fbpx Skip to content

Az Apple még a hivatalos iOS 14 megjelenése előtt adta ki az AirPods Pro és AirPods fülhallgatók frissítéseit. Az AirPods esetén ez automatikus váltást jelent a készülékek között, az AirPods Pro esetén pedig automatikus váltást és a térhangzás avagy térbeli hang funkciót.

Kezünkben az AirPods automatikus váltás és az AirPods Pro Pro térhangzás funkciója

Nézzük meg, mit is jelent az automatikus váltás és a térhangzás, milyen hangja a térhangzásnak és mikor működik ez a funkció, mert az utóbbit jelenleg sajnos igen ritka esetben tudjuk csak használni.

Automatikus váltás AirPods és AirPods Pro esetén

Az AirPods egyszerre csatlakozik az iPhone-hoz és az Apple Watch-hoz, vagy akár az iPadhez. A hang automatikusan vált az egyik készülékről a másikra.

A 2. generációs AirPods és az AirPods Pro használatakor a hang automatikusan átvált az iPhone-ról az iPadre – és fordítva –, ha ugyanazzal az Apple ID azonosítóval van bejelentkezve rajtuk. A készüléken az iOS 14-es vagy újabb, illetve az iPadOS 14-es vagy újabb verziójának kell futnia. Amikor például zenét hallgatunk az iPaden, hívás érkezhet az iPhone-ra, az AirPods automatikusan átvált az iPaden játszott zenéről az iPhone-on folyó telefonhívásra.

Ezen kívül a tvOS 14 is megkapta már a hangmegosztás funkciót. Tehát most már otthon is nézhetjük a kedvenc sorozatainkat két pár AirPods-zal, anélkül, hogy a család többi tagját zavarnánk. Ezzel végére is értünk a sima AirPods újdonságoknak, és nézzük meg, mire képes a Pro változat.

AirPods Pro spatial audio avagy a térbeli hang

Az AirPods Pro térhangzása egy virtuális “színpadtér”. Ezt lényegében úgy kell elképzelni, mintha moziban lennénk, a hangok nem csak szemből, vagy oldalról érkeznek, hanem “3D-ben” több helyről. Ezen kívül az AirPods Pro képes arra is, hogy ha mondjuk elforgatjuk a fejünket, vagy nem egészen szemből nézzük adott esetben a filmet, nem szemben van velünk az iPad, akkor a hangok is elmozdulnak a giroszkóp segítségével.

Ehhez nyilván olyan hangsávok szükségesek, amik megadhatják ezt a virtuálisan, szoftveresen létrehozott színpadteret. Az AirPods Pro térhangzásához Dolby Digital, Dolby Atmos 5.1 vagy 7.1 szükséges. A legtöbb modern, új film már úgy van keverve, hogy amennyiben ilyen rendszerünk van otthon, akkor ki tudjuk azt használni, azonban most az AirPods Pro-val ez jóval nagyobb közönségnek vált elérhetővé.

A probléma egyedül az, hogy jelenleg ugyan a legtöbb film támogatja a fenti hangsávokat, de az iOS alkalmazások többsége nem. Tehát jóformán hazánkban csak az Apple TV+-szal tudjuk az egyes sorozatokkal és filmekkel kihasználni ezt a funkciót. Sem az általunk kedvelt Infuse Pro, sem a sokak által használt Netflix esetén nem működik a térhangzás. Előbbi nem támogatja, holott képes lejátszani Dolby Atmos hangzással rendelkező filmeket, utóbbi iOS-en (jelenleg?) nem engedélyezi az ilyen hangsávok lejátszását, illetve szoftveresen sem támogatja.

Ezen kívül érdemes még megemlíteni, hogy a Dolby Atmos és Dolby Vision rendszert 2017, az iOS 13 óta támogatja az Apple. És ugyan az Atmos rendszerek nem feltétlen szükségesek a térhangzáshoz, de a legjobb élményhez igen. Ez alapján 2018-as vagy újabb iPhone, iPad esetén érdemes ezt a funkciót kipróbálni, használni.

Az AirPods és AirPods Pro frissítése a fenti funkciókhoz

Az Apple fülhallgatóinak a frissítése rendkívül egyszerű. Kapcsolódjunk a telefonhoz a fülhallgatókkal, majd tegyük vissza őket bölcsőbe. A bölcsőt dugjuk rá töltőre Lightning-kábellel, helyezzük az iPhone, vagy iPad mellé, majd pedig várjunk 5-10 percet. Az AirPods (Pro) automatikusan frissülni fog és már használhatjuk is az új funkciókat, mint például a térbeli hangot avagy térhangzást.

A térbeli hang beállításait a Bluetooth alatt az AirPods Pro (i) gombjára nyomva találjuk meg. Itt ki is próbálhatjuk, hogy milyen ez a funkció. Ezen kívül az Apple TV alkalmazás támogatja ezt bizonyos filmek, sorozatok esetén. Ha nincs előfizetésünk, akkor a See-nek az első részével kipróbálhatjuk ki, ha pedig van, akkor a Greyhound című filmet ajánlják sokan. Érdemes kipróbálni, mert egészen más élményben lesz részünk, noha csak egy virtuális, szoftveres 3D-s megoldásról van szó. Szépen megcsinálta ezt az Apple, de jelenleg még nem nagyon tudjuk kihasználni.

Ugyan a WWDC-n az Apple bejelentette, hogy az iPhone és iPad mellett az Apple TV-n is működik majd a térbeli hang, ez jelenleg sajnos nem támogatott és már a weboldaláról is levette a cég.

[newsletter_signup_form id=11]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for hajkid hajkid says:

    Köszi a cikket, remélem idővel az infuse is támogatni fogja. Greyhounddal próbáltam ki, szerintem ütős lett.

  2. Igazából onnan tudod, hogy működik-e egy appba, hogy amikor vezérlőközpontról kapcsolgatod, akkor a hang rövid időre elmegy majd visszajön. Ez az Infuse-nál nem történik sajnos nem :frowning:

  3. Nplayerben mukodik a spatial audio, de eleg vicces a megoldas. Csak PiP modban mukodik egyelore :smiley::smiley:

  4. Az valami bug lehet de köszi tippet! :smiley:

  5. Tényleg nem lett rossz megoldás, aki eddig estleg sima tv-n nézte meg ezeket a fikmeket annak tényleg sokkal de sokkal másabb élmény lesz. Én keveslem egy kicsit a basszust pl a robbanásoknál, nekem egy onkyo dolby atmos házimozi van itthon és ott rezeg az ülőgarnitúra is pl egy robbanásnál. :slight_smile: De ez egy elég igazságtalan összahosonlítás. De egy tény, fülessel még nem tapasztaltam ilyen jó élményt, bár atmosnak nem mondanám, Inkább 7.1-nek.

  6. Avatar for hpetis hpetis says:

    Sziasztok,
    Valakinek van már tapasztalata, hogy milyen alkalmazással működik még a spatial audio?
    Nálam az HBO Go bizonyos filmjeinél megy rendben, pl joker, gondolom attól függ hogy milyen hangsáv van a filmen… NPlayernél tényleg megy PIP üzemmódban, írtam nekik hogy nem bírják e megoldani normál lejátszás közben :slight_smile:

  7. Valóban az HBO GO app már támogatja én is hallottam róla, más alkalmazásról egyelőre még nincs hír.

  8. Ha valaki rendelkezik Airpods Pro+ iPhone 12 kombóval akkor a Dolby Summit appot mindenképp ajánlom kipróbálásra. Atmos+Vision teszt.
    Brutálisan jó!!!:+1:

  9. Megjelent végre az Infuse-ban is a támogatás. Próbálta már valaki letöltött tartalommal?

  10. Netflix is tamogatja mar.

  11. Megnézem majd a hétvégén, mert akarok róla cikket. :slight_smile:

  12. Már nagyon várom, kíváncsi vagyok. Fölöslegesnek érzem a 2. homepod minit, de akár egy új airpods 3 vagy egy airpods pro befigyelhet :slight_smile:

  13. Mikorra várhatjuk a cikket:)?

  14. Nem ez az első :smiley: de most beírom a naptárba így akkor jövőhéten. Egyelőre tervben van egy rolleres cikk, aztán egy iPhone 13 mini cikk, aztán iPhone 13 Pro Max cikk, aztán egy külföldi utazásos COVID PASS-os cikk, és akkor végül majd ez :smiley: Igyekszem, picit lassan haladok mostanság, de ma kimegy a rolleres cikk aztán a minivel akarom este folytatni.

  15. Köszi az infókat! Várjuk :vulcan_salute:

  16. Ping! :slight_smile: Ma kimegy a cikk!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for hpetis Avatar for Szifon Avatar for hajkid Avatar for martonv Avatar for kleinguru Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83