1Password: tárold könnyedén a jelszavaidat és érd el őket az iPhone-on is!

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Körülbelül 1 éve kezdtem el használni a 1Password-öt, ami nem más, mint egy jelszótároló alkalmazás. Elérhető Mac-re, iOS-re, sőt Windows-ra is. Pár hete frissült 4.0-s verzióra, és mikor az Apple bemutatta az iCloud Keychain-t, mindenki azon gondolkozott, van-e még jövője.

table2

Itt a blogon még nem volt szó erről az alkalmazásról, most is inkább egy rövid ismertetőt szeretnék róla írni.

Az emberek átlagosan 2-3 különböző jelszót használnak, rosszabb esetben egyet. Sajnos manapság már nagyon oda kell figyelni arra, hogy hol adjuk meg a jelszavainkat, hol jelentkezünk be, és emiatt arra is, hogy hol használjuk ugyanazt a jelszót. A legjobb megoldás, ha minden oldalon más jelszót használunk. Ez sokaknak gondot jelenthet, sőt szerintem a Szifon.com olvasók többsége képtelen lenne ezeket mind fejben tartani, főleg ha kifejezetten bonyolult jelszavakat kell megadni egyes oldalakon. Jómagam is több mint 170 különböző oldalon rendelkezem regisztrációval. Ezeket a jelszavakat a 1Passwordben tárolom, és megpróbálok mindegyikhez külön jelszót generálni. Nyilván lehetetlen az összeset megjegyezni, de nem is célom, mivel az alkalmazás megteszi helyettem.

1password

Én leginkább az MacBook-on szoktam használni a 1Password-öt, mivel rendkívül egyszerűen tudok vele megnyitni 1-1 weboldalt vagy elmenteni 1-1 oldalon a belépési azonosítót és jelszót. A 1Password telepítése után először meg kell adunk egy mester jelszót, mely azt az elkódolt adatbázist nyitja, amiben a többi jelszavunkat, adatunkat tároljuk. Ezután kiválaszthatjuk, hogy szeretnék-e menteni ezt az adatbázist az iCloud-ba, vagy éppenséggel a Dropbox-ba. Mivel az adatbázis kellően védett, így ha valaki nem retteg az NSA-től, nyugodtan felrakhatja azt az iCloud-ba vagy a Dropbox-ba, hogy bármikor elérje.

Ez egyébként nem kötelező, nyugodtan használhatjuk úgy is, hogy az adatbázis a saját számítógépünkön marad, ebben az esetben Wi-Fi segítségével tudunk szinkronizálni a többi eszközzel.

Screen Shot 2013-10-20 at 12.32.13

Az app egyik legjobb tulajdonsága, hogy a böngésző-kiegészítők segítségével már a regisztrációnál eltárolja az azonosítónkat és jelszavunkat. Tehát amikor regisztrálok egy oldalra és végzek, a 1Password rögtön megkérdezi, hogy elmentheti-e az adatbázisba. Így nem kell azzal bajlódnom, hogy külön felvigyem ezeket minden új regisztrációnál, hanem folyamatosan frissül az adatbázis. Ez egyébként azért is kifejezetten jó, mert a régi belépéseket is belerakja, így tényleg nem kell manuálisan szerkesztenem.

gofill

A másik legfontosabb dolog, hogy mikor egy oldalon elfelejtettem a belépési adataimat, vagy éppen régen jártam már ott, az app segítségével automatikusan kitöltethetem az adatokat és beléphetek. Még csak meg sem kell nyitnom vagy le sem kell mentenem a Safariba a jelszavam. Azt pedig mindenki tudja, hogy milyen könnyen kiolvashatóak a Chrome-ból vagy éppen a Firefox-ból ezek a jelszavak.

beyondpasswords

A 1Password nem csak felhasználónevek és jelszavak tárolására alkalmas, hanem akár 1-1 dokumentumot is tárolhatunk benne, vagy olyan személyes iratokat, amikre ugyan nincs mindig szükség, de néha kellhetnek róla adatok. Ilyenek lehetnek például a klubkártyák vagy éppen az útlevelünk száma. Adott esetben Wi-Fi vagy egyéb hálózattal kapcsolatos adatokat is lementhetjük. Ezeket egyébként könnyedén kategorizálhatjuk is, illetve másokkal megoszthatjuk.

sharedvaults

Egyetlen kattintással létrehozhatunk munkahelyi csoportot, vagy éppen egy közös családi részt az appon belül, ahol megadhatjuk, hogy a család mely tagja mihez férhet hozzá. Itt tárolhatjuk például az ELMŰ belépési adatokat, amiket egyébként nem szívesen osztunk meg másokkal, de éppen ha le kell jelenteni a mérőállást, akkor mégis hozzáférjen mindenki a családban. Egyszóval nem csak magunk, hanem az egész család közösen használhatja az alkalmazást és egy adatbázisban elérhetőek bizonyos adatok mindenki számára.

Screen Shot 2013-10-20 at 13.04.08

Az app egyébként figyelmeztet is, ha éppen ugyanazt a jelszót használnánk 1-1 helyen, vagy ha egy jelszó már nagyon régi, vagy kevésbé biztonságos.

1Password 7 - Password Manager
 • 1Password 7 - Password Manager
 • Méret: 69.75 MB | Verzió: 7.9.9
 • Ár: Ingyenes | Értékelés:

1Password iOS

Screen Shot 2013-10-20 at 13.05.18

A 1Password természetesen elérhető iOS-re is, ahol szinte ugyanazokkal a funkciókkal kapjuk meg, mint az asztali gépen. Itt is belépés után kereshetünk a jelszavaink között, vagy az app segítségével beléphetünk olyan oldalakra, amiknél esetleg már régen elfelejtettük a jelszavunkat.

1password

Míg a laptopon szinte csak belépési jelszavakat tárol az ember, addig a telefonon ugyanabban az adatbázisban már inkább bankkártya- vagy egyéb adatokat érdemes elmenteni, hogy könnyebben és gyorsabban hozzáférjünk:

photo 4-1 photo 5

1Password - Password Manager
 • 1Password - Password Manager
 • Méret: 180.23 MB | Verzió: 7.10.1
 • Ár: Ingyenes | Értékelés:

Konklúzió

Nem sok rosszat tudok elmondani a 1Password Mac OS X és iOS alkalmazásról, egyedül az ára az, ami nem éppen a magyar pénztárcának megfelelő. Sajnos 35,99 € a Mac-es változat és iOS-re sem a legolcsóbb, ott 15,99 €. Ettől függetlenül csak egyszer kell beruházni rájuk, és mindenképp megéri az áruk, mert folyamatosan fejleszti az appokat az Agilebits. Természetesen több alternatív megoldás is létezik, sőt ingyenessel is találkozhat az ember, így mindenki azt fogja használni, ami számára és a pénztárcájának tökéletesen megfelel.

SzifonJáték – véget ért!

1P4-Mac-icon-200x200

Van 1-1db redeem kódunk a 1Password Mac és iOS verziójához. A kódokat külön-külön szeretnénk kisorsolni, mert nem mindenkinek van Mac-je otthon.

 • Azok, akik a Mac OS X rendszeren futó appot szeretnénk, ide a cikkhez írják be, hogy milyen Apple termékkel használnák, ugye ez lehet asztali gép vagy laptop is.
 • Azok pedig, akik az iOS verzióra hajtanak, nem kell mást tenniük, mint Facebook-on a 1Password bejegyzéshez írják meg, milyen iPhone/iPad/iPod touch készülékkel használnák az alkalmazást.

Amennyiben megosztod a bejegyzést is, azt külön köszönjük, de ez nem feltétele a játéknak! Sorsolás a keddi iPad-esemény végén.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Egy MacBook Pro-n (mid-2012) használnám. Béta tesztere voltam a 4-es szoftvernek, tetszett. A 3-t régóta használtam, a MacBook-omon (early 2008) még mindig az megy.

 2. Keychain? az hol is van az iOS 7-ben?
  Én úgy emlékszem csak a betákban volt benne, a véglegesből kivették..
  Pedig én is szeretnék egy ilyen progit, de elég borsos az ára.. ki milyen alternatívát használ?

 3. Az IOS verziót mikor 4.0-ra frissült újra meg kellett venni. Az Mac-es verziónál ingyen frissült. Sajna a régi pdf file-ok nem jöttek át a 3.xxx verzióból.

  Egyébként tényleg tökéletes app. Drága de megéri az árát.

  MacAir 2011

 4. @admin: én meg kérdeztem, h ki milyen alternatívát használ.. ;)
  @piszkosfred: szórul-szóra, csak éppen külön regisztrálni kell. Az iCloud-os megoldás az tetszik. Már ott tartok, h meg is venném a 1Password-öt, de pl. Windows-ra megint 34€?? :(

 5. @NLQ: ma kipróbáltam, Windows + Firefox jól működik, de iOS-en a MiniKeepass-t kipróbálva, nem működik együtt a Safarival :( van jobb iOS alkalmazás?

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!