fbpx Skip to content

2018-ban próbáltuk ki a HomePodot, ami akkoriban egy bámulatos technológiával felszerelt, külső hangszóró volt, és a saját szegmensében tulajdonképpen a legjobb, 360 fokos hangzást, szobát betöltő érzést nyújtotta, és nyújtja is a mai napig. Már akkor sztereó párba lehetett rakni két HomePod készüléket, ezt azonban az elmúlt években sem sikerült érdemben tesztelnünk.

HomePod Dolby Atmos teszt és vélemény COVER

2018-ban persze kipróbáltam sztereóban is a HomePodot, ami azonban az ár/értéke miatt egyáltalán nem rúgott labdába már a sztereó szegmensben, tulajdonképpen nem érte meg két HomePodot venni. Mi változott azóta? Szélesebb körben megjelent a Dolby Atmos támogatás, a HomePod szoftveres, hardveres tulajdonságainak köszönhetően sztereó módban elérhetővé tette a mozi élményt a nappaliba. Ezt teszteltük most 2020 végén, hogy megéri-e rögtön két HomePodot vásárolni vagy esetleg a meglévő mellé még egyet berakni, hogy megkapjuk a Dolby Atmos támogatást?

Idén is elmondható az, hogy ha a HomePodot megvásároljuk, akkor az egyik legjobb hangzást kapjuk a saját szegmensében. Tényleg szobát betöltő élményt kapunk, kellő középpel és méllyel, széles, részletes hangzással. Az Apple azóta is fejleszti a készülék szoftverét, az már képes az Interkomra, illetve az évek alatt javult a hangzása is. Idén az iOS 14-es frissítéssel megkapta a Dolby Atmos támogatást, az úgynevezett “mozi élményt”, amiről sokan hallottak, de egyáltalán nem tudják, mi az, és miért jó.

Összesen két Dolby-t “különböztetünk meg”. Az első Dolby a Vision, amiről már írtam az iPhone 12 Pro cikkemben. Ott próbáltuk ki először, hogy milyen is a Dolby Vision, ami tulajdonképpen a videós Dolby, a HDR kép egy új generációja. Érdemes elolvasni a cikkben lévő Dolby Vision leírást, plusz letölteni a videókat, ha Dolby Vision támogatással rendelkező TV-nk van, és megnézni rajta, milyen is a nyers Dolby Vision iPhone felvétel.

A Dolby Atmos tulajdonképpen a Dolby hanggal kapcsolatos fejlesztése. Ez konyhanyelvre lefordítva virtuális 3D-s hangzást tesz lehetővé. Azért virtuális, mert a hangfalat nem kell fizikálisan lerakni magunk mögé, oldalra, felülre és így tovább, hanem szoftveresen oda irányítja a hangot, ahonnan annak érkeznie kéne. Ezért nevezzük mozi élménynek. A nagy kérdés az, hogy ez mennyire működik a HomePod esetén, és megéri-e közel 250.000Ft-ot áldozni (2db HomePod) ezért a funkcióért.

(Forrás)

Mielőtt ezt a cikket elkezdtem megírni, rendkívül sok kérdéssel találkoztam, és rengeteg órát töltöttem azzal, hogy tényleg Dolby Atmos élményt kapjak a nappaliban. Szegény Nóri, a párom, nem igazán díjazta, amikor hangosan, 18-adszorra kezdtem el nézni az Apple TV+-on lévő Tom Hanks-filmet, mert füleltem, hogy tényleg azt hallom-e, amit kell. Aztán őt is leültettem és még 15x meghallgattuk a nyitó jelenetet.

Mi kell ahhoz, hogy megszólaljon a Dolby Atmos? Általánosságban véve rendkívül sok összetevője van ennek, és ez látszik a fenti ábrán is, ami a Házi-mozi.hu készített. Jóformán tudnia kell a TV-nek, és/vagy házimozinak, de már magának az “adásnak”, filmnek is tartalmaznia kell ezt a hangsávot. Mókás látni azt, hogy hogyan is egyszerűsítette le az Apple 2020-ban az iOS 14 frissítéssel a Dolby Atmost. És tényleg, ha az Apple ökoszisztémán belül vagyunk, mennyire könnyen tudunk mozi élményt varázsolni a TV-re, mind hallható (Dolby Atmos), mind látható (Dolby Vision) megjelenítés terén.

Az Apple TV 4K mindkét Dolby szabványt ismeri, tehát ha a tévénk képes rá, akkor lényegében az Apple TV frissítéssel rögtön egy olyan lejátszót kapunk, amivel a Dolby “életérzést” magunkévá tehetjük. A legújabb TV-k egyébként mindkettőt, a régebbi TV-k legalább az egyiket tudni fogják. Ezen kívül 2020-ban sokat fejlődtek a streaming szolgáltatók is, a 4K-s filmek egy részét már Dolby Vision, Dolby Atmos funkciókkal látják el. Ez érvényes a Netflixre és az HBO GO-ra is, de a sokak által kedvelt Infuse média lejátszó is tudja mindkét szabványt. Tehát, ha rendelkezünk Dolby Vision TV-vel, akkor az Infuse-ból lejátszott 4K-s tartalom az AppleTV 4K-n keresztül HDR-ben fog megjeleni a TV-n, és emellett a Dolby Atmos hang a HomePod sztereó párunkon. ? De ne rohanjunk ennyire előre, mert meg kell értenünk az egész működést.

Ahhoz, hogy mindkét Dolby szabvány érvényesüljön, vagy legalább az egyik, megfelelő forrásra is szükségünk van. Így Netflixen vagy Apple TV+-on is keressük az erre utaló kis képeket, logókat, ahogy ez látható a fenti képen is. A Vision egyértelműen a TV-n múlik, míg a hang már nem, mivel ezt a hang lejátszását már az Apple TV 4K vette át, tehát az arra kötött lejátszó fogja támogatni. Itt akkor bele is futottunk a következő problémába, ha nem a HomePodra esik a választásunk.

Mivel az Apple TV 4K-nak semmilyen más audio/videó csatlakozás nincs, ezért kizárólag a HDMI-n keresztül fogjuk kiküldeni a hangot, vagy egy Bluetooth kapcsolattal rendelkező Dolby Atmos rendszerre, ami így a hangot lekezeli nekünk külön. Ilyen a HomePod is. Azonban ha a HDMI-n keresztül küldjük ki a hangot, akkor a TV-nek is támogatnia kell ezt, vagy optikai jelet kell használnunk a TV-n keresztül, hogy a hanghoz ne nyúljon a TV és kimenjen a Dolby Atmos hang. A második megoldás, ha az Apple TV – HDMI – Dolby Atmos-kompatibilis erősítő, soundbar – HDMI – TV kialakítást használjuk, tehát először az audió/videó jelet átjátsszuk egy Dolby Atmos támogatott erősítőn és onnan tovább a TV-re. Részletesebben itt ír erről az Apple.

Tehát a fentiekhez képest a HomePod tényleg egy álom, mivel csak csatlakoztatjuk, sztereóba rakjuk, és már működik is. Rögtön fel is ugrik a TV-n, hogy szeretnénk-e a házimoziként használni, ezek után a Dolby Atmos automatikusan működni fog, ha lejátszunk egy azzal kompatibilis filmet. A probléma ott kezdődik, hogy erről egyébként nem kapunk tájékoztatást a tvOS 14 alatt, cserébe azért hallható lesz és ezzel el is érkeztünk a Dolby Atmos hangzáshoz.

Házimozi élmény a HomePoddal? Lehetséges!

Mi az Apple TV+-szal próbáltuk ki a Dolby Vision-t és a Dolby Atmos-t, amihez Tom Hanks új filmje, a Greyhound volt az alap. A TV két oldalán lévő HomePodokból jövő Dolby Atmos hang tényleg körbeölelte a szobát és egyfajta mozi élményt kaptunk. Nem igazán panaszkodtam, élmény volt a hang, és brutális középtartományt, valamint mélyet is kaptunk, önmagában nem éreztem hiányát egy mélynyomónak sem. Ettől függetlenül a hang azért nem onnan jött, ahonnan kellett volna. Volt rá precedens, hogy oldalról jött, vagy körbeölelt bennünket, de azt gondolom, hogy sokkal jobb tér kell a Dolby Atmos-hoz, mint azt az ember gondolná. Természetesen a fenti környezet nem volt ideális hozzá, bár a HomePodnak kötelessége felmérni a szobát és beállítani a hangzást, ez mégsem sikerült neki. Tehát a végeredmény inkább egyfajta mozi élmény, mint egy Dolby Atmos hangzás, de nem mondanám ezt rossznak. Teljesen vállalható és szuper hangja volt a filmek, körbeölelt a hang, de nem voltak “célirányos” hangok, például hátulról jövő effektek, amit a Dolby Atmos ígér.

Azt gondolom, hogy ha tényleg a Dolby Atmos a cél, akkor a HomePod nem igazán alkalmas eszköz erre, vagy pedig olyan nappalit, elhelyezést kíván, amit sok-sok tesztelés árán érhetünk el. Ezen kívül a HomePod kizárólag az Apple TV-vel működik, tehát ha a TV-nk, vagy mondjuk egy konzol tudja ezt a funkciót, a HomePod akkor sem fogja lejátszani, mert nem képes összekapcsolódni velük. Szomorú. Egyszóval a könnyű kezelése és támogatása mellett a HomePod rendkívül kötött az Apple ökoszisztémához.

(Így is képes működni a Dolby Atmos megfelelő körülmények között)

Azt hiszem a fentit vehetjük konklúziónak is. Abban az esetben, ha van már otthon egy HomePod és egy Apple TV 4K, valamint használjuk is az Apple termékeket, akkor érdemes még egy HomePodot vásárolni mellé karácsonyra és ezzel bővíteni az otthoni mozi élményt. Azonban ha nincs HomePodunk, akkor érdemes elgondolkozni a SONOS ARC + SUB (G3) + 2 X ONE SL csomagon, ami dedikáltan a hátunk mögé is rak hangfalat és még mélynyomót is kapunk hozzá. (Esetleg ezt is tesztelnénk, ha van olyan cég, aki nyitott lenne az együttműködésre ?)

A HomePodot és a HomePod minit is ide kattintva, az Alzán tudjátok megvásárolni, utóbbiról itt írtunk teszt cikket. Mivel a szállítás nagyon hektikus, érdemes időben megrendelni, ha már karácsonyra szeretnénk ilyen terméket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Köszi a cikket, jó volt így összefoglalva olvasni :slight_smile:

  2. Mindjárt átmozgatom ide a hozzászólásokat. :slight_smile: Mert ide tartozik.

  3. Én már ott tartok, hogy azon gondolkozom, hogy elvileg lehetséges lenne-e egyáltalán összerakni egy célkütyüt, ami HDMI forrásból a hangot leszedve egy “AppleTV-ként” küldené wifi-n a jelet a homepod felé.
    Ez valószinűleg ott bukna meg, hogy a képet késleltetni kellene a hanghoz képest és ugye ezt a kütyű a TV irányába visszafelé nem tudná megtenni…

  4. Igen itt bukna meg sajnos. Sztem sok problémát megoldanál egy Apple TV 4K vásárlással. Jövőben is tök kényelmesen mennének rajta az appok stb… persze ez pénz.

  5. Már van AppleTV 4K, de mégis így is van pár dolog amit nem tudok (vagy azt hiszem, hogy nem tudok) megoldani vele. Íme néhány erősorrendben:

    • Playstation hangja
    • Hagyományos TV műsor (nagyon ritkán, de akkor nagyon kellene)
    • Más egyéb jelforrás (néha egy CD, stb)

    Még egy apróság a Netflixnek a kezelő felülete az LG okosTV-n sokkal szebb és jobban irányítható az “egérmutatós” távirányítóval mint az AppleTV “léptetős” távirányítójával. (ja tudom, ez legyen a legnagyobb bajom :slight_smile:

  6. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen azért az Apple is rájöhetne, hogy vannak dolgok, eszközök amiket nem gyárt és azokkal is használhatóvá tehetné az eszközeit, akár egy közbenső illesztővel, amit szintén tervezhetne és gyártathatna. Akkor az is az ő repertoárját bővítené és eladhatóbbá válnának az eszközei más rétegeknek is. pl ahogyan ugye az okos otthont is lehet a HomePod-ról vezérelni a HomeKit segedelmével, úgy lehetne direkt ilyen célra tervezett vmi kütyüje is. Akár egy HomePod Assistance :crazy_face:

  7. Köszi a linket, most még csak átpörgettem, de majd elmélyülök benne. Előzetesen annyit, hogy azt hiszem nem ugyanabban a cipőben járunk :slight_smile:
    A részemről az egész onnan indult ki, hogy van egy régi belépő szintű kiszolgált 5.1 hangrendszer, ami már annyira zajossá vált, hogy használhatatlan. Ideje volna egy újat venni. Elkezdtem nézni legalább 5.1-es soundbarokat azzal a kiindulással, hogy tudjon dolby atmos-t és airplay 2-t. Na innen már ez nem is olyan egyszerű…
    Ekkor jött az Homepod mini bevezetése, ami rögtön megtetszett. Majd a hír, hogy a 2 homepod pedig dolby Atmos támogatást kapott, gondoltam talán ez lenne a megoldás all in. Hát nem. Kompromisszumot kell már megint kötni…

  8. Vagy a TV gyártók is léphetnének ebbe az irányba. De úgy látom, hogy jelenleg ez sem az Applenek sem a TV gyártóknak nem érdeke. Bár ki gondolta volna pár évvel ez előtt, hogy a TV gyártók AirPlay képes TV-ket fognak gyártani az Apple pedig AppleTV alkalmazást készít/készíthet a Samsung és az LG okos TV-kre. Az érdekek és a szituáció változnak, szóval ki tudja mit hoz a holnap.

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Jo, de technikailag amit felvázoltam az jobb lenne szvsz az Apple-nek meg talán üzletileg is, hiszen újabb szegmenseket kebelezhetne be jobban és több felhasználót vonzhatna talán be.
    Sokan szeretik a kényelmes és valóban működő megoldásokat a mindennapokban, amikhez nem feltétlenül kell műszaki tudás, csak 1x beállítani, majd használni és használni. Ahogyan teszem pl az iphone-mal is évek óta, jó valami apróságokkal mikor újabb dolgokat kap persze kell foglalkozni, de összességében csak használom és kész, teszi a dolgát.

  10. A HomePod jó, ha zenét akarsz hallgatni és okosotthon irányításhoz, de filmnézéshez nem ajánlom, akár milyen 3D-s hangzás meg dolby atmos, ez nem igaz, lehet, hogy tökéletes labor körülmények közt visszaverődik a hang a mennyezetről meg hasonlók, de a való életben ez nem igazán így működik, már az is számít milyen festék van a falon, sokat foglalkozok akkusztikával és hangszigeteléssel munkából kifolyólag, illetve elég sűrűn járunk tesztlaborba a termékeinket tesztelni. Röviden egy hang csak akkor fog fentről vagy hátulról jönni, ha az onnan is van sugározva. Egy 5.1 soundbar vagy egy HomePod megközelítőleg se nyújt olyan élményt mint egy rendes házimozi. Ajánlom neked, hogy néz szét és vegyél egy normális atmos házimozit és mellé egy vagy két HomePodot minit, ha okosotthont is akarsz irányítani és zenét hallgatni.

  11. Pont ezt fogom leírni most a Dolby Atmos cikkben :)))

  12. Akkor megegyezik a véleményünk :smile:

  13. Köszi a véleményt és az iránymutatást. Azt még nem tudom, hogy hallgatni is fogok-e rád :sunglasses:

    • Ha igen, akkor a TV mellé ez engem a Sonos irányába vinne (mai állapot szerint), de fázok az Amazon Alexa vagy a Google Assistant adatvédelmi dolgaitól. A szobákba pedig apránként a HomePod minik jönnének.

    • Ha nem, akkor jön a TV-hez a 2 HomePod és a szobákba majd a minik és a reménykedés, hogy az Apple egy mesterterv keretében kiad majd egy szoftver frissítést és a minik is felhasználhatók lesznek a 2 nagy mellé egy valósabb dolby atmos rendszerként működhessenek és esetleg kiad egy mélynyomót is. (mondjuk ekkor még mindig nem fogom tudni csatlakoztatni hozzá a Playstation és a többit)

    Két dolog érdekelne:

    • Van valakinek tapasztalata a sonos új dolgaival (arc+…) kapcsolatban?
    • @SzifonAdmin, @83miki83 Ha kipróbálnátok a 2 hompodot dolby atmos verzióban megváltozna-e az eddigi véleméményetek? (@SzifonAdmin szerintem a cikk előtt kéne ezt kipróbálni :wink: )
  14. Nekem két HomePod van itthon és egy Dolby Atmos házimozi, ezért tudom biztosra is mondani, hogy ég és föld a különbség. Sőt a házimozihoz is megvettem a két atmos hangfalat mert a két front hangszóróba van beépítve gyárilag és a mennyezetről sugározná vissza a hangot, de mint fentebb írtam ez azért nem úgy működik. Amúgy szépen szól a HomePod is, de nem egy házimozi szint.

  15. Avatar for gunar gunar says:

    gondolom a HomePod valami olyan trükkel csinálja a jó hangzást, mint anno a pseudo stereo és a pseudo qadro, fázistolásokkal. Persze hogy nem olyan mint amikor valóban van hangszóró adott helyen és nem csak fület csapják be, akiét sikerül.

  16. Nekem sajnos nincs SONOS-om, DE tudok kérni majd tesztre, igaz sztem ebből maximum jövőre lenne értékelhető cikk. VISZONT én azzal egyetértek hogy a HomePod nagyon szép és nagyon jó meg tényleg Mozi élmény az Atmos vele, DE nem ezt venném mozi élménynek, hanem dedikált hangfalat, amit fizikailag odaraksz ahova kell.

  17. Apple TV 4k-ra van hagyományos TV app. Telenor MYTV
    Én Is azt használom

  18. Köszi, ez különösen értékes visszajelzés a számomra. (Gondolom a HomePod-ot dolby atmos üzemmódban hasonlítottad össze a házimozi rendszereddel)

    • Érdekelne, hogy milyen a házimozi rendszered és kb mibe fájt (írhatod privátban is)
    • El is kezdtem komolyabban nézni a Sonos Home Cinema 5.1.2 rendszert:
      -SONOS ARC: Front, center és atmos hangsugárzók a 114cm-es hangprojektorba zárva
      -SONOS SUB(GEN3): Zárt, pontos 2db mélysugárzó egymás felé fordítva (25hz)
      -SONOS ONE: 2db háttér sugárzó/zóna lejátszó
    • Ennek csak egy HDMI (ARC) csatlakozási lehetősége van
      -Gondolom ide jönne a TV szintén HDMI (ARC) csatlakozójából a kábel,
      -Hova mehet a többi (Playstation, AppleTV, …)?
      -Mind a TV-be és onnan jön át azon az egy HDMI (ARC) kábelen a sonosba?

    Szóval vannak még amatőr kérdéseim :thinking:

    Ettől függetlenül azért két HomePod mini jönni fog…

  19. Köszi az infót, de már tudtam róla és le is töltöttem az AppleTV 4K-ra, hogy előbb az ingyenes műsorokkal teszteljem, csak még nem jutott időm rá :slightly_smiling_face:
    Neten emlékeim szerint nem túl jókat lehetett olvasni róla (stabilitás és support). Neked milyen a tapasztalatod vele?

  20. Pedig jó lett volna hinni a csodákban :wink:
    Várom a sonos tesztet, de lehet nem bírom ki addig.
    Két HomePod mini ettől még jönni fog…

  21. Igen Dolby Atmos filmekkel teszteltem. Nekem egy 4 éves Onkyo HT-S5805 rendszerem van plussz egy Onky SKH-410. Anno olyan kb 400 ezerbe került. Nekem a TV össze van kötve egy HDMI (arc) kábellel, minden más a házimoziba van kötve. Bár nekem a tv szolgáltatómnak apple tv applikációja nagyon jó és csak az Apple TV plussz az Xbox van rákötve. Nekem Appple Tv-n van minden amit használok. Netflix, Disney+,Amazon Prime, Sky, DS Video és Sunrise Tv (tv szolgáltatóm).

  22. Szerinted/szerintetek az is működhet, ha nem a házimoziba lesznek bekötve a bemenetek, hanem a TV-be (AppleTV, Playstation) és a TV lesz egy HDMI (ARC)-kal összekötve. Át fog így jönni a hang a házimoziba az AppleTV-ről és a Playstation-ről?
    Nehezen megy a hangrendszer kiválasztása. A következőket szeretném egyszerre :wink:
    -Legalább 2 HDMI bemenet és 1 HDMI (ARC)
    -Dolby Atmos, Dolby Vision (min: 5.1)
    -Wireless (legalább a hátsó hangsugárzók)
    -AirPlay 2 támogatás

    Ha tud valaki ilyet kérem ossza meg.

    (Hamarosan jönnek a Homepod minik :slight_smile: )

  23. Működhet. 3 opciód van erre. Az első hogy a TV Dolby Atmos, Dolby Vision ready. Erről egyébként 1 hét múlva lesz egy cikk Philips Ambilight TV-t tesztelek és pont erre fog kitérni. :slight_smile: Szóval ha a TV tudja ezt, akkor a HDMI-n keresztül ki fog menni a hang.

    A második hogy optikai kimenet van a TV-n, Playstation-ön, ilyesmi, azon keresztül is átmegy a Dolby Atmos.

    A harmadik, hogy olyan erősítőt választasz ami Dolby Atmos, tehát a HDMI rögtön az erősítőbe megy a Playstation-ről és onnan megy a TV-be. Így akkor Dolby Atmos-od van, és közben ugye a videó jel is befut a TV-be. :smiley:

    Remélem így érthető volt.

  24. Köszi, ez jó hír lehet számomra. A TV LG C9 szerintem mivel ez tavalyi modell tudja a Dolby Atmost és Visiont (majd megnézem a leírásában).
    Tehát úgy tűnik, hogy el lehet engedni a hazimozival szemben támasztott legalább 2 HDMI bemenet igényemet. Ha az AirPlay 2 igényt is át tudnám hidalni az AppleTV használatával rögtön jóval nagyobb választékom lenne a házimozi kiválasztásához.
    Ha az AppleTV-re mint AirPlay 2 eszközre teszem ki a zenéket, akkor onnan megy a jel a TV-hez, onnan pedig a házimoziba, akkor “AirPlayesítettem” a házimozit. Egy gondom maradt zene hallgatás közben nem szeretnék semmit látni a TV képernyőjén.
    Tud erre valaki megoldást?

  25. A zenehallgatás közben pont akarod látni a TV képernyőt, mert az Apple TV szuper “képernyőkímélővel” rendelkezik, és jó nézni. :slight_smile:

  26. Ez szuper, hol lehet kikapcsolni :cowboy_hat_face:
    Szóval ez biztos van amikor jó, de napi 8-12 óra képernyő nézés után kifejezetten jól esik a vizuális input hiánya. (meg a gyerekek miatt is ezt preferálnám)

  27. Zenehallgatásra jön a Homepod mini-d. Arra tudsz direktbe streamelni. :slightly_smiling_face:

  28. Igen akár így is lehetne, de a miniket nem a nappaliba, hanem más helyiségekbe szánom.
    De mint @SzifonAdmin -nak is írtam az AppleTV-vel szeretném Airplayesíteni a házimozit.
    Neki még azt írtam, hogy a TV-hez kötném az AppleTV-t (így nem lenne gond, ha nincs vagy nincs elég a házimozinak HDMI bemenete). Azóta viszont arra jutottam, hogy egy HDMI bemenete csak lenne a házimozinak, így oda menne az AppleTV (így ha vmi appal be tudom kapcsolni a házimozit, akkor AirPlayen tudok zenét küldeni rá) az pedig megtudná szólaltatni a házimozit, ha pedig ettől bekapcsolna a TV, akkor azt pedig le tudom lőni telefonról.
    (A Playstation pedig közvetlenül a TV-re menne annak a képét és a hangját úgyis minig egyszerre kell, hogy érzékeljem)

  29. Este megnézem neked, de azt hiszem, hogy az Apple Tv-n be lehet állítani, hogy ne ébressze fel a tv-t bekapcsolásnál, ergo a tv-t meg a házimozit külön kell bekapcsolni hozzá. De letesztelem neked este, hogy hogyan lehetne így megvalósítani. Mint mondtam, nekem van egy Homepod a nappaliban és zenét arról hallgatunk.

  30. Előre is köszi.

  31. 3 lehetőséged van :joy:

    1. Mint nálam is, hogy a házimozit tv, xbox, video stb használom és egy HomePod vagy sonos vagy valami a nappaliba zenelejátszásra.
    2. Az Apple Tv ébresztésével bekapcsol a házimozi és a tv is, de itt előfordulhat, hogy a tv kikapcsolásával kikapcsol a házimozi is és esetleg az Apple TV is.
    3. Ami leginkább közel van a Te igényeidhez, hogy kikapcsolod az Apple Tv-n az a TV ébresztése funkciót, így csak a házimozit kell bekapcsolnod, ha zenét akarsz lejátszani.
      Az, hogy a házimoziba vagy a tv-be kötöd be a többi készüléket az lényegtelen.
      DE a lényeg, hogy olyan házimozit néz ami képes csak hang lejátszásra, ha hdmi-vel van összekötve ( ezt szinte minden új erősítő tudja). Vagy eleve egy AirPlay képes házimozit veszel.

    +1. Vagy van egy utolsó megoldás, hogy szerzel egy régi ATV-t csak Zene streamelésre és azt csak optikai kábellel kötöd össze az erősítővel.
    Erről @SzifonAdmin kollega írt már egy cikket régebben.

  32. Szuper. Alakul :+1::nerd_face:
    Tobzódok a lehetőségek között.
    Kerestem a 3. verzió szerint az Apple TV-n a TV ébresztésének kikapcsolása funkciót, de nem találtam (tvOS 14.2), kérlek írd meg hol találom.
    A legjobban azonban a +1 verzió tetszik, ráadásul “véletlenül” van még egy régi AppleTV-m is.
    Még egyszer köszönet neked és @SzifonAdmin -nak és mindenkinek

  33. Szívesen, a beállítások, távirányító alatt találod.

  34. Ohhh hát akkor basszus tök jó, ha van még 1 Apple TV is otthon! :partying_face::partying_face::partying_face:

  35. Hello

    Én sokat próbáltam de sehogysem megy Dolby Atmosban semelyik film sem, mindig 5.1 jelenik meg a film ha a HomePod van kiválasztva( természetesen 14.2 van minden eszközön) Abban a pillanatban, hogy át kapcsolom a TV ről (egyébként Dolby Atmos képes TV) HomePodra azonnal mindem 5.1 lesz ezt könnyen le lehet ellenőrizni a film plakátján eltűnik az Atmos felirat és helyette 5.1 lesz. Továbbá több fórumon is írtak hogy az Apple tud erről és a következő frissítésben kijavítja azaz amit most a HomePodól jön az nem Atmos hanem sima 5.1. Nálad mit ír ki?

  36. Szia, nem ertem mire gondolsz pontosan. Felveszed nekem videóra? Sajnos ettol fuggetlenul mar nem tudom neked megnezni mert nincs nalam a HomePod. :frowning:

  37. Hova töltsem?

  38. Ha a film közben a menü gombra nyomok az Apple TV távirányítóján akkor ott ott van a dolby atmos mindegy, hogy a HomePod vagy a házimozi van kiválasztva. Vagy milyen plakátra gondolsz? Melyik fórumon olvastál erről a hibáról? Illetve 2 HomePod-od van?
    A 4K felbontást a tv-n letudod ellenörizni, de az atmost HomePod-dal sajnos nem tudod le ellenőrizni mert sehol nem mutatja ki a tv se, ellentétben egy házimozi kijelzi, hogy a filmet atmos-ba játsza le.

  39. Én szerintem arra gondol hogy a Netflix kis ikonja átvált 5.1 HD-ra, de a TV-n indítja el a Netflix-et akkor Atmos-t lát. Én direkt az AppleTV±szal játszottam le tartalmaz hogy ne zavarjon be külső app.

  40. Még egy aprósság, ha valakinek nem müködne.
    “Nem játszható le hang a Dolby Atmos segítségével, ha az Azonnali lejátszás ki van kapcsolva a Beállításokban. Ennek ellenőrzéséhez lépjen a Beállítások > Alkalmazások > iTunes-filmek és tv-műsorok > Azonnali lejátszás lapra.”

  41. Hello, nem a TV indítom el a Netflixet hanem az Apple TV-n és ott vált át az Atmos felirat minden film esetében 5.1-re ha a HomePodot használom hang kimentnek.

  42. Hello igen igazad van de az AppleTV+ nem a pillanatnyi technikai és lejátszási állapot mutatja hanem egy csak képet a legmagasabb elérhető formátumokról (Plakát) , minden más Stream App (pl. Disney +, Netflix, Hulu ) a lejátszási paramétereket mutatja nem a már említett képet (Én plakátnak hívom azt az oldalt ahol a film rövidesen tartalma és a paraméterek találhatóak) Valamint ha valaki esetleg TIDAL HIFI App-ot hallgat akkor az ott megjelenő Dolby Atmos formátumú zenék sem jáchatóak le csak normál sztereóban ezt egyébként ki is írja, Az Apple TV-n futó Netflixen pedig minden film mellől eltűnik az Atoms felirat abban a pillanatban hogy Hompoda kacsolok . Atoms rendszert az Apple TV a frissítés után kb 2 napig ment HomePod-al és ez összehasonlíthatatlan azzal ami most van. Ez csak stereo! Készítettem egy videót amin látszik, hogy a pl a Mandalorian film Dolby Vision és 5.1 alapból HomePod ra állítva és amit a TV hangkimentére kapcsolok megjelenik az Atmos felirat ez oda-vissza ugyanúgy van. (a TV vacak hangszóróján jobb a hangzás Atmos-ba mint a Homepod-n a mostani Stereo butításban) Ezeket a beállásokat alapból elvégeztem, (2 HomePod-om van).

  43. Nekem a Netflix még egy HomePod-al is Dolby Atmost ír ki, valószínüleg mert az Apple TV tudja és abban sugároz kifele, de este ha hazaérek visszarakom a 2 HomePod-ot sztereóba és letesztelem mind Disney±al és Netflix-szel is, lejátszás közben nekem csak a képfelbontást írja ki. A Tidal-hoz a 20 eurós Tidal Hifi előfizetés kell mert a 10 eurós Premium csak sztereóban fogja lejátszani, ez le van írva a Tidal oldalán is és működik is, erről találsz rengeteg videót is a neten ( pár embernél volt már gond, de egy Tidal app törlés es újrainstallálás megoldotta mindenkinél) Megírnád légyszíves melyik fórumon olvastad, hogy az Apple tud a hibáról és már orvosolja, mert a Netflix appnak volt problémája, de már frissitették, egyébként müködik minden appal. Nekem nem jött be a HomePod mint Dolby Atmos házimozi, de viszont működik.

  44. De Te is kb azt tapasztaltad mint én nem? Tehát jójó tök jó hangja van, de nem célirányos annyira. Jöttek néha oldalról hangok, de azért ne essünk túlzásba.

  45. Elfogadom, hogy nálad szar, mert én is olvastam erről a hibáról. Én direkt emiatt is, minden Apple TV 4K beállítást töröltem vissza állítottam az Apple TV-t és a HomePod-ot is reseteltem és minden frissítést újra letöltöttem (Apple TV 4K-n) Mert olvastam erről, hogy valakinek ez megoldja a problémát valakinek meg szar. És nekem a hang mozis élmény volt, nem sztereó, mert a Netflix-en beraktam olyat, ami sztereó (Mad Max Fury Road), amit egyébként Atmos-nak írnak a weben, de olyan fos sztereó hangot hallottam hogy az fájt. Ezért maradt a fent említett Greyhound filmnél. Sajnos a HomePod-ok már nincsenek nálam :frowning:

  46. Igen, főleg, hogy az Atmos házimozi nekem régebb óta meg van, tehát volt egy összehasonlítási alapom és úgy eléggé gyenge volt, persze, ha hagyok időt neki tanulni stb stb. De az én véleményem is az, hogy egy visszaverődött hang közel se olyan mint egy irányzott. Aztán ne is beszéljünk a változó környezeti tényezőkről, ki van a függöny húzva vagy nincs, főleg egy nagyobb ablakfelületnél. Egy ember vagy több ember ül a tv előtt meg lehetne még sorolni.

  47. A spatial audio-t is tervezitek tesztelni az airpods pro-val?

  48. Szia, mindent reszeteltem és újra telepítettek (habár a HomePod-ra nem tudtam újra letölteni a 14.2 maradt csak a reszet) már vagy 4 x, (Apple tv 4K, 2 HomePod ) meg a béta 14.3 is feltettem az AppleTVre , próbáltam már USA és EU appleid-vel és főleg egy haverom komplett másik Appletv HomePod komboval, és mindig ugyanaz a végeredmény. Nem Atmos! Nagyon fontos, hogy az elején tényleg működött és leírhatatlan élményt nyújtott a két “vacak” HomePod Atmosban. Sajnos nem találom a bejegyzést de 100% olvastam hogy egy fazon felvette az Apple-el a kapcsolatot és azt mondtak neki hogy a következő frissítés megoldja (nekem akkor ennyi elég volt hogy várják csak azért kezdetén el újból mert a cikk kapcsán hülyének éreztem magam hogy másnak megy nekem meg nem) , de ezen felbuzdulva mivel látom ez itt ez fontos, személyesen írok és telefonon is felveszem a kapcsolatot az Apple-el, addig esetleg tesztelhetjük le ti is a Netflixet és a Disney is ha van rá lehetőségetek. :v:

  49. Este letesztelem neked.

  50. Tök szuper egyébként hogy többen is teszteljük ezzel nincs is semmi gond, minél több vélemény van erről annál jobb. Mondjuk a kövi frissítéssel akkor újra össze kell raknom nekem is a szettet, hátha végül tényleg neked van igazad, de mondom én hallottam sztereóban és nem ugyanaz volt az élmény. :slight_smile: De köszi azért a hozzászólást, illetve hogy tényleg te is ennyit foglalkozol ezzel!

  51. Ezt egyébként már megnézted?

  52. Igen köszi, de ez egyértelmű ha ezt kikapcsolod akkor nem csak a homepodon nem jönnek a Dolby cuccok hanem a HDMI kimeneten sem. Amint már mondtam a rendszer működött Atomsban Nov elején mikor kijött a 14.2. 2 napig.

  53. Megnézem akkor este, remélem sikerül valahogy visszahozni nálad.

  54. Ahogy ígértem felvettem a kapcsolatot az Apple-el és nyitottak erre egy tikcetet illetve elküldtem nekik a videót is amit készítettem, ígérték hogy kivizsgálják. Mindent ami lehetséges beállítás volt és variáció a 2 órás beszélgetés alatt leteszteltünk de nem volt hajlandó Atmosra kapcsolni. Eszkalálták egy mérnöki csapathoz és majd kapok egy visszahívást az esetleges további teszteléssel vagy megoldással kapcsolatban.

  55. Na szóval, leteszteltem és müködik. Netflix, Disney+ és Apple Tv+ is. Netflixen és Disney±on csak angolul elérhető az Atmos, ATV-nél németül is, meg lehet még más nyelven is. De viszont egy valamit észre vettem, ezt próbáld ki. A Beállitások Video és Audionál Standard audio kimenetnek állítsd be a tv hangszóróját. Aztán lépj be a Netflixbe indítsd el a Dolby Atmos filmet majd legyints lefele és az audionál állítsd át a HomePod-ra a hangot és angolra a nyelvet majd nyomd meg a MENU gombot ekkor visszalép a főoldalra és indítsd el újra a filmet, ha most megnézed az infot lefelé legyintéssel akkor már ott kéne lenni a Dolby Atmosnak. Ha a HomePod van beállítva standard hangszórónak akkor valamiért a Netflix szarakodik. Próbáld ki légyszíves aztán várom a feedbacket.

  56. Köszi, hogy megnézted de a fentiek szerint csak a felirat marad a hang amit hallasz az max 5.1 vagy leginkább stereo sőt egy idő után az atoms felirat is eltűnik az infóból a Netflix esetében nálam, tehát a out of box megoldás hogy az Audio format menüpontban ott kell maradjon az az Auto mellet az Atmos Available ha a HomePod van kiválasztva, az Apple support amint írtam eszkalálta és telefonon tényleg ismerték, hogy ez bizony csak 5.1 vagy sztereo hangzás és nem aktiválódik semmilyen körülmények között az Atmos csak a TV-n keresztül (telefonon a technikus valamivel certifcate hibára gyanakodott ) Amint kapok írásos választ is azonnal közzéteszem.

  57. Hozzátenném beszélem az angolt :blush: és alapból minden filmet angolul nézek más fel sem merül ha Atmost akarok hallani. Köszi az eddigieket és hogy utánajártál részedről, nagyon be vagyok sózva mert a két már említett HomePod működött és leírhatatlan térhangzást produkáltak ahhoz hasonlót kell képzelni mint amit az AirPods Pro produkál de az egész helységbe ezt nagyon komolyan állítom mert saját fülemmel hallottam. még 1x köszi :slightly_smiling_face:

  58. Sajnálom, hogy nálad nem megy. Nekem Dolby Atmost ír mindenhol és úgy is játsza le, mint mondtam direkt összehasonlításom van mert van egy 5.1.2 házimozi itthon ami tényleg Atmos. :slightly_smiling_face: Amúgy, hogy állapította meg az úriember, hogy az nem atmos és csak 5.1, telefonon keresztül??

  59. Küldtem nekik több video felvételt a menükről, nyilván nem hang alapján azt én állapítottam meg, itt van egy pár kép azon menüpontról ami szerintük is okozza a hibát.

  60. Avatar for gunar gunar says:

    Csak egy laikus felvetés mivel nincsen ilyen eszközöm, csak olvasgatom amiket írtok róla.
    De, ha saját maga állítja be a hangzást a környezetét is figyelembe véve, akkor nem lehet hogy függ az Atmos lehetősége a helyiségtől és amennyiben azt érzékeli, hogy az nem adja vissza valamiért ami az Atmoshoz elvárás a hivatalos paraméterek szerint akkor nem adja azt és nem is írja ki? Azaz lehet ő dönti el tud-e Atmos-t vagy sem, az érzékelt hangzás alapján?

  61. Nem attól függ. Maximum nem olyan a hanghatás.

  62. Ez teljesen rendben van így, mivel a HomePod-on nem tudod a Dolby Atmost deaktiválni ez az opció csak HDMI kimenetnél van, lehet egy késöbbi szoftverfrissítésnél elérhető lesz. Jelenleg az Atmos automatikus, ha elérhető. A supportosok se tudnak mindig mindent :slightly_smiling_face: Amúgy, ha leakarod tesztelni akkor a legjobb a Dolby Summit alkalmazás. Még egy kérdés, hol vannak elhelyezve a HomePod-ok? Faltól kb hány centiméterre? Amúgy inkább a stream applikációk hibái lesznek ezek mert a Movies-ba az összes Atmos-os filmnél működik rendesen és ott is kijelzi, ha Atmos-ba játssza le, film közben az info menü alatt. A Netflix meg a Disney+ nekem amúgy se számít mert én németül nézek filmeket.

  63. Avatar for sonos sonos says:

    Kedves Cikkszerző, szívesen biztosítunk Sonos terméket tesztre - küldtem erről e-mailt a [email protected] e-mailcímre, sajnos visszadobta a rendszer. Ha kapok másik kontaktot, fel tudjuk venni egymással a kapcsolatot a részletek egyeztetéséhez. :slight_smile: Üdv, Sonos kommunikáció

  64. Szia, felveszem veled a kapcsolatot, valszeg azert dobta vissza mert Szifon.com vagyunk :wink:

    Gergő

  65. A napokban kijött a 14.2.1 a HomePod és HomePod mini-re.

  66. Tapasztalsz bármi változást?

  67. Még csak most frissítettem le.

  68. Amúgy csak egy kisebb update volt, teljesítmény és stabilitás javítás, de nálam eddig is rendben működött.

  69. Megjött a 14.3-as frissítés a HomePod-okhoz, csak teljesítmény javítás, de nem árt frissíteni.

  70. Sziasztok!

    Beszállnék a probléma vitakörbe…

    Nekem is meglett a második HomePod-om, és össze is kapcsoltam őket stereo módban, ahogy azt felajánlotta az elején. A szett többi része: AppleTV4K és egy Philips 4K HDR Dolby Vision-t támogató TV. Mindenki 14.3 verziós.
    Tapasztalat: Az AppleTV+ alkalmazásból indított Greyhound csatahajó filmben használja a HomePod-okat , Atmos-nem Atmos, nem valami különleges, de még nem tudom eldönteni, hogy stereo, 5.1 vagy Atmos…ha csak ennyi akkor nem estem hasra, nincs hűha élmény.
    Ami a nagyobb probléma: az Apple TV-re telepített Netflix és Youtube alkalmazásokkal csak mono-ban szól, aza csak az egyik HomePod dolgozik!. Ha a HDMI-n keresztül összekötött TV a hangszóró kimenet, akkor megvan a stereo és jól is szól. De a HomePod-okra váltva csak az egyik (jobb oldali) csatorna szól.

    Szóval a napokban akkurátusan végigmegyek a beállításokon, ha kell reset-elek és megpróbálom én is előcsalogatni a szellemet a palackból.

    Van valakinek tanácsa, milyen filmeken próbáljam (AppleTV+, Netflix van).

    Kellemes Ünnepeket kívánok mindenkinek!

    Üdv,
    Gábor

  71. Első körben töltsd le a Dolby Summit alkalmazást Apple Tv-re. Azzal úgymond le tudod tesztelni. A másik, hogy a Home alkalmazásban letudod ellenőrizni, hogy jól van-e lerakva a két HomePod, mármint, hogy a jobb oldal a jobb oldal a bal meg tényleg a bal. A Home alkalmazásban hosszan nyomsz a HomePod ikonra aztán a fogaskerék majd Audiobeállítások.

  72. Hát na, második nekifutásra minden flottul ment. Mindent újraindítottam, és láss csodát működik… a Dolby Summit megmutatta hogy mit lehet várni a cucctól. Sajnos a lakás elrendezése nem ad teret a hangnak (sarokban van a TV), de nagyságrenddel jobb a hangzás két HomePoddal mint eggyel!
    A Netflix, youtube is mostmár stereo, valami kavarodás lehetett csak. Érdekes és logikus, ha be van kapcsolva az (apple)TV akkor siri ott játssza le a kért zenét, ha ki van kapcsolva az ATV, akkor csak a homepod-ok élednek.
    A két hangfal közül valahogy lett ez vezér, azon lakik Siri és válaszol, a másik csendben van.

    És tudtátok? Már lehet magyar rádiókat is indítani: Rédió van Budapeszt
    Powered by Tune In

    Jó volt, jobb lett a HomePod!

    Üdv,
    G

  73. Szuper :+1: Amúgy kell neki 1-2 nap mire “rendbe” rakja magát teljesen.

  74. Ronthatja a hangzást, ha a HomePod-ok nem a TV mellett vannak a nézővel szemben, hanem mögötte, a kanapé két szélén?

  75. Sajnos igen, mivel a közvetlen a tv mellett kell lennie a két HomePod-nak. Úgy van beállítva , ha magad mellé-mögé teszed akkor a hangok egyáltalán nem onnan fognak érkezni ahonnan kellene. Amúgy szerintem ez is egy kicsit baj a HomePod-nál, hogy nincs beállítási lehetőség, hogy hol helyezkedik el a tv és te hol ülsz a tv-hez képes. Még mondjuk a házimozimhoz van egy úgymond beállító mikrofon amit bedugsz és leteszed oda ahol ülsz aztán ő beállítja a hangszórókat szépen.

  76. BUÉK mindenkinek. Az Angyalka végül két HomePod-ot hozott :slight_smile:

    Eddigi tapasztalatok:

    • Kisebb, mint amire számítottam
    • Zenében szuper (tiszta hangzás, mértéhez képest meglepő mélyek)
    • Mint ökoszisztéma gyorsan tanulható, megy szuperül (több telefonról, óráról)
    • Interkom funkció tetszik (tényleg megy telefonról házon kívülről is)
    • Apple TV hangja gyenge (sokszor úgy éreztem, hogy az LG oled TV saját hangja jobb)
    • Dolby Atmos elég gyengécske (halványan lehet érezni irányokat, de sokszor olyan üreges, főleg a beszédhang lóg a levegőben, persze lehet, hogy még valamit nem jól csinálunk…)

    Kérdések:

    • Az normális, hogy a HomePod-ok teteje meleg akkor is, ha már órák óta nem játszott zenét?
    • Olyat tapasztaltatok, hogy csak az egyiken játszott le hangot, miközben mind a kettőn világítottak a +/- jelek és mindkettőn lehetet is állítani a hangerejét annak ez egynek amelyikből jött a hang? (végül Home alakalmazásban a HomePod újraindítása után szól mind a két oldal, de az AppleTV és az Atmos-os gyengeségek maradtak)
  77. A meleget, hogy érted? Nálam kissé langyos a teteje. A lejátszásnál még nem vettem észre ezt a problémát, hogy az egyik szól , de ilyet más is tapasztalt mert leírta itt a hozzászólásokban. Viszont én csak zenehallgatásra használom. Kell neki amúgy egy pár nap mire beállítja magát rendesen. Az elhelyezésnél kell figyelni szerintem nagyon, attól sok függ. Például, hogy a hangfal-mennyezet-néző “útvonalon” nincs akadály. De szerintem biztos kell 50-60 óra mire tényleg beállítja magát rendesen.

  78. Milyen filmet néztetek? Nem lehet hogy rossz hanggal rendelkezett? Pl: Ready Player One-t rakjátok be, vagy Netflix-ről Dolby Atmos filmeket. :slight_smile:

    Van otthon NAS és Infuse?

    Ja igen, igaza van @83miki83 -nek is mert rohadtul kell néhány nap, folyamatos hallgatás (szó szerint 50-80 óra) Tehát ez javulni fog.

  79. Melegedés:
    olyan mintha egy másik kezet érintenél és nem egy szobahőmérsékletű műanyagot :slight_smile: (túl sok hőtermelésnek tűnik ahhoz képest, hogy csak arra vár, hogy kimondjam Hey Siri, de ha másnál is ez van akkor én megnyugszom)
    Bejáratás:
    A napok száma már meg van, az 50-60 üzemóra még nincs, tehát még lehet jobb…
    Forrás:
    @SzifonAdmin: AppleTV4K-ról Dolby Summit alaklamazással tesztelve, illetve Netflix-ről Atmos-os filmek eredeti hanggal (NAS van, Infuse még nincs, ha látni hogy más forrásból jól szólna visszatérek rá)
    Elheleyzés:
    Na ezen elgondolkoztam az alapján amit írtatok. Lehet nálunk nem ideális.

    • Magasság: A TV alatti szekrény kb térdmagasságú és azon van a két Homepod, azaz a kanapén ülve a fejemhez képest lentebb (most kipróbáltam milyen, ha ebbe a magasságba helyezem a fejem, nos sokat javult.
    • Hátsó fal: nálunk a kanapé mögött van közvetlenül a hátsó fal, ha fejem “áthelyezem” a HomePodok és a hátsó fal közé félútra középre és abba a magasságba :joy: ,akkor kezd hátulról is “jönni” a valamennyi hang.
    • Mennyezet: Az álmennyezetben a szoba középén van egy arasznyi felugrás lehet, hogy ez is bekavar.

    Szóval tényleg fontos lenne a befogadó helyéhez való kalibráció lehetősége, amit simán meg tudna oldani az Apple (mások pl. Sonos az iphone-t használja erre…)

    Tesztelgetem még tovább :wink:

  80. Ez biztos nem jó, magához az Atmos-hoz. Mert nincs helye a hangnak. Ettől függetlenül ez csak az Atmos hangnál lehet “hiba” :slight_smile: Köszi a visszajelzéseket. Akkor az elhelyezkedéseken kell javítani és az órák számán :slight_smile:

  81. Kicsit hülyén fog hangzani, de próbálkozhatsz azzal is, hogy felemeled a HomePod-ot majd visszateszed, mert van benne egy mozgásérzékelő és ha mozgatod akkor úgy veszi, hogy új helyre került és újra kalibrálja magát. Próbáld meg a dobozát alátenni az elég stabil, hogy úgy jobb lesz-e és ami nagyon fontos, hogy a HomePod és fal között ne legyen a távolság nagyobb mint 25cm, egymástól meg 1,2m-re legyen a 2 hangfal, ez a gyári elhelyezés. A végére meg tegyük hozzá amit már elmondtam, hogy ez sajnos csak kamu Atmos.

  82. Na pont itt tartok most :frowning:
    Lett ebben az ügyben vmi fejlemény?

  83. Elhiheted Te is, hogy a HomePod-nál nem írja ki, hogy az Atmos elérhető mert automatikus.

  84. Köszi, hogy foglalkozol ezzel és megírtad. De sajnos az a rész is igaz nálam, hogy ha a TV hangszóróját választom ki, akkor a Netflixnél a lefelé legyintésre mutatja az Atmost, illetve az AppleTV+ esetén pedig jobb sarokban megjelenik az Atmos, míg ha a HomePod-ok vannak kiválasztva alapértelmezett hangkimenetnek, akkor sem a Netflix sem pedig az AppleTV+ esetén nem jelenik meg az Atmos.

  85. Köszi, ezt még fogom próbálgatni.

  86. A jobb felső sarokban maga a tv-d jeleníti meg az Atmos jelet nem az Apple TV. Magát a filmet úgy tudod ellenőrizni Apple Tv±nál, hogy megnyomod a Menu gombot a film közben és ott kiírja, hogy Vision, Atmos stb.

  87. Van egy másik dolog is, hogy szerintem nagyok az elvárásaid :disappointed: Sajnos a 2 HomePod sose fogja a fejed leszaggatni, hozza azt a 660 eurós soundbar szintet és kész, de sose fog olyan jó lenni mint egy 2000 eurós szett, tehát azt akarom mondani, hogy azért házimoziként nem lesz sose olyan jó. Zenét hallgatni tényleg szuper, de ott is inkább valahol középkategóriába tenném, viszont házimoziként valahol az alsó és közép kategória közé. Működik a Dolby Atmos, de nincs az a szoftver ami folyamatosan állítani tudja magát a környezeti változásokhoz. Például hányan ültök a tv előtt. Ja és sajnos az állmennyezet is inkább hangnyelő mint hangvisszaverő. Erre a legjobb példa, hogy menj be egy üres szobába ahol beton mennyezet és burkolólap padló van, visszhangozni, kongani fog a szoba, tegyél egy ülőgarnitúrát a szoba közepére és meg fog szűnni az a kongó hangzás. Vagy mondjuk van egy kép a falon az már akkusztikailag befolyásolja az egészet. Az én véleményem még mindig az, hogy mozis élményhez nem olyan jó választás. A HomePod annyival jobb mint a 600-700 eurós soundbar társai, hogy támogatja Siri-t és belepasszol az Apple ökoszisztémába.

  88. Ez pedig olyan esetben fordul elő, ha a streamelt zene eleve nem megfelelő minőségű. Pl a Mytuner Pro csak egy hangszórón fog szólni, de Apple Music már mindkettőn.

  89. Ettől függetlenül a hang azért nem onnan jött, ahonnan kellett volna. Volt rá precedens, hogy oldalról jött, vagy körbeölelt bennünket, de azt gondolom, hogy sokkal jobb tér kell a Dolby Atmos-hoz, mint azt az ember gondolná. Természetesen a fenti környezet nem volt ideális hozzá, bár a HomePodnak kötelessége felmérni a szobát és beállítani a hangzást, ez mégsem sikerült neki. Tehát a végeredmény inkább egyfajta mozi élmény, mint egy Dolby Atmos hangzás, de nem mondanám ezt rossznak**. Teljesen vállalható és szuper hangja volt a filmek, körbeölelt a hang, de nem voltak “célirányos” hangok, például hátulról jövő effektek, amit a Dolby Atmos ígér.**

    A HomePod bizonyos esetekben tudja az Atmos-t átadni, de többségében én azt tapasztaltam, hogy inkább csak egy jó kis mozis dolog volt, de nem Atmos, hogy innen-onnan jött a hang. Egyébként ettől még lehet hogy Te jobb élményt érsz el, de nekem sajnos ahhoz kevés volt hogy Atmos-t kapjak. Mindenesetre a TV-nél sokkal jobb a hangja és amúgy is jobb minőségű a HomePod hangfal mint a TV-é.

  90. sziasztok,
    van ötletetek, hogy miért csúszik a filmek esetében pár másodpercet a hang HomePod-on?
    QuickTime, VCL, Apple Tv egyaránt.

  91. Avatar for Czo Czo says:

    Mirol jatszod ezeket? A QuickTime, az Mac, de a VLC az Apple TV-n fut, vagy a Maceden? Az Apple TV-n hogy van beallitva hangnak? Alapertelemezettnek, vagy csak kivalasztottad hangkimenetnek?

  92. Minden esetben a beállítások szerinti (tehát nem(csak) alkalmazásszintű) alapértelmezett hangkimenet a HomePod.
    VCL nálam MacMinin (2020, M1) fut.

  93. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    és akkor most AirPlay képernyőtükrözéssel játszod le a videót? vagy a VLC már támogatja a natív AirPlay-t is?

    vagy a VCL valami más, tehát nem VLC?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for dzsenos Avatar for Kisgabor Avatar for kisnyeso Avatar for voxline Avatar for kardkikard Avatar for sonos Avatar for kleinguru Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Köszi a cikket, jó volt így összefoglalva olvasni :slight_smile:

  2. Mindjárt átmozgatom ide a hozzászólásokat. :slight_smile: Mert ide tartozik.

  3. Én már ott tartok, hogy azon gondolkozom, hogy elvileg lehetséges lenne-e egyáltalán összerakni egy célkütyüt, ami HDMI forrásból a hangot leszedve egy “AppleTV-ként” küldené wifi-n a jelet a homepod felé.
    Ez valószinűleg ott bukna meg, hogy a képet késleltetni kellene a hanghoz képest és ugye ezt a kütyű a TV irányába visszafelé nem tudná megtenni…

  4. Igen itt bukna meg sajnos. Sztem sok problémát megoldanál egy Apple TV 4K vásárlással. Jövőben is tök kényelmesen mennének rajta az appok stb… persze ez pénz.

  5. Már van AppleTV 4K, de mégis így is van pár dolog amit nem tudok (vagy azt hiszem, hogy nem tudok) megoldani vele. Íme néhány erősorrendben:

    • Playstation hangja
    • Hagyományos TV műsor (nagyon ritkán, de akkor nagyon kellene)
    • Más egyéb jelforrás (néha egy CD, stb)

    Még egy apróság a Netflixnek a kezelő felülete az LG okosTV-n sokkal szebb és jobban irányítható az “egérmutatós” távirányítóval mint az AppleTV “léptetős” távirányítójával. (ja tudom, ez legyen a legnagyobb bajom :slight_smile:

  6. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen azért az Apple is rájöhetne, hogy vannak dolgok, eszközök amiket nem gyárt és azokkal is használhatóvá tehetné az eszközeit, akár egy közbenső illesztővel, amit szintén tervezhetne és gyártathatna. Akkor az is az ő repertoárját bővítené és eladhatóbbá válnának az eszközei más rétegeknek is. pl ahogyan ugye az okos otthont is lehet a HomePod-ról vezérelni a HomeKit segedelmével, úgy lehetne direkt ilyen célra tervezett vmi kütyüje is. Akár egy HomePod Assistance :crazy_face:

  7. Köszi a linket, most még csak átpörgettem, de majd elmélyülök benne. Előzetesen annyit, hogy azt hiszem nem ugyanabban a cipőben járunk :slight_smile:
    A részemről az egész onnan indult ki, hogy van egy régi belépő szintű kiszolgált 5.1 hangrendszer, ami már annyira zajossá vált, hogy használhatatlan. Ideje volna egy újat venni. Elkezdtem nézni legalább 5.1-es soundbarokat azzal a kiindulással, hogy tudjon dolby atmos-t és airplay 2-t. Na innen már ez nem is olyan egyszerű…
    Ekkor jött az Homepod mini bevezetése, ami rögtön megtetszett. Majd a hír, hogy a 2 homepod pedig dolby Atmos támogatást kapott, gondoltam talán ez lenne a megoldás all in. Hát nem. Kompromisszumot kell már megint kötni…

  8. Vagy a TV gyártók is léphetnének ebbe az irányba. De úgy látom, hogy jelenleg ez sem az Applenek sem a TV gyártóknak nem érdeke. Bár ki gondolta volna pár évvel ez előtt, hogy a TV gyártók AirPlay képes TV-ket fognak gyártani az Apple pedig AppleTV alkalmazást készít/készíthet a Samsung és az LG okos TV-kre. Az érdekek és a szituáció változnak, szóval ki tudja mit hoz a holnap.

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Jo, de technikailag amit felvázoltam az jobb lenne szvsz az Apple-nek meg talán üzletileg is, hiszen újabb szegmenseket kebelezhetne be jobban és több felhasználót vonzhatna talán be.
    Sokan szeretik a kényelmes és valóban működő megoldásokat a mindennapokban, amikhez nem feltétlenül kell műszaki tudás, csak 1x beállítani, majd használni és használni. Ahogyan teszem pl az iphone-mal is évek óta, jó valami apróságokkal mikor újabb dolgokat kap persze kell foglalkozni, de összességében csak használom és kész, teszi a dolgát.

  10. A HomePod jó, ha zenét akarsz hallgatni és okosotthon irányításhoz, de filmnézéshez nem ajánlom, akár milyen 3D-s hangzás meg dolby atmos, ez nem igaz, lehet, hogy tökéletes labor körülmények közt visszaverődik a hang a mennyezetről meg hasonlók, de a való életben ez nem igazán így működik, már az is számít milyen festék van a falon, sokat foglalkozok akkusztikával és hangszigeteléssel munkából kifolyólag, illetve elég sűrűn járunk tesztlaborba a termékeinket tesztelni. Röviden egy hang csak akkor fog fentről vagy hátulról jönni, ha az onnan is van sugározva. Egy 5.1 soundbar vagy egy HomePod megközelítőleg se nyújt olyan élményt mint egy rendes házimozi. Ajánlom neked, hogy néz szét és vegyél egy normális atmos házimozit és mellé egy vagy két HomePodot minit, ha okosotthont is akarsz irányítani és zenét hallgatni.

  11. Pont ezt fogom leírni most a Dolby Atmos cikkben :)))

  12. Akkor megegyezik a véleményünk :smile:

  13. Köszi a véleményt és az iránymutatást. Azt még nem tudom, hogy hallgatni is fogok-e rád :sunglasses:

    • Ha igen, akkor a TV mellé ez engem a Sonos irányába vinne (mai állapot szerint), de fázok az Amazon Alexa vagy a Google Assistant adatvédelmi dolgaitól. A szobákba pedig apránként a HomePod minik jönnének.

    • Ha nem, akkor jön a TV-hez a 2 HomePod és a szobákba majd a minik és a reménykedés, hogy az Apple egy mesterterv keretében kiad majd egy szoftver frissítést és a minik is felhasználhatók lesznek a 2 nagy mellé egy valósabb dolby atmos rendszerként működhessenek és esetleg kiad egy mélynyomót is. (mondjuk ekkor még mindig nem fogom tudni csatlakoztatni hozzá a Playstation és a többit)

    Két dolog érdekelne:

    • Van valakinek tapasztalata a sonos új dolgaival (arc+…) kapcsolatban?
    • @SzifonAdmin, @83miki83 Ha kipróbálnátok a 2 hompodot dolby atmos verzióban megváltozna-e az eddigi véleméményetek? (@SzifonAdmin szerintem a cikk előtt kéne ezt kipróbálni :wink: )
  14. Nekem két HomePod van itthon és egy Dolby Atmos házimozi, ezért tudom biztosra is mondani, hogy ég és föld a különbség. Sőt a házimozihoz is megvettem a két atmos hangfalat mert a két front hangszóróba van beépítve gyárilag és a mennyezetről sugározná vissza a hangot, de mint fentebb írtam ez azért nem úgy működik. Amúgy szépen szól a HomePod is, de nem egy házimozi szint.

  15. Avatar for gunar gunar says:

    gondolom a HomePod valami olyan trükkel csinálja a jó hangzást, mint anno a pseudo stereo és a pseudo qadro, fázistolásokkal. Persze hogy nem olyan mint amikor valóban van hangszóró adott helyen és nem csak fület csapják be, akiét sikerül.

  16. Nekem sajnos nincs SONOS-om, DE tudok kérni majd tesztre, igaz sztem ebből maximum jövőre lenne értékelhető cikk. VISZONT én azzal egyetértek hogy a HomePod nagyon szép és nagyon jó meg tényleg Mozi élmény az Atmos vele, DE nem ezt venném mozi élménynek, hanem dedikált hangfalat, amit fizikailag odaraksz ahova kell.

  17. Apple TV 4k-ra van hagyományos TV app. Telenor MYTV
    Én Is azt használom

  18. Köszi, ez különösen értékes visszajelzés a számomra. (Gondolom a HomePod-ot dolby atmos üzemmódban hasonlítottad össze a házimozi rendszereddel)

    • Érdekelne, hogy milyen a házimozi rendszered és kb mibe fájt (írhatod privátban is)
    • El is kezdtem komolyabban nézni a Sonos Home Cinema 5.1.2 rendszert:
      -SONOS ARC: Front, center és atmos hangsugárzók a 114cm-es hangprojektorba zárva
      -SONOS SUB(GEN3): Zárt, pontos 2db mélysugárzó egymás felé fordítva (25hz)
      -SONOS ONE: 2db háttér sugárzó/zóna lejátszó
    • Ennek csak egy HDMI (ARC) csatlakozási lehetősége van
      -Gondolom ide jönne a TV szintén HDMI (ARC) csatlakozójából a kábel,
      -Hova mehet a többi (Playstation, AppleTV, …)?
      -Mind a TV-be és onnan jön át azon az egy HDMI (ARC) kábelen a sonosba?

    Szóval vannak még amatőr kérdéseim :thinking:

    Ettől függetlenül azért két HomePod mini jönni fog…

  19. Köszi az infót, de már tudtam róla és le is töltöttem az AppleTV 4K-ra, hogy előbb az ingyenes műsorokkal teszteljem, csak még nem jutott időm rá :slightly_smiling_face:
    Neten emlékeim szerint nem túl jókat lehetett olvasni róla (stabilitás és support). Neked milyen a tapasztalatod vele?

  20. Pedig jó lett volna hinni a csodákban :wink:
    Várom a sonos tesztet, de lehet nem bírom ki addig.
    Két HomePod mini ettől még jönni fog…

  21. Igen Dolby Atmos filmekkel teszteltem. Nekem egy 4 éves Onkyo HT-S5805 rendszerem van plussz egy Onky SKH-410. Anno olyan kb 400 ezerbe került. Nekem a TV össze van kötve egy HDMI (arc) kábellel, minden más a házimoziba van kötve. Bár nekem a tv szolgáltatómnak apple tv applikációja nagyon jó és csak az Apple TV plussz az Xbox van rákötve. Nekem Appple Tv-n van minden amit használok. Netflix, Disney+,Amazon Prime, Sky, DS Video és Sunrise Tv (tv szolgáltatóm).

  22. Szerinted/szerintetek az is működhet, ha nem a házimoziba lesznek bekötve a bemenetek, hanem a TV-be (AppleTV, Playstation) és a TV lesz egy HDMI (ARC)-kal összekötve. Át fog így jönni a hang a házimoziba az AppleTV-ről és a Playstation-ről?
    Nehezen megy a hangrendszer kiválasztása. A következőket szeretném egyszerre :wink:
    -Legalább 2 HDMI bemenet és 1 HDMI (ARC)
    -Dolby Atmos, Dolby Vision (min: 5.1)
    -Wireless (legalább a hátsó hangsugárzók)
    -AirPlay 2 támogatás

    Ha tud valaki ilyet kérem ossza meg.

    (Hamarosan jönnek a Homepod minik :slight_smile: )

  23. Működhet. 3 opciód van erre. Az első hogy a TV Dolby Atmos, Dolby Vision ready. Erről egyébként 1 hét múlva lesz egy cikk Philips Ambilight TV-t tesztelek és pont erre fog kitérni. :slight_smile: Szóval ha a TV tudja ezt, akkor a HDMI-n keresztül ki fog menni a hang.

    A második hogy optikai kimenet van a TV-n, Playstation-ön, ilyesmi, azon keresztül is átmegy a Dolby Atmos.

    A harmadik, hogy olyan erősítőt választasz ami Dolby Atmos, tehát a HDMI rögtön az erősítőbe megy a Playstation-ről és onnan megy a TV-be. Így akkor Dolby Atmos-od van, és közben ugye a videó jel is befut a TV-be. :smiley:

    Remélem így érthető volt.

  24. Köszi, ez jó hír lehet számomra. A TV LG C9 szerintem mivel ez tavalyi modell tudja a Dolby Atmost és Visiont (majd megnézem a leírásában).
    Tehát úgy tűnik, hogy el lehet engedni a hazimozival szemben támasztott legalább 2 HDMI bemenet igényemet. Ha az AirPlay 2 igényt is át tudnám hidalni az AppleTV használatával rögtön jóval nagyobb választékom lenne a házimozi kiválasztásához.
    Ha az AppleTV-re mint AirPlay 2 eszközre teszem ki a zenéket, akkor onnan megy a jel a TV-hez, onnan pedig a házimoziba, akkor “AirPlayesítettem” a házimozit. Egy gondom maradt zene hallgatás közben nem szeretnék semmit látni a TV képernyőjén.
    Tud erre valaki megoldást?

  25. A zenehallgatás közben pont akarod látni a TV képernyőt, mert az Apple TV szuper “képernyőkímélővel” rendelkezik, és jó nézni. :slight_smile:

  26. Ez szuper, hol lehet kikapcsolni :cowboy_hat_face:
    Szóval ez biztos van amikor jó, de napi 8-12 óra képernyő nézés után kifejezetten jól esik a vizuális input hiánya. (meg a gyerekek miatt is ezt preferálnám)

  27. Zenehallgatásra jön a Homepod mini-d. Arra tudsz direktbe streamelni. :slightly_smiling_face:

  28. Igen akár így is lehetne, de a miniket nem a nappaliba, hanem más helyiségekbe szánom.
    De mint @SzifonAdmin -nak is írtam az AppleTV-vel szeretném Airplayesíteni a házimozit.
    Neki még azt írtam, hogy a TV-hez kötném az AppleTV-t (így nem lenne gond, ha nincs vagy nincs elég a házimozinak HDMI bemenete). Azóta viszont arra jutottam, hogy egy HDMI bemenete csak lenne a házimozinak, így oda menne az AppleTV (így ha vmi appal be tudom kapcsolni a házimozit, akkor AirPlayen tudok zenét küldeni rá) az pedig megtudná szólaltatni a házimozit, ha pedig ettől bekapcsolna a TV, akkor azt pedig le tudom lőni telefonról.
    (A Playstation pedig közvetlenül a TV-re menne annak a képét és a hangját úgyis minig egyszerre kell, hogy érzékeljem)

  29. Este megnézem neked, de azt hiszem, hogy az Apple Tv-n be lehet állítani, hogy ne ébressze fel a tv-t bekapcsolásnál, ergo a tv-t meg a házimozit külön kell bekapcsolni hozzá. De letesztelem neked este, hogy hogyan lehetne így megvalósítani. Mint mondtam, nekem van egy Homepod a nappaliban és zenét arról hallgatunk.

  30. Előre is köszi.

  31. 3 lehetőséged van :joy:

    1. Mint nálam is, hogy a házimozit tv, xbox, video stb használom és egy HomePod vagy sonos vagy valami a nappaliba zenelejátszásra.
    2. Az Apple Tv ébresztésével bekapcsol a házimozi és a tv is, de itt előfordulhat, hogy a tv kikapcsolásával kikapcsol a házimozi is és esetleg az Apple TV is.
    3. Ami leginkább közel van a Te igényeidhez, hogy kikapcsolod az Apple Tv-n az a TV ébresztése funkciót, így csak a házimozit kell bekapcsolnod, ha zenét akarsz lejátszani.
      Az, hogy a házimoziba vagy a tv-be kötöd be a többi készüléket az lényegtelen.
      DE a lényeg, hogy olyan házimozit néz ami képes csak hang lejátszásra, ha hdmi-vel van összekötve ( ezt szinte minden új erősítő tudja). Vagy eleve egy AirPlay képes házimozit veszel.

    +1. Vagy van egy utolsó megoldás, hogy szerzel egy régi ATV-t csak Zene streamelésre és azt csak optikai kábellel kötöd össze az erősítővel.
    Erről @SzifonAdmin kollega írt már egy cikket régebben.

  32. Szuper. Alakul :+1::nerd_face:
    Tobzódok a lehetőségek között.
    Kerestem a 3. verzió szerint az Apple TV-n a TV ébresztésének kikapcsolása funkciót, de nem találtam (tvOS 14.2), kérlek írd meg hol találom.
    A legjobban azonban a +1 verzió tetszik, ráadásul “véletlenül” van még egy régi AppleTV-m is.
    Még egyszer köszönet neked és @SzifonAdmin -nak és mindenkinek

  33. Szívesen, a beállítások, távirányító alatt találod.

  34. Ohhh hát akkor basszus tök jó, ha van még 1 Apple TV is otthon! :partying_face::partying_face::partying_face:

  35. Hello

    Én sokat próbáltam de sehogysem megy Dolby Atmosban semelyik film sem, mindig 5.1 jelenik meg a film ha a HomePod van kiválasztva( természetesen 14.2 van minden eszközön) Abban a pillanatban, hogy át kapcsolom a TV ről (egyébként Dolby Atmos képes TV) HomePodra azonnal mindem 5.1 lesz ezt könnyen le lehet ellenőrizni a film plakátján eltűnik az Atmos felirat és helyette 5.1 lesz. Továbbá több fórumon is írtak hogy az Apple tud erről és a következő frissítésben kijavítja azaz amit most a HomePodól jön az nem Atmos hanem sima 5.1. Nálad mit ír ki?

  36. Szia, nem ertem mire gondolsz pontosan. Felveszed nekem videóra? Sajnos ettol fuggetlenul mar nem tudom neked megnezni mert nincs nalam a HomePod. :frowning:

  37. Hova töltsem?

  38. Ha a film közben a menü gombra nyomok az Apple TV távirányítóján akkor ott ott van a dolby atmos mindegy, hogy a HomePod vagy a házimozi van kiválasztva. Vagy milyen plakátra gondolsz? Melyik fórumon olvastál erről a hibáról? Illetve 2 HomePod-od van?
    A 4K felbontást a tv-n letudod ellenörizni, de az atmost HomePod-dal sajnos nem tudod le ellenőrizni mert sehol nem mutatja ki a tv se, ellentétben egy házimozi kijelzi, hogy a filmet atmos-ba játsza le.

  39. Én szerintem arra gondol hogy a Netflix kis ikonja átvált 5.1 HD-ra, de a TV-n indítja el a Netflix-et akkor Atmos-t lát. Én direkt az AppleTV±szal játszottam le tartalmaz hogy ne zavarjon be külső app.

  40. Még egy aprósság, ha valakinek nem müködne.
    “Nem játszható le hang a Dolby Atmos segítségével, ha az Azonnali lejátszás ki van kapcsolva a Beállításokban. Ennek ellenőrzéséhez lépjen a Beállítások > Alkalmazások > iTunes-filmek és tv-műsorok > Azonnali lejátszás lapra.”

  41. Hello, nem a TV indítom el a Netflixet hanem az Apple TV-n és ott vált át az Atmos felirat minden film esetében 5.1-re ha a HomePodot használom hang kimentnek.

  42. Hello igen igazad van de az AppleTV+ nem a pillanatnyi technikai és lejátszási állapot mutatja hanem egy csak képet a legmagasabb elérhető formátumokról (Plakát) , minden más Stream App (pl. Disney +, Netflix, Hulu ) a lejátszási paramétereket mutatja nem a már említett képet (Én plakátnak hívom azt az oldalt ahol a film rövidesen tartalma és a paraméterek találhatóak) Valamint ha valaki esetleg TIDAL HIFI App-ot hallgat akkor az ott megjelenő Dolby Atmos formátumú zenék sem jáchatóak le csak normál sztereóban ezt egyébként ki is írja, Az Apple TV-n futó Netflixen pedig minden film mellől eltűnik az Atoms felirat abban a pillanatban hogy Hompoda kacsolok . Atoms rendszert az Apple TV a frissítés után kb 2 napig ment HomePod-al és ez összehasonlíthatatlan azzal ami most van. Ez csak stereo! Készítettem egy videót amin látszik, hogy a pl a Mandalorian film Dolby Vision és 5.1 alapból HomePod ra állítva és amit a TV hangkimentére kapcsolok megjelenik az Atmos felirat ez oda-vissza ugyanúgy van. (a TV vacak hangszóróján jobb a hangzás Atmos-ba mint a Homepod-n a mostani Stereo butításban) Ezeket a beállásokat alapból elvégeztem, (2 HomePod-om van).

  43. Nekem a Netflix még egy HomePod-al is Dolby Atmost ír ki, valószínüleg mert az Apple TV tudja és abban sugároz kifele, de este ha hazaérek visszarakom a 2 HomePod-ot sztereóba és letesztelem mind Disney±al és Netflix-szel is, lejátszás közben nekem csak a képfelbontást írja ki. A Tidal-hoz a 20 eurós Tidal Hifi előfizetés kell mert a 10 eurós Premium csak sztereóban fogja lejátszani, ez le van írva a Tidal oldalán is és működik is, erről találsz rengeteg videót is a neten ( pár embernél volt már gond, de egy Tidal app törlés es újrainstallálás megoldotta mindenkinél) Megírnád légyszíves melyik fórumon olvastad, hogy az Apple tud a hibáról és már orvosolja, mert a Netflix appnak volt problémája, de már frissitették, egyébként müködik minden appal. Nekem nem jött be a HomePod mint Dolby Atmos házimozi, de viszont működik.

  44. De Te is kb azt tapasztaltad mint én nem? Tehát jójó tök jó hangja van, de nem célirányos annyira. Jöttek néha oldalról hangok, de azért ne essünk túlzásba.

  45. Elfogadom, hogy nálad szar, mert én is olvastam erről a hibáról. Én direkt emiatt is, minden Apple TV 4K beállítást töröltem vissza állítottam az Apple TV-t és a HomePod-ot is reseteltem és minden frissítést újra letöltöttem (Apple TV 4K-n) Mert olvastam erről, hogy valakinek ez megoldja a problémát valakinek meg szar. És nekem a hang mozis élmény volt, nem sztereó, mert a Netflix-en beraktam olyat, ami sztereó (Mad Max Fury Road), amit egyébként Atmos-nak írnak a weben, de olyan fos sztereó hangot hallottam hogy az fájt. Ezért maradt a fent említett Greyhound filmnél. Sajnos a HomePod-ok már nincsenek nálam :frowning:

  46. Igen, főleg, hogy az Atmos házimozi nekem régebb óta meg van, tehát volt egy összehasonlítási alapom és úgy eléggé gyenge volt, persze, ha hagyok időt neki tanulni stb stb. De az én véleményem is az, hogy egy visszaverődött hang közel se olyan mint egy irányzott. Aztán ne is beszéljünk a változó környezeti tényezőkről, ki van a függöny húzva vagy nincs, főleg egy nagyobb ablakfelületnél. Egy ember vagy több ember ül a tv előtt meg lehetne még sorolni.

  47. A spatial audio-t is tervezitek tesztelni az airpods pro-val?

  48. Szia, mindent reszeteltem és újra telepítettek (habár a HomePod-ra nem tudtam újra letölteni a 14.2 maradt csak a reszet) már vagy 4 x, (Apple tv 4K, 2 HomePod ) meg a béta 14.3 is feltettem az AppleTVre , próbáltam már USA és EU appleid-vel és főleg egy haverom komplett másik Appletv HomePod komboval, és mindig ugyanaz a végeredmény. Nem Atmos! Nagyon fontos, hogy az elején tényleg működött és leírhatatlan élményt nyújtott a két “vacak” HomePod Atmosban. Sajnos nem találom a bejegyzést de 100% olvastam hogy egy fazon felvette az Apple-el a kapcsolatot és azt mondtak neki hogy a következő frissítés megoldja (nekem akkor ennyi elég volt hogy várják csak azért kezdetén el újból mert a cikk kapcsán hülyének éreztem magam hogy másnak megy nekem meg nem) , de ezen felbuzdulva mivel látom ez itt ez fontos, személyesen írok és telefonon is felveszem a kapcsolatot az Apple-el, addig esetleg tesztelhetjük le ti is a Netflixet és a Disney is ha van rá lehetőségetek. :v:

  49. Este letesztelem neked.

  50. Tök szuper egyébként hogy többen is teszteljük ezzel nincs is semmi gond, minél több vélemény van erről annál jobb. Mondjuk a kövi frissítéssel akkor újra össze kell raknom nekem is a szettet, hátha végül tényleg neked van igazad, de mondom én hallottam sztereóban és nem ugyanaz volt az élmény. :slight_smile: De köszi azért a hozzászólást, illetve hogy tényleg te is ennyit foglalkozol ezzel!

  51. Ezt egyébként már megnézted?

  52. Igen köszi, de ez egyértelmű ha ezt kikapcsolod akkor nem csak a homepodon nem jönnek a Dolby cuccok hanem a HDMI kimeneten sem. Amint már mondtam a rendszer működött Atomsban Nov elején mikor kijött a 14.2. 2 napig.

  53. Megnézem akkor este, remélem sikerül valahogy visszahozni nálad.

  54. Ahogy ígértem felvettem a kapcsolatot az Apple-el és nyitottak erre egy tikcetet illetve elküldtem nekik a videót is amit készítettem, ígérték hogy kivizsgálják. Mindent ami lehetséges beállítás volt és variáció a 2 órás beszélgetés alatt leteszteltünk de nem volt hajlandó Atmosra kapcsolni. Eszkalálták egy mérnöki csapathoz és majd kapok egy visszahívást az esetleges további teszteléssel vagy megoldással kapcsolatban.

  55. Na szóval, leteszteltem és müködik. Netflix, Disney+ és Apple Tv+ is. Netflixen és Disney±on csak angolul elérhető az Atmos, ATV-nél németül is, meg lehet még más nyelven is. De viszont egy valamit észre vettem, ezt próbáld ki. A Beállitások Video és Audionál Standard audio kimenetnek állítsd be a tv hangszóróját. Aztán lépj be a Netflixbe indítsd el a Dolby Atmos filmet majd legyints lefele és az audionál állítsd át a HomePod-ra a hangot és angolra a nyelvet majd nyomd meg a MENU gombot ekkor visszalép a főoldalra és indítsd el újra a filmet, ha most megnézed az infot lefelé legyintéssel akkor már ott kéne lenni a Dolby Atmosnak. Ha a HomePod van beállítva standard hangszórónak akkor valamiért a Netflix szarakodik. Próbáld ki légyszíves aztán várom a feedbacket.

  56. Köszi, hogy megnézted de a fentiek szerint csak a felirat marad a hang amit hallasz az max 5.1 vagy leginkább stereo sőt egy idő után az atoms felirat is eltűnik az infóból a Netflix esetében nálam, tehát a out of box megoldás hogy az Audio format menüpontban ott kell maradjon az az Auto mellet az Atmos Available ha a HomePod van kiválasztva, az Apple support amint írtam eszkalálta és telefonon tényleg ismerték, hogy ez bizony csak 5.1 vagy sztereo hangzás és nem aktiválódik semmilyen körülmények között az Atmos csak a TV-n keresztül (telefonon a technikus valamivel certifcate hibára gyanakodott ) Amint kapok írásos választ is azonnal közzéteszem.

  57. Hozzátenném beszélem az angolt :blush: és alapból minden filmet angolul nézek más fel sem merül ha Atmost akarok hallani. Köszi az eddigieket és hogy utánajártál részedről, nagyon be vagyok sózva mert a két már említett HomePod működött és leírhatatlan térhangzást produkáltak ahhoz hasonlót kell képzelni mint amit az AirPods Pro produkál de az egész helységbe ezt nagyon komolyan állítom mert saját fülemmel hallottam. még 1x köszi :slightly_smiling_face:

  58. Sajnálom, hogy nálad nem megy. Nekem Dolby Atmost ír mindenhol és úgy is játsza le, mint mondtam direkt összehasonlításom van mert van egy 5.1.2 házimozi itthon ami tényleg Atmos. :slightly_smiling_face: Amúgy, hogy állapította meg az úriember, hogy az nem atmos és csak 5.1, telefonon keresztül??

  59. Küldtem nekik több video felvételt a menükről, nyilván nem hang alapján azt én állapítottam meg, itt van egy pár kép azon menüpontról ami szerintük is okozza a hibát.

  60. Avatar for gunar gunar says:

    Csak egy laikus felvetés mivel nincsen ilyen eszközöm, csak olvasgatom amiket írtok róla.
    De, ha saját maga állítja be a hangzást a környezetét is figyelembe véve, akkor nem lehet hogy függ az Atmos lehetősége a helyiségtől és amennyiben azt érzékeli, hogy az nem adja vissza valamiért ami az Atmoshoz elvárás a hivatalos paraméterek szerint akkor nem adja azt és nem is írja ki? Azaz lehet ő dönti el tud-e Atmos-t vagy sem, az érzékelt hangzás alapján?

  61. Nem attól függ. Maximum nem olyan a hanghatás.

  62. Ez teljesen rendben van így, mivel a HomePod-on nem tudod a Dolby Atmost deaktiválni ez az opció csak HDMI kimenetnél van, lehet egy késöbbi szoftverfrissítésnél elérhető lesz. Jelenleg az Atmos automatikus, ha elérhető. A supportosok se tudnak mindig mindent :slightly_smiling_face: Amúgy, ha leakarod tesztelni akkor a legjobb a Dolby Summit alkalmazás. Még egy kérdés, hol vannak elhelyezve a HomePod-ok? Faltól kb hány centiméterre? Amúgy inkább a stream applikációk hibái lesznek ezek mert a Movies-ba az összes Atmos-os filmnél működik rendesen és ott is kijelzi, ha Atmos-ba játssza le, film közben az info menü alatt. A Netflix meg a Disney+ nekem amúgy se számít mert én németül nézek filmeket.

  63. Avatar for sonos sonos says:

    Kedves Cikkszerző, szívesen biztosítunk Sonos terméket tesztre - küldtem erről e-mailt a [email protected] e-mailcímre, sajnos visszadobta a rendszer. Ha kapok másik kontaktot, fel tudjuk venni egymással a kapcsolatot a részletek egyeztetéséhez. :slight_smile: Üdv, Sonos kommunikáció

  64. Szia, felveszem veled a kapcsolatot, valszeg azert dobta vissza mert Szifon.com vagyunk :wink:

    Gergő

  65. A napokban kijött a 14.2.1 a HomePod és HomePod mini-re.

  66. Tapasztalsz bármi változást?

  67. Még csak most frissítettem le.

  68. Amúgy csak egy kisebb update volt, teljesítmény és stabilitás javítás, de nálam eddig is rendben működött.

  69. Megjött a 14.3-as frissítés a HomePod-okhoz, csak teljesítmény javítás, de nem árt frissíteni.

  70. Sziasztok!

    Beszállnék a probléma vitakörbe…

    Nekem is meglett a második HomePod-om, és össze is kapcsoltam őket stereo módban, ahogy azt felajánlotta az elején. A szett többi része: AppleTV4K és egy Philips 4K HDR Dolby Vision-t támogató TV. Mindenki 14.3 verziós.
    Tapasztalat: Az AppleTV+ alkalmazásból indított Greyhound csatahajó filmben használja a HomePod-okat , Atmos-nem Atmos, nem valami különleges, de még nem tudom eldönteni, hogy stereo, 5.1 vagy Atmos…ha csak ennyi akkor nem estem hasra, nincs hűha élmény.
    Ami a nagyobb probléma: az Apple TV-re telepített Netflix és Youtube alkalmazásokkal csak mono-ban szól, aza csak az egyik HomePod dolgozik!. Ha a HDMI-n keresztül összekötött TV a hangszóró kimenet, akkor megvan a stereo és jól is szól. De a HomePod-okra váltva csak az egyik (jobb oldali) csatorna szól.

    Szóval a napokban akkurátusan végigmegyek a beállításokon, ha kell reset-elek és megpróbálom én is előcsalogatni a szellemet a palackból.

    Van valakinek tanácsa, milyen filmeken próbáljam (AppleTV+, Netflix van).

    Kellemes Ünnepeket kívánok mindenkinek!

    Üdv,
    Gábor

  71. Első körben töltsd le a Dolby Summit alkalmazást Apple Tv-re. Azzal úgymond le tudod tesztelni. A másik, hogy a Home alkalmazásban letudod ellenőrizni, hogy jól van-e lerakva a két HomePod, mármint, hogy a jobb oldal a jobb oldal a bal meg tényleg a bal. A Home alkalmazásban hosszan nyomsz a HomePod ikonra aztán a fogaskerék majd Audiobeállítások.

  72. Hát na, második nekifutásra minden flottul ment. Mindent újraindítottam, és láss csodát működik… a Dolby Summit megmutatta hogy mit lehet várni a cucctól. Sajnos a lakás elrendezése nem ad teret a hangnak (sarokban van a TV), de nagyságrenddel jobb a hangzás két HomePoddal mint eggyel!
    A Netflix, youtube is mostmár stereo, valami kavarodás lehetett csak. Érdekes és logikus, ha be van kapcsolva az (apple)TV akkor siri ott játssza le a kért zenét, ha ki van kapcsolva az ATV, akkor csak a homepod-ok élednek.
    A két hangfal közül valahogy lett ez vezér, azon lakik Siri és válaszol, a másik csendben van.

    És tudtátok? Már lehet magyar rádiókat is indítani: Rédió van Budapeszt
    Powered by Tune In

    Jó volt, jobb lett a HomePod!

    Üdv,
    G

  73. Szuper :+1: Amúgy kell neki 1-2 nap mire “rendbe” rakja magát teljesen.

  74. Ronthatja a hangzást, ha a HomePod-ok nem a TV mellett vannak a nézővel szemben, hanem mögötte, a kanapé két szélén?

  75. Sajnos igen, mivel a közvetlen a tv mellett kell lennie a két HomePod-nak. Úgy van beállítva , ha magad mellé-mögé teszed akkor a hangok egyáltalán nem onnan fognak érkezni ahonnan kellene. Amúgy szerintem ez is egy kicsit baj a HomePod-nál, hogy nincs beállítási lehetőség, hogy hol helyezkedik el a tv és te hol ülsz a tv-hez képes. Még mondjuk a házimozimhoz van egy úgymond beállító mikrofon amit bedugsz és leteszed oda ahol ülsz aztán ő beállítja a hangszórókat szépen.

  76. BUÉK mindenkinek. Az Angyalka végül két HomePod-ot hozott :slight_smile:

    Eddigi tapasztalatok:

    • Kisebb, mint amire számítottam
    • Zenében szuper (tiszta hangzás, mértéhez képest meglepő mélyek)
    • Mint ökoszisztéma gyorsan tanulható, megy szuperül (több telefonról, óráról)
    • Interkom funkció tetszik (tényleg megy telefonról házon kívülről is)
    • Apple TV hangja gyenge (sokszor úgy éreztem, hogy az LG oled TV saját hangja jobb)
    • Dolby Atmos elég gyengécske (halványan lehet érezni irányokat, de sokszor olyan üreges, főleg a beszédhang lóg a levegőben, persze lehet, hogy még valamit nem jól csinálunk…)

    Kérdések:

    • Az normális, hogy a HomePod-ok teteje meleg akkor is, ha már órák óta nem játszott zenét?
    • Olyat tapasztaltatok, hogy csak az egyiken játszott le hangot, miközben mind a kettőn világítottak a +/- jelek és mindkettőn lehetet is állítani a hangerejét annak ez egynek amelyikből jött a hang? (végül Home alakalmazásban a HomePod újraindítása után szól mind a két oldal, de az AppleTV és az Atmos-os gyengeségek maradtak)
  77. A meleget, hogy érted? Nálam kissé langyos a teteje. A lejátszásnál még nem vettem észre ezt a problémát, hogy az egyik szól , de ilyet más is tapasztalt mert leírta itt a hozzászólásokban. Viszont én csak zenehallgatásra használom. Kell neki amúgy egy pár nap mire beállítja magát rendesen. Az elhelyezésnél kell figyelni szerintem nagyon, attól sok függ. Például, hogy a hangfal-mennyezet-néző “útvonalon” nincs akadály. De szerintem biztos kell 50-60 óra mire tényleg beállítja magát rendesen.

  78. Milyen filmet néztetek? Nem lehet hogy rossz hanggal rendelkezett? Pl: Ready Player One-t rakjátok be, vagy Netflix-ről Dolby Atmos filmeket. :slight_smile:

    Van otthon NAS és Infuse?

    Ja igen, igaza van @83miki83 -nek is mert rohadtul kell néhány nap, folyamatos hallgatás (szó szerint 50-80 óra) Tehát ez javulni fog.

  79. Melegedés:
    olyan mintha egy másik kezet érintenél és nem egy szobahőmérsékletű műanyagot :slight_smile: (túl sok hőtermelésnek tűnik ahhoz képest, hogy csak arra vár, hogy kimondjam Hey Siri, de ha másnál is ez van akkor én megnyugszom)
    Bejáratás:
    A napok száma már meg van, az 50-60 üzemóra még nincs, tehát még lehet jobb…
    Forrás:
    @SzifonAdmin: AppleTV4K-ról Dolby Summit alaklamazással tesztelve, illetve Netflix-ről Atmos-os filmek eredeti hanggal (NAS van, Infuse még nincs, ha látni hogy más forrásból jól szólna visszatérek rá)
    Elheleyzés:
    Na ezen elgondolkoztam az alapján amit írtatok. Lehet nálunk nem ideális.

    • Magasság: A TV alatti szekrény kb térdmagasságú és azon van a két Homepod, azaz a kanapén ülve a fejemhez képest lentebb (most kipróbáltam milyen, ha ebbe a magasságba helyezem a fejem, nos sokat javult.
    • Hátsó fal: nálunk a kanapé mögött van közvetlenül a hátsó fal, ha fejem “áthelyezem” a HomePodok és a hátsó fal közé félútra középre és abba a magasságba :joy: ,akkor kezd hátulról is “jönni” a valamennyi hang.
    • Mennyezet: Az álmennyezetben a szoba középén van egy arasznyi felugrás lehet, hogy ez is bekavar.

    Szóval tényleg fontos lenne a befogadó helyéhez való kalibráció lehetősége, amit simán meg tudna oldani az Apple (mások pl. Sonos az iphone-t használja erre…)

    Tesztelgetem még tovább :wink:

  80. Ez biztos nem jó, magához az Atmos-hoz. Mert nincs helye a hangnak. Ettől függetlenül ez csak az Atmos hangnál lehet “hiba” :slight_smile: Köszi a visszajelzéseket. Akkor az elhelyezkedéseken kell javítani és az órák számán :slight_smile:

  81. Kicsit hülyén fog hangzani, de próbálkozhatsz azzal is, hogy felemeled a HomePod-ot majd visszateszed, mert van benne egy mozgásérzékelő és ha mozgatod akkor úgy veszi, hogy új helyre került és újra kalibrálja magát. Próbáld meg a dobozát alátenni az elég stabil, hogy úgy jobb lesz-e és ami nagyon fontos, hogy a HomePod és fal között ne legyen a távolság nagyobb mint 25cm, egymástól meg 1,2m-re legyen a 2 hangfal, ez a gyári elhelyezés. A végére meg tegyük hozzá amit már elmondtam, hogy ez sajnos csak kamu Atmos.

  82. Na pont itt tartok most :frowning:
    Lett ebben az ügyben vmi fejlemény?

  83. Elhiheted Te is, hogy a HomePod-nál nem írja ki, hogy az Atmos elérhető mert automatikus.

  84. Köszi, hogy foglalkozol ezzel és megírtad. De sajnos az a rész is igaz nálam, hogy ha a TV hangszóróját választom ki, akkor a Netflixnél a lefelé legyintésre mutatja az Atmost, illetve az AppleTV+ esetén pedig jobb sarokban megjelenik az Atmos, míg ha a HomePod-ok vannak kiválasztva alapértelmezett hangkimenetnek, akkor sem a Netflix sem pedig az AppleTV+ esetén nem jelenik meg az Atmos.

  85. Köszi, ezt még fogom próbálgatni.

  86. A jobb felső sarokban maga a tv-d jeleníti meg az Atmos jelet nem az Apple TV. Magát a filmet úgy tudod ellenőrizni Apple Tv±nál, hogy megnyomod a Menu gombot a film közben és ott kiírja, hogy Vision, Atmos stb.

  87. Van egy másik dolog is, hogy szerintem nagyok az elvárásaid :disappointed: Sajnos a 2 HomePod sose fogja a fejed leszaggatni, hozza azt a 660 eurós soundbar szintet és kész, de sose fog olyan jó lenni mint egy 2000 eurós szett, tehát azt akarom mondani, hogy azért házimoziként nem lesz sose olyan jó. Zenét hallgatni tényleg szuper, de ott is inkább valahol középkategóriába tenném, viszont házimoziként valahol az alsó és közép kategória közé. Működik a Dolby Atmos, de nincs az a szoftver ami folyamatosan állítani tudja magát a környezeti változásokhoz. Például hányan ültök a tv előtt. Ja és sajnos az állmennyezet is inkább hangnyelő mint hangvisszaverő. Erre a legjobb példa, hogy menj be egy üres szobába ahol beton mennyezet és burkolólap padló van, visszhangozni, kongani fog a szoba, tegyél egy ülőgarnitúrát a szoba közepére és meg fog szűnni az a kongó hangzás. Vagy mondjuk van egy kép a falon az már akkusztikailag befolyásolja az egészet. Az én véleményem még mindig az, hogy mozis élményhez nem olyan jó választás. A HomePod annyival jobb mint a 600-700 eurós soundbar társai, hogy támogatja Siri-t és belepasszol az Apple ökoszisztémába.

  88. Ez pedig olyan esetben fordul elő, ha a streamelt zene eleve nem megfelelő minőségű. Pl a Mytuner Pro csak egy hangszórón fog szólni, de Apple Music már mindkettőn.

  89. Ettől függetlenül a hang azért nem onnan jött, ahonnan kellett volna. Volt rá precedens, hogy oldalról jött, vagy körbeölelt bennünket, de azt gondolom, hogy sokkal jobb tér kell a Dolby Atmos-hoz, mint azt az ember gondolná. Természetesen a fenti környezet nem volt ideális hozzá, bár a HomePodnak kötelessége felmérni a szobát és beállítani a hangzást, ez mégsem sikerült neki. Tehát a végeredmény inkább egyfajta mozi élmény, mint egy Dolby Atmos hangzás, de nem mondanám ezt rossznak**. Teljesen vállalható és szuper hangja volt a filmek, körbeölelt a hang, de nem voltak “célirányos” hangok, például hátulról jövő effektek, amit a Dolby Atmos ígér.**

    A HomePod bizonyos esetekben tudja az Atmos-t átadni, de többségében én azt tapasztaltam, hogy inkább csak egy jó kis mozis dolog volt, de nem Atmos, hogy innen-onnan jött a hang. Egyébként ettől még lehet hogy Te jobb élményt érsz el, de nekem sajnos ahhoz kevés volt hogy Atmos-t kapjak. Mindenesetre a TV-nél sokkal jobb a hangja és amúgy is jobb minőségű a HomePod hangfal mint a TV-é.

  90. sziasztok,
    van ötletetek, hogy miért csúszik a filmek esetében pár másodpercet a hang HomePod-on?
    QuickTime, VCL, Apple Tv egyaránt.

  91. Avatar for Czo Czo says:

    Mirol jatszod ezeket? A QuickTime, az Mac, de a VLC az Apple TV-n fut, vagy a Maceden? Az Apple TV-n hogy van beallitva hangnak? Alapertelemezettnek, vagy csak kivalasztottad hangkimenetnek?

  92. Minden esetben a beállítások szerinti (tehát nem(csak) alkalmazásszintű) alapértelmezett hangkimenet a HomePod.
    VCL nálam MacMinin (2020, M1) fut.

  93. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    és akkor most AirPlay képernyőtükrözéssel játszod le a videót? vagy a VLC már támogatja a natív AirPlay-t is?

    vagy a VCL valami más, tehát nem VLC?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for dzsenos Avatar for Kisgabor Avatar for kisnyeso Avatar for voxline Avatar for kardkikard Avatar for sonos Avatar for kleinguru Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin