fbpx Skip to content

Régóta gondolkoztam már azon, hogy kellene itthonra valami közös tárolóhely, ahová el lehet tenni a fontosabb dolgokat, családi fotókat, videókat, vagy a megvásárolt filmeket – és emellett még biztonsági mentést is lehetne rá készíteni a számítógépekről.

QNAP-TS-431-01

Almás környezetben adná magát a Time Capsule, ami hálózati tárhelyként is funkcionál amellett, hogy nyilván Time Machine mentések is tárolhatóak rajta. A Time Capsule arra teljesen jó, amire az Apple kitalálta, de arra mégsem, amire egy idő után szükség lehet otthon, vagy pláne egy irodán belül. Ezért marad valami NAS, amikből persze egyre több féle van, így nem könnyű a választás. Kezdjük a belépő szinttel.

Miért nem a Time Capsule?

Nekem elsősorban két gondom van az Apple Time Capsule-jével. Az egyik, hogy csak egy HDD van benne, így ha ne adj Isten az meghibásodna, akkor az adatainknak várhatóan búcsút is inthetünk, mert a Kürt Zrt. adat-visszaállítási szolgáltatásai azért nem sokunknak férnek bele a pénztárcájába. Persze ha lehetőség lenne egy második merevlemez behelyezésére, és így RAID-1 használatával tükrözni az adatokat, az sokat segítene az adatok biztonsága érdekében.

A második dolog, hogy a Time Capsule (ami ráadásul egyben router is) mentésre és hálózati meghajtónak ugyan tökéletes lehet, de hiába tárolunk rajta többféle médiát, azokat nem feltétlen fogjuk tudni más eszközön, így mondjuk az új Apple TV-n megnézni. Médiaszerverként, főleg nem Apple-formátumú fájlok elérhetővé tételére tehát nem használható.

Így a kézenfekvő megoldás egy NAS, karöltve egy azon futó Plex szerverrel – ha viszont a Time Capsule által nyújtott mentési lehetőségekre is szükségünk lenne, akkor már nem is olyan egyszerű a választás.

Miért inkább egy NAS?

Noha a Time Capsule-lel ellentétben a NAS mellé még külön meg kell vásároljuk a szükséges adattároló(ka)t, mégis épp ez ad lehetőséget arra, hogy akár sokkal több tárhely álljon rendelkezésünkre. Ezen túl a tárhely-kapacitást később is bármikor bővíthetjük új adattároló behelyezésével, vagy meglévő cseréjével.

QNAP TS-x31

A QNAP TS-x31-es termékcsaládja igazából 3 terméket takar: a TS-131-be 1db, a TS-231-be 2db, a TS-431-be pedig 4db 3,5″ és 2,5″-es, SATA 6/3 Gbps csatolófelületű adattároló tehető, amelyek akár menet közben is cserélhetőek a hot-swap fiókoknak köszönhetően.

QNAP-TS-431-02

A készülékeket 1,2 GHz-es, kétmagos Freescale ARM Cortex-A9 SoC hajtja meg, amit 512MB DDR3L memória és az 512MB-os eMMC belső tárolóhely egészít ki. Ezeken túl két darab USB 3.0-s port, eSATA csatlakozó, továbbá gigabites Ethernet port kapott helyet a NAS-on. Az Ethernet portból a két- és négyrekeszes modellekre kettő is jutott, aminek köszönhetően az ehhez kapcsolódó szolgáltatások, így például a dual IP, link aggregation, hibatűrés is elérhető. A NAS-ok hűtéséről pedig 5, 7 illetve 12 centiméteres ventilátorok gondoskodnak, a fogyasztása pedig 33.75W körül alakul.

QNAP-TS-431-03

A TS-x31-es modellt UTP-kábellel tudjuk a routerünkhöz csatlakoztatni.

Fontosabb tulajdonságai:

  • Hot Swap támogatás
  • Fogyasztás: 33.75W
  • Külső táp: 90W, 100-240V
  • RAID támogatás: Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5 + spare
  • Operációs rendszer: QTS 4.2 (embedded Linux)
  • Belső fájlrendszer: EXT4
  • Külső fájlrendszer: EXT4, EXT3, NTFS, FAT32, HFS+
  • TCP/IP: IPv4 & IPv6
  • Hálózati protokollok: CIFS/SMB, AFP(v3.3), NFS(v3), FTP, FTPS, SFTP, TFTP, HTTP(S), Telnet, SSH, iSCSI, SNMP, SMTP, SMSC
  • DHCP kliens, DHCP szerver, NTP szerver, UPnP és Bonjour támogatás
  • USB Wi-Fi adapter támogatás: 802.11 ac/a/b/g/n
  • Titkosítás: AES 256-bit
  • FTP szerver: SSL/TLS, FXP
  • Támogatott felhő tárhelyek: Amazon S3, Amazon Glacier, WebDAV, Microsoft Azure, Open Stack, Google Drive
  • Több mint 2700 IP kamera típus támogatása, csatlakoztatható kamerák: max. 8 db (2 db ingyenesen)
  • Támogatott audio formátumok (MusicStation): AIFF, APE, FLAC, M4A, M4A Apple Lossless (ALAC), MP3, Ogg Vorbis, WAV (PCM, LPCM),WMA, WMA PRO, WMA VBR
  • Támogatott audio formátumok (DLNA): AIFF, APE, DSD (DSF, DFF), FLAC, M4A, M4A Apple Lossless (ALAC), MP3, Ogg Vorbis, WAV (PCM, LPCM), WMA, WMA PRO, WMA VBR

A NAS egyébként eléggé halk, összesen csak a HDD-k működése termel némi zajt, de nem zavaró. A ventilátort még sosem hallottam benne hangosra felpörögni.

RAID és hardveres titkosítás

Bármely adattároló esetén elmondható, hogy noha azok egyre megbízhatóbbak, a sors iróniájaként az adatvesztés jellemzően mégis mindig akkor történik meg, amikor nincs biztonsági másolatunk az elveszett adatokról. Ezért érdemes lehet több adathordozót használni, és azokat RAID segítségével összefűzni. Ehhez legalább kettő lemez szükséges, így a TS-231 vagy a TS-431 esetén elérhető, a TS-131 esetén tehát nem.

Ezen túl érdemes lehet kifejezetten NAS-hoz szánt HDD-t választani, mert azok mechanikai felépítését a gyártók épp a 24/7 típusú használathoz optimalizálták. Én például 2db 1TB-os WD Red lemezt tettem bele a TS-431-be.

Két lemez használatakor a RAID 0 és a RAID 1 közül választhatunk, ebből az adatbiztonság szempontjából a RAID 1 a jobb megoldás, mert az gyakorlatilag tükrözi az első lemez tartalmát a másodikra – ezzel viszont a két 1TB-os lemez esetén a felhasználható hely 2TB helyett csak 1TB lesz a tükrözés miatt.

A RAID 1 eljárás alapja az adatok tükrözése (disk mirroring), azaz az információk egyidejű tárolása a tömb minden elemén. A kapott logikai lemez a tömb legkisebb elemével lesz egyenlő méretű.

RAID-1

Az adatok olvasása párhuzamosan történik a diszkekről, felgyorsítván az olvasás sebességét; az írás normál sebességgel, párhuzamosan történik a meghajtókon. Az eljárás igen jó hibavédelmet biztosít, bármely meghajtó meghibásodása esetén folytatódhat a működés. A RAID 1 önmagában nem használja a csíkokra bontás módszerét. (Forrás: wikipedia)

Ha már egy központi helyen tároljuk az adatainkat, szintén fontos lehet azok titkosítása, amire a TS-x31 esetén AES 256-bites titkosítást használhatunk. Érdemes megjegyezni, hogy a kötet titkosításának használata viszont jelentősen csökkenti a fájlműveletek sebességét, azonban ez átlagos használat közben nem lesz annyira érezhető (kivétel persze ha rendszeresen másolunk oda-vissza nagy méretű fájlokat, és gigabites sebességgel csatlakoznánk a NAS-hoz):

QNAP-TS-431-adatatvitel QNAP-TS-431-titkositas

Javasolt egyébként egy kellően bonyolult jelszót megadni – amelyet a NAS minden újraindításakor mi magunk írunk be a kötet titkosításának feloldásához. Ha ugyanis elmentjük a jelszót, akkor ha adott esetben a NAS-t is meglovasítja valaki, hozzáférhet az adatainkhoz is. A bonyolult jelszó tárolásához használhatjuk például a 1Password-öt, ahonnan egyszerűen kimásolhatjuk ilyenkor a jelszót, és beilleszthetjük azt a kötet zárolásának feloldásához.

QTS 4.2

A QNAP által gyártott NAS eszközökön a QTS névre keresztelt, Linux-alapú rendszer fut. Ennek legújabb verziója a 4.2-es, ami októberben vált elérhetővé, és azóta már a harmadik build jelent meg belőle. A NAS firmware-je természetesen frissíthető annak beállításaiban is, tehát OTA módon – ugyanakkor az OTA frissítés jellemzően mindig pár nappal később jelenik meg, mint ahogyan a firmware elérhetővé válik a QNAP oldalán a letöltések között.

QTS-4.2

A NAS felületére bejelentkezve alapértelmezetten a Vezérlőpult, a Video Station, File Station, Biztonsági másolatkezelő, myQNAPcloud, Qsync Central Station 2.0, Antivirus és az App Center ikonjai találhatóak meg. Érdekes hiba ugyanakkor, hogy a Download Station ikonja hajlamos egy újraindítás után eltűnni, de a bal oldali menüből természetesen továbbra is elérhető.

A QTS természetesen magyar nyelven is tud, így azoknak sem lehet gond a használata, akiknek nem megy az angol. Bár azért a fordítás még hagy némi kívánnivalókat maga után: egyes elemek vagy appok (még) nincsenek lefordítva, mások pedig, mint például a Time Machine szükségtelenül magyarul szerepelnek (Időgép formában).

Ebből legtöbbünk számára talán a legfontosabbak a Biztonsági másolatkezelő (Backup Station), a File Station, a Download Station és értelemszerűen az App Center lesznek. A Biztonsági másolatkezelő teszi lehetővé, hogy a NAS által biztosított tárhelyet Time Machine mentéshez használhassuk, a File Station alatt a NAS fájlrendszerét tudjuk kezelni, a Download Station segítségével fájlokat tölthetünk le, az App Centerben pedig további alkalmazásokat tölthetünk le a NAS-ra és itt telepíthetünk manuálisan, külső forrásból származóakat is.

A QTS egyben képes DLNA-kiszolgálóként is működni, azonban ez jelenleg még béta verziójú, így elképzelhető, hogy nem minden esetben működik megfelelően – szerencsére azonban elérhető rá a Plex (a Kodi viszont erre a típusra nem), ami az új Apple TV-re is ingyenesen letölthető.

Time Machine támogatás

Ahhoz, hogy a Mac képes legyen Time Machine meghajtóként használni a NAS-t, a szolgáltatást előbb be kell kapcsolnunk rajta, megadnunk egy jelszót, és adott esetben a kapacitást is beállíthatjuk:

QNAP-Time-Machine

A Mac-en ezek után a Finderben megtalálhatjuk AFP-n keresztül elérhető, hálózati meghajtóként, vagy a cmd+K lenyomásával a NAS elérési útvonalát és a TimeMachine felhasználónevet és a beállított jelszót megadva, majd a Time Machine beállításaiban választhatjuk ki célként.

Time-Machine-OS-X

Természetesen a titkosítást is bekapcsolhatjuk, és így magát a mentést külön jelszóval védhetjük. A Time Machine használata ezek után teljesen megegyezik azzal, mintha a TimeCapsule lenne a háztartásunkban.

File Station

A File Station segítségével kezelhetjük a NAS-on található fájlokat. A File Station segítségével az USB- vagy eSATA-porton keresztül csatlakoztatott EXT4, EXT3, NTFS, FAT32, HFS+ fájlrendszerű meghajtókról egyszerűen másolhatunk fájlokat a NAS tárhelyére (vagy onnan a külső meghajtóra), és ezt adott esetben akár egy kattintásos másolással, automatikusan is megtehetjük. A külső meghajtók esetén természetesen szintén használhatunk titkosítást, ami AES 128-, 192- or 256-bit lehet.

Download Station

A fájlok letöltésére legtöbbször a NAS a legkényelmesebb. Például pár nappal ezelőtt váltak elérhetővé a Windows 10 legújabb, hivatalos buildjének ISO-jai, és ha az egyes szoftvereink telepítőit is a NAS által biztosított, központi helyen tároljuk, akkor kényelmesebb eleve rögtön a NAS-sal letöltetni ezeket, mert akkor már eleve a megadott mappába kerülnek.

A Download Station képes torrent, Magnet Link, vagy szimplán HTTP/HTTPS és FTP/FTPS forrásból is letölteni.

App Center

Az App Centernek köszönhetően alkalmazásokat tölthetünk le a NAS-ra, amivel azt további funkcionalitással láthatjuk el. Az egyes alkalmazásokat kategóriákra bontva tekinthetjük meg, és telepítésük egy kattintással megtehető, nem szükséges tehát semmiféle fiókot regisztrálni hozzá.

QNAP-App-Center

Itt érdemes kiemelni, hogy egyes esetekben a QNAP App Centerben elérhető appok verziója némi késében lehet a hivatalos verziókkal szemben. Ennek az oka az, hogy a QNAP munkatársai is tesztelik az adott csomagokat még azelőtt, hogy azok az App Centerbe kerülnének.

Egyéb

Kiemelendő még a Music Station, amivel központi helyen tárolhatjuk a zenei gyűjteményünket és ahonnan le is játszhatjuk őket, illetve a Photo Station, ami pedig a fotóink tárolására és megtekintésére alkalmas.

A QTS természetesen ennél sokkal több, aminek bemutatására ennek a cikknek a terjedelmén belül nincs mód, így annak lehetőségeiről részletesen a QNAP weboldalán tájékozódhatunk: QTS for home.

Ha pedig szeretnénk kipróbálni a QTS-t, akkor azt a Live Demo oldalon belépve tudjuk megtenni, így már azelőtt megismerkedhetünk vele, hogy megvásárolnánk a NAS-t.

Plex

Az App Centerben lévő változat sajnos folyamatosan elmaradásban van a hivatalos Plex verzióval szemben. Így például míg az App Centerben lévő verziója csak 0.9.12.18, addig a hivatalos 0.9.12.19, és közben a Plex Pass-szal elérhető előzetes verzió meg már 0.9.14.2. Így tehát adott esetben érdemes közvetlenül a fejlesztő honlapjáról letölteni a legfrissebb verziót, és azt manuálisan telepíteni.

Sajnos a Plex időnként leáll, ilyenkor elegendő az App Centerben ki- majd visszakapcsolni az app elérhetőségét, tehát magát a NAS-t nem kell újraindítani hozzá. Ezt a hibát a Plex fejlesztői remélhetőleg hamarosan kiküszöbölik.

Mivel a TS-x31-ben csak ARM processzor dolgozik, így az a lejátszás közbeni (on-the-fly) transcodingra nem igazán alkalmas, viszont a használat során egyetlen letöltött teszt videóval sem akadt gond lejátszáskor az Apple TV-n futó Plex kliensben.

Távoli elérés a myQNAPcloud segítségével

Ahhoz, hogy távolról is elérhessük a NAS-on tárolt tartalmakat, a myQNAPcloud szolgáltatást tudjuk használni. A myQNAPcloud különféle távoli hozzáférési szolgáltatásokat kínál, úgymint a DDNS és a CloudLink szolgáltatás. Akármerre is járunk a világban, bárhonnan biztonságosan hozzáférhetünk a NAS-hoz.

QNAP-cloud

A myQNAPcloud weboldalon biztosított fájlkezelő szolgáltatással közvetlenül fel- és letölthetjük, áthelyezhetjük és átmásolhatjuk a fájljainkat. Ha Ön több QNAP eszközzel is rendelkezünk, akkor a myQNAPcloud szolgáltatás még vonzóbb megoldást kínál rá, hogy a különböző eszközökön tárolt fájlokat egyetlen kezelőfelületen tudjuk kezelni.

QNAP mobil alkalmazások

A QNAP mobil alkalmazásai segítségével a NAS legtöbb funkcióját akár az iPhone-unkon is elérhetjük, és a többségük még magyar nyelven is tud.

A teljesség igénye nélkül viszont külön kiemelném a Qfile és a Qmanager appokat.

QNAP-apps

Qfile

A Qfile segítségével a NAS-on tárolt fájlokat tudjuk megnézni – és így videók esetén azokat le is tudjuk játszani:

QNAP-Qfile-01 QNAP-Qfile-02

Természetesen arra is lehetőség van, ha az adott videót inkább a VLC segítségével néznénk meg:

QNAP-VLC-lejatszas-01 QNAP-VLC-lejatszas-02

Ezen felül ha a fentebb már említett myQNAPcloud szolgáltatást is használjuk, akkor a NAS-on tárolt tartalmainkat még akár útközben is el tudjuk érni a Qfile segítségével. Otthon pedig még akár az AirPlay-t is használhatjuk vele.

QNAP-Qfile-03 QNAP-Qfile-04

A Qfile egyelőre nem rendelkezik iPad-kompatibilitással, bár adott esetben ez nem lenne hátrány, például videók esetén.

Qmanager

A Qmanager app segítségével a NAS állapotát és beállításait ellenőrizhetjük, utóbbiakat pedig adott esetben módosíthatjuk is.

QNAP-Qmanager-02 QNAP-Qmanager-01

A Qmanager rendelkezik iPad-felülettel is, és egyébként még akár az első generációs iPaden, így iOS 5.1.1-en is használható.

Összegezve

Amennyiben nagyobb biztonságban szeretnénk tudni az adatainkat RAID használatával, és egyébként is van már külön routerünk, ugyanakkor fontos lenne számunkra nem csak a médiaszerver, hanem a Time Machine mentések lehetőséges is, akkor a TS-x31 egy jó alternatíva lehet a TimeCapsule-lel szemben.

Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a külön megvásárolandó HDD-k miatt a NAS+HDD együttesen már drágább lehet, mint egy TimeCapsule. A TS-431-es modellt már 80.000Ft körüli összegért is megvásárolhatjuk, ehhez adódik hozzá a HDD-k ára.

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. Annyi hiányzik, hogy szerintem a Qnap már nem belépőszintű NAS, már a legolcsóbb is sok dolgot tud, amit egy belépőszintű alapból nem, csak okosítással. Ennek ellenére, aki nem riad vissza egy kis foglalkozástól, annak érdemes megnézni a Zyxel NSA-320at, 2 dokkos, 20ezer körül. Kis foglalkozással, de szinte ugyanazt ki lehet hozni belőle, mint a nagy nevekből.

  2. Próbáljuk végre memorizálni, hogy az új Apple TV-vel bármilyen NAS-ról, fileszerverről bármit le tudunk játszani. Már most van 4-5 app, ami szépen lejátszik különböző videófile-okat, de ahogy kijön az Infuse akkor szinte tökéletes lejátszót kapunk. Nem kell hozzá semmilyen plex szerver.

  3. @jarodfree: az Apple TV-vel önmagában nem, csak appokkal. onnantól meg nyilván mindegy, mi van mögötte, ha azt az adott app hajlandó kezelni. én Plexet használok eléggé régóta, így ez volt kézenfekvő. melyik appokra gondolsz egyébként? az Infuse számomra onnantól már mindegy, ha úgyis elérhető a NAS-ra a Plex, mert ugye a Plex app már ott van az Apple TV-n, és arra még ingyenes is.

  4. Az enyém jóval egyszerűbb megoldás: egy macminihez van hozza kötve 7x2tb es 1×4 tb wd myelite vincsi. A Mini hdmivel megy a tvre es kodi fut rajta illetve plex szerveként is megy éjjel-nappal mivel pár barátom tőlem streamingel. A plex szerver bizony kell mivel a legkiválóbb média center ha távolról akarod streamingelni a videókat es látványos.

  5. @Ffx: hát engem ez annyira nem győzött meg. Funkciókban okés, de sebességben lomha, és hangos is. Persze olcsóbb.

  6. @Jadeye: Ezzel az erővel az iPhone szinte nem jó semmire, csak appokkal. Még a Facebook is app. Egyébként a Plex is app, azt se tudja alapból.
    De nem is ez volt a gond. Hanem az a kijelentés, hogy “hiába tárolunk rajta többféle médiát, azokat nem feltétlen fogjuk tudni más eszközön, így mondjuk az új Apple TV-n megnézni. “. Mert ez nem igaz.

  7. nekem ami bevalt NAS / Otthoni multimedia az a Synology DS214Play 🙂

  8. Mi a véleményetek a WD my cloud -ról?

  9. Pont azon agyalok hogy beruhàzok egy NAS drivera… Èn a QNAP HS-251-et néztem ki… Igaz max 2 winyó megy bele, de van benne hdmi és a hűtése elvileg passzív…. Ilyen készüléke esetleg van-e valakinek…tapasztalat bàrmi egyéb 🙂

  10. En Time Machineval hasznalom es Plexel az Apple Tv-n.

  11. Sajnos ilyen procival és memóriával inkább vicc kategória. Nekem volt ilyen 4 magosban 8gb ram-al de nem voltam vele megelégedve sajna. Talán egy következő generáció. A külső telefonos appok rendkívül instabilak. A belsők még elfogadhatóak de ott is voltak hibák rendesen…

  12. @twentyonetwo:
    +1
    Ha NAS, akkor csak Synology!

  13. @twentyonetwo, @Hapci: remélhetőleg hamarosan azt is meg fogjuk nézni.

    @Orbi76: olyat még nem próbáltunk.

  14. Tud valaki szájbarágósabb leírást ezeknek a cuccoknak a konfigurálásához magyar, vagy angol nyelven?
    Nekem egy 418-asom van, de még nem helyeztem üzembe, mert sose volt időm tökölni vele.
    Nem is tudom, hogy az elképzelésem megvalósítható-e egyáltalán. Szeretném felosztani a tárhelyet úgy, hogy egy részét filmek/sorozatok tárolására használnám, ami bármelyik készülékről elérhető lenne a lakásban. Szeretnék viszont egy kis részt leválasztani, ahova rendszeres, automatikus mentést szeretnék csinálni (Windowsról). Ez a két fő szempontom, de azt se bánnám, ha lehetne több privát, jelszóval elérhető tárhely is benne…

  15. @Before: tud magyarul a QTS, tehát nem vészes megérteni. 🙂

    a filmek/sorozatok esetén az adott mappára mindenkinek adsz olvasási jogot, így az elérhető a hálózaton – persze a többi mappa is elérhető, de adott esetben felhasználónév és jelszó megadása szükséges a hozzáféréshez, ahogyan beállítod.

    a Windows esetén passzolom a mentési lehetőségeket, de én például külön megadtam a Time Machine-re vonatkozó beállítások között a maximális méretet, szóval szerintem Windows esetén is lehet hasonlót beállítani, de ezt nem próbáltam, mert a Windows-os gépekről nem csinálok így mentést. maximum leválaszthatsz neki külön partíciót.

    a több privát, jelszóval védhető tárhely megoldható több külön felhasználó létrehozásával, és azok home mappái esetén beállított megfelelő jogokkal.

  16. Ha NAS akkor csak SYNOLOGY, nalunk RS814RP+ es DS716+ rendszerek vannak…
    an PROMISE is de megfogadtam azt soha tobbe nem veszek…

  17. Csatlakozom, ha NAS akkor Synology. Nekem a DS213j 2db 3 terás WD Red-del álomszépen muzsikál. Az összes laptop, asztali gép, tablet, teló, Popcorn Hour eléri, remekül torrentezik, minden zene, film zökkenőmentesen lejátszható akár wifin keresztül is, és rendkívül megbízható.

  18. @admin: Ha 80 megával másol (MBps nem Mbps) nálam hálózaton a Zyxel, az lomhának számít? Vagy miben kell érteni a lomhaságot? Nincs rá gyári plex, hanem rá kell heggeszteni, ráadásul nincs rá transzkódoló plex, csak a sima. Szerencsére nincs is rá szükség.
    A 80 megát úgy hozza, hogy a Transmission folyamatosan min 20 torrenttel fut, de inkább 30-cal. Az eGreat r6s egyébként 50GB BD ISO-kat játszik róla akadásmentesen, hálózaton. Közben szintén fut a torrent. Az FTP szervert is frankón üzemelteti.
    Amiben kevesebbet tud ténylegesen, az a hozzá adott, már működő szoftveres környezet. Hangosnak egyébként nem hangos, bár hálószobába nem raknám, alapvetően a vinyó hangok miatt (nem zajszigetelt, mint a Cooler Master Silencio gépházam), de azon felhasználók közé tartozom, akiknek nem búg a ventije. Az, hogy mennyire jellemző probléma, vannak szép számmal akiknek búg, de általában ugye azok vannak többségben neten, akiknek valamivel bajuk van, nem a tünetmentesek, mert ők boldogan használják.
    Egyébként a megbízhatóságával sincsen gond, egyszer beállítod (ami nem annyi, mint a drágább márkák esetén), de onnantól kezdve betonstabil.

  19. @Before: Cobian ingyenes backup szoftver. Egyébként mit szeretnél? Fájl és mappa backupot, vagy teljes rendszert? Nálam automatán csak a képeket meg a munkafájlokat menti a NAS, mert feleslegesnek érzem folyamatosan telepakolni rendszerképekkel.

    @expa: Azért kifejthetnéd, mire akarod használni a NAS-t, hogy erőművet szeretnél, és nem elég a vas, ami alatta van. Otthoni környezetben tényleg elképzelésem sincs, mit lehet számoltatni a NAS-sal. (a transzkódolást kivéve, de azt meg alapból nem számoltatnám NAS-sal, ha már tele vagyok drága és izmos okoseszközökkel, ráadásul szerintem a DLNA egy eleve agyhalott, száz éve is elavult technológia)

  20. Nem rossz nem rossz, de még mindig nem Synology. Sok koppintás, kevesebb erőforrás, és persze jelentősen olcsóbb.

  21. Ha Qnap, akkor én is a HS-251-et, vagy a nagytestvérét venném, a “DVD-lejátszó” forma miatt tetszik.
    Gondolkodtam hogy arra cserélem a Synology DS-114-emet, egyrészt a két lemez miatt, másrész, hogy valami rosszat is írjak:
    elegem van belőle, hogy az 5-ös DSM első frissítése óta nem kel életre a média-szerver, azóta nem látja a tv.
    Telefon, PS4, táblagép oké, de a Pana TV nem látja, pedig frissítés előtt minden rendben volt.
    Valamelyik Syno szakinak nincs ötlete?

  22. Jónapot! Vegyen QNAP-ot…
    …a frászt! Csak a Syno! Minden szuper vele, 120 körül vettem a 215j-met 2x2TB WD Reddel. iOS appal indul a torrent hozzáadás, Safariból. Letöltés után a Plex veszi kezelésbe, hozzáadja a magyar feliratot meg minden széppel felruházza, amit maga az LG tv mutat és játszik le. A 4 éves mac minimet adtam el, és pár ezres hozzáadásával jutottam hozzá. DLNA elavult vagy nem, a hangfalam meg ezzel tudja a régi iTunes-ba összegyűjtött és rendszerezett zenéimet lejátszani közvetlenül a Syno-ról. Végre eljutottam odáig, hogy itthonra nem kell mac. (Csak munkába!)

  23. @Ffx: nem, dehogy akarok rendszerképet menteni! Csak néhány kiválasztott mappát, a képeimet, a munkámat, hasonlókat.

  24. @Gergely Kálmán: Lke 🙂 NAS = SYNOLOGY. Ez van. Tényekkel nem vitázhatok 🙂 Nekem egy 1812+ muzsikál itt a combomnál 🙂

  25. Tegyetek képbe srácok légyszi 🙂
    Itthoni media center megoldást keresek, jelenleg egy PC-t használok de le szeretném váltani valami kevésbé körülményes megoldással, az új Apple TV-re gondoltam.
    Hogy lehet Apple TV-vel megoldani a filmek lejátszását?
    A media tartalmak tárolását gondolom egy nas-on vagy hálózatról elérhető hdd-n kell megoldani.
    Köszi szépen

  26. @Agent_H: Szerintem Neked bármelyik NAS megfelel, ami tud DLNA-t (ez azért azt hiszem már minden ma kapható típusnál alap) csak általában az szokott lenni, hogy egy két hónapon belül elgondolkodik az ember, hogy jó lenne még ezt meg azt a feladatot is a NAS-ra bízni, és ilyenkor derül ki, hogy mégis jó lett volna pár ezerrel, vagy tízezerrel drágább verziót venni.
    Synology ma kapható típusaival nem lehet mellé lőni szerintem.

  27. Köszönöm a választ.

  28. ha hozzám hasonlóan más is belefutna: a 2016.02.03-án elérhetővé vált 4.2.1 Public beta (build 20160201) telepítése után a titkosítási kulcsot a QTS nem fogja elfogadni, ha az 16 karakternél hosszabb. ebben az esetben csak az első 16 karaktert kell beírni, amit a QNAP Support szerint el kell fogadjon, majd megváltoztatható a titkosítási kulcs.

    a másik megoldás a korábbi, hivatalos verzió letöltése, és a downgrade, ami simán, a szoftverfrissítés alatt megtehető, de egy jó nagy figyelmeztető ablakot előtte azért feldob, ahol boldogan kattintsuk be, hogy megértettük, és csinálja csak. ezután már el fogja fogadni a titkosítási kulcsot.

    mivel megerősítették ennek a hibának a meglétét, így a QTS 4.2.1 hivatalos változatában ez már majd biztosan javítva lesz.


Add a Comment