fbpx Skip to content

A mindent is szétszerelő iFixit csapata találta meg a HomePod minibe rejtve a szoba hőmérsékletét és páratartalmát mérni képes érzékelőt, amit az Apple egy szoftverfrissítéssel aktiválni is tudna. Aki HomeKitet használ, tudja mit jelent ez: a beépített szenzor lehetővé tenné a HomePod mini számára, hogy hőmérséklettől függő automatizálásokat hajtson végre az okosotthonunkban anélkül, hogy ehhez egy másik szenzor kiegészítőt kellene megvásárolnunk és elhelyeznünk.

HomePod mini burkolatában megbújó hőérzékelő

Például ha túl hűvös vagy túl meleg kezd lenni a szobában, akkor a HomePod mini önállóan beindítaná vagy leállítaná a légkondit, vagy megfelelő szintre állítaná a termosztát hőfokát. Ha életre kelne ez az érzékelő, az minden bizonnyal előre lendítené a HomeKit-alapú okosotthon és kiegészítőinek fejlődését.

A “rejtekhely”

Talán nem meglepő, hogy az Apple egy szót sem ejtett erről a szenzorról, és arról sem, hogy tervei lennének ilyen funkcióval a jövőben. Pedig ha szétszerelnénk a HomePod minit, akkor a burkolatában a tápkábel bemenete környékén jól beazonosítható módon megtalálhatnánk a Texas Instruments HDC2010 elnevezésű érzékelőjét. Bennem felmerült, hogy vajon miért csak most sikerült eljutnia idáig az erre szakosodott iFixit csapatnak, amikor már több mint négy hónappal járunk a termék megjelenése után. Viszont ha belegondolunk, akkor egy elég apró, kb. 1,5 x 1,5 mm-es méretű kis “szenzorkáról” van szó, ami egy abszolút nem szokványos helyen, a tartófalba ágyazva lapul meg. És talán eddig még nem is nagyon kellett komolyan javítaniuk HomePod miniket. Most viszont “Ipiapacs, húsvéti tojás leleplezve!” ?

HomePod mini hőérzékelő szenzor méret by iFixit

(A HomePod mini hőmérséklet érzékelőjének mérete egy microSD kártyához hasonlítva, valamint a hátoldala felnagyítva. Forrás: iFixit/Bloomberg)

Lehetséges funkciók

Az, hogy az érzékelőt távol helyezték a HomePod mini processzorától, és közel a külső burkolathoz, azt sugallja, hogy nem a vezérlőegységek túlmelegedését hivatott felügyelni, hanem inkább a környzet, azaz a szoba hőmérsékletének mérése lenne a kis egység küldetése. Ebből kiindulva még nem könyvelhetjük el, hogy majd erre a natív hőmérőre fogjuk tudni alapozni beltéri hőszabályozó eszközeink vezérlését – ugyanis lehet, hogy csak olyan céllal helyezték el pont oda a szenzort, hogy a HomePod mini működési feltételein (0-35°C, 5-90% relatív páratartalom) kívül eső körülmények esetén képes legyen kikapcsolni saját magát egy hangjelzés után. Ez megtörténhet például egy páradús fürdőszobában, vagy a tűző napon.

És persze egyáltalán nem biztos, hogy felébresztené az Apple ezt a még szunnyadó érzékelőt. De ha mégis, akkor azt pláne nem tudjuk, hogy mikor teszi meg. Noha lehet egy sejtésünk: a működési hőmérséklet biztosításából kiindulva valamikor a nyár elején lenne praktikus aktiváltatni a kis hőmérőt, hiszen igencsak elronthatná a HomePod mini délutánját, ha egy szép napsütéses napon egy árnyékmentes asztalon felejtenénk…

A haladóbb okosotthon felhasználók az “önvédelmi funkció” mellett jó hasznát tudnák venni a HomeKit-kompatibilis kiegészítők által már ismert fűtés-hűtés-szellőztetés automatizálások egyszerűsítésében, ha egy későbbi firmware frissítés során a beltéri hőmérséklet és páratartalom értékeihez állandó hozzáféréssel rendelkezne az otthon-központ. Bár hasznosak tudnak lenni a kültéri és a lakás több pontján elhelyezett időjárásfigyelő kiegészítők is, de az ilyen szenzorok mennyiségét a HomePod minik számával lehetne csökkenteni.

HomeKit hőmérséklet szenzor random lista

(Néhány HomeKit-kompatibilis hőmérséklet szenzor: Eve Weather, Ecobee3 lite, Xiaomi Mi / Cleargrass E-Ink sensor, Xiaomi Aquara sensor, iHome SmartMonitor)

A “titkos csavar”

Nem ez az első rejtett technológia, amit az Apple egy új termék bemutatása után jóval később tár fel a felhasználók elé. Például a 2008-as iPod touch inaktív Bluetooth-chipjét egy évvel később aktiválta, valamint a 12-es iPhone széria vezeték nélküli töltésre való képességét tavaly ősszel egy véletlen folytán tudta meg a világ, noha azóta úgy hírlik, hogy e funkció aktiválása nem a közeljövőben várható. Az U1 chip szerepéről sem tudunk sokat az iPhone 11 megjelenése óta, és most is csak a HomePod mini U1-en alapuló közelségi jelzőfunkciója az, amivel okosabbak lettünk a témában, noha egy kis utánajárással lehetnek ötleteink, mire is számíthatunk a még berobbanás előtt álló ultraszélessávú technológiával. Hasonlóan, a HomePod-család minit követő várományosáról is csak tippelgetések zajlanak még, miután kivezetésre került az eredeti HomePod.

Az új funkciók részleges feltárásának és szép lassú adagolásának bizonyára lehet egy stratégiai magyarázata az Apple részéről, vagy egyéb, számunkra ismeretlen lassító tényezők (például fejlesztési kérdések), de azt biztosan nem tagadhatjuk, hogy ez a módszer fenn tudja tartani a technológiai újdonságokra kíváncsi érdeklődésünket.

HomePod mini hőmérséklet szenzora

(A HomePod miniből kiszedett Texas Instruments HDC2010 nedvesség és hőmérséklet szenzor nagyítva. Forrás: iFixit/Bloomberg)

A verseny

Noha az Apple szóvivője nem akart reagálni az ezek kapcsán felröppenő pletykákra a hőmérséklet és páratartalom szenzor kapcsán, de azt gondolom, hogy ha elérhetővé válnak az érzékelő mérései a HomeKit számára, az egy akkora piros pont lesz az okosotthon építők körében, hogy nem csak a HomePod mini eladásokra lesz pozitív hatással, hanem a HomeKit-otthonok jelenlétét is tovább szilárdítaná a nagy konkurensek versenyében. Ugyanis az Amazon Echo legújabb generációja tartalmaz hasonló szenzort, és a Google Nest is a saját érzékelőit ajánlja elhelyezni bárhová, melynek segítségével képes a termosztátokat a hőmérséklethez hangolni. Habár így az Apple a HomePod minibe rejtett szenzor aktiválásával csak a lemaradását pótolná az Amazonnal és a Google-lel szemben, a HomeKit rendszerről alkotott közvélekedéseket javítaná ez a lépés, és az ökoszisztémák között vacilláló vásárlókat meggyőzőbben mozgatná az alma-kompatibilis kiegészítők felé.

Home Hubs - apple, google, amazon

(Apple HomePod, Google Nest Hub Max, Amazon Echo Show;
Apple HomePod mini, Google Home Mini, Amazon Echo 4)

Jómagam jelenleg az okosotthonok világának a belépő, okosvilágításos szintjén tartok, és csak lassan tervezgetem a további lépéseket. Viszont ha kiderül, hogy a HomePod mini olajlámpásából tényleg elő lehet majd dörzsölni a hőmérséklet és páratartalom adatokat, akkor biztosan nem várnék tovább az otthonom okosításának következő kategóriás lépésével, és azonnal nekilátnék a számomra legalkalmasabb okos fűtési/hűtési/szellőztetési opció megtervezésének, majd megvalósításának. Valójában HomeKit-kompatibilis termékek vásárlására ösztönözne ez a lépés – ahogy nem csak engem, hanem másokat is. Sőt, már ez a felröppent hír is inspiráló hatású, de ha bejelentik a szenzor aktiválását, az méginkább az lesz. Ha lesz. Reméljük!

Te mire tippelsz, tényleg meglépi ezt az Apple? Mikorra gondolod, hogy elérhetővé válik a rejtett érzékelő? Téged is inspirálna az okosotthonod továbbfejlesztésében?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Szerintem aki akar szenzort, az vesz most is, nagyon olcsón lehet venni homekithez illeszthető (kicsit azért mókolni kell vele, de olcsó) szenzorokat, nem hiszem, hogy valakit pont az győzne meg, hogy a homepod miniben van ilyen. Nem tudom mennyire tud felmelegedni a HomePod de szerintem kimondottan hátrány, ha valamilyen elég aktív eszközzel egybe van építve a hőmérő szenzor.

  2. Avatar for expa expa says:

    “Például ha túl hűvös vagy túl meleg kezd lenni a szobában, akkor a HomePod mini önállóan beindítaná vagy leállítaná a légkondit”
    Ezt a légkondi önállóan is tudja. Minek ide még egy eszköz? Érthetetlen…

  3. Ez azért nem ilyen egyszerű, mert a HomePod mini mondjuk a hálóban van, a nappaliban pedig a klíma, sokan ugye egy klímával oldják meg ezt a két “szobát”. Ilyenkor a HomePod mini hőmérséklete alapján vezérled a kinti klímát. Ez csak egy példa volt, általában ezeknek a dolgoknak klíma, radiátor vezérlő stb… saját hőmérőjük van, ami nem éppen pontos adatot ad. A HomePod mini ebben a esetben tényleg a “feels like” -ot adná, tehát úgy vezérelné a klímát, bármi mást, ahol Te vagy, és nem ahol maga az eszköz van.

    Persze sok klíma és egyéb eszköz is képes már távirányítóban épített hőmérséklet alapján vezérelni, de az például nem HomeKit-esíthető. :slight_smile:

    Csak hogy egy példával éljek.

  4. Avatar for expa expa says:

    Így sem látom sok értelmét :smiley:

  5. Arra jó, hogy nem kell külön szenzorokat venni. Amúgy nálam nincs klíma és tilos is üzembe helyezni. Amit én most pont aumatizálni akarok az a lakás hűtése, ha elér egy bizonyos hőmérsékletet a lakás akkor lehúzza a külsö árnyékolókat és magasabb fokozatra kapcsolja a levegőztetőt. A páratartalomra meg természetesen a párologtatót.

  6. Az csak bennem merül fel, hogy ez akusztikai célokból került bele?
    (különböző hőmérsékleten és páratartalmon másként terjed a hang)

  7. Egy lakásban nincs akkora pára és hőmérséklet ingadozás, hogy ez mérvadó legyen.

  8. Meg ez nem is az a rendszer hogy számítson :smiley: :smiley:

  9. Ha jól emlékszem van benne elmozdítást érzékelő azért, hogy ha a kalibrációt követően elmozdítja vki, akkor újra kalibrálja magát. Mi van, ha ez a hőmérséklet és páratartalom érzékelő is csak ennyi célt szolgál, ha bizonyos tűréshatáron kívülre esnek az értékek újra kalibráltatja magát.

  10. Nem tudom, hogy a miniben van-e mozgás érzékelő szenzor, még nem volt a kezemben. Mivel egy HomeKit központ is egyben így elég egyértelmű, hogy hőmérséklet és páratartalmat is mér mint egy egy normális hasonló szenzor. Először is a levegő páratartalma nagyon minimális hatással a hang sebességére, a hőmérséklet már egy kicsit jobban befolyásolja, vegyünk egy kb 10 fokos ingadozást ami már extrém egy lakásban akkor van körülbelül 5 m/s!! sebesség különbség tehát 340 helyett 345 m/s, szerinted mi jelentősége van akármit is újra kalibrálni?

  11. Oké belátom, amit én mondok annak jóval kisebb a valószínűsége, mint amit ti gondoltok erről :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for expa Avatar for Nem_Tom Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Szerintem aki akar szenzort, az vesz most is, nagyon olcsón lehet venni homekithez illeszthető (kicsit azért mókolni kell vele, de olcsó) szenzorokat, nem hiszem, hogy valakit pont az győzne meg, hogy a homepod miniben van ilyen. Nem tudom mennyire tud felmelegedni a HomePod de szerintem kimondottan hátrány, ha valamilyen elég aktív eszközzel egybe van építve a hőmérő szenzor.

  2. Avatar for expa expa says:

    “Például ha túl hűvös vagy túl meleg kezd lenni a szobában, akkor a HomePod mini önállóan beindítaná vagy leállítaná a légkondit”
    Ezt a légkondi önállóan is tudja. Minek ide még egy eszköz? Érthetetlen…

  3. Ez azért nem ilyen egyszerű, mert a HomePod mini mondjuk a hálóban van, a nappaliban pedig a klíma, sokan ugye egy klímával oldják meg ezt a két “szobát”. Ilyenkor a HomePod mini hőmérséklete alapján vezérled a kinti klímát. Ez csak egy példa volt, általában ezeknek a dolgoknak klíma, radiátor vezérlő stb… saját hőmérőjük van, ami nem éppen pontos adatot ad. A HomePod mini ebben a esetben tényleg a “feels like” -ot adná, tehát úgy vezérelné a klímát, bármi mást, ahol Te vagy, és nem ahol maga az eszköz van.

    Persze sok klíma és egyéb eszköz is képes már távirányítóban épített hőmérséklet alapján vezérelni, de az például nem HomeKit-esíthető. :slight_smile:

    Csak hogy egy példával éljek.

  4. Avatar for expa expa says:

    Így sem látom sok értelmét :smiley:

  5. Arra jó, hogy nem kell külön szenzorokat venni. Amúgy nálam nincs klíma és tilos is üzembe helyezni. Amit én most pont aumatizálni akarok az a lakás hűtése, ha elér egy bizonyos hőmérsékletet a lakás akkor lehúzza a külsö árnyékolókat és magasabb fokozatra kapcsolja a levegőztetőt. A páratartalomra meg természetesen a párologtatót.

  6. Az csak bennem merül fel, hogy ez akusztikai célokból került bele?
    (különböző hőmérsékleten és páratartalmon másként terjed a hang)

  7. Egy lakásban nincs akkora pára és hőmérséklet ingadozás, hogy ez mérvadó legyen.

  8. Meg ez nem is az a rendszer hogy számítson :smiley: :smiley:

  9. Ha jól emlékszem van benne elmozdítást érzékelő azért, hogy ha a kalibrációt követően elmozdítja vki, akkor újra kalibrálja magát. Mi van, ha ez a hőmérséklet és páratartalom érzékelő is csak ennyi célt szolgál, ha bizonyos tűréshatáron kívülre esnek az értékek újra kalibráltatja magát.

  10. Nem tudom, hogy a miniben van-e mozgás érzékelő szenzor, még nem volt a kezemben. Mivel egy HomeKit központ is egyben így elég egyértelmű, hogy hőmérséklet és páratartalmat is mér mint egy egy normális hasonló szenzor. Először is a levegő páratartalma nagyon minimális hatással a hang sebességére, a hőmérséklet már egy kicsit jobban befolyásolja, vegyünk egy kb 10 fokos ingadozást ami már extrém egy lakásban akkor van körülbelül 5 m/s!! sebesség különbség tehát 340 helyett 345 m/s, szerinted mi jelentősége van akármit is újra kalibrálni?

  11. Oké belátom, amit én mondok annak jóval kisebb a valószínűsége, mint amit ti gondoltok erről :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for expa Avatar for Nem_Tom Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin