fbpx Skip to content

Én az AirPlay híve vagyok, évek óta ezt használom, ha videót vagy zenét szeretnék valahova streamelni a lakáson belül.

IMG_3013

Videó esetén viszonylag egyszerű dolgunk van, venni kell egy új generációs Apple TV-t és a korábban írt Beamer alkalmazással kényelmesen nézhetünk a TV-nken bármilyen filmet. Manapság már nem érdemes a régebbi Apple TV-t megvenni, kivéve, ha régebbi Hi-Fi-nket, vagy erősítőnket szeretnénk “modernizálni”. Ebben az esetben régebbi típusú Apple TV-t kell keresünk, amivel AirPlay-támogatást adhatunk régebbi eszközeinknek.

Évekig egy Harman Kardon Aura hangfalat használtam, ami beépített Wi-Fi-vel és AirPlay-támogatással rendelkezik. Ezután váltottam komolyabb itthoni rendszerre, ami olyan erősítőt kívánt, ami nem rendelkezik ezzel a funkcióval. Az erősítő ugyan Bluetooth-os, de számomra ez továbbra sem volt opció, AirPlay-re volt szükségem. Egy ideig a Raspberry Pi-t használtam AirPlay-szerverként jack csatlakozón keresztül összekötve, aztán pedig megérkezett az új Apple TV, és így a régebbi felszabadult. Ez lett a tökéletes megoldás.

IMG_3015

Ha valamilyen Apple szolgáltatást szeretnénk használni, akkor vagy eredeti Apple termékkel oldjuk meg, vagy pedig próbálkozunk harmadik fél által gyártott kiegészítőkkel, amik sok esetben nem vezetnek megfelelő eredményre. A Raspberry Pi ugyan egy jó megoldás volt, de néha megakadt a kapcsolat. A második generációs Apple TV esetén azonban hónapok óta akadás-mentesen, gyorsan kényelmesen tudom az AirPlay segítségével hallgatni a zenéimet.

Ehhez pusztán egy olyan hangfal szett, vagy erősítő kell, aminek van optikai bemenete. Az Apple TV-t egy TV segítségével beállítjuk, majd összedugjuk az erősítővel. Ezután az erősítőn keresztül már a hangfalainkra bármikor streamelhetjük a zenéinket, és még csak nagy költségbe sem vertük magunkat. Egy régebbi Apple TV-t akár 10-12.000Ft-ért is megkaphatunk, és mivel Apple eszköz, biztos nem lesz probléma, nem fog akadozni a zene, legalábbis a TV miatt nem.

Screen Shot 2016-04-17 at 09.58.37

Az optikai kábel sem nagy összeg, 1500Ft-tól 3.000Ft-ig lényegében bármit vehetünk. Az AirPlay CD minőségben streamel, tehát a hanggal sem lesz problémánk. Én az AirFoil alkalmazást használom arra, hogy kizárólag a zenét rakjam ki a hangfalakra, minden más hang a Mac-ből jöjjön. A másik opció a régebbi AirPort Express, ha nincs optikánk, de van AUX bemenetünk:

Screen Shot 2016-04-17 at 10.00.28

Itt is nagyjából 15.000Ft-tal kell számolnunk. Ezek rendelkeznek AirPlay-támogatással és jack-aljzattal.

Összességében ilyen könnyen készíthetünk otthoni régebbi rendszerünkből AirPlay-támogatott rendszert, minimális befektetésből.

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. pont mostanaban keresgeltem ilyet, mert a logitech bt adapteremmel vmiert akadozik a zene a MBP-val… iPhone-nal megy… a bt massal mukodik (macbook), szerintetek?
    (a bt-ba bezavarhat a wifi vagy barmi a gepen?)

  2. @Józsi: Ez jó kérdés, én ezért nem szeretem 3rd party dolgokat mert akadnak, nem megbízhatóak.

  3. @admin: “eddig” jó volt… fura 😀

  4. AirPort Expresst (5GHz) használok , használnánk az AirPlayt is de állandóan késik a hang és valamikor el sem indul…youtubenal , filmeknél bárminél . Sajna nem jövök rá miért .

    Macbook Pro , AirPort Express, AppleTv gen2

    Valaki tudna segíteni miért ?
    Lassan 10éve használok Mac cuccokat de ezt nem tudom macfejteni…

  5. @AppleFan: mármint AirPlay-re? csak mert ugye a cikk az AirPlay-ről szól.

  6. @zsebike5: Ez normális, mivel az Airplay Audio 2 másodperces cache-t csinál magának, hogy ne akadjon a zene. Ezt nem lehet kikapcsolni, legalábbis a jelenlegi OS X-en. De épp emiatt nem laggol, akad stb, mert ugye ezt küszöböli ki a 2 másodperc.

    Egyedül az Apple beépített alkalmazásainál nincs ez a 2 másodperc, pl iTunes.

  7. Még esetleg a cikkbe annyit bele írnék, hogy az Airport Express-ek a 3.5-es Jack csatlakozón keresztül optikai kimenetet is biztosítanak. 🙂

  8. @hhx888: óóó igaz. Csak az annyira nem elterjedt, pontosabban a négyzetes optika nem megy bele nem?

  9. Nem akarok belerondítani a reklámba, meg tudom én, hogy ez egy Apple oldal, de aki csak streaming-re venne ilyen kütyüt, annak ajánlom a Google Chromecast-ot! IOS támogatottsága is van, de pc-n is lehet használni. Nekem tökéletesen bevállt és abszolút nem vészes árban, sőt…

  10. Ezt értem és erről már olvastam külföldi fórumokon, de sokszor Beamernél ha elindul a lejátszás nincs hang …. Erre nem jövök rá miért .

  11. @zsebike5: na ez jó kérdés, én is használom a Beamert nincs vele gond. Legfrissebb van fent?

  12. Igen, hibátlanul dolgozik ,csak ha AirPlay van beállítva akkor sincs hang

  13. En minden egyes nap 720p/1080p h.264/ac3/dts mkv-kat vagy SD felbontasu divx/xvid/mp3/ac3 fileokat nezek Beamerrel es egy TV3 segitsegevel, viszont nem szokott ilyen problemam lenni. Milyen tipusu allomanyoknal jelentkezik a problema?

  14. akkor ha csak RCA csatlakozóm van a hifin Apple Airport Express -szel tudom hallgatni az Iphonon levő zenéket a hifin?

  15. @admin: Lehet kapni adaptert, (toslink) a “négyzetes” optikához, kb.200-500 Ft.

  16. Cseréltem az AirPort Expresst , Extremere …. Mar ideje volt.
    AirPort Extremenél nincs valami okosság, hogy AirPlay “kompatibilis ”
    legye???????????

  17. Én autóban használtam egy darabig AirPort express-t. Hangra jo, viszont nagyon kényelmetlen, és meg a mobil net se mehet mellete

  18. Botrány, hogy az apple az új TV-ből kihagyta az optikait. Konkrétan ezért nem vettem meg. Apple TV 3gen be van dugva a TV be (HDMI) is meg az erősítőbe (optikai) is most nekem. Így képet is bármikor tudok streamelni, akár házimozi hang nélkül valamint hangot is játszok le bármikor anélkül, hogy bekapcsolnám a TV-t. Ennek ellenére mindig akadt nekem is, de mióta kábellel van kötve a routerhez (sima T-HOME által biztosított egyszerű wi-fi router) azóta zökkenőmentes a kép és a hang.

  19. Nem ismerem az ATV-t, de remek megoldásnak tűnik ez így. Az lenne a kérdésem, hogy az egyszeri beállítás után a TV bekapcsolása nélkül is tudom használni majd? Köszi előre is!

  20. Szia, természetesen igen! Sőt, ugye alvó módból is felébred az Apple TV, ha küldesz rá zenét. Tehát simán sleepbe is rakható, nem fog világítani.


Add a Comment