fbpx Skip to content

2018-ban próbáltuk ki a HomePodot, ami akkoriban egy bámulatos technológiával felszerelt, külső hangszóró volt, és a saját szegmensében tulajdonképpen a legjobb, 360 fokos hangzást, szobát betöltő érzést nyújtotta, és nyújtja is a mai napig. Már akkor sztereó párba lehetett rakni két HomePod készüléket, ezt azonban az elmúlt években sem sikerült érdemben tesztelnünk.

HomePod Dolby Atmos teszt és vélemény COVER

2018-ban persze kipróbáltam sztereóban is a HomePodot, ami azonban az ár/értéke miatt egyáltalán nem rúgott labdába már a sztereó szegmensben, tulajdonképpen nem érte meg két HomePodot venni. Mi változott azóta? Szélesebb körben megjelent a Dolby Atmos támogatás, a HomePod szoftveres, hardveres tulajdonságainak köszönhetően sztereó módban elérhetővé tette a mozi élményt a nappaliba. Ezt teszteltük most 2020 végén, hogy megéri-e rögtön két HomePodot vásárolni vagy esetleg a meglévő mellé még egyet berakni, hogy megkapjuk a Dolby Atmos támogatást?

Idén is elmondható az, hogy ha a HomePodot megvásároljuk, akkor az egyik legjobb hangzást kapjuk a saját szegmensében. Tényleg szobát betöltő élményt kapunk, kellő középpel és méllyel, széles, részletes hangzással. Az Apple azóta is fejleszti a készülék szoftverét, az már képes az Interkomra, illetve az évek alatt javult a hangzása is. Idén az iOS 14-es frissítéssel megkapta a Dolby Atmos támogatást, az úgynevezett “mozi élményt”, amiről sokan hallottak, de egyáltalán nem tudják, mi az, és miért jó.

Összesen két Dolby-t “különböztetünk meg”. Az első Dolby a Vision, amiről már írtam az iPhone 12 Pro cikkemben. Ott próbáltuk ki először, hogy milyen is a Dolby Vision, ami tulajdonképpen a videós Dolby, a HDR kép egy új generációja. Érdemes elolvasni a cikkben lévő Dolby Vision leírást, plusz letölteni a videókat, ha Dolby Vision támogatással rendelkező TV-nk van, és megnézni rajta, milyen is a nyers Dolby Vision iPhone felvétel.

A Dolby Atmos tulajdonképpen a Dolby hanggal kapcsolatos fejlesztése. Ez konyhanyelvre lefordítva virtuális 3D-s hangzást tesz lehetővé. Azért virtuális, mert a hangfalat nem kell fizikálisan lerakni magunk mögé, oldalra, felülre és így tovább, hanem szoftveresen oda irányítja a hangot, ahonnan annak érkeznie kéne. Ezért nevezzük mozi élménynek. A nagy kérdés az, hogy ez mennyire működik a HomePod esetén, és megéri-e közel 250.000Ft-ot áldozni (2db HomePod) ezért a funkcióért.

(Forrás)

Mielőtt ezt a cikket elkezdtem megírni, rendkívül sok kérdéssel találkoztam, és rengeteg órát töltöttem azzal, hogy tényleg Dolby Atmos élményt kapjak a nappaliban. Szegény Nóri, a párom, nem igazán díjazta, amikor hangosan, 18-adszorra kezdtem el nézni az Apple TV+-on lévő Tom Hanks-filmet, mert füleltem, hogy tényleg azt hallom-e, amit kell. Aztán őt is leültettem és még 15x meghallgattuk a nyitó jelenetet.

Mi kell ahhoz, hogy megszólaljon a Dolby Atmos? Általánosságban véve rendkívül sok összetevője van ennek, és ez látszik a fenti ábrán is, ami a Házi-mozi.hu készített. Jóformán tudnia kell a TV-nek, és/vagy házimozinak, de már magának az “adásnak”, filmnek is tartalmaznia kell ezt a hangsávot. Mókás látni azt, hogy hogyan is egyszerűsítette le az Apple 2020-ban az iOS 14 frissítéssel a Dolby Atmost. És tényleg, ha az Apple ökoszisztémán belül vagyunk, mennyire könnyen tudunk mozi élményt varázsolni a TV-re, mind hallható (Dolby Atmos), mind látható (Dolby Vision) megjelenítés terén.

Az Apple TV 4K mindkét Dolby szabványt ismeri, tehát ha a tévénk képes rá, akkor lényegében az Apple TV frissítéssel rögtön egy olyan lejátszót kapunk, amivel a Dolby “életérzést” magunkévá tehetjük. A legújabb TV-k egyébként mindkettőt, a régebbi TV-k legalább az egyiket tudni fogják. Ezen kívül 2020-ban sokat fejlődtek a streaming szolgáltatók is, a 4K-s filmek egy részét már Dolby Vision, Dolby Atmos funkciókkal látják el. Ez érvényes a Netflixre és az HBO GO-ra is, de a sokak által kedvelt Infuse média lejátszó is tudja mindkét szabványt. Tehát, ha rendelkezünk Dolby Vision TV-vel, akkor az Infuse-ból lejátszott 4K-s tartalom az AppleTV 4K-n keresztül HDR-ben fog megjeleni a TV-n, és emellett a Dolby Atmos hang a HomePod sztereó párunkon. ? De ne rohanjunk ennyire előre, mert meg kell értenünk az egész működést.

Ahhoz, hogy mindkét Dolby szabvány érvényesüljön, vagy legalább az egyik, megfelelő forrásra is szükségünk van. Így Netflixen vagy Apple TV+-on is keressük az erre utaló kis képeket, logókat, ahogy ez látható a fenti képen is. A Vision egyértelműen a TV-n múlik, míg a hang már nem, mivel ezt a hang lejátszását már az Apple TV 4K vette át, tehát az arra kötött lejátszó fogja támogatni. Itt akkor bele is futottunk a következő problémába, ha nem a HomePodra esik a választásunk.

Mivel az Apple TV 4K-nak semmilyen más audio/videó csatlakozás nincs, ezért kizárólag a HDMI-n keresztül fogjuk kiküldeni a hangot, vagy egy Bluetooth kapcsolattal rendelkező Dolby Atmos rendszerre, ami így a hangot lekezeli nekünk külön. Ilyen a HomePod is. Azonban ha a HDMI-n keresztül küldjük ki a hangot, akkor a TV-nek is támogatnia kell ezt, vagy optikai jelet kell használnunk a TV-n keresztül, hogy a hanghoz ne nyúljon a TV és kimenjen a Dolby Atmos hang. A második megoldás, ha az Apple TV – HDMI – Dolby Atmos-kompatibilis erősítő, soundbar – HDMI – TV kialakítást használjuk, tehát először az audió/videó jelet átjátsszuk egy Dolby Atmos támogatott erősítőn és onnan tovább a TV-re. Részletesebben itt ír erről az Apple.

Tehát a fentiekhez képest a HomePod tényleg egy álom, mivel csak csatlakoztatjuk, sztereóba rakjuk, és már működik is. Rögtön fel is ugrik a TV-n, hogy szeretnénk-e a házimoziként használni, ezek után a Dolby Atmos automatikusan működni fog, ha lejátszunk egy azzal kompatibilis filmet. A probléma ott kezdődik, hogy erről egyébként nem kapunk tájékoztatást a tvOS 14 alatt, cserébe azért hallható lesz és ezzel el is érkeztünk a Dolby Atmos hangzáshoz.

Házimozi élmény a HomePoddal? Lehetséges!

Mi az Apple TV+-szal próbáltuk ki a Dolby Vision-t és a Dolby Atmos-t, amihez Tom Hanks új filmje, a Greyhound volt az alap. A TV két oldalán lévő HomePodokból jövő Dolby Atmos hang tényleg körbeölelte a szobát és egyfajta mozi élményt kaptunk. Nem igazán panaszkodtam, élmény volt a hang, és brutális középtartományt, valamint mélyet is kaptunk, önmagában nem éreztem hiányát egy mélynyomónak sem. Ettől függetlenül a hang azért nem onnan jött, ahonnan kellett volna. Volt rá precedens, hogy oldalról jött, vagy körbeölelt bennünket, de azt gondolom, hogy sokkal jobb tér kell a Dolby Atmos-hoz, mint azt az ember gondolná. Természetesen a fenti környezet nem volt ideális hozzá, bár a HomePodnak kötelessége felmérni a szobát és beállítani a hangzást, ez mégsem sikerült neki. Tehát a végeredmény inkább egyfajta mozi élmény, mint egy Dolby Atmos hangzás, de nem mondanám ezt rossznak. Teljesen vállalható és szuper hangja volt a filmek, körbeölelt a hang, de nem voltak “célirányos” hangok, például hátulról jövő effektek, amit a Dolby Atmos ígér.

Azt gondolom, hogy ha tényleg a Dolby Atmos a cél, akkor a HomePod nem igazán alkalmas eszköz erre, vagy pedig olyan nappalit, elhelyezést kíván, amit sok-sok tesztelés árán érhetünk el. Ezen kívül a HomePod kizárólag az Apple TV-vel működik, tehát ha a TV-nk, vagy mondjuk egy konzol tudja ezt a funkciót, a HomePod akkor sem fogja lejátszani, mert nem képes összekapcsolódni velük. Szomorú. Egyszóval a könnyű kezelése és támogatása mellett a HomePod rendkívül kötött az Apple ökoszisztémához.

(Így is képes működni a Dolby Atmos megfelelő körülmények között)

Azt hiszem a fentit vehetjük konklúziónak is. Abban az esetben, ha van már otthon egy HomePod és egy Apple TV 4K, valamint használjuk is az Apple termékeket, akkor érdemes még egy HomePodot vásárolni mellé karácsonyra és ezzel bővíteni az otthoni mozi élményt. Azonban ha nincs HomePodunk, akkor érdemes elgondolkozni a SONOS ARC + SUB (G3) + 2 X ONE SL csomagon, ami dedikáltan a hátunk mögé is rak hangfalat és még mélynyomót is kapunk hozzá. (Esetleg ezt is tesztelnénk, ha van olyan cég, aki nyitott lenne az együttműködésre ?)

A HomePodot és a HomePod minit is ide kattintva, az Alzán tudjátok megvásárolni, utóbbiról itt írtunk teszt cikket. Mivel a szállítás nagyon hektikus, érdemes időben megrendelni, ha már karácsonyra szeretnénk ilyen terméket.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!