fbpx Skip to content

“Siri végre teljesen megbízható lett HomeKites lakásunk minden szobájában a HomePod mininek köszönhetően” – valahogy így lehetne lefordítani azt a nemrég publikált, 9to5Mac-es véleménycikket, ahol a szerző azt fejtegeti, hogy milyen kiválóan illeszkedik a HomePod mini az Apple otthon-stratégiájába.

Egyáltalán mit is értünk az Apple otthon- vagy HomeKit-stratégiája alatt, és mire alapozza a szerző ezt az állítást? Hadd hívjalak meg a témakör áttekintésére – az említett cikkíró és egy kollégájának gondolataiból kiindulva, saját tapasztalataimmal és némi magyar nézőponttal fűszerezve.

Az “otthon-stratégia”

Nem tudom, mennyire hivatalos a “home strategy” fogalom, de talán, ha az Apple-nek a HomeKit irányában tett lépéseit vesszük górcső alá, akkor valamiféle integrációs (közös irányba mutató) folyamatot állapíthatunk meg a termékek és szolgáltatások fejlődésében: egyre több irányból kapunk impulzusokat affelé, hogy az otthonunk almás és almabarát eszközei egyre nagyobb kényelmet és egyre több funkciót tudjanak nekünk szolgáltatni a maguk egymásra épülő, vagy egymással együttműködő módján. Tehát joggal gondolhatjuk azt, hogy az Apple tudatosan szeretne építeni valamit az otthonunkban, amihez megvannak a hosszútávú tervei, és efelé kis adagokban hinti nekünk az újabb igényteremtő funkciókat. Vagy éppen a hiánypótlóakat, ha az Amazon vagy Google ökoszisztémából már ismert működést tesz az Apple is elérhetővé.

Ezek az otthon irányú lépések megfigyelhetők az Apple-től függetlenül, általában is az okosotthonok piacán – amelyekre az Apple vagy reagál, (rosszabb megítélések szerint “kullog” a konkurensek után), vagy éppen innovatív lépéseket tesz a Google és Amazon előtt. A piaci fejlődés gyorsulásához pedig kétségtelenül hozzájárul a már jó egy éve tartó “Maradj otthon!”-időszak is – ha már jóval több időt töltünk otthonunkban, legyen az az idő még inkább minőségi.

Tehát az Apple is jelen van ezen a piacon, és biztos lépésekkel halad, mégpedig a saját ökoszisztémáján belül, annak minden előnyével és hátrányával. A HomeKit keretrendszer és az Otthon alkalmazás egyik fő célja az egységesség és a letisztultság, viszont a HomeKit-kiegészítők néha jóval többre is képesek lennének, mint amit a keretrendszerből / Otthon alkalmazásból irányítani lehet. Jelen cikkünk témájában ez azt jelenti, hogy még bőven van potenciál a HomeKit keretrendszer fejlődésében, amit néhány (3rd-party) segéd-alkalmazás már most jól tükröz, és talán idővel az Otthon appban is megjelennek. Ezekre példaként ajánlom Shane Whatley friss videóját több hasznos HomeKit-kiegészítő alkalmazásról (angol tudás szükséges).

Néhány otthoni lépés az Apple-től

Most nézzünk néhány példát az elmúlt időszak otthon-stratégiai lépéseiről az Apple háza tájékán.

Kiegészítők

Noha okosotthon eszközt nem gyárt az Apple (a központokon kívül), a HomeKit-kompatibilis kiegészítők egyre szélesebb funkcionalitásnak örvendenek az Otthon alkalmazásban. Egy ütős példa volt erre tavaly a HomeKit Secure Video bevezetése. Emellett egyre emelkedik a HomeKit-kompatibilis eszközök és alkalmazások száma.

Az iménti ábra a HomeKit keretrendszer fejlődési lépéseit mutatja be, mellyel egy HomePod-fórumon találkoztam, ahová az illusztrációt készítő HomeKit-tanácsadó, Lindon (Bing Feng Yeh), gyakran posztol hasonló összefoglalókat. A jobb szélen a fejlődési lépések megnevezései olvashatók, a bal alsó negyedben pedig a tavaly elérhető HomeKit-kiegészítők alkalmazás ikonjai. Jelenleg csaknem 400 körüli az appok mennyisége, ami négy év alatt a négyszeresére nőtt – ezt a felhasználó egy másik, frissebb ábráján láthatjuk:

(További képe Lindon Yeh profiloldalán: HomeKit-kiegészítők darabszámainak növekedése kategóriánként, friss (ápr. 13-i) HomeKites app-ikontár)

HomePodok

A HomePod mini megjelenése óriási otthon-stratégiai lépés volt, hiszen nem csak egy olcsóbb központot kaptunk, hanem két új, otthoni célra ideális technológia elterjedésének támogatását is: a már fejlődésnek indult Thread hálózatét, és az U1 chipen alapuló, még gyerekcipős ultraszélessávú, pozícionálásra és biztonságos adatátvitelre képes  jelátvitelét. Az otthon kényelmét szolgáló lépés volt tavaly a nagy HomePodnál a Dolby Atmos hangzás lehetővé tétele, és a család otthoni hatékonyságát növelte az Intercom és a “személyes kérelmek” testreszabhatósága (a családtagok beszédhangjának megkülönböztetése).

Apple TV

Az Apple TV is egyértelmű része az otthonnak: amellett, hogy HomeKit-központ, az elmúlt időszakban ettől függetlenül is sokat fejlődött, legalábbis a szerencsésebb országokban. Elindult a Fitness+, frissült az Apple Arcade játékkatalógusa, stb. Az állítólag hamarosan (talán már a jövő héten!) megjelenő, új generációs Apple TV is sok meglepetést fog hozni, például bikaerős chipjének és 120 Hz-es képfrissítési rátájának köszönhetően az otthoni játék magasabb szintre emelhető, emellett talán az U1 chippel is rendelkezni fog, és a “Hey Siri”-megszólításra a mikrofon a bekapcsoló gomb megnyomása nélkül is fog tudni reagálni.

HomePod-TV variációk a jövőből

A napokban pedig érdekes Apple TV – HomePod – iPad hibridekről szóló pletykák láttak napvilágot a Bloomberges Mark Gurmantól, aki szerint az Apple két terméken is dolgozik. Az egyiknél az Apple TV tartalomközvetítő dobozát egy okoshangszóró és egy FaceTime kamera egészítené ki, a másiknál pedig a HomePodot az iPaddel kereszteznék úgy, hogy a hangszóróra egy robotkar rögzítené a kamerás érintőképernyőt, ami így abba az irányba tud fordulni, amerre állunk. Biztosan nem mostanában várhatók ilyenek az Apple-től, noha a Roku Streambar, és az Amazon Echo Show 10 már létező termékek, és lényegében megvalósítják Gurman mindkét vízióját. Noha ismét érezhetjük, hogy az ilyen sajátos otthoni termékekkel is már el van maradva az Apple, azért az adatbiztonsági szempontokat is figyelembe véve van létjogosultsága hasonló okosmasináknak az Apple ökoszisztémájában is, amiről sokkal biztosabban gondolhatjuk, hogy nem hallgatózik egyfolytában kereskedelmi céllal…

iPad robotkarral HomePod-on

(HomePod + robotkar + iPad koncepció illusztrációja. Forrás: MacRumors)

(Bár egy kis kitérő lenne cikkünktől, hogy miért nem gyárt egy komplett TV-t az Apple – erre nemrég kaptunk magyarázatot az Apple Explained YouTube-csatornán, amit ajánlok az angol tudású érdeklődők számára.)

Nyomon követhető tárgyak

A Lokátorba felvehető tárgyaink egy része is az otthonunkhoz kapcsolható funkciókkal bír, reméljük, a jövő heti Keynote-on bővül a paletta az ezer éve pletykált AirTag-ekkel is.

Otthon-stratégiai kerekasztal-beszélgetésre lenne szükség?

Egy korábbi 9to5Mac cikkben a HomePod kivezetésével kapcsolatos elbizonytalanodását fejezi ki a szerző, Zac Hall. Szerinte az, hogy “az Apple kihúzta a konnektorból az eredeti HomePodot”, némi bizalmi hátralépést tud eredményezni a vásárlóközönségben, mintha az Apple már nem lenne elég elhivatott az otthon-termékek további támogatásában. Zac ezért egy olyan kerekasztal-beszélgetést várna el az Apple Otthon-részlegétől az eset megmagyarázására, amilyet 2017 tavaszán tartott Phil Schiller és Craig Federighi néhány meghívott újságíró számára, hogy megerősítsék a haladó Mac-felhasználókat arról, hogy komoly terveik vannak továbbra is a Mac Pro szériával, amely akkoriban a modularitásbéli hiányosságaiból fakadóan számtalan jogos kritikának volt kitéve.

Zac azzal indokolja kerekasztal-igényét a cikkben, hogy a HomePod mini boltokba kerülésével egy tökéletes vásárlói döntés elé voltunk állítva egy HomeKit-központ vásárlásakor: aki egy prémium hangrendszert szeretne otthonába, az a nagy HomePodot választhatja, akit pedig inkább a minden szobából elérhető Siri-irányította okosotthon mozgat, az a minit fogja megvenni. Ezt a pár hónapig tartó ideális állapotot szüntette meg az Apple, amiből kiindulva a cikkszerző szerint a HomePod-tulajdonosok így feltehetik a kérdést, hogy vajon ezt a kedves prémium hanghengerüket az Apple csak egy kísérleti terméknek szánta volna? És a HomePod minisek is elgondolkozhatnak azon, hogy vajon a minit meddig fogja éreklődési körében tartani az Apple? Vagyis mi az otthon-termékek sikerének minimuma az Apple-nél? Egyáltalán merre mutat az Apple otthon-stratégiája? Miért a HomeKit ökoszisztémába fektessen bele a vásárló, ha messze nem piacvezető, hanem inkább “hobbi”-szerű néha például egy Sonos termék mellett? Ezekre a kérdésekre szeretne Zac választ kapni egy Otthon-témájú sajtótájékoztató keretében, hogy visszanyerhessék a bizalmat a HomeKit-otthonok építői.

Szerintem azért nem ilyen vészes a helyzet. Ezt sugározza a cikkünk legelején bedobott, sokkal pozitívabb hangvételű szintén 9to5Mac-írás, ami részben egy reakció is Zac cikkjére. Nézzük is meg Bradley Chambers gondolatait!

HomePod minit minden szobába! Miért jó ez? Mi az eredmény?

Bradley már a HomePod mini megjelenésekor előrendelt 6 darabot, kvázi minden szobájába szánt egyet-egyet. Ezzel gyakorlatilag elérte, hogy lakásának bármelyik szobájából Sirivel hangvezérelhetővé vált minden okoseszköze, amikből szintén nem kis mennyiségben volt már neki. Az öt hónapos tapasztalata az otthonának természetes evolúciójával kapcsolatban az, hogy a HomePod mini maga a tökéletes termék elfogadható áron egy (HomeKites) okosotthon dominálásához, hiszen Sirit bárhonnan megszólítva még egyszerűbben irányíthatók az okos kiegészítők.

Arról is ír Bradley, és egyet is értek vele abban, hogy valahogy teljesen más a közelünkben lévő HomePod mini által animálni Sirit, mint mondjuk egy iPhone-ról vagy Apple Watch-ról, vagy netán átkiabálni a szomszéd szobába a nagy HomePodhoz (vö. a HomePod hőskorában). Sokkal gördülékenyebb és természetesebb érzés egyszerűen csak kimondani, ami épp eszünkbe jut (dalkérés, lejátszás-vezérlés, vagy világítás, fűtés, stb. szabályozása), ha Siri is hallja, mint ugyanezt iPhone-nal, ami jóval gyakrabban érti félre kérésünket, sőt, gyakran a zsebünkből kell elővenni hozzá vagy megkeresni a lakásban, és még a böngészést vagy játékot is félbe kell szakítani általában a Sirivel való kommunikáció idejére. A HomePoddal teljesen függetlenedhetünk a képernyőhasználattól: “csak gondolok egyet és kimondom” – bár nem megoldhatatlan ugyanez iPhone-nal és a Watch-csal sem, de a gyakorlatban szerintem kevesen jutottak el idáig.

Ha minden (okoseszközt tartalmazó) szobában el tudunk helyezni egy-egy HomePod minit, annak van egy olyan előnye is, hogy Siri ki fogja tudni találni a “turn on the lights” parancsra, hogy melyik szoba lámpáit akarom bekapcsolni (feltévem ha helyes az eszközök és a szobák társítása az Otthon alkalmazásban). Egyébként ha több szobában is van lámpa, mint HomePod, akkor Siri rákérdezne, hogy hol akarom felkapcsolni a lámpákat, ami olyan, mintha akadékoskodna…

Hogyan muzsikál nálam a HomePod mini?

Immár három hónapja használok egy HomePod mini párost, és az imént leírt szabadságot leginkább a zenelejátszás kapcsán tudom átérezni a minikkel. A HomePod mini előtt nem is gondoltam arra, hogy telefon nyomkodás nélkül is meg lehetne szólaltatni egy zenét a szobámban, de hála a HomePod mininek, egyre rutinosabban megy. Egyedül talán az utcai AirPods-os Siris hangvezérlésnél volt hasonló “hands-free” (kéz használatától szabad) érzésem korábban.

Spotify

Az első HomePod minis hónapom során még csak Spotify-jal tudtam zenét lejátszani, így az Apple Music nélküli életről is vannak tapasztalataim. Mivel a Spotify közvetlen támogatása még nem elérhető HomePodra, így csak AirPlay-jel “átstreamelve” használható, aminek két nagy hátránya lehet: a körülbelül 3 másodperces késleltetés, és a lejátszást indító eszköz nagyobb akkumulátor-igénye. Emiatt kialakult a HomeOffice-omban, hogy inkább iPadről indítottam a Spotify-os lejátszást, hogy az iPhone-om tovább bírhassa.

Apple Music

Noha a Spotify-t mondanám átláthatóbbnak, de egy hónap HomePod mini használat alatt egyre világosabb volt, hogy az ökoszisztéma miatt az Apple Music-kal válik teljesebb élménnyé a HomePod mini zenelejátszása is, így előfizettem rá. Ehhez társult egy felszabadító érzés is: többé nem kell az aksi merülésével foglalkoznom! Hiszen az Apple Music-ot a HomePod mini direktben streameli a saját Wi-Fi kapcsolatán keresztül, ráadásul állandóan áram alatt lévén nála sem kell aggódni a lemerülés miatt. A másik szabadság érzést az adta az Apple Music-kal, hogy sokkal több Siri parancsot tudok használni, legalábbis sokkal megbízhatóbban, mint Spotify-nál – megfejelve a természet hangjaival (Ambient Sounds) akár fókuszáláshoz, vagy elalváshoz (leállási időzítővel) – valamint a reggeli zenés ébresztővel. Ezek az élmények inspiráltak a Siris zenelejátszási parancsokról és a környezeti hangokról szóló korábbi cikkem megírásakor.

A rutin

Az elmúlt hetekben figyeltem fel arra, hogy milyen rutinosan tudom már Sirit használni a zene vezérléséhez, és az Apple Music vagy Spotify alkalmazást már szinte nem is kell megnyitnom. Ha nem otthon vagyok, és a zene indításához mégis elő kell vennem a telefont és megnyitni a Zene appot, azzal néha olyan pillanatnyi érzés fog el, mintha ez a művelet a régi idők módszere lenne…

Noha az AirPods segítségével utcán is tudok hangvezérelni, (sőt, 14.5-ös iOS bétázóként már a Spotify-t is választhatom alapértelmezett lejátszónak), de az AirPods-os Siri kicsit nagyothallóbb, illetve nem is szeretem nagyon megszólítani, ha vannak a közelemben, olyankor az Apple Watch segít… Otthon viszont már a maga legtermészetesebb, ösztönös módján jön a “Hey Siri, play something” vagy “play my favorites” vagy “play forest sounds” kérés. Ez a természetesség egy olyan alap-igénnyé tud válni, amire nem gondol az ember addig, amíg nem kezdi el használni.

Motiváció, okosotthon

A HomePod mini rendszeres használata az Apple Music előfizetésemen túl a Siri-parancsok egyre szélesebb körű megismerésére és felhasználására inspirált, emellett szintén motivál az automatizációk megismerésére és okosotthonom bővítésére, ahol nálam egyelőre csak okoslámpa-rendszer van. Azt viszont el tudom képzelni, hogy a haladóbb okosotthon használók hasonló rutinnal irányítják eszközeiket, mint amennyire én a zenelejátszásban rutint szereztem.

A HomePod mini HomeKit-dominanciája

A lakást telepakolva Siri-képes okoshanggömbökkel, bizonyára átjárna az Erő, hogy rátanuljunk Siri nyelvezetére és maximális rutinnal vezéreljük a HomeKites kiegészítőinket…

Az, hogy egyelőre leginkább csak angol (és néhány másik) nyelven tudjuk Sirit megszólítani, talán kevésbé gond a kedves olvasónak, egy szép magyar családra gondolva az angol nyelv használatának megkerülhetetlensége a gyerekek vagy (nagy)szülők angol nyelvtudásának fejlesztésében tud egy keveset segíteni.

Egyébként angol nyelvterületen is megvan a hasznos hatás a teljes családra számára: Bradley, a lakásában gondosan elszaporított HomePod minik előnyei között azt is említi, hogy gyerekei a szobájukban könnyűszerrel kapcsolgatják az okoslámpákat, vagy indítják el kedvenc zenéjüket, illetve a fehérzajt elalváshoz (vö. ambient sounds).

Hangzás

Bradley az “elég jó” jelzővel illeti a HomePod mini hangzását. Osztom! Habár nem közelíti meg a nagy HomePod térbeli varázslatát és részletgazdagságát, de akinek nincs audiofil hajlama, nem fog panaszkodni. Az én tapasztalataim alapján egy HomePod mini a nála kétszeres méretű JBL/Sony minőségi Bluetooth-hangszóróval teljesen összemérhető hangminőségben.

Árazás

Akár három Echo Dot is megvásárolható egy HomePod mini áráért, tehát olcsónak nem mondható, pláne a magyar fizetések viszonylatában. De aki az Apple ökoszisztémájában lubickol, annál ismerős lehet az az érzés, hogy legfeljebb a vásárlás eldöntéséig fog arra gondolni, hogy vannak ennél olcsóbb okos hangasszisztensek, okoshangszórók – vásárlás és használat után kevesen bánják meg a vételt. Nyilván ebben a kategóriában nincs más opció, ha HomeKit-központban gondolkozik valaki, de például hasonló érzés iPadet vásárolni annyi olcsóbb androidos tablet között. Szerintem teljesen igaz Steve Jobs szállóigéje, hogy “mi nem adunk el vacak terméket” – a minőség és az ökoszisztéma hatékonysága meghozza a “felárat”. Tehát ha nem is olcsó, de Apple viszonylatban egy “majdnem jó” árazást megszavazhatunk neki.

Thread

A Thread hálózat támogatása szintén egy válasz a korábbi cikk írójának, Zac-nek, hiszen ez egy nagyon előre mutató technológia az okosotthonok világában, amivel az Eve és a Nanoleaf máris felszerelte a termékeit. De mi is az a Thread?

(Az Eve Thread-ábrája – a HomePod mini központ rádió jelei nem érnék el a távolabbi okoseszközöket, viszont a közbeiktatott Thread jelek továbbítására is képes kapcsolók segítségével ez megvalósul.)

A Thread egy rövidtávú vezetéknélküli technológia (2.4 GHz) és hálózati rendszer, ami a Wi-Fi-hez képest jóval alacsonyabb energiaigényű, de kisebb adatátvitelre képes (250 Kbps). Fő előnye a Wi-Fi-vel szemben, hogy annál stabilabb, minél több eszköz csatlakozik rá. Okosotthon kiegészítők szemszögéből ez pont így tökéletes: hiszen általában nincs igény nagy adatátvitelre, csak egy-egy utasításra, és az esetleg akkumulátoros eszközöknél sokat számít, ha nem igényel nagy erőforrást a kommunikáció. Az otthoni Wi-Fi hálózat is jócskán le tudna terhelődni a plusz több tucatnyi kütyü miatt, így jó, ha nem azt terheljük az IoT eszközökkel. Egyedül a központi egységek és a videó képfolyam átvitel esetében indokolt a Wi-Fi használata.

A Bluetooth-alapú kommunikáció is jobb a Wi-Fi-nél egy okosotthonban, de sokkal lomhább a Thread lehetőségeihez képest, és hálózatbővítési szempontból sem túlságosan alkalmas.

A ZigBee vagy Z-Wave viszont szintén hatékony technológiák az okosotthonok körében, és jópár éve népszerűek, például: Philips Hue, IKEA, SmartThings, stb. Nagyon hasonló kommunikációs elven működnek, mint a Thread, többnyire a hálózatba kapcsolt eszközök címzésében van az eltérés: míg a ZigBee esetében saját címzési rendszert alkottak, a Thread eszközcímek az általánosabb IPv6 szabványnak felelnek meg.

A Thread befutása ígéretesnek látszik már most, ami felé az Eve kifejezte elköteleződését (ezt a linkelt blogbejegyzést ajánlom azoknak, akiket jobban érdekel a Thread).

A HomePod mini nem az első eszköz, ami megvalósítja a Thread-hálózatot, ugyanis a Google Nest Wi-Fi routere és a Nest Hub Max központja is képesek erre – viszont drágábbak az Apple okos-hanggombócánál.

Záró gondolatok

A két hozott cikk és a további gondolatok alapján láthatjuk, hogy az Apple-nek az ismert termékekből kiindulva is egyértelműen komoly otthon-irányultságú céljai vannak, és nagy lépésekkel követi, néha pedig megelőzi a konkurens okosotthon ökoszisztémákat. A nagy HomePod gyártósorról való levételével nem szűnt meg az otthoni célú termékek gyártása, sőt, pletykák vannak izgalmasabb termékek terveiről, és talán a jövő heti Apple eseményen is megismerjük a legújabb generációs Apple TV-t, valamint az AirTag-eket.

A HomePodok stafétabot-átadásának is van egy olyan árnyalata, hogy ez a termékvonal még több módon szeretne az otthonhoz kapcsolódni, hiszen amíg az eredeti HomePod a legjobb hangminőséget szolgáltatta, a HomePod mini a legjobb eszköz a HomeKit-kiegészítők eléréséhez, ami emellett elég jó zenei támogatással is bír. A minit arra tervezhették, hogy Siri minden szobából elérhető legyen, és ezt a legmegbízhatóbb módon teljesíti is – csak rá kell szánni az anyagi keretet…

Számomra tehát bőven van alapja és jövője az Apple otthon-stratégiájának, nem csak a privát életterünk jobb adatvédelmi elvei, hanem a termékek minősége miatt is. Még ha nem is legelsőként, de gyakran a legjobb termékeket teszik le otthonunk asztalára.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok