jó választás!

    (persze az igazi vizsga akkor jön, amikor véletelenül tényleg szükség van a TM mentésre 😀 )

  2. SYNCOLOGY -> SYNOLOGY

  3. Ennyiért lehetne benne RAID 1 is. 🙁

  4. @micro: @micro: köszi javítom, igen azt én is hiányolom :/

  5. Már régóta szemezek az ac-s AirPort Extreme-mel, de félek, hogy csalódnom kell, ezért megkérdezem, hogy ennek az iDő Kapszulának mekkora a hatótávolsága, esetleg ha falak is vannak, mennyire fogják vissza a teljesítményt.

  6. @janoo: Az 5GHz-nek nem barátja a fal. Tehát 1-2 fal már teljesen leredukálja a kapcsolatot, neki nyílt térre van szüksége, azonban ha ezt megkapja 100%-os sebességgel működik.

    A 2.4Ghz és az N-es wifi teljesen más tészta, ott nyilván nem fog probléma lenni, ha falak vannak, de akkor meg felesleges az ac.

  7. Most van egy 54Mbs-os TP-Link g-s, vagy n-es Routerem ami nagyon lassú, ha streem-elni, tükrözni kell vele, ez már kb 5 éves.
    2 éve vettem egy újabbat az már valamivel gyorsabb volt de a földszinten már a többi készülék sokszor eldobta a jelet, így vissza szereltem a régit. Már nagyon kényelmetlen, ezért gondoltam, hogy le kellene cserélni, de ha ennél nem jobb az új minden szemszögből akkor nem cserélem le a régit. Nyilván a sebességet nem nehéz túlszárnyalni, de a hatótávolságot, jelerősséget nem annyira biztos.
    Igazából szinte biztos vagyok benne, hogy sokkal jobb lenne az AirPort, de ilyen összegű vásárlásnál azért jobb egy kicsit utána kérdezni. Nem akarok úgy járni mint legutóbb.

  8. Jo lett a cikk, tetszik.
    Lenne egy kerdesem. A tc tudja a blueray filmeket is streamelni a tv re mac minin keresztul? Nekem ilyenre is kene, de elsodlegesen az adataimat,kepek, stb.tarolni!

  9. Az Istyle-os link biztos jó? Ennyiért rohanok megvenni a 3TB-os változatot…

  10. Nem hangzik rosszul a dolog, bár tényleg eléggé mélyre kell hozzá nyúlni…
    Viszont a cikkben meglepett, hogy nincs egy link berakva egy olyan megbizható cikkről, ami az 5ghz és a 2,4ghz közötti eltéréseket taglalja. Ez a nézz utána dolog furán hangzik.

  11. @Dj Dumbledore: Azért mert mélyebben nem érdekelt a technikai része. Tudom hogy más tartományom működnek. Tudom, hogy a 2.4 több channel között mozog, és egy panelnál vagy egy belvárosban már szinte az összes le van terhelve, tehát ha még ki is szeretnéd forgalmazni a 2.4 adta lehetőségeket, nem fog menni. Tudom hogy az 5GHz körülbelül mire képes, amit le is írtam.

    Mit szeretnél még tudni? 🙂

  12. @bagyula71: Félre linkeltem, javítva.

  13. Nálam T-s adsl net van ip telefonnal. A kapott modem igen sz*r, az lenne a kérdésem, hogy ez a cucc modem és router is egyben? Meg ha vennék ilyet az ip telefont el kéne felejteni? Bocsi ha nagyon laikus a kérdés 🙂

  14. Ezen tárol tartalmat elérhetem akár ipad-el és iphone-al is a lakásban? Vagy hogyan kell elképzelni?

  15. Szerintem ennyi pénzt nem ér meg! Én most fogom visszavinni a 3TB-s AirPort Time Capsule-t, és veszek helyette egy nast. A wifit nem éreztem jobbnak mint a már meglévőnek a wifijét. A 3 TB tárhely nem alkalmas másra mint adat tárolásra és biztonsági mentésre. Ezt csak azért írom le, ha netán valaki azért szeretné megvenni hogy zenét, photot, filmet tároljon rajta és azokat valamilyen multimédias eszközön lejátsza, az ne ezt a cuccot vegye mert ez arra nem alkalmas.
    Ez tökéletes arra amire ki lett találva, azaz biztonsági mentésekre!
    Vásárlásnál viszont erre nem figyelmeztetnek, többnyire a boltban lévő eladók sem tudják, csak amikor használni akarod otthon döbbensz rá hogy ez nem egészen az aminek hitted.

  16. @takeap: Igen működik velük is, mivel a T-home router szerepét átveszi adott esetben, nekem is T-home van itthon és megy a TV ugyan úgy.

    @expa: Tárol tartalmat adott esetben, de ehhez az iPhone-ra/iPad-re is kell alkalmazás ami támogatj a SAMBA vagy AFP szervereket.

  17. -ezen tárolt-, akart lenni 🙂 Köszi a választ!

  18. @dudee91: Tudja, de azért a BR 50GB-os tartalmakat kellő sebességgel már necces. BR filmet még nem streameltem, a többit igen.

  19. @emerigo: Szerintem nem látod teljesen át a dolgot. Amennyiben fut a SAMBA vagy az AFP server simán bármilyen eszköz látja és ha megfelelő a sebesség tökéletesen le is streameli.

  20. koszonom a valaszt, akkor mindenkeppen beruhazok majd egyre, csak jo lenne, ha kicsit lejjebb menne az ara. Meg azt kell eldonteni, hogy majd 2 tb, vagy 3tb keljen. Lehet jobb megvenni a nagyobbat es akkor utanna nincsen mar gond vele.

  21. @dudee91: Ennyi pénzért már vehetsz egy Synology NAS-t 2x3TB tárhellyel és RAID 1-gyel.
    Szerintem sokkal jobban megéri, az adatbiztonság és az extra szolgáltatások miatt.

  22. @micro: Mutatsz egy linket hol tud ilyet venni itthon, garanciával? Csak kíváncsiságból nem kötekedésből.

  23. @micro:
    Amúgy lehet kb 5%-kal olcsóbban is találni, de azt tudom, hogy itt rendes garit adnak és a synology is elfogadja a forgalmazót, így lehet ingyen regelni a magyar fórumukra, ahol nem csak a közösség, de felkészült személyzet is segít.

    Amivel kevesebbet tud ez a szett a TC-nél, az a router rész, de NAS-ként meg sokkal több szolgáltatást nyújt.

  24. @micro: okés elfogadom 🙂 Amúgy tényleg kíváncsi voltam mert tényleg a cynology-t tartom elfogadható alternatívának, persze ettől függetlenül még nem lesz ac-s wifis a lakásban, de lesz egy megbízható NAS-od, amit lassabban érsz el.

    Tényleg azon múlik mit szeretne az ember, mi a fontosabb neki.

  25. Mondjuk NAS-t nem WiFin hanem Gigabiten használunk 🙂

  26. @ef-dani: Persze mert az a leggyorsabb.

  27. Egy pár éve én is gondolkodom egy központi adattárolási megoldáson. De még nem jöttem rá mi lenne az igazi. Lenne pár elvárásom, csak nem tudom műszaki nyelvre lefordítani. Fontos a biztonság. Ezt a felhő szolgáltatók nyújtják leginkább, de valamelyik raid is elég lenne. Előny, ha egyszerű, mint a faék. A sok kábel is bonyolult, de vezetékek nélkül viszont a beállítások igénylik a nagyobb szakértelmet. Bár ennél fontosabb, hogy minden eszközről el tudjam érni. Mondjuk az sem baj, ha távolról is hozzáférek. Azzal meg lehetne spórolni pl iPhone/iPad vásárlásnál az extra tárhely költségét.

  28. Valahogy akkor is az Apple-hoz huz a szivem.Nalam a mac mininek,az ipadnek, es a 2 telefonnak kene, ezert is akarom. Gondolkozdtam a nasban,de valahogy nem. Biztonsagi menteskent, filmek kepek adatok tarolasa lenne az elsodleges.Filmek streamelesere is mert lassu a kulso hdd ami ra van kotve a gepre. Ertem amit sokan irnak, de valahogy megbizhatobnak tunik.

  29. Sziasztok olvasgatom a komenteket én 4 éve használom a TC 2generáciot az nem igaz hogy csak adat mentésre alkalmas én pl arrol torentézek és apple Tv vel a filmeket is el érem rola a képeket igaz ehez kell egy kis trük is és minden eszközömel komunikál és csak program kérdése hogy iphonrol vagy ipadrol el lehesen érni pl Buzz Play-er 1.99euro.Söt ugy halotam hogy ha apple tv 3 mas generácioval használnám 3D filmeket is könyedén lehet nézni wifin keresztül! Én minden féle képen váltok az ujj generácios TC re.Köszönöm a ciket nagyon tetszet
    TC, Apple tv vel kombinálva sokmindenre ki lehet használni !

  30. Sziasztok. Én nem biztonásgi mentést szeretnék végrehajtani, hanem filmeket rámásolni és hálózati médialejátszóval nézni. Hogyan lehetséges ez?

  31. @ergo: finder segítségével bármikor rátudsz másolni bármit.

  32. Sajnos nem! Az alábbi hibaüzenetet kapom:
    “A(z) „AirPort Time Capsule“ módosításához meg kell adnia egy adminisztrátor nevét és jelszavát.
    A fájl másolásához kattintson a feljogosítás gombra. ” Ezt le lehet okézni és ennyi…

  33. @ergo: nincs feljogosítás gomb, ahol megadod a felhasználónevet és a jelszót? a Mac-en lévő felhasználói fiókodnak van jelszava?

  34. @Jadeye: Nincs, legalábbis nem találok…
    Igen, annak van jelszava.

  35. Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek a segítséget, így már sikerült!

  36. Sziasztok,

    Nekem olyan problémám van ezzel az eszközzel, hogy valamiért a WAN-portja lassú. Router nélkül 900+ MB-et mérek a speed testen a routeren keresztül max 250. Elvileg ez gigabites wan-al rendelkezik.
    Nem tudjátok mi lehet a gond? (DIGI optikai nettel használom)

    Köszi!

  37. @djsomi:

    …a lassulást okozhatja:
    – hálózati kártya (4S -es iPhone soha nem fog úgy komunikálni, mint a legújabb MacBook)
    – a felhasznált kábel (1 Gb átvitelére alkalmas kábel kell aminek mindkét végén 8 bekötés él, azaz 4 pár)
    – maga a Wi-Fi is eleve sebességcsökkenést okoz, ha pedig esetleg két routerod van ún. hamis hídba kötve, ott pedig már hatványozva jelentkezik minden

    Wi-Fi -n keresztül soha nem érheted el azt a sebességet, mintha a gépedet a megfelelő kábellel egyenesen a modemhez kötöd!

    Magának a routernek is támogatnia kell ezt a sebességet, régebbi generáció szóba sem jöhet!

    PS: …hirtelen ennyi jutott eszembe, lehet segít…

  38. @A hun: utóiratot papíron, egy már megírt levél végén, az aláírás után szoktak használni. egy hozzászólás esetén konkrétan semmi értelme nincs. ha valami még eszedbe jut, és még nem küldted el a hozzászólást, akkor egyszerűen beleírod, és az nem utóirat. ha elküldted, akkor meg új hozzászólásban leírod.


Add a Comment