fbpx Skip to content

Pár napja írtunk egy OS X-en futó grafikai alkalmazásról, és akkor azt kértétek tőlünk, hogy legyen több cikk az OS X-szel kapcsolatban is. Ezért úgy gondoltam, megosztom veletek, hogy milyen alkalmazásokat használok felül, a menüsoron.

Körülbelül 4 éve használok MacBook Pro-t, nyilván én is PC-ről és így Windows-ról tértem át. Ilyenkor mindenki elmondja, hogy az OS X rendszer mennyire jó, és nekik bizony igazuk is van. Ameddig nincs egy ilyen eszközöd, addig nem tudod elképzelni, hogy olykor mennyivel könnyebb, gyorsabb és biztonságosabb vele dolgozni, mint más rendszert használva. Természetesen mindenki a saját pénztárcájához igazodik, ezért ebbe nem is szeretnék bővebben bele menni, az ehhez hasonló hozzászólásokat is törölni fogjuk.

Screen Shot 2014-02-21 at 15.46.48

(Kattintásra nagyobb lesz!)

Jelenleg így néz ki nálam a menüsor. Jobbról fogok végigmenni rajta. Az első a Spotlight, mellyel sokszor keresek dolgokat, ez senkinek sem újdonság. Hiányozhat innen az Értesítési központ ikonja, a 3 vonal, ezt elrejtettem, mivel nem használom az Értesítési központot, erről majd később, bővebben. Mellette a dátumot láthatjátok idővel, ezt az iStatMenus nevezetű kiegészítővel raktam ki így és az alapot pedig kikapcsoltam. Mellette az időjárást az ingyenes Degrees nevű appal tettem ki, ez a Mac App Store-ból letölthető:

[appstore id=”430173763″]

A Wi-Fi ikon után az akkumulátor töltöttséget és további statisztikai adatokat láthattok. Ezeket mind az iStatMenus nevű alkalmazással rakom ki, itt mindegyik ikon kinyílik, ha rákattintunk, így további statisztikai adatokat és információkat kapunk a gépünkről:

Screen Shot 2014-02-21 at 15.54.32

A következő ikon egy kulcs. Ez a 1Password alkalmazás, melyről korábban már írtunk: 1Password: tárold könnyedén a jelszavaidat és érd el őket az iPhone-on is! A menüsoron lévő ikon segítségével gyorsan kereshetek a 1Passwordben elmentett jelszavaim között.

Screen Shot 2014-02-21 at 16.00.12

A kulcs után a kedves urat Bartendernek nevezik. Ezzel az alkalmazással elrejthetjük a menüsorról azokat az ikonokat, amiket kevésbé használunk. Ez több szemszögből is hasznos. Ez a kiegészítő arra is képes, hogy csak akkor jelenítse meg az így elrejtett ikonokat, amikor valami történik, tehát értesítést kapunk. Én például arra használom, hogy kiférjen minden olyan adat a menüsoron, amire szükségem van, plusz adott esetben könnyedén elérem a további ikonokat is, mintha egy mappa lenne. 🙂 Bővebben itt tudtok olvasni róla:

Screen Shot 2014-02-21 at 16.06.11

(Letöltéshez kattints a képre!)

Az hiszem, a Dropboxot senkinek sem kell bemutatnom, de az azt követő “hangjegyet” már kevesebben ismerhetitek, ez az AirFoil. Ezzel a Spotify-t szoktam kirakni az Apple TV-re, mivel az otthoni hangrendszer arra van rákötve. Az AirFoil egyfajta AirPlay-alternatíva, olyan alkalmazások hangjait tudjuk kiküldeni AirPlay-képes készülékekre, amik egyébként nem tartalmazzák az AirPlay-en való lejátszás lehetőségét:

Screen Shot 2014-02-21 at 16.08.03

Kiválaszthatod, hogy melyik alkalmazás hangját szeretnéd továbbküldeni, és hova.

A következő ikon egy kerek radarképernyőre hasonlít leginkább. Ennek a neve InstaShare, amelyről itt a blogon még nem írtunk bővebben. Több hónapja használom már arra, ha valamilyen fájlt kell átküldenem. Az alkalmazás segítségével 1-2 másodperc alatt átérnek a fájlok iPhone-ról a laptopomra. Ez tulajdonképpen egy AirDrop-alternatíva, ami működik telefon és gép között is, nem pedig csak gép és gép között. Azt hiszem, ez a videó elárulja, mire jó az app:

[appstore id=”685953216″]

Screen Shot 2014-02-21 at 16.15.38

Utoljára két ikon maradt. A villanykörtével az itthoni HUE világítást tudom vezérelni a laptopomról, azonban sajnos ez az alkalmazás nem érhető el az App Store-ból. A neve Colors for HUE, de sajnos linket sem tudok adni, viszont a Google segítségével biztos megtaláljátok.

Az utolsó ikon, ahogy a fenti képernyőkép is mutatja, az Air Display, melynek segítségével az iPadre ki tudom terjeszteni a már meglévő kijelzőt. Ez akkor lehet hasznos, ha éppen másolok valamit, vagy plusz kijelzőre van szükségem.

Screen Shot 2014-02-21 at 16.19.07

(Letöltéshez kattints a képre!)

Nem sűrűn használtam még, így később erről is szeretnék írni majd külön cikket. Remélem tudtam segíteni, amennyiben szeretnétek még hasonló bejegyzéseket itt a Szifonon, kérlek írjátok meg hozzászólás formájában! 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

18 Comments

  1. hasznos cikkek…jöhetnek még 🙂

  2. Jó cikk! Jöhetne még hasonló, Sok productivity, Utility app, meg hasonló okosságok.

  3. Tetszett,kérünk még:)

  4. Pár hete vagyok MacBook Air tulaj, nagyon jól jöttek a tippek! Köszi! Így tovább!

  5. Az Instashare meg az AirDisplay is baromi jo. Tudhatna a rendszer ezeket magatol is, foleg az elobbit…

  6. Kuldhetek vendeg blogger irast, arrol, hogy en milyen alkalmazasokat hasznalok Mac-en?

  7. @adam03108: Persze bármikor :smiley:

  8. @Jadeye: Elkezdtem :ok_hand:

  9. @Jadeye: Nagy gond lenne, ha Pages formatumba kuldenem?

  10. @adam03108: dehogy. csak a képek legyenek külön fájlokként.

  11. @Jadeye: Igy lesz… 🙂

  12. Köszönöm én is a cikket, minden hasonló érdekel.

  13. Az alkalmazások sorrendjét lehet változtatni a menüsoron?

  14. Gyuronc:ez engem is erdekelne;)

  15. Köszönöm 🙂


Add a Comment